Виртуалният свят и животът като сън

Виртуалният свят и животът като сън

© ДневникВ детството сънищата са паралелен свят. Като виртуалния свят. Аз можех да се преселвам там и да се връщам за миг по желание. Можех да сънувам отново и отново същия сън. Или да продължавам съня си от мястото, където съм спрял да го сънувам предишната нощ.


Но понякога се губех в тъмните коридори на съня. Опитвах се да се събудя, да избягам от лошата сянка, която ме гонеше. Коридорите ставаха безизходни, все по-объркани и тесни. Задушавах се, а не можех да се събудя.


Но си имах техника за събуждане: Отварях врата към следобедна стая с балкон високо над града. (Всъщност това беше нашият хол.) Затичвах се и скачах от балкона – точно преди сянката да ме е хванала за гърлото. Знаех, че ужасът от падането ще ме събуди.
Ами ако не е сън?


Дали така се е чувствал пилотът Андреас Любиц, когато разби самолета на Джърманунигс със 150 пътници на борда в Алпите?


* * *


Наскоро гледах филма "Теорема нула" на Тери Гилиам - една депресиращо реалистична дистопия за виртуалния свят, който превръща самите нас в празни електронни единици. Трудно ми беше да се концентрирам върху големия екран, защото навсякъде в салона светкаха телефонни екрани. Това като че ли беше част от филма "Теорема нула". Все повече са хората, които и в киносалона не могат да се отделят от личния си виртуален свят.


Имам студенти, които въпреки всички забрани, не могат да издържат по-дълго от 5-10 минути да бъдат в час без да погледнат "умния" си телефон. Адикцията към виртуалното пространство е по-опасна от адикцията към алкохола, или хазарта, или "меките" дроги. Тази нова адикция се създава още в детска възраст.


Ние цял живот сме заети с това да бягаме от действителността, от проблемите на ежедневието в измислени светове — кино, мач, театър, книга. Но когато живеем през по-голямата част от времето си във виртуалния свят, живеем ли изобщо? Или доказваме теоремата, според която цялата вселена е равна на нула — просто не съществува?


* * *


Над 50% от хората в света вече се чувстват като граждани на света. Това добро ли е или е лошо? Като човек, отраснал в едно затворено общество, отвъд Желязната завеса, в една държава, в която границата беше по-непреодолима от средновековна крепостна стена, а работата на граничарите беше да стрелят по "бежанци" от, не към, държавата ни, смятам че глобализацията на света, падането на границите и стените, отпадането на затворените общества е нещо определено добро. Толкова години мечтаехме това да се случи!


Но днес ние все повече и повече живеем в един номадски свят. Един свят, в който хората се реят свободно без корени. Живеят в една държава, а работят в друга, или за друга - по интернет. Живеят сами в големи мулти-културни и мулти-етнически многомилионни градове. Свободата на движение, свободата да бъдеш независим индивид, така мечтаната свобода, е и самота.


Това е всъщност генезисът на фундаментализма днес. Изплашени от самотата в глобалния свят, от самотата на индивида без корени в модерния мегаполис, някои по-слаби хора предпочитат да се вкопчат страстно и фанатично в своите ( доскоро смятани за мъртви) корени. Крайният национализъм и религиозния фундаментализъм са истерични реакции срещу глобализацията: реакции срещу самотата, срещу свободното реене без корени на независимия индивид в съвремения свят.


* * *


Париж през 1920-те е бил културната столица на света. И градът на "изгубеното поколение". Първата световна война довежда десетки хиляди млади американци в Европа. ( По онова време пътуването през океана е било много трудно, ставало е с презокеански кораби и хората не са можели да си позволят да отиват "оттатък" просто ей тъй, за да разгледат оттатъшния свят.) С Първата световна война започва всъщност 20-ти век, векът на глобализацията. В Париж по онова време пристигат интелектуалци от цял свят — от Русия и Япония, от САЩ и Латинска Америка. В Монпарнас живеят Аполинер и Кокто, Дюшан, Пикасо, Шагал, Модилиани, Диего Ривера, Цуцухару Фуджита, Паскин и Жорж Папазов, Дали, Стравински и Прокофиев, Джеймс Джойс, Езра Паунд, Хемингуей. Гъртруд Стайн нарича младите имигранти в Париж участвали във войната ( по специално американските писатели там), които са и сред създателите на модернизма на 1920-те, "изгубено поколение".


Днешното ново номадско, откъснато от корените си "изгубено поколение", живее в Интернет. Там се срещат имигрантите от реалния във виртуалния свят.


* * *


Бежанската криза в Европа се сравнява с Великото преселение на народите. В тази прииждаща река от имигранти се вливат два притока. Единият приток са бежанците от войните в Сирия и Ирак, от провалени държави, от места в света, като Сомалия, където на практика няма държава и, като в джунглата, като в природния свят, се води постоянна война на всеки срещу всеки —места невъзможни за живеене, като света на Томас Хобс. Другият приток е икономическата имиграция.


Придвижването в съвременния свят става все по-лесно, все по евтино и бързо. Вече могат да си го позволят и най-бедните. (Преди половин век на бедните земеделци в Африка или Азия не им е дори хрумвало да напуснат земята си и да заминат за Европа или Америка.) Затова, докато не се разрещи проблемът с растящата пропаст между бедни и богати държави в световен мащаб, това ново Преселение на народите от бедни към богати държави няма да спре. То става все по-лесно и по-лесно.


* * *


Да, живеем в един нов номадски свят. Но основното преселение на народите не е дори от бедни към богати страни, а от реалния към виртуалния свят. Все повече време прекарваме във виртуалния свят. И най-вече там се преселват най-младите, интернетните поколения.


Виртуалният свят наистина превърна Земята в едно глобално село. Ние научаваме какво е станало от другата страна на глобуса за секунди — понякога преди местните хора там, които още спят, да са научили. Освен това, сякаш светът е телепортирал цялата си памет във виртуалното пространство. То стана един безкраен световен океан от информация.


Но ако нямаме ясна цел и ако нямаме компас и надеждна лодка, за да я достигнем, ние най-вероятно ще се удавим в този световен океан от информация. Информацията не е знание. И още по-малко е мъдрост. Ако не можем да синтезираме информацията, до която имаме достъп, да я обобщим, да направим изводи от нея, тя е напълно безполезна.


А мъдростта изисква преди всичко силна интуиция, не само аналитична мисъл и способност да се правят логически обобщения и изводи на базата на достъпната информация. Мъдрецът няма нужда от много информация. Мъдрецът, както казва Лао Дзъ, може да познае целия свят без да напуска родното си село.


С други думи, неограниченият достъп до информация сам по себе си не ни прави по-умни или мъдри. Само ни прави по-мързеливи.


* * *


Но има и една друга по-неприятна и опасна последица от преселението на хората във виртуалния свят. По начало технологичната менталност крие големи опасности. Ние ставаме по-бездушни в отношенията помежду си. Стъклената стена между нас и другите става все по-непреодолима.


Един средновековен кръстоносец е убивал враговете си с копие или меч. Това е доста трудоемко занимание и във всеки момент си в пряк, телесен и кървав контакт с жертвата си. Днес един пилот на бомбардировач, или един пилот-самоубиец ( по религиозно-психопатични или лично-психопатични причини) може с едно натискане на бутон да убие стотици, хиляди, дори стотици хиляди хора без да има всякакъв пряк досег със своите жертви. Живите хора, с които общуваме, са от другата страна на екрана. Те стават нереални — снимки и филми, текстове, профили в социалните мрежи. Светът се дематериализира и дехуманизира.


Трябва да мислим как да се справим с тези опасни проблеми на глобализациятта и "виртуализацията" на нашия свят. Защото връщане назад няма.


Дори ако се върнем към Средновековието, то ще бъде едно ново, свръх-технологично, виртуално средновековие, приличащо повече на войните и завоеванията в електронна игра. Докато не умрем — както се изключва компютър. И лошото е, че скоро може да стане възможно за един отделен самоубиец, заедно със себе си, да изключи целия свят от играта, не само своя личен свят. Да прати по дяволите и себе си и целия свят.


Трябва ни безопасна техника за събуждане.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  Стигнах до "адикцията" към смартфона че била по-гадна от "адикцията" към алкохола и меките дроги и се успокоих. Владо е на безопасния бряг.

 2. 2 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  много интересен и интелигентен текст. но аз не се страхувам от твърде многото информация, и цялата тази апокалиптичност идва нанагорно. за мен това е изключително обогатяващо и освобождаващо. въпросът наистина е какво правиш с инфомацията.
  още имам спомен от времето когато нямаше достъп до никаква информация. до ден днешен са ми забавни хората, които са имали достъп до чужда преса например, и цялото им самочувствие се крепи на това - тъй като те все още се държат, все едно останалите нямат достъп до ню йорк таймс.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Както казаха у един филм "е.аси, като излеем на улица нема с кой да се сбием, щото всичките цъкат електронни игри у къщи"

 4. 4 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Весело

  Интересни и актуални проблеми! Но за форума глобализацията и виртуализацията са предимство! Зер само така могат да работят за някой грант и фондация! Само че не могат всички да работят това и това ще е големият проблем в бъдеще!

 5. 5 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вярно е, но не бива да се забравя, че това е и една подготовка за други реалности, защото Ваклуш Толев казва: "Има една реалност по-реална от реалността - това е реалността на Духа". Така че няма нищо случайно в еволюцията.

 6. 6 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  само две неща прочетох:

  "Адикцията към виртуалното пространство е по-опасна от адикцията към алкохола, или хазарта, или "меките" дроги."

  и това:

  Това е всъщност генезисът на фундаментализма днес.

  "Изплашени от самотата в глобалния свят, от самотата на индивида без корени в модерния мегаполис, някои по-слаби хора предпочитат да се вкопчат страстно и фанатично в своите ( доскоро смятани за мъртви) корени."

  Владо, Владо. поет ще дойдеш, нищо повече.


  בני אתה אני היום ילדתיך
 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#2:"owen"]тъй като те все още се държат, все едно останалите нямат достъп до ню йорк таймс.[/quote]

  имаше нещо такова и с пътуването в чужбина. някои хора още не могат да разберат, че пътуването "навън" стана отдавна неутрално ценностно, не е символ на някаква разчупеност, възможности, по-висок статут и пр.

  но за статията бих могъл да поспоря дали е твърде интелигентно написана

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Е , много турбуленция на високо ниво, бе !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  [quote#7:"abdelhaqq"]за статията бих могъл да поспоря дали е твърде интелигентно написана[/quote]

  То би могло да се поспори и дали това е статия или есе.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#9] от "els_g":

  а, нямам против есеистичните, блогърски изблици, но пък имам "некои съображения" срещу "тезите"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  [quote#10:"abdelhaqq"] имам "некои съображения" срещу "тезите"...[/quote]

  Естествено, че ще ги имаш - в реалността се работи с реални доводи от същата сфера, а не с изместване в психологическата, че да не си признаят някои писачи грешните тези, които защитаваха със зъби и нокти. А така - после преживяваш "катарзис" и излизаш почти чистичък от банята

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 12. 12 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 213 Весело

  Някак имам чувството, че авторът не е съвсем наясно със себе си. Статията е на границата на неопределеността. Внушава се, че неограничения достъп до информация не е за добро, защото хората не били достатъчно мъдри за да я анализират. Отрича се отворения свят без граници, защото хората губели своите корени. Отричат се социалните мрежи, защото хората ставали по-самотни. Отрича се правото на обикновените хора да мечтаят, да имат въображение и да го изразяват, защото може би това е запазената територия само за писатели и журналисти (естествено това авторът не го е заявил експлицитно). Завършвам четенето на тази статия със странното усещане, че някой е поискал от автора да напише нещо за "тъмния" виртуален свят и го е поставил в много, много неудобно положение.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  така е. мислила съм си, че интелигентни хора страдат несъзнателно по комунизма заради по-високия статус, който са имали - неофицалната йерархия на режима - някои имаха достъп до едни работи дето бяха напълно недостъпни за повечето като пътуването.

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Човечеството живее във виртуална реалност от около 300 години, с началото на либералните революции и Просвещението. Само по себе си то е виртуална реалност. Оттам нататък компютрите и електрониката са само подробност. Една от дефинициите за успешна виртуална реалност е такава, която не се осъзнава като изкуствена. Толкова си потопен в нея, че ти се струва "реалността". Но дори да изключиш компютъра, може само привидно да си в "реалния живот". Отричането на реалността и виртуализирането, Матрицата е много по-стара, отколкото си мислим.

 15. 15 Профил на @finallymartin on twitter
  @finallymartin on twitter
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каквото и да си говорим, Most Wanted си остава най-добрият Need For Speed.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#13] от "owen":

  някои интелигентни хора - да. други са страдали по "комунизама" точно защото са били интелигентни. но с това пьение срещу широкия достъп до информация като нещо негативно Левчев наистина е малко настъпил педала на ретро чичкофското възмущение, съчетано с носталгия по миналото. в крайна сметка, задачата на едно образование в днешното общество е да култивира филтър, възможност за критично отсяване на нужното от потока информация. това пък за фундаментализмите като "причинени от страх или фрустрация" е левичарстваща теза, която не може да допусне мотивация отвъд материалната, функционалната или психологическата. "мъдростта" като функция на "интуицията" пък си е направо шамански мистицизъм. възможността за придвижване навсякъде по света като "самота" е доста комплексарско съждение.

  въобще, от цялото есе лъха очертаващата се картина на един доста уплашен и несправящ се с предизвикателствата на съвремието Левчев

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Текст, написан от съвременен лудит.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 18. 18 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Много интересни идеи.Някои ги отхвърлят , защото на тях не им е хрумнало да ги изявят !

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#13] от "owen":

  Изписани са томове по повод на този парадокс, защо интелектуалци подкрепят тоталитарни режими, наистина само в такива те смятат че могат да заемат полагащото им се според тях място на морални, етични или научни корективи на обществото. Често пъти този процес е подсъзнателен но механизма общо взето е такъв.
  Не мисля че Левчев е категорично против новото " отворено общество" и любопитните прояви на зависимост от технологиите , а само против крайностите на пълно заместване на виртуалното от действителното.

  klimentm
 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Интересна статия,но някак си ми е трудно да се съглася с някои от постановките на автора, особено за тази с основата на ислямския фундаментализъм в глобализацията. Както и всяко друга идея ислямският фундаментализъм просто се разпространява по-лесно и масово благодарение на новите технологии,но както и самото определение "фундаментализъм"
  показва,това е стремеж към основите,темелите на тази идеология,към началните времена и практики на "пророка" .....

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "thepirineagle":

  ами спрямо точно ислямския фундаментализъм това е страхотен тренд: подлъгвани от разпространението му ради глобализма и чисто техническите средства на съвременните общества, левеещи изследователи на изток и запад бързат да обявяват "фундаментализмите за типично модерно явление в противовес на "умерените", и "нормалните", като пропускат да отбележат, че реално фундаментализмите са такива, защото наистина се връщат към "фундамента" на съответните вярвания, религии, доктрини - който исторически отстои доста назад в миналото, за да бъде "модернистичен".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Има върху какво да се замислим по въпросите, повдигнати в статията, макар, че ние, българите, имаме далеч по-екзистенциален проблем, от виртуалното изгубване....

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#17] от "Grimalkin":

  Всъщност като се замислиш, няма за какво да е лудит, тъй като не е тръгнал да руши чак толкова фундаментални технологии. Да, уж сме напред, но при толкова наука и компютърна мощ, вместо невероятен изкуствен интелект имаме платформи за гледане на ... котки и технологии, които по същество не са далеч от стенвестника. Вместо биологично безсмъртие и удължаване на живота имаме... виагра и хранителни добавки.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не ми е интересно да прочета до край баналностите на Левчев, написани както винаги по банален начин, но останах с впечатлението, че той не е засегнал един наистина тревожен аспект на новите технологии, виртуалния свят и пренасищането с информация. Тепърва ще се сблъскваме с тяхното влияние върху физическото тяло на човека и особено върху неговия мозък. Неминуемо привикването към умните телефони и интернет ще доведе до органични промени в човешкия мозък, а в следствие и към функционални и психологични такива. Ще хипертрофират някои функции за сметка на загубата на други и не се знае дали крайният резултат няма да бъде оглупяването на населението. Наред със патологичното му затлъстяване.

 25. 25 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "По начало технологичната менталност крие големи опасности. Ние ставаме по-бездушни в отношенията помежду си. "

  Това е реалност.

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Загуба на чувство за реалност, чувство на усет... Животът във интернет е абстрактен, отчужден от пряката сензитивност, и от обратната връзка, която повлиява на мислите и действията ни.
  Предполагам, че с времето ще се развие една нова култура и съзнание, което да "очовечи" отношенията ни в интернет и в настъпващата виртуална реалност. И да, напълно съм съгласен, че това трябва да се съчетае с някаква техника за събуждане, както пише авторът. Т.е. тя да стане елемент от новата култура.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Днешното ново номадско, откъснато от корените си "изгубено поколение", живее в Интернет".
  Прекрасно, точно иза съжаление - вярно!

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#27] от "Емил Бубев":

  не, не го смятам за "прекрасно" и за "вярно", въобще. защото, най-малкото, предполага, че "новото поколение" трябва да се върне към някакви предполагаеми "корени", които непременно и при всички случаи са по-добри от това, което имат и правят. е, кои са тия "корени" (от лат. radicalis , "от- или свързани с корена", фундамента), питам аз. дайте ги, списък с няколко неща. "свързани с корени", да видим с какво са ценни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#26:"Boyant"]Загуба на чувство за реалност, чувство на усет... Животът във интернет е абстрактен, отчужден от пряката сензитивност[/quote]

  това е все едно да кажа, че кюфтетата са лоши, защото ако преядеш, ще повръщаш лошо. интернет е инструмент, като всички останали. осмисля се от ценностната ни рамка, която всички ние сме придобили. отнякъде.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мъдрецът, както казва Лао Дзъ, може да познае целия свят без да напуска родното си село.
  Това е ценно,но всичко друго не си заслужаваше.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Достъпът до информация в Интернет е най-прекрасното нещо на света.Спомням си в детството ми как се информирах за науката и света от списанията"Космос"и"Паралели".А сега отиваш при чичко Гугъл и само задаваш една две ключови думи.И цялата достъпна информация я имаш.
  Въпросът е обаче че компютрите масово се използват от децата и младежите не за придобиване на информация,а да играят на компютърни игри.Децата стават все по социално изолирани и живеят в измислен свят.

 32. 32 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Весело

  "празни електронни единици"

  Ами те си имат име тези празни електронни единици:
  НУЛИ

  Или си 1 или си 0.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Адикцията"
  На български е "пристрастяване".
  На английски е "addiction".

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#24] от "princess_x":

  Ами то и текста на Левчев горе-долу това казва. Очеведно е, че не сте го чела, но тогава защо го коментирате?

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Тезата е интересно развита, поне според мен, макар и да не е нова, всъщност почти всяко поколение минава през подобни тези, независимо за кой период става дума.
  Но и на мен, най-малко ми е чудно, когато видя група млади хора от двата пола, седят в заведение и вместо да си говорят, флиртуват и най-общо казано да се забавляват, всеки е забил нос в телефона или друго подобно устройство и седят омърлушени - странно нали?
  Това се наблюдава и в превозни средства, по улицата, в паркове и градинки, кина и дори театри, но въпреки това си мисля, че е все пак преходна работа, нещо като вид мода.
  Друг е въпроса с информацията и нейната "обработка", но това не е технологичен въпрос, а въпрос на манталитет и акъл, защото както преди, болшинството хора и сега се "връзват" на всякакви приказки, клюки и слухове, все едно по каква технология се разпространяват.
  Така че, без да сме прекалено спокойни за бъдещето, все едно у нас или по света, апокалиптичните прогнози не са реалистични и по-скоро добавят безполезен "шум" в и без това претовареното публично пространство.

 36. 36 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Глупава и късогледа статия, писана от човек, който очевидно не познава (и не ползва) новите технологии. Не я дочетох докрая, защото ужасно ме подразни.

  А има и друга страна - онази страна, която ти отваря очите за света и те изкарва извън невидимите граници на сивия и скучен български град, в който си се родил. Онази страна, която ти позволява да общуваш с хора на другия край на света - хора интересни и различни от до болка познатите български батки с анцузи и кифли с джуки. Онази страна, която ти позволява да се изявяваш и да споделяш труда си с целия свят.

  Ясно е, че прекаляването с каквото и да било е лоша идея. Но да демонизираме технологиите, само защото не ги разбирам (както е в случая с автора на статията) е не по-малко тъпо.

  Не се срамувам да призная, че някои от най-добрите ми приятели са онлайн - хора, които никога не съм срещал на живо, но с които се разбирам "с половин дума". Хора, с които бихме били неразделни ако живееха в моя град... ама за съжаление не живеят. Такъв е животът...

 37. 37 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#31:"mushashi"]Въпросът е обаче че компютрите масово се използват от децата и младежите не за придобиване на информация,а да играят на компютърни игри[/quote]

  В това няма нищо лошо - игрите развиват много ценни умения, които не можеш да получиш в училище или чрез спорт.

  Има предостатъчно научни изследвания по въпроса.

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#34] от "dedalus":

  Напротив, Левчев не казва ''горе-долу'' нищо подобно на написаното от мене!

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#37:"Vorknkx"]В това няма нищо лошо - игрите развиват много ценни умения, които не можеш да получиш в училище или чрез спорт.

  Има предостатъчно научни изследвания по въпроса.[/quote]

  Има вече и изследвания, които показват атрофия на сивото вещество в резултат на пристрастяването към интернет:

  https://www.psychologytoday.com/blog/mental-wealth/201402/gray-matters-too-much-screen-time-damages-the-brain

  Атрофия на сивото вещество, нарушаване цялостта на бялата материя, намаляване дебелината на мозъчната кора, нарушени когнитивни функции, нарушение в допаминовите функции. В обобщение - нарушения в структурата и функцията на мозъка, особено в предния дял.

 40. 40 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#4:"tvi63"]Само че не могат всички да работят това и това ще е големият проблем в бъдеще![/quote]

  До коментар [#4] от "tvi63":

  А, не могат! Като нищо може и да могат - тъкмо си помислих при един евентуален пробив в технологиите когато нуждата от работна ръка съвсем намалее и огромни маси народ вече няма нужда да работят за да живеят, дали няма една голяма част от тях да се насочат като нашите грантаджии да преливат от пусто в празно в Интернет. Зер не може всички да имат талант да се занимават с някакво изкуство например или пък нещо друго интересно като занимание да си намерят...

 41. 41 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#39:"princess_x"]Има вече и изследвания, които показват атрофия на сивото вещество в резултат на пристрастяването към интернет[/quote]

  Интернет и игри са две много различни неща.

  Да, склонен съм да се съглася, че зомбираното лайкване на постове и снимки може да ти се отрази зле. Но това е много различен процес...

 42. 42 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Това есе е плод на неврозата на един човек, живял - поради професията си - в епохата на "културата на напечатаното". Гутенберговото изобретение слага началото на индивидуализма, национализма и пр. изми.

  Парадоксално, но съвременните технологии връщат от визуалното към аудио-оралното (по Маклуън). И от индивидуализма/интелектуалната специфика и "разпокъсаност" - към колективна, "племенна" идентичност. Т.е. връщане към периода отпреди азбуките, печатането, но на друго ниво, в известен смисъл не по-малко примитивно.

 43. 43 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#40] от "Сталкер":

  Това вече е факт, но засега в министерства, ведомства, заетите по програми, донякъде в университетите и бан! Скоро и за останалите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK