Какво да правим с "втората" пенсия

Финансовият министър Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Финансовият министър Владислав ГорановЛипсата на доверие е основната причина за скандалите, които разтресоха за пореден път пенсионното осигуряване. Финансовото министерство подготви на тъмно промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и ги представи за обсъждане през майските празници. Представителите на индустрията скочиха срещу промените не толкова защото засягат интересите им, а защото се опасяват дали това не е първа стъпка към последваща национализация на пенсионните фондове, намаляване или спиране на вноските или какво ли още не (не че нямат основание за страховете си, такива мерки предприеха почти всички държави в Централна Европа). В резултат на това на барикадата излязоха всички лобисти на едната или другата теза, като тонът стана фалцетен без да има нужда от това.


Говори се за национализация, без реално в момена някой да предлага такава. По-скоро като опасение, че властта си подготвя терена за бъдеща офанзива към натрупаните близо 10 милиарда лева.


Каква е предисторията?
Когато през 2000 година депутатите пускат частните фондове на терена на задължителното осигуряване, те знаят, че първите пенсии ще бъдат изплащани чак след повече от 20 години. Затова и оставят отворен въпроса за механизмите как да става това, дали дружествата да трупат технически резерви и т.н.. Приема се само, че партидите са лични и наследяеми. Горе долу така стоят нещата и в момента.


Времето за започване на изплащането на пенсии обаче наближава и затова е нужен по-детайлен регламент. Като например как ще се определя периода, през който частните фондове ще изплащат пенсии. Ако те са пожизнени, тогава откъде ще се вземат парите за хората, които живеят по-дълго? Дали дружествата ще попълват технически резерви и дали това ще става от таксите или от намаляване или премахване на опцията за наследяемост на партидите? Защото биометричните таблици могат да покажат колко средно ще живеят клиентите на пенсионните фондове, но не и колко време ще получава пенсия всеки отделен човек.


Какво предложи финансовото министерство?


Владислав Горанов предлага едното от възможните решения на казуса – наследяемостта на партидите да отпадне, а сумите, останали неизползвани от преждевременно починалите пенсионери да бъдат използвани за изплащане на пожизнени пенсии на столетниците. На този солидарен принцип работи първият стълб в социалното осигуряване. Става въпрос за нещо като застраховка, като таксата по нея е отнемане на правото на онаследяване.


Притесненията са, че това доближава модела прекалено много до НОИ, а все пак вторият стълб трябваше да бъде негова алтернатива. Освен това правото на наследяемост дава чувството на осигурените, че партидите им са частни и неприкосновени. И когато държавата започне да се разпорежда с тях остава усещането за национализация.


Как може да изглежда консенсуса?


Не е казано, че държавата трябва да фиксира само един начин за изплащане на пенсиите от втория стълб. Спокойно може да се даде право на избор на хората да решат как да получават собствените си пари. Но и също така да им се обясни какви са плюсовете и минусите на всички варианти.


Ако желаят партидите им да останат наследяеми и да не се смесват с парите на останалите осигурени, това е напълно ОК. Тогава обаче трябва да знаят, че поемат риска ако живеят дълго, средствата по партидата им да се изчерпят. Или да получават по-малка месечна пенсия.


Другият краен вариант – за влизане в подготвяния пул, също има своите предимства и недостатъци. Ако се окажете дълголетник, определено ще спечелите от това, че ще получавате пари от партидите на вече починалите. Вашите роднини няма да наследят нищо от остатъка по партидата, но вие решавате дали да мислите за тях при пенсиониране.


По средата също има куп възможности. На осигурените може да се предложи да изберат схема, според която наследниците им получават например 75% от остатъка в партидата в случай на смърт в първите 5 години след пенсиониране, 50% през следващите 5 години и така нататък. Съответно ще можете да ползвате части от партидите на преждевременно починалите осигурени лица, ако живеете по-дълго от тях.


Опцията натрупаните средства да се изтеглят накуп в деня на пенсиониране също може да е избор. Особено за човек, който е работил цял живот, натрупал е 50 000 лева по партидата си, обаче се притеснява как здравословни проблеми ще се отразят на продължителността на живота му. Тогава най-добрият вариант за него може да е да изхарчи парите си накуп за каквото иска.


Въобще колкото хора, толкова и мнения. Всеки от нас има различни цели, когато достигне третата възраст. Някои мислят за децата, а други за пътешествия. Уравниловката и налагането на едно стандартно решение, както и виждането, че държавата мисли най-добре за нас е остатък от миналото. И когато ни се налага една схема, винаги ще има недоволни.


Скандалите с "национализацията" обаче оставиха на заден план предложенията за затягане на


контрола върху инвестициите


и разширяване на възможностите за отнемане на лиценза на пенсионноосигурителните компании, които безспорно са важни. Една от причините за проблемната репутация на бранша в последно време са инвестициите в свързани лица на част от фондовете. Вина за това освен не достатъчно добрата нормативна уредба носи и пасивността на Комисията за финансов надзор (КФН), която очевидно не се справя със ситуацията. Не е много сигурно, че и след промените регулаторът ще успее да затвори пробойните. За допълнителното объркване допринася и Народното събрание, което все още оставя КФН да работи в намален състав и с ръководители с изтекли мандати. Мандатът на председателя Стоян Мавродиев изтича след по-малко от месец и нямаме никакви индикации, че се подготвя негов приемник.


Проблемът е толкова остър при едно от дружествата, че нищо чудно стрестестовете да покажат, че стойността на фондовете му трябва да бъде преоценена надолу с изключително голям процент. При други 3 компании тази практика също е очевидна, макар и в по-малка степен като процент от активите (но не и като абсолютна сума). Не съм несигурен и в наличие на практика да се купуват на черно бази данни от новопостъпващи лица на пазара на труда, и подписите им да се фалшифицират с цел да бъдат записани в определен пенсионен фонд. Което ако бъде потвърдено си е направо престъпление.


Но пък изкарването на светло на тези грехове плюс диалога би трябвало да са първите стъпки към възстановяването на доверието между всички страни в процеса. И най-вече на доверието на бъдещите пенсионери, каквито сме всички ние. Което поради много причини е под нулата.


Владислав Панев е председател на Съвета на директорите на управляващо дружество "Скай управление на активи" АД.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Типично по български, да задоволим със сигурни парични постъпления наЩе ора, пък после матряла, ... абе пак изгорЕл.
  Само не разбрах на кой светъл гръцки курорт ще изсветляват подготвените на тъмно промени в Кодекса за социално осигуряване представени за обсъждане през майските празници.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Изобщо не съм убеден, че ще ни се наложи да мислим, какво да правим с "втората" пенсия.Покрай безсмисления едномесечен цирк с ИК и оставката на социалния министър все повече си мисля, че пенсионните фондове ще се окажат празни....

  [email protected]
 3. 3 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  " наследяемостта на партидите да отпадне, а сумите, останали неизползвани от преждевременно починалите пенсионери да бъдат използвани ..... "
  Ама , че цинизъм , чак ме е гнус от този ......
  Не искам да давам и 10 стотинки не искам и да вземам техните подаяния .
  Да можеше и честните хора да се обединят и да не плащат данъци и да няма пари които да разпределят "честно" .Може би само така ще се промени и рестартира системата.

  Все по-хубаво става :)
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Какво ли ни е наред, че и пенсионните фондове да са наред?
  В Гърция обаче положението е друго, защото там живеят гърци, а не българи!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Като се сетя какво стана с парите за пенсия на родителите ми...
  Не разбирате ли, че такива пари събрани накуп са едно много сладко изкушение. Особено при нашата НЕЗАВИСИМА съдебна система.

 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами втората пенция може да я дарявате, на някой стожер на демокрацията-Бойко,Радан,Росен,Лютви и т.н.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава:" Горанов е лош и гаден - иска да вземе залъка от устата на бедния многострадален български народец"! Стил Андрешко много добре върви по тези земи тролчета!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":

  Странно.... многоуважаеми господине, пропуснали сте задругата Станишев, Доган, Пеевски, Гоце, Сидеров, Бареков...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2154 Весело

  [quote#8:"oporna_to4ka"]Странно.... многоуважаеми господине, пропуснали сте задругата Станишев, Доган, Пеевски, Гоце, Сидеров, Бареков... [/quote]

  Това е така, защото те са честни и отговорни политици.

 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каква втора пенсия бе! Че тези стотинки, напрани в частните фондова, за каква пенсия ще стигнат.
  Изобщо трябва да се забрани термина "втора пенсия" понеже носи елементи на подигравка!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Когато през 2000 година депутатите пускат частните фондове на терена на задължителното осигуряване, те знаят, че първите пенсии ще бъдат изплащани чак след повече от 20 години. Затова и оставят отворен въпроса за механизмите как да става това, дали дружествата да трупат технически резерви и т.н.. Приема се само, че партидите са лични и наследяеми. Горе долу така стоят нещата и в момента. "
  заложените бомбички почват да гърмят здравно осигуряване , съдебна система , социална система , образование ... оправдания

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Приемам критиката ти!И добавям още 240!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Краде ми се мили мой!":

  Златен си! Очаквах да видя дали работиш добре - "всички са маскари" трябва да се бодне тук и ти се справи добре!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Т.нар. ПЕНСИОННО "ОСИГУРЯВАНЕ"

  Е КЛАСИЧЕСКА ПИРАМИДА

  парите за която се СЪБИРАТ КАТО ДАНЪК

  и се РАЗДАВАТ за ПЕНСИИ И СОЦИАЛНИ
  ПОМОЩИ на СЕГА РАЗМНОЖАВАЩИТЕ СЕ
  ЦИГАНИ ОТ ГЕТАТА

  Т.нар. "ПРИНЦИП НА СОЛИДАРНОСТ"
  ме солидаризира НАСИЛСТВЕНО С
  ЛИЦА,като например МАРГИНАЛИТЕ
  ОТ ГЕТАТА,с които АЗ НЕ ИСКАМ
  ДА СЪМ СОЛИДАРЕН
  ПРАВОТО МИ на свободен избор
  на субекти,с които да съм солидарен
  Е НАРУШЕНО.
  СЪДЪТ ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
  ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЕЗИРАН С ТОВА.

 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Еееее,чак пък всички не!
  Пеевски и Бисеров,не са корумпирани!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#13] от "oporna_to4ka":

  15 е за тебе!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз пък не разбирам какъв е проблема като свършат парите по партидата?
  Спира се изплащането на пенсия и толкоз!
  Това все пак е ВТОРА пенсия!Първата, пожизнена си остава.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 18. 18 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Имам радикално предложение: Всеки да си се осигурява както намери за добре за пенсия, ако иска.
  Държавата да не гарантира нищо... е известно време ще доизплаща пенсии на родените преди 59г. и толкоз.
  И така всеки ще работи до гроб, както и всъщност е тръгнало да става. Преди 200 г. да не би да е имало такива фондове? Поредната финансова пирамида...

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Непрекъснати промени, продиктувани единствено от краткотрайни интереси, без визия в перспектива. Това е законодателството у нас и ежегодните му промени. Поне в осигурителната област и трудовото право.

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#10] от "cristo_n":

  не са точно стотинки. В партидата съм си внесъл вече към 10 000 лева пък имам още 20 год до пенсия

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#3:"rkirov"]Да можеше и честните хора да се обединят и да не плащат данъци и да няма пари които да разпределят "честно" .[/quote]
  Това би означавало, ще е въпрос на време да бъдете обран, изнасилен и застрелян, защото полиция няма да има. Децата ви да не знаят да четат, защото училища няма да има, жена ви да се гътне от обикновен грип, защото лекари и болници няма да има. И т.н.
  Така че честни хора има много, но глупавите ме са чак толкова много.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "1001":

  Това колко ти си внесъл няма отношение към това, колко са останали там, след всички удръжки, такси за лъскавите офиси, тузарските заплати и лизинга на луксозните автомобили на управителите на фонда ти. Най-вероятно и вилите им в Гърция ще си платил!
  Ако предположим, че утре се пенсионираш, срещу тези 10000 лв, които си внесъл, ще получиш не повече от 60-70 лв. втора "пенсия" в продължение на 5 години и мисли му ако живееш повече. Ами сори, но за мен 60-70 лв на месец са си направо жълти стотинки!

 23. 23 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Втората част на анализа е ОК, ама за малко да я пропусна, след като прочетох, че: "правото на наследяемост дава чувството на осигурените, че партидите им са частни и неприкосновени".
  Правото на наследяемост на някаква собственост, каквито са средствата в ПФ, не "дава" никакви чувства - то е функция на правото на собственост и отнемането му, всъщност ограничава правото на собственост.
  Всякакви опити за сливане на партиди, формиране на пулове и т.н. са опити за замитане на неприятни факти, вместо някой да поеме отговорност.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Статията доста добре обяснява казуса. Наистина трябва да се даде на всеки бъдещ пенсионер да си определя, дали иска да поеме риска, партидата му да бъде онаследяема, но при изчерпване на средствата по нея да остава на пенсия от НОИ или да се откаже от онаследяването, но да знае, че ще получава пенсията до живот.
  Има най-малко три причини поради които повечето хора ще изберат втория вариант.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#23] от "Dexx":

  Правото на наследяемост крие свойте рискове.
  1. Рискът да живееш доста по-малко предвид специфично отношение на наследниците ти.
  2. Рискът да се наложи да живееш по-малко защото няма с какво след като изчерпиш средствата по партидата.

  Да не говорим, че стара турска поговорка казва "гроб джобове няма", а българският еквивалент е "тия пари в гроба си ли ще ги носиш"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Горанов иска да изплаща една година пенсиите от натрупаните партиди във втория стълб, а после...

 27. 27 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Аз съм съгласен с предишния ви коментар. Ако има право на избор, за мен няма проблем. Като цяло съм против автоматични решения, които засягат всички.
  One size DOESN'T fit all

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 28. 28 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първото, което трябваше да каже този "автор", е кои са причините за дефицитът в НОИ. Ако не ги знае, аз ще му ги кажа /от най-голямо към най-слабо влияние/:
  1. Демографската криза;
  2. УПФ/ППФ;
  3. Намаляването на размера на вноските и задържане ръста на работната заплата;
  4. Фалшивите инвалиди;
  5. Ранното пенсиониране;
  6. Други.
  Само заради вноските в УПФ НОИ вече губи по 1 милиард лв. на година, защото броят на родените след 1.1.1960 г. относително расте, оттук растат и постъпленията във фондовете за сметка на намаляване приходите в НОИ. От друго страна наборите, които се пенсионират сега са доста по-многобройни от онези, които правят вноските за пенсиите им днес.

 29. 29 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Владислав Горанов предлага едното от възможните решения на казуса – наследяемостта на партидите да отпадне, а сумите, останали неизползвани от преждевременно починалите пенсионери да бъдат използвани за изплащане на пожизнени пенсии на столетниците."

  С други думи пак да краде иска Влади под благовидния претекст "за столетниците". Безмерна наглост, като че ли няма солидарен стълб въобще. Ясно е, че сте опукали парите, и ви трябват още.

 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Лирическият герой иска да ни каже, че половината пенционни фондове са празни, а за останалите може се разбере кога им направят тестове, които др Агайн отлага с всички сили.

 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#25:"tribiri"] Рискът да се наложи да живееш по-малко защото няма с какво след като изчерпиш средствата по партидата. [/quote]
  Алооо!
  Това е ВТОРА пенсия!
  И е само допълнение.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#29:"Индиана"] Ясно е, че сте опукали парите[/quote]
  АБСОЛЮТНО!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Идеята е да има повече "държавен" контрол, и нов вид номенклатура, като кастата нарочени нотабили като Влади и неговите наследници, да разпределят благата за неграмотната рая.
  Самозабравили се и взели се несериозно велможи, избори все още се провеждат, така че няма да останете вие на върха, и да гребете от кацата още дълго.

 34. 34 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Абе, проблемът момчета е, че няколко от тези фондове са тип ....КТБ. Нема ги паричките, как да ви обЯсним по-ясно.... едни хора са с имоти в Швейцария и на други гадни места...а паре нема...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 35. 35 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Въпрос №1 е какво да правим с първата пенсия ?
  Ако се стигне и до нея , де.
  Е, за фураШките и тайните фурашки тоя въпрос не стои.
  Както и за висшата чиновническа номенклатура.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#31] от "toyaga":

  Ами липсата на втората пенсия със сигурност ще влоши ксчеството на живот на въпросния пенсионер,

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Има читави пенсионни фондове с професионално управление

 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#35] от "navy":

  И за шайката Мутри, откраднала от нас милиарди, този проблем с пенсиите също не стои

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  И пак нито дума каква е европейската практика. Защо държавата трябва да определи как да се изплащат вторите пенсии, след като не ги изплаща тя? Всеки се подписва някъде и знае дали ще получава пенсия до живот или докато му свърши партидата. Това е цената на риска, която пенсионното дружество трябва само да си изчисли, същото е както при застраховките.

 40. 40 Профил на Пепи
  Пепи
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тези пари са отдавна оплюскани от фондовете.
  Някой надява ли се на тези пари ? Аз лично не. Аз на пенсия не се надявам, камо ли на втора такава.
  Поне да премахнат задължителния и характер

  Живей си живота !
 41. 41 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#17:"toyaga"]Аз пък не разбирам какъв е проблема като свършат парите по партидата?
  Спира се изплащането на пенсия и толкоз! [/quote]
  Напълно съм съгласен.Проблемът е,според мене,че този,който е получавал пари от допълнителното осигуряване, изведнъж ще остане с доста по малка пенсия от НОИ.Тогава ще започнат псувните,бълването на змии и гущери и надали някой ще се сеща,че този въпрос е разглеждан и няма категорично решение през изминалите години.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  [quote#24:"tribiri"]Статията доста добре обяснява казуса.[/quote]
  Напротив, забатачва допълнително "доверието":
  [quote#0:"Статия"]Говори се за национализация, без реално в момена някой да предлага такава.[/quote]
  Защо в консолидирания фискален бюджет се отчетат всички "частни" осигуровки, които НАП събира?
  [quote#0:"Статия"]На този солидарен принцип работи първият стълб в социалното осигуряване.[/quote]
  АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Няма солидарен принцип никъде - един работи 15 години и получава НЕСОЛИДАРНО 30 години пенсия. Друг работи 40 г. и вместо да получи пенсия, тя е "солидаризирана" с цел пишман политик да "прави политика" с раздаването на вдовишки пенсии, сирашки пенсии и други глупости, за които не са плащани ни осигуровки, ни застраховки.
  [quote#0:"Статия"]Тогава обаче трябва да знаят, че поемат риска ако живеят дълго, средствата по партидата им да се изчерпят.[/quote]
  Поредната лъжа - Рискът за здравното осигуряване на тия, които живеят "дълго", кой го поема? Как така се получава, че при цялото "плоско" облагане (данъци, осигуровки) се получават "избирателни" рискове? На всичко отгоре, отделният човек не поема рисковете, а държавата, по-скоро тъпанари от името на държавата му вменяват рискове, без някой да го пита дали са приемливи и дали изобщо съществуват.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Дайте добавките за активни борби срещу капитализма
  на граждани, които нямат и първа.

  Ето достойна лява идея, каквато уж леви не смеят.

  "Какво да правим с "втората" пенсия"

 44. 44 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 751 Неутрално

  аз искам да мога да си я изтегля цялата натрупана сума- достатъчно грамотен съм да си докарам по- голяма доходност от половин процент, който дават пенсионните фондове

 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Подготвя се поредния грабеж. Следват къщите, последното, което остана на българите. Така по мутренско-бандитски-милиционерски начин, арогатнтно и безпардонно.

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#11:"дерибеев"]заложените бомбички почват да гърмят здравно осигуряване , съдебна система , социална система , образование ... оправдания
  [/quote]
  Всъщност бомбичките са заложени от самия електорат — искаме си хем да получаваме, хем да не плащаме, хем да е сигурно и гарантирано, а популистите политици ни сервират каквото сме поръчали и си вземат своето.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Един азийски вицепремиер и социален министър изостави длъжностите си за да се посвети на (антисоциално?) партийно строителство.

  Дали е пропуснал да си начисли трудов стаж за втора пенсия?

  До коментар [#19] от "daam":

  Непрекъснати промени, продиктувани единствено от краткотрайни интереси, без визия в перспектива. Това е законодателството у нас и ежегодните му промени. Поне в осигурителната област и трудовото право.

 48. 48 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Да я откраднем? А после ще развием трети стълб за да ... го откраднем и него. Стълб по стълб...

  www.soundcloud.com/x2805
 49. 49 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#17] от "toyaga":
  Не съм икономист, но проблемът е социален (освен икономически). Както ако фалира една от 20 банки - няма проблем. Ако фалират 10 от 20 - голям проблем.
  Ако от 2 млн пенсионери 10000 загубят втора пенсия - хммм, лошо, но не е системен риск. Ако загубят 1.5 млн. - РИСК!
  Тук не е Австралия, където повечето хора ще кажат "да си мислил, оправяй се - ей там има кухня за бедни + приют с 50 човека спящи в една стая - каквото си дробил, сърбай."

  Никола Йорданов
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  [quote#10:"cristo_n"]Изобщо трябва да се забрани термина "втора пенсия" понеже носи елементи на подигравка!
  [/quote]
  Подигравка (и престъпление) е да се преразглежда една програма (проект) за допълнителна пенсия, след като са ти удържали пари вече 15 години.
  Изобщо всичко "социално" е една подигравка, това е един инструмент в ръцете на управляващите за да си гарантира гласовете на най-бедните и маргинализирани слоеве на обществото за сметка на удръжките от РЗ на работещите.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  [quote#46:"gost22"]искаме си хем да получаваме, хем да не плащаме, хем да е сигурно и гарантирано, а популистите политици ни сервират каквото сме поръчали и си вземат своето. [/quote]
  Глупости!
  Виновни сме единствено, че не можем да направим разлика между популисти и реалисти. А то е защото една много голяма част от имащите право на глас са с 2 г мозък (особено при социално слабите и необразованите около 90%).

 52. 52 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dexx":

  Писах Ви плюс, но понеже смятам, че е недостатъчен ето още няколко: +++++++++++
  Адмирации за коментара. Няма смисъл да обяснявам защо.

 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Калин Христов-доходността от частните пенсионни фондове не е 5,3, а 0,53% Никой не се интересува как се управляват парите!

  Втора частна пенсия от пидисе или от пиет лева не била малка, когато се добавела към държавната от 300!- Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какво да правим с "втората" пенсия-дайте я на държавата-Владислав Горанов

 55. 55 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":

  вече и турците залюби

  www.soundcloud.com/x2805
 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  [quote#50:"historama"]като са ти удържали пари вече 15 години. [/quote]
  Ами, то за "първия стълб" са ми удържали 35 години осигуровки и всяка година прост-съюзи, телк-ове и други простаци преразглеждат условията: от размера на осигуровката, между 11% (2011 г.) до 37% (1986-1992, 1998); базата върху която се начислява (с или без необлагаем минимум); облагането на осигуровката с ДОД (особенно тия за "третия стълб" ), преизчисляване и търговия с трудов стаж до възрастта за пенсиониране.
  При 100* (виж по-долу) изменения на КСО сульо и пульо тръгнали да ми говорят за "доверие"! Па на всичко отгоре и нагли - приели неработещи норми поради некадърност и сега щели били да ги изменят пак с некадърност, щот им се губил контрола. Ами определете до 30% от брутния доход да е за пенсионна осигуровка/застраховка и всеки "на собствен риск и отговорност" да ги "инвестира" било в частен фонд, в банков депозит или държавни облигации. Хем ще се спестят разходи по контрола, хем контролиращите сульо и пульо ще почнат да работят нещо.

  КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2003 Г.)


  В сила от 01.01.2000 г.


  Обн. ДВ. бр.110 от 17 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.55 от 7 Юли 2000г., изм. ДВ. бр.64 от 4 Август 2000г., изм. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2001г., доп. ДВ. бр.35 от 10 Април 2001г., изм. ДВ. бр.41 от 24 Април 2001г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.10 от 29 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.45 от 30 Април 2002г., изм. ДВ. бр.74 от 30 Юли 2002г., доп. ДВ. бр.112 от 29 Ноември 2002г., изм. ДВ. бр.119 от 27 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.120 от 29 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.8 от 28 Януари 2003г., доп. ДВ. бр.42 от 9 Май 2003г., изм. ДВ. бр.67 от 29 Юли 2003г., доп. ДВ. бр.95 от 28 Октомври 2003г., изм. ДВ. бр.112 от 23 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.114 от 30 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.21 от 16 Март 2004г., доп. ДВ. бр.38 от 11 Май 2004г., изм. ДВ. бр.52 от 18 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.53 от 22 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.69 от 6 Август 2004г., изм. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г., изм. ДВ. бр.112 от 23 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.38 от 3 Май 2005г., изм. ДВ. бр.39 от 10 Май 2005г., изм. ДВ. бр.76 от 20 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.104 от 27 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.56 от 11 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.57 от 14 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.68 от 22 Август 2006г., попр. ДВ. бр.76 от 15 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.95 от 24 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.41 от 22 Май 2007г., изм. ДВ. бр.52 от 29 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г., изм. ДВ. бр.77 от 25 Септември 2007г., изм. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.100 от 30 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.33 от 28 Март 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.67 от 29 Юли 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.89 от 14 Октомври 2008г., изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.109 от 23 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.23 от 27 Март 2009г., изм. ДВ. бр.25 от 3 Април 2009г., изм. ДВ. бр.35 от 12 Май 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 2 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.95 от 1 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.99 от 15 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.103 от 29 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.16 от 26 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.19 от 9 Март 2010г., изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.49 от 29 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.58 от 30 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.59 от 31 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.88 от 9 Ноември 2010г., изм. ДВ. бр.97 от 10 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.45 от 14 Юни 2011г., изм. ДВ. бр.60 от 5 Август 2011г., изм. ДВ. бр.77 от 4 Октомври 2011г., изм. ДВ. бр.100 от 20 Декември 2011г., изм. ДВ. бр.7 от 24 Януари 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.21 от 13 Март 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. ДВ. бр.40 от 29 Май 2012г., доп. ДВ. бр.44 от 12 Юни 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.58 от 31 Юли 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.81 от 23 Октомври 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.89 от 13 Ноември 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.94 от 30 Ноември 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.99 от 14 Декември 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.20 от 28 Февруари 2013г., доп. ДВ. бр.70 от 9 Август 2013г., изм. ДВ. бр.98 от 12 Ноември 2013г., доп. ДВ. бр.104 от 3 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.106 от 10 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2013г., изм. ДВ. бр.111 от 27 Декември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2014г., изм. ДВ. бр.18 от 4 Март 2014г., изм. ДВ. бр.27 от 25 Март 2014г., изм. ДВ. бр.35 от 22 Април 2014г., изм. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.107 от 24 Декември 2014г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2015г., изм. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.22 от 24 Март 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.54 от 17 Юли 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.79 от 13 Октомври 2015г., изм. ДВ. бр.95 от 8 Декември 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.98 от 15 Декември 2015г.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  [quote#25:"tribiri"]Рискът да живееш доста по-малко предвид специфично отношение на наследниците ти. [/quote]
  Що игнорирате "риска да работиш доста повече предвид специфичното отношение на наследниците, ако изобщо има наследници"?

 58. 58 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#18] от "jakodim":
  [quote#18:"jakodim"]И така всеки ще работи до гроб, както и всъщност е тръгнало да става. Преди 200 г. да не би да е имало такива фондове? Поредната финансова пирамида...[/quote]
  Което е нормално. Пенсионната ксистема в настоящия солидарен вид може да работи само ако населението нараства и винаги има 2 или повече пъти работещи от пенсионерите.
  В нашия случай с ниска раждаемост, гонене на всеки работоспособен в чужбина и омраза към всеки потенциален работещ емигрант няма как да се поддържа подобна система.
  Тоест - ще си сърбаме надробеното - спестяваш, колкото спестяваш, ако все мамиш и се осигуряваш на минимума, не спестяваш почти нищо.
  И ако ти дойде възрастта за "пенсиониране" а нямаш нищо събрано, продължаваш да си работиш. И така до гроб.
  Няма откъде при тази демография и никакво спестяване да има пенсии.

 59. 59 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#28] от "birnic":

  сивата икономика

  www.soundcloud.com/x2805
 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Хуууууу......... да ги дарим на Тиквения бостан и да си пишем още 20 години участие в комсомолски бригади, А?
  Желая всичко най-зло на Владко.......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 61. 61 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съгласно действията на управляващата клептокрация досега, обзалагам се, че пенсионните фондове са вече празни.

  Останалото са фишеци за публиката, която трябва да плаща, да не пита и да пипада от радост, че ни управляват откровени социопати. Защото крадат живот.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  [quote#58:"enterfornone"] омраза към всеки потенциален работещ емигрант [/quote]
  Що омраза? Обратното е - безгранична любов към сънародника - и без лев осигуровка и грам трудов стаж в България даваме пожизнена пенсия на всеки, доживял 70 г. - "Чл. 89а. (Нов - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 6-месечния срок по чл. 94, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.

  (2) Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт."
  Ако мигранчето е "момче тарикат", извадило сертификат я за инвалидност, я за "яко дупе" или за "фуражка", се раздават пари кой как си пожелае. Ако пък пише в фесбука на Баце как летищна чистачка, отма ще получи и метла-пенсия да си фърка по мигранстките цвили-вили-зации.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  [quote#28:"birnic"]от най-голямо към най-слабо влияние/[/quote]
  Редът е точно обратен. Особено ако под "други" имате предвид 36 млн. дни болнични (еквивалент на 100 хил. души безработни), през което време не се плащат никакви осигуровки. На всичко отгоре се цоцат от фондовете:
  "1.2. Социални помощи и обезщетения - 1,15765 млрд .лв
  1.3. Програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта - 71,3305 млн. лв."

  [quote#28:"birnic"]Само заради вноските в УПФ НОИ вече губи по 1 милиард лв. на година[/quote]
  Явно не сте бирник. Митничар сте, подвикващ подир транзитен камион, че му отнесъл надницата.
  Постъпленията в НОИ от осигурителни вноски са 4,5696306 млрд. лв.
  Трансфери от държавния бюджет в размер на 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година са в размер на 2,7078304 млрд. лв.
  Следователно, 5% осигуровка не може да бъде повече от 1,13 млрд. лв. Като се отчете броя на родените след 1960 (1960-1998, 38 години) към тези преди 1960 (1951-1959, 8 години), то сумата не надхвърля 0.93 млрд. лв. При това без да отчитам 500 хил. души, отнесени към "специални категории", които или не плащат 5% към УПФ или осигуровката им е повече от 17.8% към НОИ.

 64. 64 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#52] от "subaru":

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 65. 65 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Той целия цирк е свързан с факта, че въпросното натрупване по вторият стълб е само на хратия. И ако останат текстовете, догодина ще започнем да си задаваме най-ключовия въпрос: къде са парите?

 66. 66 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Аз пък го искам този млад милионер при Минчо Коларски.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  До коментар [#66] от "Танас":

  Кой от двамата Владислав-овци - Панев или Горанов? И защо при Минчо Коралски - той "управлява" или "усвоява" активи?

 68. 68 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сигурно защото съм от поколението, което на пенсия не се надява, продължавам да не схващам идеята за втори пенсионен фонд (или както там се казва). Колкото и да преизчислявам, далеч по-изгодно ми се струва просто да спестявам пари, вместо да внасям, макар и дребни суми, в съмнителни дружества, които едва ли ще съществуват след 30-40 години.

 69. 69 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#67] от "wanderer":

  Горанчето а при Минчо Коларски, защото той беше министър на Труда и Социалните Грижи когато приеха реформата и лИбовта народна го стигна даже и в инвалидна количка.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 70. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Като например как ще се определя периода, през който частните фондове ще изплащат пенсии. Ако те са пожизнени, тогава откъде ще се вземат парите за хората, които живеят по-дълго? "
  Кукуригу журналята, стига повтаряхте една лъжа сто пъти. Изплащането на пенсии от частни фондове става по два начина - или се тегли наведнъж цялата сума или се разсрочва за изплащане на месечна база ДОКАТО И КОЛКОТО ИМА НАТРУПАНИ ПАРИ по личната партида, няма такова нещо като пожизнена пансия при тях.
  Втората глупост - тази пенсия не замена обществената, държавната или както щете я наричайте (тази от първия стълб на осигуряване), тя я допълва!
  Идеята е вместо да се вземат само 300 лв от общия фонд, към тях, а не вместо тях, да се добавят още примерно 300 лв (според колкото си натрупал) и така да то станат 600 лв и мизерията ти да е по-малка, защото защото тъпата ти тиква не е мислела да ги заделя докато си работил и е трябвало по силата на закон да те принудят, а и да принудят и работодателя ти да заделя.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  На час по лъжичка ви казват истината. Ние ви я казваме още миналата година но тичахте подир Опорни точки "Национализация, ограбват ни!". И плюехте по тези които ви казваха истината, че големите крадци са там в ЧПФ.

  Тепърва ще има още да патят глупавите ви глави. Въобще не ви съчувствам, искам единствено отново да не се натовари държавата да плаща за глупостта ви. Както стана с КТБ.

  [quote#0:"Статията"]Проблемът е толкова остър при едно от дружествата, че нищо чудно стрестестовете да покажат, че стойността на фондовете му трябва да бъде преоценена надолу с изключително голям процент. При други 3 компании тази практика също е очевидна, макар и в по-малка степен като процент от активите (но не и като абсолютна сума). Не съм несигурен и в наличие на практика да се купуват на черно бази данни от новопостъпващи лица на пазара на труда, и подписите им да се фалшифицират с цел да бъдат записани в определен пенсионен фонд. Което ако бъде потвърдено си е направо престъпление.[/quote]

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#56] от "wanderer":

  Коментар трепач! И броят промените в кодекса точно в целта...

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#68:"Erzsebet"]продължавам да не схващам идеята за втори пенсионен фонд (или както там се казва)[/quote]
  Много проста е идеята, да открадат парите ти.

  И за да няма мърдане ти ги вземат насила намалявайки вноската ти за първият стълб. По този начин крадат тройно, веднъж слагат парите в частните си джобове, второ крадат от сегашните пенсионери чрез намалената вноска във първият стълб, трето те крадат чрез намалената вноска съответно по-малката пенсия от първият стълб когато ти дойде времето да я вземаш.

  И всичко това ще се разбере чак след 30-40г. Спокойна дългогодишна гарантирана от държавата кражба, аз по нагла схема досега не бях виждал. И да припомним на кого го дължим, на Костов и Нейков, по тяхно време беше създадена.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#56:"wanderer"]Ами определете до 30% от брутния доход да е за пенсионна осигуровка/застраховка и всеки "на собствен риск и отговорност" да ги "инвестира" било в частен фонд, в банков депозит или държавни облигации. [/quote]
  Няма да стане поради една проста причина, тези 30% са за сегашните пенсии. Хората са давали 30% ДОО навремето да издържат тогавашните пенсионери, сега пък вие ще давате за да ги издържате тях, след време други за вас... Измъкване няма.

  Така че 30% е нормалната сума но тя е за първият стълб, такава е била винаги. А за вторият всеки да дава колкото иска и където иска но от СОБСТВЕНИТЕ си пари, т.е. след плащане на всички данъци и удръжки. Ако иска в ЧПФ, ако иска на влог... негови са парите да прави каквото иска с тях. Държавата да не се меси съответно и не поема рисковете от провал и открадване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fred":+++++++++++++++++++++! Мнението ми по дискутираната тема е точно като Вашето.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1337 Весело

  [quote#68:"Erzsebet"]продължавам да не схващам идеята за втори пенсионен фонд[/quote]

  Целта е да захлебят фондовете. В другия свят има подобни стълбове, но:
  1. Те са доброволни.
  2. Парите които внасяш са необлагаеми докато не започне теглене. Това става след много години и поради по-ниския доход често имат и по-ниска данъчна страта.
  3. Наследяват се.
  4. Тези страни по правило имат развити пазари на ценни книжа и фондовете управляват по-лесно парите. И те захлебват яко.
  5. Някои работодатели добавят нещо когато и ти внасяш.

  Смисълът им е да се насърчи спестяването за пенсия. Нищо, че индустрията за финансови услуги се възползва...

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#58:"enterfornone"]Пенсионната ксистема в настоящия солидарен вид може да работи само ако населението нараства и винаги има 2 или повече пъти работещи от пенсионерите. [/quote]
  Не е така, може да работи при каквото и ще да е население стига да го има. Просто при повече работещи ще се разпределя повече. Никъде не е казано какъв е минималният размер на пенсията, разделят се приходите на броят получаващи и колкото се получи толкова.

  И впрочем мисленето "малко работещи = бедност" е примитивно, остатък от селските времена когато благополучието се е гарантирало чрез многолюдно семейство работници на нивата. Днешно време с един трактор се дава повече производителност отколкото 10,000 африканци ровещи земята с колове. Същото и със заводите с автоматизираните им производствени линии. Така че населението може и да се намали 10 пъти но ако производството се увеличи чрез инвестиции и машини 20 пъти ще живееш 2 пъти по-добре отколкото сега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#70:"anarhochristian"]Идеята е вместо да се вземат само 300 лв от общия фонд, към тях, а не вместо тях, да се добавят още примерно 300 лв (според колкото си натрупал) и така да то станат 600 лв и мизерията ти да е по-малка[/quote]
  Много красива идея но като всяко нещо изкуствено наложено при нас веднага възникват проблеми.

  Първият проблем, понеже вноската за вторият стълб я осигуряват като намаляват вноската за първият то съответно когато се пенсионираш по първият ще вземаш не 300лв /условно/ а 200лв.

  И вторият проблем, вероятността тези пари които ще ти дават вторите 300лв да бъдат откраднати или просто некадърно вложени е МНОГО голяма.Така че накрая да си останеш само с 200лв.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#78:"Fred"]Първият проблем, понеже вноската за вторият стълб я осигуряват като намаляват вноската за първият то съответно когато се пенсионираш по първият ще вземаш не 300лв /условно/ а 200лв.И вторият проблем, вероятността тези пари които ще ти дават вторите 300лв да бъдат откраднати или просто некадърно вложени е МНОГО голяма.Така че накрая да си останеш само с 200лв.[/quote] Точно! Аз за това и не коментирам проблема по същество- не ми е приятно да коментирам кражбите , извършени от държавата, на ...собствените й работещи данъкоплатци..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на radostinanikova
  radostinanikova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#70] от "anarhochristian":

  Пенсията от втория стълб по идея е допълваща, но дефакто е изваждаща. Защо?
  Защото, ако се осигурявате в УПФ, 23-28% ви се намалява пенсията от ДОО по Кодекса за социално осигуряване. За целта фондовете трябва да правят поне догонване на тези %, за да изравнят това, което ще вземете от ДОО. На практика те го губят. Защо?

  1. Защото реалната им доходност на годишна база е 0.53%, поради факта, че инвестират в консервативни портфейли и са задължени да го правят по КСО.
  2. Защото имат неоправдано високи такси.... 5% от всяка вноска и 1 % годишна такса управление
  3. Защото, за да догонят % от средния осигурителен доход и да настигнат пенсията от ДОО те трябва да правят 3.8%, а както казах те правят 0,53%
  4. МНОГО ВАЖНО... Заблуждават клиентите си, давайки им резултати, които са постигната номинална доходност, демек не отчитат такси и инфлация, което заблуждава клиента, че всичко е ОК.

  и така вместо т.нар. допълнителна пенсия да добави към пенсията от ДОО, тя ИЗВАЖДА.

 81. 81 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#19:"daam"]Непрекъснати промени, продиктувани единствено от краткотрайни интереси, без визия в перспектива. [/quote]
  ++++++++++
  И в същото време се говори за доверие и стабилност....

 82. 82 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Какво да правим с "втората" пенсия
  ------------------
  Ако може вие да не правите нищо, благодаря! Имам намерение аз да правя нещо с втората си пенсия, ако я доживея, де!

 83. 83 Профил на radostinanikova
  radostinanikova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тази втора пенсия по презумпция е заместваща. Тя не е допълнителна.... Когато схванете този елементарен факт, може да продължите да четете!

  Втората пенсия ще замести от 23 до 28% от пенсията ви от ДОО. Идеята е била да докара допълнителна доходност. За жалост тя не само че не е докарала, ами ще ви остави по-бедни, отколкото, ако въобще не си бяхте замествали основната пенсия. Мислете!
  Преди 17.8% от дохода са отивали в ДОО, сега 12.8 са в ДОО, а 5% в УПФ. Идеята е тези 5% да носят ПОНЕ същата доходност като ония 12.8%. Дааа, ама не! Те носят по-малко. Фондовете я изяждат през такси от една страна, от друга те са задължени да инвестират основно в ДЦК и облигации, инструменти с минимална, а сега с 0 доходност.

 84. 84 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#77] от "Fred":

  [quote#77:"Fred"]И впрочем мисленето "малко работещи = бедност" е примитивно[/quote]

  Това го прочетох преди 10 минути и още ми е смешно, та реших да се върна. Освен Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и подобни аномалии, няма такова нещо. Няма държава, която да просперира при намаляващо и застаряващо население, с Япония най-виден пример с над 20-годишната си депресия.
  Ако някой си мисли че един работещ може да издържа и един пенсионер, нещо има объркване. Не може. Защото все пак ще трябва да взимаш пенсията от този работник и независимо колко е производителен, ако му взимаш много това си е ограбване. И накрая той ще емигрира, ще мами или ще спре да работи толкова много.
  Да не говорим, че в България не само че населението намалява чрез трите показани от мен причини, но и тези които са тук адски ги мързи и не участват в работната сила, а голяма част от тези, които участват - мамят и не плащат в солидарната система. Което е естествено, защото при пирамидалния модел и демографията у нас, за тях няма да има нищо накрая.

 85. 85 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 221 Неутрално

  когато едни другари назначават други другари да отговарят за едни фондове / най вече пенсионни и здравно-осигурителни / , и които забравят да се отчитат пред вложителите , резултата е пълни офшорни сметки и празни фондове , парите в тези сметки са лични / но не на управляващите фондовете / а на вложителите , колкото до мвр и армията , плащаме дод , ддс и достатъчно акцизи / на какво ли не / за издръжката им , ако не им е приятно винаги има свободни работни места на борсата на труда

 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#84:"enterfornone"]Ако някой си мисли че един работещ може да издържа и един пенсионер, нещо има объркване. Не може. [/quote]
  Само преди стотина години за изхранване на населението в една държава са били необходими 60-70% селско население. Сега в Америка фермерите са 1.7% т.е. селяните са намалели 30-40 ПЪТИ и гладни няма.

  Следователно не броят на хората е основното за благоденствието. Подценявате технологиите. Прочетете какво е това "безусловен доход" и експериментите които се правят в някои държави.

  Още нещо, 1989г заплатите бяха от порядъка на $100-120 смятано по черният курс на долара. Твърди се, че са емигрирали 2 млн души, това са 25% от населението а днес средната заплата е 937лв, т.е. $537. Петкратно увеличение на доходите при намаляване на населението 25%, как става това? Редица западни държави увеличиха жизненото си равнище поне 6-8 ПЪТИ в следвоенният период, толкова ли се увеличи населението им? А африканските държави с огромната им раждаемост които сега ни заливат като потоп, защо тя не е довела до замогването им?

  Отново съвет, не подценявайте технологиите. Съвсем скоро работните места ще са дефицит и пак ще има изобилие, първите признаци вече ги има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#84:"enterfornone"]Защото все пак ще трябва да взимаш пенсията от този работник и независимо колко е производителен, ако му взимаш много това си е ограбване. [/quote]
  Ще произведе 100 тона ябълки но всичките ще ги изяде?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#84:"enterfornone"]Ако някой си мисли че един работещ може да издържа и един пенсионер, нещо има объркване. [/quote]
  Една шивачка ризи само за 1 човек ли шие?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#83:"radostinanikova"]Тази втора пенсия по презумпция е заместваща. Тя не е допълнителна...[/quote] Не съм съгласна. Заместваща какво? Първата пенсия си е съществуваща и реална- тя няма защо да бъде замествана [quote#83:"radostinanikova"]Преди 17.8% от дохода са отивали в ДОО, сега 12.8 са в ДОО, а 5% в УПФ. [/quote] Е- и като съберете 12.8 % + 5% не се ли получава 17. 8%? И какъв е целият смисъл от упражнението? Държавата да се обогати незаконно на гърба на лицето, задължено да плаща осигуровки, нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#83:"radostinanikova"]Идеята е тези 5% да носят ПОНЕ същата доходност като ония 12.8%[/quote] Това е финансова пирамида/ ако носят такава доходност/ . Май не сте преживели лично и на място периода на фалира на банки и на хиперинфлация в България...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  [quote#74:"Fred"]Няма да стане поради една проста причина, тези 30% са за сегашните пенсии.[/quote]
  Това не е вярно! За сегашните пенсионери отиват 12.8% (17.8 - 5%) плюс 12% (съосигуряване от държавата, сиреч цялия ДОД) плюс още почти 12% (2.1 млрд. лв. за 2015 г.) допълнителна субсидия от държавния бюджет. Това само за пенсиите. Отделно плащаме здравното осигуряване (минимум още 4%). Сиреч, общо стават 40% и само 5% се заделят за капитало-образуваща пенсия.
  От гледна точка на осигуряващите се, родени преди и след 1960 г.: Родените преди 1960 г. са плащали до 42% осигуровки и до 82% ДОД (за частта от дохода, надхвърлящ 10 пъти минималната заплата), обаче са имали висок необлагаем минимум) при 48 часова работна седмица. Родените преди 1970 г. (1998 годината на реформата минус 18 години, даващи право на трудово договаряне) също имат трудов стаж при този режим. Как ще ги разграничите? Техният принос намалял ли е с 5% (преди 2008 г. бяха 3%, а преди 2002 г. - нула проценти)?

 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#83:"radostinanikova"]Идеята е тези 5% да носят ПОНЕ същата доходност като ония 12.8%. Дааа, ама не! Те носят по-малко.[/quote]
  Още по-лошо е. Когато 1989г съм давал 30% ДОО при заплата $100 това са били $30. Сегашният работещ неговите 30% при заплата $500 вече са $150 и той ги дава на този пенсионер който на времето е дал $30.

  Т.е. влагаш $30 и след 25 години получаваш $150, доходност от порядъка на 6.5% ГАРАНТИРАНА. Именно гарантирана защото имаме още много път да извървим до западните заплати по $5-6000 така че заплатата ще расте. Ще расте защото ако не расте ще останат без работници. За да са атрактивни и да покрият риска нашите фондове трябва да дават доходност поне 10-15% а това е абсурд.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#91:"wanderer"]Това не е вярно! За сегашните пенсионери отиват 12.8% [/quote]
  Знам прекрасно колко отиват. Само че това е точно това крадене от сегашните пенсионери за които написах. Първо, ограбване защото те са давали 30% /спомням си ги прекрасно от социализма така че не спорете/ а сегашните дават 17.8%. Второ защото тези 17.8% дори те не отиват изцяло за сегашните пенсии а 5% отиват да бъдат окрадени в ЧПФ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#92:"Fred"]Т.е. влагаш $30 и след 25 години получаваш $150, [/quote] И това не е сигурно, защото как ще се определя размера на личната пенсия след 25 години, е въпрос на политическа конюнктура и промени в законодателството. Т.е.- никой не може да предвиди какво точно ще бъде законодателството в точка Б- т.е. след 25 години- по този въпрос и какви ще бъдат тогава правните правила за определяне на размера на пенсията...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на radostinanikova
  radostinanikova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#90] от "Логика":
  аз съм 1969 година и е ясно че съм преживяла и двете...
  Сега по същество:
  1. Когато е замисляна идеята ИН ДЪ БИГИНИНГ тези 5% е трябвало през активно управление на портфейла да носят по-голяма доходност... дотук чудно!
  2.Тези 5% е трябвало да се увеличат на 7%, дотук чудно.. овече приходи, по голям портфейл повече инвестиции
  3. Трябвало е да се въведат мултифондове, демек аз съм на 30 години тогава, моят фонд е трябвало да ми предостави избор в поне 5 разновидности от възможни инвестиции. На 30 години, хората влагат повече в акции /по-висок риск и по-висока доходност/ и по-малко в облигации/ по-нисък риск, по-ниска доходност/ Вместо всички фондове по КСО са задължени да инвестира в 70% облигации и 30% акции... т.е те не отчитат различния профил на клиентите си и поради тази причина постигат доходност от 0.53% на годишна база.
  4. Аз съм жена, най-вероятно като вас. Ние сме ПРЕЦАКАНИ!!! по време на майчинство ямаме отчисления от заплатата на тия 5% и губим, но по ДОО това ни се счита за стаж, следователно там печелим. Разбирате ли?

  Има още много да ви говоря. Темата е огромна.

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#91:"wanderer"]плюс още почти 12% (2.1 млрд. лв. за 2015 г.) допълнителна субсидия от държавния бюджет.[/quote]
  Ами защо толкова сложно -12.8% ДОО +12% данъци общо 24.8%? Да го направят 30% както едно време, вторият стълб всеки да вади от джоба си колкото иска и готово. Тъкмо ще отпаднат и вечните приказки за дефицита в НОИ и как лежат на бюджета. Ще лежат като от 30% го направихте на 12.8%.

  А защо е сложно аз го знам, за да се скрият кражбите и направят по-поносими нещата с тези ЧПФ. Прехвърлят част от пенсионният товар върху данъците да не личи, че това допълнително пенсионно осигуряване фактически е взето от пенсиите на сегашните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#95] от "radostinanikova": Трябва да не забравяме и смяната на икономическата система, окраденият и изнесен от България пенсионен фонд към 1990г., преди това - ергенският данък/ аз съм го плащала/, изобщо- тъй като съм сходен набор, наистина мисля, че нашето поколение сме тотално прецакани. За това вече даже и не се замислям, а само плащам, и като самоосигуряващо се лице от сега си правя сметката за старини, но не чрез пенсионен фонд...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#94:"Логика"]И това не е сигурно, защото как ще се определя размера на личната пенсия след 25 години, е въпрос на политическа конюнктура и промени в законодателството. [/quote]
  Естествено. Всичко е при положение, че нещата се движат нормално /ако нашето се приеме за нормално/. При една война или друга някаква глобална каша всичко рухва. Но тогава ще е тежко за всички, по-лесно се понася.

  Хората и държавите са оцелявали след войни и чумни епидемии, все някак си ще се оправим и ние. Стига разбира се да не полудеем напълно че с тези бежанци натам вървят нещата.

  А от политическа гледна точка пенсионерите са доста мощна сила. Избиратели са и то много на брой, всяка власт се съобразява с това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  [quote#83:"radostinanikova"]Втората пенсия ще замести от 23 до 28% от пенсията ви от ДОО. [/quote]
  Тия, 23-28% как ги сметнахте? Например, аз имам 20 години трудов стаж с над 37% пенсионно осигуряване (с необлагаем минимум) и НУЛА процента за частен фонд; шест години с 24% пенсионно осигуряване и 3% за частен фонд; и ще имам, ако Бог даде, 19 години 13.8% (от 2017 г. пенсионното осигуряване се увеличава с по един процент) и 5% в частен фонд.
  И защо ги смятате като част от НОЙ-ската пенсия, а не от осигурителния доход? Кой Ви е казал, че НОИ е меродавната инстанция, по която трябва да се равняват всички пенсии?
  Дори и да се отчете моментното съотношение на вноски към общественото осигуряване (НОИ-12.8%+3.6%+1.5%+0.5% плюс 8% към НЗОК плюс 10% плосък данък) спрямо УПФ (4.5% като се махне таксуването по закон, сиреч данък към частно лице), то вноската към УПФ е една девета, или 12,4%. Като се отчете и държавната субсидия (4.7 млрд. лв.), то делът на УПФ пада под 6%. От къде ги получихте тия 28%? Горанов ли ги е смятал, щото той не става и за чеп на зеле.

 100. 100 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#86:"Fred"]Прочетете какво е това "безусловен доход" и експериментите които се правят в някои държави. [/quote]
  Експериментират, как да държат маргиналите нахранени за да не правят пакости от глад. Проблема е, че просто избутват границата на социалността (изхранването на неможещите и правещите се на неможещи) на по-високо ниво, но не решават въпроса как да се орежат тарикатите, дето работят "вечно безработни на социалка". От там и номерата с пенсионните и останалите солидарно-задължителни схеми. Проблема ни е, че това което пречи на фондовете да работят задоволително и на пазарен принцип, е същото, което пречи и на икономиката — кофти правосъдие, което отваря възможности на политиците и задкулисието да източват всичко и всички в държавата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK