За "берлинчаните", "желираните понички" и ДОСТ

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанОправдавайки очакванията, етническите партии вече активно използват промените в Изборния кодекс за нахъсване на техния електорат. Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който стана мотор на "реформата", наля още масло в огъня, като откровено заяви: в Турция "ги ударихме най-много", от "136 секции сега там ще има само 6".


ДОСТ, която разчита основно на гласовете от южната ни съседка, е в по-голяма степен засегната от промените от ДПС. Лидерът на новата партия – Лютви Местан, определи Изборния кодекс като продължение на възродителния процес, "съвременна редакция на фашисткия Закон за защита на нацията" и предвиди, че изборният туризъм (т.е. практиката членове и симпатизанти на етническите партии, които живеят в Турция, да отиват под строй "във ваканция", за да гласуват в България) ще се възстанови. Не е изключено лидерът на ДОСТ максимално да се възползва от ситуацията и, представяйки се за автентичен закрилник на българските турци, да опита късмета си на предстоящите президентски избори. Думите (а и плановете) на Местан не са изненада; като всеки политик той обикновено пресолява речта си, както и в този случай, с познати похвати като хиперболата и демонизацията на опонента, върху които се стреми да трупа дивиденти. Какво обаче представлява новата партия на Местан и дали той е най-подходящият критик на т.нар. възродителен процес?


Нека се върнем към учредителната конференция на ДОСТ. Тогава остра дискусия породиха думите на един от гостите на форума, заместник-председателя на Партията на националистическото движение в Турция Семир Ялчън, които бяха преведени така: "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина." Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт нарече изказването "провокация", която цели "дестабилизацията на България". Журналистът Георги Коритаров от своя страна сметна, че споменатото от турския политик е "нормално послание" и нарочно се преекспонира от националистите. В подкрепа на това Коритаров цитира думите на вицепрезидента Маргарита Попова: "България е там, където се говори на български."
Хюсеин Хафъзов от ДОСТ обаче предложи по-точен (според него) и по-поетичен (според мен) превод на Ялчън: "Където и да се вее нашият езиков флаг, където и да се говори турски език, това кътче е родина за нас." За Хафъзов изказването "не съдържа претенцията, че България е част от Турция", а означава, че "проф. Ялчън приема и България за своя родина". Според политика от ДОСТ репликата на Ялчън била подобна на прочутите думи на Джон Фицджералд Кенеди (1917 - 1963 г.) – "Аз съм берлинчанин" ("Ich bin ein Berliner"). Както е известно, те са произнесени от американския президент по време на речта му на 26 юни 1963 г. в Западен Берлин.


Няма да коментирам факта, че и досега продължава дебатът върху това дали всъщност Кенеди не е направил комичен гаф, казвайки нещо, което на немски би трябвало по-скоро да се преведе като "Аз съм поничка". Критиците на президента, които считат, че преводът е погрешен, изтъкват неправилната според тях употреба на неопределителния член "ein" пред "Berliner" – освен "берлинчанин" това е и думата за вид апетитна желирана поничка. Тази популярна "теория" по-скоро е оборена от филолозите и историците. Връщайки се обратно върху пространните лингвистични интерпретации на г-н Хафъзов, припомням азбучния принцип на политологията и на кризисния PR, че колкото по-дълго post factum се обяснява "кой", "защо", "как", "кога" и т.н. е казал нещо, толкова по-сигурно е, че е по-добре то изобщо да не е било изричано.


Няколко извода:


Първо, независимо от това дали, както твърди Местан, 20% от членовете на ДОСТ са българи или не, това е етническа партия. Тя разчита на и ще търси предимно гласовете на българските турци (в това число особено на преселниците в Турция) и вероятно "рекрутира" и сред помаците и ромите. В този смисъл ДОСТ е аналог на ДПС. Нищо ново не добавят и пламенните уверения (до болка познати от реториката на ДПС), че новата формация е партия на "всички българи", защитник на "ценностите на НАТО и ЕС".


Второ, за разлика от ДПС обаче ДОСТ се ползва с откритата подкрепа на турската държава и турския политически елит. Няма значение как ще интерпретираме думите на Семир Ялчън. В политиката символиката често е много по-важна от вербалната комуникация. Недвусмислен израз на споменатата подкрепа беше самото присъствие на учредителната конференция на турския посланик Сюлейман Гьокче и висши политици от южната ни съседка (три турски партии бяха изпратили свои представители). Тази показност, това афиширане на "политическия гръб", на който ДОСТ може да разчита, разкрива, че формацията е качествено ново явление в българската етническа политика.


Макар отношенията на ДПС с Турция винаги да са били сложни (далеч преди забраната, която получиха Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната), движението също разчита на външни "фактори". От своето създаване през януари 1990 г. обаче ДПС полага, общо взето, последователни, макар и неуспешни усилия, ако не да прикрие своята природа, поне да не я демонстрира, дразнейки очите на обществото.


Трето, ДОСТ няма да бъде "доброто ДПС". Негативният имидж на ДПС се дължи на спорното му участие в три правителства – на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски, както и, не на последно място, на "изявите" на философа-хидроинженер Доган и неговите откровения за "обръчите от фирми". Критиците на ДПС понякога обаче забравят нещо много важно. В тесния смисъл на думата движението дори не е етническа партия. Това е олигархична корпорация, която фактически само претендира, че изразява интересите на малцинствените общности в България, хвърляйки, когато е нужно, "залъци" и "залъгалки" на своя електорат.


ДПС е креатура на Държавна сигурност, инструмент за контрол над малцинствата; начело на движението са поставени хора с агентурно минало и изфабрикувани "героични" биографии.


Местан, водачът на ДОСТ, е част от този "екип", с дългогодишен стаж в ДПС. Трудно е да повярваме, че той е способен въпреки разкаянието му (след като беше низвергнат от ДПС) да постави основите на формация, която да избегне недъзите на бившата му партия. Едва ли Местан, агентът на ДС, е човекът, който може да припомня патетично за травмата от възродителния процес. За мен радостта на част от политиците, че ДОСТ има потенциал да отслаби ДПС (както показва изследване на "Галъп", засега този потенциал е по-скоро скромен, но ДОСТ все пак привлича погледите на една четвърт от привържениците на движението), е прибързана. Просто казано - това, което ДОСТ предлага на политическия пазар, е клонинг на корпоративния пирамидален модел на ДПС, но под силното влияние на Турция.


Валери Симеонов в парламента

© Анелия Николова

Валери Симеонов в парламента


С оглед на всичко посочено по-горе тогава не се ли оказва, че процедурната хитрост с ограничаването на броя на секциите, гласувана от Народното събрание на Велики четвъртък, все пак е оправдана?


Отговорът е "не". Не, защото за избирателите на етническите партии промяната в Изборния кодекс остава трик, който нагло им беше размахан в лицето от "патриотите"; процедурен финт, който независимо от твърденията на Красимир Каракачанов, водачът на ВМРО, цели да ги прецака. Не, защото "реформата" дава възможност на лидерите на ДПС и ДОСТ да влязат в костюми на "супергерои", превръщайки своя електорат в мъченик. Отсега можем да предвидим, че подобен отрицателен бумерангов ефект ще има и един евентуален отказ на съда да регистрира ДОСТ.


Съществуването на партии на етническа и верска основа противоречи на Конституцията на България от 1991 г., но духът вече е пуснат от бутилката. Решението е в разкриването на същността и механизмите на работа на етническите формации в българската политика, като по този начин се помогне на техните избиратели да "отворят очи" за реалния облик и характер на техните "водачи".


Разковничето е в ограничаването на авторитарните тенденции, които са аксиоматични за повечето български партии, изкореняването на корупцията и непотизма, които засягат политическата система като цяло, а не само отделени формации. Пътят преминава не през противопоставянето на българите на малцинствата, а през последователния и искрен ангажимент от страна на държавата и политическите институции посредници към тяхното пълноценно включване в политическия процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  Колкото и да е парадоксално,
  но Лютфи Местан и ДОСТ
  върнаха автентичността на ДПС
  Прикриваният като "турска" партия
  РУСКИ ПРОЕКТ ДПС,обслужващ
  ОСТАНАЛИТЕ РУСКИ ИГРАЧИ
  в българския политически живот,
  вече е демаскиран като
  РУСКА КРЕАТУРА
  Което за този момент
  е знак за нормализация

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  ..." това, което ДОСТ предлага на политическия пазар, е клонинг на корпоративния, пирамидален модел на ДПС, но под силното влияние на Турция"...Мене ме притеснява факта, че само на българските турци е разрешено да гласуват ИЗВЪН дипломатическите мисии в Турция!? Никоя друга държава няма позволение да прави избори за своите граждани в 136 секции????........Това ако не е намеса във вътрешните работи на нашата държава, какво друго?

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Колкото и да е парадоксално,
  ===============
  За мен хич не е парадоксално.
  ДОСТ е може би единствената не кремализирана партия в България и затова ще предизвиква все по голям интерес.
  Останалите бг партии , все още си сверяват часовника , поглеждайки към кремъл. До коментар [#1] от "Hawaii":

  Bukalemun
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  "където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина"и"Аз съм берлинчанин",ефендито Хафъзов ги сравнява и получава -"проф. Ялчън приема и България за своя родина".За да ги сравним обаче Кенеди с Ялчън,думите на професора трябваше да са - Аз съм софиянец,тогава можеше да се говори,че Ялчън приема и България за своя Родина.Анадънму,Хафъзов ефенди.Съвсем друго е посланието на думите-....."където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина".

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който стана мотор на "реформата", наля още масло в огъня като откровено заяви: в Турция "ги ударихме най-много", от "136 секции сега там ще има само 6"
  ===========
  Ето виж .....
  Ако не си прочел статията , ти го извадих да го прочетеш.
  За какви опасения намекваш ? До коментар [#2] от "dobrich":

  Bukalemun
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Новият лош е посочен.Остава форумните коментатори да почнат с плюенето в коментарите си.Дружно ще се обединят мурзилки и русофоби.Като се има предвид откъде ДОСТ ще дърпа гласове е ясно каква е целта.При положение,че едната партия ясно заявява желание за принадлежност към НАТО и ЕС,а другата гони председателя си,защото е направил изказване против руската политика.
  Дано да бъркам,но ми се струва,че се готви нов голям руски проект от типа на Белене и Южен поток и тънко се подготвя почвата като се оплюват възможните му противници.

 7. 7 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  ... и на местанчо щели да му купят часовниче
  (да си го "сверява" )... ама по-нататъка, като порастнел...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":
  опровергаваш се сам . търсения/постигнат ефект е противоположен . какъвто и да е руски проект е по лош от проекта ДОСТ .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"дерибеев"]опровергаваш се сам . търсения/постигнат ефект е противоположен . какъвто и да е руски проект е по лош от проекта ДОСТ . [/quote]
  Ами точно де.Плюе се по евентуален противник на нов руски проект.Щото бъди сигурен че ДОСТ никога няма да подкрепят нищо,свързано с Русия.А ДПС ще подкрепят на 100 процента всяко руско начинание.

 10. 10 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#6:"mushashi"].При положение,че едната партия ясно заявява желание за принадлежност към НАТО и ЕС[/quote]

  ... ти да видиш местан като заяви принадлежност и към лгбт-модерностите, тееее БАШ тогава к'во ли ще става...

  хахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti":
  Дост е филиал на управляващата партия в Турция, Дпс стана филиал на турската опозиция /или на Путин? И при двата варианта имаме чуждо влияние, чрез български политически партии....Може би в бъдеще трябва да се забрани на двойните граждани да гласуват в чужбина? Именно в Турция стават най големите фалшификации, невероятна бройка граждани гласуват за единица време там!?

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#10:"o_sando"]ти да видиш местан като заяви принадлежност и към лгбт-модерностите, тееее БАШ тогава к'во ли ще става...
  [/quote]
  Това означава да не получи и един глас.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Само безмозъчен и продажен съдия може да регистрира официален филиал на Ердогановата партия България...Не знам дали най-страшното, което може да направи подобна е критикуването на руски проекти, както се опасява колегата горе - реално виждаме, че Ердоган вече влиза в открита конфронтация с ЕС....ТАКА че, може да очакваме много, много ядове с Местан.....

  [email protected]
 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Разстроено

  "Съществуването на партии на етническа и верска основа противоречи на Конституцията на България от 1991 г., но духът вече е пуснат от бутилката"
  Е, какво сега?! Като веднъж е направена грандиозната грешка, дайте да я повтаряме всеки път!!! Само глупаците правят това! И скоро ще си проличи дали сме такива....

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Изобщо не е може би - а ТРЯБВА да се забрани на двойните граждани да гласуват на две места, това е все едно аз като съм от Варна, а жената от Добрич - децата да гласуват и в двете общини за местни избори .....

  [email protected]
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#9:"mushashi"]ДОСТ никога няма да подкрепят нищо,свързано с Русия.[/quote]
  дай сега и какво подкрепят предвид изказванията на учредяването , стратегическата дълбочина , демократично религиозната нагласа на ердоган . това с нато ... си е по учебник . запали си плевнята да изгори бъдещ хипотетичен руски проект .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#14:"paf"]
  "Съществуването на партии на етническа и верска основа противоречи на Конституцията на България от 1991 г., но духът вече е пуснат от бутилката" [/quote]
  Нека се помни: Регистрацията на Дпс беше направена от Живковия комунистическия главен прокурор Мръчков!!!

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Не знам дали най-страшното, което може да направи подобна е критикуването на руски проекти,
  ======
  Не знаеш ли ?
  Ми тогава няма какво да се коментира.
  Ще минат още 25 години , и още и още. ...и все ще има учудени .....
  защо. ...как...праха на румънците. Една грешка ако се повтаря през две три десетилетия , тя вече не е грешка. До коментар [#13] от "karabastun":

  Bukalemun
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":
  ее, много си краен . въпреки опитите известно е след натиск от кого и как беше регистрирано дпс , а дори не бяхме в нато ... дост е вече регистрирана и с около 6% на бъдещи избори . едно кратичко посещение доведе до вето в .... почивен ден и две еднакво звучащи изявления ........ другото на местан .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]Живковия комунистическия главен прокурор Мръчков!!![/quote]
  след натиск от турското и американското посолство .... главен прокурор регистрирал .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Предпочитам няколко депутати на ДОСТ /ясно позиционирана и обявена/, вместо урода на КГБ - Д/П/С ... защо ли ?
  Защото Турция /каквато и да е/ ни е съюзник, не източва безобразно и брутално икономиката ни /даже инвестира/, няма пета колона, не промива мозъци, не фалира КТБ, не командва БПЦ, и не се стреми да ни изважда от НАТО/ЕС ... а Ердоган диктатор няма да стане, колкото и да се напъва.
  И да - предпочитам т.нар. "етнически мир" да не се командва и използва от Москва !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#16:"дерибеев"]дай сега и какво подкрепят предвид изказванията на учредяването , стратегическата дълбочина , демократично религиозната нагласа на ердоган . това с нато ... си е по учебник . запали си плевнята да изгори бъдещ хипотетичен руски проект .[/quote]
  Каква стратегическа дълбочина те гони?Турция в момента е като врящ котел,има атентати през седмица,проблеми с кюрдите,с Ислямска държава,с близо 3 милиона бежанци.Конфронтация с Русия,напрежение с Кипър и Гърция,неуредени отношения с Израел.Отделно Ердоган си има проблеми с властта.България е може би единствената държава,с която нямат никакви проблеми.И те ще тръгнат да си развалят отношенията с нас.Да не са луди?При положение,че има намаляващо турско население тук-освен с отрицателен демографски прираст,много турци работят в Турция или страните от ЕС
  Докато Русия има голяма изгода от намеса във вътрешните ни работи.А и един голям руски проект ще източи пак милиарди от данъкоплатците подобно на Белене,Бургас-Александрополис и Южен поток.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]за този момент
  е знак за нормализация [/quote]

  Кое точно? Да има автентична турска партия в България, обслужваща турски интереси?
  Баси, колко Кириакстефчовци имало в този форум!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#9:"mushashi"]ДОСТ никога няма да подкрепят нищо,свързано с Русия.[/quote]

  За сметка на това ще подкрепя всичко, свързано с Турция, ама явно това не е проблем за теб!
  Абе, няма ли поне един в този форум, дето да иска да покрепя само неща, свързани с България, а не с някоя друга държава?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#21:"роджър"]Предпочитам няколко депутати на ДОСТ ... защо ли ? [/quote]

  Защото си турско мекере и от русофобия си готов и от държавата си да се откажеш и да я подариш на Турция, че и исляма да приемеш.


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]Може би в бъдеще трябва да се забрани на двойните граждани да гласуват в чужбина? Именно в Турция стават най големите фалшификации, невероятна бройка граждани гласуват за единица време там!? [/quote]
  За фалшификациите в Турция си безспорно прав!!! Това да взима средно'аритметично под 3 мин' на гласоподавател да упражни вота си е АБСУРД!!!

  Обаче другото ти изискване се звучи "щом не можем да предотвратим фалшификациите в Турция, 'айде да забраним НА ВСИЧКИ с двойно гражданство да гласуват в чужбина!".

  Питам се, плахо: Защо в турските секции липсваха наблюдатели от други партии, които да предотвратят фалшификациите? Защо никой не внесе в подходящия български съд да се анулират гласовете от там? Тъй като и най тъпият съдия не би се съгласил че е невъзможно за 12 часа да гласуват 2000 човека в една секция (2000:12:60=2.7 мин на гласоподавател)
  До коментар [#11] от "dobrich":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Съгласен съм с тебе +, но.....Не е морално човек да избира президент на страната, в която живее и президент на страната, в която има второ гражданство!......

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Мадам, аз съм написал "защо" ... нещо да не е вярно ?
  Пък ти си врякай, колкото искаш ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#28:"роджър"]аз съм написал "защо"[/quote]

  Именно де, написал си един куп лъжи:

  [quote#21:"роджър"]Защото Турция няма пета колона, не промива мозъци...а Ердоган диктатор няма да стане, колкото и да се напъва. [/quote]

  затова и аз ти отговорих, че

  [quote#25:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]си турско мекере [/quote]

  Защото само едно турско мекере не може да види, че именно въпросната Дост е петата колона на Турция, чрез която се промиват мозъците на българските мюсюлмани и, че целта на Ердоган е един ден пак да си върне контрола на държавите, били някогат в Османската империя, а България е една от тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  целта на Ердоган е един ден пак да си върне контрола на държавите, били някогат в Османската империя,
  ...
  Вярно ли ?
  На последните избори от Турция са дошли 77 000 гласа, те ли ще ни "върнат" в ОИ ?
  Колко мислиш, че ще живее Ердо, че да "дочака" връщането ?
  Ти си чакай за 16-та республика, няма лошо ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#30:"роджър"]Ти си чакай за 16-та республика, няма лошо ... [/quote]

  Хихи... и понеже ти беше разкрит, че си искаш Османската Империя, реши да се защитиш и побърза да ме обвиниш, че съм чакала някаква си 16-республика, много елементарно, ама отчитам факта, че явно толкова можеш...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  "За Хафъзов изказването "не съдържа претенцията, че България е част от Турция", а означава, че "проф. Ялчън приема и България за своя родина". "

  За мен пък Хафъзов е един типичен ислямо- фашист и е позор за Мюфтийството, че този човек е работил там. Какви ли фанатици още отглеждат

 33. 33 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Най-интересното в статията е не какви са ДОСТ, какви са ДПС, а заключението: как да приобщим всички българи в политическия живот? Всички тези хора с турски имена, понякога говорещи турски, понякога мюсюлмани, трябва да имат равноправно участие в политическия живот. Това означава да ги има във всички партии и да им се гледа като на втора ръка хора.

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  [quote#30:"роджър"]На последните избори от Турция са дошли 77 000 гласа[/quote]
  За тебе не е проблем, че в някои турски секции са гласували "ударно"! По 5 на минута!?....От гербер толкова....

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#33:"lechevalier"] трябва да имат равноправно участие в политическия живот.... да ги има във всички партии и да им се гледа като на втора ръка хора[/quote]
  1/ Равноправни са, даже нещо повече...
  2/ Има ги в много водещи партии. Съвсем друг е проблема, че сред малцинството трудно се намират образовани и подготвени, които да се съгласят на участие в НЕ етнически партии....

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#20:"дерибеев"]след натиск от турското и американското посолство .[/quote]
  Ами съветското посолство за какво е било?

 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Играта доста загрубя и лошото е,че няма политическо единомислие по темата.Русофилите във всички партии не са алтернатива на такова единство.
  Знаем кой може да се справи с проблема но никой в т.нар "нс" има желанието да го послуша.Проблема е от национално значение.Помпиера никога не е имал представа какво означава този израз.Той е просто една проста пионка.
  Нищо хубаво не ни предстои!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": Ай сиктир!

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Значи да подкрепим Турция срещу Русия ?

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti":...ДОСТ е може би единствената не кремализирана партия в България
  В смисъл , че е турцизирана ?

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#14] от "paf":Принципа на настъпената мотика.

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  [quote#39:"ahasver"]Значи да подкрепим Турция срещу Русия ? [/quote]
  Подкрепи България,приятелю !

  И Турция, и Русия има кой да ги подкрепя

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#36] от "dobrich":По това време съветското посолство гореше.


 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hawaii":България я подкрепям винаги. Затова не ми харесва да избирам нов чорбаджия.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Любопитно

  [quote#44:"ahasver"]България я подкрепям винаги. Затова не ми харесва да избирам нов чорбаджия. [/quote]
  Не виждам кое ти налага да си търсиш чорбаджия ?

 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Така е. Откъде накъде някой ще има два пъти повече права от другиго? Или си българин или не си. Точка.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#45] от "Hawaii":Това предлагате.

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  [quote#47:"ahasver"]Това предлагате.

  [/quote]
  "Ние" и в частност аз лично
  НИЩО НА НИКОГО НЕ ПРЕДЛАГАМЕ
  Особено пък ЧОРБАДЖИИ
  Тях пък СЪВСЕМ ГИ НЯМАМЕ
  КАТО ПРЕДЛОЖЕНИЯ.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK