Крайно време е Европа да се противопостави на десните популисти

Изненадващият успех на Норберт Хофер от Партията на свободата е предупреждение за останалата част от Европа

© Reuters

Изненадващият успех на Норберт Хофер от Партията на свободата е предупреждение за останалата част от ЕвропаКопнежът към "доброто старо време", така силно рекламирано от десните популисти, е пълна глупост. Нашето минало е старо, но не и добро. Коментар на Барбара Везел за "Дойче Веле" по повод изборните резултати в Австрия.


Резултатът от първия тур на президентските избори в Австрия причини истинско политическо земетресение: изненадващият успех на Норберт Хофер от Партията на свободата е предупреждение за останалата част от Европа. Вярно, че австрийският президент има предимно представителни функции, но все пак неговите правомощия крият неподозирани възможности за политическа намеса. Десният популист Хофер вече заплаши да разпусне сегашното правителство от социалдемократи и консерватори, ако победи на балотажа в края на май. А според актуалните социологически проучвания, шансовете за това са големи - всички анкети посочват неговата партия като най-силна в страната. Така, след Полша и Унгария, Австрия може да стане следващата страна членка на ЕС, управлявана от дяснопопулистко правителство.


Големите партии сами са си виновни?
Коментаторите в Австрия приписват лошите резултати, постигнати от консерваторите и социалдемократите, на самите тях, както и на примиренческото им отношение спрямо популистите от Австрийската партия на свободата (АПС). Факт е, че около бежанската криза австрийският канцлер Файман се превърна от политически приятел на германския канцлер Ангела Меркел в един от най-големите й противници. Това обаче не му помогна особено на изборите и той беше наказан от австрийците.


Коментаторите в Австрия приписват лошите резултати, постигнати от консерваторите и социалдемократите, на самите тях, както и на примиренческото им отношение спрямо популистите от Австрийската партия на свободата

© Associated Press

Коментаторите в Австрия приписват лошите резултати, постигнати от консерваторите и социалдемократите, на самите тях, както и на примиренческото им отношение спрямо популистите от Австрийската партия на свободата


Как въобще човек може да се откаже да застане твърдо срещу кандидат като Хофер, бивш член на младежка организация, в идейно отношение близка до германските националсоциалисти! Защо консерваторите и социалдемократите не го атакуваха яростно с политически средства, а вместо това му осигуриха такова спокойствие и комфорт? И защо двете големи партии не пуснаха в надпреварата за президентския пост най-силните си кадри? Вместо това те номинираха хора, в чийто изборен успех не бяха убедени дори те самите.


Това е политическо самоубийство, до което доведе страхът от смъртта. Очевидно във Виена наблюдават безучастно цялото това падение. А това е огромна политическа грешка. Защото от историята на 20 век знаем много добре, че веднъж добрала се до властта, десницата трудно може да бъде изтласкана назад.


Различни и все пак еднакви


Румънската партия "Гражданска сила", словашката "Народна партия - нашата Словакия" или унгарската "Йобик" говорят за силния възход на деснопопулистките формации в Източна Европа. Сега обаче подобни политически движения и партии жънат шокиращи успехи и в страни с дълги демократични традиции. "Партията на свободата" в Австрия, "Националният фронт" във Франция и "Датската народна партия" са само няколко от тях.


Полша е добър пример за това какви могат да бъдат последиците от настаняването на десните националисти във властта: след като спечели изборите, дясната евроскептична партия "Право и справедливост" се зае с демонтажа на демократичните институции и ограничаването на свободата на пресата. Само за няколко месеца тя успя да вкара Полша в международна изолация. Накратко: крайнодесните националисти разрушават демократичните устои, защото само по този начин могат да се задържат във властта. Новите десни радикали може и да изглеждат по-различно, но принципно са същите.


Полша и правителството на "Право и справедливост" с лидер Ярослав Качински (на снимката) е добър пример за това какви могат да бъдат последиците от настаняването на десните националисти във властта.

© Kacper Pempel, Reuters

Полша и правителството на "Право и справедливост" с лидер Ярослав Качински (на снимката) е добър пример за това какви могат да бъдат последиците от настаняването на десните националисти във властта.


Не бива да наблюдаваме безучастно това тревожно развитие в Европа. Ако искаме нещо по-различно, трябва незабавно да се активизираме. И най-напред да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. Трябва да го повтаряме непрестанно. Трябва и да обясним, че отговорът на глобализацията и нежеланите последици от нея не е в барикадирането зад националните граници. Или може би Австрия, Словакия и Унгария са в състояние сами да се разправят с надмощието на световния финансов капитал или да спрат настъплението на Китай към света? Подобни обещания са абсурдни и те трябва да бъдат разобличавани. Но най-вече се налага да търсим и да предлагаме по-добри решения.


И накрая: утвърдените народни партии трябва отново да започнат да обръщат внимание на губещите от глобализацията. Защото именно тяхното недоволство крие огромен политически заряд.


Доброто старо време?


Копнежът към "доброто старо време", така силно рекламирано от десните популисти, е чиста глупост. Защото нашето минало е само старо, но не и добро, камо ли пък по-добро от настоящето ни. И тук има нужда от разяснителна кампания. Носталгията по един безвъзвратно отминал, не толкова сложно устроен свят е разбираема. Вероятно мнозина от нас са си мечтали за него поне за секунди. Но въпросът днес е друг. А именно: да създадем по-добро бъдеще. Защото в миналото живеят само неговите призраци.


А какво правят десните популисти? Те фалшифицират историята. Най-добър пример за това в момента е Полша. Затова истинското предизвикателство за всички демократи в Европа днес гласи: не се парализирайте като зайчето пред атакуващата го змия. Хвърлете се в битката!

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Хитлер идва! Спете спокойно деца!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Треперите ли, Сорос Веле?

  Завчера Унгария, вчера Полша, днес Австрия, утре Германия, вдругиден Франция, накрая цяла Европа ще си спомни, че някога е била ВЕЛИКА и СВОБОДНА!

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Големите партии сами са си виновни."Ами това е истината.Твърде вглъбени в себе си тежки машини и не отговарящи на много въпроси засягащи живота на съвременните хора.Тогава идват популистите.

 4. 4 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 270 Любопитно

  Е как да стане това, като се пълни ли, пълни с всякакви африканци и азиатци?

 5. 5 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 270 Любопитно

  Този Хофер както е вдигнал ръка... да няма скоро време Аншлус

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Струва ми се ,че Меркел ще ходи в изгнание или ще търси убежище в ИД!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Статията е определен анализ, но не изяснява причината за сегашната динамика на баланса на политическите сили в Европа, а тя е много подобна на тази в САЩ: икономическата криза изостри противоречията и държавите нямат достатъчно свободни средства за да ги "замазват". Съответно, печелят партиите които популяризират изхода чрез ограничаване на имиграционните процеси и разходите по "интегриране" на етническите и културно-верски различия. Търси се нов баланс на силите на базата на национал-патриотизма, грижата за "своите" преди всичко. Алтернативите отляво не са много, вероятно се налага едно центристко движение от типа въководено навремето от Бил Клинтън, колкото и да е неприятно и на двете крайни крила.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Неутрално

  Хората не гласуват за т.нар''десни популисти'' , защото им е много мило миналото, а защото се страхуват от задаващото се обещано от мулти-култито ислямско бъдеще.

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Ако искаме нещо по-различно, трябва незабавно да се активизираме. И най-напред да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. "

  Ами може би нещем нещо по-различно, а? Може би искаме ислямофоби, за да може след 5-10 години дъщерите ни да не бъдат масово изнасилвани? Може би искаме националисти, защото искаме да се противопоставим на откровените глупости на глобализацията?

  Цялата статия е сякаш, за да бъде изброена тази камара "лоши" думички, с която някак магически трябва да се разбият всички аргументи, отхвърлящи "no borders" движението. Е, няма да стане.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Крайно време е, европейските политици да управляват така, че да не дават хляб в ръцете на крайни, радикални елементи.....

 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Май не са нито много десни, нито много популисти за това и печелят гласове.

 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 742 Неутрално

  др. Везел от какво се страхувате! Не можете да се противопоставите на желанията на хората!

 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само не разбрах как навсякъде намирате ислямофоби, бе Дойче Веле...

  Ми и така да е - всички ли трябва да сме им фили?
  И защо????
  Значи ли това, че и вие изповядвате тази религия и всички останали са неверници за вас?
  Иначе нищо ново - Джордж Сорос в пълния му блясък.
  Да ви е честито, Германия...

 15. 15 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Весело

  "И най-напред да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби."

  Соросоидите-гробокопачи на цветуща Европа са силно изнервени, че няма кой да дундурка скакалците от Магреб до Дамаск.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 16. 16 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Европа не се противопостави навреме на нахлуването на цялото световно население на нейна територия, държа се неадекватно и продължава да се държи така, към случващото се по границите й, а сега да сме се преборили с десните популисти.

 17. 17 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#2] от "Репей":

  Ама глупости приказваш. Кога точно в европейската история национализмът е довел до нещо различно от вътрешно-европейски войни и много смърт и страдание? Един пример ми дай!

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 895 Весело

  "Крайно време е Европа да се противопостави на десните популисти"...
  Абе тези десни популисти не са ли от Европа? ))

 19. 19 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Можете ли да публикувате email адрес на авторката?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "nocomnet":

  Кой ти говори за национализъм? Говоря ти за патриотизъм, скопен и системно скопяван през последните 70 години.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На авторката не й е известно, вероятно, че най-големите фенове на десни популисти са в България. Хубавото е, че от българите нищо не зависи в световен план.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 22. 22 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Не бива да наблюдаваме безучастно това тревожно развитие в Европа. Ако искаме нещо по-различно, трябва незабавно да се активизираме. И най-напред да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. Трябва да го повтаряме непрестанно."

  Ма вие го повтаряте, лелче, не спирате да го повтаряте. Точно затова крайнодесните идват на власт - защото кухите левичарски лейки, който са се самообявили за интелектуалци, хуманисти и правозащитници, не могат да предложат на хората решение на реалните проблеми, които ги тревожат. Точно такива като теб създадоха явлението Моленбек - 20 (ДВАДЕСЕТ!!!!) години управляван от кмет социалист, раздаващ социални жилища и помощи срещу гласове на изборите, без да дава пет пари за реалната интеграция на арабите.

 23. 23 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1088 Гневно

  ДОКОГА? Докога Европа ще се "противопоставя на десните популисти, а ще търпи левите популисти? КОГА ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ЛЕВИТЕ ПОПУЛИСТИ??? А? Десните популисти били заплаха? А левите не са ли? Про-фашистките партии забранени? А ПРО-КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ? Докога Европа ще се прави, че комунизмът не е проблем???

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 24. 24 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Всъщност проблемът е до голяма степен и в етаблираните партии, които от десетилетия и до ден днешен и не само в България, а навсякъде в Европа се оправдават за всяко непопулярно решение с "Брюксел". И не си дават почти никаквъв зор да разясняват ползите от европейската интерграцията на по простите и необразовани маси (които основно гласуват за протестните партии и за крайната десница). Така стана и с Еврото: сума ти хора в Еврозоната са против валутата, защото от години само се върти по медиите как те трябвало да плащат за гърците и колко пари трябвало да отделят за стабилизационните механизми, но почти никой не говори за икономическите предимства за търговията, за последиците от Еврото върху лихвите, за ползите от достъпа до финансирането от ЕЦБ и за стабилизирането на националните финансови системи, а и по-простите хора не разбират и много от такава специализирана материя. Те знаят и чуват само "ние плащаме за мързеливите гърци".

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  мдаа , твърдо решени са да я унищожат тази европа .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1372 Весело

  " Ако искаме нещо по-различно, трябва незабавно да се активизираме."

  Ами, да! Започнете с дупенето в посока противоположна на Мека 5 пъти на ден. И да не забравите да продължавате с квалификациите (пък и съденето) "расист". "популист", "ксенофоб" и "ислямофоб" за всеки несъгласен и посмял да изкаже собствено мнение.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Европа трябва да спре имигрантите от Азия и Африка и ислямизацията на Европа

 28. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Десни популисти? Значи ако искаш да си опазиш имота от цигани, дъщерите от нагли загорели негри, данъците за инфраструктура от мързеливи и нахални араби, религията и културата от една мракобесна доктрина поставяща жената на нивото на животно ставаш веднага десен популист, расист, ксенофоб и фашист ли? Ай у лево мултукултурни швестери- отивайте в Африка като не ви изнася, няма Африка да идва в Европа!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  И без да чета ми е ясно какво е написала видната левичарка Визел, дето толкова мрази източноевропейците, обаче няма нищо против всякакви други неинтегрируеми елементи да залеят Германия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички забравят най-важното. В онези земи, Близкия Изток винаги са живеели войнствени племена. Сега те са си харесали нов дом.
  Е, този който го предоставя доброволно, трябва да е наясно с последиците. Още повече, че и немците не са от най-миролюбивите народи като цяло...

  Тоест, после ще имаме нов фюрер най-вероятно.
  А Меркел в момента полива почвата над него...

 31. 31 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Защо толкова се притесняват/извиняват защитниците на демокрацията в Европа след като не можаха де се справят с бежанската вълна ?

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Европа ще бъде залята от националистическа вълна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вероятно тоя Хофер ще го изритат на втория тур, както французите изритаха Жан-Мари ЛьоПен преди време, когато имаше реален шанс да стане президент.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 34. 34 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Статията е доказателство, че и традиционните медии ще губят влияние. Уважаема Барбара, Вие сте напълно повърхностна и шеблонна, но и отклонявате вниманието от проблемите. Проблем не е да се говори срещу ислямофобите. Трябва да се отговори на проблемите на хората, както те ги поставят, а именно:
  1. Спиране на незаконното пропускане на емигранти от третия свят в Европа.
  2. Ограничаване на корпоративното влияние на глобалните играчи, които унищожиха средната класа за десетина години.
  3. Намаляване на данъчното бреме върху обикновените домакинства и върху средния бизнес, комбинирано със забрана на офшорните предимства.

  А " журналистката" ни пише стари мантри. И още нещо-
  Дневник, Медиапул и Офнюз, явно Ви задължават да пускате определени репортажи, защото всеки път и трите медии препечатват такива неща от ДВ. Срамно е да се продавате така. ДВ има и чудесни материали, но тази авторка, защитаваше кмета на Кьолн, която искаше забрана на неприличното облекло у жените за да имат спокойствие мюсюлманите.

 35. 35 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Защо толкова се притесняват/извиняват защитниците на демокрацията в Европа след като не можаха де се справят с бежанската вълна ?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"daskal1"]Статията е определен анализ, но не изяснява причината за сегашната динамика на баланса на политическите сили в Европа[/quote]

  Барбара Везел никога не е била добър анализатор, нейните материали са повърхностни и никога не задълбават в същността на нещата, за които пише, затова тя си кара основно на лозунги.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Със сигурност, и слава богу, в България такава опасност не съшествува. А подобен призив е напълно излишен.
  У нас няма не само десни популисти, но и обикновени десни партии
  Има пребоядисани комунисти, самонарекли се десни /незнайно защо/, които имат претенции /но само толкова/.
  Наричайки се гръмко "реформатори, автентични , готини" и т.н-- зад фасадата им се виждат само хора на които единствената им сила е в приказките. И нищо повече..
  Доказателство за това е, че повече от 15, год , даже и съюзени се радват на одобрението на една шепа от обществото. И няма как да е иначе, след като те самите не знаят в управлението ли са /след като са поканени/ или в опозиция...

 39. 39 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ян Ямбон, министър на вътрешните работи на Белгия:
  "Можем да спрем терористите, да ги изолираме от обществото. Но те са само един мехур. Отдолу се намира рак, много по-труден за лечение. Можем да се справим, но не от днес за утре". И още: "Те хвърляха камъни и бутилки срещу полицията и журналистите в момента на задържането на Салах Абдеслам. Това е истинският проблем". "Значителна част от мюсюлманската общност танцуваше след атентата".

  За тези думи белгийските цоциалисти наричат министъра расист, ислямофоб и фашист и искат оставката му. Резултатът е, че този фламандец стана един от най-популярните политици дори във Валония.

 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Е, драга Барбара,това само по себе си е вярно,но е крайно време да се противопоставим и на безумната неадекватна имиграционна и социална политика на т.н. "традиционни" партии...

 41. 41 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"stupid_american"]На авторката не й е известно, вероятно, че най-големите фенове на десни популисти са в България.[/quote]

  Стюпид, ако още не си забелязал, по въпроса за оцеляването на Европа като култура, начин на живот и дори в етнически план в този форум хората масово са на едно мнение ( "дясно популистко" ), без значение дали в други теми се зъбят на "Раша" и "Путлер" или на "пиндосите" и "Обонго", или помежду си.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 42. 42 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Страх ли ви е от Патриотичния фронт? Мен ме дразнят малко и за много неща не съм съгласна с тях, но поне не ме отвращават, както вашите любимци, които все даже не знаят какво гласуват в парламента. Даже мисля да гласувам за ПФ, ако не се разпаднат до изборите, които ще са много скоро.

 43. 43 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Дамата изобщо не е в час. Опитва се да намери политически аргументи и обяснения на нещо, което няма нищо общо с политиката, а с реалността. Да излезне на улицата и да види Европа днес. Това е Европа днес, а като гледам, ще бъде и Европа утре.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 44. 44 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Любопитно

  На скоро имаше един доста точен журналистически коментар в Германия: европейските държави са се срастнали и обвързали до такава степан, че самата идея да се реши какъвто и да е по-голям проблем на национално ниво е абсурден. Работата е там че никой политик няма смелост да каже това откровенно на избирателите си (макар и да го знае) от срах да не го отвеят. Но това е истината, дори големите страни като Франция Германия Италия или Англия не са в състояние да просъществуват икономически или военнополитически извън общността (не и без огромни сътресения и огромно обедняване), да не говориме за по-малите страни като нашата.
  Но разни десни дърдорковци се вместват в тази логическа пробойна и галят ухото на по-неинтелигентните избиратели като ги баламосват, че могат да запазят стандарта на живота си и всички хубости на днешния свят като свободното пътуване, но същевременно да се оградят, затворят в себе си и живеят както преди 100 години. И се правят че могат да променят международните правила в собствен интерес без това да има сериозни последици. Но не става така. Медът върви с жилото...

 45. 45 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1372 Весело

  [quote#7:"daskal1"]Алтернативите отляво не са много, вероятно се налага едно центристко движение от типа въководено навремето от Бил Клинтън[/quote]

  Не знам дали точно на Бил движението или на Грийнспа(и)н машинката за сапунени мехурчета (или там irrational exuberance) ще е по-полезна. Бил може да е майстор на пурите, ама Грийнспин е майстор на балоните и вкарването в дълг на хората...

 46. 46 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer! Er ist wieder da

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 47. 47 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#20] от "Репей":

  Това в Полша "патриотизъм" ли е? Или във Франция? Или в Австрия? Това си е чиста проба популизъм с националистически идеи. И анти-европеизъм. Да, вината е на политическия център, донякъде, и на излишната, неразбираема бюрокрация на Европейският Съюз. Но отговорът със сигурност не е при националистите.

 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На Барбара Везел бих й препоръчала да прочете коментарите под днешните публикации в австрийската преса за това, че немците наричат австрийците нацисти:
  "Österreicher wählen eben so, wie sie es vom Schnitzel kennen, möglichst flach und braun"

  "Австрийците гласуват по примена на Шнетцела - възможно най-плосък и кафяв".

  Нека г-жата прочете коментарите и да напише отново една такава статия за падението на австрийците, на които изобщо не им пука какво мисли електората, фрау Меркел или фрау Везел по въпроса.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#48:"EP"]какво мисли електората[/quote]

  какво мисли немският електорат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 50. 50 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#47:"nocomnet"]И анти-европеизъм.[/quote]

  Олеле! И мога ли да получа дефиниция на термина (отново заклеймяващ) "антиевропеизъм"?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 51. 51 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 221 Гневно

  Крайно време е Европа да се противопостави на мюсюлманските натрапници.

  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 52. 52 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1372 Весело

  [quote#39:"blaueaugen"]За тези думи белгийските цоциалисти наричат министъра расист, ислямофоб и фашист и искат оставката му.[/quote]

  Сякаш не знаеш, че ислямът се родее с комунизма и фашизма...

  1. Диктатура на пролетариата и закон на Шериата.
  2. Светло бъдеще и от двете религии или идеологии. Е, едната в отвъдното, а другата в бъдното, ама то си е все същото. Затова пък и икономиката на дефицита си е афиширана с ограничението от 72 девици. Съвсем като с потребностите и способностите на ленинците.
  3. И едните и другите си имат Халиф.
  4. И едните и другите си имат религиозна/идеологическа полиция.

  И толкова прилики за изброяване, че е време да спирам.

 53. 53 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Другарката Везел ползва един език за източноевропейците - "Комуто това не изнася, може да напусне общността и да си търси щастието на друго място!"
  и съвсем друг - за французи и австрийци - "Крайно време е гражданските партии да се вслушат в гласа на отчаяните французи от провинцията" (цитирам предишни нейни статии, с които Дневник ни запознава).
  Високомерието на другарката е неразбираемо за мен, както и това с "дългите демократични традиции" на някои страни. Дълги, колко да са дълги? Колкото беше дълга пражката пролет например?

 54. 54 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Весело

  [quote#5:"mitkokitkata"]Този Хофер както е вдигнал ръка... да няма скоро време Аншлус[/quote]

  това немските сатирици вече са го тематизирали

  http://www.titanic-magazin.de/fileadmin/content/Postkarten/160425_HeimInsReich.jpg

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#7:"daskal1"]Статията е определен анализ, но не изяснява причината за сегашната динамика на баланса на политическите сили в Европа[/quote]
  И как да го направи анализа като ще трябва да направи някои много неприятни изводи за тези които са на власт. А те осигуряват финансирането и на DW. Което отгоре на това отдавна е известно като левичарско и ляво либерално, т.е.привърженик на тези които докараха Европа до криза с безумните си теории и политика. Затова действат на принципа "Кой ми ака в гащите?".

  Каквото и да подскачат, както и да се извъртат ще стане това което писахме тук още миналото лято. С безумната си провалена мулти-култи политика, с безкрайната толерантност и затварянето на очите за откровеното неспазване на законите от етнически малцинства от чужда раса и религия, с прегазване на общественото мнение и докарването на 1 милион нашественици накрая ще получат едно възраждане на крайно дясното.

  Самите те си го докараха с политиката си и арогантността да не слушат предупрежденията. Просто ще бъдат изметени и ще дойдат други да разчистят кочината която те създадоха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2678 Весело

  [quote#50:"Репей"]И мога ли да получа дефиниция на термина (отново заклеймяващ) "антиевропеизъм"? [/quote]
  Например "анти-гей" ще е подходящо. Или хетеросексуален

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 955 Весело

  ".... те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. ..."- ТОВА СА ВСЕ КОМПЛИМЕНТИ!

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#53:"blaueaugen"]Високомерието на другарката е неразбираемо за мен[/quote]
  Трудни за разбиране са западняците. Към нас се отнасят сякаш сме аборигени а към аборигените сякаш са им първи братовчеди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#28] от "venci4":

  ++++ Без да искам те "докладвах на модераторите". Съжалявам!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fred": И за това трябва да бъдат наказани от нас, докато не започнат да ни уважават. Например- сдружаваме се всички бивши държави от Източния блок и си създаваме собствен шенген- това е законно и възможно според договорите за ЕС, както и собствени общи рестриктивни политики за нелегалните имигранти. На границата правим пунктове, в които се назначават съдии + служители от ДАБ+ преводачи от СУ и там- на място се изграждат центрове за чужденци, там се прави цялата кандидатура на чужденеца за кандидат за статут и въобще не се допуска до вътрешността на страната.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fred":

  Ех че сте ми.... Никой "западняк" с който аз лично съм си имал взимане-даване, било то във Франция, Германия, Скандинавия, или на наша почва, никога не се е отнасял към мен лично като към "абориген". Никога и по никакъв повод. Верно, познавам много българи с други впечатления, но е показателен фактът, че в Германия например още някъде от 2000 г. българите взеха да се пазят от другите българи. Щото много от нашенските горди европейци само гледат да те излъжат, измамят, прецакат. Та така.

  А към черните, арабите: навсякъде в Германия, Франция, Скандинавия, еми странят от тях местните, и с право.

  Това, че политиците в тези страни са глупаци: за това иде реч.

 63. 63 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Очевидно във Виена наблюдават безучастно цялото това падение."

  Мале, немците умират от страх да не би някой неуспял австрийски художник да имигрира в Германия под формата на бежанец

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 64. 64 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сто процента е стара мома авторката ')

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Честно,смаян съм как е възможно да се напише толкова повърхностен материал.Не я знам каква е тая Визел..Предполагам,че е някаква възвишена обитателка на любимите на левите либерали кули от слонова кост...
  С говорене не става другарко..И никога не е ставало..

 66. 66 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Десни "популисти"...

  Не ви ли прави впечатление обсебването на "добрите" думи от либералите?!

  Ако трябва да говорим за реален ПОПУЛИЗЪМ, той е в речника на либералите!

  Антиутопията, че може да се изгради и запази за дълъг период от време свят, в който "различните" (малцинствата) ще командорят (!) мнозинството е опасна и дори гибелна за обществото! Опасна и гибелна, защото раздробява и обезличава обществото, фрагментирайки го във враждуващи помежду си елементи!...

  Припомнете си първичния смисъл на думичката "демокрация" (Демокрацията е управление на мнозинството) и я сравнете с реалността!...

  Популизмът е исконния език на либерализма!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 67. 67 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Профила на Хофер .  https://www.facebook.com/norberthofer2016/?fref=nf

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Това е статия на ведомствената Дойче Веле, кво да чета изобщо..

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 70. 70 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#58:"Fred"]Към нас се отнасят сякаш сме аборигени а към аборигените сякаш са им първи братовчеди. [/quote]
  Живееха си добре зад Желязната завеса, сега се представят за държави с "дълги демократични традиции" и гледат отвисоко хората от бившите социалистически държави, сякаш ние не мечтаехме за демокрация и сякаш нямаше отчаяни опити за отхвърляне на съветския ботуш, към които те останаха безразлични.
  И ние си имаме демократични традиции още от турско време - демократичен достъп до светско образование през Възраждането, девически училища, достъп до чирачество на всички, на които им се работи, мирен съвместен живот с други етноси и култури... Само че историята на Източна Европа е напълно непозната в страните с "дълги демократични традиции".

 71. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1995 Разстроено

  Абе кво да си говорим напълни се с рубладжии

  гошо
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2678 Весело

  [quote#9:"blaf"]Цялата статия е сякаш, за да бъде изброена тази камара "лоши" думички, с която някак магически трябва да се разбият всички аргументи, отхвърлящи "no borders" движението. [/quote]
  Тази пишман журналистка ми напомни за един случай от моето следване. Тогава имаше много виетнамски студенти, един нашенец решил да опита нещо по-екзотично, като резултат след време момичето позакръглило корема. А тогава виетнамците бяха страшно фанатизирани комунисти, това за тях е огромен скандал, нарушение на комунистическият морал.

  Събира се партийната им група да мислят какво да правят и решават да порицаят нашенеца. Отива цялата група, влиза в залата където се водят часовете и в хор казват "Ти си льош, ти си льош, ти си много много льош!". След което гордо обръщат гръб и си тръгват

  Та така и тази. Цялата статия е за да каже "Ти си льош, ти си льош, ти си много много льош, расист, националист, ислямофоб и ксенофоб!".

  Впрочем това "ислямофоб" е нещо ново, не бях го чувал досега. Значи трябва да стана ислямофил, да възлюбя аллах и неговият пророк, да приема исляма иначе не е демократично? Може, многоженството ще е интересно да се опита. Но има една специфична операция с мъжкото достойнство пък мен ме е страх да не стане някоя беля

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Уплашено крякане и паническо запрятане на фусти, под които лъсват срамотиите на лихварската олигархия с двата й крака /леви и десни/, с които досега симулираше многопартийност и фалшиво противоборство.
  "Трябва да го повтаряме непрестанно. Трябва и да обясним, че отговорът на глобализацията и нежеланите последици от нея не е в барикадирането зад националните граници..."
  Голяма е паниката на омръзналите до крайност лицемери.
  Опората им е в почти пълния контрол на медиите и финансиите.
  Чрез тях ще търсят начин да спасят кожите си

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#62:"nocomnet"]никога не се е отнасял към мен лично като към "абориген"[/quote]
  Лично те се пазят, не влиза в етикета. Става дума за колективното отношение, за масовата психология. Например английският израз "полският водопроводчик" който е станал нарицателно за какво ти говори?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  [quote#7:"daskal1"]Търси се нов баланс на силите на базата на национал-патриотизма, грижата за "своите" преди всичко. Алтернативите отляво не са много[/quote]
  Просто либертарианския популизъм се е изчерпал и няма никаква алтернатива в това да се убеждава мнозинството ,че грижата за "своите" това било национал-патриотизм а не ДЕМОКРАЦИЯ!!!

  А и правото на мнозинството да налага своите културни,семейни и религиозни ценности в собствената си държава която има за висша цел да се спазва върховния принцип правата на хората с паспорт от съответната европейска държава - права на личността, нейното достойнство сигурност т.н. това било болшевишки национализъм !!!
  Абе "Даскале" я кажете какво е когато малцинство от хора които нямат нищо освен двете си ръце бурка или джамбия да налагат на мнозинството да ги хрантути , това форма на каква политика е?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2928 Весело

  "да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби"

  Авторке, ето ти вече го каза и какво от това. Забележи, че те дори не наричат теб лигла, ислямолюбка и антиевропейка...

  подпис
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Популистите настъпват, защото сегашните политици не струват пукната пара. Лесно ти е да управляваш трудолюбивият германски народ и да раздаваш неговите данъци безконтролно.

  подпис
 79. 79 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "antikommunist":

  Един път да се съглася на 100% с нашия SJW ("Social justice warrior" във форума.

  Не се заяждам! Подкрепям напълно коментара ти. За липсата на разясняване не предимствата от интеграцията има някаква причина. Защо? Защо не се преви, а постоянно се отваря една голяма уста срещу гърците? Това умишлено ли е?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 80. 80 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 363 Весело

  До коментар [#75] от "Fred":

  Добре, хайде. Надявам се да не реши някой на нас да ни прави анализ на нашето "колективно отношение" към другите и към нас самите. Макар че какво да го анализираш, тук в този форум има толкова материал за размисъл, да имаш само очи да четеш и здрави нерви.

 81. 81 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Горната статия не е нищо повече от един лъжлив анализ и дори доста примитивна пропаганда. Поредният медиен опит да се влияе на общественото мнение в Европа по един вреден и опасен начин. Истината е, че европейските избиратели вече не вярват не само на левите партии, а също и на центристките такива, които макар и на власт не могат или по някакви странни и необясними за избирателите причини не искат да се справят с ислямизацията. Първият тур на изборите за президент на Австрия показа недвусмислено само едно - хората са петимни за политици, които предлагат решения на проблема с ислямското нашествие в Европа и засилващото се влияние на чумата на 21. век в континента. Впрочем Хофер нито е предложил някакво решение, нито може да влияе върху политиката като президент с представителни функции. Нещо повече - самата австрийска Партия на Свободата дори да дойде на власт със свое правителство (което може да стане догодина ако сегашната коалиция на социалдемократи и християндемократи се разпадне, или най-късно през 2018 година, когато са насрочени парламентарни избори) не може да повлияе кой знае колко на процеса. За това трябват смели и крути мерки, които дори тази партия до сега не е предложила открито. Говори се за половинчати решения.
  Европа може да бъде спасена наистина като цяло само с приемане на пакет от специални закони, дори ако те са с временно действие. Като начало суспендиране на Женевската конвенция за бежанците (важи само за Европа и е реликт на студената война), същото с Европейската конвенция за правата на човека (налагаме си сами ненужни ограничения спрямо екстремисти), строги наказания за противоконституционна дейност (ислямът като практика си е направо несъвместим с демократичния конституционен ред), пълно изолиране на престъпници извън Европа (Великобритания и Франция имат сума далечни подходящи за това острови), отказ на гражданство и отнемане на такова при очевидна неспособност или нежелание за интеграция, масови депортации и санкции срещу държави ако отказват да приемат своите граждани, и т.н.
  За съжаление до сега няма нито една европейска партия, излязла с такава платформа. Ако се появи, тя със сигурност за 5-6 години ще е на власт. Времето за такива законодателни действия за съжаление остава все по-малко като се има пред вид демографското развитие. Във Виена сега вече две трети от децата в началните училища са мюсюлмани и повечето не могат да получат адекватно образование поради недостатъчни познания на немски език. Една трета от завършващите основно образование просто нямат шансове на трудовия пазар поради частична неграмотност.
  За Европа вече не е възможна да преодолее това зло без тежки вътрешни конфликти с човешки жертви, макар и все още да е възможно.
  Алтернативата е бавна и сигурна ислямизация със залез на европейската цивилизация.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 82. 82 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#74] от "Sulyo & Pulyo":

  +++++

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  А на левите. И двете са еднакво опасни.

 85. 85 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#5:"mitkokitkata"]Този Хофер както е вдигнал ръка... да няма скоро време Аншлус [/quote]

  Той е вдигнал ръка за поздрав. Ти как поздравяваш иначе?
  Впрочем аншлус (значи присъединение) към кого или какво?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Статията е отвратителен левичарски пасквил.

 87. 87 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Европа има нужда от десните. Европа прави плавен, широк завой НАДЯСНО и това показва, че имунната система се задейства. Този преход е контролиран, няма да се даде възможност за възраждане на национализма, а енергията на дясното и крайно-дясното по един нов начин ще бъде на пан-европейско ниво, за да бъде пригодно на бъдещата федерална структура. Постепенно разните съмнителни и криминални елементи, както и финансираните от Москва ще се изгонят от този процес и заместят от сериозни хора. Манюел Валс (вероятен бъдещ Президент на Франция) вече постави реторичния въпрос за съвместимостта на Исляма и Републиката (естествено, отговорът е изцяло негативен). Така поставен, въпроса предопределя изтласкването и контрола върху Исляма от страна на властта върху цялата територия на Европа. Ако Турция не изпълни задачата да създаде Реформа в Исляма, то Европа ще го направи. Политическата сила на Исляма ще бъде ликвидирана в следващите 15-20 години. Това е една от причините за този плавен, но уверен завой надясно на цяла Европа. Добър план и добър инжинеринг.

 88. 88 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Това е политическо самоубийство, до което доведе страхът от смъртта."

  Какво е искала да каже Везел? Мислех си, че преводът не е точен:
  "Das ist politischer Selbstmord aus Angst vor dem Tod!"

  но не бях права.

  Какъв страх от смъртта, г-жо Везел? Вашето произведение по-горе е символ на падението на журналистиката. Заслепена от зор да дифамирате европейските народи, наричайки ги расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби, забравяте да анализирате причините за отдръпването на народа от "Големите партии". Защо, по дяволите, хората изпитват носталгия по "доброто старо време"?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  "... И най-напред да разбием ореола на тяхното благоприличие - като кажем ясно и отчетливо, че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. Трябва да го повтаряме непрестанно. Трябва и да обясним, че отговорът на глобализацията и нежеланите последици от нея не е в барикадирането зад националните граници..."Много ниска топка, другари Много ще ми е интересно - ако срещу този, който обвинява така непознати нему лица, бъде заведено дело за обида и клевета, как ли ще му се отрази изплащането от него на едно обезщетение от напр. 100 000 евро

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#65:"eurogi"]Не я знам каква е тая Визел..Предполагам,че е някаква възвишена обитателка на любимите на левите либерали кули от слонова кост... [/quote]

  В Дневник често пускат нейни "анализи":

  Като не ѝ харесва ЕС, нека Източна Европа го напусне
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/05/2663854_kato_ne_haresva_es_neka_iztochna_evropa_go_napusne/

  Париж трябва да чуе гласа на отчаяните французи от провинцията
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/14/2669803_parij_triabva_da_chue_glasa_na_otchaianite_francuzi_ot/

  За да не умират повече бежанци
  http://novinar.bg/news/za-da-ne-umirat-poveche-bezhantci_NTExODszMQ==.html?qstr=%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%20%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BB%2C%20%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%20%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Везел:
  "че те са антидемократи, расисти, националисти, ислямофоби и ксенофоби. Трябва да го повтаряме непрестанно."

  и още "не се парализирайте като зайчето пред атакуващата го змия. Хвърлете се в битката!"

  Към кого са отправени тези призиви? Не трябва да спираме да го повтаряме постоянно? Хвърлете се в битка?

  Да не би това да са призиви към regressive lefties и самопровъзгласилите се либерали да забравят за либералните си убеждения, да станат нетолерантни и да се включат в "anti bigotry" движението?

  Регресивните лефтита като г-жа Весел насърчават омраза, нетолерантност и разделение на обществото - с обидите, с дифамирането на инакомислещите, със забрана на свободата на мнението и на словото. Емоционалният тероризъм на регресивните лефтита, опитващи се да заглушат гласовете на хората, просто води до по-голяма нетолерантност, поляризация и омраза в обществото и до по-малко либерализъм.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 94. 94 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Любопитно

  [quote#79:"EP"]За липсата на разясняване не предимствата от интеграцията има някаква причина. Защо? Защо не се преви, а постоянно се отваря една голяма уста срещу гърците? Това умишлено ли е?[/quote]
  Мда, според мен на първо място, защото политиците (всички!) най-вече мислят за избори и рейтинг, и е много по-удобно да имаш един такъв Брюксел с който да се оправдаваш за непопулярните неща, а когато идват позитивите включително в икономически план да се пъчиш как това е благодарение на добрата ти политика - чисто удобство. (Бойко строи метрото и магистралите, не Брюксел...)
  И второ, за което писах във втория пост горе, мисля че никой национален политик не иска и не може открито да заяви истината, че добри или лоши много неща просто не зависят вече от него.
  И най-важното е че доста аспекти на европейската интеграция и глобализацията са доста сложни, свързани с безброй комплексни конструкции, договори и статистически данни. А голяма част от хората, особено по необразованите (а е статистически доказано, че най-вече те гласуват за екстремните партии), не искат да слушат сложни обяснения, които понякога не могат и често дори не искат да разберът, а искат някой да им даде лесни прости и разбираеми отговори и обяснения.
  Това споменава и авторката с "носталгията по доброто старо време", когато всичко беше ясно и просто. Глобализираният свят е сложен - за това предлага адски много възможности, но трябва да знаеш как да се възползваш от тях.

 95. 95 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#94:"antikommunist"]А голяма част от хората, особено по необразованите (а е статистически доказано, че най-вече те гласуват за екстремните партии)[/quote]

  Не съм сигурна, че е точно така. Според мен, нискообразованите гласуват за народните партии, защото не са информирани за случващото се на политическата сцена. Ти кое точно наричаш екстремни партии? Какво им е екстремното на тия партии точно? Въпросът ми е сериозен (аз съм überzeugter Nichtwähler, ich gebe meine Stimme nicht ab). Какво екстремно има в тези партии точно? Кое е екстремното, например в AFD (като изключим г-жа Петри, която не е особено интелигентен човек). Какво толкова ще се случи, ако дойде такава партия на власт? Кое ще се влоши? Още по-лошо ще стане от сега ли? Кое точно ще стане по-лошо? Тези партии тебе по какъв начин биха те ограничили? Обясни ми, моля те!

  Според мен, тая долна гадна пропагандна статия може да се хареса само на необразован човек - само необразованите комплексирани хора могат да харесат лозунги с омраза към цели народи - Австрия, Унгария, Полша etc.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 96. 96 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#79] от "EP":

  И само да добавя, че бежанската криза само леко подсили тези политически тенденции, но те нямат нищо общо с нея. FPÖ и Front National имаха по към 30% и доста преди да тръгне вълната към Европа. Не случайно всички тези движения са не само ксенофобски и антиимигрантски, но и антиевропейски и антиамерикански. Това са партиите на "лузърите" от глобализацията, като в ЦИЕ към тях идват и "лузърите" от прехода. Затова носталгията по доброто старо време не е просто консерватизъм или будна културна идентичност - това е преди всичко страх от всичко чуждо и непознато и копнеене по едни времена, в които обществата и държавите бяха по-просто организирани и всеки си имаше своето ясно място в тях (което място не винаги е било хубаво, но за много хора това явно е по-добрата алтернатива от това да бъдат оставени сами да си търсят своето място).

  П.П. И като казвам че е страх от всичко чуждо то това е именно така, и в момента просто се прожектира върху исляма (като в България това е допълнително подсилено от паметта за турското робство). Хайде да сме честни: тук много хора говорят например как нямали нищо против сирийските християни, но съм готов да се хвана на бас, че ако правителството утре реши да приеме 5-10 хиляди бежанци, само и единствено християни, голямото множество пак ще пропищи.
  Факт е че когато става дума за лаф, много хора философстват как ни трябвало имиграция от "правилните хора", но ако стане конкретно и реално дума да се практикува такава въодушевлението е доста ограничено.

 97. 97 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "Thermobee":

  Заповядай:
  Deutsche Welle Wesel, Barbara 02-282 51 26 02-282 51 40 barbara.wesel@dw.de

  Не те съветвам да й пишеш. Няма смисъл. Екстремният либерализъм е mental disorder! Или просто е добре платен

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 98. 98 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#93:"EP"]Регресивните лефтита като г-жа Весел [/quote]
  Тя си е чисто Anti-fa Zecke! Никакво лефти не е, а от Juden Welle капка истина никой, никога не е очаквал да прочете и види. Както се пее : " Die Fahne hoch... ", а азита и цекета с кафеви гащи като го чуят, защото знаят какво ги чака за сътворената разруха в Европа след 08.05.1945г. !

 99. 99 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#96:"antikommunist"]бежанската криза само леко подсили тези политически тенденции, но те нямат нищо общо с нея. [/quote]

  Напротив, те имат много общо с нея. Имам толкова бивши "зелени" познати, при които настъпи радикална промяна последната година.
  [quote#96:"antikommunist"]страх от всичко чуждо [/quote]

  е нормален Годори с някой психолог или социолог, той ще ти го обясни. Но ти си достатъчно интелигентен, и можеш сам да се информираш за нормалността на тоя страх.

  [quote#96:"antikommunist"]5-10 хиляди бежанци, само и единствено християни, голямото множество пак ще пропищи. [/quote]
  Не съм сигурна! Поляците приеха само християни - никой не пропищя. Лошото е, че тия християни избягаха, ама това е една друга тема.

  Източно-европейците са готови да приемат милиони украинци, но не са готови да приемат милиони от Близкия Изток. Това е съвсем нормално и е common sense / gesunder Menschenverstand. Интересно ми е, защо толкова много защитаваш исляма, и защо съдиш хората, че имат нещо против тази доктрина. Та нали именно ислямът е най-нетолерантната доктрина на планетата - те са ксенофоби, хомофоби, мразят всички хора, изповядващи други релии, шиитите мразят сунитите, сунитите - шиитите и т. н. Ти като либерал, като демократ, какви аргументи имаш в защита на хората, за които изнасилването на неверници и убийството на жени с камъни (защото са погледнали чужд мъж) е легитимно?

  Питам те съвсем сериозно, и не се заяждам. Имаш ли идея, как се чувства една руса жена, минаваща покрай групичка бежанци на някоя централна гара? Не, не е омраза...страх е! Вие това мъжете не можете да го разберете. Или напротив - опитай да се разходиш с кипа в Германия, препоръчително е на някоя гара, или в някои от "онези" квартали. Тогава ще ти стане ясно, колко са либерални "чуждите" и колко много уважават човека.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 100. 100 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#95:"EP"]Според мен, нискообразованите гласуват за народните партии, защото не са информирани за случващото се на политическата сцена.[/quote]
  В случая визирам резултатите от последните избори в Австрия. И за други е имало изследвания.

  http://www.huffingtonpost.de/2016/04/25/oesterreich-wahl-statistik_n_9770562.html

  [quote#95:"EP"]Ти кое точно наричаш екстремни партии?[/quote]
  Наричам така антисистемните партии с всичките им разновидности в Европа, тези които искат да изхвърлят на боклука, както досегашната политическа система, така и икономическата система и са жестоко против европейската интеграция и глобализацията (като ксенофобията е само разновидност на това). Такива има и леви и десни.
  [quote#95:"EP"]Какво толкова ще се случи, ако дойде такава партия на власт? Кое ще се влоши?[/quote]
  Мен съвсем конкретно ме е страх, че такива партии ще разрушат ЕС. За мен свободното предвижване без граничен контрол, единната валута, свободата да се движиш, да живееш и да работиш където пожелаеш са много важни. За опасностите пред колективната сигурност и възможността за общоевропейски действия (или за сътрудничеството с Америка) няма какво да говоря. А Европа има нужда се се сплоти много повече, това няма как да стане ако всички гледат как сами да се оправят. Един разпад или дори отслабване на ЕС би бил катастрофа за Европа. Старата Европа веднъж вече се самоуби преди 100 години, надявам се да не го повтори отново (но и не вярвам това да стане).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK