Осъдената камбана

Камбаните на "Св. Александър Невски"

© Дневник

Камбаните на "Св. Александър Невски"Кризата на едно общество се разпознава и по неговия "шумов невротизъм". Без значение дали шумовият фон е в перманентен пароксизъм (сиреч върви рязко нагоре), или пък общата тревожност избива в искания да се поставят под похлупак някакви звуци.


И двете реакции са симптом, че нещо не е наред. А тъй като бесовете на тревогата се разбуждат тъкмо по големите празници, струва ми се, че Великденът на 2016 г. (поне на битово равнище) ще се запомни с две неща:
- Първото е едно съдебно решение, оповестено на Велики четвъртък, когато тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) осъди звъна на камбаната на църквата "Св. Георги" в Първомай, задължавайки Регионалната здравна инспекция в Пловдив да предприеме срещу нея мерки. Решението е в резултат на жалба на д-р Иван Тренов и девет граждани на Първомай. Не съм сигурен има ли друга "осъдена" църковна камбана в света и дали това решение на българския ВАС, председателстван от Георги Колев, няма да попадне директно в следващото издание на "Гинес".


- Второто събитие бе не по-малко по-странно. Децибелите на зарята заглушиха камбанения звън на "Св. Александър Невски", че даже и обръщението на патриарха навръх Пасха. Всичко туй в добавка с музиката на гвардейския духов оркестър, "Тих бял Дунав", и то в най-съкровения миг, когато би трябвало да се чува само ликуването на човешките гласове, поздравяващи се с "Христос Воскресе", и звъна на църковните камбани.


Така Възкресението Христово бе потопено в атмосферата на светската Нова година, с пиротехника и пукотевици, напомнящи репортажи от битката за Алепо. Първомайсторът на това пиротехническо начинание – архимандрит Дионисий, все още председател на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски", има следната аргументация: защо да отказваме на Спасителя онова, с което се весели всяка мутра на празника си? По тази логика на следващия Великден чалгата би трябвало да влезе в храма, защото мутренският празник е немислим и без нея. Много се изговори и изписа по това тези дни, тъй че не ми се връща към тази тема. И все пак недоумявам: какво на архимандрит Дионисий не му достига в ангелската красота на хора на "Св. Александър Невски" или в благозвучието на катедралните камбани, та са му потребни още гвардейци, маршове, че и пукотевици, стреснали миряните.


Дали всичко опира до лош вкус и комиксово въображение, или той не може, а и не иска да чуе "за кого бие камбаната"? Второто е далеч по-притеснително. Защото това означава, че вече не искаме да чуваме гласовете на камбаните. Че те ни пречат. Смущават вътрешния ни покой, дразнят нещо, загнездило се в душите ни, извикват у нас не радост, а невротичен страх.


Което някак свързва осъдената камбана в Първомай с демонстрираното пренебрежение към камбаните на "Св. Александър Невски", изместени от барутните залпове.


От векове радостта от камбанения звън е озарявала душата на хората. Без този звън празникът е бил невъзможен, защото дивното звучене на камбаните е прониквало дълбоко в сърцата, променяйки човеците към по-добро. Гласът на камбаната е прогонвал бесовете и лошите помисли, затова хората с такава радост и душевно наслаждение са се заслушвали в тях; намирали са, че този звън е целителен, че чрез своята мощ и красота избавя хората от болести, доколкото укрепва душата и тялото, хармонизира човешката психика. Камбаните са се възприемали като живи същества, като гласовете на града, без които той би бил мъртъв и онемял.


Спомнете си само "Преспанските камбани" (защо ли Талев не е кръстил романа си "Преспанските тишини"?). Отворете който и да е сайт на някоя от големите катедрали в света и ще се убедите, че техните камбани имат своя лична история. Една от камбаните на Парижката "Света Богородица" носи името Жана, а друга Савойката, жителите на Кьолн пък са кръстили една от катедралните си камбани Матилда. В есето си "Великденските камбани на "Александър Невски" Георги Марков пише: "През цялото време, докато можех да ги виждам и чувам от непосредствена близост, си мислех, че с тях съм се родил и с тях ще умра. За мен те не бяха обикновени църковни камбани, които биеха по определено разписание, а живи гласове на висши сили, които придружаваха нашия живот от висотата на златната камбанария."


Днес очевидно възприемаме камбаните по друг начин, както възприемаме и себеподобните си: съдим ги или се отнасяме към тях с пренебрежение.


А някога е било друго. Мало и голямо е отделяло скътани пари, та да се купи нова камбана. Семейства са давали от нанизите си, жертвали са медните си съдове, за да се огласи деня им, да има кой да ги вика за молитва и оразмерява отреденото им за живот време. Посрещали са новата камбана с венци и песнопения, молели са се, за да е благозвучна, а издигането й на камбанарията е било истински празник. Гласът на всяка камбана е уникален, ала жителите и на най-големите градове дори за миг не са имали ни най-малко съмнение коя камбана бие и какъв е поводът.


През латинското Средновековие по камбаните са отливали стиха: "Vivos voco. Mortuos plango. Fulgura frango" (Живите зова. Мъртвите оплаквам. Мълниите ломя). На Запад по традиция камбаните млъкват от Велики Четвъртък до Пасха. Тогава родителите разказват на децата си приказката, че всички камбани са заминали за Рим, за да получат благословение, а на връщане ще донесат великденските яйца, които са скрили в земята при предишното си пътуване в Страстната седмица.


На Изток камбаните знаят да бият скръбно и тревожно, научени от историята. Тук често са нахлували иноверци и безверници, чиято първа работа е била да свалят камбаните, за да ги претопят за оръжие или продадат като ценен метал. Дразнел ги е гласът на камбаните, защото е издавал достойнство и независимост, бил е израз на свободата на тези хора, издигнали църквите си, за да могат да се вглъбят и издигнат поглед нагоре.


Но и тогава хората са намирали изход. Появяват се "дървените камбани" – клепалата: дъска, висяща от тавана, която се удря с помощта на две дървени чукчета. И пак хората са били извиквани за служба и пак са се оразмерявали дните им чрез "дървените камбани".


Така до времената на войнстващия атеизъм, който също не успя да се справи с камбаните. Доказват го свидетелства като този документ от 12 април 1976 г., изпратен от Столичния градски народен съвет до Комитета по църковни въпроси, в който се правят изводи по надзора над великденските празници от предходната година:


"През 1975 г. службите минаха общо взето добре с малки изключения. Бяха допуснати прояви от отделни ръководства и служители на църквата, несъобразени с някои от изискванията на Наредбата на СГНС за опазване на обществения ред Например: все още продължително се бият камбаните в навечерието и на самите празници, от което много граждани отправят оплаквания до СГНС и изискват да им се осигури спокойствие"


И все пак, забележете: "народната власт" не откликва на "оплакванията на гражданите" и никому не хрумва да "осъди" камбаните за излишни децибели. Нещо повече, проявявала се е "известна гъвкавост", за да не разпалва напрежение. През 1984 г. тогавашният Неврокопски митрополит Пимен се застъпва за група свещеници от епархията си, глобени по 100 лв. за това, че на Великден в полунощ били камбаните в църквите си, а на Велики петък изнесли плащаницата извън църквата. Накрая на преписката е сложена следната резолюция за постигнатото компромисно решение: "Глобите са намалени на 20 лв. Случаят приключен. 31.Х.84 г." А на следващата година комунистическите власти препоръчват на наместниците си "да направят необходимото, за да минат празниците нормално, без да се обтягат отношенията между църква и държава" (примерите са от книгата на Момчил Методиев "Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава", 2010 г.).


Дали днешният звън на камбаните е по-силен от "шумовете, допустими при соца"?


Не съм убеден, че е така. Явно ние сме станали други, а не камбаните са се изменили.


От снимките ми е трудно да преценя големината на камбаната на църквата "Св. Георги" в Първомай, ала със сигурност е несъпоставима с Big Ben, часовниковата кула-камбанария на Уестминстърското абатство в Лондон, която тежи 13, 7 тона. Всеки ден десетки хиляди туристи се стичат, за да чуят мелодията на тази камбана, озвучавала повече от осем десетилетия предаванията на Би Би Си за чужбина (включително и на български език). Да сте чували за съдебни спорове, които да забраняват на Big Ben да отмерва времето или да бие в часовете за църковно служение? Да е продала английската кралица Уестминстърския дворец заради "тормоза на камбаните", чийто грохот определено надхвърля 60 децибела? Да са се сринали драстично цените на имотите наблизо заради тормозещото съседство и увреждането на здравето на хората? Или напротив – цената на имотите е на равнището на височината на кулата заедно с камбанарията (96 м).


И още: да сте чели за оплаквания на хора, живеещи до или срещу Парижката "Света Богородица"? Слушал съм в захлас тържествения звън на нейните десет камбани (ансамбъл, напасван през вековете така, че гласът на всяка една от тях да е в пълно съзвучие с останалите).


Но се питам: как ли биха реагирали градските или съдебни институции във Франция, ако човек в съседство с парижката "Света Богородица" подаде жалба, че камбаните смущават живота му? Дали биха издали разпореждане "да се преустанови биенето на камбаните и да се редуцира силата на звука до нива, които да не тормозят", или учтиво биха му обяснили, че тъй като не могат да преместят катедралата, по-добре ще е той да обмисли местожителството си.


Храмът е немислим без камбаните си и ако те замлъкнат, ще се възцари не тишина, а подобие на смърт.


Ето защо големият английски поет Джон Дън призовава:
И затова недей да питаш
за кого бие камбаната:
тя бие за теб.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 488 Неутрално
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "zegi":

  Вчера го четох, има и един срахотен клип.

 3. 3 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Авторът е създал едно безсмислено съчинение , което има повече художествена стойност отколкото фактическа такава. Да беше се запознал с решението и мотивите на ВАС за църквата "Св. Георги" в Първомай.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Прекаленият светец и господу не е драг. Нали религията учи да бъдете скромни и въздържани. Ами бъдете, не пречете господ да чуе гласовете и на онези негови почитатели, които нямат големи камбани като вашите.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  защо да отказваме на Спасителя онова, с което се весели всяка мутра на празника си?Разбира се,защо.Уникална държава.

 6. 6 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 264 Неутрално
 7. 7 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Решението срещу шумовото замърсяване е рядък положителен прецедент, а опита на автора да го направи абсурдно като го нарече "осъждане на камбана" е повече от жалък. Все едно като осъдят някой за убийство с нож да се осмее присъдата като "осъждане на нож".

  Срещу моя прозорец се строи църква и мога да ви гарантирам, че ще има дело срещу шумовото замърсяване, ако нарушава нормите (99% сигурен съм, че го прави). Абсурдно е да има специални изключения за едни звукови терористи, а да го няма за други (отнася се и за джамиите!). Иначе утре ще си основа религия на техното, според която всеки вярващ трябва всяка вечер между 12 и 4 сутринта трябва да пуска хардстайл от поне 10-ина колони. За лазери получава специално място в Рая посмъртно

  Истината ще ви освободи
 8. 8 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "От векове радостта от камбанения звън е озарявала душата на хората"
  освен когато звъняха за изпълнение на "присъди" на инквизицията
  или оповестяваха заминаване на кръстоносни походи
  или ...
  влиза се в казуса на монти пайтон от живота за браян за това какво добро сме видели от римляните

  всичко с мярка, ако надвишават разрешени децибелите да пре-настроят чукове да не бият толкова силно или да намерят друго решение
  не виждам защо някой трябва да е над закона
  или да променат закона, но тогава няма да могат се оплакват от шумни сватби и подобни неща

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Пробация за атакиста!

  "Първомайсторът на това пиротехническо начинание – архимандрит Дионисий, все още председател на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски", има следната аргументация:

  защо да отказваме на Спасителя онова, с което се весели всяка мутра на празника си?"

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Ами замърсяване от състезателни моторни превози,
  гърмящи боклуко-духалки, бумтящи комбайни в градски условия,
  както и състезателни средства за масова теле такова... информация?

  До коментар [#7] от "Geo":

  Решението срещу шумовото замърсяване е рядък положителен прецедент, а опита на автора да го направи абсурдно като го нарече "осъждане на камбана" е повече от жалък.

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Много добър материал. Войстващият атеизъм в последните години надмина по безумие дори и соца. Както авторът ясно е посочил - " "народната власт" не откликва на "оплакванията на гражданите" и никому не хрумва да "осъди" камбаните за излишни децибели. Нещо повече, проявявала се е "известна гъвкавост", за да не разпалва напрежение."
  Обаче, в наши дни явно желанията и правата на 9 (девет!?!) души са по-важни от правата и желанията на останалите 90 000 или колкото са там в населеното място. Както реторично е попитал автора: "как ли биха реагирали градските или съдебни институции във Франция, ако човек в съседство с парижката "Света Богородица" подаде жалба, че камбаните смущават живота му? Дали биха издали разпореждане "да се преустанови биенето на камбаните и да се редуцира силата на звука до нива, които да не тормозят", или учтиво биха му обяснили, че тъй като не могат да преместят катедралата, по-добре ще е той да обмисли местожителството си"

  Затова Франция е това, което е, а България... е, знаем какво е.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Не мога да разбера защо не са ги осъдили за пиротехническите мутренски забавления, ами за камбанния звън. На това ли му викате стъпка в положителна посока?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "dnevnikar":

  Следва да се санкционират точно както църквите, джамиите, дискотеките, автомивките, съседите и всички останали, когато регулярно не спазват нормите.

  Истината ще ви освободи
 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "Geo":

  Не само да се санкционират, ми и да се поразстрелят, нали?!

  chavo64
 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Когато господ реши да накаже някого му взима ПАМЕТТА!

 16. 16 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В книжката си "Наказателноотговорни лица" Антон Гергинов дава пример за църковна камбана наказана с камшичен бой и заточение в сибирският Тоболск, за това че била по време на въстание,ама това е било през 1528г.Камбанният звън може да дразни само откровен мюсюлмански фанатик или комунист такъв.Илюминациите по време на Великденската нощ според мен са поредният израз на сатанизъм сред висшия ни клир.Иначе поздравления за автора -изключително стойностен текст.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 961 Весело

  Турците на времето са разрешавали но милиционерската юридическа мисъл НЕ .
  Какво ли би казал Поп Минчо на Председателя на ВАС ?
  =========
  "Бея знаеше български, попитах го: "Бей ефенди, ами дъската да хлопаме ли ? Това село е българско, падишаха дава изин черкви да се правят, а вий запретявате. Една проста дъска бием срещу празника си и вий ни спирате"
  "Отсега ще бийш дъската вечер, както вий обичая, а сутрена - кога изгрей слънцето." Завързахме и узаконихме кога да бия клепалото.
  Аз си отидох, а нашите чорбаджии останаха да се поразговорят още с Дормуш бея. / стр. 143 - І - ви том на "Видрица" - Поп Минчо Кънчев /
  ================

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "bawarec":

  Когато господ реши да накаже някого му взима ПАМЕТТА!

  ...

  а то "памет" не най-точната дума... спомен, споменувам, споминал се...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 19. 19 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Текст с много добра основна идея и с отвратително безсмислено въведение, което почти я проваля. Въведението изглежда като пришито и "изнасилено". Въпреки че съм съгласен с частта му относно зарята.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#13] от "Geo":

  Виж, спри да сравняваш църкви с дискотеки и автомивки !
  Материала е написан за такива като теб, въпреки че точно до вас няма да стигне смисъла му ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 617 Гневно

  Аре, ако може, всички философстващи богослови да престанат да обвързват моралните ми устои с всякакви религиозно-идеологически доктрини и догми.

  Като гражданин, който спазва законите, плаща си данъците и генерира БВП, имам право да изисквам същото и от останалите, така че да мога да живея спокойно. Това означава, че нито чичките с черни рокли могат да бият камбаната, когато и както им скимне; нито чичко мюезин може да вие от минарето, когато го кефи; нито чичко-съсед може да надупи чалгата, когато се напие.

 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Допаднаха ми размислите на автора. Живея близо до християнски храм и камбаненият звън никога не е бил пречка за семейството ми. Напротив, тържественият звън създава настроение.
  Б. Христов има стихове за камбаната:
  "Това е камбаната с Божия глас, на която
  аз се лутам сега да намеря езика."
  Добре би било всеки от нас да намери езика, на който да общува със своята камбана. Ако има такава потребност, разбира се.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  [quote#11:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Обаче, в наши дни явно желанията и правата на 9 (девет!?!) души са по-важни от правата и желанията на останалите 90 000 или колкото са там в населеното място.[/quote]
  Шаячна правда...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Гневно

  Жалко е само, че няма достатъчно откровен говорител, за да стане ясно на повечко нашенци в каква схема на зависимости сме впримчении и в какво мракобесие сме потопени.
  Живея срещу храм и около празниците подпийнали свещеници се превърнаха в диджей. С поставените усилватели на камбаните и съответно литургия продължаваща часове се разнасяше из целия район. Моите съседи се преместиха от Рударци с дете на 4г. и то е с постоянно притеснение от този разтърсващ ни шум. На самия празник звъна и песнопенията продължиха 1,30мин. до 02.00 часа посред нощ.
  Накрая приличаха на отчаяни вопли и мръкания .
  Подготвили сме жалба до кмета на района.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Не знам ,поради какви заслуги и връзки е станал архимандрит Дионисий, но той е срам за БПЦ.

 27. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Мутрите Дионисий и Николай
  са част от КДС-арското минало на БПЦ
  и те няма как да са по-различни !

  Въпросът е, че имат покровители
  епископи - владици
  и => Невзрачен Отвеян Патриарх.
  Последният не знае на кого служи ......
  на Руската ПЦ или на нещо друго ?!

  Много безличен и бездарен Патрирх,
  който предпочете да посети Русия
  и да се изправи в стойка шпиц пред Рашисткият Путински Генерал-Патриарх ..... вместо да отпразнува първият си празник като глава на БПЦ в България и с българските миряни.

  поучително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 28 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Разстроено

  "Светият синод на БПЦ навлиза в своя сталинистки период"

  "Светият синод искал да "вразумли" всеки инакомислещ"

  Щастливи сме, че не живеем в средновековието, със сигурност да са хвърлили на кладата всеки инакомислещи, изповядващ друга вяра, атеист или намерили сили, с цената на всичко, да отстоява правото си, да живее нормално и да казва каквото мисли.

 29. 29 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Дано повече хора прочетат тази статия.Браво на автора.

 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Прочетох: "Така Възкресението Христово бе потопено в атмосферата на сЪветската Нова година, с пиротехника и пукотевици.."

  Май не съм сбъркала.

 31. 31 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#11:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]че тъй като не могат да преместят катедралата, по-добре ще е той да обмисли местожителството си[/quote]

  Пуснете Валката Симеонов и ще реши проблема ... След заветните слова '' не ни се мотайте в краката...'', ще последва '' сложете си тапи в ушите !''

 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Сложили сте статията в раздел "Анализи", но аз не видях анализ. Само теоретично упражнение, което вади доводи без връзка със случая в Първомай. Ми прочетете съдебните решения и си задайте въпроса, защо чак сега се оплакват хората! Какво се е променило?
  А пък доводите за чужбина са хем безумни, хем неверни.

  Край Биг Бен няма жилищни сгради. Най-близкият хотел е на няколкостотин метра отатък реката.
  Край Нотр Дам има жилища, но и на двете места става дума за камбани, които бият от столетия и водят туристи. Ако човек купи жилище в този скъп район, то хем ще знае какво да очаква, хем вероятно ще има пари за много добра шумоизолация.
  А какви туристи в Първомай?

  Каквото и да си бръщолеви авторът, присъдата няма да попадне в "Гинес". И в Англия, и в САЩ има съдебни нареждания за намаляване на звука или спиране звъна на камбани. Даже единият случай в Съри е по оплакване на нов жител, който явно не си е направил сметката. Докато в Първомай оплакването е от хора, които десетилетия живеят край църквата и в един момент църквата ги е изненадала с по-силен шум.

  И въобще не е хубаво да си седиш удобно пред компютъра и да мрънкаш по тема с която не си запознат.

 33. 33 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Шумов невротизъм или шумотевица от копитата на рогатия?!
  Служителите на дявола трябва да излязат от храмовете! Слепите управляващи да прогледнат докато е време, че както е тръгнало войниците от десе ще ликвидират и последната надежда, че в България може да се възроди Вярата, Надеждата и Любовта в Спасителя! Духовността е потъпкана с калните ботуши на продалите се на лукавия изчадия, завзели и окупирали българските храмове, служейки единствено на злото!
  Няма да сме народ, ако ги оставим!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 34. 34 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bramasole":

  Минаха толкова много години откакто напуснах Пазарджик , у ушите ми още звучи прекрасната, композирана от Добри Христов, мелодия от 7 тона на камбаните на църквата Св. Богородица. На големите празници като контрапункт се добавяше звънът на малките камбанки. В някои дни камбаните ни известяваха за нечия кончина, а баба ми казваше - голямата камбана бие, някой известен човек е починал. Неотдавна бях там - черквата отремонтирана, вътре добре осветения олтар е възхитителен, но... забиха камбаните, няма я мелодията, но затова пък децибелите! Боже прости им, някои страдат от умствена недостатъчност!

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  доста сантиментален текст на Тони Николов, тук. но пък завършва с цитат от един от любимите ми поети.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Никога чрез свое слово или действие, не бих се поклонил на олтара на нетолерантността или признал правото на оспорване на религиозните убеждения на другите."

  Томас Джеферсън
  Автор на Декларацията за независимост и
  на закона за религиозна свобода

 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Нека оставим Парижа и Лондона на страна... Да погледнем в по-малките градове на Европата. Например Валенсия.
  Гражданите там се гордеят с градската си камбана - Мигел. На нея са построили специялна камбанария, наречена Мигелино.
  Бях там миналата година на Великден. Атмосферата, релгигозните процесии - нещо неописуемо.
  Не е моя работа да ги съдя и да си давам оценките. Ами да се потопя сред хората, да видя как живеят, как празнуват. какви са им традициите.
  И какво да кажа - не видях и чух дискотека, чалга или друг признак на "веселба" сред тези хорица.
  Което ме навежда на мисълта че все пак всичко опита до матрЯла.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#34] от "Емил Бубев":

  Съжалявам за изпитаното от Вас разочарование.
  Дано не ме сметнете за нетактична, но си мисля, че всички ние сме склонни да придаваме романтична и носталгична нотка на детските си спомени. Ако се абстрахирате от спомените от миналото, пак ли няма да Ви допадне съвременният камбанен звън на споменатия храм?
  Все пак, възприятията са субективна категория и всеки има своята оценка.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 39. 39 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ето статии от ВВС за протести срещу камбанарии в Англия, при това в държава, където шумът от камбаните е подробно изследван и поставен под известен контрол. Преди сто години не е било възможно да се оцени вредния им ефект. Наскоро дори Гърция създаде специален закон за борба с шумовото замърсяване от църковни камбани. След като нивата са над нормите, какво предлага Николов в своята прорелигиозна проповед? Да се смачкат страдащите, да се принудят да търпят! Има закони в държавата. След като нивата са над нормите, имайки предвид, че те са допустимия максимум, трябва да се коригират. Ако не могат, тези съоръжения трябва да се изведат от експлоатация, докато станат безопасни. Както казах, аз също ще подготвя подобен иск. Адмирации за това съдебно решение. Успех на тези хора. Никак не им е било лесно да се изправят срещу глупостта и фанатизма.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/suffolk/7450702.stm

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/lancashire/6255325.stm

  http://www.bbc.com/news/uk-england-hampshire-28860606

  http://news.bbc.co.uk/local/cambridgeshire/hi/people_and_places/religion_and_ethics/newsid_8771000/8771743.stm

 40. 40 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Весело

  По света има и нормални хора! Смело първомайци!
  Пример от Дъблин:

  Christ Church bells muffled after complaints from locals

  Sound mufflers have been fitted to the bells of a Dublin cathedral after locals complained about noise during tourist visits.

  http://www.bbc.com/news/world-europe-22293351

 41. 41 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Весело

  Пример от Девъншър - югозападна Англия, за протести срещу шумни камбани:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/2333343.stm

  Четете мракобесници, не пробутвайте евтини културоведи и лишени от разсъдък вярващи.

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  кога и как да се бие камбаната е въпрос на съгласие на граданите, няма нужда да ходят на Съд, пък бил той и висш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#41] от "ruby":

  ти първом чети после пиши, в цитирания от тебе случай, хората са "подскочили" от ЧАСОВНИК, който изрядно биел всеки 15 минути и то в автоматичен режим.... има съществена разлика...
  На 15 минути и мюсюлманите не почитат всевишния!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK