Моделът ДПС

Ахмед Доган приема аплодисментите на съпартийците на националната конференция в неделя

© Анелия Николова

Ахмед Доган приема аплодисментите на съпартийците на националната конференция в неделяБез никакви изненади Деветата национална конференция на ДПС избра Мустафа Карадайъ за лидер на партията. Станахме свидетели на класическо състезание с един кон. Още преди форумът да гласува кандидатурата на Карадайъ за поста, която беше единствената, беше прочетено обръщение от председателя на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален, в което Карадайъ беше споменат като водач на движението. Ясно е, че дори за чужденците "изборът" беше предизвестен. Променя ли се обаче нещо в ДПС с Карадайъ начело и какво можем да очакваме от новия председател?


Първо, истинската новина от форума не е изборът на Карадайъ, а промените в устава на партията, които официализират и засилват още повече властта на почетния председател д-р Ахмед Доган. Сега той ще може да свиква заседания на ключовите органи на движението: Централното оперативно бюро, Централния съвет и Централната контролна комисия. Преди това беше в правомощията само на лидера. По този начин реалната власт в партията излиза от сенките, където беше през последните три години.


Промяната в устава обаче има по-скоро символно значение. И без нея Доган има достатъчно неформални задкулисни инструменти, а и авторитет, за да налага своята воля. Независимо от огромните правомощия, които уставът дава на лидера, Лютви Местан бе сменен светкавично и безцеремонно от "оттеглилия се" Ахмед Доган. Промените целят да легитимират пред обществото евентуални "санитаризиращи" действия на почетния председател спрямо един "самозабравил" се формален лидер. Те са категорично послание към всеки, който седи на председателския стол за това кой дърпа юздите.
Новият лидер, още преди да бъде избран, получи портрет на Мустафа Кемал Ататюрк

© Надежда Чипева, Капитал

Новият лидер, още преди да бъде избран, получи портрет на Мустафа Кемал Ататюрк


Второ, Карадайъ за разлика от Местан – амбициозен водач, който с претенциозния си ораторски стил често объркваше дори собствените си избиратели, е популярен сред структурите. Той обаче е по-скоро партиен администратор, доказвал в продължение на години лоялността си пред Доган, отколкото роден лидер. Вероятно Карадайъ е разглеждан от почетния председател като по-удобен и безопасен. На ДПС предстоят тежки битки. Няма съмнение, че потенциалът на ДОСТ да разбие монопола на движението върху гласовете на малцинствата – основният "капитал на партията", който тя "трябва да съхранява и развива", както посочи Доган в своя завет, не е подценен.


Поради тази причина, трето, в думите на доайена и бивш депутат Юнал Лютфи, който откри форума, обръщението на Доган, прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова и в речта на самия Карадайъ бяха ясно идентифицирани враговете. Ясният, заплашителен образ на противниците има огромно психологическо значение за сплотяването на редиците и мобилизацията на всяка партия.


От една страна, това за ДПС са враговете с "партиен билет", такива, които са искали да "разцепят движението". Тук ораторите визираха преди всичко, разбира се, Местан – с неговия опит за разкол, генериран "инвитро" и проведен в "лабораторни условия и с помощта консултанти от чужбина" (по думите на Юнал Лютфи), с неговия стремеж "да подмени каузата на ДПС" (както изтъкна Мустафа Карадайъ).


От друга страна, враговете са тези, които говорят с "езика на омразата" – всички, които нападат ДПС, опитвайки се да игнорират неговото "значение на уникален либерален проект", "крепител на етническия мир" (според формулировките на Доган). С тези думи бяха идентифицирани партии като "Атака", НФСБ, ВМРО и др. Емпирично доказано е, че най-разпространените страхове сред избирателите на ДПС са от тези, които според тях искат да "посегнат върху тяхната религия и обичаи". Тези страхове са ловко използвани и разпалвани от водачите на движението. Не е случайно, че на апогея в подкрепата за "Атака" като партия, постигнат на парламентарните избори през 2009 г., съответства най-високият резултат за ДПС до този момент.


Четвърто, форумът показа кои са съюзниците и кого ДПС трябва "да остави на заден план", за да изчисти имиджа си. На форума присъстваше Гюнер Тахир, председателят на НДПС, който се отцепи преди години от движението, но сега явно е получил опрощение. С оглед на конкуренцията на ДОСТ, която има недвусмислената подкрепа на турската държава и ще се бори преди всичко за гласовете на изселниците, бяха демонстрирани добрите връзки на движението с южната ни съседка. Нямаше представители на управляващата партия на премиера Давутоглу, но за сметка на това имаше дейци на две опозиционни партии – Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие.


Отсъствието на Делян Пеевски от форума (който не е член на партията, но е депутат и като такъв би трябвало да участва) беше симптоматично. Той се превърна във воденичен камък на врата на Доган, бреме за ДПС. Острите критики срещу Пеевски започнаха с избирането му за шеф на ДАНС по времето на кабинета на Пламен Орешарски, в който участваше и ДПС. Любопитен е фактът обаче, че новият лидер Карадайъ заяви в речта си, че това правителство е "върнало демокрацията в България".


С други думи, моделът ДПС и неговата ценностна система няма да бъдат променени. Дезавуирането на Пеевски не означава, че вече не е намерен друг, който да изпълнява неговата роля. Проблемът не е в човека, а във функцията, с която той беше натоварен и преди всичко във "възложителя". В заключение: с новия председател едва ли ще настъпят нови времена за ДПС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Присъствието на официални лица от Турция трябваше да покаже, че не цялата турска държава е срещу партията на Доган, а само управляващата партия на Ердоган.
  Доколкото стана ясно, Карадайъ има организационен талант и познава отлично проблемите на терен, с което технически трябва да играе ролята на Цветанов за ДПС.
  Резултатите ще ги видим на следващите парламентарни избори.

  [email protected]
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  ДПС не е партия ,а мафиотска структура , която раздава порции от нашите пари на своите мошеници. Питайте Боце и той е креатура на ДС и Доган.

 3. 3 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Интересно какво ще правят един ден като си иде Доган...?

 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Любопитно

  старото ДПС на стар глас.

  едно не разбирам, депесарите постоянно говорят, че се радват, че са родени в България и че са част от българската държава. а на предизборните им кампании винаги се насажда чувство на превъзходство над българите и българщината, закани за превземане на Делиормана, айтоското поле, Родопите...

  символите им винаги са свързани с турската държава и с турски държавници (слава богу, с Ататюрк, а не Сюлейман или Баязид).

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Чу се, че Касим Дал бил на конференцията на ДПС?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  ДПС е мафия, която няма нищо общо с избирателите си, а Доган , проклятието за България.

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Любопитно

  дпс не е много различна от осталите български партии ,просто тоталитаризма е в кръвта на болшинството българи

 8. 8 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бре странен ще бъда избора на българските турци - между мафията и хафъзите, особено след предложението в Турция да има религиозна конституция.

 9. 9 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ДПС ще са фактор докато БСП и ГЕРБ разчитат на тях за да управляват. В момента единствените, които ясно посочват проблемът в съдебната власт, обществените поръчки, шуробаджанащината в администрацията (или обобщено това е ДПС) са ДСБ. По тази причина всичката помия идваща от медиите на Пеевски, от Цв.Цв., ББ, от Атака, патриоти и т.н. се изсипва върху ДСБ и Радан Кънев. Толкова ли е сложно да се разбере, та мъдрият и трудолюбив народ продължава да гласува с краката си?

 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Обратното броене за ДПС започна преди разцеплението, но сега се засили. Няма причина, докато Ердоган е на власт да се оправят връзките с Турция. А без Турция ДПС ще се срине. Руските рубли, дори да ги има няма да помогнат. Европарите и заемите на ГЕРБ ще могат за малко да стабилизират номенклатурата, но не и електората на ДПС. Това е добрата новина за България.

  Миша
 11. 11 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  България винаги е била обект на нездрави интереси от страна на две съперничещи си и периодично воюващи империи .Повечето от партиите ,които имат влияние върху управлението на страната ни сега , са конструирани така че да обслужват интересите на някоя от тези бивши империи с ъс запазени мераци за владеене !

 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Д(П)С

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  ДПС на Доган,
  ДПС на Местан,
  ДПС на Корман Исмаилов?

  Да живеят всички ДПС-та по всички земни кълбета!

 14. 14 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво толкова обръщате внимание на това ДПС тази организирана престъпна група на етническа основа която не би съществувала в нито една нормална европейска държава, което само затвърждава усещането колко ние не сме такава ! "Партия" на етническа основа(въпреки наличието на няколко еничари за цвят и няколко роми за миризма) няма място и в нашия политически живот тъй като разделя нацията ! Как може и е нормално , евреи, арменци, руснаци, цигани да членуват в българските партии, а мюсюлманите да не могат ? Точно онези които регистрираха тази етническа партия са за разстрел ! Защото за тях не важат българските закони, те служат на чужди господари ! Нищо против нямаме българите против мюсюлманите, единственото ни против е да има партия на етническа основа която е ръководена от агенти на ДС и цели разделянето на нацията на отделни етноси ! Трябва да се забрани ! Но тези които са завършили право у нас явно не стават !

 15. 15 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Още ли сте против задължителното гласуване?

 16. 16 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  Ще му построят мавзолей по примера на СССР,Турция, Виетнам и Северна Корея.Ще му издигнат статуи в Кърджали и Разград и селата в района.Рождението му ще бъде национален празник, дечица ще рецитират стихчета и ще поднасят цветя и венци

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Айди Чаооооо и от мене. Много здраве на саря. Ще си говорите за чипове, щото трЕбе а му смени нЕкой чипа, на матряла.

 18. 18 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#14] от "mils5656":

  ВМРО,НФСБ и Атака не са ли регистрирани партии на етническа основа.Колкото ДПС плаче за забрана толкова и горепосочените организации.

 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"Julius"]Интересно какво ще правят един ден като си иде Доган...?[/quote]
  Ще се избият помежду си кой да яхне кръговете и движението, ако до тогава пияният Сава не си назначи нов заместник, но сега той решава въпросите за заместване на прасето-касичка!

 20. 20 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 479 Весело

  Всъсщност,за пръв път трябва да се признае на нашите служби ,че си свършиха перфектно работата като угодиха на русия с речта на Доган и подпъхнаха на Ердоган, Местан.Турските разведки постъпиха първосигнално и глупаво, като признаха Местан и по този начин го направиха разпознаваем за малцинствата. Всичко по тази операция е добро за българите и България, по простата причина, че малцинствата винаги ще бъдат държани из късо, така че външни фактори да не ги използват.Разгеле най-накрая да свършат нещо и нашите загубени служби.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  [quote#18:"Само Левски"]не са ли регистрирани партии на етническа основа[/quote]
  ами те всички са регистрирани на психическа основа , един щял да ни оправи , друг щял да бори комунизма/руснаците , трети да чупел гръбнаци и ловял контрабанда .... та точно на психическа основа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#16:"Само Левски"]Ще му построят мавзолей......[/quote]
  Дотук добре!
  Мисълта ми беше вътре в партията хиените накъде ще почнат да дърпат чергата (навън от партията все едно...).

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Първо, истинската новина от форума не е изборът на Карадайъ, а промените в устава на партията, които официализират и засилват още повече властта на почетния председател д-р Ахмед Доган.

  Интересно ми е кога Доган ще промени докрай устава на партията и титлата ,,Почетен председател" ще бъде наследствена?

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело


  [quote#20:"Maradona"]Всичко по тази операция е добро за българите и България, по простата причина, че малцинствата винаги ще бъдат държани из късо, така че външни фактори да не ги използват.[/quote]
  докато са .... малцинства . дали ще е за дълго . видно плановете на началника са други ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално


  Ченгетата- крадци от ДПС са шокирани . Вече 26 години властват и градят фирми и " обръчи " не само необезпокоявани от никой, но и подпомагани от слугите си и изведнъж ... прът в колелата ... ! На тях им е пределно ясно, че ДОСТ на Местан ще отхапе голяма част от електората, предимно от Турция и този факт може да ги доведе или до ръба на 4% бариера, или да ги направи аутсайдери ...
  Ако от мен зависи бих бил шута и на двете " партии ", но тъй като не зависи от мен, бих подкрепил ( само морално ) Местан . Защо ? Защото вече е доказано за 26 години, че днешният хал на България е такъв, именно заради ДС-мафията на върха на ДПС, докато ДОСТ и Местан все още не са направили нищо лошо, а и съм убеден, че ще работят за евроатлантическите ценности и НЯМА да служат на Кремъл . От друга страна успешно разцепват руското ДПС, а това вече е един голям плюс .
  Поживем, увидем !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  На 3 ден, след смъртта на Доган, ще се изпокарат помежду си и всичко ще се разпадне!

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  " Интересно, какво ще правят един ден като си иде Доган ... ? "


  Една част ще се опитат да се извинят и вмъкнат в ДОСТ, защото интереса клати феса, а онези които няма да бъдат допуснати до новата ясла - просто ще изчезнат от политическата сцена ... !
  Единствено Доган крепи ДПС, а Карадайъ няма нито акъла нито авторитета да направи каквото и да е, ако го няма Доган .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За модела ДПС толкова се изписа и се изговори. Това добре, ама дайте малко и за модела ГЕРБ, да поизследваме и там!?

 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  ДПС не е партия, а политическото крило на най-голямата корпорация в България, която "усвоява" еврофондове, точи държавният бюджет и много общински бюджети, както и КТБ. холдингът ДПС има милиарди и е де факто собственик на компании в енергетиката, туризма, строителството, транспорта, търговията, медиите и други. Пеевски е само удобен параван и подставено лице на тези интереси.

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Време е и ДПС да се дезавуира ....

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Съмнява ме Местан да отмъкне много гласове от ДПС.Първо сред българските изселници в Турция Ердоган не е популярен,защото те са светски настроени.Второ турците в България си гласуват за ДПС по конюктурни причини и това,че Ердоган подкрепя Местан изобщо няма да им повлияе.Трето циганите,които гласуват за ДПС го правят заради пари и там ще надделее,който плаща повече.Иначе сте прав,че Доган е на хранилка в руското посолство и че Местан ще води антируска политика.Но очаквам ДПС да си запазят резултата,а ДОСТ да не минат 4 процента.

 32. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 970 Гневно

  Да им го таковам и на европейските партии! АЛДЕ си харесва Доган, ПЕС направо са влюбени в СерГей, а ЕНП харесва тикви. Мега зле!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Не Местан трябва да отмъква гласове от ДПС, а нетурските партии в България - ГЕРБ, СДС, ДСБ, БСП. Защото това е да преместим скорпиона от единия джоб в другия. Затова е необходимо по-голямо уважение и грижи за интересите на българите от турски произход, а и за циганите. В програмите на всички български партии трябва да има ясно отделени специални раздели за доброжелателни мероприятия в турските райони и циганските гета и упорита работа на място. Трябва и да се привлекат турци в ръководните тела.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Каквито и номера да въртят, каквито и завъртяни формулироровки да употребяват тази организация бе разкрита преди много години /1992г./и пророчески определена от Иван Костов, като ''НАЙ - ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!''.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  ДПС няма модел...! ДПС е етническото крило на БКП, което събира гласовете и осребрява робското поведение на турскоговорящия електорат!
  ДПС е перфектната симбиоза между безотговорна политика и сив бизнес! Не може да съществува без да преяжда редовно с порции и от двете! Вече са ясно обозначени, като проруска партия! Създадени от ДС с ноу-хау от КГБ!
  С оглед на събитията от края на миналата и началото на тази година, ДПС все по-трудно ще запазва влиянието си! Вярно, че контролират ГЕРБ и Бойко Борисов, но и това ще е до време! Предполагам, че ще се мъчат да създадат нов "десен" проект, който да отклонява вниманието, подобен на ГЕРБ! Не успяха с Бареков, парите от КТБ свършиха, но въпреки всичко, нямат друг вариант! Пеевски изчезна, за да не дразни толкова много! Значи, все пак са леко уплашени и трябва да се съобразяват! Но, така или иначе, това е началото на разпада им...!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#26] от "balkantourist":


  "На 3 ден, след смъртта на Доган, ще се изпокарат помежду си и всичко ще се разпадне!"

  За кога е предвидена ????

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":

  Електората на ДПС, НПСД и ДОСТ е един и същ! Въпрос на преразпределение... НПСД отхапа малко, ако и ДОСТ отхапе още малко, положението на ДПС ще стане доста сложно! Със сигурност, гласовете от Турция няма да са това, което бяха! Едва ли ще оставят активисти на ДПС, да се развяват, както досега по предизборни кампании в Турция! Местан, много им обърка плановете и нямат изход от ситуацията, няма с какво да компенсират неговите гласове. Местан много добре знае, за какво става въпрос и затова се покри в турското посолство, че като едното нищо щяха да го опраскат! Изтикат ли ДПС под 4%-та, повече едва ли ще влязат в парламента...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тая нагла усмивчица на върховния шеф, изразяваща превъзходство и надменност. И Карата демонстрира своята покорност и раболепие още на мига!

 39. 39 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Аз така го виждам - ДПС взима със зор 3.2 %....а новото ДОСТ с още по-голям зор - 3.3%.....гомям кеф !!!!!

 40. 40 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ДПС и ДОСТ трябва да се забранят, защото са про-турски, верски и отцепнически партии. Напоследък очебийни основания за това са укриването на Местан в посолството, портрети на Ататюрк за подаръци и прочее. Няма ли зрящи и нормално мислещи хора, за да отчетат това?
  От друга страна всички останали партии трябва да приемат в редиците си повече представители на малцинствата, като равноправни граждани.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 41. 41 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":
  Няма да е скоро, пазят го добре.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  ДПС е бацил! Бацил! - крещеше на един митинг Ахмед Доган.
  Това е единственият случай, в който бях съгласен с него. Двамата разбирахме метафората по различен начин.

  Еретик
 43. 43 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#41:"ck"]Няма да е скоро, пазят го добре.[/quote]
  Абе колкото и да го пазят... от естествените процеси никой не може да го оварди.

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Гневно

  Моделът ДПС е политическият тумор на България!

 45. 45 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ДПС са организация с престъпни икономически и политически интереси, а ГЕРБ и БСП се учат от нейните трикове и измами.И разлики между тях няма, но простият бг избирател не може да го види толкова години вече, да не говорим пък, че като се появи някоя мултиплицирана подобна партийка на всички избори, взема, че влиза в парламента и после пак се питаме - къде сбъркахме!

 46. 46 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Винаги съм се питал за какво българските турци реват срещу възродителния процес при положение, че вече 26 години безропотно гласуват за възродителите си или за посочени от тях кандидати. В края на 89-та година Държавна сигурност създаде СДС за етническите българи и ДПС за етническите турци, да си мислим, че има опозиция на комунистите. Но все пак макар и бавно, българите се ориентирахме в обстановката и пратихме СДС на бунището. Че тия, които дойдоха след тях са още по-гола вода е отделна тема. А фактът, че вие, турците, тъпо и упорито продължавате да си го кътате това ДПС, на мен ми показва, че вие сте дори по-овце и от нас, българите. Вашият падишах Доган е бил щатен сътрудник на Държавна сигурност с агентурно име Сава, но този факт не ви пречи да гласувате за всеки, който той ви посочи, че и ръка да целувате. Хора, дали акъла си под наем на ДПС-върхушката. Това сте вие, българските турци.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":

  " Но очаквам ДПС да си запазят резултата, а ДОСТ да не преминат 4 процентовата бариера . "


  Доколкото ДОСТ до сега не са били на избори е трудно да се говори с убедителност, но ДПС в никакъв случай няма да си запази резултата, защото ДОСТ ще отхапят именно от ДПС . Друг е въпросът, че не е известно, колко ще отхапят . Има и нещо друго ... Колкото и да не е популярен Ердоган, все пак има различни лостове за подкрепа на Местан, турците не са глупави и вероятно ще ги изполват . Истината е, че едва ли ще тръгнат " екскурзианти " този път в полза на Доган . Допускам и известна намеса от Турция и по линия на църквата .
  Но по отношение на циганите си прав - който даде повече ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ДПС-антибългарска,клептоманска шайка, грижливо пазена от българските специални служби и българският съд.
  Всяко тяхно сборище е храчка в лицето на обществото.
  Народе????Докога????

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  ,,Моделът ДПС,,

  Моделът ДПС колкото и парадоксално да звучи беше замислен и изпълненс цел да запази целостта на България. Това съм го писал много пъти и пак го повтарям. Но този модел си изигра ролята, вече лояса, стана лоена топка. Време е Българските турци да бъдат интегрирани, било в управлението, било като се създаде поминък, който да замести тютюнопроизводството

 50. 50 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#14] от "mils5656":

  А как може в съседна Сърбия да съществува етническа българска партия, която си има и народен представител? А има също така училища, читалища и вестник на български език. Много странно явление...

 51. 51 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ДПС е ОПГ на етнически признак ръководена от агенти на ДС за политически рекет, с обръчи от фирми за точене на държавата, с нерегламентирано кадруване, турцизиране на ромите, купуване на гласове, мачкане на мюсюлманите и държането им в страх и зависимост ! Защо сме такива българите , все се правим на по-католици от папата ! Защо разрешаваме да се нарушават законите и конституцията ? Как може евреи, арменци, цигани, руснаци да членуват в български партии и там да се издигат на базата на собствените си качества , а мюсюлманите да си имат етническа партия(ОПГ) ! Това е абсурд ! Абсурдна държава сме !

 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  " стремеж "да подмени каузата на ДПС" (както изтъкна Мустафа Карадайъ). "
  -------------------
  Каузата на ДПС: "За нова тройна коалиция в управлението в името на продължаването на грабежа."

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  $ стремеж "да подмени каузата на ДПС" (както изтъкна Мустафа Карадайъ). $
  €€€€€€€€€€€€€€€
  Каузата на ДПС: "За нова тройна коалиция в управлението, в името на продължаването на грабежа!"

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  “Вероятно Карадайъ е разглеждан от почетния председател като по-удобен и безопасен.”

  По-точно безобиден! Доган е наясно, че такова животно наречено “лоялност” няма и единствения вариант, посочен от него лидер да му бъде верен е винаги да носи тубичка вазелин със себе си...

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  КОГА ЩЕ СПРАТ И ЗАБРАНЯТ ТАЗИ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ПАРТИИ НАЙ-НАКРАЯ. ИМА ЛИ ЮРИСТИ ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK