Мащехата патриот

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха Великден и в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии.

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха Великден и в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии.Решението на Народното събрание българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства предизвика остри възражения и протести. В отговор, в навечерието на Великден, депутатите направиха нови промени в Изборния кодекс.


Съгласно чл. 14 (1) избирателни секции извън страната ще се образуват в дипломатическо или консулско представителство. Изключенията, базирани преди всичко на териториален принцип, са две и са посочени в алинеи 2 и 3 на същия член. Според чл. 14 (2) в населените места в страните от ЕС, "където няма дипломатическо или консулско представителство" [курсивът в цитата е мой] все пак могат да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. За сравнение преди промените, на последните избори, бяха необходими 40 заявления. Чл. 14 (3) гласи, че в останалите държави ще може да се открива само една секция и само в населени места с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическо или консулско представителство, като отново се изискват поне 100 заявления.


Какво означават "в превод" тези промени?
Първо, в ЕС, а и извън него, в градове като Ню Йорк, Истанбул, Лондон, Берлин, Виена, Брюксел, Атина и т.н., където живеят много българи, но има дипломатически или консулски представителства на българската държава, няма да могат да се отриват нови секции. За да не драматизираме излишно, трябва да кажем, че нищо не пречи в посолствата да има няколко секции. Въпреки това, и при предишните разпоредби, които бяха, условно казано, "по-либерални", българите в Лондон, например, където имаше секции на различни места в метрополиса, срещаха сериозни затруднения да гласуват поради огромните опашки.


Второ, относително по-засегнати от промените са българските граждани извън ЕС, много от които живеят в административни единици с население под 1 милион (например, в САЩ и Турция).


Мащехата патриот


Какъв все пак беше "дълбокият замисъл"


стоящ зад ограничаването на броя на секциите, за което най-упорито настояваха от Патриотичния фронт (ПФ)?


Откровеният отговор е кратък: да се редуцира тежестта на етническите партии в българската политика, преди всичко на ДПС, чиито депутати очаквано напуснаха парламента в знак на протест срещу решението, и ДОСТ. Според Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, промяната всъщност не целяла да "прецака ДПС", а да ограничи намесата на Турция в българската политика.


Валери Симеонов, водачът на НФСБ, който защити сходно мнение пред Би Ти Ви, изтъкна, че турските власти, които организират провеждането на изборите, са причината в много от секциите да гласуват нереално голям брой хора. На основателното възражение, че ограничението ще засегне не само гласуващите в Турция, а българите в чужбина като цяло, Симеонов посочи, че няма как да се приеме закон, в който гласуването в Турция да бъде третирано специално (такъв акт би бил несъмнено дискриминационен). Освен това той приведе и финансов аргумент – защо да се разкриват секции там където живеят малко българи. "И в Антарктида има българи, хайде и там да разкрием секции", предложи той иронично...


Изказването на Валери Симеонов породи взрив от забавни коментари в социалните мрежи и форумите. Някои зевзеци посъветваха да изберем пингвини за депутати, защото несъмнено ще вършат по-добра работа от сегашните, а други заключиха, че лидерът на НФСБ няма против Антарктида да бъде ощетена при откриването на секциите, защото там все пак не се хваща партийната телевизия СКАТ.


Аргументите на ПФ явно свършиха работа, защото осигуриха подкрепата на най-голямата партия, въпреки че според министър-председателя Бойко Борисов "от секциите в чужбина 50% от гласовете са за ГЕРБ – над 26 000 гласа". Традиционната десница изглежда също няма против да посегне към триона, за да подкастри клона, на който едва пази равновесие. Въпреки твърденията на Валери Симеонов, че Радан Кънев е организаторът на протестите срещу ограничаването на местата за гласуване в чужбина, депутати от ДСБ и СДС подкрепиха предишната по-рестриктивна промяна на закона (т.е. вотът в чужбина да става само в дипломатическите и консулските представителства), гласувана на 22 април, а в последствие шокираха смаяните си избиратели и симпатизанти с нескопосаното извинение, че се били объркали...


Едва post factum лидерът на ДСБ Радан Кънев критикува новия текст, изработен от правната комисия и гласуван от Народното събрание на Велики четвъртък. Кънев посочи, че промените ограничават гласа на българите в чужбина и направи три предложения за промени в текста на правната комисия, които обаче не получиха гласовете на мнозинството в парламента.


И така, кои в крайна сметка са "прецаканите"


ако използвам "крилатия израз" на воеводата Каракачанов, от промяната в Изборния кодекс? На първо място, това са българите изобщо, които живеят извън територията на Република България. Както се казва, покарай сухото гори и суровото.


Според различни статистически оценки, емигрантите са между 1.5 и 2 милиона. Много от тях не упражняват избирателните си права. Дали българската държава обаче ще ги насърчи да отидат до урните с промени в законодателството, които ограничават броя на секциите? Трудно е, ако сме обективни, да приемем и сприхавия "аргумент" – "тези не живеят в България и не плащат данъци, защо да ни е грижа?". Колкото и на нас, които сме тук, често да ни е трудно да го признаем или преглътнем, в редиците на "тези там", съграждащи "другата България", са най-успелите, образованите и конкурентоспособните. Така няма да ги стимулираме да направят каквото и да е за страната си.


Разголвайки безсрамно завоеванията на тарикатско-балканския модел на "правене на политика", тяхната родина се оказва мащеха, водена от необуздани патриотични наклонности. С такъв "репертоар" тя трудно ще успее да ги подлъже да се завърнат, за да инвестират уменията си в българската икономика. Публична тайна е, че много от българските домакинства плащат сметките си и се издържат благодарение на "трансфери" (обикновено пари на ръка, върху които, разбира се, не се плащат данъци) от роднини и близки в чужбина.


Второ, вместо да накърнят интересите на "етническите партии",


промените ще имат бумерангов ефект


Те ще се окажат класическа "изненадваща" процедура по вадене на очи вместо изписване на вежди. Етническите предприемачи получиха златен коз - подарък. Техните сладкодумни водачи Доган и Местан ще използват решението на мнозинството в парламента, за да убеждават, че всички са против тях... Ще имат нов материал, с който да "изковават доводи", за да мобилизират и сплотят своя и без това лоялен електорат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Постояно живеещите в чужбина не трябва да гласуват.
  Мерси от многознаещи ''граждани'' от дистанция !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  И да искам, не мога да опровергая това мнение. В глобализационния ХХI век всички около държавната трапеза в България очаквано се обединиха против българите в чужбина.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Постояно живеещите в чужбина не трябва да гласуват."
  Съгласен съм! Така е и в повечето страни на Европа, която искаме да копираме всячески.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Не желая да се гласува за БЪЛГАРСКИ парламент в Турция! Дали ще им отнемете гражданството, дали ще им ограничите или отнемете избирателните права, или ще отнемете избирателните права на всички извън България или ЕС, няма голямо значение! Ердоган НЕ БИВА служебно да назаначава депутати в НС!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Рано, или късно настъпва денят, в който "българите" зад граница забравят за България...
  Какъв е толкова големият зор от страна и на едните и на другите да негодуват за изборите тук и сега...???

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Най - успелите 2 милиона извън България, ако толкова искат да гласуват - могат и да се върнат за ден-два по родните си места.Иначе всеки може да си протестира за всичко !

  [email protected]
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#5] от "Ghost":

  Друго си е като за някои, които "се сещат за България", само в дните, когато получават социални помощи, нали?

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Какъв все пак беше "дълбокият замисъл" стоящ зад ограничаването на броя на секциите..."
  =================================

  Елементарно Уотсън! Нараства тежестта на купеният и корпоративният вот и така изборната "победа" се осигурява многократно по-лесно. Имайки пред вид как се е окопал ГЕРБ в местната власт, чрез която може да оказва натиск и до голяма степен да мениджира купуването на гласове, този закон обслужва в най-голяма степен това ново БКП. А това, че идеята е излязла от ПФ е просто поредната политическа договорка зад кулисите.

 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#3:"paf"]Съгласен съм! Така е и в повечето страни на Европа...[/quote]

  В кои?

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  [quote#1:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Мерси от многознаещи ''граждани'' от дистанция ! [/quote]
  Би било правилно и всички с двойно гражданство също да не гласуват !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Внимавай какво си пожелаваш, че следващата стъпка ще бъде на постоянно живеещите в Гърция да им забранят да постват под статии в български медии!

  Моралът не е порок!
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ако не са постояно живещи в страната.....да !
  Ако визираш мене....аз нямам българско гражданство !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Много комплексари са побързали да си излеят злобата.Какво ви жегна, че умните и успелите са там? И затова по-добре да не гласуват.По-добре е да гласуват циганите.Наистина България е мащеха.

 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Въпросът ми към теб е реторичен...
  Ти лично, какво направи за твоите "канадци", за да не са там, а да са близо до теб и на предстоящите избори да гласуват за когото трябва...???

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 349 Неутрално

  "Рано, или късно настъпва денят, в който "българите" зад граница забравят за България..."

  Както каза наскоро една госпожа от политиката - "България все пак е правова държава"

  Ако човекът има документ, че е български гражданин, той трябва да има и правата, които се полагат с това. Разбира се, и задълженията.

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Нашия или на тези които смятат, че Българите живещи в чужбина нямат право да гласуват?

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#12:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Ако визираш мене....аз нямам българско гражданство ! [/quote]
  Интересно ми е тогава какво Ви мотивира да напишете толкова много коментари под тази статия?

 19. 19 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#1:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Постояно живеещите в чужбина не трябва да гласуват.
  Мерси от многознаещи ''граждани'' от дистанция ! [/quote]

  [quote#12:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Ако визираш мене....аз нямам българско гражданство ! [/quote]

  А многознайковците БЕЗ Българско гражданство .......

  Моралът не е порок!
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да си гласуват за парламент където живеят, искат все едно от Тутракан да избират кмет на Пловдив

 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ghost":
  ++++++Всичко друго,както казват едни от североизток е ерунда!Животът е личен,единствен и неповторим!

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ghost":

  Моите синове са пълнолетни и смостоятелни .Те не чакат никой нищо да „прави“ за тях.Живеят си живота и гласуват пътувайки доста километри.Даже не ги питам за кого са гласували. За вота и заплатата е неприлично да се пита.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Гърците не трябва да гласуват!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#22] от "hodounski":

  Нищо лично...
  Единственото , което твърдя в случая е, че децата винаги са по-добри от родителите си...

  Форумът е в будна кома...
 25. 25 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  έλα και 'συ ρε φίλε, τι μιλάς τώρα που και υπηκοότητα δεν έχεις, γιατί ανακατεύεσαι? Ασε'μας να τα κανονίσουμε τα δικά μας, εσύ την Ελλαδίτσα σου να σκέφτεσαι...

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#18] от "Endymion":

  Като някой се обръща към мене му отговарям.
  Майка Ви не Ви ли е научила ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#25] от "rossen_stoyanov":

  Извънредно любопитно ми е, това можеш ли да го напишеш с химикал на бял лист...???

  Ще ми е забавно да го видя...

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Яловата мащеха не е патриот

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#26] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Майка Ви не Ви ли е научила ?"

  Учила ме е, че не трябва да бъда търтей с цирей на... от седене, обсъждайки глобалното затопляне по цял ден. Вашите сънародници за жалост са научени, че да си мързелив е велика работа и се гордеят, че са мързеливи т. ест. гърци.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 31. 31 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ghost":

  горд питомец-бакалавър на Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών всъщност писането на ръка е по-лесно, не трябва да целя Θ и Υ, пък и ударението...

  τέλος πάντων, ставаше дума за ограничаването правата на съгражданите ни - твърдо против!

 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#31] от "rossen_stoyanov":

  Ако наистина е така...με συγχωρείτε
  Бих го написала и върху бял лист, ако можеше във форума...

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "dearblue": ≪Яловата мащеха не е патриот≫

  Още по-вярно е, че децата, изоставили майка си в трудно положение, са антипатриоти.

 34. 34 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"karabastun"]ако толкова искат да гласуват - могат и да се върнат за ден-два по родните си места[/quote]
  Нали се борехме за електронно гласуване?

 35. 35 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 300 Весело

  къде бил ;дълбокия замисъл ; да накарат българите зад граница освен данъци по местоживеене да плащат данък ; роден политик; или правото да гласуваш за някой , е тоя някой по късно ще те ограби по закон ама както дойде нали си гласувал

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  На избори се избират хората, които ще ни управляват. Основен принцип на демокрацията е, че управляваните трябва да избират кой ще ги управлява. И в това е всъщност същността на демокрацията.

  Българите, които са постоянно зад граница и не са държавни служители, не са под управлението на българския палрамент и на избраното от него правителство. Следователно, когато имат право да гласуват, всъщност ТЕ НИ ИЗБИРАТ КОЙ ДА НИ УПРАВЛЯВА НАС, НО КОЙТО НЯМА ДА УПРАВЛЯВА ТЯХ. Което е абсолютно недопустимо от политическа гледна точка.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Разстроено

  До коментар [#34] от "bawarec":

  Борихме се, ама нещо не се преборихме....

  [email protected]
 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": ≪Би било правилно и всички с двойно гражданство също да не гласуват!≫

  Точно така е, дори ако живеят в България.

 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 607 Разстроено

  Същите тези емигранти не могат да убедят родителите и роднините си във България да гласуват.
  Те горките изпращат милиони на бедните си роднини , а роднините им или не гласуват или гласуват за тези партии които прогониха децата им.


 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#38] от "glog":
  До коментар [#26] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  При всички случай трябва да се даде възможност на Българите сами за себе си да избират това което е добре за тях, полу българите или не българите реално чрез чужди посолства или не правителствени организации реално показват завидно висока активност на избори , от което е видно ,че е позитивно само за либерално-туркофонски политически формации с ислямски наклонности!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#40] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": ≪При всички случай трябва да се даде възможност на Българите сами за себе си да избират това което е добре за тях, полу българите или не българите реално чрез чужди посолства или не правителствени организации реално показват завидно висока активност на избори , от което е видно ,че е позитивно само за либерално-туркофонски политически формации с ислямски наклонности!≫

  Извинявай, Команданте, но не ми е ясно какво искаш да кажеш.
  À à è ѝ ò – „” ≪

 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "(Доган и Местан) ще имат нов материал, с който да "изковават доводи", за да мобилизират и сплотят своя и без това лоялен електорат."

  А всички останали българи в чужбина ще се отвратят за пореден път от мащехата-държава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Весело

  [quote#5:"Ghost"]Рано, или късно настъпва денят, в който "българите" зад граница забравят за България...
  Какъв е толкова големият зор от страна и на едните и на другите да негодуват за изборите тук и сега...??? [/quote]

  Може би не е съвсем уместен пример, но дъщеря ми живее и работи в Париж от около 20г., и е гласувала само един път, след което реши, че е неморално да избира, кой да е управляващ, тук в България! Тя е българска гражданка, за сведение, въпреки че може да стане и френска, и има проблеми понякога с визи, тъй като често пътува по света. Не е забравила България, често се прибира и се интересува живо от актуалното състояние на нещата, наречени "политика" в държавата на Мафията! Та така, Духче!

 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Весело

  [quote#20:"shileto"]Да си гласуват за парламент където живеят, искат все едно от Тутракан да избират кмет на Пловдив
  [/quote]

  Шильок, дай да та бацна! Така е, преди време и аз излязох с тойзи аргумент, и мен ма наплюха. "Всеки камък си тежи на мястото"- мъдрост на Ролиг стоунс!

 45. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#33:"glog"]Още по-вярно е, че децата, изоставили майка си в трудно положение, са антипатриоти. [/quote]

  Описано е в :" Пази боже сляпо да прогледа"
  За съжаление, явно не е изключение...

 46. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#36:"glog"] всъщност ТЕ НИ ИЗБИРАТ КОЙ ДА НИ УПРАВЛЯВА НАС, НО КОЙТО НЯМА ДА УПРАВЛЯВА ТЯХ. Което е абсолютно недопустимо от политическа гледна точка. [/quote]

  Съгласен! Това е и моята логика.

 47. 47 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  С вота си българите в чужбина могат да им развалят краденето... затова.

  4itatel
 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#41] от "glog":
  Щом не ме разбираш тогава да се върнем към заглавието:
  >>>Мащехата патриот<<<
  Който е патриот е лош ,
  а който не иска либерални туркофони и соросови стипендианти да решават на изборите е добър!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "glog":
  Кравата не суче от телето
  В чужбина децата се обучават и възпитават и имат работа да се издържат и да създават нови поколения
  В България комунистите ни вменяват децата да издържат родителите си щото са откраднали пенсионния фонд и лишават от възможността да създават нови поколения и затова има демографски срив

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Абе..., не се ли усещате, колко подло и подмолно вкарват клин, между едни и други българи...?!! Гнусната милиционерска пасмина и това, не я досрамя да направи!
  Наследника на Волен Сидеров, бълва глупост, след глупост...! Милиционерите от ГЕРБ, са залегнали и нямат нищо общо!

  Гласувайте, където и да сте, каквото и да ви струва! Това е положението, стига сте мрънкали!

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#50] от "tww09306483":

  +++++

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 52. 52 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#50:"tww09306483"]Абе..., не се ли усещате, колко подло и подмолно вкарват клин, между едни и други българи...?!! Гнусната милиционерска пасмина и това, не я досрамя да направи! [/quote]

  Това е в основата на прецакването. Песимизма е хубаво качество. Той ни предпазва от глупави грешки в ежедневието. Но когато тоталното недоверие стане твое верую капанът щраква и ти се озоваваш вътре в него. Безпомощен и безсилен. Неспособността да осъзнаеш, че не всички са маскари те прави зависим и контролиуем. Преди ни управляваха като силом ни принуждаваха да вярваме в глупавите ИМ идеологии. Сега ТЕ намериха по-ефективен метод. Сега ТЕ не искат дори на ТЯХ да ИМ вярваме. Единственото което ТЕ искат е ние да не вярваме на НИКОГО и на НИЩО. Така успяват да ни разделят (например на българи "пред" и "зад" граница и не само) и да ни овладеят. Недоверието е като див бурен - пуска корени къде ли не и не изисква никакви грижи. То има способността да се самовъзпроизвежда. Точно на това разчитат ТЕ. Да сме разделени, да се караме помежду си и да нямаме национален идеал.

 53. 53 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#43:"batzdravo"]Може би не е съвсем уместен пример, но дъщеря ми живее и работи в Париж от около 20г[/quote]

  Напротив...съвсем уместно е...!!!
  Думите ти потвърждават моето твърдение, което не съм го брулнала, ей така за нищо в пространството...
  Истината е, че всеки напуснал България, рано или късно поради най-разни причини, един ден я забравя или ако не - то я поставя на заден план в живота си и не бива да разчитаме на мнението му...щото и той/тя е човек и има своите задгранични проблеми, за коеито не подозираме...но те най-малко са свързани с Изборите в България...!!!

  Форумът е в будна кома...
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Любопитно

  [quote#1:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Мерси от многознаещи ''граждани'' от дистанция ! [/quote]
  Ти затова ли се подписваш на гръцки?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#53:"Ghost"]Истината е, че всеки напуснал България, рано или късно поради най-разни причини, един ден я забравя или ако не - то я поставя на заден план в живота си и не бива да разчитаме на мнението му...щото и той/тя е човек и има своите задгранични проблеми, за коеито не подозираме...но те най-малко са свързани с Изборите в България...!!! [/quote]
  Тези хора обаче, по простата причина че живеят различно, имат малко по-различни виждания, които най-вероятно може да се окажат полезни за еднакво виждащите от България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#53:"Ghost"] всеки напуснал България, рано или късно поради най-разни причини, един ден я забравя или ако не - то я поставя на заден план в живота си [/quote]
  Разбира се, че става така. Първо започват да намират трудно думите, после се сещат все по рядко, че има такава държава България. Нормално. Друг свят, други нрави, приспособяваш се, животът те завърта в борбата за насъщния и..така.

 57. 57 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 692 Разстроено

  [quote#5:"Ghost"]Рано, или късно настъпва денят, в който "българите" зад граница забравят за България...[/quote]
  Това от личен опит или... ЕЖК!?
  От личен опит зная че това е груба ЛЪЖА!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 58. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#49] от "dearblue": ≪Кравата не суче от телето≫

  Така е. Кравата не сучи от телето. Но и хората не са говеда. И, доколкото зная, кравите след като остареят не получават пенсии, нали? А и, пак доколкото зная, те не дават пари за да изучат телетата си в някакви училища и университети. Което трябва да подскаже на такива многознайковци, като тебе, че социалните взаимоотношение между хората са коренно различни от тези при говедата и че с такива кретенизми, като приведената от теб поговорка, подобни проблеми не се решават. Защото друг може да се сети, че рибата например просто изхвърля хайвера си и изобщо не полага никаква грижа за своето породено от нея поколение.

 59. 59 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър": ≪Тези хора обаче, по простата причина че живеят различно, имат малко по-различни виждания, които най-вероятно може да се окажат полезни за еднакво виждащите от България.≫

  Първата половина е вярна. Те, живеещите постоянно в чужбина българи, наистина имат различни виждания (тоест, различни интереси), които обаче почти виниги са в полза на техните, а не на нашите (на живеещите в България българи) интереси. И точно поради това тяхното право на глас е антидемократично.
  À à è ѝ ò – „”

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  Мюлюцюнерти са бесни на Боковия "катарзис" и сега по всякакъв начин искат да ограничат правото на българските граждани да гласува.....

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  [quote#59:"glog"] живеещите постоянно в чужбина българи[/quote]
  Не са зависими от шеф, който може да ги изхвърли от работа, ако не гласуват "правилно", имат трудови навици, опит, знания, каквито много българи нямат, свикнали са на небалкански нрави в политиката......Това ги прави опасни за управляващата ни милиционерско-комунистическа върхушка. Бат Бойко и сие са си доволни с избора на кофтия матриал у нас, защо са им гласовете на некофтия матриал в чужбина!?

 62. 62 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Проблемът е гласуването в Турция. В Америка, Австралия и Канада така и така гласуват по няколкостотин, хайде да са няколко хиляди. И то гласове предимно за ГЕРБ. А проблемът е Турция, защото открай време нашите сънародници там са притеснявани и силом изкарвани да гласуват за удобната на турските власти партия - ДПС. Чрез което хората стават заложници на постимперските амбиции на Ердоган и Давутоглу. Всякакви доводи могат да се привеждат, за да останат стотиците безконтролни секции там. Но истината е, че нашите изселници искат да бъдат оставени на мира. А не да ги подкарват като стадо към урните. Всеки си е устроил някак живота. И иска да си го живее както намери за добре. И по-далеч от политиката. Тия, с великденските яйца, дават ли си сметка за това?

 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Великденски яйца с политически лозунги върху тях е такова КОЩУНСТВО, че може да е дело единствено на наследниците на бившата комунистическа номенклатура (е те, както знаем, обичат британските университети, понеже нямат никакви проблеми с таксите за тях)!
  Така че цялата тази акция ми намирисва на младежкото БСП с подкрепата на младежкото ДПС, а факта, че Дневника така активно отразява тези мероприятия, ясно показва каква е ориентацията на Дневник. Или казана по друг начин - "Интереса клати феса!"

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "А всички останали българи в чужбина ще се отвратят за пореден път от мащехата-държава."

  Като се замислих, ми стана мъчно за братя Галеви, Веска Меджидиева, Спас Русев и жената на Илия Павлов. Горките, няма да могат да си изберат "правилните" депутати, които да ги привлекат да инвестират как Брендо в България.
  И горките "мурзилки" в Русия няма да могат да "споделят натрупания ипит и умения" на изборите. Русия да не е САЩ да се хване самолет до посолството и вечерта да си се върнал у дома, опс в чужбина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "как се е окопал ГЕРБ в местната власт"
  Че българите в чужбина как гласуват за местна власт? При частични избори, кога герберски кмет се гътне, пак ли ще се разкриват 500 секции в чужбина за да се избере "правилния" кмет?
  Тоя закон, избирателния, го направихте циганска работа - един път гласуваш, друг път на гласуваш.
  Купуеайте си билети за концерти по желания и не ни занимавайте с простотията си!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#59:"glog"] Те, живеещите постоянно в чужбина българи, наистина имат различни виждания (тоест, различни интереси), които обаче почти винаги са в полза на техните, а не на нашите (на живеещите в България българи) интереси. [/quote]Абсолютно си прав, и ще го подкрепя с един пример. Ако питате живеещите българи в чужбина, те ще предпочетат нулеви местни данъци (данък в/у недвижимите имоти, данък в/у наследството) за сметка на по-високи ДДС, корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица, понеже те НЕ плащат тези, последните, данъци в България и им пука единствено за местните данъци и такси, с които се облага имуществото им в България.
  Ако питате българите в чужбина, те ще предпочетат в България да има по-високи пенсионни осигуровки, с които да се плащат по-високи пенсии, за да могат така те да превеждат по-малко пари в помощ на своите роднини в България, обаче тези по-високи осигуровки ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ НИЕ ТУК, а не те, нали така!? И без това ние и сега плащаме пенсиите на техните роднини.
  Интересите са коренно различни!

 67. 67 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#53] от "Ghost":

  Това не е така! Колкото и време да живееш навън, съдбата на България те вълнува. Тя си е част от теб. Какво значи "задгранични проблеми"? Ежедневните житейски проблеми ли?

 68. 68 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ghost":
  А на теб какъв ти е толкова зора българите в чужбина да не гласуват?

  Pivoley
 69. 69 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#62] от "nik_77.":
  И предлагате да борим това с безумни забрани? Аз пък мисля, че е далеч по-удачно да се стимулира масовото гласуване, което ще намали тежестта на гласовете за ДПС. Разберете - забраните винаги, винаги, винаги имат обратен ефект.

  Pivoley
 70. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Забраната на безконтролните изборни секции в Турция не е безумна. Безумно е да оставиш на чужда държава да ти прави изборите. Което е намеса отвсякъде погледнато. Към 100 хиляди гласа е много за България. С тези гласове могат да вкарат някоя от турските партии в парламента, например. Нищо против Местан, но видимо ще разчита на тях. Не е ли по-добре да разчита на електората в България. Същото се отнася до ДПС. И отново - това са гласове силово спечелени. С принуда, в много случаи незаконни.

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#5:"Ghost"]Какъв е толкова големият зор от страна и на едните и на другите да негодуват за изборите тук и сега...[/quote]
  Така се започва — с малка група и на парче, а после се прецаква и мнозинството. Иначе казано, ако допуснем на малка група български граждани да им бъдат отнети конституционни права, то това отваря вратичка да бъдат отнети правата и на големи групи други български граждани. От друга страна, ако написаното е вярно и българите в чужбина забравят че са българи, то защо се иска непременно, да нямат физическа възможност да упражнят правото си на глас, та нали така или иначе нямало било да гласуват, та за къв си дават толкова зор че да им попречат да гласуват? Политиците ни не са толкова глупави, да правят нещо дето няма смисъл, а щом иска да ограничават, значи имат файда...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ghost":
  До коментар [#56] от "Арон":

  " Исината е, че който е напуснал Българи, рано или късно я забравя ... "


  Другари,
  точно в десятката сте ! Аз отдавна забравих България, защото вече нищо не ме свърза с нея ... освен двете ми деца, двете ми внучета, фамилията, приятелите и всичко българско ... !
  Вие и такива като вас сте ЦИНИЦИ И БЕЗСРАМНИЦИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Разковничето е в премахване на двойното гражданство. Какви български граждани са т. н. български турци, постоянно живеещи в Турция. Тях даже не им пука, какво става в България. Просто службите им ги ползват за свои цели. От останалите съвсем незначителна част гласуват. 5-6 процента.

 74. 74 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#73] от "Judjuk":

  Съгласен и подкрепям премахването на двойното гражданство.
  Впрочем някой може ли да каже колко пенсии се изплащат годишно на изселилите се от България турци ?А за медицинското обслужване в България?Вярно,че въпросите са малко не по темата,но така или иначе става въпрос за двойното гражданство.
  За тези хора няма никакво значение кой управлява в България.Няма значение ДПС,БСП,ГЕРБ или коя да е стотината регистрирани партии.Важно е да се ползват привилегиите.

 75. 75 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Според мен най-важно е да се въведе критерий за право на глас - платени данъци и осигуровки, завършено образование, постоянно жителство в България. Тогава редица въпроси ще отпаднат
  И аз съм, както казва niksan1, "циничка и безсрамница" - от много години живея извън България, както и повечето ми близки. Имам българско гражданство, редовно гласувам.
  Дали такива като мен трябва да имат право да гласуват за български парламент? Данъците ни отиват в държавите, в които живеем. Допринасяме за техния БВП. Нямаме намерение да зарежем семейство, дом, кариера и да се юрнем към хей, Балкан, ти роден, наш. Да, у нас не угасва надеждата, че и България все някога ще се събуди, корупцията ще намалее, а манталитетът ще се промени - затова и упражняваме правото си на глас. Но най-справедливо е да решат българите, живеещи в България.

 76. 76 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 598 Разстроено

  [quote#36:"glog"]На избори се избират хората, които ще ни управляват. Основен принцип на демокрацията е, че управляваните трябва да избират кой ще ги управлява. И в това е всъщност същността на демокрацията.[/quote]

  На теб, приятел, явно все още ти кънти в главата залпът на Аврора!
  Аз не избирам кой да МЕ управлява. Опазил ме Господ!!!
  Аз избирам кой да управлява държавната администрация.
  А това е толкова различно нещо, колкото явно не можеш да си го представиш.
  "Свободата, Санчо, е сладко нещо!", а твоят прочит е, че и саламът си го бива .... жалко!

 77. 77 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Нека българите в чужбина да гласуват, и електронния вот ще реши този проблем. Обаче стои въпросът, те дали искат реално да гласуват, и ако да, защо не го правиха досега ?
  Щом от 147 000 гласували на последните избори 77 000 гласа са за ДПС от Турция, остават едни 70 000 от двата милиона българи по света, което включва и няколко хиляди държавни служители по дипломатически и други служби, демек, гласували са около 3% от българите в чужбина ... и въпросът - за каква "мащеха" се вдига пара тук ???
  И не се ли решават пак вътрешнополитически проблеми, скрити за високопарни думи ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 78. 78 Профил на block
  block
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#75] от "Erzsebet":
  [quote#75:"Erzsebet"]Според мен най-важно е да се въведе критерий за право на глас - платени данъци и осигуровки, завършено образование, постоянно жителство в България. [/quote]
  брей, верно ли завършено образование в България? Ми хайде аз тогава да не гласувам? И кой ще ми отнеме правото на глас? Молон лабе пиленца, молон лабе! Ще ви се види мръчкаво.

 79. 79 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "...са най-успелите, образованите и конкурентоспособните. "

  "С такъв "репертоар" тя трудно ще успее да ги подлъже да се завърнат, за да инвестират уменията си в българската икономика."

  90% от тях нямат никакво намерение да се връщат, (което си е тяхно право). По доблестните от тях го декларират даже по тв. Много голям % са си изтеглили и близките и нищо вече не ги свързва с България (освен спомените). В този смисъл, този вой е малко непонятен защото е меко казано неморално хора, които от десетилетия не живеят тук и нямат реална представа от ситуацията да влиаят на това кой да управлява страната. Пък като имат такова огромно желание хващат самолета, идват си, гласуват и това е. Както е посочено в статията повечето са заможни хора и това няма да е проблем за тях. А тези секции в чужбина струват пари, много пари, които държавата би могла да изразходва по-разумно.
  Аз съм българин, роден съм и живея тук, но имам двойно гражданство. Имам право на глас и възможност да гласувам за другата държава, но никога не съм го правил защото смятам,че нямам морално право за това.

 80. 80 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако гласуването ще е само по "местонахождение", следва ли, че трябва да се разреши гласуване на бежанците от женския пазар.

  Просто си мисля, че когато се излиза с един критерий - той трябва да се прилага в цялата му пълнота.

  За мен най-правилният критерий е да се допуска да гласува само този, който плаща данъци към съответната държава, независимо дали живее в нея или не!

 81. 81 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#66] от "cristo_n":
  Ако въобще питаш някой за данъците, то всеки ще гласува за поголовното им отменяне. По твоята логика излиза, че живеещите в България са за вдигане на местните данъци и такси.........

 82. 82 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#81] от "Жоро Г":

  Много добре съм написал "за сметка на" и ако имаш желание точно така ще ме разбереш. Аз лично предпочитам вдигане на местните данъци (и най-вече прецизирането им, понеже не може автомобили за по 100 х. евро да се водят товарни и да плащат по 20 лв данък!!!) за сметка на намаляване на някои други, примерно ДДС върху някои храни и стоки от първа необходимост.

 83. 83 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Наклон на .... не ми давай, дай пара.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 84. 84 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#78] от "blockblock":

  Защо трябва образованието да е завършено в България?! Би било прекалено

 85. 85 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 409 Неутрално

  наклони много, дефицит - голЕм

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#71:"gost22"]то това отваря вратичка да бъдат отнети правата и на големи групи други български граждани.[/quote]
  тези които не са се явили пред урните 2 пъти.
  С римляните проблеми няма - те са винаги - present! Чакат си 20-левката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK