Християните се изселват от Светите земи

Християните се изселват от Светите земи

© Associated PressМного палестински християни напускат родните си места в търсене на по-добър живот. Положението е алармиращо: ако християнските общности продължат да се топят, бъдещето им е застрашено, пише Хиба Аслан за "Дойче веле".


Вече не са останали много християни. На западния бряг все още живеят 47 000 християни, а в Ивицата Газа техният брой е 3 000. Взети заедно, те съставляват малко над един процент от общото население в двете автономни палестински области. А това е почти нищо в сравнение с 18-те процента християни, населявали тези земи през 1948 година при основаването на Държавата Израел. Причините за топенето на християнската общност са многостранни.


Икономическите трудности са една от основните. "Моите деца искат да си подсигурят бъдещето. Искат да се оженят и да създадат семейство. За всичко това трябват пари. А повечето млади хора не печелят достатъчно. Затова и четирите ми деца се преселиха в САЩ ", казва свещеникът в баптистката църква във Витлеем Наим Хури в разговор с "Дойче веле". Две от децата му са останали в Америка. Един от синовете му се е завърнал и служи в една черква в старата част на Ерусалим. Дъщеря му е завършила кинознание в Америка. След това се е завърнала на Западния бряг, но не могла да си намери работа и отново заминала за САЩ при братята си, казва той.
Кариера в САЩ


Подобен опит е насъбрал и Явад Хана от село Тайбет в близост до Рамала. Още през 1960-те години баща му и някои от братята му се преселили в САЩ. Преди шест години две от децата му също заминали за Америка. Той смята, че братята му са взели правилното решение. "Един от братята ми замина сравнително късно. Той напусна страната преди 10 години. 25 години преди това работеше тук, но без особен успех. В Америка обаче проби и сега е собственик на много къщи", казва Хана. Казва, че също има валидна виза за САЩ, но не възнамерява да се преселва. "Не искам да ходя никъде. Искам всички да се завърнат и да живеем тук заедно." Много от християните в автономните палестински области споделят същата съдба. 85 процента от изселилите се християни вече са разпродали имуществото си в старата си родина. Повечето християни са заминали за Средна и Латинска Америка. Малцина предпочитат европейските държави.

Икономическите трудности са една от основните причини, които ласкат много млади палестинци към чужди страни.

© Associated Press

Икономическите трудности са една от основните причини, които ласкат много млади палестинци към чужди страни.


Копнеж за сигурност


Безработицата, ниските заплати и липсата на перспективи тласкат много млади палестинци към чужди страни. "Основните причини за емиграцията на християните се коренят в политическото положение и свързаните с него икономически и обществени дадености", казва социологът Бернард Забела от университета във Витлеем. Палестинските области отбелязват съвсем малък стопански ръст и не предлагат възможности за развитие. " Тук младите хора не виждат бъдеще за своите проекти", казва Забела. Социологът смята, че политическото решение на Близкоизточния конфликт, или поне дълготрайното военно примирие са най-важните ключове, които могат да задържат младите хора в страната.


Социологът от университета в Рамала Ейад Баргути споделя това становище. Той също смята, че израелската окупация е основната причина за емиграцията на много млади палестинци. Бернард Забела отбелязва и още една причина за засилване на преселението на младите християни. "Личната свобода днес има много по-висока стойност, отколкото преди. Близостта на семейството, която в миналото беше гарант за социална сигурност, отмира. Решението за емиграция може да бъде и израз на независимост и мобилност в отделни случаи", казва той.


Тревога за християнските общности


Броят на християните в палестинските автономни области е много малък. Наим Хури казва, че християнските общности не могат да си позволят толкова голям брой преселници. Хури предупреждава за надвиснала "катастрофа". "В Палестина има съвсем малко християни. Опасявам се, че черквите скоро ще се се превърнат само в туристически атракции", казва той.


Само в неговата общност десет големи семейства християни вече са се изселили. Черквите окуражават вярващите да останат в родината си. Свещениците посещават изпаднали в беда семейства и се опитват да облекчат положението им. "Опитваме се да дадем на вярващите шанс поне за малко да забравят за тежката си ситуация. Това обаче не би било възможно без помощите на църковните общности от западните страни. Без тях положението би станало още по-тежко, помощта им е крайно необходима. Иначе някой ден ще осъмнем в една Свещена земя без християни", казва свещеникът.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Християните се топят навсякъде в Близкия изток - от една страна бягат, от друга страна ги убиват ислямистки терористични групировки. Християните са най-преследваната религиозна група в света в момента. Дневник, на вашия сайт уж се изказват много видни християни, защо не помолите някой от тях да коментира положението на християните в БИ и Африка?

 2. 2 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Поредната глупава статия на "Дойче веле", написана от Хиба Аслан! Много ясно че няма да напише за причините за стопяване на христянската общност под мъдрото ръководство на Абу Мазен. Няма да напише за постоянните заплахи и притеснения от страна на арабите - мюсулмани, или защо от милярдите, които арабите от т.н. Палестина, получават от христянския свят, не се заделя и за христяните-араби там. Най-малко пък ще пише защо арабите- христяни в Израел се чувстват сигурни за своето бъдеще, чувстват се част от страната и даже служат доброволно в израелската армия.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Защо бе братя бягате от най-мирната и най-толерантна религия?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Неутрално

  Християните се изселват от Светите земи от 1948 година след основаването на Държавата Израел.

  [email protected]
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Така е, голяма глупост направи ООН-то с "учредяването" на държавата Израел в 1948 по начина по който го направи...
  Като добавим и агресията на християните от САЩ в региона, няма как да не "изчезнат" християните от люлката на християнството.....
  Добре че християнски САЩ ги приемат да имигрират ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#4] от "karabastun":

  В интерес на истината много преди това, още от времето на Халифата и кръстоносните походи, но и създаването на Израел "подпомогна" процеса.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Положението е алармиращо ?
  ала̀рма
  Значение на думата аларма

  ж., само ед.
  1. Сигнал за тревога в армията и в органите за противопожарна охрана.
  2. Разг. Шум, глъч, олелия. Вдигам аларма.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  Мисля че съвсем скоро ще спра да чета Дневник, с тези непрекъснати препечатки от прогресистки медии, чиито статии единствено и само пропагандират някаква адженда (левичарска) и заблуждават хората. Израелската окупация била виновна - така ли? Ами то там всъщност има автономия, защо бягат откакто се появи автономията, а не преди това? И що няма сравнение с християните в Израел - от там бягат ли? Няма нужда Дойче Веле да ми казва, и сам знам отговора.
  А това за икономиката е най-смешното и жалкото в цялата картинка. Дойче Веле и останалите левашко-прогресистки медии са големи фенове на "Boycott, Divestment and Sanctions Movement" (макар че не винаги си го признават), което принуждава израелските компании, които дават хляб на огромен брой араби от всякакви религии на Западния бряг да затварят фабриките там. Работещите в тия фабрики са под закрилата на израелското трудово законодателство и печелят пъти повече от събратята си работещи за братята си чорбаджии (Палестинската автономия няма трудово законодателство - няма болнични, платен отпуск, майчинство, охрана на труда, обезщетения - див капитализъм, ама леваците в ЕС мълчат като бити да не казвам какви по темата). Обаче според европейските комунета израелският бизнес е виновен за "влошаването на ситуацията". Гнус ме е от тия просто, повръща ми се.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо само палестинските християни? Защо не сирийските, иракските? Само за последните 10 години в Ирак бяха изгонени или избити всички християни. 350 хол. Прие Сирия, а сега и там са подложени на геноцид. В момента в Сирия, във все още останалите християнски градове и квартали, ежедневно се избиват християните. И това не е ново явление. В този регион на всеки 50-60 год. Са подложени на геноцид. Но най интересното е, че тази тема не се коментира. Никой не коментира, че във всички ислямски държави отношението към християните е едно и също, както и съдбата им. Нека проследим съдбата на християните в Голфа. Там вече няма такива. Те са избити, църквите са разрушени, а проповядването на християнството е наказуемо със смърт. Погледнете съдбата на християните в Афганистан, Пакистан, Нигерия. А ако се върнем назад в историята и погледнем турската империя колко християни е избила и прогонила ще разберем до колко тази религия е толерантна и какво ни очаква при съвместното ни съжителство. Не е нужно да си пророк, за да видиш какво ни очаква.Не, христраните не са икономически имигранти, както се опитват да ни внушат тук. Християните в ислямските държави са подложени на геноцид от исляма, което е време да бъде признато. Геноцид.

 10. 10 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#2] от "Magen David":

  И няма да напише, че стопяването върви при условие, че върховната власт в Палестина е под мъдрото ръководство на Израел...

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  А за християнските общности в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и прочие, прочувствен материал няма ли да има? А точно за "палестинските", които не са застрашени от нищо?

  "те съставляват малко над един процент от общото население в двете автономни палестински области. А това е почти нищо в сравнение с 18-те процента християни, населявали тези земи през 1948 година при основаването на Държавата Израел" - аха, значи Израел е виновен? Знаех си аз...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2189 Весело

  До коментар [#9] от "baxter":

  Недей, че мюсюлманите ще спрат да се изселват в Германия...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#10:"Преспанец"]И няма да напише, че стопяването върви при условие, че върховната власт в Палестина е под мъдрото ръководство на Израел...[/quote]
  В Израел няма стопяване. Тук христянската общност процъвтява. Стопяват че под диктата на арабите. И не Израел е отговорен за безопастноста на христяните там, нито за икономическото им положение.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 233 Неутрално

  То пък да беше от вчера като тенденция... Половината християнска диаспора от Ливан се е изселила от 60те-70те насам. Което е солидна бройка, ако я сравниш със Асирийската Христиаянска църква в Ирак и Сирия, който са 2-4 милиона общо в двете държави към 2011та...

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  В интерес на истината много преди това, още от времето на Халифата и
  ========
  Какво ти е виновен пак Халифата ?
  Още от времето Саладин , Светите земи са били пазени непокътнати от страна на Халифата. А при Сюлейман , онази стена дето плачат на нея , едва не е била съборена. Много от везирите са били за събарянето и но Султана е бил категоричен , да си остане.
  Ти потърси и виж как преди това римските легионери са палели , грабили и убивали Светите земи. До коментар [#6] от "boby1945":

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Винаги съм се чудел, защо всичко описано в Стария и Новия Завет се случва точно там, като отвориш карата на света на цял екран
  може да го скриеш под върха на малкия си пръст

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А в Палестина те бяха голяма част от Фатах, което значи, че в доминираната от Хамас Газа нямат думата в политическия живот. От друга страна понеже Газа е под блокада, каква религия изповядваш не е от сериозен въпрос на изходите при КППТ-та на Изрел....

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Светите Земи

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Християнството се е хлъзнало по губещата писта в световен мащаб, и няма да е водеща религия след време. Ние обаче няма да сме живи да видим, пък и сега българите сме християни чисто номинално, кацайки в България, ако не види някоя църква, външен човек по нищо не може да се досети, че в християнска страна.

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Юдеите още преследват християните, това никога не е преставало, още от времето на Исус.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "Magen David":

  Само да попитам между нашествието на арабите в Палестина ок. 600 г. и 40-те години на 20-ти век кой е основният етнически и религиозен фактор в Палестина? И защо чак след масовото заселване на твоя народ стават тези работи?

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Наистина е неразбираема любовта на (уж) десния Дневник към материалите на западната левичарска преса.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#22:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Наистина е неразбираема любовта на (уж) десния Дневник към материалите на западната левичарска преса.[/quote]

  Ляво- толерастката клика, завладяла Западна Европа, си пуска пипалата и у нас.

  Имат си президент, медии, политолози, анализатори, журналисти, партийни лидери.

  Режат главите на всеки, несъгласен с тях! Инак са много състрадателни и милозливи към пришълци, цигани, ЛГБТ и т.н.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Разстроено

  Наистина обезпокоителна статия! Еврейско-ционистката окупация на Западния бряг и причинената от нея безработица, бедност и безперспективност карат хиляди палестински християни да напускат светите земи и да търсят по-добро бъдеще в чужбина... наистина тъжно!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Гневно

  [quote#2:"Magen David"]Поредната глупава статия на "Дойче веле", написана от Хиба Аслан! [/quote]

  Поредната правдива статия на ДВ!

  [quote#2:"Magen David"] Много ясно че няма да напише за причините за стопяване на христянската общност под мъдрото ръководство на Абу Мазен. Няма да напише за постоянните заплахи и притеснения от страна на арабите - мюсулмани, или защо от милярдите, които арабите от т.н. Палестина, получават от христянския свят, не се заделя и за христяните-араби там.[/quote]

  Много ясно, че няма да признаеш, че основната причина палестинските християни в Западния бряг да напускат своите родни земи сте ВИЕ ционистите окупатори! Цитат от статията: "Социологът от университета в Рамала Ейад Баргути споделя това становище. Той също смята, че израелската окупация е основната причина за емиграцията на много млади палестинци."

  [quote#2:"Magen David"] Най-малко пък ще пише защо арабите- христяни в Израел се чувстват сигурни за своето бъдеще, чувстват се част от страната и даже служат доброволно в израелската армия.[/quote]

  Пак ционистка лъжа, типично за вас впрочем! Израелските араби християни се чувстват ДИСКРИМИНИРАНИ от вашето правителство и власти!!!

  http://www.huffingtonpost.com/nadim-nashif/how-israel-targets-its-pa_b_5396594.html

  http://imeu.org/article/discrimination-hate-crimes-against-christian-palestinians-in-the-holy-land

  http://mondoweiss.net/2012/03/the-myth-of-israels-favorable-treatment-of-palestinian-christians/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  До коментар [#24] от "Иво":

  Отново се изказа без да имаш абсолютно никаква представа за какво говориш. Колко пъти да ти обяснявам да спреш да попиваш като сюнгер пропагандата на разни дойчевелета, индипендънти, бибисита и всякакви други политически инструменти (щото те медии не са - единствено спортните новини може да се четат там)?
  Я да ни обясниш каква бедност причиняваше Sodastream и защо затвори фабриката си на Западния бряг. Става ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#3:"lz2"]Защо бе братя бягате от най-мирната и най-толерантна религия?![/quote]

  Елзетка, ти прочете ли статията изобщо!? Палестинските християни бягат от репресиите на ционистките окупатори на Западния бряг! Бягат от НЕЗАКОННАТА израелска окупация на Западния бряг!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#25:"Иво"]Пак ционистка лъжа, типично за вас впрочем! Израелските араби християни се чувстват ДИСКРИМИНИРАНИ от вашето правителство и власти!!! [/quote]

  Хахахахахахахахахахахахахахахахаха.

  The Huffington post, хахахахахахахахахахахахахахахахахахаха.

  Я постни някоя статия от там относно това как мъже "чувстващи се жени" трябва да ползват женските тоалетни и съблекални и който е против е мръсен bigot и трябва да бъде уволнен от работа, да му се конфискува бизнес, и да бъде вкаран в затвора до живот. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#27:"Иво"]Палестинските християни бягат от репресиите на ционистките окупатори на Западния бряг! Бягат от НЕЗАКОННАТА израелска окупация на Западния бряг![/quote]

  Казва някакъв мюсюлман на заплата в Палестинската автономия, която се издържа с омраза към Израел. Егати източника.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Любопитно

  [quote#21:"Преспанец"]И защо чак след масовото заселване на твоя народ стават тези работи?[/quote]

  И кой точно те излъга, че това е станало СЛЕД създаването на Израел? Дойче Веле ли ти каза? Я прочетете малко история какво се е случвало по тия земи ПРЕДИ създаването на Израел. Примерно между разпада на Османската империя и ВСВ. Става ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#13:"Magen David"]В Израел няма стопяване. Тук христянската общност процъвтява.[/quote]

  Стига си лъгал ционисте, истината е съвсем различна от тази, която описваш:

  http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Debunking-Israels-imagined-Christian-awakening-340243

  http://www.jpost.com/Israel-News/Demonstrators-demand-equality-as-Christian-schools-in-Israel-remain-shut-415402

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "Magen David":

  Да, това е абсолютно вярно. Имам приятели, ливански християни, които живеят в Израел. Те се чувстват изключително добре и нямат никакви проблеми в Израел. Това са фактите, а когато фактите говорят останалите трябва да мълчат.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  Ивчо, признай си че си яростен и убеден анти-семит моля те. Чуеш ли Израел и веднага настръхваш. Ще ти олекне. Няма от какво да се притесняваш - всичките ти идоли комунета са такива, никой няма да се изненада.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ами че християните в Близкия Изток се топят откакто тези страни вече не са колонии...В Ливан са били 60% от населението, в Сирия над 20%, ама демографията и най-вече омразата и зависта на мюсюлманите към по богатите и по-успелите- спомнете си ливанската гражданска война, водят до това че всъщност над тези хора се извършва религиозен геноцид!
  Обаче овладените от лявата либерастко-толерастка пасмина Европа и Америка само гледат и мълчат!

 35. 35 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Ибрахиме, престани да ме занимаваш с поредните идиотщини, които си прочел в ислямо-левичарските сайтове.
  Аз говоря за христянската общност в Израел. Те са защитени от закона, полицията и армията по същия начин както останалите граждани. Арабите-христяни са едни от най-образованите в Израел. В последните години все повече от тях служат доброволно в израелската армия.
  http://www.jpost.com/Christian-News/Christian-Arabs-increase-integration-into-Israeli-society-441744

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 36. 36 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#3:"lz2"]Защо бе братя бягате от най-мирната и най-толерантна религия?![/quote]
  Моля ти се, ти не разбра ли, че бягат по икономически причини и от израелската окупация, иначе всичко останало е наред.

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#33:"Тюфлекчия"]всичките ти идоли комунета са такива, никой няма да се изненада. [/quote]

  А иронията е, че Израел е създаден благодарение на СССР и Сталин и именно руските комунисти въоръжават и помагат на новосформираната израелска армия да се изправи срещу обединените арабски сили почти веднага след създаването си. Докато САЩ по това време са били против и дори се говори, че са изпращали оръжие на арабите тогава да се бият срещу Израел.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#15:"eti"]Какво ти е виновен пак Халифата ? [/quote]
  Ети-ханъм, ти какво викаш- халифатът си е едно добро място за живеене, а ?
  Бре, какви моми е раждала, ражда и днес българска майка юнашка- да им се ненагледаш.

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Статията е фалшива, защото изтъква причини за изселване, които са еднакви и за християни и за мюсюлмани.
  Ако се това причините, защо процентът на християните намалява. Защо тези фактори не влияят еднакво!

  подпис
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#35:"Magen David"]Арабите-христяни са едни от най-образованите в Израел. В последните години все повече от тях служат доброволно в израелската армия. [/quote]

  Вярно.
  http://www.hebreos.net/wp-content/uploads/2014/12/idf-cristianos.jpg

  http://www.hebreos.net/wp-content/uploads/2014/12/cristianos-israel.jpg


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Статията иска да скрие единствената възможна причина. Християните са обект на дискриминация.
  Няма по-верен индикатор от статистиката - християните намаляват.

  подпис
 42. 42 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  След създаването на Израел? Пълна глупост!!! Защо си мисля, че освен еврейската държава по него време се случват още неща в БИ. Например създаването на арабски държави, от племенна без граници се създават държави с държавни политики. Или пък откриването на петрол и засилването на влиянието в региона на петролните монархии (обикновенно мюсулмански). Така написано в статията човек може да си помисли, че до 1948 в БИ е царял разкош и като идват евреите идва и бедността. Всъщност не, бедността си е същата, само дето в Израел работиха и си направиха рай, а в другите места цари мизерия от мързел

 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  Мъдри хора са това християните.Няма препитание,няма надежда,няма бъдеще,в "Палестина"(Ерец Исраел)!.Добре правят,че се изнасят.Събратята им мюсюлмани също така се изнасят,но в по-малък темп.И на тях,и на християните трябва,да се помага в тази дейност и бъдат насърчавани.Достатъчно са се мъчили,68 години стигат!Светът е пълен и с християнски,и с мюсюлмански страни.Да приемат събратята си!И Израел,да помогне морално и материално!!!

 44. 44 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Magen David":

  Витлием до 67 г е христянски град. Чуствайки заплахата от мюсюлманския религиозен терор, те се обръщат към Израел да ги анексира. Израел не се съгласява. Хората на Арафат поущряват прогонването им и икономическо развитие с Израел е спряно. Терорът ликвидира поклоничество и приходите секват. Това го чака и Ерусалим, ако се вземе от арабите. Камбаните бият, но няма кой да ги ЧУЕ!

 45. 45 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":
  До 67г само Назарет е в Израел.

 46. 46 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":
  Ефенди, ако бутнат стената какво ще стане с джамиите?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "baxter":

  защото палестинските са 'доказателство' колко е лош Израел.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1095 Весело
  [quote#45:"Peter Stoychev"]само Назарет е в Израел[/quote]
  https://youtu.be/CuWsoNiwTOU
  https://youtu.be/zbjjQoyzVXQ

 50. 50 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#48] от "abdelhaqq":

  Тъй де, точно това "доказателство" имах предвид.

 51. 51 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#2] от "Magen David":

  И на мен не ми се връзват нещата с така поставената "Основна причина". Доколкото ми е известно християните бягат от палестинските а и не само палестинските земи най-вече заради непрестанния тормоз оказван върху тях от мюсулманите.

  Panta rhei....
 52. 52 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Държавата Израел е създадена от ЦИОНИСТИТЕ с решението на ООН. Решаваща е политическата и военна помощ на СТАЛИН! Това нито един евреин не го ОТРИЧА.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#26:"Тюфлекчия"]Отново се изказа без да имаш абсолютно никаква представа за какво говориш. Колко пъти да ти обяснявам да спреш да попиваш като сюнгер пропагандата на разни дойчевелета, индипендънти, бибисита и всякакви други политически инструменти (щото те медии не са - единствено спортните новини може да се четат там)? [/quote]

  Говоря това, което говорят самите палестински араби християни на Западния бряг и израелските араби християни в Израел. А, линковете са от уважавани западни и арабски медии.

  [quote#28:"Тюфлекчия"]The Huffington post, [/quote]

  Ми, да The Huffington post авторитетна американска медия. Защо толкова много не ги харесваш.

  [quote#29:"Тюфлекчия"]Казва някакъв мюсюлман на заплата в Палестинската автономия, която се издържа с омраза към Израел. Егати източника.[/quote]

  Това го казват и палестинските християни живеещи на Западния бряг, виж в другите линкове там има интервюта с палестинските християни от Западния бряг!

  И ето още информация по темата, този път от Euro news.... палестински християни и свещеник на протест срещу израелската окупация и репресии спрямо тях:

  http://www.euronews.com/2015/08/30/christians-protest-against-israel-s-divisive-separation-barrier/

  И още и още:

  http://www.middleeasteye.net/news/palestinian-christians-dressed-santa-claus-march-against-israeli-occupation-1335759505

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#33:"Тюфлекчия"]Ивчо, признай си че си яростен и убеден анти-семит моля те. Чуеш ли Израел и веднага настръхваш. Ще ти олекне. Няма от какво да се притесняваш - всичките ти идоли комунета са такива, никой няма да се изненада.[/quote]

  Не съм никакъв антисемит. Сред евреите има прекрасни, честни и стойностни хора. Но, не приемам незаконната израелска окупация на Западния бряг, както мнозинството европейци не я приемат и както ЕС не я приема. Не приемам нарушаването на човешките права на палестинските християни от страна на ционистките окупатори (армия и заселници). Осъждам евреиското насилие, репресии и дискриминация спрямо цивилните палестинци, както и ЕС и ЕП осъжда същото. Моята позиция всъщност е европейската официална позиция по отношение на този въпрос и конфликт. Ако, аз съм антисемит, че осъждам евреиските престъпления, то би трябвало и ЕС да има антисемитска политика, а това разбира се НЕ е вярно.

  И накрая НЯМАМ НИТО едно комуне идол. Покажи поне един мой коментар където хваля някой комунистически идол! Поне един!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#35:"Magen David"]Ибрахиме, престани да ме занимаваш с поредните идиотщини, които си прочел в ислямо-левичарските сайтове. Аз говоря за христянската общност в Израел. Те са защитени от закона, полицията и армията по същия начин както останалите граждани. Арабите-христяни са едни от най-образованите в Израел. В последните години все повече от тях служат доброволно в израелската армия. [/quote]

  Ибрахиме, ти си израелски ционист, живееш в Израел, настроен си негативно спрямо палестинците и разбира се си против двудържавното решение на палестино-евреиския конфликт. Твоите коментари по темите Израел и Палестина покриват напълно лъжливата ционистка пропаганда на вашето крайно дясно правителство. Така, че няма как да повярвам на твоите лъжи, когато става въпрос за правата и свободите на палестинските араби на Западния бряг (за това точно става на въпрос в статията) и по отношение на израелските араби християни, които също споделят, че са дискриминирани от вас евреите ционисти (юдеисти и атеисти (какъвто си ти)). Затова и в линковете (и то от израелски медии също), които споделих по горе показах и именно мнението на тези хора, които са засегнати от вашата престъпна политика в региона - палестинските араби християни и израелските араби християни. Вярвам на тези хора, а не на лъжливи ционисти като теб. Това е положението!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#42:"stanislavdi"]След създаването на Израел? Пълна глупост!!! [/quote]

  Не е глупост, а факт. От началото на израелската окупация на Западния бряг до ден днешен броят на палестинските християни намалява почти всяка година. И причините за това са ясно показани и изяснени от тази статия под която коментираме.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Разстроено

  До коментар [#43] от "Sabbath":

  Сабате, това което си написал е ужасно цинично, но и ужасно искрено. Може да си радикален в позициите си, като повечето крайно десни и/или ултра религиозни евреи юдеисти, но поне винаги си бил честен и искрен в това което мислиш и пишеш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Гневно

  До коментар [#47] от "Peter Stoychev":

  Бих ти отвърнал на обидата с удоволствие, но форумните правила ми го забраняват. Иначе, това което съм написал са фактите, такива каквито на проционисти като теб хич не се харесват. А, те (фактите) са: Еврейско-ционистката окупация на Западния бряг и причинената от нея безработица, бедност и безперспективност карат хиляди палестински християни да напускат светите земи и да търсят по-добро бъдеще в чужбина... наистина тъжно!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#51] от "Molossian":

  Заблуждаваш се по този въпрос, палестинските християни напускат Светите земи (Западния бряг) заради израелската окупация там, насилието което извършва спрямо тях от страна на крайно десни евреиски заселници и израелската армия, заради бедността в района, която пак се дължи на израелската окупация и т.н. за повече инфо виж коментар [#24] и другите след това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Не приемаш нарушаването на правата на палестинските християни? А приемаш ли нарушаването на правата на всички християни в региона, каквато е всъщност позицията на ЕС? Или това е тема табу,изисква особена политическа коректност. Правата на християните в ислямския свят не се нарушават от Израел, а от религията наречена ИСЛЯМ. Както и да овъртат разните европейски псевдохуманисти, това са фактите, това е истината от която се страхуват европейските толерасти. И ще ти кажа защо. Защото се страхуват от исляма. Гащите им треперят, неприятно зацапани. Но това няма да ги спаси от ислямската инвазия. Европа вече започва да чувства заплахата и за това националистите набират скорост.

 61. 61 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Грешка, имам приятел който е християнин и живее в Израел, та той ми казва доста различни неща от Вашите твърдения.

  Panta rhei....
 62. 62 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":
  Една лъжа можеш да я повториш 10000000000000..............0 пъти. Един палестинец се препичал на слънце. Минават други палестинци и го питат: - Защо там се събират хора? -Раздават бонбони. Затичали се натам. Той погледал, погледал и той се затичал. Бягай и ти, да не свършат!

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#60:"baxter"]Не приемаш нарушаването на правата на палестинските християни? А приемаш ли нарушаването на правата на всички християни в региона, каквато е всъщност позицията на ЕС? [/quote]

  Разбира се, че не приемам нарушаването на правата на християните където и да е по света. В моите коментари тук във форума винаги съм защитавал християните от посегателства, насилие или обиди без значение от къде идват те. И това е нормално защото аз самия съм православен християнин. Но, не разбрах Бакстер защо реши, че ЕС приема насилието на християни в Близкия изток!???

  [quote#60:"baxter"] Или това е тема табу,изисква особена политическа коректност. [/quote]

  Не бива да има коректност по такива въпроси.

  [quote#60:"baxter"]Правата на християните в ислямския свят не се нарушават от Израел, а от религията наречена ИСЛЯМ. [/quote]

  Правата на християните по света се нарушават от много хора, както и от много държави, които са от различна религия или въобще нямат религия. Ще дам примери: най-много се нарушават правата им от изроди терористи, като боклуците от ИД, Боко Харам и други подобни терористи. Нарушават се от радикални индуисти в Индия, които ограбват и палят църкви и насилствено карат местните индийски християни да си сменят вярата в Индуизъм. Нарушават се на Западния бряг от радикални ултрарелигиозни юдеи (и израелци), които нападат християнски църкви, палят ги и тероризират палестинските християни живеещи там. Нарушават се в атеистични престъпни комунистически режими, като КНДР, където се преследват вярващите християни. И при всички подобни случаи аз пък и ЕС се е застъпвал за правата на тези хора. Аз колкото мога във форума, а ЕС може би недостатъчно чрез някакви свои механизми и дипломатически канали. Но, позицията на ЕС е винаги в защита на религиозните права на християните по света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Разстроено

  [quote#2:"Magen David"]защо от милярдите, които арабите от т.н. Палестина, получават от христянския свят, не се заделя и за христяните-араби там.[/quote]
  Не само че се заделя, ами християнските общности там са направо на пълна издръжка на Запада. Пише го и в статията... А защо са в такова тежко положение наистина трябва да се коментира и то не ан гро, а съвсем конкретно и в съответствие в отделните страни.
  И като в случая си говориме за Палестина то е адски лицемерно да се хвърля ей така цялата вина на палестинската автономия и да се пренебрегва напълно политиката на Израел, която ги третира буквално като втораръка хора напълно наравно с палестинците мюсюлмани. И трябва сериозно да се запитаме защо е така? При всички проблеми с ислямизма е факт, че палестинските християни винаги са намирали повече представителство сред палестинските организации отколкото от страна на Израел. И това не е оправдание за Фатах, а е катастрофален баланс за политиката на еврейската държава. И до ден днешен. Да не говориме че е прекрасно документирано как евреите са процедирали с християните там при създаването на Израел и при последвалите войни - не са правили абсолютно никаква разлика между християни и мюсюлмани...

 66. 66 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":

  На, просвещавай се:
  https://youtu.be/kGv9mym3Sqk

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 67. 67 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Разстроено

  [quote#8:"Тюфлекчия"]Ами то там всъщност има автономия, защо бягат откакто се появи автономията, а не преди това? И що няма сравнение с християните в Израел - от там бягат ли?[/quote]
  Източен Йерусалим част от автономията ли е? От кога се появи автономията? Дори в статията ти пише че озселването е процес който тече от над половин век. Аки искаш сравни какъв процент са били християните дори в изконни територии на Израел като Назарет преди 40те години и какъв процент са сега. Данните се намират лесно в нета...

 68. 68 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#56:"Иво"]От началото на израелската окупация на Западния бряг до ден днешен броят на палестинските християни намалява почти всяка година. [/quote]
  Не Иво, просто евреите живеят по-добре. Виновни за това не са евреите, а онези които чакат на готово Аллах да им направи земята рай. Нещо повече, през 1948 не е имало възможност да се сравнява как се живее по света, как живеят другите християни в Италия, Испания, Португалия и тогава всичко си е било ок. Но научавайки как живеят в Европа, християните-араби са ядосани и обвиняват Израел за това. Ми не, няма причина. Да не би от Египет да не бягат копти? Да не би в Иран християните да са цъфнали? Да не би от България, Полша, Румъния и Русия да няма избягали християни? И за тях ли е виновен Израел

 69. 69 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Разстроено

  [quote#9:"baxter"]Сирия, във все още останалите християнски градове и квартали, ежедневно се избиват християните. И това не е ново явление. В този регион на всеки 50-60 год. Са подложени на геноцид.[/quote]
  Единственото смислено нещо от поста ти. Но за това е и толкова смахнато да се приказва каква идилия било при Асад. Който наистина проследи историята на християните там знае, че от края на колониалната епоха там християните са постоянно дискриминирани и редовно гонени. И Асад баща е от най-изявените представители в това отношение (тогава не по "религиозни" а по политически причини)...
  Но когато запада изисква свобода на вероизповеданията и права за малцинствата това било намеса във вътрешните работи на суверенни страни... гнус...

 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#15] от "eti":

  При Халифата 7-9 век много християни са били прогонени от земите в днешна Палестина, това е 300 години преди Саладин...
  Замалко и Константиопол да се затрие... хан Тервел е спасил ромеите за да си имаме после векове наред проблеми с тях....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Не са споменати причините за изселване на християните от Светите земи.

  Преди 1 година израелци заселници от екстремистка терористична организация нападат и запалват манастира и църквата на езерото Галилея, намираща се в Израел, (там където Христос е нахранил с 5 хляба и 2 риби 5000 последователи), оставени са надписи "неверници", "неверниците трябва да се унищожават, а 2 служители на църквата са пострадали, разрушенията се оценяват на
  1, 6млн.€ .
  Не е известно какво стана с терористите, интересно е отношението на израелската държава, която отказва да възстанови щетите на манастира, по закон щети се възстановявали само при терористични акции в израелско/ палестински конфликт.
  Президентът посещава манстира след нападението и обещава на християните да съдейства за възстановяване на щетите и обещава сигурност на християните в Израел.
  Това не е единственото нападение на християнски църкви и манастири, твърдението за сигурността на християниете и грижите на Израел са фалшиви.
  Преди това е нападнат Бенедиктинския манастир, от 70 израелци заселници, 2 кръста са унищожени, единият от които хвърлен в Галилейското езеро.
  2014г , по време на посещението на папата там,
  базиликата във Витлеем "Рождество Христово" и в Ерусалим църквата "Успение Богородично" от бенедикт. манастир Дормитио , часове след службата на папата , са нападнати/пожар.


 72. 72 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Защо християните се изселват от Светите земи

  Известната долина Кремисан, близо до Ерусалим и на 5км от Витлеем, с Бенедиктинския комплекс, 2 манастира, църкви , детски градини, училища, професионални училища по електротехника, електронно управление на машини, техн. механика и автомеханика, дървообработване, и теологичен семинар, посещавани от ученици от всички религии.

  Комплексът се финансира от отглеждане на лозя на земите на комплекса, производство на известна в Германия и Австрия марка вино, и селско стопанство.
  58 християнски семейства освен Бенедиктинския комплекс притежават земя в долината и отглеждат лозя, част от гроздето идва и от Хеброн.
  Израел обаче решава 2006г "Стената" да мине точно през земите на комплекса, единият манастир , част от земите и Винарната остават от едната страна, на страната на Израел.
  Трябва да се разрушат и две сгради на комплекса за да мине "стената", конфискува се от Израел частна земя на комплекса и на християните обитаващи долината за "стената" и комплексът остава откъснат от Витлеем, от учениците , работниците, доставчиците, т.е. унищожава се икономическата основа на комплекса и на християнските семейства наоколо.
  От тогава се водят дела, 2013г има официално писмо на бишофите до САЩ/ Кери.
  Но "стената" се строи, както казва Израел, "от съображения за сигурност".


 73. 73 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Хей, някой компетентен да знае - кога израилците ще престанат да си удрят главите по стената на плача? Кого чакат още! Някоя звезда да падне от небето ли?! Не мога да ги разбира! Хем ОЩЕ чакат Месая, хем ползват благата на последователите на Месая.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#64] от "venci4":

  Хахаха... за какво говориш (пишеш) изобщо!? Какви рани, какви владици, какви партийни секретари и какви 5 лева ти се въртят в главата изобщо!?

  До коментар [#66] от "venci4":

  По добре ти се просвещавай, чети и гледай какви ги вършат твоите крайно десни ционистки дружки спрямо християните в Палестина и Израел:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/11786802/Burning-of-Christian-churches-in-Israel-justified-far-Right-Jewish-leader-says.html

  http://news.nationalgeographic.com/2015/12/151224-israel-jewish-terrorism-arson-christian-church-multiplication/

  http://plus61j.net.au/?p=3226

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#64] от "venci4":

  Хахаха... за какво говориш (пишеш) изобщо!? Какви рани, какви владици, какви партийни секретари и какви 5 лева ти се въртят в главата изобщо!?

  До коментар [#66] от "venci4":

  По добре ти се просвещавай, чети и гледай какви ги вършат твоите крайно десни ционистки дружки спрямо християните в Палестина и Израел:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/11786802/Burning-of-Christian-churches-in-Israel-justified-far-Right-Jewish-leader-says.html

  http://news.nationalgeographic.com/2015/12/151224-israel-jewish-terrorism-arson-christian-church-multiplication/

  http://plus61j.net.au/?p=3226

  http://www.ifamericansknew.org/history/rel-christians.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#65:"antikommunist"]При всички проблеми с ислямизма е факт, че палестинските християни винаги са намирали повече представителство сред палестинските организации отколкото от страна на Израел. И това не е оправдание за Фатах, а е катастрофален баланс за политиката на еврейската държава. И до ден днешен. Да не говориме че е прекрасно документирано как евреите са процедирали с християните там при създаването на Израел и при последвалите войни - не са правили абсолютно никаква разлика между християни и мюсюлмани...[/quote]


  Абсолютно точно и вярно. Апропо, в различните министерски кабинети на Фатах и Абас често е имало представители и даже министри на местните палестински християни, самия Абас винаги е показвал своето уважение към Християнството, редовно посещава празничните християнски литургии (на Великден и Рожество Христово) в църквите в Западния бряг. А, тази година Великден беше и празничен и почивен ден за всички палестинци, а не само за християните там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#68:"stanislavdi"]Не Иво, просто евреите живеят по-добре. Виновни за това не са евреите, а онези които чакат на готово Аллах да им направи земята рай. [/quote]

  Виж Стани, че, евреите живеят по-добре от палестинците спор няма. Въпросът е защо това е така... дали пък няма връзка факта, че Западния бряг е подложен на чуждестранна израелска окупация, която спира икономическото развитие на региона!? Защото, според мен (и много други хора) случаят е точно такъв. Дали, още няма връзка с това, че цялата тази територия е насечена на стотици парчета от стотиците нелегални евреиски колонии там, както и на стотиците КПП!? Ето ти повече информация за размисъл:

  http://www.un.org/depts/dpa/qpal/docs/2012Cairo/p2%20jad%20isaac%20e.pdf

  http://mondediplo.com/focus/mideast/question-3-2-2

  [quote#68:"stanislavdi"] Да не би от Египет да не бягат копти? Да не би в Иран християните да са цъфнали?[/quote]

  За съжаление има репресии и преследвания от страна на радикални ислямисти в доста мюсюлмански държави, но ако сравниш стандарта на живот на египетски копти и иранските християни пак ще установиш, че последните живеят най-зле и бедно. Основната причина за това, както вече стана ясно е израелската окупация на Западния бряг и блокада на Газа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4770 Разстроено

  По-високата миграционна и емиграционна активност на християните в Близкия Изток, вкл. Балканите в сравнение с мюсюлманите през последните два века е добре известно на занимаващите се с демография. Една от причините е ислямският фатализъм, водещ до пасивност, друга - по-лесното интегриране на имигрантите мюсюлмани в християнските и постхристиянските среди. И когато през 20-ти век естественият прираст на християните пада под този на мюсюлманите поради по-широкото разпространение на семейното планиране при тях естествено е тяхната относителна, а после и абсолютна численост да намалява. Това намаляване се проявява дори там, където християните не са могли да се оплачат от дискриминация, напр. Ливан до гражданската война през 1970-те години. А настъпилото възраждане на исляма, възвръщането му към корените - а те са доста, ама доста агресивни, влоши нещата още повече. Отделно християните се оказаха втора категория хора и във възникналата националистическа еврейска държава...
  Тъжно - но това е положението...

 79. 79 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#69] от "antikommunist":

  Явно такива като теб от всяка манджа правят каша, и в края на краищата и прасетата трудно я ядат. Никога и никъде не съм идеализирала диктатурата на Асад, но от началото на войната го подкрепям, защото е единствената ефективна сила, която се противопоставя на ислямската инвазия и единствената пречка да не бъдат изтребени християните до един. Но както и да обясняваш на определени индивиди тази подробност те си повтарят като гайди един и същи припев. Тъй да се каже едно си баба знае и него си все бае.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Европа да даде убежище на християните, а мюсюлманите да си стоят по домовете.

 81. 81 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#19] от "Циклонален вихър":

  +++! Ако се случи да идете в Португалия, забележете как вечер църквите са пълни с хора.

 82. 82 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 514 Неутрално

  А какво ще кажат франсетата, които изпитват духовен оргазъм, че ислямистите убиват християни? Нали франветата ругаеха египетската армия, че взе власта и спаси египетските християни от изтребване! Какво ще кажат франсетата и рашките за християните, нали те ислямизираха Иран и Афганистан! Нали ЕС съумя да ислямизира Турция!
  какво ще каже и господин папата? Нали в билията е писано, че ще се появи човек, който ще обедини много хора. Тзи човек е антихрист и името му е Мохамед, пророк не на Алах, а на сатаната!

 83. 83 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Любопитно

  [quote#77:"Иво"]ако сравниш стандарта на живот на египетски копти и иранските християни пак ще установиш, че последните живеят най-зле и бедно. Основната причина за това, както вече стана ясно е израелската окупация на Западния бряг и блокада на Газа.[/quote]
  Ибрахиме, ти съвсем откачи бе момко! Какво ти е виновен Израел че иранските христяни живеели бедно? Тези глупости са прекалени даже и за някой на твоето ниво.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 84. 84 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":
  Да, нечии права се нарушават навсякъде. Но тук говорим за масов геноцид, за масово избиване на определена общност. Това е съвсем различно. Що се отнася до това дали Европа се застъпва и въобще дали поставя на дневен ред това масово изтребване и гонение на християнските общности в ислямския свят е факт. Да си чул някъде и някой да говори за това? Не! Дори и да се чуе тук там по нещичко, е дълбоко законсперирано, деликатно смекчени. Та в Ирак вече няма християни, те са или избити или прогонени, а имуществото им разграбено. Със сирийските християни се случва същото. Ливан, който беше на 85% християнски, вече няма и 30%. Ако проследим историята ще видим, че християните в ислямския свят са унищожени. Това е геноцид, който трябва да бъде признат поне от християнския свят. Нещо, което Европа не смее да стори. Ето Германия, която не посмя да признае арменския геноцид. Сега може би ще го стори. Защо? Нашата държава не смее да признае турското робство и геноцида, който е извършван над бъгарското население,защо ? Дори и арменския геноцид страхливо го нарече изтребление или нещо подобно. Защо? От страх?

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  [quote#83:"Magen David"]Ибрахиме, ти съвсем откачи бе момко! Какво ти е виновен Израел че иранските христяни живеели бедно? Тези глупости са прекалени даже и за някой на твоето ниво.[/quote]

  Ибрахиме, не си ми разбрал коментара, имах предвид, че палестинските християни в Западния бряг живеят бедно, по-бедно от иранските и египетските.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#84:"baxter"]Що се отнася до това дали Европа се застъпва и въобще дали поставя на дневен ред това масово изтребване и гонение на християнските общности в ислямския свят е факт. Да си чул някъде и някой да говори за това? Не! Дори и да се чуе тук там по нещичко, е дълбоко законсперирано, деликатно смекчени. [/quote]

  Чул съм разбира се, най-малкото медиите (европейските) говорят и пишат за това. Освен това папа Франциск, често обръща внимание на този ужасен процес, което му прави чест. Мене друго ме дразни.... а именно, че ЕС не сформира военна сухопътна коалиция, която да бъде пратена в Сирия, Ирак и Либия и която на терен да унищожи ИДилските изроди. Това трябваше да се направи още повече след няколкото атентата в Париж, а след това и в Брюксел.

  [quote#84:"baxter"] Та в Ирак вече няма християни, те са или избити или прогонени, а имуществото им разграбено. [/quote]

  Преувеличаваш. Да, за съжаление иракските християни намаляха след падането на режима на Саддам, но все още има християни, които живеят там. След създаването на псевдохалифата повечето иракски християни избягаха от земите, където командват идилските изроди и отидоха или на север в Иракски Кюрдистан или на юг към Багдад и териториите контролирани от иракското правителство. И тези хиляди християни бяха приети и приютени там. Освен това стотици, може би хиляди иракски християни създадоха свои собствени милиции и сега заедно с кюрдските и шиитски милиции и заедно с армията се бият срещу общия им враг в лицето на злото ИД!

  [quote#84:"baxter"] Със сирийските християни се случва същото.[/quote]

  Бяха убити много сирийски християни, но повече успяха да избягат и сега по младите се бият срещу ИДилската чума.

  [quote#84:"baxter"]Ливан, който беше на 85% християнски, вече няма и 30%. [/quote]

  Кога Ливан е бил 85 % християнски!? Нещо не си го спомням това. Може би през 1920 г. ? Или по рано? А, основната причина християнското население в Ливан да намалява е икономическа.... страната след избухването на Ливанската гражданска война претърпя за съжаление голяма икономическа и финансова криза. Апропо, напускат не само ливанските християни. Ливанската диаспора по света днес е по-голяма като брой хора от ливанците, които живеят в самия Ливан днес.

  [quote#84:"baxter"] Ако проследим историята ще видим, че християните в ислямския свят са унищожени. [/quote]

  Не могат да бъдат унищожени, след като милиони християни живеят в Египет, Ливан, Сирия и стотици хиляди в Ирак, Иран, Йордания, Палестина и т.н.

  [quote#84:"baxter"]Ето Германия, която не посмя да признае арменския геноцид. [/quote]

  Тук съм съгласен с тебе, всички европейски държави трябва да признаят арменския геноцид.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Любопитно

  [quote#84:"baxter"]Ливан, който беше на 85% християнски, вече няма и 30%.[/quote]
  И на дневен ред идва въпроса как се оставиха ливанските християни така. А всеки който познава малко трагичната история на тази страна, която някога е била най-благоденстващата в БИ, знае че тя беше разсипана, разпарчетосана и унищожена най-вече отвън, като освен палестинската ООП (която в онези години далеч не е толкова ислямизирана) основна и активна роля играят именно Израел и "светския" режим на Асад. Най-много християни емигрираха от Ливан именно когато израелците ги бомбеха като луди. Ислямът е също огромен проблем особено последните години, но сте се вперили като вманиачени в него и не гледате цялата картина, а тя е доста нелицеприятна не само за ислямските, но и за доста неислямски или "светски" сили в региона... (да не говориме например че светската Турция на Ататюрк най-успешно и радикално унищожи до тогава много силно застъпените християнски малцинства, но това наистина е друга тема)

 88. 88 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Разстроено

  [quote#86:"Иво"]а именно, че ЕС не сформира военна сухопътна коалиция, която да бъде пратена в Сирия, Ирак и Либия и която на терен да унищожи ИДилските изроди[/quote]
  Именно! Но тогава цялото прогресивно човечество щеше да ревне "империализъм" бла бла бла "концесии и петрол" бла бла бла "намеса във вътрешните работи на суверенни държави" бла бла бла...

 89. 89 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":

  Папата и руския патриарх. И какъв беше в края на краищата резултатът? Празни приказки и надежди. Вселенско лицемерие.
  Що се отнася до това кога християните в Ливан са били над 85%, ами до края на седемдесетте години. Това беше най- християнската държава в региона. За това и по конституция президентът е християнин. Сега в момента е една разбита държава. По скоро няма държава. А християните в Ирак от 2-3 милиона, в момента няма 20_30 хиляди. Около 350 хил. В момента все още живеят в Сирия около Дамаск, най вече, останалите оцеляли имигрират в Европа, САЩ, Канада и Южна Америка.
  Християните винаги са били с единия си крак на Запад, но е факт че християните в арабските страни периодично, а в повечето ислямски страни и непрекъснато са подложени на геноцид.

 90. 90 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#54:"Иво"]Сред евреите има прекрасни, честни .... [/quote]

  Хихихи ! Сега ако прибавим и ''трудолюбиви'', картинката ще е фърст ....
  Дядо навремето викаше : - Евреин никога не заспива вечер уморен от работа.
  Викаше и : - Пръстите им са жълти от броене на пари.
  Кой ли пък знае защо народите за утвърдили тези крилати фрази за преизбрания етнос ?!!


 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#88] от "antikommunist":

  Може би щеше да има и подобни гласове, но те нямаше да бъдат прави според мен. Защото ЕС беше нападнат, ИД ни обяви война (на целия ЕС) и ние европейците имаме пълното право да отговорим на тази заплаха с военен удар.

  До коментар [#87] от "antikommunist":

  Така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 818 Любопитно

  [quote#25:"Иво"]основната причина палестинските християни в Западния бряг да напускат своите родни земи сте ВИЕ [/quote]

  До коментар [#25] от "Иво":

  Дали наистина е така ? Ето ти малко материал за размисъл :
  http://religionnews.com/2015/11/30/palestinian-authority-limits-christmas-celebrations-west-bank/

  http://www.cbn.com/cbnnews/insideisrael/2012/may/why-are-christians-really-leaving-bethlehem/


  http://www.clarionproject.org/news/bethlehem-monastery-fire-was-islamist-arson-says-church

  http://www.gatestoneinstitute.org/2838/palestinians-christians

  http://www.gatestoneinstitute.org/7832/palestinians-christian-history

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#89:"baxter"]Папата и руския патриарх. И какъв беше в края на краищата резултатът? Празни приказки и надежди. Вселенско лицемерие. [/quote]

  Е, днешния папа е не е папа от 13 век, който да организира кръстоносни походи. Аз папата не го виня въобще, виня Оланд, виня белгийския премиер, виня ЕП и ЕК, че не предприе контраудар срещу базираните идилски плъхове в Ирак и Сирия. В този ред на мисли още по очевидно стана видно, че ЕС има спешна нужда от създаването на своя собствена европейска армия и сили за бързо реагиране и отбрана.

  [quote#89:"baxter"]Що се отнася до това кога християните в Ливан са били над 85%, ами до края на седемдесетте години.[/quote]

  Честно, казано изпитвам съмнение в достоверността на това твое твърдение, потърсих повече инфо в нета, но не намерих нищо, ако ти можеш да покажеш повече данни би било хубаво.

  [quote#89:"baxter"]Сега в момента е една разбита държава. По скоро няма държава.[/quote]

  Вярно тежко е положението там, но чак пък толкоз.... в момента Ирак и Сирия са по зле от Ливан.

  [quote#89:"baxter"]А християните в Ирак от 2-3 милиона, в момента няма 20-30 хиляди. [/quote]

  Тук пак преувеличаваш. Християните в Ирак са 10 пъти повече (най-малко 300 хиляди души), като в някои статии видя и числото 500 хил. .

  Сега намерих една таблица с инфо:

  http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/150227141917-christians-middle-east-exlarge-169.jpg

  [quote#89:"baxter"]Християните винаги са били с единия си крак на Запад, но е факт че християните в арабските страни периодично, а в повечето ислямски страни и непрекъснато са подложени на геноцид. [/quote]

  ИД подлага християните на геноцид... няма спор в това, в други са подложени на репресии и дискриминация. Надявам се, че след като ИД бъде унищожено християните в Сирия и Ирак пак ще могат да заживеят нормално, спокойно и мирно. Дай Боже и това да стане някой ден.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#67:"antikommunist"]Източен Йерусалим част от автономията ли е? [/quote]

  В статията не се говори за Източен Йерусалим, а за други градове - да я беше прочел. И като има толкова данни що не ги даде, а? Щото и тях не си чел. Иначе щеше да знаеш, че етническите прочиствания в Близкия изток започват с разпада на Османската империя, която като всяка империя до появата на турския национализъм на Мустафа Кемал и другите изроди младотурци не е позволявала подобни глупости, и макар и дискриминирани до някаква степен спрямо мюслимите, изповядващите религии различни от Исляма са се радвали на закрила на живота, собствеността и правото да си живеят спрямо обичаите от страна на империята. То и това е една от причините арабите да мразят турците, ама това е друга история. Та като свършва ПСВ и арабелите почват кланетата и прочистванията, под благосклонния поглед на англичани и французи, които разчитат оставяйки ги да си правят каквото си искат да запазят влиянието си в региона за вечни времена. Всъщност появата на Израел забавя донякъде този процес започнал поне 20-30 години по-рано.
  И като плюете с Иво-комуниста по евреите и Израел, да бяхте се поинтересували какво е станало с евреите в Близкия изток, които не са били в границите на Израел през 1948 година. Много е поучително, ама няма да го прочетете в Дойче Веле, Индипендънт, Гардиън или Хъфингтън пост.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#93:"Иво"]Честно, казано изпитвам съмнение в достоверността на това твое твърдение, потърсих повече инфо в нета, но не намерих нищо, ако ти можеш да покажеш повече данни би било хубаво. [/quote]

  Ами то за това не се търси "инфо в нета", а се четат книжки. По възможност от учени различни от цитираните горе в статията. "Инфо в нета" има на ниво пропаганда, или ако се чудиш как да минеш някое ниво на някоя компютърна игра. В Хъфингтън пост също няма да намериш данни за нищо (там има за ползването на тоалетни от мъже "чувстващи се жени", което явно подкрепяш и ти, да ти имам и православното християнство).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#92:"nimrod"]Дали наистина е така ? Ето ти малко материал за размисъл : [/quote]

  За Ивчо никакви данни различни от предоставените от Палестинската автономия и любимите му левичарски пропагандни рупори не важат. Напълно безмислено е да му се дават подобни линкове, разкази на очевидци и каквото и да било, което не следва линия, успоредна на партийната.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 97. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1667 Весело

  [quote#54:"Иво"]И накрая НЯМАМ НИТО едно комуне идол. Покажи поне един мой коментар където хваля някой комунистически идол! Поне един![/quote]

  Навремето непрекъснато венцехвалеше Чавес, в началото и Мадуро, ама като видя към какво фиаско отива работата и спря.

  Между другото ако не знаеш, ЕК и ЕП не изразяват мнението на мнозинството европейци - обикновено изразяват точно обратното мнение. Така че ако си в крас техните простотии, ти не се изявяваш като европеец, а като обикновен брюкселски чиновник-тунеядец. Имаше една пиеса на Шекспир "Както ви харесва"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#92:"nimrod"]Дали наистина е така ? Ето ти малко материал за размисъл : [/quote]

  Наистина е така, ето още материал за размисъл:

  Palestinian Christians, for example, widely complain Israeli policies — and not Palestinian militant groups — have hurt their communities, causing a massive exodus of Christians from the land that is at the heart of Christianity. For Christmas, hundreds of Palestinians in Gaza were granted rare approval to leave the besieged Palestinian enclave, and many were expected to look beyond Gaza and settle elsewhere. Ten years ago, there were some 3,000 Palestinian Christians in Gaza; today, little more than 1,000 remain. "The blockade is one issue, and also the threat of another Israeli attack," said the Rev. Alex Awad, the former dean of the Bethlehem Bible College in the West Bank, who has worked in Gaza. "Who would want to endure Israeli bombardments in Gaza every 12 months or every two years, to live that nightmare of not knowing whether you are going to live through the bombardment or not?"

  http://www.ibtimes.com/middle-east-christians-flee-populations-syria-egypt-palestine-iraq-dwindle-amid-2246684

  И още:

  https://www.youtube.com/watch?v=-lfCqisw8uQ

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Има и още доста много други статии по въпроса , засега се спрях само на тия . Намерих ги много лесно , просто поразтърсих малко из Нета . За щастие съществуват и други източници на информация на тоя свят, не само сайтовете на любимата ти палестинска пропаганда , с която обилно поливаш всичко .
  На мен лично ми прави впечатление как за пореден път неистово се опитваш да прикриеш действията на фанатичните палестински ислямисти , както и на прогнилата , затънала до гуша в корупция и вътрешни дрязги палестинска администрация
  по темата - сигурно си въобразяваш , че по тоя начин помагаш с нещо на обикновените палестинци , и християни и мюсюлмани . Нищо подобно - помагаш само на фанатиците измежду тях и точно така се създава атмосферата на омраза , необходима за присъединяване към ИД
  До коментар [#24] от "Иво":

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 100. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#96:"Тюфлекчия"]За Ивчо никакви данни различни от предоставените от Палестинската автономия и любимите му левичарски пропагандни рупори не важат. Напълно безмислено е да му се дават подобни линкове, разкази на очевидци и каквото и да било, което не следва линия, успоредна на партийната. [/quote]

  Не следвам никаква партийна линия, вярвам на самите палестински християни, които споделят това което пише в тази статия под която коментираме в момента, както и от техни интервюта и мнения изразени в линковете, които съм посочил аз. Вярвам на палестинските християни, а не евреите ционисти, които много ясно представят нещата по един изкривен и неверен начин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK