Реформаторският блок вече е приключен проект

Плакати на ДПС и "Атака", архив

© Надежда Чипева, Капитал

Плакати на ДПС и "Атака", архив"Дневник" се обърна към политолози и социолози да коментират бързо променящите се политически събития от последните дни. Днес на въпросите отговаря политологът Петър Чолаков


Учреди се партия ДОСТ, БСП има нов председател, АБВ напуска управляващите, спорове при гласуването на Изборния кодекс, вероятност ГЕРБ да неглижира ветото на президента в съгласие с Патриотичния фронт. До какво ще доведе всичко това?


- Краткият отговор гласи: до по-оспорвана надпревара и покачване на градуса на политическия живот. Времената ще станат малко по-интересни и драматични за партията хегемон – ГЕРБ. В момента целият репертоар на политическия театър се състои в изиграване на публиката с различни сцени от "Гъливер в страната на лилипутите" – т.е. ГЕРБ във вихрен танц с миниатюрни партньори и опоненти (части от Реформаторския блок / РБ/, "пламенни" патриоти, договорки на парче с "независими депутати", новосъздадени етнически партии, които реално още не са направили своя дебют и т.н.).
ДОСТ стартира силно и само спечели от полярните реакции, които предизвика. Макар и да има и други етнически формации, тя е качествено ново явление в политическия живот у нас, заради неприкритата подкрепа, която получава от Турция. ДОСТ едва ли ще успее да откъсне голямо парче от избирателите на ДПС. Но в следващия парламент ще има миниум две етнически партии – една на Доган, и една на Местан. Всеки ще разполага със свой вилает. Подобно развитие ще даде допълнителен тласък на патриотичните и националистическите формации, идеи и послания. БСП и АБВ ще се помирят сред много романтика, песни на Висоцки, червени балончета и знаменца като стари, просълзени любовници. Ще се отвори работа на ГЕРБ и на традиционната десница, която и без това е в нокдаун.


Виждате ли вероятност ГЕРБ да предизвика предсрочни парламентарни избори? Защо и кога би станало това?


- ГЕРБ е готова за предсрочен вот, но винаги е по-сладко да си на власт, отколкото да агитираш и да обикаляш страната, изправен пред неизвестността. Не мисля, че управляващата партия иска това "упражнение" да стане преди пролетта на 2017 г. Реалностите обаче обикновено нямат нищо общо с желанията. Преодоляването на частичното вето на президента на промените в Изборния кодекс беше критичен тест за стабилността на още по-анемичното мнозинство в парламента. Прекалено много са неизвестните. Гъливер официално е заложник на атакисти, "патриоти" и хората на Ковачки.


Политическите сметки ще достигнат до нови висини. Нека да не избързваме обаче да обявяваме мнозинството за стабилно Днес бях по работа в центъра на София и по пътя ми хрумна аналогия, която описва ситуацията. На площад "Орлов мост", на ъгъла на булевардите "Цар Освободител" и "Евлоги и Христо Георгиеви", се намира едно заведение – Buenos Aires (името на столицата на Аржентина означава, както вероятно знаете, в буквален превод "чист въздух"; надявам се, че собственикът на заведението е използвал чувството си за хумор, докато е мислил как да го нарече). Колкото е "чист" въздухът на "Орлов мост", толкова е "стабилно" и управлението на страната ни в момента.


Възможно ли е Бойко Борисов да се кандидатира за президент?


- Възможно е. Но не смятам, че това ще стане през 2016 г.


Може ли БСП и АБВ да излъчат общ кандидат за президент? На кого би приличал кандидатът?


- Както разбрахме от Първанов, АБВ се стреми към изграждане на широка коалиция за вота през октомври. По този начин "Алтернативата" на Първанов, Калфин и Петков се опитва, като че ли, да стане по-съблазнителна и "секси" не само за своите избиратели, но и за столетницата. Изборът на Корнелия Нинова дава възможност на АБВ да подава ръце към "Позитано" 20, които да бъдат поети. Новият лидер на столетницата е изправен пред сериозни предизвикателства. Времето, повече от всякога, е критичен фактор. Месеците до октомври не са никак много. БСП е партия на различни кланове, клики и опасни подводни течения Въпросите са в това дали и как Нинова ще успее реално да ги овладее и направлява. Все пак мисля, че дебютът на двойката БСП-АБВ, съпроводена от много други партньори, ще бъде на президентските избори.


Вече коментирах кандидатурите на Първанов и Калфин. Спекулациите за тяхното участие отново се възобновиха, като за тях роля имат и, не на последно място, изказванията на самия Първанов. Кандидат-президентът на, грубо казано, лявоцентристките сили, които според мен ще получат и подкрепата на ДПС, ще бъде известна политическа фигура, а не експерт или технократ. Някой, който да не е "тотално неизбираем" (както, забележете, Антон Кутев от БСП днес нарече Ивайло Калфин).


Възможно ли е Патриотичният фронт да се присъедини към лявото?


- Ако настъпи раздор с ГЕРБ, който да доведе до дълбока парламентарна и политическа криза или, още повече, предсрочни парламентарни избори – да, ако лявото е, например, "нещо" създадено около АБВ, но предполагам, без участието в такъв сценарий, на БСП. В противен случай, ПФ ще продължи да работи заедно с ГЕРБ.


Какви комбинации от партии, подкрепящи общ кандидат за президент, смятате за възможни?


- При всяко положение ще има силен кандидат на ГЕРБ. Очаквам той/тя да бъде подкрепен от лоялните на кабинета части от РБ, ПФ, от остатъците от БДЦ и т.н. БСП, която е в криза, има интерес да приласкае и привлече колкото се може повече гласове и партньори към себе си. Сътрудничеството с АБВ изглежда взаимноизгодно. С увеличаването на тежестта, Първанов ще триумфира в лявото пространство, връщайки се на бял кон. Това обаче ще го направи опасен за Нинова, защото той може да се изкуши да вземе на абордаж бившата си партия. ДПС изглежда прави ляв завой, но, както винаги, лукаво дава десен мигач. По всяка вероятност Движението ще се стреми да има решаваща роля на балотажа и ще се присламчи към победителя. Местан ще се кандидатира, за да тества възможностите на ДОСТ.


Какво ще стане с Реформаторския блок? Какво можем да очакваме от т.нар. десни партии – още по-голямо фрагментиране или нов опит за обединение? Могат ли да имат общ кандидат за президент?


- Блокът вече е приключен проект. Връзката между ДСБ и ДБГ (партия без електорат) е изключително проблематична. Поради насипното състояние, в което се намират отломките от традиционната десница, те са най-слабо заинтересувани от предсрочни парламентарни избори. Аналогията, която ми идва на ум, е със слаб ученик, който изтръпва при мисълта за предстоящото изненадващо класно (предсрочен вот) и изпитанието на задаващата се матура (президентските избори). Единствено ДСБ, от партиите в РБ, са реален център, ос към която могат да се присъединят други политически сили за издигането на общ кандидат президент. Ако около такава кандидатура могат да се обединят дясномислещите, в конкуренция обаче с ГЕРБ, и тя се представи подобаващо, т.е. не се изложи на изборите през октомври, това може да реанимира РБ, да го извади от комата, в която се намира.


С оглед на последните развития, визирам заявките, които ДСБ, СДС и ДБГ направиха за общ кандидат за президент с ГЕРБ, мисля, че възраждането на РБ е малко вероятно. При положение, че ДСБ се е обявила за опозиционна партия совалките за съвместни действия с ГЕРБ на изборите през октомври са сериозна тактическа грешка. Това непоследователно поведение още повече ще обърка и отдръпне избирателите на партията, ръководена от Кънев.


Росен Плевнелиев ще излезе ли от политиката?


- Отхвърлянето на ветото на промените в Изборния кодекс недвусмислено показа точно колко ГЕРБ "държи" на своя президент. Това беше шамар за държавния глава. Според мен Росен Плевнелиев има достоен път и извън политиката. Не мисля, че за него пребиваването на "Дондуков" 2 още 5 години е въпрос, който трябва да бъде решен с цената на всичко. Той е човек успял в бизнеса, технократ, а не, например, историк по образование (при цялото ми уважение към тази професия)... Твърдите, безкомпромисни позиции, които заемаше Плевнелиев се отразиха върху неговата популярност. Тя не е висока. Поради тази причина не е много вероятно ГЕРБ да се ангажират с него и да го издигнат за втори мандат. Що се отнася до заявената подкрепа от страна на Радан Кънев, която трябваше да бъде ловък политически ход, маневра или интрига насочена срещу ГЕРБ, тя имаше по-скоро обратния ефект. Изненадващо, за самия него, Кънев успя да разсмее публиката.
Какво развитие на събитията може да се изключи напълно?


- Нищо не може да се изключи поради фрагментацията на партийната и политическата система и модата на политическата безпринципност. В кръга на шегата, все пак едва ли можем да очакваме, например, партньорството между "Атака" и ДПС за президентската кандидатура на Волен Сидеров... Но като се има пред вид, че има и роми избиратели на "Атака", дори и там е възможно да се намери "начин" ... Едно е сигурно: едва ли политиците ще успеят да шокират претръпналите български избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като чуя за Реформатори и Патриоти, всеки път си мисля за Деформатори и Идиоти...

 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Добро утро!
  РБ приключи още на 09.12.2015 година, когато Стабилизаторите на Лунева и Лукарски приеха опраскването ма съдебната реформа!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Макар и да има и други етнически формации, тя е качествено ново явление в политическия живот у нас, заради неприкритата подкрепа, която получава от Турция."

  Не би трябвало да има етнически партии, но агентите в КС навремето друго решиха. Недопустима е намесата на Турция /видима от всички/ във вътрешните ни дела. Ама, нямаме политици и държавници, които да спрат това

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  *Кунева!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Анализ, в който все пак има някаква форма на разсъждение... Нетипично.

  Не съм съгласен, че ДБГ е куха партия без електорат. Автора по-скоро предполага в случая от, колкото да анализира факти. А те са, че Кунева два пъти на избори е демонстрирала електорат равен и по-голям от ДСБ. Това са факти. Лесно проверими. Предполагам, че електората се състои от царисти, те са малка, но компактна маса, аналогична по твърдост с тази на ДСБ.

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "ДОСТ стартира силно и само спечели от полярните реакции, които предизвика.
  Но в следващия парламент ще има миниум две етнически партии – една на Доган, и една на Местан.".

  Заради това е написана цялата статия...

  Ама авторът е се е объркал. И рейса също.
  Те една зала не могат да напълнят, разчитат само на гласове в Турция.
  За жалост на голяма част от форумния електорат на Дневник...

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7502 Неутрално

  Почти обективен анализ - и най-учудващото е, че не преиграва с някакви скорошни предсрочни парламентарни избори, които все се мотаят при другите ''анализатори''.

  [email protected]
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Мисля, че това в скобите е неправилно предадено. Вероятно иска да каже, че е прекъсната връзката между партиите, НЕ между техния електорат.
  Да твърдиш, че ДБГ няма електорат, е напълно невярно.
  Предвид резултатите от местните избори например.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Блока очевидно се нуждае от саниране. Добре ще бъде домсъвета да се събере и да реши да кандидатства по прграмата на ГЕРБ/Л. Павлова/ за безплатното саниране.

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#8] от "dogwoman":


  [quote#8:"dogwoman"]Да твърдиш, че ДБГ няма електорат, е напълно невярно. [/quote]

  Ама разбира се!
  (Освен Пръмова, ако е гласувала за БСП!)

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone_wolf":

  В моя коментар давам аргументи.
  Не виждам твоите.
  Разбирам, че е проява на чувство за хумор, но ми липсват аргументи.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Чолаков, от погреба блока?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 474 Весело

  Казано по научному:

  "The battle for Helm's Deep is over. The battle for Middle-Earth is about to begin."

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Уоман, отдела те кълве - не се разправяй!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Лабораториите все ще измислят нещо...

  "Реформаторският блок вече е приключен проект"

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Изненадващо, за самия него, Кънев успя да разсмее публиката.
  ...
  Всъщност, точно това се случи ... последвалите пируети имат същия ефект

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  #Кой е цар на компактната маса царисти?

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Анализ, в който все пак има някаква форма на разсъждение... Нетипично.

  Не съм съгласен, че ДБГ е куха партия без електорат. Автора по-скоро предполага в случая от, колкото да анализира факти.

  А те са, че Кунева два пъти на избори е демонстрирала електорат равен и по-голям от ДСБ. Това са факти. Лесно проверими.

  Предполагам, че електората се състои от царисти, те са малка, но компактна маса, аналогична по твърдост с тази на ДСБ.

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Реформаторите са останки от екс Сдс, екс Ндсв-Мегленчето,екс Дпс-Корманчо, екс Бзнс..с членове 2-ма души макс... Единственото което ги събира е, че са гладни за власт, а поотделно я имат 1% подкрепа, я не..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нищо не може да се изключи поради фрагментацията на партийната и политическата система и модата на политическата безпринципност.:))
  ............
  Слабо , Чолаков , защото и собствените ти думи - определят '"достоверността"' на предвижданията ти ..
  Можеше да кажеш САМО - това са варианти, а не анализи :)

  BIG AL
 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  Ясно е че формацията ще се разпадне. Дано има за кого да гласуваме в дясно/без ГЕРБ разбира се/

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А има и много повече политици, на които се надсмиваме днес -
  отколкото на Радан ..)
  Личи ти афинитета към ГЕРБ - и силния кандидат , който ще ни предложат:
  Ами,чакаме го - до края на октомври , защото магнолията е СТРАХЛИВ и той пък чака , накъде ще задуха вятъра :

  BIG AL
 22. 22 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Блокът изачално бе сделка между взаимноненавиждащи се персони.
  Неизвестен бе само момента, в който интересите им ще се разминат.
  Нищо особено и непознато.
  Циничното в случая е само това, че бяха покрили користта си воала на ''новия морал'' и измислени ''ценности''.

 23. 23 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  България има само един път ,за да стане държава с име и авторитет.Това изисква повторение на опита на Германия и и на отличниците от "Империята на злото ".,а то е :Отстраняване от власт и забрана да участвуват в обществения живот на държавата ,чрез законова забрана на около 1,5 милиона комунистически и ДС престъпници пръкнали се всичките от БКП и ДС./данните са на Евростат./ Национализация на всичките богатства на тези човешки изроди ,докарали България до просешка тояга и последна по всичко в последните 26 год.Според Евростат този грабеж е повече от 100 милиарда долара.и продължава .За всичко това има и законово основание ,но на книга.Това е Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.37 от 5 май 2000 г.

 24. 24 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Няма как да съществува нещо, в което Куневица и ДСБ са заедно. Това е като чудовището на Франкенщайн - политически нежизнеспособно. Това са различни концепции не за политиката, а за живота.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 25. 25 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Що се отнася до плевналиев,
  то той вместо да се ослушва като заек в люцерна и да изчаква да види, какво ще се случи, трябваше просто да обяви, че ще брани мандата, който конституцията му дава право да продължи.
  Пък, който иска да го подкрепя.
  Но затова се иска повече мъжество.
  А, у него то липсва.

 26. 26 Профил на geriko15
  geriko15
  Рейтинг: 237 Весело

  В България няма нито ляво, нито дясно! Има една безсмислена игра в центъра, предназначена единствено "да бави топката"

 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Това, че Реформаторският блок се лазпада е очевидно. Въпросът е, дали и държавата се разпада? Аз мисля, че е на път. Докато все още има какво да се окраде/приватизира, държавата ще я има, за да може това да се озакони и легализира. След това, обаче, НАКЪДЕ?
  Виждам редовно на изхода от една метростанция една баба, която е изнесла да продава ту книги (добра художествена литература), ту части от сервизи (чаши или чинии) стари, но с добро качество, очевидно тъжни останки от едно добро минало. Това ли ни чака, братя българи????

 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А да се надсмиваш над ПРЕДЛОЖЕНОИТА на Радан и Христо- за Съдебната реформа ,
  или за пеевски,
  или за предложението Плевнелиев да бъде кандидат -
  показва НИСЪК Ентелект и пристрастност ,
  на човек, който НЕ знае за какво става дума , когато Радан, Христо, Караджов , Такофф и другите - ПРАВЯТ ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ...))
  Срещу тези предложения - стоят тези на Цацата, пеевски ,Боко или Гоце и т.н...:

  BIG AL
 29. 29 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#4] от "BG Stability":

  "Лунева", пó ми хареса.

  VD
 30. 30 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#3:"daam"]Недопустима е намесата на Турция[/quote]
  Недопустима е и намесата на Русия, но за миризливия руски ботуш нашите политици не обелват и дума. Единствено Илиян Василев говори открито за този проблем и затова е обявен за персона нон грата в Русия. И президент Плевнелиев, поради което Русия е взела всички възможни мерки да го изхвърли от президентския пост и да постави руско мекере на Дондуков 2; като агент Гоцэ или от същия долнопробен жанр.

 31. 31 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добър Реформаторски блок можеше да има, но без:
  - Кунева-Пръмова
  - Лукарски

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  С една дума, всички са маскари. Точно такива изводи правят от България такава, каквато е, все последна, с отчаяни граждани и заминаващи деца.

 33. 33 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  нашенския тюрлю-гювеч, наречен “политика“, “управление“ и “политически“ партии!
  Вмирисана манджа!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ами приключен е, до всичко което са се докоснали Костоветата се съсипва и разпада. Примери колкото щеш, СДС, СК , РБ и всякакви изгубили се формации

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Червените подводници в РБ успяха да го разбият. Груба грешка на евроатлантическите ни партньори, че не настояха за лустрация. Сега библиотекарите и рублофилите се канят да докарат новата тройна коалиция на власт.

 36. 36 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#24:"moscowagent"]Няма как да съществува нещо, в което Куневица и ДСБ са заедно.[/quote]
  По-точно няма как да съществува нещо, в което ДСБ да не е единственият ръководител. За справка виж биографията му.

 37. 37 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#25:"ЛицеМеркел"]Що се отнася до плевналиев,...., трябваше просто да обяви, че ще брани мандата, който конституцията му дава право да продължи. [/quote]
  Плевналиев към момента е трудно избираем и затруднява ГЕРБ. Отигра го много интелигентно, вече никой не го подозира, че се вкопчва във властта. Губейки го ще оценим достойнствата му и при следващи избори има шанс да бъде преизбран с голямо мнозинство.

 38. 38 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#28:"BIG AL"]А да се надсмиваш над ПРЕДЛОЖЕНОИТА на Радан и Христо- за Съдебната реформа[/quote]
  Само ти не разбра, че врътката със "Съдебната реформа" беше претекст на Радан да мине в опозиция с надежда да се хареса на неколцина като теб. Преди половин година имахме доста по-добро мнение за него и че е надрастнал ментора си Костов. Радан е бита карта, ще го замести сивият кардинал Атанасов или хлевоустият Караджов.

 39. 39 Профил на polikarpos
  polikarpos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Buenos Aires всъщност означава добри ветрове. а под "добри" да се. разбира силни. т.е. там е било място с подходящи за отплаване ветрове.
  така, че собственикът може и да имаал друго предвид или нищо, буквалния превод на името на столицата не е верния.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK