Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток

Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток

© ReutersТози месец се навършват 100 години от споразумението "Сайкс-Пико", с което бяха създадени Ирак, Сирия и други нестабилни държави от съвременния Близък изток. През последните няколко седмици се появяват сериозни нови доказателства - ако изобщо има нужда от още доказателства, че старата колониална рамка, изградена от Великобритания и Франция, не работи.


Ирак и Сирия се разпадат. Ирак на практика е разделен на три воюващи района: сунитска област, управлявана от "Ислямска държава"; кюрдска мини държава, която е почти автономна; и зона от столицата на юг, контролирана от оглавявания от шиитите режим. Подобна фрагментирана структура виждаме и в Сирия. И в двете страни централното правителство на практика не действа.


От планинската си щабквартира тук, която гледа към Ербил, кюрдският съветник по националната сигурност Масрур Барзани съвсем откровено казва, давайки ни интервю: "От 100 години в Ирак има система, която сега се проваля. Ирак никога не е бил изграден върху правилните основи. Той е бил изграден, за да служи на интересите на великите сили. Сто години провал са достатъчни. Сега е необходимо да проучим нови възможности."
Подобно мнение, че Ирак и регионът са на кръстопът, изразява и бившият министър-председател на регионалното правителство на Кюрдистан и бивш вицепремиер на Ирак Бархам Сали. Разговаряхме в Сюлеймания, на 90 мили югоизточно оттук, където той сега ръководи Американския университет на Ирак-Сюлеймани.


"В случая не става дума за промени в състава на правителството", настоява Сали. "Установената от САЩ политическа система след 2003 г. се срива. Това е нова ера. Изборът е между хаотично разпадане на райони, контролирани от военни командири, и евентуално договаряне на нов конституционен ред, който да създаде по-децентрализиран, конфедеративен Ирак."


По време на посещението ми в Ирак чух подобни мнения от всички кюрдски лидери, с които се срещнах, и от някои сунити. Според тях Ирак и Сирия се намират в повратна точка. Непосредственият приоритет е да бъде разгромена "Ислямска държава". Но САЩ би трябвало да разговарят със съюзниците си за бъдеща политическа структура - алтернатива на "линиите в пясъците", прокарани от сър Марк Сайкс и Франсоа Жорж-Пико, и на злополучния американски опит за неоколониализъм след 2003 г.


Ако търсите модел за това как САЩ да мислят креативно за поправянето на тази катастрофа, погледнете американската политика през 1944 г. До победата във Втората световна война оставаше една кръвопролитна година. Но президентът Франклин Д. Рузвелт беше проницателен и бе започнал да мисли внимателно за институциите, които да поддържат мира и благоденствието след войната. До края на онази година започна подробно планиране на Международния валутен фонд, Световната банка и Организацията на обединените нации.


Ето едно предизвикателство за остатъка от мандата на президента Обама и първите месеци от управлението на следващия президент: започнете изграждане основите на нов ред в Близкия изток, който може да доведе до подобряване на сигурността, управлението и икономическото благополучие - за сунити, шиити и кюрди, а също за по-малките малцинства, вплетени в тъканта на региона. Помогнете на народите на този съсипан регион да изградят и поддържат действащи управленски структури.


Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток

© Reuters

br /> br /> Кюрдите може скоро да наложат разглеждането на този въпрос с референдум, на който ще попитат народа си дали иска независим иракски Кюрдистан. САЩ би трябвало да подкрепят подобен процес, но ако - само при това условие - той бъде създаден чрез постигнато с преговори споразумение с централното правителство в Багдад. Много сунитски и шиитски лидери в Ирак ми казват в лични разговори, че подкрепят идеята за нова конституция на един конфедеративен Ирак, който да включва сунитско регионално правителство, както и кюрдско. Подобни преговори за широка федеративна или конфедеративна структура за Сирия би трябвало да бъдат част от политическия преход и там.


Опитите за слепване на парчетата и създаване насила на унитарни държави просто няма да проработят. Америка опита и се провали в Ирак. Сега и Иран установява, че не може да поддържа реда там. Това е поуката от хаоса и хулиганството, до които се стигна миналата седмица в доминирания от шиитите иракски парламент, а тези събития до голяма степен си бяха вътрешна разправия между самите шиити.


"Иранците допускат същите грешки като САЩ след 2003 г.", обяснява виден иракчанин. "Те се намесиха твърде активно. Мислеха, че могат да постигнат всичко. Но шиитският монолит се разпада."


Оправянето на съсипания Близък изток е работа за цяло поколение. Но САЩ, Европа, Русия, Саудитска Арабия и Иран вече трябваше да са започнали спешно да мислят с хората в Сирия и Ирак за нови структури, които най-сетне да поправят грешките и несправедливостите отпреди век. (БТА)


Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток

© Reuters


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Създайте нова държава - Сирак.

 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Да бяхме мислили преди да ликвидираме колониалната система...

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Разпадат се заради религиозните щуротии, когато религията на единия го кара да убие другия, как да живеят заедно?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Точно обратното Сирия и Ирак ще се утвърдят като истински държави след като окончателно се освободят от американската инвазия на ислямистите-главорези!

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Трябва под егидата на ООН и то на общото и събрание а не на СС, да се изработи план за разделяне на тези изкуствени псевдо държави, на колкото е необходимо страни, по етнически, племенен, религиозен и културен признак. После да се вкара голям контингент на ООН, включващ максимално голям брой страни, който да умиротвори със сила, подивелите местни племена. Не на последно място, да се арестува и предаде на международният съд, Башар Ал Асад, където да получи адекватна, доживотна присъда.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Проблема на кюрдите е, че не всички са на единно мнение. И на тази основа там много лесно могат да възникнат дори въоръжени сблъсъци?

 7. 7 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток?"


  Ми поканете ги в Европа, че да се разпадне и тя!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 8. 8 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Спирате да се месите и ги оставяте сами да определят как искат да изглеждат държавите им .Вариянтите са 2 халифат и диктаторски режим .Демокрация и ислям няма такова животно.Задължително България трябва да укрепи и модернизира БА ,защото при създаване на голяма сунитски халифат заплахата за нас и Европа ще е огромна .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги":
  Може, но първо трябва да бъдат изтребени ислямистите...

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  [quote#2:"mrx10354190"]Да бяхме мислили преди да ликвидираме колониалната система...[/quote]
  Франция и Великобритания се оттеглиха от района, не защото някой ги е принудил или защото е била ликвидирана колониалната система, а защото и двете са разорени след ВСВ и не могат да си позволят поддържане на военни контингенти и администрация в огромни земи, далеч от границите си. Лошото е че с Линия и триъгълник в ръка, начертаха на картата страни, в които са събрани враждебни по между си етноси, племена и религиозни групи. В такива "Франкенщайни", мир може да се поддържа само с ужасяващи репресии на народите, водещи се за поданици.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Разпадат се защото ЦРУ им донесе пролетта и цъфнаха

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Тромав превод с някои доста спорни формулировки, като тази за съдваваната от САЩ неоколониална система, но въпросите са много сериозни. Отдавна се разисква федрализацията на Ирак, а сега и на Сирия. Проблемът е дали федерализацията , колкото и формална да е тя, ще помогне в създаването на икономически и политически състоятелни държавни системи в региона, или ще се стигне до "палестинизация" , особено за религиозно-етничните групи без опит в държавно управление. За да се избегне подобен процес есе са необходими огромни средства, в сравнение с които планът Маршал ще ни се види детска игра, още повече с вече създадените отношения на кръвна омраза. Кюрдите в Ирак са практически независими от 1991, но в сунитско-шиитския проблем особено бъдеще не се вижда.

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Всички било трябвало да мислят какво да правят. Ге огдавна не само мислят, но и действат. Иначе отдавна да има победител в гражданските войни.
  А как хубаво звучи. Колониалната система била несправедлива. А колко справедливо беше това което дойде след нея....

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "През последните няколко седмици се появяват сериозни нови доказателства - ако изобщо има нужда от още доказателства, че старата колониална рамка, изградена от Великобритания и Франция, не работи."

  или лош превод, или нескопосно изказване на автора. ако 100 г. след формализирането на нещо се появяват "нови доказателства", че то "не работи", след като е "работило" 100 години, значи то просто...е "работило" 100 години.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Смешно заглавие:Тези държави отдавна са се разпаднали. Създадени поначало не според етнически, географски и т.н различия, от колониялистите Англия и Франция, единственно с цел "разделяй и владей" те достигнаха своя логичен край.
  Същото е и в Африка - държави създадени изкуственно без отчитане на племена и народности, единственно с цел да се ограбват.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  абе "дневник" нещо са почнали да пускат преводни статии, дошли през БТА. интересно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#10:"Георги"]Лошото е че с Линия и триъгълник в ръка, начертаха на картата страни, в които са събрани враждебни по между си етноси, племена и религиозни групи.[/quote]
  Мислиш ли, че случайно са го направили?

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  [quote#3:"today"]Разпадат се заради религиозните щуротии, когато религията на единия го кара да убие другия, как да живеят заедно?[/quote]
  Разпадат се, защото са грешно създадени. Религията не е причина а следствие от порочното им зачатие. По времето на османската империя, всички са си изповядвали религиите и не са имали проблем по между си. В момента в който едни, почват да потискат други, се засилва екстремизма. В Ирак, Сунитите бяха малцинство, но бяха взели цялата власт. Респективно в Сирия Алауитите. Франция и Англия дадоха властта умишлено на малцинства, за да поддържат силна нужда на същите, от външна помощ. В крайна сметка те обаче смениха благодетелите си. И двете страни се обърнаха към СССР за оръжие и модел, по който да властват. Русия ги снабдяваше с огромни количества оръжие, с които малцинствата тероризираха мнозинствата. В момента, в който света стана едно "голямо село" и информация, за това как живеят хората по света, можеше да стигне до всеки, режимите неминуемо почнаха да рухват. Арабската пролет не е дело на САЩ а на Интернет и свободният достъп до информация и общуване между хората.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Американците така и не разбраха, че съществуването на изкуствените постколониални държави е възможно само под властта на диктаторски режими. Демократизацията неизбежно извежда на преден план подтискани до момента културни и религиозни противопоставяния, които в тази част на света се решават с насилие.
  Може би все пак народите в региона трябва да преминат през фазата на националните държави. След един-два века може би ще открият как да съществуват заедно в мир...

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  [quote#0:"статиа"] Сирия и Ирак се разпадат - какво да правим с Близкия изток [/quote] Повече демокрация, повече арабски пролети, повече, бомби, повече Америка, повече СА, повече турция! Това правете!
  И никога не изпадайте в положението на директора на ЦРУ, който си признава, че "не знаел какво да прави с ИД"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#4:"rurade"]Точно обратното Сирия и Ирак ще се утвърдят като истински държави след като окончателно се освободят от американската инвазия на ислямистите-главорези! [/quote]
  Е то нали се оказа ,че половината башибозук вършеещ издевателствуващ над християните в Ирак и Леванта е с паспорти на граждани от северозападнала(духовно) Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Поредното доказателство,че махнахме колиниите много рано. Явно сме били заблудени в развитието на тези племена(народи), а им трябват поне още 100 години за да се цивилизоват напълно.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Провалът на Сирия и Ирак, а в това число включвам и югоизточна Турция, си беше заложен още от победителите в Първата световна. Англичаните и французите се интересуваха основно от бъдещото си влияние в региона и мислеха като колониалисти от 18 век, а не като реални миротворци. Единствено американският президент тогава е натискал за мирно, справедливо решение на следвоеннатата политическа карта. Уви, точно тогава американците все още са далеч от световен лидер, а гордите европейски колониалисти размахаха ножовете, започнаха да режат парчетата. И тяхното произведение беше обречено един ден да се срине, ако не се крепи от диктаторски режими. Точно тези режими крепиха статуквото един век, докато не бяха сринати от същите държави, създали ги навремето. Изведнъж Близкият изток се оказа в ситуацията от 1918-1919 година и териториалният хаос тогава. И същите тези колониалисти днес страдат от резултатите на собствените си решения преди век. Да не говорим, че същите следвоенни решения от мирния договор в Париж съсипаха германеца, предизвикаха създаването на фашизма и нацизма, а с това и началото на следващата война.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Любопитно

  [quote#20:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]Повече демокрация, повече арабски пролети, повече, бомби, повече Америка, повече СА, повече турция![/quote]

  А защо си мълчат за Либия, където вече има три правителства? Може би защото там НАТО докара тази страна до анархията?

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 25. 25 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Държавата е ясна и тя е съществувала до вчера - Персия. Основният проблем е Израел (Иудея, а от там и САЩ), която е поробвана няколко пъти от Персия и се стреми всячески да дестабилизира района, за да предотврати обединението.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#20:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]И никога не изпадайте в положението на директора на ЦРУ, който си признава, че "не знаел какво да прави с ИД" [/quote]
  ЦРУто има най-скъпо платения мозъчен тръст от частни анализатори и визионери който много добре знаят какво правят и са на ясно защо изпращат частни войници и насърчават тероризма и лебералния анархизъм в третия свят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#11] от "shileto":Прочети в Политико статията на Роберт Кенеди (младши) :" Защо арабите не ни искат в Сирия ". Това е обективен , американски, анализ на действията на САЩ в региона . Непременно !

 28. 28 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Любопитно

  [quote#23:"Lou"]Единствено американският президент тогава е натискал за мирно, справедливо решение на следвоеннатата политическа карта. [/quote]

  И сега понеже САЩ са много силни решиха да вкарат целия регион в анархия, за да си го върнат на Франция и Англия?

  Не е така, просто САЩ има гео-политически план, с който да напълнят Европа с ислямисти, и така да торпедират старата Европа и я разорят напълно!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 29. 29 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lou":
  Половината истина! Важното е какви са резултатите от ВСВ - САЩ победиха, заграбиха всички френски и английски колонии, приложиха стария принцип "разделяй и владей", създадоха Израел и искат да върнат господството на иудеите в района от преди 2500 г. Да, да ама не! Вече е 21 век!

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#17] от "_dan_":Когато Чърчил е чертал е бил на бутилка уиски. Стара история ." Кихането (хълцането )" на Чърчил се казва.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Това, което западния човек не може да разбере, че в този регион там, с толкова различни племена, етноси, религиозни групи и прочие, просто е невъзможно да се създадат единни държави, по подобие на Европа, примерно. Или поне не в близките няколко века. Щото векове са минали, преди европейците да осъзнаят, че е по-добре да загърбят религиозните, етнически и културни различия и да заживеят заедно, доволни и в охолство. Да очакваш, че като си събрал различни хора в една държава и си им дал име, то това автоматично ще ги накара да се помирят и да заживеят заедно, е абсолютно наивно, затова се чудя на късогледството на онези лидери, дето преди 100 години създадоха държавите в Азия и Африка. И сега, вместо да си признаят грешките и да оставят хората там да си се обединяват или разединяват, както те преценят, се опитват всячески да поддържат едни граници, доказано нефункциониращи. Всъщност, втората грешка (след неразумното създаване на държавите) беше, че решиха, че хората там са дораснали до свобода и демокрация и се отъждествяват с държавите си, и свалиха диктаторите, които що-годе съумяваха да поддържат някакъв мир. И отвориха кутията на Пандора.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#29:"emilm13"] Важното е какви са резултатите от ВСВ - САЩ победиха, заграбиха всички френски и английски колонии, приложиха стария принцип "разделяй и владей"[/quote]

  Те се превърнаха в нова Империя на злото, антиамериканизмът се засилва, понеже дето стъпи американския ботуш дори трева не никне. Ирак, Сирия, Афганистан, Либия ... са примери в тази посока!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Има 5 000 чеченци, както и представители на други руски мюсюлмански народи. От средноазиатските реСпублики са няколко десетки хиляди...

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Какъв тръст , бе команданте ! Цялата история с истерията за оръжията за масово поразяване в Ирак е била услужливо подавана от ЕДИН-ЕДИНСТВЕН човек , местен американски агент , който е давал такава информация каквато е била нужна и добре заплатена от ЦРУ.

 36. 36 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":
  Религията винаги е първопричина, защото е идеология, пряко следствие от идея (Духовно учение), а още Платон определя идеите за предхождащи материалното!

 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Преначертавайте на ново- където има нефт- "демокрация", където са камънаци- халифат 😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#29] от "emilm13":А нещо на петрол да ти мирише ?

 39. 39 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#28] от "Асен хаджи Асенов":

  "... Не е така, просто САЩ има гео-политически план, с който да напълнят Европа с ислямисти, и така да торпедират старата Европа и я разорят напълно!"

  Би имало смисъл, ако Щатите имат някаква полза от това. Но защо им е да отслабват и настройват срещу себе си един силен традиционен съюзник, и то точно когато в Далечния изток тепърва ще се разправят с повярвал си Китай?

 40. 40 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#34] от "dobrich":
  Не се смей на всичко руско (реСпублика), защото някои неща са верни: трябва да е реКСпублика, т.е. рекс (цар, власт) и публика (народ, население). Руснаците понякога преписват вярно!

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#36] от "emilm13":Религията винаги и била оръжие , щит , за прокарване на съвсем прагматични цели.

 42. 42 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "ahasver":
  Не бъркай идеите с приложението! Според теб Нобел е най-големият престъпник, защото измислил динамита, а Айнщайн е направо изверг!

 43. 43 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "ahasver":
  Евреите изместват инвестициите си от енергийните ресурси към екологичните проекти, т.е. интересът към нефт и газ е много по-слаб, от колкото към нови форми на изнудване на човечеството!

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги":
  Общо взето предлагате това, което Британската империя е правила преди време. Само че сега да го прави ООН....

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  "Ето едно предизвикателство за остатъка от мандата на президента Обама и първите месеци от управлението на следващия президент: започнете да изграждане основите на нов ред в Близкия изток"

  Американският президент да ви урежда живота?
  Вие чувате ли се???
  Я си сядайте на задниците и си оправяйте собствените ви страни!

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#40] от "emilm13":
  Че кога съм се смял на това? Просто писах реСпублика, за да обознача бивша съветска република.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  Оригиналната статия, публикувана на 3- ти май под заглавието "How to put the Middle East back together" е писана по време на командировка на автора в Ирак. тя е част от позицията на Игнейшъс с критика за външната политика на Обама и липсата на становище на Хилари Клинтън по изолационистките тенденции сред американците, изразени като общо настроение от Тръмп. В следващата си статия той фокусира именно на този проблем, посочвайки намаляващата подкрепа за НАТО ( 48% с/у 52% от преди година съгласно изследване на Пю). Ако "Дневник " публикуват подобни преводи, ще е добре да по изгладят иначе добрите текстове, все пак Игнешъс е и известен филмов сценарист и умее да пише

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#18:"Георги"] Арабската пролет не е дело на САЩ а на Интернет и свободният достъп до информация и общуване между хората. [/quote]
  Че то интернет има масов от преди 2000г! Що не избухна арабска пролет през 2005та да кажем??

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нали Путин обърнал войната в Сирия в полза на Асад, и за две седмици се справили с терористите???!!!!!!!!!!Истината е,че всички велики сили се провалиха в Близкия изток-САЩ,Русия,Великобритания,Франция,Китай и т.н.

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#23:"Lou"]Англичаните и французите се интересуваха основно от бъдещото си влияние в региона и мислеха като колониалисти от 18 век, а не като реални миротворци. Единствено американският президент тогава е натискал за мирно,[/quote]
  Британциите където са делили територии на освободени държави никъде е тръгнало на добре! Но за 21-ви век геополитическите разломи в Северна Африка,Близкия Изток и Украйна идват изцяло от САЩ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Преди всичко ограничете (американците) с пагубното си влияние в региона.. Виждате, че като се намеси Русия, всичко си идва на мястото.

 52. 52 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "Георги":

  Защо в Европа в момента не се ли случва същото? Нима грешките направени в Близкия изток не се повтарят и в Европа? Въобще приказките за създаване на мултиетнически общества не е ли поредната глупост, която ще унищожи континента? Региона започна да се разпада след като бяха свалени диктаторите. Нима и ние трябва да възкачиме диктатори за да въдворяват ред и дисциплина или в края на краищата няма ли да последваме съдбата на Близкия изток?

 53. 53 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#29] от "emilm13":
  Демонстрирате невежество. Израел е създаден не с помоща на САЩ, а въпреки съпротивата им. Създаден е с помоща на СССР! Американците са се бояли че Израел ще е бастион на комунизма в Близкия Изток, а руснаците са мислили че ще стане точно така.
  В последствие СССР, разочарован и озлобен се превръща в най-големия враг на Израел насъскващ арабите срещу него.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 54. 54 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#51:"paf"]Виждате, че като се намеси Русия, всичко си идва на мястото.[/quote]
  А виждаме, виждаме много добре. Всички държави, в който са се намесвали руснаците са преуспели. И България също е в това число.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 55. 55 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 277 Неутрално

  В дъното на всичко стоят бившите "велики" британци и французите, а след тях и американците, които се изживяват като господари на света. Не става така драги ми, колониални и бивши колониални сили. Не става на гърба на цели народи и региони да си прокарвате тънките егоистични интересчета... Винаги идва момент, когато трябва да си платите сметката!

 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#49:"protivbspdpsatak"]Истината е,че всички велики сили се провалиха в Близкия изток-САЩ,Русия,Великобритания,Франция,Китай и т.н. [/quote]
  Ама чакай , прокси конфликтите нямат за цел в да се сеят лехи с цветя и да се правят гълъбарници за бели гълъби! Обратното е където тлее и се пали "великите сили" наливат масло в огъня!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#53] от "Magen David":
  Единственият който има реална заслуга за създаването на Израел (трябва да му направят паметник в Тел Авив) е Хитлер, защото подгони евреите и те зарязаха плодородна Европа и се набутаха в пустинята! Иначе си прав за САЩ, ако имаш предвид марионетките, наречени президенти! И САЩ и СССР (Русия) се управляват от евреите задкулисно. А това, че САЩ не били ционисти е театро - кой плаща на Израел, за да съществува?!

 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#55:"Феникс"]В дъното на всичко стоят бившите "велики" британци и французите, а след тях и американците, които се изживяват като господари на света. Не става така драги ми, колониални и бивши колониални сили. [/quote]
  Без съмнение най-губещи си остават Франция , Англия и Германия! Кмета в Лондон вече им е излямист а в Южна Франция човек трудно може да проумее ,че не в Африка а в Европа! Особено Марсилия е станала като приказка на Шехерезада!
  Европа необратимо ще стане ислямски континент пък те колкото искат да ги тормозят на родните им места !
  В Германия до няколко месеца нещата ще загрубеят със сигурност на Меркел вече и се клати табуретката!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги":

  Асад няма за какво да се арестува, човека защитава страната си, нападната от международните терористи. Но виж, тези които разпалиха войните в целия регион и унищожиха доста държави, трябва да бъдат арестувани и вкарани в затвора. А това са управляващите в САЩ, Великобритания, Франция, СА, Турция и Катар.

 60. 60 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#57:"emilm13"]кой плаща на Израел, за да съществува?![/quote]
  Израел, драги ми смехурко, не се нуждае от някой да му плаща за да съществува. Съществува и се развива благодарение на ума и труда на еврейския народ. И вместо да повтаряте някакви глупави клишета, намери малко данни за икономиката на Израел.
  Икономически приръст един от най-големите сред развитите държави. Безработица една от най-малките. БВП на глава, по-висок от Франция например и доближаващ се до тоя на Германия. А ако се вземе предвид приръста на населението (най-висок сред развитите страни) се оказва че на практика БВП на глава е по-висок от този на Германия. Такива мити работи.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#19] от "pavian":

  Може и да си прав, но няма как да провери експериментално...

 62. 62 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ако не гори на едно място, ще гори на друго - това е смисъла и целта на политиката на големите открай време. Пък и оръжейния бизнес е един мнооого сериозен бизнес.

 63. 63 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#58:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Кмета в Лондон вече им е излямист [/quote]
  Първо не се пише изслямист,а ислямист.И второ кметът на Лондон не е краен ислямист,а мюсюлманин изповядващ традиционния миролюбив ислям.Явно,че тази материя не ти е ясна,и пишеш както ти падне.

 64. 64 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#59:"Феникс"]Асад няма за какво да се арестува, човека защитава страната си, нападната от международните терористи. Но виж, тези които разпалиха войните в целия регион и унищожиха доста държави, трябва да бъдат арестувани и вкарани в затвора. А това са управляващите в САЩ, Великобритания, Франция, СА, Турция и Катар.
  [/quote]
  Има, има.Да избиваш собствения си народ какво е бе недраги ми?????Да бомбардираш болници с невинни жители с помощта на светските терористи от Русия какво е бе недраги ми?????Кланът Асад е избил милиони сирийци от както е на власт,но на руските подлоги като теб не им влиза в мозъка истината!

 65. 65 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#59:"Феникс"]Асад няма за какво да се арестува, човека защитава страната си, нападната от международните терористи. Но виж, тези които разпалиха войните в целия регион и унищожиха доста държави, трябва да бъдат арестувани и вкарани в затвора. А това са управляващите в САЩ, Великобритания, Франция, СА, Турция и Катар. [/quote]
  А твоята Русия къде е забрави бе аланкоолу??????!!!!!!!!

 66. 66 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#57:"emilm13"]Иначе си прав за САЩ, ако имаш предвид марионетките, наречени президенти! И САЩ и СССР (Русия) се управляват от евреите задкулисно. [/quote]
  Има крупни банкери, които са специализирила да държат дълговете на държавите, като Ротшилд и династията Рокфелер. Да поясним и малоизвестния факт, че те са бедняци в сравнение с други, които се насочват към друг вид дейности - пример: Нестле реализирала пазарни позиции на 4 мрд долара за първия квартал (оборот, от който може лесно да се изчисли печалбата) Та онези банкери, които са се сдобили с правото да печатат пари, управляват и дълга на дадена страна и нейните сателити. За САЩ и развитите страни от европа се избистря картинката, но за Русия, която се опитва да прекъсне зависимостта си от печатарите на уолстрийт и да започне сама да печати пари - малко или много твоята теория издиша.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 67. 67 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#60] от "Magen David":

  Хайде да припомним какво каза Кисинджър и как след това Натаняху и неговите външни министри изтриха паветата на Червения площад от коленичане пред мавзолея и лазене пред Путин
  http://www.haaretz.com/opinion/has-our-expiration-date-arrived.premium-1.468797

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 68. 68 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#60] от "Magen David":

  не му се връзвай, той е от тия дето някой трябва да им плаща да казват нещо и да живе по определен начин, той не знае какво е да прави нещо, защото му харесва И ГО ИСКА

  Cogito ergo sum :)
 69. 69 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  САЩ не трябваше да се месят, трябваше да оставят съветските кръволоци Асад и Хюсеин да управляват своите монархии както намерят за добре.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#57] от "emilm13":

  Колко плаща САЩ и колко е БВП на Израел? Антисемитите сте толкова прозрачни и невежи...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Обичам автора на Body of Lies и бих поздравила дневник, ако често превеждат неговата колонка, защото освен журналист, David Ignatius познава добре действащите лица в голямата политика.
  Анализът му от по-горната тема съвпада с изказване на много експерти за близкия изток и въпросът обаче остава открит, дали САЩ ще успеят запазят контрол върху Ирак, или новите сили в Ирак ще се присъединят към Иран и Руска Сирия

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 72. 72 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":

  Греше въпрос си задал. Колко плаща САЩ за ВПК на Исраел и колко е ВПК на Исраел? Щото американците плащат на военните и додават безплатно доставки на оръжие, а не раздават на университети и бедни помощи

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 73. 73 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":

  Е затова говорим
  http://www.ifamericansknew.org/stat/usaid.html

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 74. 74 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#67] от "100 години":

  А Кисънджер каза. Той бетер баба Ванга. Ами като каза че до 10 г. Израел няма да съществува, не го ли каза това преди 10 г.? Или ни остават още година - две?
  А колкото до "триенето на паветата на Червения площад"- Путин също дойде тук в Израел. Да не би да е решил да става хаджия? Абе много сте елементарни вие рубладжийчетата.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 75. 75 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#72:"100 години"]Колко плаща САЩ за ВПК на Исраел и колко е ВПК на Исраел? [/quote]
  Данните ги има и не са тайна. САЩ дават 25% от военния бюджет на Израел. С условието че с голяма част от тези пари Израел се задължава да купи Американска военна продукция! Така че тези пари се връщат обратно в САЩ за да подпомагат ВПК на САЩ! Друга голяма част от парите на американците се използват за създаване на съвместни с-ми, от които после САЩ печелят много. Както каза един сенатор за разлика от всички останали страни по света, на които САЩ дава пари, единственно за Израел за всеки похарчен $ САЩ печели в последстие 3$. Ама тези неща са малко трудни за осмисляне. По-лесно е да се повтаря мантрата за това как САЩ издържа Израел.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 76. 76 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Весело

  До коментар [#74] от "Magen David":

  Кисинджър го каза 2012, защото плановете им явно не съдържат единствено сценариите за арабските пролети, но и предвиждане да съкратят или пълно да спрат помощите за вас, от които вие не се нуждаете и затова обърнахте лице към Кремъл и червената му петолъчка
  не се ли сещаш, че Путин идва в Исраел, за да сондира докъде да разширява новия руски военно-политически пояс -Иран-Ирак-Сирия-?? Палестина, ?? Йордания.......................

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 77. 77 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#75] от "Magen David":

  Военната машина Исреаел е всъщност САЩ в близкия изток. А това, че вие сте заинтерсувани от тази помощ е ясно и на кърмачетата в майчин дом. Затова не омаловажавай факта, че американският данъкоплатец ви издържа да съществувате като държава. Ако не е американската помощ и снабдавяне с нова военна техника, палестинците отдаван да са си върнали контрола над завзетите от вас земи.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 78. 78 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#76] от "100 години":

  Путин дойде в Израел да моли Нетаниаху да окаже натиск, Газпром да се намърда в разработване на газовите находища на Израел! Или поне да му обещае че израелския газ няма да потече за Европа. А последните съглашения между Путин и Нетаняху, се направиха единственно за да не станат някой грешки и руски самолети да почнат да падат непредвиденно на земята.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 79. 79 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Весело

  До коментар [#78] от "Magen David":

  Не искам да се заяждам, но безбройните визити на вашите в Москва едва ли са свързани с незначителното количество газ, което сте открили

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 80. 80 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#77:"100 години"]американският данъкоплатец ви издържа да съществувате като държава.[/quote]
  "Ти му обясняваш, а то рупа ли рупа." Айде от моя страна този спор приключи. Да е жив и здрав братския американски данъкоплатец.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 81. 81 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Няма оправяне БИ.
  Повтарям непрекъснато, че Арабската война в Северна Африка и Леванта ще трае дълго.
  Тя е религиозна война, както и всичко останало в Арабия.
  Накрая ще спечелят арабите, подкрепяни от Запада.
  Иран и Русия ще загубят.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 82. 82 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#62] от "_imir": В оранжериите крастажи@и и домати, после идват карамфилите.

 83. 83 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#80] от "Magen David":

  "Неблагодарността е всякога израз на слабост. Никога не съм видял силен духом човек да бъде неблагодарен."

  Йохан Волфганг Гьоте

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 84. 84 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#81] от "mr. wonderworld.":Г-н Вондерфул, со вондерфули казано, анладънмъ.

 85. 85 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  На въпроса как да се постъпи в Близкия Изток при такъв разпад? Всеки да граби, както досега се практикува@е, но по открито и без задръжки от всякакво естество.

 86. 86 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "shileto":

  Арабската пролет се превърна в Арабска есен че и люта зима...

 87. 87 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Не виждам какво може да спре укрепването на Ислямска държава, ако САЩ и Русия се изтеглят от Ирак и Сирия, а това рано или късно ще стане. Разцеплението по племенно-религиозен признак е гарантирано в Бл. Изток и няма кой да го спре. Нищо друго не сплотява и не разделя така в този регион, както религията.

 88. 88 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Любопитно

  До коментар [#72] от "100 години":

  И колко дават на ВПК?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#73] от "100 години":

  И това е на година колко? Знаеш ли колко е БВП на Израел? Ако САЩ им дават 1% годишно, това е капка в морето. Това антисемитите никога няма да го осъзнаете а ще си повтаряте мантрите до втръсване.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "today": ≪Разпадат се заради религиозните щуротии, когато религията на единия го кара да убие другия, как да живеят заедно?≫

  Глупости.Разпадат се, защото в изпълнение на своите планове дза световно господство САЩ се намесиха там, без да вземат предвид, че тонва е нещо като човешки пчелен кошер, чийто разярени двукраки пчели са се превъърнали в оси.

  А най-умното и най-полезното, което сега САЩ могат да направят за тези държави, това е да ги остави да се оправят без тях. Защото ако не от по-рано, то поне след 1990 година, където и за каквото да се намесят САЩ, нещата непременно тръгват на по-зле, включително и за тези, на които те уж помагат.

  Е, разбира се, някои няма да се съгласят. Но ако се върнат в годините преди 1990 година, лесно е да се види, че там нещата бяха не само по-спокойни, но и много по-добри, отколкото са сега, след четвървековната намеса на САЩ там.

 91. 91 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всичко си е до еволюция, просто близкият изток живее много векове назад, добре че някой от тях имат петрол че белите хора да си дадат технологиите за да може да се ползва този мръсен продукт.

 92. 92 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#89] от "vesolr":
  http://www.fas.org/sgp/crs/mideast/RL33222.pdf
  In 2007, the Bush Administration and the Israeli government agreed to a 10-year, $30 billion
  military aid package for the period from FY2009 to FY2018. During his March 2013 visit to
  Israel, President Obama pledged that the United States would continue to provide Israel with
  multi-year commitments of military aid subject to the approval of Congress.
  For FY2016, the following legislation addresses U.S. foreign assistance to Israel:
  • A draft House FY2016 Department of State, Foreign Operations, and Related
  Programs bill would provide Israel $3.1 billion in FMF as requested.
  • H.R. 1735, the House version of the National Defense Authorization bill for
  FY2016, authorizes up to $371.2 million for various U.S.-Israeli joint missile
  defense systems including: $41.4 million for Iron Dome, $249.8 million for
  David’s Sling; $34.5 million for Arrow 3, and $45.5 million for Arrow 2.
  • S. 1376, the Senate version of the National Defense Authorization bill for
  FY2016, authorizes up to $372.4 million for various U.S.-Israeli joint missile
  defense systems.
  • A draft House FY2016 Defense Appropriations bill would provide $487.595
  million for U.S.-Israeli joint missile defense programs, of which $55 million is
  for Iron Dome, $286.526 million is for David’s Sling, $89.550 million is for
  Arrow 3, and $56.519 million is for Arrow 2.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 93. 93 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#88] от "vesolr":

  Ами, дават мрд. долара! Дори с високо бвп от почти 300 мрд долара, Исраел не би могъл да води хайтек война, разчитайки единствено на себе си. Хайде виж какъв оборот има исраелското ВПК - 650 млн долара!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Military_Industries
  С тия 650 млн долара, как ще се защитават и как ще могат да си организират войните, ако не са американците?
  Замисли се, а не повтаряй манипулациите от форумнаите експерти. Въобще не е случайна засилената подмазвация на Исраел с Москва. Ако нямат закрилници с мощни армии, с тях е свършено.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 94. 94 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Навремето Великите сили застройвали нациите в Близкия изток и сбъркали. Сега авторът предлага отново Великите сили да им устройват държавите. Къде е гаранцията, че този път няма да сгрешат отново? Най-добре е народите там сами да се оправят. Работата на САЩ и на Европа е да изпрати обратно всички бежанци и всички останали мюсюлмани, които не отговарят на условията за гражданство в Европа и Америка, да затворят здраво границите си и да ги оставят там да се бият, докато им дойде акъла. Ако имаме здрави граници, случващото се в Близкия изток не бива да ни безпокои.

 95. 95 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":
  Какво значи антисемитизъм?! Аз уважавам арабската култура, а арабите са 85% от семитите! Да ме наречеш антисемит, защото не харесвам евреите, които са 7-8% от семитите, значи, че нямаш знания, а един промит мозък!

 96. 96 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#93] от "100 години":

  Израел може и води война с враговете си от много десетилетия. Помощта от САЩ в размер 3-4 милиарда на година определено е важна но и без нея ще се справят. Просто ще се наложи да орежат бюджета за други програми.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 97. 97 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#75] от "Magen David": ≪.... за разлика от всички останали страни по света, на които САЩ дава пари, единственно за Израел за всеки похарчен $ САЩ печели в последстие 3$.≫

  Блажени са верующите! Амин!

 98. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "...Но президентът Франклин Д. Рузвелт беше проницателен и бе започнал да мисли внимателно за институциите, които да поддържат мира и благоденствието след войната..."

  Има един нюанс - горното се отнася за Европа, обитавана от що годе цивилизовани народи, които искаха войната да свърши, да заживеят мирно, за да изградят новите си домове. При тях изобщо не стояха на дневен ред някакви проблеми за търпимост между католици, протестанти, православни, евреи.
  За разлика от някои други - шиити, сунити, салафити, уахабити и какви ли не още странни хора, в които общото е стремежа им как да се наместят в други домове, пък било то и далеч на север.

 99. 99 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#95] от "emilm13":

  Знайко
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Антисемитизъм

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  През последните няколко седмици се появяват сериозни нови доказателства - ако изобщо има нужда от още доказателства, че старата колониална рамка, изградена от Великобритания и Франция, не работи."

  или лош превод, или нескопосно изказване на автора. ако 100 г. след формализирането на нещо се появяват "нови доказателства"
  =========
  Ех бе колега , и ти ме разочарова.....но единствено ти се доближаваш до истината за старата колониална рамка която в ече пращи и не издържа . А иде края и на лозанското споразумение. Все странни съвпадения . Щом рамката не работи , да се приложи по старата но по изпитана рамка която е държала в мир и благоденствие цели столетия този регион. Кво ше кажеш , а ? До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK