Професорската четворка слиза от сцената, "За републиката" остава

Проф. Александър Кьосев при представянето на "За републиката" на 3 март

© Надежда Чипева, Капитал

Проф. Александър Кьосев при представянето на "За републиката" на 3 мартПроф. Александър Кьосев обобщи във "Фейсбук" умерения, по думите му, скандал със снимката на Евгений Дайнов със Сергей Станишев, последвалото оттегляне на подписа на Огнян Минчев под апела "За републиката". Манифестът беше обявен на 3 март от четирима професори - Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Александър Кьосев и Антоний Тодоров. Проф.Кьосев казва , че професорската четворка повече не може да бъде публично лице на едно важно и продължаващо да бъде актуално политическо послание и трябва да отстъпи. Самият той чисто организационно ще се занимава с дискусионния клуб, който скоро ще има първа сбирка.
"Дневник" препечатва текста му. Заглавието е на редакцията


Снимката на подпийналите, подклекнали пред Моника Дайнов и Станишев, обиколи социалните мрежи, създаде умерен скандал и застраши инициативата "За републиката". Тя има класически характеристики на символ: в един визуален удар събира бродещото масово мнение, че "всинца са маскари" и недвусмислено внушава помиярщината на целия български елит, състоящ се според масовото мнение от нечистоплътно отъркващи се един о друг хора, дето ги дават по телевизията.


След такива символи детайлността на фактите (кой, кога, защо и при какви обстоятелства подклекнал, колко и какво именно подпийнал) престава да бъде важна и ако тръгнеш да се обясняваш – по-лошо. Междувременно бързи поетеси написаха:
Няма леви, няма десни - всички са чудесни.
Няма ляво, няма дясно - всичко е прекрасно.
Леви, десни, десни леви - с манифест в ръката,
крачат бодри и сплотени в марша към софрата.


Огнян Минчев побърза да оттегли подписа си от манифеста "За републиката", Евгений Дайнов се заобяснява /пред offnews.bg- бел.ред./ и заинати да не го оттегля, защото като текст бил три четвърти негов.


И на мен разни мислители от мрежата вече ехидно ми поискаха обяснение, макар че на никакъв рожден ден не съм бил. Но аз също мисля, че ситуацията изисква обяснение и позиция. Ето какво мисля:


Първо по публичното обяснение на Евгений Дайнов. Приемам, разбира се, аргументът, че човек е добре да бъде джентълмен, но не приемам следното


1. Станишев бил победен. Не, напротив моделът "Кой", подържан от него, продължава да е на власт, а извиненията му за Пеевски са в рамките на смешно-абсурдното. Той беше преизбран за шеф на ПЕС (с 69.5% от гласовете), а рожденият му ден е очевидна PR акция по измиване на образ, в общество, лишено от памет. Дайнов, разбира се, знае това.


2. Към противници се държиш великодушно и ако те поканят на парти, възпитанието изисква да отидеш и да се снимаш с тях. Напротив, мисля, че подобно "възпитание" граничи с безпринципност, особено ако противникът не е джентълмен, а е морално дискредитиран и болшинството от протестиращите му викат "хамстера" и го мислят за подъл и мазен. И Дайнов, разбира се, знае това.


Според мен най-голямата грешка на Евгений Дайнов, е, че бидейки публично лице на манифеста "За републиката" и знаейки горните работи, въобще е допуснал да се произведе такъв публичен символ и скандал: човек е отговорен за своето публично лице. Веднъж казах по друг повод: "Когато не си образцов, не ставай образец". Не зная, това сигурно може да се каже и за мен самия.


Какво ще правим оттук нататък? Ето какво мисля, съвсем индивидуално.


Първо: четворката професори няма авторство върху манифеста "За републиката", ето защо играта с оттеглянето и не-оттеглянето на подписите ми се вижда нелепа.


В този текст се повтарят очевидни и истини и принципи на демокрацията, някои от тях са формулирани така, че дори са близки до клишето: но това е защото манифестът изразява нарастващо болезнено масово мнение за ужасяващите злоупотреби с демокрацията в България. Да искаш или да се отказваш от авторство върху подобни общоизвестни принципи и очевидности (които в българската ситуация за съжаление трябва да бъдат повтаряни и защитавани) е неадекватно. Манифестът е на всички, които са го подписали, около 5000 души, а и на онези, които не са го подписали по една или друга причина, например защото не харесват Дайнов, Минчев, Тодоров или мен (по facebook и дори чрез писма получих няколко пъти посланието "омерзени сме, всички сте такива").


Четиримата професори на 3 март

© Георги Кожухаров

Четиримата професори на 3 март


Справедливо или не, организационната професорска четворка е дискредитирана, това е факт, който няма защо да се заобикаля. Ето защо тя повече не може да бъде публично лице на едно важно и продължаващо да бъде актуално политическо послание и трябва да отстъпи. Аз лично ще остана с подписите си под принципите на Манифеста, но не смятам себе си за негов автор, нито се чувствам лидер. Просто съм един от многото подписали. Посланието на манифеста за републиката не принадлежи на инициаторите, а на онези, които с възмущението си и отвращението си застават зад него. Заради Илия не намразвайте и свети Илия.


Позволете ми още един красноречив пример. В пиесата "Сирано дьо Бержерак" на Ростан, умиращият Кристиан изпраща писмо на своята Роксана. Понеже Кристиян е плах и неук, заради него красноречивото любовно писмо е било написано от приятеля му, по-образованият Сирано. Но той го е държал до сърцето си, и понеже е прострелян, сега то е напоено с кръвта му. Умирайки, Кристиян съжалява, че е писал на любимата си с чужди думи, любовни клишета, чрез красноречието на Сирано. На което Сирано му отвръща: "думите бяха мои, но кръвта беше твоя" (цитирам по памет).


И с този манифест не е по-различно. Думите може и да са били наши, но възмущението и нетърпимостта, с която те са пропити, не ни принадлежат. Те са на много хора, на онези, които се чувстват граждани на републиката. Ето защо няма авторство, истинският автор са възмутените граждани. А когато авторът е такъв, допускането на контра-символи като тази снимчица е недопустимо.


Така че моето мнение е: тази професорска четворка слиза от сцената, подава си публично оставката, оттегля се "от софрата". Нека други станат публични лица на движението "За републиката", има достатъчно честни хора – ако то въобще има нужда от лица и лидери.
Но оставаме едни от многото, подписалите тези гневни думи, би било крайно неморално да се откажем от тяхната истинност и острота. Лично аз продължавам чисто организационно да се занимавам с дискусионния клуб, който скоро ще има първа сбирка.


Личен апел: подписвайте манифеста, той още е отворен за подписи. Ето и линк http://zarepublikata.eu/.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7949 Неутрално

  Ми никога не е късно да станеш за резил ....- и за професорите се отнася.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Не разбирам защо продължавате да ни занимавате с манифести и манифестанти

 3. 3 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Весело

  Като му лъсне на един човек да не казвам което, поне трябва да се засрами, но не. То си беше ясно че тоя манифест е пълна пародия, на приказки всички са силни.

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Ей ся му е времето за един контраманифест.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Аз оставам с подписа си. А лицето Дайнов изтривам.

 6. 6 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 710 Весело

  Дневник, все по-малко ви чета точно заради прекомерното внимание, което обръщате на такива измислени герои като тези "професори", всякакви "граждански" организации и т.н. американски протежета... Капитализмът е много хубаво нещо, но няма нужда да ни натрапвате с такива клоуни и американския светоглед

  Sic transit gloria mundi...
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3649 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  За професорите най вече, защото бидейки умни хора са изложени на повече рискове да сгрешат. Навремето битуваше лафа" Блазе ти че си прост и не мислиш за нищо"

  klimentm
 8. 8 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 738 Весело

  така и не разбрах каква беше цялата тая история с тоя манифест- той има толкова значение, колкото и ако аз и Пешо комшията излъчим един манифест...

  а тези скандали и дърпания между професорите само показват на какво ниво е ''е''нтелектуалният елит на нацията...

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 435 Неутрално

  5 000 подписа е обидно малко.

 10. 10 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С една дума - добре че Бойко води дружината........От подобни дезертьори няма никаква полза, освен да разколебаят останалите. Минчев, Кьосен, ПРОСЕВ чао и не се показвайте повече. А дано ама надали!

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3649 Весело

  До коментар [#6] от "Максим Александров":

  В какво се изразява американският им светоглед?!

  klimentm
 12. 12 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айде, чакаме гербаджийските комунисти да изразят въпиющото си задоволство, че всички се оказаха нечитави като тях самите.

  Мен обаче поредният провал на българските интелектуалци не ме радва. До голяма степен преходът е провален поради невъзможността на българските интелектуалци да надскочат себе си в две основни области: морал и съвест.

  А щом интелектуалецът лъже, продава се и го е страх, какво да очакваме от простолюдието?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 13. 13 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Исках да кажа: две основни области: морал и смелост.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всъщност, Дайнов направо ме отврати с просташките си обяснения по случая станишеф ... бития, убития, и той - "джентълмена" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И нито дума, че и проф. Антоний Тодоров, четвъртия "мускетар" е бил на рождения ден и се е снимал със Станишев. Защо никой не го коментира и него? Оттегля ли се, преподписва ли.
  И въобще - цялата история с тези снимки и възмущения е опит да се съживи интереса към манифеста на професорите, който нещо не можа да увлече широките народни маси.

 16. 16 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 779 Весело

  ... демонизирането на Дайнов отива твърде далеч. Идеята че само леви или само десни ще успеят да прокарат смислени промени например в конституция не е твърде реалистична, а опита показва, че накрая идва Доган. В този смисъл позицията на професорите исглежда смислена.
  ... Относно идейната чистота на Дайнов - не бих могъл да го подозирам в греховете които му се лепват. И преди гербавата агитка да обяснява колко им се повръща, само да вметна че и премиерът Тиквичко беше на рождения ден, но станно защо той не предизвиква гадене - е, не е странно... се пак са си близки една партия - две крила, и партиен билет.

  Колкото повече, толкова повече!
 17. 17 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Аз пък търсих "За монархията", ама то нямало. Сега ми е тъжно...
  П.п. Тези "професори" що не пораснат

  Мома, връщай 12 и 12А!
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия все се чудят как да намерят нови лапнишарани с класическо пазарнолибералните, неолиберални, пазарнофундаментални лакардии с гръмки имена като "За Републиката", "за Невидимата Ръка на Пазара" и т.н.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3038 Гневно

  Моралът категория която болшевизма изтри!!Моралът е категория на съзнанито и принципите!Хора като царя,Дайнов,Слави,ореха.........нямат морал!А само интереси!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  "Манифестът е на всички, които са го подписали, около 5000 души, а и на онези, които не са го подписали по една или друга причина"
  И аз не съм го подписала, но напълно го подкрепям.За мен той не е четири имена, а много повече.

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "CINZANO":

  Какво друго да очакваме от хора, които вярват в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила!

  Това няма нищо с инфантилност! Това е психично отклонение.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Предлагам тъй наречения ни цар да стане лице на манифеста За Републиката и цирка да стане пълен.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия четиримата Неолиберали и пазарни фундаменталисти нали много се радваха преди 2 години на Великото Дясно и възхваляваха Нещото, незнайно защо наречено "правителство", че било по образец на латиноамериканска хунта в бананова република от средата / края от 1970те години -

  Неграмотен бананов генерал "управлява" с класически пазарни либерали, познати днес още като палеолиберали, неолиберали, пазарни фундвменталисти, либертарианци, монетаристи, обективисти, остеритетни фетишисти, асоциални, десни и реформатори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тия са тотално корумпирани с грантовете на западните си донори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "...Нека други станат публични лица на движението..."

  Най-добре триумвират - Татяна Дончева, Радан Кънев и Слави Трифонов.

  Няма ляво, няма дясно - време е за шоууууууууу!

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Цялата тази водевилна измислица беше компрометирана още с появата си. Основните причини са явно поръчковият й характер и отчайващо несъвместимият отбор, нарочен да изпълни поръчката.

 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "socialen":

  Бате, успя обаче да ме докараш дотам, че като ти видя никчето, и ако ще е по-дълго от едно изречение, да проспусна поста, щото знам горе-долу какво ще кажеш и знам, че ще звучи налудничаво.

  Сигурен съм, че не съм само аз.

  Пожелавам ти все тъй успешна борба срещу неолиберализма, пазара, и неговата самолековита сила.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  МНого ми е смешно, когато на четиримата танкисти и кучето им викат "професори". Това са едни абсолютно безсмислени и ненужни никому дървени философи, които трябва да бъдат просто игнорирани! Характерна за тях (може би донякъде без Тодоров) е пословичната им арогантност и крайно левичарство!

 29. 29 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Весело

  "Думите може и да са били наши, но възмущението и нетърпимостта, с която те са пропити, не ни принадлежат. Те са на много хора, на онези, които се чувстват граждани на републиката."

  Напълно вярно и подкрепям. О. Минчев преигра. Това са точните думи.
  Между другото, подкрепат за тезите на манифеста никога не е била равнозначна на подкрепа за 4-мата професори. Никой не е подписвал заради тях, а мнозина въпреки тях. Идеите, точността и верността на наисаното е, което бе подкрепено. И от мен включително.

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Митев":
  [quote#28:"Митев"]Това са едни абсолютно безсмислени и ненужни никому дървени философи[/quote]

  Митяф, не съди по себе си, горчиви приятелю

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":
  [quote#26:"Дон Кихот"]Основните причини са явно поръчковият й характер [/quote]

  И откъде е явно, че става дума за поръчка?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#2:"Нервната акула"]Не разбирам защо продължавате да ни занимавате с манифести и манифестанти [/quote]
  .... за да не спрем да ги псуваме!

 33. 33 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Браво , професор Кьосев , по-точно не би могло да се обясни !

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ама Евгений Дайнов професор ли е бил???????? Боже боже боже!!! За това ли си направиха такива като него "реформата" във висшето образование - за да са независими и да си раздават един другиму научни титли!

 35. 35 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Ти ли незнаеш...?

 36. 36 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "cristo_n":
  [quote#34:"cristo_n"]Ама Евгений Дайнов професор ли е бил?[/quote]

  Що, акъв е проблемът Дайнов да е професор?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 37. 37 Профил на един
  един
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#23] от "socialen":

  дали можете да обясните смисъла на всички определения, които сте надробили в коментара си? Въпросът е риторичен. Стилистиката е московска и бидейки такава, е малоумна

 38. 38 Профил на kjr54496743
  kjr54496743
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Имам спомен за един израз използван от мой приятел по отношение отношенията между българите - беше по тоталитарно време. Той каза - има нещо като "българска смазка" в отношенията помежду ни. Имаше предвид конформизма, който се ширеше по онова време. Сега не е по-различно и това отваря въпроса за тази "българска смазка", която ни помага да си битуваме безпроблемно - без големи скандали, героични противопоставяния на властващите и изблици на автентично възмущение. Всичко останало е поза без значение лява или дясна. Въпросът е защо сме такива? Според автора на горната статия това е проблем на малките общества. Аз имам мнение, че става въпрос за история. У нас всички ръбести, неконформни, противопоставящи се на общия поток елементи са ЕЛИМИНИРАНИ без жалост от народната власт след преврата на 9 ти. Аз вярвам, че в колективната памет на българите тази травма е толкова голяма, че просто не е оставила място за герои. Не оправдавам никого в цялата тази история защото всъщност тук става въпрос за възпитание, а то има доста разтегливи измерения. Просто си мисля, че трябва да гледаме на нашето общество като на дълбоко травмирано и да не прилагаме към него стандартни научни обяснения на социалната антропология без да вземаме предвид историческия контекст. В Дания, например, като едно малко общество по време на ВСВ е имало доста доза конформизъм. След победата на демокрацията обаче, като че ли достойното поведение на индивида, неговото възмущение и липсата на "българската смазка" при очевидни предизвикателства към споделени ценности е очевидна. Тук, у нас - не. Мисля, че историческите различия си казват думата.

 39. 39 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1564 Весело

  [quote#16:"Meчо Пух"]Относно идейната чистота на Дайнов - не бих могъл да го подозирам в греховете които му се лепват. И преди гербавата агитка да обяснява колко им се повръща, само да вметна че и премиерът Тиквичко беше на рождения ден[/quote]
  Вие Дайнов вече откровено ли си го присвоявате? Ама така кажете, де! Не е въпросът кой е отишъл на юбилея на Станимишков, а по какъв начин той се е отнасял към правителството на Орешарски. Да питаме ли Минчев, Кьосев и Тодоров, дали биха се погнусили от снимката на Дайнов с Борисов? Или пък дали случайно са знаели, че Дайнов дълго време наобикаля Борисов и писа хвалби за ГЕРБ, докато не се разбра, че те пари и постове за него нямат. Да питаме ли Кьосев, аджеба знаел ли е това или са си турили лицата и подписите в услуга на друга политическа сила (е, "сила" е силно казано), като вашата например?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  Над 1000 души елит са били на софрата верно има много другари дето не би трябвало да бъдат там, не знам що се нафърлят само на Дойнов?!

  klimentm
 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Егати въпроса, Клименте Щото се правят на "света вода ненапита" и четиримата се оказаха единствените, които решиха да правят "чиста и свята република" с... подписка.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#2:"Нервната акула"]Не разбирам защо продължавате да ни занимавате с манифести и манифестанти [/quote]
  Академичен подход. Професорите може да са много ерудирани, но явно не познават народа си. Не може да пишеш манифести за едва няколко хиляди човека. Този народ не иска харти, манифести и Караджата, този народ иска келепирец и без много труд заплата. При това кълве дори на гола кукичка, само на обещания за светло (поредно) бъдеще.

 43. 43 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Левски сигурно се обръща в гроба, щом червени пумпали като тези са първи в списъка на хората, които се мислят за морални стожери и имат наглостта да се възползват от идеите му по користен, нечистоплътен начин... Дайнов (като Близнашки, впрочем) предпочиташе да "приема парада" на протестиращи от хълмчето пред Руската църква, вместо да се смесва с този народ, който възненавидя не само комунистите, а и техните добре образовани наследници с власт - завършили я в Оксфорд, я в Масква...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Аз подписах манифеста и не съжалявам, и не мисля, че съм инфантилна. И пак бих го подписала. А образцови хора няма,
  и това не е причина да се отказваме от идеите си, когато вярваме в тях.

 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  "Снимката на подпийналите, подклекнали пред Моника ...
  Болшинството от протестиращите му викат "хамстера" и го мислят за подъл и мазен..."
  Какъв ..експресивен език, достоен за професор, изказващ се в публичното пространство...
  ....................
  "Той беше преизбран за шеф на ПЕС (с 69.5% от гласовете).."
  Подлият и мазен Станишев пак е излъгал ПЕСовците...Ама те там са всичките мафиоти и монархокомунета.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#45] от "тулса":

  Да ти кажа смущават ме тези професори. Майката на Сергей Станишев се пенсионира като професор в катедра "Руски език и литература на СУ". С други думи, те познават въпросния Сергейчо от малък, а и мнозина от тях като млади асистенти се подмазваха на въпросната другарка професор поради позицията на съпруга и. Какво като "приклекнали подпийнали"? Да не са извършили някакъв релиогиозен ритуал? От мухата се прави слон, но за съжаление така не се решава проблема с месото

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  е, много бързо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#47] от "abdelhaqq":

  Нищо чудно. В книгата си, „Пролетен вятър“ на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време“ публикувана 1988 (1989 защитена като дисертация) Кьосев сравнява Фурнаджиев с Ботев. После това се "нюансира" в спецификата на времето. Позабавлявах се прочитайки рецензиите, особено майсторското увъртане на Яни Милчаков (професор) през 2013 https://www.uni-sofia.bg/.../Milchako...

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  аз Кьосев не го харесвам, въпреки че масово е ухажван от българската просперитетна академия като "стожер". но моите причини са доста, хм, лични. т.е. познавам хора, работили отблизо с него. и ми е достатъчно това, което знам. е, позволявам си лукса на личното предпочитание.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#49] от "abdelhaqq":

  Като цяло моделът на "инсестуал брийдинг" на академични кадри в българската академия по модела "студент-отличник- асистент (чирак) -докторант-доцент (калфа) -професор (майстор)" в една катедра (гилдия) не може да създаде нещо особено различно. целувай ръка и чакай титуляра да се пенсионира или да умре.

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "neznaiko.bg": ≪5 000 подписа е обидно малко.≫

  Напротив, за ТОЗИ манифест и като се вземе предвид, че подписите са основно на хора от идеологическия елит на държавата, това е прекалено много. Това означава, че основната част от нашия идеологически елит пише и подписва неща, които в основната си част противоречат на реалността, и поставя въпроса, дали те имат връзка с главния си мозък когато пишат и подписват подобни неща. Или причината е значително по-материална.

  Авторът се оплаква, че народът български неправилно разбирал това, което става по политическите и по идеологическите върхове на държавата, поради което неправилно си правел заключението, че измислената преди двайсетина и малко повече години максима ВСИЧКИ (в политиката и управлението) СА МАСКАРИ, е вярна, което според автора не било истина. За негово съжаление след около 2005 година българинът се отърси от своя политически аутсайдеризъм и много точно преценява политико-идеологическото и моралното състояние на нацията и на нейния елит. И знае, че за поне 90% от политическия и идеологическия елит на държавата тази максима е жива истина.


  À à è ѝ ò „” –

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "Meчо Пух": ≪И преди гербавата агитка да обяснява колко им се повръща, само да вметна че и премиерът Тиквичко беше на рождения ден, но станно защо той не предизвиква гадене - е, не е странно... се пак са си близки една партия - две крила, и партиен билет.≫

  Ама и ББ ли е един от авторите и от подписалите този парцал, извинете, този апел? Защото проблемът и скандалът обхващат само тях, писалите и подписалите, нали? Или се пишем за много умни и хитри, та след като нашите са окаляни, дайте да хвърлим повечко кал и по тези, които не са наши? Така ли е?

 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално


  До коментар [#21] от "socialen": ≪Това няма нищо с инфантилност! Това е психично отклонение.≫

  Прав си 50%. То наистина няма нищо общо с инфантилността, но не се дължи на психическо отклонение. Това е засилена борба на интереси в кризисен за идеологията момент. Хората, които са написали или подписали този апел, защитават привилегията на свръхбогатия елит да заграбва все по-голяма и по-голяма част от произвежданите на планетата материални ценности, което води до все по-нарастваща ширина и дълбочина на огромната пропаст между бедни (личности; социални групи; държави) и богати (личности; социални групи; държави). А точно този процес е генератор на всички кризисни действия и явления през последните десетина години. Включително регионалните войни на САЩ и ислямското нашествие в Европа.

  Но това те правят не поради психическа непълноценност, а защото тези хора или наистина са, или се възприемат самите те като част от елита, и по този начин те всъщност наистина или илюзорно, но напълно логично защитават своите интереси против интересите на народа.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  До коментар [#43] от "На баир лозе":

  Така е,права си доверието в интелигенцията ни отдавна е изчерпано,изчерпан е и моралният и авторитет.Не мога да кажа нито една добра дума за никой.Но така излиза че четиримата са подписали нещо без да се познават достатъчно добре що за птици са ,което едва ли е вярно.Сега са изненадани от постъпката на един от тях,самите те едва ли са морално стопроцентово чистоплътни като си спомним миналото им. Не съм адвокат на Дайнов но на мен ми изглежда като преднамерена атака.

  klimentm
 55. 55 Профил на plam45
  plam45
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "socialen":

  Много малко пъти си бил блокиран! Аз бих те задраскал за винаги,за знаеш ли защо,защото си един голям БОКЛУК!
  Само спамиш форумите,разбра ли,БОКЛУКО?!

 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  " недвусмислено внушава помиярщината на целия български елит"

  Точно така. Ежедневното поведение на Дайнов го потвърждава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK