Териториални срещу глобални българи

Териториални срещу глобални българи

© Красимир ЮскеселиевРесурс за нацията ли са българите в чужбина или трябва да бъдат отписани? От егоизъм ли са заминали или страната им ги е прокудила? Разделението в нацията около промените в Изборния кодекс коментира Ивайло Дичев за "Дойче веле".

Размяната на отворени писма през разнообразни медии около недомисления Изборен кодекс можем да гледаме по различни начини. От една страна, парламентът показа своята некомпетентност, от друга - псевдопатриотите пак насъскват гражданите едни срещу други, от трета - шоупрограми и сайтове продават стока през скандали. Но темата, която сблъсъкът повдига, е много важна: става дума за това как мислим българската нация във времето на глобализацията.


Кои са българи – тези, които са тук физически или и тези, които поддържат някаква духовна връзка с държавата? Да ги наречем: териториалните българи и глобалните българи.


Тезата на териториалните само отчасти откриваме у националистите в парламента, които официално се борят само срещу емигрантите от турски етнически произход. Откриваме я най-ясно в писмото на Мира Асенова и Новели Зарева на сайта "Между редовете", обиколило впоследствие многобройни медии. Двете млади жени изказват раздразнението си от изявите на българските емигранти, и по-специално г-жа Хамбарджиева, чието интервю по скайп гледали в Шоуто на Слави. Обидата идва от неравното третиране: всъщност онези отвън били привилегированите - приемат ги в президентството без записване, грижат се за техните секции, докато тук стоим на гигантски опашки "с вашите родители, баби и дядовци с паркинсоновите ръце, беззъбите усмивки и изкривени от артрита кости". Това последното е много красноречиво. Териториалните са останали да гледат бабите и дядовците, от техните данъци се плащат пенсиите на изоставените родители на глобалните и изборните секции зад граница. Откъдето и най-голямата несправедливост – внушението, че там, в чужбина заминава елитът на нацията, тук остават едни нещастни аборигени.
Разделението в българската нация е драматично


"Ние, "аборигените", можем да ви дадем отговор защо гласуваме или не гласуваме, но вашите мотиви са ни неизвестни. Но твърдите, че сте неравнопоставени, правата ви били нарушени, демокрация не ви достига. И на нас не ни достига демокрация, но ние сме тук, не сме избягали. Все някой трябва да остане да продължи българския ген, да създава деца, които няма да говорят български с английски акцент."


В коментарите под писмото тезата се изостря още повече, често от по-възрастни и доколкото се ориентирам - леви потребители: "Щом милееш за България, защо си забегнала през девет морета в десето, родолюбците стоят и работят за Родината си!", "Аман от такива дистанционни патриоти!"


Тезата на глобалните, зад която застана президентът с ветото си, са на по-високо интелектуално ниво, доколкото те боравят с принципи на демокрацията и гражданските права. Те искат да бъдат част от нацията и са обидени от това, че някой иска да ги отпише. "Да съхраним България, неразделена от предразсъдъци и граници" призова една от активистките на глобалните българи, Мария Спирова.


Но зад тази позиция също има прагматични мотиви. Основният е икономически – българските емигранти се представят като най-големият инвеститор в България. Красимир Гаджоков (отворено писмо, отговор на Асенова и Зарева): "Ние допринасяме: по-скромно, но достатъчно съществено, за всичко изброено. Правим го чрез данъците върху средствата, които изпращаме в България; чрез данъците за домовете, които милиони от нас имат в Родината; чрез заплатите и осигуровките на хората, чиито услуги и стоки получателите на изпратените от нас средства изразходват в икономиката на страната."

Въпрос на дебат


Какво изобщо значи да си някъде в един отворен свят? Да плащаш данъци, отговарят териториалните, но веднага се появява контрааргументът: ами ако имаш къща в България, нали плащаш данъци за нея? Аргументите, че ако си в чужбина, няма да търпиш последиците на безотговорен свой вот, не са съвсем честни – ще се случи нещо с имота ти, ще се случи нещо с родителите ти, с перспективата някой ден да се върнеш. Децата ти да говорят български, казват териториалните – на което глобалните отговарят с битката за български училища по света. Нека кажа, че по въпросите на гражданството няма правилно решение, различни нации го решават по различен начин, въпрос на дебат, на политическа битка. Е, да се учудваме ли, че този дебат избликва сега, по повод Изборния кодекс.


Много от емигрантите ни са в елитни учебни заведения, някои на високоплатени длъжности и това се мисли като един интелектуален ресурс за страната, за да не кажем "лоби" на България по света, такова каквото отдавна имат страни като Полша, Израел, Гърция. Разбира се териториалните опоненти тутакси контрират с примери за българи, които "мият чинии" с дипломи за висше образование. Успели ли са нашите сънародници, емигрирали зад граница? Ресурс ли са за нацията? Да им завиждаме или да се възхищаваме? Заминали са от егоизъм, за да си оправят живота или са били прокудени, защото родината не е имала нужда от тях? Справедливо ли е само защото си се родил на едно място да ти плащат 10 пъти по-малко?


Тези въпроси не са лесни, те раздират дълбоко съвременното ни общество. Днес няма младеж, който да не е поставен пред мъчителната дилема: да замина или да остана? Успели ли са българите в чужбина по определение или става дума за оптическа илюзия, при която медиите ни показват само успелите, а мъките и униженията по интегрирането в чуждото общество не са им интересни? Нашите съграждани от чужбина, които заеха позиция по Изборния кодекс със сигурност са активни, образовани, отговорни хора – но това не означава, че такива са всичките два милиона българи зад граница, много от които са тъкмо "миячи на чинии" или просто не искат по никакъв начин да поглеждат назад.

Митични надежди
Към подводните течения на този дебат трябва да добавим и демографското въображаемо, което у нас упорито отказва да приеме единственото познато решение в развития свят: имиграцията компенсира ниската раждаемост. Наместо това, българските медии са се вкопчили в бабешката национална мечта – някой ден децата ще се върнат, затова дай да пазим детската стая непокътната. Вероятно ще се върнат, но когато се пенсионират, казвам аз, ала това е друга тема. Въпросът е, че нашите хора в чужбина функционират като един вид мит, който решава драматичния проблем на държавата: умираме ако не привлечем имигранти, но мразим чуждите, за това няма да ги пускаме. Решението – един хубав ден децата ще се върнат.


Другата митична надежда, която някои тук проектират върху сънародниците ни зад граница, е че те, като живеещи в по-демократична среда, ще гласуват "правилно" и ще ни помогнат да променим системата. Нали това беше целият зор зад електронното гласуване? Идеята е общо взето дясна; срещу нея обикновено възразяват левите и май особено русофилите (защо не се надяват на българите в Русия, не разбирам). Така или иначе отношението към емигрантския вот е заменило старите идеологически деления. Впрочем с разцепването на старото ДПС разделението вероятно ще навлезе и там - ще имаме едни териториални и едни глобални етно-турски избиратели. Нека сме наясно, няма правилно гласуване, българите в София, в Сиатъл и в Анкара имат право да формират политически позиции, а "политика" значи битка на интереси, на визии за бъдещето.


Кодексът скоро ще отшуми, заиграването на ГЕРБ с псевдопатриотите едва ли ще е за дълго. Но без да забележим, сабите бяха изтеглени, войната между териториални и глобални беше обявена. На едната страна – протекционизъм за родния бизнес, зиморничаво самоизолиране, провинциалност. На другата – стремеж към експанзия, към включване на България в световните неща. И, понеже цялата ни национална идентичност се върти около това, два типа гордости – от ханове, играещи ръченица, или от българи, печелещи "Пулицър".


Моите симпатии в случая нямат значение. Обръщам внимание, че този конфликт се е превърнал в основополагащ и трябва да го дискутираме сериозно. Ако може - да търсим баланс между териториалните и глобалните, при който те да не се мразят, а да се допълват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Накрая да не излезне, че българите, които сме се реализирали в България, било то с хубава и квалфицирана работа, било то правещи успешен бизнес, сме по-малко хора от избягалите в чужбина?

  Сори, ама тия глупости дето ги пишете ми идват повече. Статистически 80% от емиграцията са ни нискоквалифицирани работници, това са повечето българи в чужбина.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 2. 2 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И още нещо, родните емигранти (около 2 милиона души) вкарват 1.5 млрд. лева годишно в БВП, работещите в България (да речем 5 милиона) генерираме 80 млрд. лева БВП. Защото това стана някаква мантра с тия 1.5 млрд. от емигрантите.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  единственото познато решение в развития свят: имиграцията компенсира ниската раждаемост. Наместо това, българските медии са се вкопчили в бабешката национална мечта – някой ден децата ще се върнат, затова дай да пазим детската стая непокътната.
  ========
  Тази част от статията е ключа към всичко.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "sherekhan":
  100% подкрепям и двете части на коментара ++++

  "Кои са българи – тези, които са тук физически или и тези, които поддържат някаква духовна връзка с държавата?" Духовна връзка поддържали
  Всеизвестен факт е че когато действията се гледат от страни се виждат различни неща.
  Могат ли да преценят реалната ситуация в България хора които не са се връщали от 2-3 години или са се връщали за по 10-15 дни слушат обещанията и обвиненията на политици и българските "честни и свободни" медии - малко телефонна любов това

  Все по-хубаво става :)
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6527 Гневно

  Браво на териториалния глобалист Дичев - измислил е ново разделение, че да насъсква едни българи срещу други !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Бягането на българи от България се отрази харашо за кремълските задунайски проектанти.
  По такъв начин , така наречените русофили оставаха винаги в лек превес спрямо останалите. Хубава тактика на кремъл ,но докъде така ? Хора не останаха. А ония заминалите едва ли ще се върнат.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Весело

  Трябва да се мине по пътя на всички нас, и тогава ще се усети що е България.
  Статията е в голяма степен манипулативна,но не това е важното.Същината на неразбраното, е личният избор.
  Това е.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 8. 8 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti":

  Да разбирам, че реализиралите се българи в България сме русофили?
  Разходи се в София, Пловдив и Варна да речем и ще видиш дали не се развиват тези градове, въпреки корумпираните кметове и държавници.

  Съжалявам емигранти, но тия мантри, че който е читав бяга, са точно в обратната посока. Всеки качествен човек може да намери достойна реализация, навсякъде.
  И аз съм живял навън и без да генерализирам, над 80% от емиграцията ни са абослютни утайки, мислещи ден за ден, работещи гнусни професии, които местните хора на биха вършили, в повечето случаи са и необразовани.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 826 Весело

  Бългаче да се наричам - първа радост е за мене! Ура, другари!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#2:"sherekhan"]И още нещо, родните емигранти (около 2 милиона души) вкарват 1.5 млрд. лева годишно в БВП, работещите в България (да речем 5 милиона) генерираме 80 млрд. лева БВП. Защото това стана някаква мантра с тия 1.5 млрд. от емигрантите. [/quote]
  Защото тези 1,5-2 (преди няколко годин БНБ ги отчете над 3) милиарда отиват точно по предназначнието им-да помагат на семействата на "глобалните българи" в България И на практика (поне при първия им въртел) "туземските Оправници" не могат да ги окрадат. За разлика от тези 80млрд БВП

  Разбира се че те НЕ СА инвестиция във формалния смисъл на думата, а нещо бая по добро. Да не забравим-инвестицията влиза в България, но един ден ИЗЛИЗА от нея. И за да успее една инвестиция да "свърши работата" (да създаде работни места и да генерира някакви приходи за хазнатаа) държавата трябва да инвестира не малко от своя страна- в инфраструкуури, що годе функциониращи правни и правоохраняващи системи (МВР например) и т.н. Докато готовите пари влизат директно търговския оборот (който ще се напъне и без държавна помощ да произведе продукти за тези нови 1,5-2 млрд) И в един утопичен свят-в хазната влизат още едни 20% ДДС. Ама търговците крадяли ДДС-'ми държавата да го предотврати

  Нещо друго е дразнещото в тази тематите-българи в чужбина/тези в България Всееки си има своето мнение, и за него то е вярно и правилно. Но повечето хора пропускат нещо друго-това разцепление на българите НЕ Е за тяхно добро, а за доброто на разните им партии и партийки, които ги е грижа само и само да останат на васт за да продължат да крадат!
  До коментар [#2] от "sherekhan":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Дичев, нещата не са толкова прости колкото ги представяш. В света има различни практики - например за избори в Ирландия и Израел могат да гласуват в чужбина само военни, дипломати и студенти. В много други страни пък ако живееш в чужбина определен период, губиш правото да гласуваш. Истината е, че трябва да се намери някакъв баланс който хем да не позволява "българи" които не знаят български да гласуват, хем тези сънародници които са в чужбина и се вълнуват какво става у нас да могат да изразят волята си.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Аз пък мисля, че българите са разделени на две други групи - българи и такива, за които Русия е над всичко. А последните не са малко. И този зор читавите българи в чужбина да не могат да гласуват е именно да се увеличи тежестта на русофилите.

 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#12:"stedim"]Аз пък мисля, че българите са разделени на две други групи - българи и такива, за които Русия е над всичко. А последните не са малко. И този зор читавите българи в чужбина да не могат да гласуват е именно да се увеличи тежестта на русофилите. [/quote]
  Абссолютно съгласен с теб Само....твърде "неумен" не би забелязал кои партийки искат да попречат на улесняването на българите в широкия свят (ОСВЕН Турция) да гласуват Защото това са НЕКОНТРОЛИРУЕМИ гласоподаватели, пак- ОСВЕН тези в Турция.

  Обаче в Турция са гласували максимум 120-130,000, не повече. Което е кратно по малко от теоретичния брой на другите българи извън България.
  До коментар [#12] от "stedim":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 981 Весело

  Българите се делят на 2 групи:
  1. такива, които делят българите на 2 групи, и
  2. такива, които не делят българите на 2 групи.

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Който не плаща данъци тук, няма да гласува. Нищо друго няма значение. И така е справедливо.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#8] от "sherekhan":

  Съгласен съм с коментарите ти, но ми се струва, че тази тема започва да се изтърква. Няма никаква нужда от противопоставяне на българите между живеещи и неживеещи в България, че и да се внушава омраза между тях. Всеки сам избира къде да живее. Не трябва българите от чужбина да гледат надменно и от високо на българите в България, защото както казваш далеч не всички на Запад за успели бизнесмени като Игнат Канеф програмисти, инженери и професори. Парадирането с финанси и притежания също дразни. Аз никога не коментирам примерно заплатата си, когато съм в България, нито се хваля колко много имам. Аз не крия, че ходя с метрото на работа и че живея на квартира и че ще ми трябват поне 15 години да си изплатя ипотеката на жилището, което смятаме да купим догодина. Не е в мой стил да говоря простотии от сорта - живея в най-голямата къща на най-скъпия квартал и имам 2 поршета, но за съжаление някои имигранти разказват редовно подобни легенди. И обратно, не трябва българите в България да изпадат в крайности - да коментериат завистливо как българите зад граница си оправили живота и едва ли не всички са милионери и нямат проблеми никакви или другата крайност - всички там са миячи на чинии.
  Като човек живял дълги години в Канада и сега в Испания и с опит от по един семестър в САЩ и Австрия, искам да потвърдя също, че има българи всякакви и в БЪлгария и извън нея и не може да се обобщава. И да, sherekhan е прав, особено в Испания, не 80%, а дори над 90% от имигрантите ни са некфалифицирани кадри. В Канада има повече квалифицирани имигранти, заради точковата система на селекция, но и там има псевдобежанци без никаква квалификация. Да, има преподаватели в университети и училища като мен, има и зъболекари, адвокати, програмисти, счетоводители, но колко сме такива като процент?! И това е естествено. Колко са докторите, професорите и програмистите в България като процент?! Идват тук хора, които в България са работили като шофьори, трактористи, общи работници, пощальони, строители, бармани, сервитьори, готвачи и т.н. И какви стават като дойдат в Испания или идат в Германия или САЩ?! Ами естествено е да работят подобни професии - берачи на плодове, шофьори, строители, фризьори и т.н. И обратно, ако някой е бил доктор в България или счетоводител, дори и да започне от миене на чинии или бране на плодове, рано или късно намира по-квалифицирана работа. Така че споровете са излишни. Общо взето, ако човек има капацитета и в България и извън нея намира достойна професия или бизнес, който да развие. От там нататък всеки има лична причина защо иска да живее в България или извън нея. Някои са готови да се върнат, други не, някои са патриоти и ходят до България по 2-3 пъти в годината, други на 10 години веднъж. Хора всякакви, затова е трудно да се обобщава. Аз например ако се върна в България също ще бъда университетски преподавател, но не съм готов да работя за 800-1000 лв, нито мисля, че ще е добре за детето ми като възможности за развитие, защото тук мога да разчитам на двуезични детски градини и училища, достъпни уроци и за най-малките по музика и спорт и т.н. Да не говорим за университетската ми среда, финансираните конференции, изследвания, публикации и пътувания от моя университет. Просто в момента, подобна среда на професионално развитие или заплащане България не може да ми даде. Но, това не означава, че ще тръгна да плюя България или да говоря колко съм успял и велик. Пак повтарям всичко е строго индивидуално и няма нужда от подобни противопоставяния на ние и вие.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 17. 17 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "rkirov":

  Съдейки по дереджето ни, явно и останалите тук (до уши в политическата кал) не могат да преценяват трезво.

 18. 18 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mark Twain":

  В Република Гърция да гласуват имат право само живеещите постоянно в държавата (това е и логиката на демокрацията), другото е някакъв див национализъм, да се отъждествяваш с някаква държава от която произхождощ, но нямаш намерение да се връщаш, но си решил, че ти ще решаваш кой да управлява местните хора там.
  И още нещо, проверете колко секции в чужбина отваря една Австрия или една Швейцария например.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  "Кодексът скоро ще отшуми, заиграването на ГЕРБ с псевдопатриотите едва ли ще е за дълго."
  Бсп със станишев, се заигра с псевдопатриота "руската златка" и видяхме как свърши станишев. И той като бб сега, ще се кандидатирам - няма дса се кандидатирам, ще ходя в Брюксел - няма да ходя в Брюксел... (Поне знае езици и може да се спаси по света. бб с неговия банкянски... )
  Борисов веднъж яде шамарите на кремълските подлоги. Сега го гласят да го изпържат отново и това ще е краят на политическата му кариера.
  Два непълни мандата като кмет и два непълни мандата като Министър-председател, не са добър атестат за някаква усешна кариера.

 20. 20 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "andreas_hofer":

  Браво, достойно мнение!
  Това искаш да кажа и аз, но може би прозвуча доста по-крайно от моята клавиатура ().
  Истината е, че читавите българи едва ли надхвълрят 50% (няма значение дали тук или в чужбина). Изпростяването е факт, но като чели може да се каже, че е световна тенденция. Наскоро бях в Лондон и Манчестър и това което видях от нощния живот ме потресе. Техните млади хора са по-деградирали и от нашето чалга поколение (сериозно).

  Така че стига сме се деляли (какъвто опит прави автора на статията), а да запретнем ръкави и да се опитаме да бъдем по-достойни хора. Който иска да се развива, бори и реализира - тук, който иска може да си пробва късмета и навън.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 21. 21 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "topal":

  Да така е , но все пак всеки си има камбанарийка и може да гледа от нея (ако иска) , ако го мързи слуша какво му говори комшията и го доукрасява и предава като свое виждане

  Все по-хубаво става :)
 22. 22 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Промените в ИК бяха насочени срещу българските турци в Турция.
  Българите зад граница бяха "жертвани" в името на тази цел.

  Сценаристите обаче, прехвърлят топката в спора между местните и задграничните българи

  Типичен ДС- похват!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  [quote#1:"sherekhan"] Статистически 80% от емиграцията са ни нискоквалифицирани работници, това са повечето българи в чужбина. [/quote]
  Хайде стига писа на едро. Ми явно бягат наред, щото в едно общество разделението можещи/неможещи е точно 20/80. И ако са емигрирали 80% дето работят в ниския сегмент труд, то са си тръгнали и 20-те% дето правят сериозната част от добавената стойност. А най-лошото е, че тези 80+20% са младите, които ще имат деца и ще внасят данъци независимо какво работят. Ха сега си направи сметка, тези дето остават, каква им е възрастовата структура... И онова дето си писал за 5 млн. работещи българи, си три пъти над истината... а ако изключиш държавните чиновници които не правят добавена стойност, а работят предимно на загуба... Да, има развитие в първите градове, но то не е само екстензивно, а има сериозен процент интензивен привкус. Да засега може и в България, но все още се пречи много повече от нормалното.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 743 Неутрално

  8 милиона мишлета, без значение колко са тук и колко са ТАМ. А ДС котараците, в случая патриотите-ченгета си разиграха постановката по най-древния сценарий - разделяй и владей (мишлетата)...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Разходи се в София, Пловдив и Варна
  =========
  Ходил съм и знам.
  Три по големи острова ще те задоволяват вече и толкова.
  А преди България не беше островна държава. .
  И в най затънтеното село , пътищата бяха асфалтирани и си имаше дискотека , библиотека и т.н.т
  Тази картинка напълно устройва кремълските ви идоли. До коментар [#8] от "sherekhan":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti":

  Май ти имаш някаква носталгия "по едно време"?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 27. 27 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 910 Неутрално

  противопоставянето между българите в България и в чужбина е главно по форумите и в подобни статии. реално няма такова.

  колкото до правото им да гласуват, принципът е много прост - имаш право да гласуваш там където плащаш данъци. емигрантите са избрали да живеят извън България и е справедливо да имаш право да избираш как да се управлява само държавата/общината в която живееш и която финансираш с данъците си.

  понеже сме в ЕС и българските данъкоплатци живеещи в ЕС финансират българската държава, само те трябва да имат право да гласуват.

  Истината ни прави свободни.
 28. 28 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Това "териториални и глобални " българи също е ДС- похват.
  Внушава разделение по географски признак, оттам- и по цивилизационен.

  Пълна глупост е , ако човек се замисли.

  Аз живея в България, но съм сигурен , че пътувам по света много повече от някои "глобални".

  Не се оставяйте ДС- ченгетата Каракачанов и Симеонов и техните медийни ОФ- рупори да ви манипулират.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Дичев се прави на две и половина (неразбрал уж).
  Ясно, че това законодателство беше гласено за 'българите' в Турция дето гласуват по устав, а не за стотина избиратели от Чикаго.
  Така, че тази статия е лишена от обективност, но по-лошото е че не поставя съществения въпрос: справедливо ли е, нормално ли е хора, които трайно са се откъснали от тази държава(независимо от етноса!) да бъдат преследвани по света с урни за гласуване?! Още повече, когато е очевидно, че няма нормален начин да се случи това.
  Въпросът наистина е сложен и преднамереното му вкарване в пропагандните поръчки, които автори като горния изпълняват никак не помагат.

 30. 30 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "sherekhan":

  Казваш без да генерализирам и точно това правиш в продължението на изречението. Вместо да си измисляме статистики, отново в подкрепа на противопоставянето българи срещу българи би било разумно да приемем, че както в България, така и в чужбина високообразованите и добре реализирани професионалисти са малцинство. Може и правилото 20-80 да важи, но да не спекулираме без наличие на истински данни. В крайна сметка този аргумент какво постига - аз съм по-добре, когато вярвам, че на Вуте му е зле?

 31. 31 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Що за глупости? Гражданите на Р. България имат право да гласуват. Толкоз. Ама били плащали данъци, ама не били научили детето на български език - все едно. Българските граждани имат своите конституционни права и няма смисъл да бъдат делени на "глобални" или "териториални". Не само, че няма смисъл, но е и глупаво.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  По стара традиция българските управници се стараят да разделят хората и да ги настроят едни срещу други. Всички държави имат граждани които живеят извън пределите на страната. В нормалните това не е проблем, в по-изостаналите е повод за противопоставяне на хората.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Няма изобщо такава "дилема". Бг примитивен политически зоопарк я създава, за да отвлича вниманието от реалните проблеми на тази държава.

  Бг в чужбина по-ясно виждат неща, които в Бг не могат да се видят- винаги отстрани нещата имат и друга проекция. В този смисъл, такива мнения са ценни.

  Никой и никога няма да успее да противопостави двете категории- всеки заминал остави или гроб на роднини зад себе си, или живи роднини.

  Граждани на Швейцария, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция НЕ емигрират. Емигрира се най-вече по икономически причини. В този смисъл, вместо да ни занимават с несъществуващи "дилеми", ще е по-добре да се извинят на милионите, които принудиха да заминат в търсене на по-достоен живот!

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Прави впечатление че напоследък в много статии се прокрадват внушения, свързани с разделянето на народа по различни критерии, в по-голямата си част написани от уж загрижени автори. Вероятно звучи конспиративно, но ми се струва че това по никакъв начин не е случайно, някой плаща за това.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#28:"mr.lottalove."]Пълна глупост е , ако човек се замисли.
  [/quote]
  И без да се замисля даже.
  Тази отвратителна, примитивна и тъпа политическа шайка, отново чука на отворени врати.

  Кога ще вкарате Доган в затвора за цялото крадене, за всичките му престъпления от 1989 и насам? тези замъци със заплата ли се строят? ТОВА са важните въпроси... .

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "пустиняк": ≪Бългаче да се наричам - първа радост е за мене! Ура, другари≫

  Да, нашите емигранти само се наричат българи, викат УРА и само за тази си заслуга иска да имат правото те да ни избират кой да ни управлява. Като че ли ние сме малоувни, а те гении в областта на политиката.

 37. 37 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#8:"sherekhan"]Да разбирам, че реализиралите се българи в България сме русофили?
  Разходи се в София, Пловдив и Варна да речем и ще видиш дали не се развиват тези градове, въпреки корумпираните кметове и държавници.
  [/quote]
  Огромните положителни промени в Бг, в сравнение с 2000, се виждат от всички. Те са ВЪПРЕКИ "старанията" на Бг политически зоопарк, а не благодарение на него!

  Да, болшинството от Бг навън не живеят икономически чак толкова добре. Но други неща са също важни- като например да дишаш свобода.

 38. 38 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Не трябва хора, за които няма да важат законите, да могат да гласуват за тях. Това противоречи на всякакви демократични норми и форми на самоуправление. Принцип.
  Колкото и на някого да му се иска или да се надява, че чужбинските българи знаят по-добре как да станат нещата - ако наистина знаят, да идват и да ги оправят.

  А корпоративния аргумент няма защо да го коментираме изобщо - че гурбетчиите понеже внасяли пари имали право на глас - ТЪПО ТЪПО ТЪПО. Ако е така, да дадем пропорционално право на глас на чуждите компании (офшорни). Това е корпоративен принцип, НЯМАЩ нищо общо с демокрацията. При него има други правила, които за мнозинството ще бъдат доста неприятни. За същото това мнозинство което отваря широко гърло за чужбинските пари.

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според автора глобализацията била тази, която налагала на хората от една държава управляващите да се избират от тези, които са напусналли тази държава, живеят под чуждестранна юристдикция и плащат данъците си там, а не тук. Макар това, кой знае защо, не е задължително за такава всепризната за демократична държава, каквато е Германия например.

  Не зная какъв точно по специалност в областта на идеологията е авторът, но знаели той, що е ГЛОБАЛИЗАЦИЯ? И може ли да ни каже каква е връзката между глобализацията и гласуването на емигранти в чужбина при избор на управляващи на държавата, под чийто юристдикция те не са? И които позволяват на една държава да организира свои избори на чужда територия, и то на места, където българите не се ползват с право на екстериториалност?

  И що е ГЛОБАЛИЗАЦИЯ изобщо? Знае ли авторът, че в цялата специална световна литература нийде не е дадено всепризнато дефинитивно определение на този основен иначе в политиката термин? Тоест, знае ли той, че този термин има неопределено същностно (смисловно) съдържание, поради което политиците и идеолозите го използват така, както възрастните използват Дядо Коледа, Баба Яга, вампирите, караконджовците или дяволите, за да ги накарат да се съгласят с нещо, което няма нищо общо с реалната действителност?

 40. 40 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#15] от "Mark Twain":

  По-спокойно с критерия кой плаща данъци, че ще зачертаеш сума ти гласоподаватели- или пенсионери и бедни, или укриваяи данъци.

 41. 41 Профил на Toroman
  Toroman
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Темата е доста наболяла и авторът правилно алармира, че ще става все по-актуална с оглед отрицателния ни демографски прираст - няколко години подред България е в челната тройка по намаляване на населението. Най-лошото е, че нямаме национална политика по въпроса и не само политика на държавата, а дори обществен консенсус какво да правим - такъв, какъвто имат дължави с големи диаспори по света - арменци, гърци. За един арменец - всеки арменец е съгражданин, без значение къде по света е. Същото е при италианците - просто е въпрос на национално самосъзнание, усещане за общностна съпричастност да си помагат. Ние нямаме разбирателство дори по този въпрос. Това е най-страшното за мен.

 42. 42 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е безкрайно смешно и жалко, което е написал авторът, а и се гордее с него.
  Работещите в чужбина инвестирали в България??? А колко е инвестирала България в тях???
  1. Колко пари е похарчила държавата за да ги изучи, за здравеопазване, за полиция, армия и т.н.н.? Смятам, че и от моите данъци е отишла някаква сума за тях.
  2. Колко продължават да ползват техните близки, живеещи в България, от същите тези мои данъци, дето плащам, пак за здравеопазване, пенсии, образование и т.н.н.
  Всеки напуснал тази държава, е изнесъл стотици хиляди от парите вложени в него и ние БЪЛГАРИТЕ всъщност се явяваме донор на Европа и света, с хората родени, живели, ползвали и заминали да работят и създават принаден продукт, там някъде другаде.

  Та не ми се обяснявайте, какви благодетели сте Вие, живущите в чужбина, ами се върнете работете и плащайте данъци тук, и тогава решавайте накъде да върви БЪЛГАРИЯ!
  И разгледайте нещата от друга точка. Приемете образно, че държавата е една ферма, в случая за хора. Също такава ферма е и Франция, Англия, Германия и т.н.н.
  Роди се едно конче. И Вие го храните, поите, ваксинирате, ветеринарен контрол, пазите го от лошите и вълците, тренирате го и го обяздвате. И когато стане млад, здрав, годен кон, и трябва да върне вложеното в него, то това конче отиде в съседната ферма, без пари. Какво правите тогава?
  Или простия пример с един футболист. Клуба който го е открил, тренирал, полагал медицински и всякакъв вид грижи за него, не иска ли пари за него, когато реши да премине в друг клуб?? Колко пари искаха за Стоичков и даваха клубовете за него? Или за Роналдо, Марадона, Пеле, Гаринча ? Това трябва да е насоката Ви за мислене, а не бозата която сте написали!
  И на този свят всичко се заплаща, а най-скъпо се плаща спането със собствената ЖЕНА. Това да го знаете от мен!

  И всички тези държави не искат сакати, болни и мърляви кончета, а искат с дипломи! Какво иска Германия?? От чужденците да си подбере тези с някаква квалификация и опит, с дипломи я за лекари, я за нещо друго. А плявата да ни я връща тук, в България и Гърция.
  Защо САЩ веднага дават гражданство на изтъкнати учени, на Световни шампиони по нещо си, а не на неграмотни и некадърни люде? Защото всяко обучение, всяка специализация са пари и то много пари, а всеки иска да вземе от някъде един готов обучен кадър, а не такъв, който да го отглежда от родилния дом и да го чака да му работи след 20-30 години, с риск някъде в годините да му избяга някъде в странство.
  Та господа работещи из чужбина, или се връщайте тук и заедно да оправяме тази държава, или ако нямате такова намерение, то не пречете да се опитваме някак си да си решаваме проблемите, с Вашите често неадекватни мнения!

 43. 43 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 772 Весело

  Иначе заглавието навява размисли, както някой е отбелязал по-горе, автора малко е прекалил с определенията. В известен смисъл, у нас има много хора които спокойно мога да нарека "глобални", а в същото време в чужбина има доста наши сънародници които са си много "териториални".

 44. 44 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз моята теза съм я казал вече. Който е живял повече от пет години навън да не може да гласува. Като се върне в милата ни Родина му се възстановяват правата. Така ще решим въпроса с хилядите чалми, които не само, че не са българи /и въобще не трябва да имат право да гласуват/, но и самите те вече са загубили и малкия си досег с България, без да ни мрънкат евротолерастите, че ограничаваме клетите малцинства.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 45. 45 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не е нужно да се карате. Историята показва. Роденото поколение в чужбина вече е местно там.
  Това е естествено.
  Естествено е да те е грижа за едно място. Физически не сме всемогъщи. Психически също.
  Това че емигрантите пращат пари с голям дял в икономиката ни не е повод да се разчита на тях, а проблем!
  Те пращат на стари родители и най-близки.
  Да различаваме екзотиката от реалността.
  Гастарбайтерите не са друго нещо. Те си мислят, че са временно там. Но децата им - не! Децата са там завинаги!
  Въпросът с гласуването е незначителен в този филосовски проблем.

 46. 46 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "razlichen123":

  Хората имат свободна воля и избор, за разлика от добитъка, и миграционните процеси недвусмислено показват коя държава как се грижи за гражданите си. По твойта логика да закрепостим всички, където са се родили, а и трябва цял живот за един работодател да работиш, защото си натрупал първи опит там ли? Многобройните студенти, които учат в чужбина (особено ЕС и САЩ) имат право на стипендии или студентски заеми от чуждата държава. Да се издържаш от стипендия в България обаче е невъзможно. Нито се инвестира в образование, нито се прави нещо, за да се върнат завършилите в чужбина.

 47. 47 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#18] от "sherekhan":

  Имам голям проблем с подобни изказвания. Ти си готов да ограничиш правата на сънародниците си по някакъв прицип *сега е този, утре ще е друг* и когато виждаш, че те се опитват да си отстояват правата тръгваш срещу тях?
  Каква е разликата между теб и партията на Ердоган, която прави същото?
  Темите по които се случва това ли?
  Готовноста на големи съсловия в България да пренебрегват правата залегнали в конституцията, които внезапно им се струват каприз или отиват в посока- много им е широко около врата, точно те ли ще се месят и т.н. е изключително тревожно и би донесло след себе си само негативи в дългосрочен план, но за да го осъзнаеш вероятно ти липсват ресурси.

 48. 48 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#40] от "alicekapital":

  У нас бедни няма. Има мързеливи. Справка: борсите по труда са пълни със свободни работни места. И да - ако не искаш да работиш, нормално е да нямаш право на глас.
  Пенсионерите очевидно са плащали данъците си, когато е трябвало, те не се броят.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 49. 49 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "john_3volta":

  +++++++
  По някаква причина не можах да копирам написаното от вас, но нищо.

 50. 50 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mark Twain":

  То тогава повечето наши "бизнесмени" трябва да бъдат лишени от това право. Всичките им фирми са с офшорна регистрация, познай защо....

 51. 51 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#47] от "linard":

  Значи Австрия, Швейцария или Исландия напремер са ердоганови републики, защото не отварят секции в чужбина, а задължават гражданите си да гласуват или като се приберат за изборите или в посолства и консулства?
  Нивото ти на познание за демокрацията е като на представата на редови българин от 18ти век за луната, задаващ си въпроса "Що е това месечина и може ли да падне връз нас?", цитирайки Вазовото произведение.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 52. 52 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Покрай промените в изборния кодекс ескалира разделението на българи и другите българи. Поредното разделение на нацията. Всеки си има собствени мотиви да замине или да остане, за щастие, сега е въпрос на личен избор. Но не това е основното.
  Според мен, покрай тези дебати има опасност демократичните ценности залегнали в конституцията ни да бъдат подменени оправдавайки се с гръмки "патриотични" слова. В крайна сметка трябва да пазим постигнатото и да знаем демократична страна ли искаме да е България или нещо друго.

 53. 53 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "razlichen123":

  Та господа работещи из чужбина, или се връщайте тук и заедно да оправяме тази държава, или ако нямате такова намерение, то не пречете да се опитваме някак си да си решаваме проблемите, с Вашите често неадекватни мнения!

  И как решаваме проблема? Като го игнорираме?
  Абе какво ви пречи правото на българите в чужбина да гласуват... на оправянето!
  И откога българите в чужбина не са вече българи? Откакто почнаха да не харесват ГЕРБ ли?
  Какво виждате сутрин в огледалото razlichen123, Б. Борисов ли?
  Българите в чужбина са точно като нас, 20% образовани и високо платени и 80% необразовани и тъпи.
  И работят това което и тук съответно. И защо не?

 54. 54 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ако започнем да се делим според това дали живеем тук или в чужбина, значи не заслужаваме да съществуваме като народ

  Вижте арманците, какви здрави връзки имат между "арменските арменци" и диаспората. От тях можем да научим какво е патриотизъм и как се опазва идентичност.

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":


  [quote#5:"karabastun"]Браво на териториалния глобалист Дичев - измислил е ново разделение, че да насъсква едни българи срещу други ! [/quote]Аз досега по-нелепо определение за българските турци от "глобални българи" не бях срещал.Защото на всички ни е ясно,че за тях става дума.нещата за българите е ЕС не се променят много.А от САЩ и Канада гласуват доста малко хора.

 56. 56 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#51] от "sherekhan":

  Да бе да, а ти да си чувал, че са открили и прилагат избори по пощенски път?
  А случайно някоя от тези цитираните по горе държави да има над 2 милиона поданици в чужбина за да има конкретна база за сравнение?
  Нека да ми изпращат на регистрационен адрес в България документите за гласуване 6 седмици преди избори или да ми предложат друга алтернатива.
  Но вас ви дразни самото отстояване на правата, което колидира с подписа ти, но както споменах, явно ти липсват някои ресурси.

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#11] от "neznaiko.bg":


  [quote#11:"neznaiko.bg"]В света има различни практики - например за избори в Ирландия и Израел могат да гласуват в чужбина само военни, дипломати и студенти. [/quote]
  Гърция,която всякакви левичари ни дават за пример,забранява гласуването извън Гърция на каквито и да било избори,без значение ЕС или извън ЕС

 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6527 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Ами то на всички ни е ясно какво се пропагандира с това :
  ''Те искат да бъдат част от нацията и са обидени от това, че някой иска да ги отпише. ''
  и с това :
  ''...единственото познато решение в развития свят: имиграцията компенсира ниската раждаемост.''
  ама "Дойче веле" трябва да се слуша !!!

  karabastun1@abv.bg
 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  „Териториални срещу глобални българи...”


  За да има такова заглавие в България през 2016 г., трябва да „благодарим” на стратезите на „стабилността” - ксенофобите-националисти Каракачанов, Симеонов, Сидеров и техните съмишленици от Герб! И най-вече на Герб! Защото без тяхното активно участие, омразата, която бавно си пробива път, не би имала никакъв успех.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "...у нас упорито отказва да приеме единственото познато решение в развития свят: имиграцията компенсира ниската раждаемост. Наместо това, българските медии са се вкопчили в бабешката национална мечта – някой ден децата ще се върнат, затова дай да пазим детската стая непокътната. Вероятно ще се върнат, но когато се пенсионират, казвам аз, ала това е друга тема. Въпросът е, че нашите хора в чужбина функционират като един вид мит, който решава драматичния проблем на държавата: умираме ако не привлечем имигранти, но мразим чуждите, за това няма да ги пускаме."

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#34] от "Molossian":


  [quote#34:"Molossian"]Вероятно звучи конспиративно, но ми се струва че това по никакъв начин не е случайно, някой плаща за това. [/quote]
  Проследете авторите от кои медии пишат и ще видите връзките-едните са откъм Русия,другите са грантаджии.Днес в Дневник са грантаджиите,загрижени за гласоподавателите в Турция и за бурките,дето хем никой не ги носел,хем ромите се сърдели ,че не могат да ги носят.

 62. 62 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#56] от "linard":

  Тези 2 млн. души освен в демографски проблем, трябва да се превръщат и в икономическо бреме, харчейки 40-50 или 100 млн., които ги няма в бюджета?
  За твое сведение гръцките граждани живеещи извън пределите на Гърция са близо 7 милиона и нямат право да гласуват нито на общински, нито на парламентарни избори. Гръцката конституция тълкува правото на избор, като такова на тази група от обществото, която пряко ще носи последствията от избора. Не е ли логично?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 63. 63 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1124 Весело

  [quote#5:"karabastun"]Браво на териториалния глобалист Дичев - измислил е ново разделение, че да насъсква едни българи срещу други ! [/quote]

  Абе, не е Дичев, а хитрите политици дето гледат да сложат пречки пред избирателя и използват добре познатото "разделяй и владей". Останалото са комплексарщини от двете страни на границата.

 64. 64 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#62:"sherekhan"]Гръцката конституция тълкува правото на избор, като такова на тази група от обществото, която пряко ще носи последствията от избора. Не е ли логично? [/quote]

  Абсолютно, но погледни Гърция докъде затъна и погледни Румъния как прегърна промяната благодарение на катализатора "румънци гласуващи в чужбина". Сам избери и сам прецени дали българите навън са ресурс или не.

 65. 65 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "Много от емигрантите ни са в елитни учебни заведения, някои на високоплатени длъжности и това се мисли като един интелектуален ресурс за страната, за да не кажем "лоби" на България по света, такова каквото отдавна имат страни като Полша, Израел, Гърция. Разбира се териториалните опоненти тутакси контрират с примери за българи, които "мият чинии" с дипломи за висше образование. Успели ли са нашите сънародници, емигрирали зад граница? Ресурс ли са за нацията?"
  ...................................

  Няма значение дали са "успели" (каквото и да означава това). Важното е да са ангажирани със съответната българска общност в чужбина. Да не мислите, че поляците са все "успели" в чужбина. Гърците днес се реализират изключително добре в образователната сфера, но не винаги и било така, например преди 40-50 години, когато са емигрирали най–бедните. Днес, благодарение на усъвършенстванато образование в Гърция, много гръцки емигранти могат да се надяват на престижна и професионална реализация в чужбина. А това само увеличава влиянието на диаспората. Да, ама в БГ динковците ще ревнат "За какво давахме пари да ви изучим, като ще работите за чужда икономика?". А после се чудете защо ако някой е чувал за БГ, то това е предимно нещо лошо. Днес диаспората е незаменим инструмент за въздействие върху общественото мнение в приемащата страна. Вижте дори украинците в една Канада как доминират дебата за руско–украинската война или пък за Гладомора. България също трябва да се поучи от подобни примери за пропагандиране на своята култура, национална идентичност и т.н.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 66. 66 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#61] от "yanne":

  Така е, ама принципите за безпристрастност на медиите отече в канала...

  Panta rhei....
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#64] от "puknatastotinka":

  Какъв катализатор са румънците в чужбина?
  Иди в Лондон или Мадрид и виж какво е румънската емиграция...

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 69. 69 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Спомнете си за двете майки и детето в тебеширения кръг! Ние сме точно в тази ситуация, но огледална! По средата е Майка България, а от двете страни - териториалните родители, които сме тук и глобалните ни деца, които са там! Ако дърпаме силно, разкъсваме България! Трябва да намерим вариант, да запазим България - едната тук, а другата - във всяко кътче на света, където има български ген. Така ще сме силни.

 70. 70 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1045 Весело

  Насрочете си референдум гласовете от чужбина да се умножават по 5, а от турция-по 50! Нали в Румъния те обърнали президентския вот!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 71. 71 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма териториални или глобални-всички са БЪЛГАРИ!

 72. 72 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "sherekhan"
  Да! Много правилни заключения имаш! В чужбина 80% мият чинии, а тук в България най-малкото 80% работят по специалността си, т.е реализирали са се с 900 лева брутна заплата!

 73. 73 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "sherekhan":

  Така е 1.5 млр. за нищо! И Въобще Боко знае ли как тези пари се харчат! Най-добре е да се гласува един "реформаторски" закон и тези пари да се облагат с поне 50% данък, т.е държавата да изземе и да ги разпределя правилно, т.е. към "КОЙ"

 74. 74 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#68:"sherekhan"]Какъв катализатор са румънците в чужбина?[/quote]

  Ограничаването на правата им да гласуват доведе до по-голяма избирателна активност. Изборни резултати, които промениха Румъния. Що не вземеш да прочетеш сам какво се случва на министъра участвал в опорочаване на правото на румънците да гласуват навън. Пак ти казвам, изборът си е твой. Всеки може да използва ресурсите както намери за добре - един прави бомба, а друг електроцентрала... Така е устроен човек.

 75. 75 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 302 Неутрално

  "Миячите на чинии" наистина са част от българската емиграция в чужбина , но аз предполагам , че много малка част от тях се интересуват от избори и гласуване. Такива българи не гласуват дори когато са в България . Гласуващите българи в чужбина са тези , които искат достиженията на съвременната цивилизация да се реализират и в родината им, което ги прави истински полезни за нашата държава ! Това обаче не влиза в сметките на партии , които са се самопровъзгласили за "патриотични".

 76. 76 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  [quote#15:"Mark Twain"] И така е справедливо. [/quote]

  Тц. Изобщо не е справедливо.
  Плащането на данъци никъде не е критерий за националността.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 77. 77 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "panzerino":
  Да всяко мнение е ценно , но не всяко решение е правилно .
  отива Б.Б в Англия и си говори с емигрантите " ...Все по-хубаво става ... цяла България напавиХ в магистрали (не казва , че са в дупки на 1-вата седмица и все едно си в лодка) , вдигнаХ пенсиите на пенсионерите (с 5 лева) , направиХ детски градини деца (те българите вече не раждат) за всичко това платиХ ..... (а то струва два пъти по-малко , но гоправят наши хора и т.н. ) И какво си мислят нашите родни емигранти еййй тоя е Месия - да ама НЕ

  Все по-хубаво става :)
 78. 78 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  [quote#16:"andreas_hofer"] Пак повтарям всичко е строго индивидуално и няма нужда от подобни противопоставяния на ние и вие.[/quote]

  Абсолютно съм съгласна. Така както "териториалните* българи са много разнородни в професионално, интелектуално и социално положение, същото важи и за "глобалните" българи. А противопоставянето им е вредно за българското общество, за нас като нация въобще.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 79. 79 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Какви имигранти да привличаме? Циганите раждат повече от достатъчно. Може би това е истински проблем, който трябва журналистите като автора да разгледат? Но не, по-лесно е да се създава противопоставяне, да върви марксисткия наратив с пълна сила.

 80. 80 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "andreas_hofer":

  Напълно подкрепям мнението.
  Според мен истерията е, че както пише в статията, хората ще почнат да се връщат, след като спрат да работят. И кой с повече, кой с по-малко, тези хора ще са независими от системата в БГ и няма да търпят днешните политици, които в момента само насаждат омраза.

 81. 81 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2067 Весело

  Защо не отскочи някой от ''Дневник'' до Бостън примерно и да види българкото ''лоби''....по 7-8 та и повече в апартаменти 60-70 кв.м !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 82. 82 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#46] от "hope2000":

  Ами съгласен съм!
  Следователно е необходимо да се върнете в България и заедно, със съвместни усилия да променим нещата!

 83. 83 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#53] от "simon40":

  По пътя на вашата логика, трябва да разкрием и изборни секции в Бесарабия, Банат, Крим и където се сетите още, защото и там има Българи! Разликата между сега емигриралите, последните 26 години и другите е само в някакви си едни 100-200 години. Какво толкова ще му придиряме, а???

 84. 84 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#8:"sherekhan"]Съжалявам емигранти, но тия мантри, че който е читав бяга, са точно в обратната посока. Всеки качествен човек може да намери достойна реализация, навсякъде. [/quote]

  Ама доуточни се... Или няма да генерализираш или няма да говориш за проценти, защото с твоя опит едва ли си видял достатъчно "емигранти", за да имаш статистическа извадка. Иначе съм съгласен- това дали си в БГ или не, и според мен не е индикатор на това колко си кадърен има и кадърни и некадърни и в БГ и извън

  [quote#2:"sherekhan"]Защото това стана някаква мантра с тия 1.5 млрд. от емигрантите.[/quote]
  Май не са 1.5, а са 2 млрд. (и то само тия по банков път), но нека се съгласим с твоите 1.5 млрд.
  Това са почти 2% от 80 млрд (пак по твои данни). От простите числа не би ли следвало българите в чужбина да определят 2% от депутатите?

  Порусначен народ- слаба държава
 85. 85 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2252 Любопитно

  “Нека сме наясно, няма правилно гласуване, българите в София, в Сиатъл и в Анкара имат право да формират политически позиции, а “политика" значи битка на интереси, на визии за бъдещето."

  Това с визиите за бъдещето, спокойно може да го игнорираме, по отношение на родните политици!
  С другото съм съгласен!
  Огранизаването на глсовете в чужбина се разглеждаше като панацея за изборния туризъм на ДПС, но никак не е ясно дали ще се поличи търсения ефект!
  Развяването на плащане на данъци на имоти от гурбетчии е меко казано странно, защото тези данъци се плащат в общината, а същите индивиди и сега не могат да гласуват на местни избори от странство!

  I Want To Believe
 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mark Twain"
  "Който не плаща данъци тук, няма да гласува"
  Ми то така и циганите няма да гласуват?


  Еретик
 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#37] от "panzerino":
  " Но други неща са също важни- като например да дишаш свобода."
  А стига ве..... Сякаш тук някой ме държи за гушата. Без да съм цъфнал и вързал, тук прекарвам поне 50 дена по планините, отделям седмица за море и нямам ипотека.
  Не ми трябва да гледам чужда земя през прозорчето на кухнята в някоя кръчма и да вярвам, че въздухът е свобода.
  Успях два пъти да ида и до Алпите. Хубаво е, но да си местен или турист, а не гастрбайтер.


  Еретик
 88. 88 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#86] от "Костадин Иванов":

  Браво.

 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Весело

  [quote#15:"Mark Twain"]Който не плаща данъци тук, няма да гласува. [/quote]Кво правим с над 3-та милиона икономически неактивни избиратели (роми, трайно безработни и пенсионери)?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#16] от "andreas_hofer": Пропускаш нещо важно - дори и бачкерите на Запад имат впечатления как функционират по-напреднали общества - вкл. как функционират политическите им системи. На тях по-трудно можеш да им приложиш фокусите, които минават в БГ. Което обяснява и защо измислени партии като тези на патрЕотите не вървят особено всред българите в чужбина.

  Другото е, че делът на ик. активните в чужбина е по-висок - по разбираеми причини. Просто търтеи трудно оцеляват на Запад. Дори и да мият чинии си изкарват прехраната сами, а не висят на държавата. В БГ 50% от избирателите са ик. неактивни (пенсионери, роми и др). Това обяснява защо популистки партии успяват с девизи от сорта "дайте да дадем".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#22:"mr.lottalove."]Промените в ИК бяха насочени срещу българските турци в Турция. Българите зад граница бяха "жертвани" в името на тази цел. Сценаристите обаче, прехвърлят топката в спора между местните и задграничните българи[/quote]Не е сценарий - просто тази жертва е нелепа. По този начин БГ прерязва връзката точно с тази част от диаспората, която би искала да бъде ангажирана със ставащото в БГ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#27:"Forrest Gump"]принципът е много прост - имаш право да гласуваш там където плащаш данъци[/quote]Кво правим с ромите и пенсионерите?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#16:"andreas_hofer"]Но, това не означава, че ще тръгна да плюя България или да говоря колко съм успял и велик. [/quote]
  Вие може и да не го правите,но много от пишещите в този форум правят точно така.Изтъкват колко са преуспели и колко скапан бил животът в България.Как тук престъпността била най-висока/и това го каза българин,живеещ в ЮАР/,как здравеопазването ни било най-скапаното,същото се отнасяло и до образованието.Как едва ли не всичко се решавало с корупция/аз съм на 40 години и цял живот съм живял тук и не съм дал и 1 лев подкуп за каквото и да е /,курортите ни били най-смотаните и така нататък.Даже един каза,че емигрантите имали по-висока култура.Друг пък именувал се "глупав американец" постоянно обижда българите и като има статия за някое престъпление веднага прави извода,че всички българи били такива.Така че вие сте изключение от пишещите във форума.

 94. 94 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#90:"Николай Николов"]Просто търтеи трудно оцеляват на Запад. [/quote]
  А тук как оцеляват търтеите според теб?С въздух ли се хранят?Даже познавам българи,живеещи от социални помощи в западни държави,без да работят нищо друго.Я пробвай тук да живееш от социални помощи.

 95. 95 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 736 Неутрално

  А защо спорим по въпроси, които са уредени на конституционно ниво? Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право да гласува, както и да напуска и да се връща в България. Следователно всяко ограничаване на тези права е противоконституционно. Точка.
  Ако някой смята, че не е редно тези българи да гласуват, да поиска промяна в Конституцията - и да се аргументира защо (което ще е забавно). Дотогава всяко фактическо препречване е НЕЗАКОНЕН циркаджилък и подкрепата за промените в ИК е смехотворна. Това обаче досега не се е случило.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 96. 96 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 238 Весело

  [quote#2:"sherekhan"]И още нещо[/quote]
  и друго нещо... ти дан си баджанак на Валерката Симеонов ?

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  ПРЕМАХВАМЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!
  ОТПАДАТ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ.

 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#94:"mushashi"]А тук как оцеляват търтеите според теб?[/quote]Оцеляват с тарикатлъци. Социални помощи плюс от време на време работа на черно. Не, че такива опции няма и на Запад. Но като цяло българите на Запад работят, а не висят на помощи. Въобще спорът е безсмислен. В БГ 50% от избирателите са на социални помощи. В чужбина я са 5%, я не. И затова левичарски изгъзици не виреят всред българите в чужбина. Както и про-руски такива.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "sherekhan":

  Явно си доста млад,и затова ръсиш тъпотии на килограм!По голямата част драги,замина доста отдавна,защото нямаше хляб и мляко за децата ни!Работеше се за 30-40 марки заплати!Не си ти тоя,който да осъжда хората,заминали от безиходицата!Да,някои мият чинии,други бършат задници,но не всички са такива!Повечето са си устроили живота,децата им са пораснали в чужбините,и хич не им е леко/бил съм от тях/!И това че ти,си се уредил на добра работа,или са ти помогнали ,не означава че си велик!Напротив,дребна душица си,и не си интересен!

 100. 100 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#97:"Judjuk"]ПРЕМАХВАМЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!
  ОТПАДАТ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ. [/quote]

  Точно това е правилното решение. Има понятие "постоянно пребиваващ чужденец", което ти дава всички нужни права, ОСВЕН правото да гласуваш. Така ще могат "влюбените" в България да си стоят тук и да ѝ се любуват, но няма да се ползват с привилегиите на европейски паспорт, заради които всъщност искат да имат двойно гражданство, нито ще могат да гласуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK