Кой е виновен този път, господа прокурори?

Кой е виновен този път, господа прокурори?

© Велко Ангелов, Капитал- Колко години са необходими на прокуратурата, за да бъде доведено докрай едно дело за катастрофа - пътно-транспортно произшествие с две жертви?


- Колко време трябва на прокурорите от Варна или София, за да бъде взето решението - има ли достатъчно доказателства? Може ли да се посочи безапелационно виновникът за смъртта на двама души?


- Или няма достатъчно доказателства и разследването трябва да извърши още неща. Досега са минали пет години. Колко още?
- Има ли нещо общо забавянето на това дело с факта, че обвиняем е син на прокурор, пряко подчинен на главния прокурор? Прокурор, който отговаря за делата срещу магистрати - т.е. за тези, които трябва да разследват сина му.


Припомням подробностите:


Става въпрос за случай от 2011 година


В ранните часове на 5 август, два автомобила, движещи се по бул. "България" в посока кв. "Бояна", малко след бензиностанция "Шел" се сблъскват. Единият автомобил е управляван от 23-годишния тогава Бисер Андреев. След удара неговата кола се завърта, излиза от пътя и удря намиращите се на тротоара Паола Тодорова и Николай Спасов, които загиват на място. Първата инстанция приема, че виновен за сблъсъка е Андреев. А втората - че не са били изследвани "активните действия" на другия шофьор, а пък "тяхното установяване води и изсиква съотнасянето им към наказателната отговорност на обвиняемия Андреев, но и се отнасят към оценка и на собствената такава отговорност на свидетеля Славов (другият шофьор, бел.ред.)


Никой от прокурорите в Софийска градска прокуратура не желае да поеме случая. Обвиняемият Бисер Андреев е син на Венцислав Андреев - по това време прокурор в Софийската градска прокуратура. Разследването е поето от прокурори от Варна, за да се избегнат съмнения за пристрастност.


Делото влиза в Софийския градски съд в началото на 2013 година. Тогава обаче над 60 прокурори от Софийска градска прокуратура си правят отвод.


По това време Сотир Цацаров току що е встъпил в длъжност като главен прокурор. Той командирова в София прокурор Моника Цветкова от Окръжна прокуратура-Перник. През 2014 година след началото на делото обаче тя си прави отвод, тъй като Венцислав Андреев участва в конкурса за повишаване като прокурор в Софийската апелативна прокуратура, а така тя щяла да бъде поставена в служебна зависимост (Апелативната прокуратура София обхваща и обвинителите от Перник и Андреев би се явявал "контрольор" на актовете на Цветкова). Цветкова е заместена от колегата си от Пазарджишката прокуратура Васил Малинов.


Така през април 2014 г. Софийският градски съд осъди Бисер Андреев на три години условно. След като и Андреев, и близките на загиналите обжалват присъдата, делото стигна до Апелативния съд, който през март 2015 г. върна случая на прокуратурата, заради съществени процесуални нарушения. Според решението, което е подписано от съдиите Стефан Илиев и Вера Цветкова, обвинителният акт има белетристичен стил, съдържа противоречия и непълноти, които засягат "въпроси, свързани с изпълнителното деяние, които няма как да бъдат запълнени от съда при разглеждането на делото в съдебната му фаза."


Tретият член на състава - съдия Милена Панева, подписва решението с особено мнение и категорично не се съгласява с колегите си: "Считам, че в случая няма недостатъци в работата на прокурора по съставянето на обвинителния акт срещу Бисер Андреев, които да доведат до настоящия процесуален резултат, свързан с отмяна на първоинстанционната присъда и връщане на делото в досъдебната фаза." Съдия Панева определея като "неуместна проявената критичност" на колегите й към качеството на обвинителния акт. Тя критикува и решението на мнозинството да върне делото на прокуратурата, защото съдът е могъл сам да коригира пропуските в ползваната от разследващите експертиза, като назначи нова. Решението на мнозинството от съдебния състав на апелативния съд всъщност има не малка вина за състоянието на нещата.


През юни 2015 година, три месеца след връщането на делото главният прокурор Сотир Цацаров издава постановление, с което възлага наблюдението над делото на Окръжна прокуратура - Варна. Наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров (той е автор на първия обвинителен акт, който е върнат), си прави отвод.


"Фактическите основания за отвода са предмет на служебна кореспонденция между мен и Апелативната прокуратура, която не считам, че следва да бъде публично разгласявана", коментира Лазаров пред "Капитал" през август 2015 година.


Отстраняването на процесуалните нарушения и изпълнението на задължителните указания на Апелативния съд ще бъдат извършени от Варненската окръжна прокуратура, но от друг прокурор, който не е обявен.


Така


от средата на миналата година делото е във Варненската прокуратура и на практика буксува


В началото на април т. г. "Дневник" се обърна с въпроси към обвинението. Оттам заявиха, че се изпълняват указанията на Апелативния съд и се чакат резултатите от назначените "специфични технически експертизи". След като обвинителите се запознаят, "би се ангажирала отговорност" на участниците в инцидента, гласеше още отговорът.


Тогава от прокуратурата обаче спестиха, че защитата на Бисер Андреев е внесла искане прокуратурата или да внесе обвинителен акт, или да прекрати разследването, тъй като са изтекли вече две години от образуване на делото. Софийският градски съд е дал три месеца на прокуратурата за вземане на решение, от които са изтекли близо два.


Междувременно бащата на Бисер Андреев - прокурор Венцислав Андреев, беше повишен в ключовия отдел "Специализиран"


във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Отделът наблюдава като контролна инстанция едни от най-важните досъдебни производства в държавата, в това число и разследвания срещу магистрати. Т.е. сред тях могат да попаднат и тези прокурори и съдии, които биха се занимавали с казуса на сина му.


Кой е виновен за забавянето, след като разследването може да приключи, а отговорни да не бъдат посочени.
Ако се окаже, че за пет години прокуратурата не е успяла да посочи виновника? Или стане известно, че умишлено делото е било размотавано, за да се прекрати? Кой ще бъде виновен тогава?


Тези въпроси не са риторични.


С отговорите им би трябвало да се ангажира и главният прокурор Сотир Цацаров, който неотдавна поиска уеднаквяване на практиката по дела за пътно-транспортни произшествия, като поиска тълкувателно решение от Върховния касационен съд (ВКС) за противоречията в съдебната практика по точно тези дела.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  И това дело ще приключи със стандартното :
  Прекратява се поради изтекла давност.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В големи филми се вкарвате!
  Най-лошото обаче е,че всеки в нашата държава е със съмнението,че е"зависим"от някой или от нещо!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Типичен пример на абсурдите в НПК !
  60 прокурори си направили отвод, тоест, ОТКАЗАЛИ да работят, защото ???
  Бащата бил колега, началник, и те зависят от него ?
  Абсурдните основания за отмяна на присъди, връщане дела на прокуратурата, и какво ли не още ... системата УБИВА повторно жертвите, пред очите на родителите им, в продължение на години, и те /и адвокатите им/ са безсилни, защото ЗАКОНЪТ РАЗРЕШАВА ТОВА !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Половината от прокурорите са за затвора, включително и тоя плазмодий от снимката.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Прокуратурата е най-големият тумор в държавта.

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Щом България е част от ЕС и има мониторинг върху съдебната система (почти 8,5 години след пълноправното членство на страната в съюза), не означава ли това, че назначените (защото на са просто - работещи) в същата тази система са с недостатъчен интелектуален и професионален капацитет и делата трябва да са под наблюдението (най-добре под прякото ръководство) на прокурори от Холандия, Германия, а за по-специалните случаи - от прокурорите от Антимафия в Италия?

 8. 8 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "60 прокурори от Софийска градска прокуратура си правят отвод."

  Има ли нужда от коментар?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  - Има ли нещо общо забавянето на това дело с факта, че обвиняем е син на прокурор, пряко подчинен на главния прокурор?Има причинно - следствена връзка.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Не разбирам къде е изненадата. Още през 80-те комуняките промениха НПК и съдебните практики и направиха убийството на пътя една идея по-тежко от чупенето на прозорец от ученик с прашка, понеже третото поколение червени аристократчета вече беше пораснало и се беше качило на мощни западни коли и вършееше по пътищата на родината. Да не мислите, че нещо се е променило от тогава? Няма и да се промени, защото народопсихологията ни е такава и повечето хора са на мнение, че "на всеки може да се случи", "мъртвите не можем да ги върнем, защо да затриваме още един живот" и други подобни селяшки "мъдрости" които ще чуете от роднините и съседите си като се коментира някой подобен случай, който пряко ги вълнува (щото са близки с убиеца).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Прокуратуранта демонстрира пълна неспособност да се справи със задълженията си!

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#6:"galapagas"]Прокуратурата е най-големият тумор в държавта.[/quote]

  + МВР с близо двумилиарден бюджет.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 969 Неутрално

  А колко е просто прокурорчето тате да бъде отстранено временно от длъжност докато трае делото (не си е възпитала синчето да не прави гонки) и синчето по бързата процедура в панделата.

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 876 Гневно

  Абе питайте и защо всички медии казват, че новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ се издигнал в партийните редици, като пръв се нахвърлил на Енимехмедов, а прокуратурата още не е повдигнала дело за линча, защото "не може да установи самоличността на извършителите"? Къде сте, тролчета, да ми обясните как Боко ни даде Съдебна Реформа за чудо и приказ, а Хр. Иванов се опита да го провали?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Цацароцирка е един от туморите на нашето общество! Тумор с писане на статии не се бори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1851 Любопитно

  Цитат"Делото влиза в Софийския градски съд в началото на 2013 година. Тогава обаче над 60 прокурори от Софийска градска прокуратура си правят отвод."

  Ми те колко са? 60 броя "обвинители" не значи ли всички?

  Цитат"Тогава от прокуратурата обаче спестиха, че защитата на Бисер Андреев е внесла искане прокуратурата или да внесе обвинителен акт, или да прекрати разследването, тъй като са изтекли вече две години от образуване на делото. Софийският градски съд е дал три месеца на прокуратурата за вземане на решение, от които са изтекли близо два."
  "Обвинително-оправдателната" Мафия си подхвърля топката, за да може Адвокатската да си "свърши" успешно работата!
  Нужда от повече коментари няма!

 18. 18 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако бях аз някой който го е грижа за убитите - досега да съм го изкормил това прокурорско синче пред съдебната палата и да съм го излежал .... няма топки тука вече - само шунди ....

 19. 19 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Е как, кой е виновен!?
  Виновен е българския синдром"ТЕ"!
  ТЕ са виновни за всичко-комунистите,империалистите,джихадистите,еврейте,Кишата и Гришата и т.н.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Еми така е в България е лошо да се накривява шапката на важен човек. Явно над 25 години "демокрация" не могат да оправят прости неща като това човек да носи отговорност за постъпките си.

 21. 21 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Има прокурор има проблем. На държавата (данъкоплатците) ще им е по-евтино да наемат адвокати на процент като обвинители, вместо да държат 1000 търтея на хранилка. Резултата ще Ви учуди колко е ефтивен - справка Англия.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 22. 22 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади!

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 23. 23 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ние можем да променим системата, но малоумното население не иска това, а иска демокрация. Това е демокрацията.

 24. 24 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма такава държава, няма такова племе!

 25. 25 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#2] от "BLACK MAN_77":

  Ами ти си най- голямото доказателство за такава зависимост!

 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#5] от "Lemmy":
  [quote#5:"Lemmy"]за каква прокуратура бълнува драгата Филева, но е ясно като бял ден, че софийската апелация замазва отговорите по същество, [/quote]

  Ами прочети пак статията!
  .......................Отстраняването на процесуалните нарушения и изпълнението на задължителните указания на Апелативния съд ще бъдат извършени от Варненската окръжна прокуратура, но от друг прокурор, който не е обявен.
  Така от средата на миналата година делото е във Варненската прокуратура и на практика буксува
  В началото на април т. г. "Дневник" се обърна с въпроси към обвинението. Оттам заявиха, че се изпълняват указанията на Апелативния съд и се чакат резултатите от назначените "специфични технически експертизи". След като обвинителите се запознаят, "би се ангажирала отговорност" на участниците в инцидента, гласеше още отговорът.
  Тогава от прокуратурата обаче спестиха, че защитата на Бисер Андреев е внесла искане прокуратурата или да внесе обвинителен акт, или да прекрати разследването, тъй като са изтекли вече две години от образуване на делото. Софийският градски съд е дал три месеца на прокуратурата за вземане на решение, от които са изтекли близо два......................

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  И още нещо !
  От всички въпроси зададени от Филева най-важният е последния , а именно:
  - Има ли нещо общо забавянето на това дело с факта, че обвиняем е син на прокурор, пряко подчинен на главния прокурор? Прокурор, който отговаря за делата срещу магистрати - т.е. за тези, които трябва да разследват сина му?
  Има ли ??????????????????????

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#27] от "navy":
  Абе, ти четеш ли или да си кажеш опорната точка? Два пъти се внася обвинение в съда. Две осъдителни присъди. Две! И двете след това отменени! А за това, че втория път има категорично несъгласие на член от състава на апелативния съд авторката нещо да поиска като обяснение? А за неизпълнимите на практика задачи към експертите поискани от САС? Те там да рови студентката по право - учила, недоучила, преди да се опитва да прави изводи и да задава въпроси.

 29. 29 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Безотговорността за действията или бездействията на прокуратурата е безотговорност на самия главен прокурор.
  А както той сам каза - ПРОКУРАТУРАТА НЕ ДЪЛЖИ ОБЯСНЕНИЕ НИКОМУ.
  След такива думи в нормална държава щеше да бъде разпнат моментално.
  Но с поръчкови медии е така - ако не е съвпаднало с поръчката..
  Вие, ДНЕВНИК, къде бяхте тогава? Ето това е отговора на въпроса на автора.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 30 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "... върна случая на прокуратурата, заради съществени процесуални нарушения ..."
  добре де, това има ли го в атестацията на тези прокурори или просто по-горна инстанция връща а тези дето не си вършат работа продължават да получават бонуси за "добре свършена работа" и по автоматизъм се движат по стълбата на горе?

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Да не забравим, че според Бойко Борисов, имаме прекрасна прокуратура и главен прокурор, който се справя много добре! От няколко месеца и Цветанов е на това мнение...!
  Естествено, това предполага, че няма нужда от никакви реформи в мандата на този главен прокурор, поне според казаното от Бойко Борисов! Това също е, част от видимите резултати...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "... Междувременно бащата на Бисер Андреев - прокурор Венцислав Андреев, беше повишен в ключовия отдел "Специализиран" ..."

  където ДС няма вече съдии и прокурори със зависимост се назначават такиви
  този ще прави каквото му се каже стига да му се обещае че сина му, хулиганче, ще отърве кожата
  сигурно вече си е заработил назначаването ... предстои прекратяване на делото заради двугодишния срок

 33. 33 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Важното е, че Той е доволен от прокуратурата и промени ще има след изтичане на мандата на цацов....

  Силно йерархична система плоди страх и зависимост.

  Конституцията, тази свещенна крава...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 34. 34 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Румъния си върна 2.9 млрд благодарение на анти-корупционни прокурори, България е изгубила поне 2.9 млрд от корумпирани прокурори.
  цацаров е само кукла на конци. Както беше орешарски. Този отгоре, от сараите му нарежда какво да прави. И колцина олигарси му напомнят верния път. Въпрросът е, че цацаров е перде, няма срам, няма съвест. Има само интерес.

 35. 35 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Страшно ще прозвучи, но кажете, има ли наистина друго решение, освен гражданска война, при която конкретните мишени да са точно властимащите и то не само в трите официални власти, но и крупните бизнесмени, или поне тези, за които е публична тайна, че реалните им доходи са от сивия сектор?! Наскоро се организираха доброволчески отряди, които да спират мигрантите, ама май са необходими отряди, които да трепят наред депутати, министри, съдии, прокурори, съмнителни бизнесмени, кметове и т.н.т.

 36. 36 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  http://terminal3.bg/kreml-i-mafijata/
  Интересен материал за една истинска прокуратура и истински служби.

 37. 37 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има много лични драми в семейството на една от загиналите, които не намират място в пресата. Аз имам роднина, която е близка със семейството на загиналата Паола, която остави сираче невръстно дете.Паола от7-8 години бе във фактическа раздяла със съпруга си, който живееше в чужбина и не полагаше никакви грижи за семейството си.След смъртта на Паола на този мрасник, съдът присъди значително за нашите стандарти обезщетение за сметка на детето и родителите на покойната, до които не достигна нищо! Освен това тази гад искаше да вземе и гарсониерата в която живееше Паола, която бе купена с пари от продажбата на семейното жилище на родителите на Паола, но не успя, защото жилището се водеше по документи на родителите на Паола. Горката дъщеря на Паола, да няма баща, да изгуби майка си в такъв нелеп инцедент, и да получи такова правораздаване от родната съдебна система. Тия съдии и прокурори как ли спат след такова правораздаване!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 38. 38 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "ekip":

  В този случай или Путин и сие ще се погрижат довчерашните им кучета да умрат от "естествена" смърт в някой испански затвор, или въпросните испански прокурори ще умрат в скоро време от "естествена" смърт. Второто ми изглежда обаче по-малко вероятно, защото испанската експертиза бързо ще докаже, че смъртта не е естествена и нищо чудно да го оповести, докато в първия едни издънили се кремълски кучета ще бъдат заменени с други, а от Москва нищо чудно да изиграят театър за пред света, в който да похвалят испанската прокуратура, разграничавайки се от хората си.

 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  "Прокурор, който отговаря за делата срещу магистрати - т.е. за тези, които трябва да разследват сина му.". Уникална държава! ГЕРБ не харесваха Христо Иванов и спряха реформата на съдебната система и на прокуратурата. Сметката ще плащат българите в България, които останат тук.

 40. 40 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1071 Разстроено

  [quote#4:"venci4"]Половината от прокурорите са за затвора, включително и тоя плазмодий от снимката. [/quote]

  Бъркаш,всичките са затам...

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1901 Любопитно

  [quote#14:"olimpipanov"]А колко е просто прокурорчето тате да бъде отстранено временно от длъжност докато трае делото (не си е възпитала синчето да не прави гонки) и синчето по бързата процедура в панделата. [/quote]
  Тц. Това "временно" означава, че като го възстановят, ще разгони фамилията на този подчинен, дето е прецакал сина му. Не става и да го свалиш в йерархията за постоянно, та да няма последваща заплаха за водещия делото прокурор, защото на всеки неудобен прокурор ще му бъде "катастрофиран" кой да е член на семейството за да го махнат от поста ...
  Света понякога е доста по-сложен. Сещам се за подаване на оставка, но пък не ни е в манталитета...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#41:"gost22"]Сещам се за подаване на оставка, но пък не ни е в манталитета...[/quote]
  ++++++
  Уви.

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "skorpion1980":

  Внимавай какво си пожелаваш!

  Всички граждански войни започват с идеалистични цели. Накрая резултата е, че едната част на обществото се сбива с другата, те дават всички жертви, а на власт идват следващите, които в крайна сметка се оказват старите...

  Това важи за всички граждански войни, без изключение! Читави общества се правят не с революция, а с еволюция. Която обаче за съжаление е А) бавна и Б) изисква качествен матриал. Щото кофтито матриал не еволюира, той се изражда.

 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ужасен ужас другари ''прокурори''!!!

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Ами с тези прокурори, толкова.

 46. 46 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#3:"роджър"]Типичен пример на абсурдите в НПК !
  60 прокурори си направили отвод, тоест, ОТКАЗАЛИ да работят, защото ???
  Бащата бил колега, началник, и те зависят от него ?[/quote]
  Абсурдно ви се струва това, че прокурорите са си направили отвод защото трябва да обвиняват сина на началника си и считат, че фактът, че им е началник ще внесе съмнения в тяхната обективност. Вие не мислите ли, че ако трябва да обвинявате прекия си ръководител или негов близък в престъпление то вашата обективност ще бъде поставена под съмнение а така и всеки от изходите на делото?
  Това относно отводите.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#8] от "Алф":

  предполагам, че ако прочетеш НПК и основанията за отвод действително коментар не е необходим.

  Чл. 47 от НПК казва, че прокурорът е длъжен сам да си направи отвод, когато "поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото."

  Според вас няма ли основания да се счита, че прокурорите пряко подчинени на бащата на обвиняемия е много вероятно да са предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#14] от "olimpipanov":

  На какво основание да го отстранят от длъжност? Той ли е участвал в птп-то и него ли съдят?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 49. 49 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 770 Неутрално
 50. 50 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#3:"роджър"]Бащата бил колега, началник, и те зависят от него ? [/quote]

  всъщност бащата трябва да бъде отстранен докато трае разследваането, също така трябва да се разследван сина му откъде има пари за бмв-та на 23г. и тн.

  Cogito ergo sum :)
 51. 51 Профил на bateval
  bateval
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Благодаря ви, Лора Филева, за добрата статия, но тези въпроси ги задайте към шефа на майка ви - неговото стадо саботира реформите в България(съдебната включително)....

 52. 52 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Е.гати цензурата в тоя сайт! Явно като съм написал "Прокопиевите медии" фразата е счетена за "вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица", което всъщност не е далеч от истината. Обаче, изрази като свине с мантии, тумори, плазмодий са напълно в реда на коректната редакторска политика. Да ви п.и.к.а.я. на дневника, корпоративно-олигархически

 53. 53 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 406 Неутрално

  А, извън последния коментар, за сетен път се убеждавам какви профанизирани типове са почитателите на "вярната" партийна линия ала ДСБ, прокарвана от дневник, медиапул, капитал и протестна мрежа. Абсолютни профани, налапали се с клишета и с купешки фразии без никакви конкретни професионални познания за нещата, за които пишат .

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  [quote#27:"navy"]От всички въпроси зададени от Филева най-важният е последния [/quote]
  Има някои незададени въпроси. Един такъв е кой "разследва и контролира" главният прокурор и пряко подчинените му прокурори? Да го кажа и по-"демократично": Прокуратурата пред кого отчита работата си и как обществото може да разбере, че институцията работи ефективно, а не, да кажем, мафиотски.
  Тъй де, ако имаме истински дон Корлеоне, важно е да не губим време в питаме кой е КОЙ.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1851 Разстроено

  [quote#54:"wanderer"]Тъй де, ако имаме истински дон Корлеоне, важно е да не губим време в питаме кой е КОЙ. [/quote]


  И не ако, имаме си Го! Не знаеш ли?! Със "консилиери", "лейтенанти" и "редови" каракачанки, готови да действат срещу всяка опасност и враг, развалящи спокойствието и "стабилността" на Държавата на Мафията! Даже и "кинематография" имаме със ПродуЦент, режисьори, статисти, професионални актьори и т.н.

 56. 56 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А как процедират в други държави, когато синче на висш прокурор е виновен за причиняване на смърт в ПТП?

 57. 57 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Весело

  Мама ли е виновна, или прокурорите, ха ха ха ха ха!?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 58. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  [quote#56:"pvmailbg"]А как процедират в други държави, когато синче на висш прокурор е виновен за причиняване на смърт в ПТП? [/quote]

  Ем, хубава работа, как! Ми постигат "споразумение" с пострадалия и не го вкарват в панделата, само заплаща некой лефф, дето се отърва от ефективна присъда и е все още жив. Така е в "другите", подобни на нашата, Мафиотски държави. Ама ти за кои питаш?

 59. 59 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Фрапираща несправедливост.
  Дано близките на убитите да имат кураж, чест и достойнство.
  Няма как да разчитат на правосъдие от тази гноясала 'съдебна система'.

 60. 60 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#46] от "bludniq_sin":

  To по тази логика никой прокур, съдия или родата им до девето коляно няма как да бъдат съдени в БеГе - глупости на търкалета, схемата е ясна - протакане до падане на делото по давност. Всичко друго е разтягане на локуми.

 61. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#60] от "parcaleste":

  Не в бе-ге, но е трудно, да не кажа невъзможно да съдиш съдия или прокурор в същия град, където работи. Всички прокурори а вероятно и много съдии бихабси направили отвод, а ако не го направят сами защитата на обвиняемия ще.го поиска (и вероятно получи), затова често или делата се местят или се командироват прокурори/съдии пт друг район.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#35] от "skorpion1980":

  " ..., но кажете ми има ли друго решение освен гражданската война ... "


  ДА !!!
  Ако София скокне като Раднево - ГАРАНЦИЯ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#49] от "forza":

  " Свине с мантии ! "


  Моля, не обиждай животните ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия": ≪Не разбирам къде е изненадата. Още през 80-те комуняките промениха НПК и съдебните практики и направиха убийството на пътя една идея по-тежко от чупенето на прозорец от ученик с прашка, ....≫

  Изненадата е, че започнахте да разбирате, че за лошата работа на съдебната система е виновна не толкова конституцията, колкото кодексите и законите, които управляват работата на съдебната система (НК, НПК, ГПК и други подобни), на контролните органи или комисии и основните видове закони за отношенията между гражданските образувания и формации. Като Търговския кодекс например.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK