Мащехата патриот

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха Великден и в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии.

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др превърнаха Великден и в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии.Решението на Народното събрание българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства предизвика остри възражения и протести. В отговор, в навечерието на Великден, депутатите направиха нови промени в Изборния кодекс.


Съгласно чл. 14 (1) избирателни секции извън страната ще се образуват в дипломатическо или консулско представителство. Изключенията, базирани преди всичко на териториален принцип, са две и са посочени в алинеи 2 и 3 на същия член. Според чл. 14 (2) в населените места в страните от ЕС, "където няма дипломатическо или консулско представителство" [курсивът в цитата е мой] все пак могат да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. За сравнение преди промените, на последните избори, бяха необходими 40 заявления. Чл. 14 (3) гласи, че в останалите държави ще може да се открива само една секция и само в населени места с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическо или консулско представителство, като отново се изискват поне 100 заявления.


Какво означават "в превод" тези промени?
Първо, в ЕС, а и извън него, в градове като Ню Йорк, Истанбул, Лондон, Берлин, Виена, Брюксел, Атина и т.н., където живеят много българи, но има дипломатически или консулски представителства на българската държава, няма да могат да се отриват нови секции. За да не драматизираме излишно, трябва да кажем, че нищо не пречи в посолствата да има няколко секции. Въпреки това, и при предишните разпоредби, които бяха, условно казано, "по-либерални", българите в Лондон, например, където имаше секции на различни места в метрополиса, срещаха сериозни затруднения да гласуват поради огромните опашки.


Второ, относително по-засегнати от промените са българските граждани извън ЕС, много от които живеят в административни единици с население под 1 милион (например, в САЩ и Турция).


Мащехата патриот


Какъв все пак беше "дълбокият замисъл"


стоящ зад ограничаването на броя на секциите, за което най-упорито настояваха от Патриотичния фронт (ПФ)?


Откровеният отговор е кратък: да се редуцира тежестта на етническите партии в българската политика, преди всичко на ДПС, чиито депутати очаквано напуснаха парламента в знак на протест срещу решението, и ДОСТ. Според Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, промяната всъщност не целяла да "прецака ДПС", а да ограничи намесата на Турция в българската политика.


Валери Симеонов, водачът на НФСБ, който защити сходно мнение пред Би Ти Ви, изтъкна, че турските власти, които организират провеждането на изборите, са причината в много от секциите да гласуват нереално голям брой хора. На основателното възражение, че ограничението ще засегне не само гласуващите в Турция, а българите в чужбина като цяло, Симеонов посочи, че няма как да се приеме закон, в който гласуването в Турция да бъде третирано специално (такъв акт би бил несъмнено дискриминационен). Освен това той приведе и финансов аргумент – защо да се разкриват секции там където живеят малко българи. "И в Антарктида има българи, хайде и там да разкрием секции", предложи той иронично...


Изказването на Валери Симеонов породи взрив от забавни коментари в социалните мрежи и форумите. Някои зевзеци посъветваха да изберем пингвини за депутати, защото несъмнено ще вършат по-добра работа от сегашните, а други заключиха, че лидерът на НФСБ няма против Антарктида да бъде ощетена при откриването на секциите, защото там все пак не се хваща партийната телевизия СКАТ.


Аргументите на ПФ явно свършиха работа, защото осигуриха подкрепата на най-голямата партия, въпреки че според министър-председателя Бойко Борисов "от секциите в чужбина 50% от гласовете са за ГЕРБ – над 26 000 гласа". Традиционната десница изглежда също няма против да посегне към триона, за да подкастри клона, на който едва пази равновесие. Въпреки твърденията на Валери Симеонов, че Радан Кънев е организаторът на протестите срещу ограничаването на местата за гласуване в чужбина, депутати от ДСБ и СДС подкрепиха предишната по-рестриктивна промяна на закона (т.е. вотът в чужбина да става само в дипломатическите и консулските представителства), гласувана на 22 април, а в последствие шокираха смаяните си избиратели и симпатизанти с нескопосаното извинение, че се били объркали...


Едва post factum лидерът на ДСБ Радан Кънев критикува новия текст, изработен от правната комисия и гласуван от Народното събрание на Велики четвъртък. Кънев посочи, че промените ограничават гласа на българите в чужбина и направи три предложения за промени в текста на правната комисия, които обаче не получиха гласовете на мнозинството в парламента.


И така, кои в крайна сметка са "прецаканите"


ако използвам "крилатия израз" на воеводата Каракачанов, от промяната в Изборния кодекс? На първо място, това са българите изобщо, които живеят извън територията на Република България. Както се казва, покарай сухото гори и суровото.


Според различни статистически оценки, емигрантите са между 1.5 и 2 милиона. Много от тях не упражняват избирателните си права. Дали българската държава обаче ще ги насърчи да отидат до урните с промени в законодателството, които ограничават броя на секциите? Трудно е, ако сме обективни, да приемем и сприхавия "аргумент" – "тези не живеят в България и не плащат данъци, защо да ни е грижа?". Колкото и на нас, които сме тук, често да ни е трудно да го признаем или преглътнем, в редиците на "тези там", съграждащи "другата България", са най-успелите, образованите и конкурентоспособните. Така няма да ги стимулираме да направят каквото и да е за страната си.


Разголвайки безсрамно завоеванията на тарикатско-балканския модел на "правене на политика", тяхната родина се оказва мащеха, водена от необуздани патриотични наклонности. С такъв "репертоар" тя трудно ще успее да ги подлъже да се завърнат, за да инвестират уменията си в българската икономика. Публична тайна е, че много от българските домакинства плащат сметките си и се издържат благодарение на "трансфери" (обикновено пари на ръка, върху които, разбира се, не се плащат данъци) от роднини и близки в чужбина.


Второ, вместо да накърнят интересите на "етническите партии",


промените ще имат бумерангов ефект


Те ще се окажат класическа "изненадваща" процедура по вадене на очи вместо изписване на вежди. Етническите предприемачи получиха златен коз - подарък. Техните сладкодумни водачи Доган и Местан ще използват решението на мнозинството в парламента, за да убеждават, че всички са против тях... Ще имат нов материал, с който да "изковават доводи", за да мобилизират и сплотят своя и без това лоялен електорат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK