От "Фейсбук" след отхвърленото вето: Честита стабилност

В парламента днес

© Георги Кожухаров

В парламента днес"135 против, 27 за, 3 въздържали се: ‪#ветоИК‬ падна, с него и всички маски.
Битката е загубена, войната продължава.
Просто е жалко, че ще се бием, затънали до кръста в позор.
‪#стигатрИКове‬ ‪#ИскамДаГласувам‬ ‪#СъединениетоПравиСилата‬ ‪#
изГЕРБване‬". Това написа във "Фейсбук" Мария Спирова, която живее в Лондон и е една от най-активните в протестите срещу ограничаването на възможността българите в чужбина да гласуват.


Реакциите от социалната мрежа, които "Дневник" цитира, се появиха, след като парламентът преодоля ветото на президента за гласуването в чужбина. Те изпревариха обещанието на управляващите във всяка държава да се откриват до 35 секции, а за отварянето на секция ще се искат 60 подадени заявления, а не 100, както досега.


"Отхвърлянето на ветото на Президента е "моментът Пеевски" на този парламент", написа Юлиан Попов.
Коментарът на Евгений Дайнов беше: "честита стабилност".

Ружа Смилова определи: "Цената на "стабилността" ще става все по-висока - постоянни погроми над правата на гражданите, надпревара за все по-грандиозни правни абсурди, политически салтоморталета. Пазарлъците между явни и по-скрити партньори от последните години ще ни изглеждат невинни детски игри."


"Тая стабилност е като онова сирене с тебешир, с което ни занимават от телевизора - сурогат, менте. Изобщо, чакам някой да се провикне от екрана, че няма такъв избор - между стабилност (национална сигурност) и демокрация и граждански права. Самото му натрапване вкарва разговора в обречен опасен шаблон. И предопределя победа за псевдо крепителите на псевдо стабилността в псевдо държавата на псевдо гражданите." - продължават оценките.


Николай Слатински: "Когато Народното събрание се превърне в леговище на антидемократи, в сборище на користолюбци, в тресавище на загубили здравия разум безхаберници и в свърталище на домодерни провинциалисти, то в него трябва да са намери критична маса народни представители, които да сложат незабавно неговия край, защото дори срамен край е по-добре от срам безкрай! Аз някога, някога, толкова някога, бях в единствените два парламента, които, когато достигаха до тази критична точка на неизбежното опозоряване, намираха в себе си критична маса депутати, загърбили личните си интереси и разпуснали ги веднъж и завинаги..."


"Хора от миналото. Сбогом" - обобщението на журналиста Иван Бедров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK