За три мандата по-малко

Валери Симеонов /Патриотичен фронт/ и Цветан Цветанов /ГЕРБ/

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери Симеонов /Патриотичен фронт/ и Цветан Цветанов /ГЕРБ/Цветозар Томов е говорител на Централната избирателна комисия, социолог. Мнението, което "Дневник" препечатва от "Фейсбук" с разрешението на автора, не ангажира ЦИК. Заглавието е на редакцията

И така, парламентът отхвърли президентското вето и убедително се справи със заплахата за националната сигурност, идваща от чужбинския вот от Турция. За да няма метастази, туморът беше изрязан изцяло заедно с останалата част от планетата. На ход е Конституционният съд.


Но може би е време да видим в какво се състои тази тежка заплаха за националната сигурност, заради която огромното мнозинство от българските депутати опраскаха конституцията, правата на милион и половина българи, президента, а и илюзията, че живеем в що-годе демократична страна.
Поиграх си да изчисля как биха се изменили резултатите от последните избори, ако се изключат гласовете извън страната - както тези в Турция, така и тези извън Турция. В скоби посочвам сегашното разпределение на мандатите според официалните изборни резултати. Ето как:


ГЕРБ - 84 мандата (84)
БСП - 41 мандата (39)
ДПС - 35 мандата (38)
РБ - 23 мандата (23)
ПФ - 19 мандата (19)
ББЦ - 15 мандата (15)
Атака - 12 мандата (11)
АБВ - 11 мандата (11).


При 5 от парламентарно представените партии и коалиции няма промяна. ДПС губи 3 мандата, като 2 от тях взема БСП, а 1 - Атака. Само така може да бъде защитена националната сигурност, нали?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  И какво тогава някои вдигат шум до небето?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не, не само така може да се защити националната сигурност. Няма никакво значение колко и къде отиват мандатите. Това, което има значение е, че сме суверенна държава и е крайно време да се "пресекат" опитите за вмешателство от Турция, САЩ, Русия и т.н.. Ясно е, че няма как да се борим с големите сили, но поне пред турция да пазим малко лице. Айде холан.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 434 Неутрално
 4. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Който не е гледал, да потърси в интернет. Безброй видеозаписи от предни години с явната агитация за дпс в секциите и директното насочване как да се гласува. Раздаване на служебни бележки, че е гласувано (за отчитане пред кой смятате?). И това е, преди да се отчете фактора "нереално бърз вот". Уж сте демократи, уж ценности имате и защитавате, а подобно грубо незачитане на закона искате да се толерира, защо бе джанъм?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ами да общо взето няма кой знае какво значение. Патриотите си правят реклама и говорят по медиите, Радко фейсбука и той се развява по медиите и тате Бойко пак трябва да се разправя с ревливите малчугани

 6. 6 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Така е при миналите избори, но сега лъсна руския задни на сокола и се очаква от Турция да са преобладаващи гласове за Местан, а това Доганя не го позволява и затуй царедворците му от герб, патриоти и т. н. правят всякакви лупинги, само и само да изпълнят заръките от сараите и тетека

 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И все пак от близкото минало знаем че и един мандат може да е от сериозна важност така че ако ДПС имат 3 мандата по-малко не е никак зле.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#5] от "jackdaniels":

  Много точно! Движението е всичко. Целта е нищо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#6:"kpenkov"]Така е при миналите избори, но сега лъсна руския задни на сокола и се очаква от Турция да са преобладаващи гласове за Местан, а това Доганя не го позволява и затуй царедворците му от герб, патриоти и т. н. правят всякакви лупинги, само и само да изпълнят заръките от сараите и тетека[/quote]

  Това е друг въпрос. Дали е по повеля на Доган или не - не знаем. Вероятно е. Това не значи, че практиката в Турция по-добре да се толерира, нали? Гласовете дали за дост, дали за дпс, дали за който и да друг, са повече от добре дошли, ако отразяват свободната воля и инфомираният избор на български граждани. Не това е ситуацията. Вота от Турция отразява волята на турската държава. Радан Кънев би трябвало да съобразява тези неща, преди да гласува с дпс и дост, не мислиш ли?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#2] от "Некъф ужас, некъф ат":

  е как ще стане това ти да определяш нещата ,като държавата няма на гъза си гащи и зависи от чужди пари и кеф ,разбира се ,че винаги друг ще ни определя бититето , не сме Швеицария и винаги сме се включвали на страната на губещите в световната история

 11. 11 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#10:"edin drug"]не сме Швеицария и винаги сме се включвали на страната на губещите в световната история[/quote]

  Капка по капка, вир става. По-добре малка стъпка в правилната посока от колко седене на място (или тичане назад).

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не съм съгласен хора с небългарско самосъзнание да решават какво ще става в България.

 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 449 Любопитно

  Този пък къде тръгна? Мишо Константинов много взе да говори и му подадоха оставката, явно и на този му се иска.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  До коментар [#2] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Ето как ще бъдат направени последните промени на ИК след отхвърлянето на ветото;
  """ първите промени в Изборния кодекс!

  Намалява се броят на населението за създаване на кметство от 400 на 350 души

  Публикувано: 19 май 2016, 14:33 |

  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ


  Проект!


  ЗАКОН

  ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА
  ИЗБОРНИЯ КОДЕКС
  (обн., ДВ, бр. 19 от 2014 г.; изм., бр. 35, 53 и 98 от 2014 г., бр. 79 от 2015 г. и бр. 39 от 2016 г.)  § 1. В чл. 13 се създават нови ал. 2, 3 и 4:
  „(2) Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства определят местоположението на избирателните секции извън страната въз основа на териториалното разпределение на българската общност в съответното място.
  (3) Организациите на българските граждани в съответното място може да правят предложение за местоположението на избирателните секции извън страната до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението се прави не по- късно от 25 дни преди изборния ден.
  (4) Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства може да определят местоположението на избирателните секции извън страната въз основа на предложенията по ал. 3.”


  § 2. Член 14 се изменя така:
  „Образуване на избирателни секции извън страната
  Чл. 14. (1) Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическо или консулско представителство, освен в случаите по ал. 2 и 3.
  (2) В местата в държавите членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1.
  (3) С решение на Централната избирателна комисия по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в местата в държавите, които не са членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1.

  Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България, въз основа на териториалното разпределение на българската общност, отдалечеността на избирателните секции и изискването на ал. 5, изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден.
  (4) Алинея 3 не се прилага при избори за членове на Европейския парламент от Република България.
  (5) Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35.”


  ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


  § 3. В Закона за административно-териториалното устройство на Република България (обн., ДВ, бр. 63 от 1995 г.; Решение № 8 от 1996 г. на Конституционния съд на РБ - бр. 51 от 1996 г.; изм., бр. 27, 33 и 154 от 1998 г., бр. 10 и 69 от 1999 г., бр. 57 от 2000 г., бр. 67 и 80 от 2003 г., бр. 46 от 2005 г., бр. 63 от 2007 г., бр. 36 от 2008 г., бр. 9 и 95 от 2011 г., бр. 66 от 2013 г. и бр. 19, 98, 107 от 2014 г. и бр. 39 от 2016 г.) в чл. 16, т. 1 числото „400” се заменя с „350”.

  § 4. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник”.  М о т и в и
  към Законопроект за изменение и допълнение на
  Изборния кодекс

  ​С изменението на чл. 14 се цели да се усъвършенства режима на:


  гласуването извън страната при национални избори, да се преодолеят необоснованите твърдения за въведено неравно третиране на българските граждани в чужбина и да се осигури упражняването на активното им избирателно право.
  ​С изменението се доразвива схващането, че тъй като гласуването се произвежда на територията на чужда държава, са необходими специални условия за образуването на избирателните секции.

  Взето е предвид и Решение № 4 от 2011 г. на Конституционния съд, съгласно което „упражняването на избирателното право в чужбина, по дефиниция, протича при специфични условия, които се отразяват като различия в законовата уредба“. С разпоредбата на чл. 14 се осигурява упражняването на активното избирателно право от българските граждани извън страната въз основа на обективни и ясни критерии за образуване на избирателните секции.

  ​Равнопоставеността в третирането, включително преценена на териториален признак, се гарантира чрез:
  1. еднаквост на изискването за определен брой заявления за откриване на секция - във всички случаи този брой е 60 избиратели, подали предварително заявления;
  2. общ максимален брой на всички секции, образувани по всички способи - за всички държави по света - не повече от 35 секции.

  ​Единствената разлика по отношение на териториалния обхват на ал.2 и ал.3 се изразява в това, че за държавите извън Европейския съюз се изисква преценка и предложение от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в тези държави за броя и местоположението на секциите, които да бъдат открити. Решението се взема от колективния орган ЦИК. То безспорно подлежи на обжалване и съдебен контрол по общия ред в ИК. Установени са и неизчерпателно критерии за основанията на такава една преценка от ръководителите на ДКП.

  ​С изменението на чл. 13 се възстановява възможността за участие на организациите на българските граждани в съответното място при образуването на избирателните секции.

  С изменението на чл. 16, т. 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България се намалява броя на населението за създаване на кметство от 400 на 350 души.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 917 Неутрално

  законови промени трябва да се правят поради принципни причини, но за постигане на политически цели. така че нито аргументите на ВМРО, нито "опровержението" на Цветозар Томов е релевантно. обратното означава изборния закон да се променя всяка година според политическите цели на управляващите.
  никой не коментира принципния въпрос справедливо ли е български граждани които живеят в чужбина, плащат данъци там, често имат двойно гражданство да решават кой и как да управлява България? според мен не, като изключение може да се направи само за ЕС, защото България е част от ЕС и ЕС финансира българската държава. "аргументът", че това нарушава конституционните права на българските граждани в чужбина е несъстоятелен поради простата причина, че българската конституция важи в България, не в чужбина.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И Женският пазар е с по-малко пазарлъци!Срамна история!Ако продължават все така,направо да се разпусне това НС - пазарище!

  Tony
 17. 17 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Остави го сега Радан, той нали е с 0.005%, значи не е интересен в случая. Проблема даже не е във вота от Турция(2-3 депутата в плюс или минус, майната им), проблема е с огромния купен мургав и не само мургав вот в България, а той може до някъде да се намали с електронно гласуване, та да си дойдем на думата... какво стана с електронното гласуване?

 18. 18 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А какво ли щеше да е, ако гласовете от чужбина важаха, но гласовете за ДПС от Турция бяха отишли за Местан и преразпределени поради неминат праг, чудите ли се? Ами +2 за ГЕРБ, +1 за БСП и +1 за Атака, общо -4 за ДПС. Но това е заради конкретните изборни резултати. На следващите избори може на плюс да е само център дясното. Така че Цветозар Томов да
  не омаловажава проблема!
  Мисля, че по 35 секции на страна ще удари сериозно само Турция и лекинко САЩ (ще изгубят 8 от 43 секции). Никоя друга близка или далечна чужбина няма да пострада от това ограничение.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Аргументът "гласове от Турция" е силен не по обективни, а по демагожки причини. Толкова е удобно да се внуши на наивния избирател, че за всичко е виновен някакъв външен враг, че в България всички политици са изрядни и само трябва да бъдат оставени да работят без чуждо вмешателство, за да тръгне всичко по мед и масло.

  А и поводът е толкова удобен, за да позлобеем срещу българите в чужбина и да се самоубедим за пореден път колко печени и примерни сме тия, дето си "плащаме данъците в България". Нищо, че укриваме една добра част от тях...

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2537 Любопитно

  "... опраскаха конституцията, правата на милион и половина българи..."

  Кога в чужбина са гласували милион и половина българи? И колко биха стрували избори, в които извън България се осигурят възможности за гласуване на тези милион и половина, а на изборите се явят както винаги 30-40 хил? Кой ще плати мизата, за да не бъде "опраскана" конституцията?
  Сериозно въпросът за гласуване на българите в чужбина може да се постави и реши, когато се въведе повсеместно електронно гласуване. Но тогава няма да има нужда да се дискутират тези въпроси, те се решават от самата технология на изборите.
  Сегашната кампания много наподобява тази, след като депутатите не удовлетвориха капризите на Радан, приеха правилното решение, в резултат на което сега съдебната реформа се задвижи, а не забоксува, каквато беше целта на костоварите, поставящи неприемливи условия, които щяха да блокират конституционните промени.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Нали трябва някой да се бие в гърдите, че е патриот.

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Един месец ни занимават с ИК, приемат го и сега ни убеждават, че веднага ще го поправят. Това само малоумници могат да го правят - да приемат глупави разпоредби и след това да ги оправят.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Цялата работа е заради Сопола. Боце и патриотите са се ...подложили на московския депесар. Според мен и Местан и Доган са един дол дренки ,ама да лишаваш сънародниците си за да угодиш на един сопол....

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И така, според автора, спорът е за едно нищо. Само за три депутатски места. И на това основание той предлага на парламента да си гледа работата и да не прави нищо в това отношение, като остави нещата такива, каквито са си. В парламента има обаче има някакви много съмнителни типове, които само за някакви си три депутатски места са готови да дестабилизират държавата и нейните институции, вместо да повярват на умните и почтените, и да си оставят нещата така, без да ги променят.

  Нека да повярваме на автора за това, което той казва като факт. Да му повярваме, че става дума само за три депутатски места, че тези, които искат да няма промяна са умни, а тези от парламента, дето се запъват като магаре на мост – прости, неразумни и кретени. А знае се, че глупавият като се запъне, не отстъпва. Защо при тази ситуация авторът, вместо към парламентарните глупаци, не се обърни към умните и не им направи същото предложение? Те, ако наистина са толкова умни и ако предложението на автора не крие някаква мръсотийка, ще разберат, че е излишно да се спори, ще отстъпят и няма да има никакви разправии повече. Още повече, че именно те са тези, които разлайват кучетата и искат намесата на Конституционния съд.

  Защо сър автор, след като сте толкова умен, не се сетихте за този вариант? И защо не го предложите сега?

 25. 25 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много шум за нищо.
  На последните избори от емигрантите ни в чужбина са гласували около 8%, от които половината в Турция.
  За какъв милион и половина става въпрос, за какви права?
  А спрямо намесата на Турция във вътрешните ни дела трябваше отдавна да се реагира.
  Карат под строй уж наши граждани да гласуват за уж неетническа протурска партия у нас. Т.нар. им ДИАНЕТ обучава, избира и назначава уж наши мюсюлмански духовници в нашата страна. Посланикът им и техни официални представители открито участват в създаването на друга уж неетническа партия в нашата страна. Както е тръгнало, скоро ще поискат и правото да одобряват министрите и да назначават областните ни управители. Естествено, в името на евроатлантическата солидарност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK