Оптимизмът на слоновете

Оптимизмът на слоновете

© Associated PressНе знам какво животно е бил Доналд Тръмп в предишния си живот, но сега му се налага да играе слон. Това е традиционният символ на Републиканската партия, чиято номинация за президентските избори той запази още в началото на месеца. Калифорния и Ню Джързи след три седмици би трябвало да му дадат нужните за формализацията 134 делегата. Лидерите на републиканците един по един се примиряват с факта, че пряко тяхната воля повече от 10 милиона десни гласа го наложиха като кандидат.


Миналата седмица Тръмп дойде във Вашингтон, за да се срещне с партийния елит.


Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън се видя с Тръмп за 45-минутен разговор. Конгресменът каза, че най-вече искал да се запознае с бизнесмена, когото бил виждал само веднъж преди това. Той направи интересната уговорка, че "сега партията трябва да е обединена, но не може да имитираме единство". Седмица по-рано Райън бе отсякъл, че още не е "готов" да подкрепи Тръмп.
Дилемата му е разбираема – ако застане категорично зад тази неортодоксална, неочаквана и нежелана кандидатура, а републиканците се издънят наесен, собствената му политическа кариера отива на кино. Ако пък Тръмп успее, традиционната йерархия в партията ще бъде обърната завинаги. Оставащият вариант, който вече изглежда почти невероятен, е задействането на някаква процесуална контрареволюция на конгреса през лятото, с която Тръмп да бъде отрязан от кандидатурата. Това практически ще гарантира появяването му начело на трета партия през есента.


Затова лидерите на републиканците трескаво търсят как може да извадят някаква последователна политическа програма от хаотичния, популистки, но и много допадащ на първичния електорат на републиканците поток от изказвания, които представляват засега политическата философията на Тръмп. Неговата непредвидимост плаши най-много.


Въпреки личните нападки на Тръмп, Джон Маккейн явно е преценил, че партийното единство е по-важно от обидата, идваща от някой, който се е измъкнал от служба във Виетнам.

© Reuters

Въпреки личните нападки на Тръмп, Джон Маккейн явно е преценил, че партийното единство е по-важно от обидата, идваща от някой, който се е измъкнал от служба във Виетнам.

Стигна се до нещо като плаваща уговорка Тръмп да получи подкрепа в набирането на средства от централната организация на Републиканската партия. В крайна сметка, въпросът за парите е ключов за изборите през есента. Дори и да имаше свободен милиард долара на разположение, което е доста съмнително, и дори да беше склонен да го изпука за президентската си кампания, Тръмп пак няма да се справи с очакваните разходи. От страна на демократите вероятно ще бъдат набрани и похарчени между два и три милиарда долара. Това не са само пари за реклама, но и за организация по места, подпомагане на кампаниите на приятелски настроени сенатори и конгресмени, и още много други разходи, които се налагат от модерната американска политическа машина. Впрочем, Тръмп, който уж щеше да се самофинансира, вече се съгласи да получи подкрепата на милиардера Шелдън Аделсън – ултраконсерватор и магнат в Лас Вегас.


Като цяло, сред републиканския елит ясно се очертаха три групи, които са приблизително равностойни по влияние в момента:

 • - Такива, които явно приемат Тръмп като кандидат с откровен ентусиазъм (като Сара Пейлин), придружен с очевидни апетити за участие в бъдещия му кабинет (Бен Карсън е чудесен пример, както и сенаторът от Алабама Джеф Сешънс). Бившият лидер на републиканците в Конгреса Нют Гингрич е там, да не говорим за губернатора на Ню Джързи Крис Кристи и бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Те са си намерили ракетата носител и вероятно между тях ще се разиграва томболата за вицепрециздентската номинация;


  - Онези, които ще го преглътнат, понеже нямат друг избор и после ще си изплакнат устата с някоя опорна точка като тази, че такава е волята на електората, какво да се прави. Райън най-вероятно ще влезе в този лагер, а партийният лидер Рийнс Прийбъс е вече там, както и сенатора Джон Маккейн. Марко Рубио изглежда преминал през няколко етапа на самоубеждаване. Дори за Тед Круз се твърди, че обмисля присъединяване с оглед на бъдещата си сенатска кариера, макар че това би бил триумф на безпринципността. Тази група е мотивирана от различни подбуди, най-важната от които е, че поставя победата над Хилъри Клинтън (или който и да е демократ) над всичко;


  - Непримиримите противници, сред които са цялото семейство Буш, Мит Ромни, консервативният коментатор Бил Кристъл, много други видни републиканци. В този лагер доминира мнението, че по-добре десницата да загуби наесен и да се опари. Само така партията ще изчисти идеологическия си облик и ще се върне по-късно усилена във властта, както направи след краха на Ричард Никсън.


Приелите Тръмп като че ли имат най-нелека съдба. Рубио, например, трябваше да обяснява, че не се интересува от вицепрезидентската позиция, но ще застане зад "кандидата на партията". Едва след няколко настоявания от интервюращия, той си извъртя езика да нарече Тръмп по име. По време на кампанията сенаторът настояваше колко е опасно да се предадат ядрените кодове в ръцете на "непредвидим измамник", докато опонентът го наричаше "Малкия Рубио". Още по-невероятно ми се видя примирението на старейшината Маккейн, за когото Тръмп преди време бе казал, че не е бил кой знае колко добър воин, след като е попаднал в плен. Бившият боен авиатор и известен републикански ястреб явно прецени, че партийното единство е по-важно от обидата, идваща от някой, който се е измъкнал от служба във Виетнам. Сенаторът Линдзи Греъм, който се смята за капацитет във външната политика и който редовно громеше дилетанта Тръмп, сега се отчете с миролюбив разговор по телефона.


В лагера на непоколебимите противници на Тръмп непопулярният Ромни изпъква с постоянството си, докато Джеб Буш още не може да събере достатъчно енергия да изглежда адекватен. Ромни натиска бизнесмена да си извади данъчните декларации, което е практика за всички кандидати от 40 години насам, и за което самият Тръмп настояваще преди 4 години. Сега републиканският титуляр отказва, оправдавайки се с одит. Доста по-вероятен изглежда страхът на Тръмп истинското състояние на финансите му да стане ясно от данъчните документи. Кампанията на Клинтън веднага подхвана темата, но пък тя е уязвима по друга линия, за която ще пиша отделно.


Иначе няма скучно с Тръмп, след като в деня на активните срещи във Вашингтон излезе информация, че бившият му иконом е призовавал в социалните медии Обама да бъде обесен за "измяна". Ден по-късно гръмна скандал с остро критична статия във в. "Ню Йорк Таймс", за която бяха интервюирани 50 жени, които са имали вземане-даване с Тръмп през последните 40 години. Те по различен начин обясняваха как той ги карал да се чувстват неудобно, обиждал или унижавал. Но както отбеляза с безпощадна точност комикът Стивън Колбер, къде е новината в нещо, което е ясно поне от четири десетилетия насам? Заради множество по-стари и по-скорошни изказвания, Тръмп като цяло е много непопулярен сред жените и малцинствата. Това се очаква да му приседне най-осезаемо като проблем по време на есенната обща кампания.


Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън е в дилема дали да застане твърдо зад Тръмп.

© Associated Press

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън е в дилема дали да застане твърдо зад Тръмп.


Преди двайсетина години журналистът Марк Сангър заключи в портрета си на Тръмп, че той води "съществуване, необезпокоявано от бученето на една душа." Във вторник вечерта богаташът-кандидат президент се опита да покаже, че има не само съвест, но и известни съжаления, в силно рекламирано интервю със звездата на "Фокс Нюз" Мегин Кели. Журналистката беше разгневила Тръмп миналото лято с въпроси по време на един от дебатите. Тогава той бе казал за нея, че й "излиза кръвотвсякъде". Виждаше се колко трудно сега от Тръмп може да се изтръгне недвусмислено извинение, макар че явно се опитваше да звучи миролюбиво – поне както той го разбира. Като кандидат-президент няма как да спечели без да преубеди поне част от женския електорат. Просто миролюбието не му е в кръвта, докато нарцисизмът му идва естествено.


Най-големият цирк стана отново изплувалата на бял свят история, в който Тръмп играе пиар под името Джон Милър (понякога Джон Барон) и дава интервюта за самия себе си по телефона на журналисти. Този забавно-нарцистичен сюжет отпреди четвърт век сега доби съвсем друго звучене, когато героят му може да седне зад бюрото в Овалния кабинет. Без да му мигне окото, Тръмп отрече в национален ефир нещо, което вече бе признал навремето. И същия ден успя да изръси друга лъжа – че сирийски бежанци са задържани с мобилни телефони, на които е изобразен флагът на ИСИС. Така потенциалният бъдещ върховен главнокомандващ без затруднения поддържа незавидния си рейтинг, даден от факт-чекърите на PolitiFact.com, според който само 1 от всеки 50 негови изявления е истина.


Не че дебатите по същество са нещо, на което можем да заложим наесен. Бизнесменът, който е цар на прякорите, отдавна нарича съперничката си "Изкривената Хилъри" (Crooked Hillary), а към либералната сенаторка Елизабет Уорън (която бе спрягана за вице) се обръща с "Шантавата Елизабет" (Goofy Elizabeth). Кампанията на Клинтън отскоро започна да налага контра-прякора "Опасния Доналд" (Dangerous Donald), който не виждам да й донесе особен успех. Според мен истинските привърженици на Тръмп могат само да са доволни от подобно развитие. Няма как да надвиеш някого като Тръмп в тази игра. Когато бе подложен на атака заради отношението му към жените, той незабавно се извъртя с поредица тиради за изневерите на Бил Клинтън. Така дебатът безнадежно загърбва същинските теми, понеже в надвикването на четвъртокласници в училищния двор неизменно побеждава най-гласовитият.


Мит Ромни натиска милиардера да си извади данъчните декларации, което е практика за всички кандидати от 40 години насам, и за което самият Тръмп настояваще преди 4 години.

© Reuters

Мит Ромни натиска милиардера да си извади данъчните декларации, което е практика за всички кандидати от 40 години насам, и за което самият Тръмп настояваще преди 4 години.


Интересно е да се отбележи как Тръмп избягва да атакува Сандърс. Много показателно той не се опита да му затвърди прякора, макар че два-три пъти го нарече "Лудия Бърни" (Crazy Bernie) (да, стигнахме дотам това да е критерий в президентските кампании на най-дълготрайната световна демокрация!). Подобно поведение издава умишлена стратегия или интуитивен импулс да се изронят подръжници на сенатора наесен, които по-скоро ще преминат партийните линии отколкото да гласуват за Хилъри.


Понеже коментаторите вече го наричат масово "мистър", а не Доналд, се подсетих за един класически политически филм от 1939 г. на Франк Капра, Mr. Smith Goes to Washington. В него се разказва за неочаквания триумф на новоизбран популист в Конгреса, който помита утвърдените сили в столицата. Не случайно Денис Прегер, известен консервативен коментатор, наскоро писа: "Републиканската партия не е на Рейган. Тя е на Тръмп. Успех."


Към което бих добавил само, че и да спечелят, и да загубят, слоновете ще трябва да се заредят с безрезервен оптимизъм.
___________________________________________
Бележка: Разписанието и резултатите на първичните избори е тук.


Отлично направена карта може да намерите тук.


Авторът приема читателски коментари и въпроси на [email protected]


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Невероятно увлекателен анализ. Изчетох го с удоволствие. Поздравления за автора!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на leibach
  leibach
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "- Непримиримите противници, сред които са цялото семейство Буш" - само това да прочете човек му е достатъчно. Това нискоинтелигентно семейство разби средната класа в САЩ и въвлече страната в множество военни конфликти.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  Слон в стъкларски магазин...

 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И все пак нещо ми липсваше в този анализ. Никой не е в състояние да ме убеди, че в САЩ се случва нещо случайно. Тръмп е явление, при това печелившо за републиканците. Всичко останало е добре изграден сценарий. Тръмп е новия курс на републиканците и се надявам да бъде бъдещия президент.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Весело

  Имаме няколко фактически пропуска тук. Последно Елизабет Уорън беше наречена "Покахонтас", на Тръмпстъра му остават само 77 гласа, Родъм беше наречена "enabler", преведено почти като "сводник" на Бил и т.н.

  Според проучване на ИПИ, Христофорката е лидер сред гробокопачите на GOP и Тръмп в българските медии. Следва Валери Найденов-ченгето и още няколко камуняки.

 6. 6 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А за песимизма на магаретата?

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  "- Онези, които ще го преглътнат, понеже нямат друг избор и после ще си изплакнат устата с някоя опорна точка като тази, че такава е волята на електората, какво да се прави. Райън най-вероятно ще влезе в този лагер, а партийният лидер Рийнс Прийбъс е вече там, както и сенатора Джон Маккейн. Марко Рубио изглежда преминал през няколко етапа на самоубеждаване. Дори за Тед Круз се твърди, че обмисля присъединяване с оглед на бъдещата си сенатска кариера, макар че това би бил триумф на безпринципността."

  Интересно ми е наистина каква ще бъде позицията на Рубио и Круз относно евентуалното избиране на Тръмп като официален кандидат на РП за президент!? Защото, по време на предизборната борба Тръмп от една страна и Рубио и Круз от друга страна си нанесоха наистина неприятни обиди. Между тях видимо имаше истинска омраза... и сега, ако Рубио и Круз въпреки това подкрепят Тръмп ще покажат пълна липса на себе достойнство. Впрочем, това вече се случи с Карсън.... преди няколко месеца Тръмп обиждаше и се подиграваше с Карсън намекна, че Карсън е луд лекар или нещо такова. И какво стана като Карсън се оттегли от кандидат президентската надпревара....!? Застана зад гърба на Тръмп и го подкрепи. Ако, Круз и Рубио направят нещо подобно ще паднат в очите на много хора.

  "- Непримиримите противници, сред които са цялото семейство Буш, Мит Ромни, консервативният коментатор Бил Кристъл, много други видни републиканци. В този лагер доминира мнението, че по-добре десницата да загуби наесен и да се опари. Само така партията ще изчисти идеологическия си облик и ще се върне по-късно усилена във властта, както направи след краха на Ричард Никсън."

  Това ми се струва най-принципната и честна позиция. Дори с цената на загуба на Тръмп (и с това на републиканската кандидатура на Тръмп) трябва да се казва истината за този перко и клоун. И нормалните хора в РП (ако изобщо такива са останали там) да се противопоставят на всичко лошо, което въплъщава Тръмп!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Враво на автора, на когото не симпатизирам политически. Просто той се е опитал да бъде максимално обективен по отношение на политическите реалности, без да крие своята враждебност към Тръмп, но и без да прекалява в негативните си оценки на Тръмп като личност, умело скрити в текста.

  Браво! В света на политиката, особено в България, това не е особено често срещано явление.

 9. 9 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Изглежда американците няма да имат печеливш вариант на изборите - Клинтън или Тръмп .
  Трябва да избират по-малкото зло.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 10. 10 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "1 от всеки 50 негови изявления е истина"
  Кво да говорим повече. Даже на ББ сигурно са повече

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В повечето анализи които съм чел се изтъкват скандалите около Тръмп, биографията му, начина на изразяване. За мен по-същественото е защо получава толкова силна подкрепа?

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Какво значи "да запазиш номинация"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на firstcmt
  firstcmt
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Тъй като не съм запознат - как така се случи, че кампанията му е като републикански кандидат?

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  "Затова лидерите на републиканците трескаво търсят как може да извадят някаква последователна политическа програма от хаотичния, популистки, но и много допадащ на първичния електорат на републиканците поток от изказвания, които представляват засега политическата философията на Тръмп. "

  Сами си го направиха. С кьорфиüеци като търсенето на акта за раждане на Обама и други много приоритетни теми. Славната Републиканска партия се изроди в това което е днес. Да се оправят.
  До коментар [#4] от "baxter":

  За републиканците - да. Но на изборите определят независимите. Републиканците и демократите са ясни, с малки изключения под строй за партийния кандидат, който и да е той. Ако Тръмп успее да убеди тези в център, пе§ели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  " Просто миролюбието не му е в кръвта, докато нарцисизмът му идва естествено. "
  Сменяте само рода на местоименията и получавате идеален портрет на леля Хилъри.

  Еретик
 16. 16 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#4] от "baxter":

  както писах и преди 2-3 седмици, подготвям се за ситуацията, в която ще трябва да ви пратя бутилка уиски

  Авторът е написал нелоша статия, но очевидно е демократ, след като използва доказано манипулативната статия на НЙТаймс за доказателство.

 17. 17 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво на автора. Добър пример и за местните. Освен с стремеж към макс обективност, допълва и с приложения и личен мейл за връзка. Вече стандарт за световните издания.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 18. 18 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "baxter": Въобще се надяваш напразно! Хилари Клинтън е следващият Президент на САЩ.

 19. 19 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS": Слонът е в чайна таун.

 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "vesolr":

  Понеже много силно се съмнявам в логическите ти способности ще се опитам да ти покажа моята гледна точка нагледно. Изборите са като конно състезание /САЩ не прави изключение/ Обикновено когато се прибира кой състезателен кон ще отиде на състезание се избира най добрия. Този който при гонките излиза пръв. Той моментално става фаворит. Тогава, когато този кон е по трудно контролируем, по непокорен, треньорите започват да се приспособяват към неговите изисквания, защото основната им цел е да спечелят състезанието. Точно това се случва с републиканците. А и САЩ е държавата която първа усеща нуждата от промяна, затова и винаги излиза победител. Времената се менят, но интересите никога. Що се отнася до отбора на демократите, всъщност те след простотиите, които сътвори Хюсен Обама, нямат печеливш ход. Това, че заложиха на дъртата кранта и факта че един отявлен комунист, нещо нехарктерно за американската действителност, е по петите й, говори за абсолютно безсилие. Те нямат печеливш ход и е повече от сигурно, че няма да получат трети мандат.

 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#20] от "baxter":

  Липсата на логика и двойните ти стандарти лъсват след квалификацията "дърта кранта", при положение, §е Тръмп е с над 1 година по-дърт от Клинтовица и статистиката §е жените са по-дълголетни. Така §е след като републиканците залагат на този дърт крантьо, говори за абсолютното им безсилие, според твоите критерии...
  В разсъжденията ти има зрънце истина, ако говорим за републиканците. Но президентските избори са състезание в което има гласоподаватели от вси§ки партии.

  Барак Обама се ползва с по-голяма популярност в края на 2рия си мандат от редица други президенти, дори и републиканската икона Рейгън. Така §е каквото и да е сътворил, на национално ниво се оценява положително...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Автора е прав, на републиканците им трябва пречистване. Рано или късно!

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "vesolr":

  За популярността на Обама може би си прав, само дет си объркал държавата. В момента е той е по скоро по популярен в Куба, но не и в САЩ. И още нещо, последните проучвания показват, че дори Джордж Буш младши го превъзхожда по популярност в края на мандата си. В разсъжденията ти по отношение на възрастовата работоспособност при мъжете и жените те приветствам. Но, тук въпросът не опира до едната година разлика във възрастта, а до това че Клинтъница е тотално износена като политик. Тя не успя всъщност с нищо да покаже качества, въпреки желанието си да покаже превъзходство пред палавия си съпруг.

 24. 24 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Тръмп вече е в 'трето действие'. Оттука ше го играе предимно балансиран и presidential. С интервюто с Кели адресира по принцип невярното и раздухвано от опонентите му твърдение, че е непопулярен сред жените понеже бил имал кофти отношение към тях.

  Като добавим и предстоящи действия насочени да успокоят бъзливите душици дето виждат в него бъдещ зъл тиран тип хитлер и лесно можем да видим кво се случва на генерал илекшъна - Landslide Victory for President Trump

  Facing Worlds
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  [quote#22:"charlesdegaulle"]Автора е прав, на републиканците им трябва пречистване. Рано или късно![/quote]

  И аз смятам така, затова позицията на Ромни и другите като него, които все още не приемат Тръмп ми се струва най-правилна и коректна. РП е в криза и победата на Тръмпчо клоуна на първичните избори е доказателство за това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#23] от "baxter":

  грешна ти е информацията, рейтингът на Обама в момента е много по-висок от този на Буш по същото време на мандата му. Не знам каква е популярността му в Куба, но в проучванията показват че е един от най-популярните в края на 2ри мандат, пред Рейгън дори.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Ромни излезе по-принципен от много други. Но накрая няма да се изненадам и ако той промени позицията си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#24] от "evlampi":

  Би ли дефинирал Landslide Victory for President Trump, това 75% от делегатите ли е или пове§е?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#28] от "vesolr":

  Ако Тръмп бие с минимална разлика, ще ми се хилиш ли колко не съм в час, а

  Facing Worlds
 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#29] от "evlampi":

  Ами не, само ако падне трябва да се хиля. Ама като говориü поне дефинирай кво е това - като победата на Буü над Дукакис ли, или по-скоро като Обама над 2та опонента които му пратиха републиканците през 2008 и 2012?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#30] от "vesolr":

  Конкретно в случая приложих елементарен трик от репертоара на джамбазите - коя хонда ще купите? синята или червената? И ти се хвана. За момент престана да поставяш под въпрос дали въобще ще купуваш хонда и Тръмп ще бие, а се фокусира върху това с колко точно. Имай предвид, че на фона на Тръмп аз съм некво жалко дилетантче в тая област, тоя е True Sensei.

  Иначе сериозно - ще бие с колкото трябва за да бие. Тва е важното в крайна сметка

  Facing Worlds
 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#31] от "evlampi":

  Пак не си разбрал. Ти за пореден път се изказа гръмко подобно на твоя гуру и като попитах за конкретика даде отбой.
  Аз като ходя да купувам Хонда съм се договорил с продава§а колко спрямо инвойса ми я дава, при мен номерата на амбулантния търговец не минават затова и триковете на Тръмп будят само присмех.
  Да, най-важното е да бие, дали с 1% или с 20%, резултатът е съüия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#4] от "baxter":

  Глупости на търкалета

  BohrMottelson
 34. 34 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Авторът на тази статия е отявлен привърженик на демократите и по специално на вещицата Хилъри Клинтън.Тръмп е кандидатът на РП защото спечели благодарение на гласовете на милионите изтерзани и разгневени мъже и жени на нормална Америка.За тях семейството,християнството ,патриотизма,честността и вярата в изключителността на Америка все още значат нещо.Това са хората ,чиито предци създадоха най-великата нация в човешката история,които не чакаха на държавна хранилка,не молеха за социални помощи и не се примиряваха с трудностите.Точно затова и откровено партийните кандидати губят почва под краката си.На нормалните хора ,родени и отгледани в семейство от мъж и жена, възпитани да се борят за успеха ,а не да чакат подаръци им писна от безформени чиновници ,които говорят като комсомолски секретари от късния соц.По някакъв своеобразен начин Тръмп въплащава новата консервативна революция ,отмъщението на честните и моралните хора ,които не могат да приемат ,че защитата на правата на дегенератите от ЛГБТИ е по важна от икономиката и националната сигурност.Освен това Тръмп разказва на американците приказка ,милиардерът ,който се жертва за обикновените хора,заобиколен от красиви жени облечени в прекрасни рокли,редом до успелите си съпрузи с прекрасни семеиства.Хилари им предлага същото като Обама ,само ,че в още по-агресивен вариант и при помръкнала харизма на нобеловия лауреат за мир,който без никакво съмнение печели приза за най-слаб американски президент в историята.Тръмп може да се окаже необходимата промяна ,от това целият демократичен свят ще спечели.

 35. 35 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nazlim S":
  Мокрите сънища на комунистите и лесбийките. Не намеквам че ти си такава просто това са и гласоподавателите. А спонсорите и са големите военни контрактори. Килъри Клинтън.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#4:"baxter"]Всичко останало е добре изграден сценарий. Тръмп е новия курс на републиканците[/quote]
  Да, шоуто е добро. Да не забравяме обаче, че последната дума в САЩ имат данъчните власти. Плащаш или гориш. Ако Тръмп е допуснал малки(?) данъчни своеволия, те ще се появят не само в публичното пространство. Шоуто може да вземе неочаквани обрати.

 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Чувал съм няколко версии на вица за луди с картечница...
  Сега обаче май предстои да видим на живо вица за "лудия с танк"...

  ПП: По примера на ха-мериканците дали да не взема да си изкопая бомбоубежище, или поне да си купя каска???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3746 Весело

  Не ви ли прилича Тръмп на Шефа от романа на Робърт Пен Уорън?!
  Прочие Шефа е реална политическа личност.

  klimentm
 39. 39 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  [quote#18:"Nazlim S"]Въобще се надяваш напразно! Хилари Клинтън е следващият Президент на САЩ. [/quote]

  + за оптимизма

  Нищо неразбираемо не се случва на изборите. Напрежението се трупаше от времето на "чаеното парти" и "окупирай уол стрийт". Нежеланието да ръководствата на демократите и републиканците да погледнат сериозно на проблемите ги доведе до тази ситуация. Сякаш им е за първи път на политиците... Всички си знаем Костов, Станишев, Бочко, Меркел и т. н.

  Аз все още се чудя дали здравият разум няма да надделее и у демократите и да избутат Бърни в последния момент напред. Защо още се състезава? Не е случаен този въпрос.

  Вчера "Расмусен" извади 5% преднина за Тръмп. През април бяха 2% в статистическата грешка. Сега май няма грешка...

  И "crook" не е изкривен, а нечестен човек - обикновен измамник или крадец. Мошеник е хубавата дума по нашенски. Та, Киларица не е гърбава ми беше мисълта...

  И да напомня, че Тръмп е симпатизирал на демократите и никак не е далеч от идеите на Бърни за "безплатно" образование и "безплатно" здравеопазване. Добре е думократите да надникнат му в миналото...

 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Не знам какво животно е бил Доналд Тръмп в предишния си живот"

  Е, като първото изречение на една статия е такова, как да продължи човек да чете нататък? С усилие, но продължих.
  Явно се задава яростна президентска надпревара. Четох, че Тръмп е вече по-популярен от Хилари . И двамата очертаващи се кандидати не са особено подходящи

 41. 41 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  [quote#34:"benefikato1"]Авторът на тази статия е отявлен привърженик на демократите и по специално на вещицата Хилъри Клинтън.[/quote]
  В този смисъл, опитите му да представи Тръмп като някой разрушител - и на РП (макар че за него гласуваха рекорден брой хора в историята на партията) и на САЩ (макар че социологическите проучвания показват 50 процента подкрепа на американците за Тръмп, а срещу него са наистина най-големите разрушители на Америка като династиите Буш и Клинтън) са разбираеми.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK