Кой всъщност ще проверява съдиите, прокурорите и следователите?

Кой всъщност ще проверява съдиите, прокурорите и следователите?

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" препубликува текста от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В средата на април на сайта на Народното събрание бе публикувана версия №3 на "антикорупционния" закон, изготвен от екипа на Меглена Кунева. В него се предвижда, че когато Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) установи конфликт на интереси или непочтено поведение на съдия, прокурор или следовател, трябва "да изпрати своето решение на Бюрото за образуване на производство за проверка на имущественото състояние" (чл. 50, ал. 6 от законопроекта).


От друга страна, едно от съществените допълнения в Конституцията от декември 2015 г. бе, че "Инспекторатът извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации..."(нов чл. 132а от Конституцията). В мотивите към това допълнение на Конституцията е изложено, че:
- на Инспектората се дават допълнителни правомощия "да проверява пълнотата и верността на имуществените декларации" на съдии, прокурори и следователи.


- eдна от целите е "да се запази независимостта на съда", респективно на органите на съдебната власт.

Очевидно волята на конституционния законодател е била проверката за почтеността на магистратите да се извършва единствено от Инспектората към ВСС, независимо че не са изчерпателно изброени всички съпътстващи правомощия. Целта на Конституцията не е да бъде изчерпателна. В Закона за съдебната власт (ЗСВ) следва да бъдат доразвити правомощията на Инспектората, които да включват и имуществените проверки. Именно това означава да се проверява "верността на имуществените декларации", както е записано в мотивите към Закона за изменеие и допълнение /ЗИД/ на Конституцията.


Ако се даде на Националното бюро за противодействие на корупцията да извършва имуществена проверка на магистратите, то целта на чл. 132а от Конституцията ще бъде нарушена и бюрото ще се явява втори орган за проверка на почтеност на магистратите.


Също така, при целия прочит на глави 5, 6 и 7 от законопроекта и при многобройните препращания между тези глави


не са ясно разграничени правомощията на Бюрото и на Инспектората


Не е уредено изрично, че Бюрото не може да предприеме проверка на имущественото състояние, без да получи решение от Инспектората, което допълнително засилва притеснението, че и друг орган освен Инспектората ще проверява магистратите.


Някои от разпоредбите на законопроекта трябва да бъдат прецизирани, тъй като създават опасност за спорно или превратно тълкуване.


Например според чл. 73 установяване на конфликт на интереси на лица, заемащи висши държавни длъжности, започва с решение на Бюрото. Заедно с това в чл. 5, ал. 3 на законопроекта е посочено, че магистратите подлежат на проверка за конфликт на интереси по ЗСВ (явно се има предвид от Инспектората).


Систематичното тълкуване на двете разпоредби обаче би означавало, че Бюрото ще проверява магистратите (те са лица, заемащи висши публични длъжности) за конфликт на интереси, но ще го прави по реда на ЗСВ. Такава постановка също противоречи на чл. 132а от Конституцията, според който Инспекторатът проверява конфликта на интереси при магистратите. Освен това, в чл. 5, ал. 3 е посочено, че ако има празнота в ЗСВ, то се прилага антикорупционният закон, което допълнително отваря врата за неясно тълкуване.


От изложеното следва, че е необходимо правомощието за проверки на имущественото състояние на магистрати (чл. 50, ал.6) да бъде дадено на Инспектората, а не на Бюрото.


Важно е също изрично да се отбележи в чл. 73 от законопроекта, че магистратите са извън обхвата на тази разпоредба или изрично да се запише, че проверката за конфликт на интереси спрямо тях се извършва от Инспектората. Където в законопроекта се споменава Бюрото относно конфликт на интереси, почтеност и публичност на имуществото, да се добави и текстът "съответно Инспектората"


за да е ясно, че Инспекторатът има същите правомощия, но по отношение на магистратите


Би било разумно да се премахне чл. 47, ал.2 от законопроекта - няма причина Инспекторатът да изпраща списъци със съдиите и прокурорите, за които е установено нарушение, на Бюрото, а то да публикува тези списъци на сайта си. Публикуването на списъците може да се извършва от самия Инспекторат, след като той е органът за почтеност на магистратите.


По този начин ще се запази независимостта на властите, а проверките за почтеност на магистратите ще се извършват от един орган, което е предпоставка за по-голяма ефективност.


Все пак резултатите от работата на Инспектората ще зависят от неговия капацитет да извършва споменатите проверки, така че другата важна предпоставка за успех би била изграждането на необходимите умения и методики за проверка (които в момента не съществуват).


За да бъде спазен духът и целта на новия чл. 132а от Конституцията, Националното бюро за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество не следва да има никакви правомощия по проверка на почтеността на съдиите, прокурорите и следователите. Тези граници на Бюрото все още не са поставени в законопроекта "Кунева 3", което създава възможност за намеса на Бюрото в работата на съдебната власт, съответно за нарушаване на новата конституционна постановка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Никой!
  Те са доказани професионалисти!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Нямам никакви илюзии, че управляващите искат промяна на плачевното състояние на съдебната система. Изгодно им е да няма адекватна и независима власт, както в Румъния

 3. 3 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1060 Весело

  Нова Телевизия

  "Да, България"
 4. 4 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Весело

  Е то точно Кой ги назначава следователно и Кой ще ги проверява.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Весело

  Връщаме се към изначалния въпрос - "КОЙ" ще проверява проверяващите !?

 6. 6 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 636 Весело

  когато бъде сменен ВСС с читави хора ще повярвам, че са започнали реформите в съдебната система.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Това е сложна тема,но не разчитам на Инспекторатът към Висшия съдебен съвет,по скоро отделни журналисти от телевизиите и печатни издания и сигнали на граждани пак към телевизиите.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  никой не ги проверява ,ако някой кривне от пътя на партията ,разбирай ДС , започват да го тормозят ,иначе не

 9. 9 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  Авджийски, много е просто. Инспекторатът проверява магистратите, а Бюрото събира сигнали от всички проверяващи, като идеята да се хванат връзките, да се проследят причините за корупцията не само в съда, а навсякъде. Иначе кръгът на корупцията в съда, прокуратурата и следствието отново ще се затвори в "крепостта" (държава в държавата) - ВСС. Това ли целите?
  От друга страна, инспекторатът следи за точното изпълнение на задълженията на съдиите, прокурорите, следователите, тоест не се занимават само с декларациите и имущественото им състояние.
  И стига с тази мантра за независимостта на съдебната система! Престъпниците навсякъде се преследват - независимо от постовете, които заемат, а честните няма от какво да се боят, колкото и да ги проверяват.
  Тъй че, не мога да разбера... УЖ искате да се борите с корупцията, а с нокти и зъби я браните. Тълкувате закона както Дяволът чете Евангелието, а тезите ви за противоконституционност са същити с бели конци. Толкова сте и юристи, де... Зависи кой ви плаща.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  Проверява - не проверява...по резултатите ще ги познаете!

  [email protected]
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Куна уж си поправщше законопроекта, но пак е оплескала материята. Ако Кунино бюро проверява магистрати, това е пряко нарушение на конституцията и по-добре да си го поправят преди резилът да стане пълен.

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Който и да проверява, досъдебни и съдебни производства зависят все от прокуратурата !
  Без нейната промяна /тоест, ВНС и Конституция/ е преливане от празно в празно !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Те са безгрешни, нямат нужда от проверки.

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Кой всъщност ще проверява съдиите, прокурорите и следователите?...::)))))
  .................
  Е , как КОЙ ???
  Всяка сряда БОКО и Цацата - докато си пият кафето :)
  ГЕРБ, Доган, Гоце и "патриоти" разни - така пожелаха и го гласуваха..
  И Кунева и лукарски - подтичвайки зад тях - го подкрепиха :))

  BIG AL
 15. 15 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ще ги проверява Бацето.

  Вещ е в индианските правни системи.

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  И понеже няма кой да ги проверява, ще се проверяват сами. Янева ще проверява Ченалова, Ченалова ще проверява Ясен Тодоров, Ясен Тодоров ще проверява Янева, така и резултата от проверките ще е ясен предварително - няма открити нарушения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Как кой ??
  Каза им го поредният комисар от ЕС !! :
  ""Стига с тази сталинска прокуратура !!!""
  КОЙ ще проверява Цацата ?? Никой ...)
  Само ТОЙ - САМ себе си може да проверява - връх на рапонаджийската правна мисъл ..
  Кой ще проверява Боко ?? Ами , никой, освен онези от "монтерей" ...Даже сметките му няма кой ДРУГ да проверява ...Цветито му е взела всичките милиони :))

  BIG AL
 18. 18 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Евтини рИформаторски маневри на олигархичния ни елит!
  Без изкарването на съдебната система и нейния ръководен орган ВВС от шапката на политическата власт, никакъв инспекторат не може да работи. Именно партийния избор на ВСС прави съдебната система неработеща или работеща само по политически поръчки. Защо Кунева не иска ДЕполитизиране на съдебната система, а предлага някакъв нов административен орган „Инспекторат“, който ще стои под шапката на ВВС, а ВВС - под шапката на политическата власт т.е под двойна шапка на политическата власт?! Това не е никаква реформа, това е мислене и поведение на 100 годишен комунист, облечен в полата на нов политик, който продължава да си служи с прийомите на управление на баба Партия от 70-те години на миналия век. Предложението на юристката Кунева е нова лъжа и измама на бившите комунисти от последния елит на БКП, който продължава да управлява България предал властта на своите деца. Целта на Кунева е ясна- да се задържи във властта и измами за пореден път българите. Тя много добре знае, че политическата власт в България е ръцете на олигархията, а тя самата е продукт на тази олигархия. И не само продукт, тя е неин ангел и хранител. За нея имам писана статия преди 3 години със заглавие „Кунева-златното яйце на българската олигархия“http://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/4023-2013-01-18-17-21-09
  ДЕполитизацията на съдебната система ще бъде ритане на стола на който седи и загуба на властта. А загубата на властта значи да попадне под ударите на закона за мащабна корупция, която Кунева е генерирала цели 25 години като политик използващ властта да краде от народа и пълни джоба си и джоба на олигархията. Тя просто лавира и лъже, за да отърве въжето, което и се полага! Тези "вечни" политици като нея, които пълнят нашия политически живот едни и същи вече 30 години, няма да си отидат доброволно, а Българинът трябва да най-сетне да осъзнае силата на своя избирателен вот, да го обедини и свали тази помия от управлението на държавата си.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 19. 19 Профил на Николай Статков
  Николай Статков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  промени на парче не изправят реда, а го задълбават ......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK