Индиана отказа Луцифер

Тед Круз

© Aaron P. Bernstein, Reuters

Тед КрузАгентите на Сикрет сървис, които пазят Доналд Тръмп, видимо се удвоиха на брой във вторник вечерта.


Политически гений, ксенофоб, расист, нарцисист, истински водач, способен да промени Америка, женомразец, безскрупулeн (или опитен, а защо не и двете) бизнесмен, талантлив шоумен, спасител, мъжкар със силна ръка, непоносим грандоман, лъжлив Мюнхаузен с птиче гнездо на главата си, откровен майтап – към всяко от тези разнопосочни определения той сега практически сигурно ще добави и "кандидат-президент на Републиканската партия". Едва ли някой днес приема на шега човека, който слезе помпозно с ескалатора, за да обяви кандидатурата си на 16 юни миналата година. След оттеглянето на Тед Круз във вторник Тръмп може да бъде спрян само с революция или атентат. Сенаторът загуби катастрофално в Индиана и привечер обяви решението си с кратка реч.


Председателят на националния комитет на Републиканската партия Рийнс Прийбъс не изчака и половин час преди да изпрати туит, в който наричаше Тръмп "кандидат, около когото трябва да се обединим". Това бе като бяло знаме върху руините на превзета крепост. Не че всички от десницата са готови да вдигнат ръце. Лора Буш се изтърва, че по-скоро би гласувала за Хилари Клинтън, отколкото за Тръмп. Същото каза и водещ съветник на Джон Маккейн, съперникът на Барак Обама от 2008 г. Друг сенатор надигна глас, нещо подобно заяви и редакторът на популярния консервативен сайт RedStates.com. Не искам да съм в положението на републиканците, които сега са разкъсвани между нуждата да преборят омразната Хилари Клинтън – също почти сигурен представител на демократите наесен – и отвращението към Тръмп като узурпатор на трона на Роналд Рейгън.
Няма кандидат в американската политическа история, по-недолюбван в самата партия, която номинално трябва да представлява. Загубих сметка за опитите на лидерите на републиканците да потопят Тръмп (пуснете си търсене с хаштага #neverTrump и ще видите). Той издържа на едноседмичен бараж от 5-6 хил. излъчвания на негативни политически реклами в Индиана, който май постави рекорд по плътност на заградителния огън в историята на американските кампании. Круз и последният оставащ кандидат Джон Кейсик дори бяха сключили нещо като пакт за ненападение. Губернаторът на Охайо практически се изтегли от консервативния щат в Средния запад, който би трябвало да е плодородна почва за десен идеолог като Круз.


И нищо, Тръмп помете опозицията. Преди няколко дни Круз бе наречен "Луцифер в плът" от бившия лидер на републиканците в Конгреса Джон Бейнър, но не показа и половината от дяволските умения на съперника си. И той, и партийните старейшини, които го подкрепяха, сякаш постоянно забравяха, че Тръмп не води идеологическо движение, а поход на недоволните, който гледа невротично на проблемите и осигурява псевдотерапевтичен изблик за емоциите. Тръмп е култ, не програма. Ако някой очаква от него например да задълбочи фактологията, да обяснява по-смислено или разумно програми – забравете. Ядосаните хора нямат нужда от премерени доводи, а от начин да избълват емоциите си.


Чучело на Доналд Тръмп, използвано по време на демонстрация в защита на правата на имигрантите.

© Lucy Nicholson, Reuters

Чучело на Доналд Тръмп, използвано по време на демонстрация в защита на правата на имигрантите.


Републиканската партия трябва да си изболедува тази треска, преди да може да оформи някакви що-годе конструктивни послания за бъдещето. Очаквайки загубата на Круз в Индиана, флагманът на консерватизма в. "Уолстрийт джърнъл" призова републиканците да не пречат на Тръмп, ако той вземе номинацията. Редакционна бележка заключи, че и да спечели, и да загуби, успехът на неговата кандидатура към днешна дата няма как да не доведе до сериозно преразглеждане на това какво и кого всъщност представлява тази 160-годишна партия.


Десетте месеца на кампанията им досега приличаха на групов развод, отначало между 17, а накрая трима души. Не остана неизречена обида, като дори най-внимателният наблюдател се объркваше на моменти кой срещу кого е и кой кого подкрепя, и кой какви сметки си прави. До последния момент в Индиана например Тръмп нагнетяваше обстановката, като цитира една таблоидна глупост отпреди няколко дни, че бащата на Круз е бил забелязан с Ли Харви Осуалд, убиеца на Джон Кенеди. Това принуди сенатора да изкара престарелия си кубински родител на няколко предизборни митинга.


Светът му се срути, когато републиканският електорат в Индиана предпочете бизнесмена с 53% на 37%. Круз произнесе реч, която може да влезе в аналите като един от най-обърканите и горчиви образци на обидена политическа реторика. Той дори не спомена Тръмп по име, камо ли да го поздрави за успеха, пък макар и през зъби. В подобни моменти става ясно защо Круз няма приятели в Сената.


Тръмп всъщност е най-опасен, когато говори, без да бъде краен, без да обижда и напада прекомерно. Контрастът е много силен, ако сутринта той нарича съперника си "Лъжливия Тед" (Lyin’ Ted), а вечерта казва, че сенаторът има блестящо политическо бъдеще и че е водил достойна, силна кампания. Тръмп знае как да се плъзне от плътната арогантност към привидното смирение.


За момент той остана без противник и изглеждаше почти шокиран, че вижда оградата на Белия дом пред себе си. Дали ще може да я прескочи остава да видим. Сигурно е, че кампанията през есента ще бъде брутална. Съмнявам се, че Клинтън дори може да заподозре отсега какво ще каже по неин адрес Тръмп. По много начини тази надпревара вече е безпрецедентна – неортодоксален бизнесмен без ден политически опит срещу първата жена, кандидат за президент от основна партия. Клинтън има предимство, когато се анализират шансовете ѝ щат по щат, но има и някои потенциални проблеми. Залезлите индустриални райони в Мичиган, Индиана, Пенсилвания, Охайо, да речем, могат да се окажат неочаквано податливи на популистки заклинания. Флорида е винаги на калъч. Вирджиния е амбивалентна. Не бих изключил изненади, макар че няма да са с коефициент 1 към 5000 като титлата на "Лестър сити".


И все пак въпреки шеметния си възход Тръмп има сериозни проблеми с някои ключови групи. Да не забравяме, че досега беше фаворит в един ограничен електорат, а наесен ще се изправи за оценка пред цялата нация. Сред малцинствата, жените, младите избиратели неодобрението към него гони 70 - 80%. Той може да изглеждаше неуязвим досега, но всичко, което избълва по време на кампанията, е грижливо филмирано и архивирано за бъдеща употреба. Припомнянето на подобна информация няма да разубеди правоверните, но ще активира отвратените от него.


Круз направи опит да използва тези настроения с безпрецедентния си избор на вицепрезидент още преди да е номиниран. Пъргавият Тръмп намери начин да използва и това срещу него, когато Карли Фиорина се спъна и падна от сцената, а сенаторът дори не забеляза. С безпощадния си нюх на комик бизнесменът веднага направи скеч от инцидента и го изигра пред почитателите си. Каквото и да кажем, удава му се много добре да осмива другите.


Демократите са болни от сходна треска като републиканците, но я карат с много по-ниска температура. Техните най-свирепи сблъсъци изглеждат по-скоро като страшни истории, разказани край лагерния огън. След загубата на Хилари Клинтън в Индиана Бърни Сандърс твърди, че остава непоколебим в кампанията си, особено след успеха във вторник. Но изоставането му вече е почти непреодолимо. Малко преди това той бе принуден да уволни близо една трета от екипа си. Има някаква надежда да обърне нещата, особено ако спечели оставащите щати (включително Калифорния на 7 юни) много убедително и така убеди някои от т.нар. свръхделегати да гласуват за него, но вероятността за това е малка.


Сандърс говори все по-често как ще промени дебата по време на партийния конгрес през лятото. Изглежда, че амбицията му е да се наложи с ключови елементи в бъдещата платформа на демократите. Продължаването на кампанията може да се разглежда като натиск за олевяване на иначе центристката Демократическа партия. Хилари и Бърни може да се срещнат скоро някъде за преговори. Не бих се изненадал.


Споменавайки Луцифер, ми хрумна, че дърпането на дявола за опашката понякога може да има интересни резултати. Помня момента, когато точно преди пет години Тръмп седеше на масата в залата по време на т.нар. бал на кореспондентите, където се събира политическият и медиен елит. Обама се присмиваше откровено на лидерските му умения, знаейки отлично нещо, което всички щяха да научат 24 часа по-късно. В същия момент елитният "Тийм сикс" се товареше на хеликоптери на път към дома на Осама бин Ладен в Аботабад, Пакистан.


Не е много дълбоко заключение да се твърди, че присмехът е жегнал Тръмп дълбоко. Като човек, несвикнал на възражения, той показа тънка кожа в някои моменти по време на кампанията. По-дълбока тайна е дали точно тогава бизнесменът се е амбицирал да влезе сериозно в президентската надпревара някой ден. Обама се пошегува в събота, че Тръмп може да бъде на неговото място по време на бала догодина.


Ако излезе прав, Луцифер си тръгна от Индиана, но дяволът може да се върне в Мичиган.
___________________________________________


Бележка: Разписанието и резултатите на първичните избори е тук.


Отлично направена карта може да намерите тук.


Авторът приема читателски коментари и въпроси на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Голяма победа на Путин, няма спор, но Хилъри и Протестна мрежа ще го спрат!
  Дори ако трябва пак да червят сини протестни яйца с надпис:
  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!
  #Извинисебе!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Да не забравяме, че досега беше фаворит в един ограничен електорат, а наесен ще се изправи за оценка пред цялата нация."

  И аз така смятам, има доста обширни групи, които със сигурност не биха подкрепили Тръмп. Тези му гръмки победи в средите на твърдите републиканци изкривяват картината.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 3. 3 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хубава статия, добър анализ. Рядко в българското медийно пространство има хора, разбиращи от американска политика. Беше удоволствие да прочета статията Ви! Благодаря!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Чувствам се длъжен да кажа, че "Дневник" са си намерили отличен дописник в лицето на Христофор.
  Моите адмирации към него.

  Прочее ... бива в писанията си един куп тук дежурни гурута от един известен портал да се поучат от Христофор.

  А по същество ... забелязвам, че все пак без емоционални етикетчета не минава.
  Пък Тръмп бил "култ" ...
  И в този аспект бива да се наблегне, като спомена авторът за революция ... че се очертава нещо като революционен сблъсък на "мат'рялите" на Доналд и на Хилари. И това е, мисля, основното, важното и интересното. И то ще предопредели в голяма степен бъдещото развитие на Щатите.
  А от Щатите неминуемо ще има и глобално отражение.
  Тръмп не е просто промъкнал се случайник, не и след строяването зад него на толкова и такъв народ. И дори да не го е вземал насериозно - неминуемо ще го вземе.
  Прочее - и за демократите важи същото ...

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Тръмп е ксенофоб, а за бляскавата кариера на Хилари(ъс) като Държавен секретар нещо?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 548 Весело

  [quote#5:"majorman"]Тръмп е ксенофоб, а за бляскавата кариера на Хилари(ъс) като Държавен секретар нещо?[/quote]

  За бляскавата кариера на Хилари говорят постиженията на Белия дом по времето на Обама. През неговото управление демократите губят:
  11 губернаторск места
  13 места в Сената
  69 в Конгреса
  и законодателната инициатива в 32 щата!
  Далеч повече от всеки републикански президент и абсолютен рекорд сред демократите.
  Ноооо, когато фактите говорят, медиите не мълчат и Буш младши пак ще е най-лошият президент на САЩ...

 7. 7 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Интересна ще е медийната борба дори от сега до изборите през ноември. Защото номинацията на Тръмп изглежда почти сигурна, освен ако ръководството на републиканската партия не реши да отпише тези избори и да се реформира за 2020 година. Само че до тогава може президент Тръмп да оформи своя партия и републиканците да преминат в небитието. Рискът съществува.
  Всъщност изборите ще бъдат решени въз основа на способността на кандидатите да мобилизират не само нерешените избиратели, а и пасувалите до сега. Интересна ще е активността, която може би за първи път от много години ще надхвърли много над 50%.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 8. 8 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Весело

  До коментар [#2] от "Cassi":

  Това прости§ко уто§нение така и не се процежда до някои §угунени глави, които врякат в екстаз при поредната убедителна победа на Тръмп сред теснопартиен електорат. Ако на изборите през ноември гласуваха само републиканци, бели и мъже, със сигурност би сма§кал кандидата на демократите като ма§е у дирек.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Весело

  До коментар [#6] от "puknatastotinka":

  "За бляскавата кариера на Хилари говорят постиженията на Белия дом по времето на Обама. "

  Не разбрах само - загубите не демократите са вина на Хилари или на Обама?
  И как така Обама бе преизбран?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#8] от "vesolr":

  Мислиш ли си нов ник? Ей го къде е ноември

  Всъщност отсега мога да кажа как точно ще изпаднете в когнитивен дисонанс симпатягите дето засега проявявате само патологичен confirmation bias - еххх, Америка беше велика, но явно хората там масово са оглупели и затова пресидент Тръмп РАЗМАЗА Хилъри.

  Това, че сте направили с фанатична убеденост две поредни грешни прогнози изобщо няма да го отчетете като неразбиране на материята от ваша страна.

  -- Академик Евлампи Попдимитров, бележит психолог

  Facing Worlds
 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Весело

  До коментар [#10] от "evlampi":

  Не ми трябва нов, не е болка за умиране ако Тръмп спе§ели. Виж ти и другите фанатици какви оправдания си готвите от сега...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво на Тръмп. Да спечелиш избори когато собствената ти партия прави всичко възможно, за да те провали, не е нещо, което всеки го може.

  Нямам особено сериозна информация за почти нищо, но анализът на това, което все пак зная, подсказва, че ако не се случи нещо извънредно и непрогнозируемо, вероятността Тръмп да стане следващия президент на САЩ не са особено малки. Защото, първо, той напипа болките на народа на САЩ, и второ, не се уплаши да застане зад техните интереси. А и очевидно е добър политически воин.

 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 548 Весело

  До коментар [#9] от "vesolr":

  Е, то срещу Ромни и аз бих се кандидатирал

  Той просто можеше да замести Кери в началото на филма The Truman Show. Изобщо, полираните шебеци на републиканския естаблишмент никога не са били привлекателни за електората.

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "puknatastotinka": ≪Е, то срещу Ромни и аз бих се кандидатирал≫

  Всеки може да се кандидатира срещу всекиго. Проблемът е не само да се кандидатираш, но и да спечелиш, дори когато целият елит на партията ти е против тебе.

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Явно двубоят ще е Хилари - Тръмп. Дали е достатъчно противна Хилари на повечето американци, та да изберат Тръмп?

 16. 16 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нямам нищо против псевдо-теократа Круз, но самият Тръмп е революцията. Къде ще има революция против Тръмп, само не видях.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 17. 17 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Весело

  тежко и горко на САЩ, ако реднеците успеят да изберат за президент оранжевия клоун-расист, който иска да спи с дъщеря си ...

  it comes from inside, just listen ...
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Изборите в САЩ показват,че средностатистическият избирател навсякъде се ръководи от емоции и малко хора се интересуват от програмите.Какво означава,че малцинствата и жените щели да гласуват против Тръмп?Та какво общо имат бяла жена с престижна работа и добри доходи с чернокож,преживяващ от социални помощи?Не съм им запознат добре с предизборните кампании,но да гласуваш за Хилъри щото е жена,или за Обама щото е черен ми се вижда уникална простотия.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  Приятно е да се чете Христофор.
  Един въпрос ми се мотае напоследък.
  Ограничението за максимум два мандата начело на държавата е разумно и работи в развитите демокрации и е полезно за управлението. Дори и китайците го възприеха и при тях работи и то много добре.
  Хора сме все пак и инстинктивно, ако щете сме склонни да влизаме в схеми и мрежи от заобикалящите ни, хеле пък ако сме нещо като шефчета.
  Та, въпросът е как се връзва мандатността със семейните връзки и отношения? Фамилията Буш управлява десетилетия, сега на път е фамилията Клинтън. Не виждате ли тук заобикаляне на принципа на мандатността? Защото "мрежата" около на Бил може да бъде същата около Хилари, нали?
  Иначе за Тръмп - ще бъде горещо, непредвидимо несъмнено.
  Живеем все пак в началото на 21-ви век, и тепърва ще има да се нагледаме на подобни чудесии.
  В глобалния свят "матряла" с относително краткосрочен времеви хоризонт на осъзнаване и поведение (не казвам, че е лошо) има възможност за светкавична организация за постигне целите си тук-и-сега.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 548 Весело
 21. 21 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Изключително едностранен, пристрастен анализ, който преповтаря дума по дума вече фалиралите аргументи на тръмповите опоненти. Не прави чест на човек от академията да повтаря инсинуациите и откровените лъжи, изляли се като порой върху Тръмп. Бих разгледал една по една приведените тези, но не ми се занимава, защото вече писах по тях в предишни мои изказвания. Разбира се, ако на някого ще му е интересно, бих направил и по-подробен анализ. В процеса на тези разговори тук в ``Дневник'' се откроиха няколко много добре подготвени и красноречиви дописници и който наистина се интересува от адекватен анализ на ситуацията в щатите, би могъл на се върне из темите и да ги поразгледа. Няма даже нужда да споменавам имена. Написаното от тези талантливи хора само́ изпъква сред множеството.

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Тръмп е клоун, нает да дискредитира с екстремистките си и просташки послания Републиканската партия. В мултиетническа и мултирасова Америка е невъзможно да спечелиш избори на национално ниво като настройваш срещу себе си значителна част от обществото. За съжаление останалите републикански кандидати не бяха на нужното ниво и затънаха в изолационистки провинциални послания, с извинения за външната политика на предшестващите ги републиканци. На всичкото отгоре до последно отказваха да застанат зад един кандидат срещу Тръмп, макар че до последно събираха общо повече гласове от него. Единственият свестен кандидат Рубио бе подхлъзнат подличко в началото на кампанията. Сега Републиканската партия си нахлузи воденичен камък на шията, който ще я отведе в блатото и ще сервира победата на кандидата на демократите.

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#12] от "glog":

  Да, и представям си привържениците на отпадналите кандидати от същата партия, които взети заедно са повече от привържениците на Тръмп, с какъв ентусиазъм ще се борят за победата му.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Разстроено

  До коментар [#15] от "daam":
  [quote#15:"daam"]Явно двубоят ще е Хилари - Тръмп.[/quote]

  Което ми звучи толкова безсмислено колкото Бойко Борисов срещу Сергей Станишев.
  Аз ли остарях или светът оглупя?


 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#22] от "antonio_vivaldi":

  Не, няма нужда да се чете повече, след като наричаш много жалкото некадърно момченце Рубио единственият свестен кандидат. Решението на ръководството очевидно беше да настанят хиспаник като президент. Усещането им беше, че след афро-американеца е дошло времето хиспаник да е начело, та не един, а барем двама натрапиха в кампанията. Въпросните, особено Рубио, обаче се оказаха отявлени бездарници и чудното е, че изобщо стигнаха дотук.

 26. 26 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5545 Неутрално

  Чудя се къде бяха досега тия форумни гении, тези корифеи на политическия анализ, тези специалисти по американска избирателна система, за да не ни открехнат в неизбежната победа на Тръмп? А и по други въпроси от геополитиката и генно-комунистическата модификация...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Каква "собствена партия"??

  Човекът е безпартиен, Републиканците - "с отвращением",
  а Демократите... гледат сеир.

  До коментар [#12] от "glog":

  Браво на Тръмп. Да спечелиш избори когато собствената ти партия прави всичко възможно, за да те провали, не е нещо, което всеки го може.

 28. 28 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  [quote#18:"mushashi"]да гласуваш за Хилъри щото е жена,или за Обама щото е черен ми се вижда уникална простотия. [/quote]
  +++++++++++++++++
  Напълно съм съгласен с теб. Точно затова и Тръмп разби обръчите на републиканският елит. Той направо срита и натири под масата политическата коректност, още от първият ден на предизборната си кампания. Това е и една от причините мнозинството от републиканските лидери да го мразят толкова много. Тръмп заплашва статуквото на този елит, заплашва спокойствието им, заплашва лобизма и корумпираната предизборна кампания на хлъзгави политици като Круз, Хилъри, Рубио и останалите в тазгодишния цирк. И тук въобще не става дума дали Тръмп е консервативен или ляв. Макар че, елитът отдясно използва точно този аргумент - че Тръмп е либерален, а не консервативен.

  Пазете се от доносника vesolr
 29. 29 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Весело

  Да им е честито на САЩ, първата жена - президент!

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#22] от "antonio_vivaldi":
  "В мултиетническа и мултирасова Америка е невъзможно да спечелиш избори на национално ниво като настройваш срещу себе си значителна част от обществото."
  До тук се справи добре.
  Не съм му фен, но тепърва има да видим как политическата игра в Щатите как разбива клишета в обществените отношения.
  Клишета от типа на "Обама е цветен - ще има мамбо без пари за наште" или "Хилари е жена - ще има мамбо за цветни и женски".
  Ако "демократите" на Хилари влязат в тоя капан от миналия век Тръмп наистина ще стане президент.
  Подобни тези дори в българската демокрация събират максимум 15-20% на избори ДПС и пишман патриотите, камо ли в Америка.


 31. 31 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#21:"bryghtlyght"]Изключително едностранен, пристрастен анализ, който преповтаря дума по дума вече фалиралите аргументи на тръмповите опоненти[/quote]

  Христофор е преподавател по журналистика в университет, където те смачкват и изгонват ако не си рЕзко демократ (разбирай ляв), а той е активист-толераст дори по техните критерии

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  Въпросът не е в това кой какъв цвят на кожата има и от какъв пол е, а в посланията. Посланията на Тръмп спрямо жените и етносите са вулгарни. И не само спрямо тях. Вулгарно и просташко бе и отношението му към останалите кандидати от републиканската партия. Обиди по отношение на външния вид, маниерите и пола се сипеха на всеки дебат. В един от дебатите 10 минути обяснява как ръцете на Рубио били малки, защото не се трудел, а неговите били големи "трудови" ръце. Подобно поведение може само да отблъсква нормалните хора, независимо от пол, раса и етнос.

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#32] от "antonio_vivaldi":

  Такива писания, в унисон с писаното в статията, са много несправедливи към Тръмп и могат да произлязат само от човек, който не е следил внимателно кампанията или има някакви други нечестни мотиви. Вулгарно и егоистично е държането към жените на един Круз, да речем. Карли Фиорина пада на сцената, а той продължава бръщолевенето си без даже да й подаде ръка. Или, при обявяване на отпадането си, лакътят, който заби на собствената си жена. Не непохватен. Демонстративно безочлив и тъп, себичен човек. Тръмп е друга класа. Винаги кавалер, с маниери. Как изобщо може някой да се върже на нападките на една Мегин Кели. Последната обаче, гледам, и тя омекна в последните дни и си разбра грешката. Явно някой преди ѝ подаваше репликите. А обидата за малките ръце беше, обратно, отправена от Рубио към Тръмп, с несръчно инуендо за други малки части. Изобщо, лъжливите интерпретации на казаното от Тръмп, нежеланието да се чуят истинските му аргументи, изопачаването им, придружава цялата му кампания. Както казах, авторът на горното антрефиле е паднал в капана на това нечестно дърдорене и това прави много лошо впечатление. За някои е шокиращо, че вместо обичайното двулично, нечестно говорене, изисквано от политическата коректност, Тръмп въвежда нов стил на откровеност, честност и почтеност. Направен беше опит (например от един Джеб Буш) тази му откритост да бъде извъртяна и да бъде представена като обидно държание. Обаче хората гледат и слушат и не Тръмп, а Буш беше натирен в небитието. Хич не ми се и споменава безкрайната наглост на Круз, който пръв гадно атакува, а когато му се отговори, изкарва, че той бил атакуваният. Но и неговата мярка беше взета и беше поставен там, където му се полага. Изобщо, нагледахме се на най-подли атаки, както никога в историята, но Тръмп издържа като стожер и показа невероятни качества на лидер. Просто невероятно изглежда как човек срещу когото са и свои, и чужди, може да премине през такъв огън и то с такова достоинство.

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Сороският стипендиант Христофор ни е преразказал прогресивния гей вестник Хъфингтон пост. Нека да е така! Въпросът е, че Тръмп им разказа играта на всичките 16 претенденти, на ръководството на Републиканската партия и на еврейските медии. Свърши глобализацията, свършиха грантовете, Христофоре. Баба Хилъри, на която й нагласиха надпревара с куц кон /Сандерс/, още се бори с него и то не толкова с печелене на вотове, а с административни хватки за отмъкване на повече делегати. Сандерс печели някой щат, Хилъри обира делегатите. И още не се знае какво ще се случи. За Хилъри досега са гласували по-малко хора, отколкото при съревнованието с Обама. И при условие, че Сандерс не само не използва компромати като използването на частния имейл, Бенгази и пр. Дори я защитава, човекът. Като дойде Тръмп ще видите какво ще се случи на потъналата в корупция фамилия Клинтън.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Сещам се във в.Сега Христофор Караджов колко омразни неща и колко лъжи изписа за Америка. Но сега наблюдавам развитие в този му талант.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#33] от "bryghtlyght":

  Заслужаваш голям плюс. Не ми се губи времето да му анализирам статията. Не вярвам, че ще намеря вярно изречение. Вестник Сега
  се отървали, в Дневник го взели!

 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "antonio_vivaldi": ≪Да, и представям си привържениците на отпадналите кандидати от същата партия, които взети заедно са повече от привържениците на Тръмп, с какъв ентусиазъм ще се борят за победата му.≫

  Вивалди, не зная как си с музиката, от която аз нищо не разбирам, но в политиката нещата са различни от тези в музиката. Мантрата, че самата Републиканска партия е срещу Тръмп е все пак само мантра, а не истина. А мантрите са измислени само за тези, които им вярват. Истината е, че в елита на тази партия мразят Тръмп повече и от Хилари. Но в тази начална изборна надпревара, в която участва до сега Тръмп, имат право да гласуват само членовете на тази партия, както при Хилари имат право да участват само членове на Демократичната партия. Следователно, не елитът, но членовете на Републиканската партия са тези, които изтласкаха Тръмп начело, въпреки елита на РП. Което означава, че влиянието на Тръмп върху решенията на тази партия, поне за сега, надвишава влиянието на целия неин останал елит. А според смътни неофициални информации от САЩ неговото влияние сред обикновените хора от народа, които не са членове на РП или на ДП и които всъщност избират президента, е още по-голямо.

  Разбира се, в политиката нищо не е сигурно, докато не се реализира като факт. А до истинските президентски избори има още доста време, през което всичко може да се завърти на 180 градуса и Тръмп от неформален фактически лидер на РП да се превърне в пълен политически аутсайдер. Но от досегашното поведение на Тръмп и от това, как обикновените хора от народа в САЩ го възприемат, макар и напълно реална, тази възможност не е особено голяма. Така че не прогнозите на такива манипулатори, каквито са авторите на захранващите форума статии, са тези, които ще ни покажат, какво е бъдещето на Тръмп като политик. Това само бъдещето ще го покаже.  À à è ѝ ò – „”

 38. 38 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "Тръмп е култ, не програма. Ако някой очаква от него например да задълбочи фактологията, да обяснява по-смислено или разумно програми – забравете. Ядосаните хора нямат нужда от премерени доводи, а от начин да избълват емоциите си."

  Господинът е или твърде ленив и неосведомен, или - по-вероятно - един от неизброимото множество леви академици (над 95% се идентифицират като демократи/леви), който рециклира talking points от не по-малко леви журналисти (над 90% от журналиситте в САЩ симпатизиран на Дем. партия, а сред 72-та, отразяващи Белия дом, няма нито един републиканец).

  Външна политика тук:

  https://www.donaldjtrump.com/press-releases/donald-j.-trump-foreign-policy-speech

  Здравеопазване тук:

  https://www.donaldjtrump.com/positions/healthcare-reform

  Данъчна политика тук:

  https://www.donaldjtrump.com/positions/tax-reform

  Имиграционна политика тук:

  https://www.donaldjtrump.com/positions/tax-reform

  Вероятно с напредването на кампанията ще има повече детайли.

  Понапрегнете се малко, г-н Караджов. В момента пишете на ниво "Раб. дело".

 39. 39 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#18] от "mushashi":

  "Изборите в САЩ показват,че средностатистическият избирател навсякъде се ръководи от емоции и малко хора се интересуват от програмите."

  Механизмът за превръщане на група индивиди в тълпа, ръководена емоции, е извечен и добре проучен:

  Гюстав льо Бон: "Тълпата" (The Crown. A study of the Popular Mind). Класика в жанра, настолна книга на Сталин и Хитлер

  https://socserv2.socsci.mcmaster.ca/~econ/ugcm/3ll3/lebon/Crowds.pdf

 40. 40 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 485 Неутрално
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2082 Весело

  Чуваме тука от автора: "Не искам да съм в положението на републиканците, които сега са разкъсвани..." Само за протокола - няма как либерални мастии от кварталните колежи да бъдат в положение на републиканци. Нито такива от left coast като Караджов, нито местните Левчев, Дайнов, Кръстев и останалата паплач. Саркастичните етикети и подигравателните подмятания към Тръмп и движението, което той олицетворява, показват пълно отсъствие от реалността и надигащ се страх от неизбежното изтичане на либералните илюзии в канала на миналото.

 42. 42 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чисто по женски ,аз не мога да се начудя на нахалството на Хилари.Държавното секретарство и се отдаде,сега да опита и с президенството.Прав е авторът -Америка трябва да преболедува това.Като българска гражданка управлявана от ББ и ЦвЦВ мога да им пожелая,периодът на карантината да е кратък и без особени последствия.Нашето боледуване е вече хронично.

 43. 43 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Има ли българин в чужбина, който да не се придържа към "правилното говорене", даже удрят местните в земята по този показател.

 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Общо-взето, приятно четиво, но само толкова. Любопитно е как ще се развие кампанията. Дали Тръмп ще заобикаля, както досега, действително неприятните за Хилъри Клинтън теми? Например многочасовия разпит в конгреса за либийското фиаско. От друга страна, ще спестят ли Клинтънови това-онова, което кътат в килера си за Тръмп. И което не е влязло в офертата на Бил Клинтън, когато е уговарял Тръмп да се включи в кампанията, за да осъществял политическите си мечти. Както изнесе преди време лондонският Таймс.

 45. 45 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Тръмп е чисто и просто олицетворение на протестния вот. За него гласуват най-вече маргинализираните групи, т.е. маниаците на тема оръжие, християнските фундаменталисти, расистите и друг подобен материал.

  На истинските избори обаче, тази вреслива тайфа от поддръжници няма да му е достатъчна...

 46. 46 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#33:"bryghtlyght"]Тръмп е друга класа. Винаги кавалер, с маниери. [/quote]
  Тръмп е прочут със сексизма си. Направо не мога да повярвам какви заблуди се ширят в българското медийно общество....

 47. 47 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Сега, след като и Кейсик се отказа, какво става с предварителните избори при републиканците? Делегатите от щатите, където още не е гласувано за Тръмп ли отиват или ще имат право да гласуват свободно на конгреса?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 48. 48 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Така или иначе никой в латино средите или от черните няма да гласува за оранжевия реднек, да не говорим, че никой човек, който зачита гражданските права, не е сексист, не е ксенофоб или расист също няма да гласува за него, така че Хилари ще е новия президент. Друг е въпросът тя до колко е подходяща.
  Така или иначе обаче, Тръмп е антипода на всичко онова, което символизира Америка и което я прави една нация.

 49. 49 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В едно съм сигурен - голяма част от отявлените антитръмп републиканци, сега ще започнат да си сипят главата с пепел, директно или индиректно да се разкайват за атаките срещу него и поне привидно Тръмп ще постигне обединението на партията, към което заяви, че ще се стреми веднага щом спечели номинацията. Но ключови за победата му според мен ще бъдат политически неангажираните избиратели, както и начинът, по който ще размаже Клинтън в дебата за вътрешната политика. Много интересно сега кой ще му бъде вицепрезидент, това след като спечели ще бъде от огромно значение относно евентуален импийчмънт или атентат, опит поне за едното със сигурност ще има.

 50. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#44] от "nik_77.":

  Ако е вярна спекулацията на лондонския Таймс, че Бил Клинтън е уговарял Тръмп да се включи в кампанията (не вярвам Таймс да са им светили по време на уговарянето), значи, че или го е подценил или не иска да види Хилари президент. Последното се подкрепя от много вялото му представяне като поддържник на жена си, да не говорим за вече няколкото скандала, предизвикани от него при срещите с избирателите, скандали каквито никой опитен политик не би допуснал.

 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#46:"newgenerations"]Тръмп е прочут със сексизма си. Направо не мога да повярвам какви заблуди се ширят в българското медийно общество.... [/quote]

  Че Тръмп е сексист, е клише, което безсъвестни либерални медии се опитваха да наложат, за да се справят по-лесно с него, без да се морят да навлизат в същностите на полемиката. Това клише обаче не успя и даже Мегин Кели, която първа поде подсказания ѝ пейоратив, си промени тона. Деликатната откровеност на Тръмп не е сексизъм. Не го казвам пръв, но никоя жена няма да се почувства обидена, когато Тръмп е откровен за Роузи О'Донъл, защото няма жена, която да си прдставя, че е така противна. Роузи О'Донъл може да си е противна колкото си иска, но само в частния си живот, а не на показ. А там, в обществения живот, трябва наистина да се сложи край на демагогията, увъртанията, правоговора и откровените лъжи и да започнем да ценим прямия, откровен, честен изказ. Това е едно от посланията на Тръмп и затова събра толкова привърженици.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK