Борбата за власт между шиитите в Ирак вреди на битката срещу "Ислямска държава"

Борбата за власт между шиитите в Ирак вреди на битката срещу "Ислямска държава"

© ReutersиБорбата за власт между различни фракции в шиитското мюсюлманско мнозинство в Ирак става все по-интензивна, а опитите за формиране на ново правителство буксуват. Съществува опасност това да доведе до изблици на насилие и да опропасти усилията на САЩ и съюзниците им да победят "Ислямска държава", разказва "Ройтерс".


За пръв път от изтеглянето на САЩ в края на 2011 г. миналия месец шиитски фракции едва не вдигнаха оръжие едни срещу други, когато последователи на влиятелния духовник Муктада Садр нахлуха в парламента в багдадската Зелена зона.


Въоръжени мъже от противникова милиция заеха позиции недалеч оттам, повишавайки риска от вътрешношиитски стълкновения, подобно на събитията в южния град Басра през 2008 г., в които загинаха стотици.
Въоръжени с ръчни противотанкови гранатомети и картечници бойци патрулираха с камиони в столицата пред погледите на силите за сигурност, се видя на видео, публикувано на уебсайта на подкрепяната от Иран групировка "Сарая ал-Хорасани".


Тази криза е най-голямото предизвикателство, с което досега се е сблъсквал премиерът Хайдер ал Абади, умерен шиитски ислямист, който пое поста през 2014 г. с обещанието да победи "Ислямска държава", да заглади разцепленията със сунитите и кюрдите и да изкорени корупцията, изяждаща държавните приходи, които и без това са намалели заради спада в цените на петрола.


Произхождащият от почитана династия духовници Садр казва, че подкрепя планираните от Абади политически реформи и обвинява други шиитски лидери в опит за запазване на системата на политическо покровителство, която кара държавната администрация да гъмжи от корупция.


Сегашната криза е най-голямото предизвикателство, с което досега се е сблъсквал премиерът Хайдер ал Абади, умерен шиитски ислямист, който пое поста през 2014 г.

© Reuters

Сегашната криза е най-голямото предизвикателство, с което досега се е сблъсквал премиерът Хайдер ал Абади, умерен шиитски ислямист, който пое поста през 2014 г.


Последователите му нахлуха в тежко укрепената Зелена зона на 30 април, след като съперничещи си политически групи възпрепятстваха работата на парламента. Законодателният орган не можа да одобри кабинета от независими технократи, предложен от Абади като мярка за борба с даването на подкупи.


Командир на "Сарая ал-Хорасани", който в отговор на нахлуването на садристите разположи свои бойци в Зелената зона, даде ясно да се разбере, че неговите хора по-скоро ще се бият с тях, отколкото да им позволят да окупират квартала, в който се намират парламентът, правителствените офиси и посолствата.


"Тук сме, за да пресечем в зародиш тази подмолна антидържавна дейност", казва на бойците си командирът, облечен в зелен камуфлаж и черен тюрбан, във видеото.


Перспективата да се стигне до насилие поизбледня няколко дни по-късно, когато садристите напуснаха Зелената зона и на мястото на враждуващите милиции дойдоха армията и полицията.
Този епизод обаче даде възможност да се види каква борба за доминация се води в шиитската общност, която се предполага, че трябва да е единна в кампанията срещу "Ислямска държава", ултрарадикалната сунитска групировка, която превзе около една трета от територията на Ирак през 2014 г.


"На крачка сме от разиграването на насилствен, кървав сценарий", каза високопоставен шиитски депутат, повтаряйки коментари на отказали да бъдат назовани представители от службите за сигурност и правителството за вътрешните разделения.


Демонстрацията на сила на подкрепяните от Иран милиции е показателна за трудностите, които изпитва Ирак с опитите си да се справи с нарастващата им сила.

© Reuters

Демонстрацията на сила на подкрепяните от Иран милиции е показателна за трудностите, които изпитва Ирак с опитите си да се справи с нарастващата им сила.


На среща на 1 май между членове на Националния съюз - създадена през 2010 г. организация, под чиято шапка влизат основните шиитски групи, включително тази на Садр - другите шиитски лидери изразиха убеждение, че той е прекрачил границата, каза депутатът.


Самият Садр не бе на срещата, но присъстващите му отправиха предупреждение, че поддръжниците му може да бъдат отстранени със сила, ако е необходимо, каза депутатът, който е участвал в срещата.


Още двама от взелите участие на срещата политици потвърдиха, че посланието е било пратено на 42-годишния Садр. Критици осмиват Садр, че е парвеню и го обвиняват, че се опитва да поставя условия на останалите от Националния съюз.


Но въпреки това Садр мобилизира десетки хиляди последователи през последните няколко месеца, за да притисне премиера Абади да изпълни обещанията си за реформи, които имат подкрепата и на върховния шиитски духовник в Ирак, великият аятолах Али ас Систани.


Последния път, когато вътрешношиитски боричкания ескалираха в смъртоносно насилие, бе през 2008 г., когато предшественикът на Абади, Нури ал Малики, нареди на армията да се сражава със садристите в Басра, за да ги прогони от южния регион, където се произвежда по-голямата част от петрола на държавата членка на ОПЕК.


За разлика от сега, по онова време срещу Садр се изправиха правителствените войски, не милиция.


Садр мобилизира десетки хиляди последователи през последните няколко месеца, за да притисне премиера Абади да изпълни обещанията си за реформи

© Reuters

Садр мобилизира десетки хиляди последователи през последните няколко месеца, за да притисне премиера Абади да изпълни обещанията си за реформи


Но това пак се брои за вътрешношиитски конфликт, защото армията е съставена предимно от шиити, а Малики водеше политика, защитаваща интересите на шиитите за сметка на другите верски групи в Ирак, която отчужди сунитите и кюрдите по време на осемгодишното му управление. Той също е близък до Иран политик.


Малики предаде властта на Абади през 2014 г., след като армията не успя да спре настъплението на "Ислямска държава" и сега е смятан за противник на премиера.


Най-силните милиции в Ирак получават пари, оръжия и бойна подготовка от Иран. Това ги поставя в конфликт със Садр, който едно време се възползваше от иранската подкрепа, но си изгради имидж на лидер с по-националистически убеждения.


"Сарая ал-Хорасани" и "Организацията Бадр", които са най-подкрепяните от Иран групировки, "Бригадите на мира" на Садр и десетки по-малки групировки се бият рамо до рамо с подкрепяната от САЩ иракската армия срещу "Ислямска държава" като част от група, известна сред местните с името "Шахид Шааби" или Сили за народна мобилизация.


Но тяхното обединение около тази конкретна цел, изглежда, е започнало да се пропуква.


Демонстрацията на сила на подкрепяните от Иран милиции е показателна за трудностите, които изпитва Ирак с опитите си да се справи с нарастващата им сила.


След серия кървави бомбени атентати в Багдад миналата седмица, за които пое отговорност "Ислямска държава", политици от "Бадр" и движение "Садр" се обвиниха взаимно в съучастие.
Изглежда, че Садр иска да си изгради имидж на водещия реформатор в страната - ход, с който може би цели поне отчасти да си извоюва добри позиции за общонационални избори след две години. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не за първи път чувам че някой се бори с ИД ! Те ако се бореха с нея тя нямаше да младее територия по-голяма от България и да цъфти и вързва ! Едни се правят че се борят на приказки , докато други пък ги снабдяват с оръжия и муниции и така далаверата върви само че го начукаха на сирийците и на цяла Европа с мигрантския поток !

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Иран отдавна мътят водата в региона, а и отдавна чакаха такъв случай - да имат срещу себе си един слаб и разпадащ се Ирак
  Ще искат автономна шиитска държава най-вероятно, която ще е автономна само от останалите, без Иран.
  Саудитите също са в играта, сунитите получиха голяма подкрепа от тяхна страна и те също ще си искат държава.
  Не виждам как кюрдите няма да я имат, те на практика вече си я обявиха.
  И всичко това като се раздроби на още фракции, в зависимост от етнически и религиозни детайли, картината става трагична.
  И чак тогава идва Идил, които искат халифат.
  Как да се бие някой с тях, като първо трябва да разрешат споровете помежду им.
  Още повече, че Идил прибира постоянно европейци най-вече, които са разочаровани от живота си и се връзват на идеите им.
  Планират и разширение към Йемен и Египет, а после и Либия.
  Така че никак няма да е лесно, а и едва ли ще е скоро се постигне примирието по тези земи.
  Дано по-малко кръв да има, а духовниците да се държат по-човешки.
  Всичко друго са подробности...

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  Времето за тези вътрешни борби и противоречия между тези иракските шиитски фракции и движения е много неподходящо. През последните месеци имаше много протести на обикновените иракчани, които настояват за промени в правителството, за борба с корупцията и клиентилизма в страната и за подобряване на инфраструктурата и обществените услуги. И тези хора имат право на това, имат право да искат промяна, но може би момента не е много подходящ за тези сътресения.... сега повече от всякога Ирак има нужда от стабилност (малко се изтърка този термин особено в България, но в Ирак наистина имат нужда от това) за да може цялата обществена енергия, армията и милициите да бъдат единни в решаването на най-важната задача пред страната, а тя е унищожаването на ИД в Ирак. Останаха само два големи града които ИД още владее.... Фалуджа (който е напълно обграден и обсаден от армията и милиции и Мосул, който е на път да бъде обграден. Ако, тези два града бъдат освободени до края на годината това ще бъде истински удар за ИДилските плъхове и главорези.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Поредното доказателство, че този район може да е що-годе мирен, само ако има силен диктатор, който да управлява със здрава ръка. Оставени сами на себе си, се връщат към родово-общинния строй, всеки род срещу останалите. То затова и се пръкнаха толкова групировки там, а всяка дърпа към себе си. Не чувстват принадлежност към държавата, а към племето.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Шиитите са по-малкото зло в исляма. Проблемът са сунитите и най-вече най-радикалните от тях - салафитите и уахабитите, чийто идеологии са покровителствани от Саудитска Арабия, която пък е стратегически приятел на САЩ в региона.
  Дано департаментът тръгне към сближаване с Иран и фаворизирането му в региона. Всеки който познава иранци знае, че въпреки наложеният ислямистки режим там, това е просто друга култура и хора с коренно различни ментални схващания за света от ислямистите. Все пак става въпрос за хилядолетна култура с уникални постижения.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Бой на негри в тъмна нощ... арабин и самоуправление?!
  С този дивашки генетично унаследен манталитет подслаждан от мирните сури на най мирната религия ще има още дълго време да си режат взаимно кухите кратуни... (в което няма нищо лошо, де), без значение от коя пасмина и течение са.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  [quote#3:"theanalyser"]И всичко това като се раздроби на още фракции, в зависимост от етнически и религиозни детайли, картината става трагична. [/quote]

  Не е толкова трагична. Вътрешните фракционните различия в една религиозно и етнически хомогенна общност се преодолява по-лесно, в сравнение с лютата омраза между шиити/суните и араби/кюрди. Ако ги оставят всеки да си направи собствена държава, шиитска, сунитска, кюрдска, нещата постепенно ще се нормализират. Проблемът е, че има прекалено много външни играчи (Саудитска Арабия, Иран, Турция, Израел, САЩ, Русия) които водят своите битки и съответно бъркотията става пълна.
  Ирак и Сирия са изкуствени колониални творения и в сегашния си вид нямат мирно бъдеще.

 9. 9 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#6] от "sherekhan":

  [quote#6:"sherekhan"]Всеки който познава иранци знае, че въпреки наложеният ислямистки режим там, това е просто друга култура[/quote]

  Точно, иранците имат собствена уникална интерпретация на исляма, повлияна както от хилядолетната персийска култура, така и от западни политически идеи. Все пак в Иран има реални избори за парламент и президент. Къде другаде в региона има такова чудо? Никъде!

 10. 10 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ха, добрутро. Някой започна да проумява какъв змиярник е Ирак, и то само една дузина години след агресията на Бушмена.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #
  Абе не ги хвали чак толкова.
  А и не забравяйте основното - въпреки наложеният ислямистки режим...
  Ислямът си е вид комунизъм, особено този, който вирее в този регион. Даже е една от най-лошите му форми. Иначе Иран можеше да тръгне и по друг път и го правеше до 1979 г...

 12. 12 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Арабската война ще трае поне едно десетилетие.
  Но комбинацията Арабска война- бежанци- ляво- евро- толерастия - е убийствена!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 13. 13 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#11:"theanalyser"]Ислямът си е вид комунизъм[/quote]

  Някои хора все още бъркат комунизъм с тоталитаризъм. Да, комунизмът е тоталитаризъм, но тоталитаризмът не се изчерпва с комунизма, иам и други форми. Да вземем например днешна България или Русия - класическа форма на мек тоталитаризъм. Да, уж има разделение на властите, уж има различни партии, но идеологията на обръчите е пропите във всяка структура и накрая ако не цункаш на Боко/Путин ръка, няма да те огрее.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Иват общ вра и се бият помежду си. Можем да си представим какво ще започне когато го няма този общ враг.

  подпис
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #13
  Има и фашизъм.
  А да сравняваш днешна България с тоталитарна държава си е... опорна точка.
  Важното е да се каже и за Русия. Това носи допълнителен бонус.
  Нищо, че статията е за Ирак...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#9:"vaboman"]Все пак в Иран има реални избори за парламент и президент. Къде другаде в региона има такова чудо? Никъде! [/quote]

  Има, има.... в Ирак и Ливан има демократични избори и демократично избрани власти, има свобода на словото, свобода да протестираш срещу властта, корупцията, злоупотребите и т.н.. Апропо, точно в Ирак и Ливан мнозинството от населението са шиити. Но, точно това мразят радикалните сунити.... за тях свободата и демокрацията са нещо лошо и чуждо. И затова същите, правят проблеми в тези страни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  [quote#8:"vaboman"] Ако ги оставят всеки да си направи собствена държава, шиитска, сунитска, кюрдска, нещата постепенно ще се нормализират. [/quote]
  Напротив. Просто ще има леко затишие, а после бурята ще стане като ураган. По-добре за околните е тези да воюват постоянно и да изпускат парата по малко, отколкото да гръмнат парния котел... Е, след време, ако им уврят главите и си попроменят манталитета сами ще престанат с глупостите и са "добре дошли".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#13:"radetzky"]Някои хора все още бъркат комунизъм с тоталитаризъм. Да, комунизмът е тоталитаризъм, но тоталитаризмът не се изчерпва с комунизма, иам и други форми. [/quote]

  Абсолютно вярно, тоталитаризма и авторитаризма има различни форми: например нацизма и фашизма също са антидемократични тоталитарни идеологии, военните диктатури са тоталитарни и антидемократични, абсолютните монархии са също авторитарни и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  #13

  Дадох ти по-лесен пример с България и Русия, за да схванеш за какво става дума. Ако ти бях дал пример с червените кхмери, рискувах да не ме разбереш.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  [quote#5:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Поредното доказателство, че този район може да е що-годе мирен, само ако има силен диктатор, който да управлява със здрава ръка.[/quote]

  Венче, това е голяма глупост бе мило ! Как ги наизустявате тези глупости и ги повтаряте като развален грамофон ! Има ли някъде място където ви програмират като тамагочита.
  Нека се опрем на историята ... добре е малко да се поизучиш щом напираш да коментираш ... та какво казва историята - този район откак свят светува, още в предбиблейски времена, е управляван от силни диктатори ( каквото и да значи това ). В същото време това е най-размирния и кървав регион в човешката история. Примери мога да давам с часове

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Иване, борбата в момента е за политическата власт в Ирак... Садр не е толкова против премиера ал-Абади, колкото срещу министрите в кабинета му. Той (Садр) настоява (както и неговите привърженици) да се състави ново правителство, което да е съставено от министри технократи, които не са партийно обвързани. И който да се борят по-дейно срещу корупцията, клиентилизма и злоупотребата с власт за лично обогатяване. Не звучи лошо нали... проблемът е, че тези политически сътресения идват в много неподходящ момент, а именно войната срещу ИД. И, те отклоняват вниманието и фокуса от този война, която е много важна за цялата страна. ИД искат да унищожат и да разцепят Ирак (преди това искаха и да го превземат цялата страна, но се видя, че нямат никакви шансове да сторят това), това е тяхната цел, така, че борбата срещу терористите би трябвало да бъде приоритет номер 1 на политиците и обществото в Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "премиерът Хайдер ал Абади, умерен шиитски ислямист".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  [quote#5:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Поредното доказателство, че този район може да е що-годе мирен, само ако има силен диктатор, който да управлява със здрава ръка.[/quote]

  И как да гарантираме, че един диктатор е силен ?! Ей го на любимеца ти Асад - силен, силен пък я каква война отприщи и превърна Сирия в инкубатор за терористи. Какъв ти инкубатор - направо световен център !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#16:"Иво"] за тях свободата и демокрацията са нещо лошо и чуждо.[/quote]

  за разлика от добрите шиити в Иран

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#20:"Ian Smith"] още в предбиблейски времена, е управляван от силни диктатори ( каквото и да значи това ). В същото време това е най-размирния и кървав регион в човешката история. Примери мога да давам с часове [/quote]

  Но е нямало вълна от пришълци към Европа!
  Имало е арабски военни нашествия към Европа, отблъснати от европейци.

  За това казвам- комбинацията от Арабска война- вълна бежанци и евро- ляво- толерастия е убийствена.

  Превръща локалната Арабска война в глобален проблем.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  Така е Иън. Това кое е най-добро за една държава може и трябва да го реши самото население, което обитава тази държава. Народа трябва да решава кой да ги управлява и каква да бъде формата на управление на страната, а това става най-добре, че провеждането на избори и референдуми. Да се налагат диктатори отвън (или отвътре) против волята на народа е отвратително и това обикновено води до вътрешно напрежение, бунтове, революции, а крайната фаза е да се достигне и до гражданска война. Всички, които във форума искат да налагат диктатори на чужди държави и народи им желая някой ден те самите да попаднат под властта на някой диктатор, който да нарушава техните собствени човешките права и свободи. Тогава ще разберат колко хубаво и прекрасно е да се живее в диктатура.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  [quote#26:"Иво"]Това кое е най-добро за една държава може и трябва да го реши самото население, което обитава тази държава[/quote]

  Кое население? Стотици семейни кланове, не чувстващи принадлежност и отговорност към държавата, а само към клана и неговите членове? Как от такива хора ще направиш държава, с демокрация, свобода и мирно съвместно съществуване?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  [quote#5:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] само ако има силен диктатор, който да управлява със здрава ръка.[/quote]
  Башар Асад е христоматиен пример до какъв мир и стабилност води управлението на силен диктатор.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":

  Вабоман в коментар [#9] го е обяснил що годе добре. Иран за съжаление не може да се нарече демократична държава, защото има намеса на религиозните власти в политиката. Но, за разлика от престъпните сунитски монархически диктатури в Залива, в Иран поне се провеждат някакви избори с различни кандидати (реформатори или консерватори (хардлайнери)), а жените и малцинствата имат повече права и свободи от жените и малцинствата в една СА например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#27:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Кое население?[/quote]

  Гражданите на република Ирак, всички те имат правото да гласуват, имат правото да създават партии и движения, имат правото да гласуват на избори и да определят с вота си, кой да подкрепят и кой да ги управлява. Иначе, много държави по света са съставени от различни кланове, племена, етноси и т.н. но, това не пречи някой от тях да имат нормално функциониращи и демократични държави и институции. Нещо друго.... Ирак е демократична държава от скоро, трябва време докато обществото свикне с новите политически реалности и условия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  В Ирак има демокрация и свобода да протестираш срещу властта??? Ахаааа, затова ли преди 3 години Малики потопи сунитските протести в кръв, при което загинаха вероятно стотици цивилни? Само през първия ден от смазването на протестите бяха избити над 50 човека. Тази разправа тогава с хората доведе до рязко засилване на позициите на ИД.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Весело

  [quote#30:"Иво"]много държави по света са съставени от различни кланове, племена, етноси и т.н. но, това не пречи някой от тях да имат нормално функциониращи и демократични държави и институции[/quote]

  Да, в Европа и в Америките. Но из арабските територии - забрави...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#9:"vaboman"]Къде другаде в региона има такова чудо?[/quote]

  в Израел. има реална демокрация, за разлика от иранската. единствената демокрация в региона. останалите са или религиозни режими, или светски диктатури, ради "некои исторически и идейни съображения".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  хубаво, отразих го колегата, дето е "обяснил".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Що за абсурдни твърдения твориш в този форум? Ирак е толкова демократична страна, колкото Сомалия е просперираща икономика.

 36. 36 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  [quote#16:"Иво"]Има, има.... в Ирак и Ливан има демократични избори и демократично избрани власти, има свобода на словото, свобода да протестираш срещу властта, корупцията, злоупотребите и т.н.[/quote]

  Ирак е провалена държава. Правителството контролира само шиитската част. Видно е, че сунитите не са съгласни с шиитска доминиция и това дава сила на ИДИЛ. Отделно са кюрдите. Това че формално е спазена някаква демократична процедура не прави правителството демократично. Трябва пълна представителност и от тук легитимност. Няма такова нещо в Ирак в момента.

  Ливан първо си спретна 15 годишна кървава гражданска война, за да достигне най-накрая до сегашното положение на крехък баланс, който много лесно може да бъде нарушен и войната да започне пак. Ако Ирак и Сирия трябва да минат по ливанския път, само и само за бъдат запазени като единни държави, тежко и горко на Европа. Бежанците ще бъдат не 2, ами 20 милиона, тоест цената на ливанската демокрация е прекалено висока за всички.

 37. 37 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#11] от "theanalyser":

  ислямът е вид комунизъм а путин е негов пророк))))))))))

  от къде ви намират такива)

 38. 38 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#17] от "gost22":

  [quote#17:"gost22"] По-добре за околните е тези да воюват постоянно и да изпускат парата по малко, отколкото да гръмнат парния котел[/quote]

  Не бих казал. Проблемът е, че тази пара достига до нас под формата на бежанци и луди джихадисти, а на околните, Саудитска Арабия например, нищо и няма. Воюването трябва да спре. За мен решението е всеки да си има държава. Давам за пример Югославия. Ако разпада й не беше приет и досега щяха да се колят и трепят.

 39. 39 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Неутрално

  положението беше поносимо докато не решиха да демократизират района,вносителите на демокрация са ясни кои са,вече е ясно и с каква цел беше направено,сега е време да си носим последствията

 40. 40 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#33] от "abdelhaqq":

  Говоря за ислямска република Иран и очевидно, като казвам "региона" има предвид ислямските държави.

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#40] от "vaboman":

  а, ок. защото за много съфорумци това не е самоочевидно, все пак "регионът" не означава "единствено мюсюлманските режими в близкия и средния изток". а пък и е наистина знаково, че Израел по презумпция се изключва от "региона", вярно е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  До коментар [#38] от "vaboman":

  Явно не сме се разбрали. Вие имате предвид всяко племе да си има държава и да си седи кротко, което съвпада с моето виждане — да няма големи държави, които на повърхността да са кротки, но вътре да трупат междуплеменни и междурелигиозни напрежения, които при една слабост на диктатора, да доведат до големи конфликти с огромен брой бежанци. Точно това се случи с Ирак, с Либия и сега със Сирия — натрупаното напрежение се освободи взривно, вместо постепенно и на малки, безопасни за околните порции.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#22:"abdelhaqq"]"премиерът Хайдер ал Абади, умерен шиитски ислямист". [/quote]
  Това ще да е някакъв нов зоологически вид, неоткрит досега

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Ще трябва да поканят в Ирак руската авиация да въведе ред!!!
  А то така могат да се дървят до второ пришествие!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#31:"Феникс"]В Ирак има демокрация и свобода да протестираш срещу властта???[/quote]

  Абсолютно ДА. Самите протести на привържениците на Садр в Багдад, които се провеждат с месеци доказват това.

  [quote#31:"Феникс"]Ахаааа, затова ли преди 3 години Малики потопи сунитските протести в кръв, при което загинаха вероятно стотици цивилни? [/quote]

  Да, преди години имаше и масови протести на сунити срещу Малики. Относно това как те бяха потушени... това е друга история. Сред "мирните" протестиращи имаше и групи от въоръжени главорези, които убиха няколко полицая, след това се намесиха силите за сигурност и в хаоса загинаха няколко десетки души.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Весело

  [quote#45:"Magen David"]А той Ибрахим, под ник Иво, дрънка подобни изказвания под всяка статия. Прави го обаче с патос на комсомолски активист.[/quote]

  А, той Ибрахим под ник Давид също обича да дрънка всякакви абсурди и лъжи и го прави с патос на ционистки активист.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#32:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Да, в Европа и в Америките. Но из арабските територии - забрави... [/quote]

  И при арабските територии ще стане, просто трябва да мине време, защото тези държави досега никога не са били демократични.... не може десетилетна диктатура изведнъж да се превърне в просперираща демокрация. Трябва време да мине за да се утвърди демократичен система и строй там.... важното е, че в Тунис и Ирак това начало беше дадено.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#35:"Феникс"]Що за абсурдни твърдения твориш в този форум? Ирак е толкова демократична страна, колкото Сомалия е просперираща икономика.[/quote]

  НЕ са глупости, а ФАКТ! Може би Ирак не е най-демократичната страна на света, но е по-демократична държава от съседите си, като например Йордания, Иран, СА, Сирия. Виж например класацията на FH за нивото на демократичност на страните по света, виж къде в класацията е Ирак в сравнение с останалите арабски държави. Апропо, оценките на Ирак в тази класация спаднаха доста през последната една-две години, но причината за това е дейността на ИД в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":

  През 2003г. Ирак бе нападнат и окупиран от чужда армия. От тогава досега там се води гражданска война. През годините се вдигаха няколко въстания (и шиитски и сунитски) срещу окупационните войски. Имаше един период, през който всяка сутрин по улиците на Багдад откриваха стотици трупове на избити през нощта сунити. А самите сунити бяха дотолкова маргинализирани, че на много от тях не им остана нищо друго, освен въоръжената борба... Малики или малкия диктатор, както го наричаха наложи тотална шиитска диктатура. По различни данни избитите през последните 13 години в Ирак са между няколко стотин хиляди и над 1 000 000.... И ти да наричаш тази държава демокрация е върха на цинизма.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#36:"vaboman"]Ирак е провалена държава. [/quote]

  Все още не е провалена, но определено е държава в сериозна криза и нестабилност. И тази криза се предизвиква от чужди сили и интереси, които чрез свои поставени лица и организации, като например бившата Ал Кайда в Ирак и настоящата ИД се опитват (доста успешно за съжаление) да дестабилизират страната.

  [quote#36:"vaboman"] Видно е, че сунитите не са съгласни с шиитска доминиция и това дава сила на ИДИЛ. Отделно са кюрдите.[/quote]

  Ами, да спечелят избори и да управляват те, обаче няма как да стане това след като са малцинство. Но, няма и как да вземат властта с преврати, насилие и терор, както се опитваха от Ал Кайда в Ирак преди и ИД днес. Апропо, в Ирак някои от най-важните политически постове в страната се изпълняват от сунити, в момента президента на Ирак е сунит, председателя на парламента е сунит. Министъра на отбраната е сунит. Сунитите са достатъчно включени във властта. Имайки предвид, че са малцинство това би трябвало да бъде достатъчно, но радикалните сунити, който мразят шиитите и ги избиват, както и бивши кадри на Саддам, които помагат на радикалните сунитски елементи и терористи искат цялата власт в страната. Е, сорри, но тая работа няма как да стане вече.... Саддам умре, свърши се с диктатурата в страната.

  [quote#36:"vaboman"]Това че формално е спазена някаква демократична процедура не прави правителството демократично. Трябва пълна представителност и от тук легитимност. Няма такова нещо в Ирак в момента. [/quote]

  А, кое го прави демократично!? Сегашното правителство и парламент на Ирак са избрани след провеждането на демократични и свободни избори. В този смисъл правителството е ЛЕГИТИМНО и целия свят приема това правителство и тези власти за легитимни и законни.

  [quote#36:"vaboman"]Ако Ирак и Сирия трябва да минат по ливанския път, само и само за бъдат запазени като единни държави, тежко и горко на Европа. Бежанците ще бъдат не 2, ами 20 милиона, тоест цената на ливанската демокрация е прекалено висока за всички. [/quote]

  Вабо, в момента Сирия минава по ливанския път, защото там вече има 5 годишна гражданска война. В Ирак през 2006-2008 г. имаше повече междурелигиозно насилие и смърт дори и от днес, много специалисти определиха това като гражданска война (събитията в Ирак през 2006-2008 г.).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#36] от "vaboman":

  Апропо, за мен провалена държава е по скоро Сомалия. И в голяма степен Афганистан и Судан....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Власт, власт, власт.Защо я обичат повече от всичко на света.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  [quote#50:"Феникс"]През 2003г. Ирак бе нападнат и окупиран от чужда армия. От тогава досега там се води гражданска война. През годините се вдигаха няколко въстания (и шиитски и сунитски) срещу окупационните войски.[/quote]

  Моето лично мнение по този въпрос е, че начина по който Саддам беше свален от власт беше неправилен и арогантен. Това както ти знаеш стана с една лъжа (предполагаемите ОМП) сътворена от ЦРУ. След това страната беше окупирана от американците и техните съюзници, първото иракско правителство (от 2003 до 2006 г.) беше директно избрано и назначено от американците. След това през 2006 г. се проведоха нови избори, но интересно, че избрания тогава министър председател беше посочен първо от САЩ и след това неговата партия спечели изборите и той беше избран за министър председател от парламента. Първия мандат на Малики не беше толкова зле, обаче втория вече започна да управлява доста авторитарно, към края на своето управление беше обсебен от жаждата си за власт и наистина срещу него имаше доста недоволство. Нека не забравяме, че Малики беше свален от власт заради народното недоволство както от страна на сунитите и кюрдите, така също и от страна на много шиити и няколко от техните партии. Освен това срещу него се обяви и главния аятолах на Ирак ал-Систани. А, от вън срещу него бяха и САЩ и Иран. Така, че смяната му беше доказателство, че Ирак не е диктатура.

  [quote#50:"Феникс"]През годините се вдигаха няколко въстания (и шиитски и сунитски) срещу окупационните войски.[/quote]

  Това е вярно. Никой нормален народ не би трябвало да харесва своите окупатори. И в Ирак по отношение на американската окупация всички бяха против нея. Поради желанието на иракчаните американците си вдигнаха крушите и напуснаха страната през 2011 г. Самия парламент на страната гласува за това те да се махнат.

  [quote#50:"Феникс"] Имаше един период, през който всяка сутрин по улиците на Багдад откриваха стотици трупове на избити през нощта сунити. [/quote]

  А, бомбените атентати на сунити спрямо шиити!? Ами, нападнатите и разрушени шиитски джамии? Насилието ражда насилие.... Ал Кайда в Ирак започна своите нападения срещу цивилни шиити още през 2003-2004 г.

  [quote#50:"Феникс"]А самите сунити бяха дотолкова маргинализирани, че на много от тях не им остана нищо друго, освен въоръжената борба...[/quote]

  Толкова бяха маргинализирани, че имаха свои партии в парламента и свои представители във властта. А, след идването на ал-Абади имат още повече представители във властта.

  [quote#50:"Феникс"]По различни данни избитите през последните 13 години в Ирак са между няколко стотин хиляди и над 1 000 000.... И ти да наричаш тази държава демокрация е върха на цинизма. [/quote]

  Да, загиналите са много... стотици хиляди може би, много от тях обаче бяха убити по време на американската окупация, други бяха убити в междуетнически (сунити/шиити) сблъсъци. Не правителството уби тези хора, а екстремистки групи (повечето от тях сунитски). Правителството имаше вина, че не успя да вътвори ред и стабилност. Но, такава нямаше дори, когато американските войски бяха там. Както и да е, това не променя факта, че в Ирак има свободни избори, има различни партии, има демократична конституция, има религиозна свобода, има свобода на словото и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Проблема е,че липсва Садам.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#55] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това някой иракчанин ли ти го каза!? Саддам може да липсва на иракските сунити, защото по негово време почти цялата власт беше в техни ръце и така те бяха облагодетелствани. Но, на иракските шиити и кюрди едва ли им липсва Саддам. Поради неговата политика спрямо тях... сигурно знаеш какво имам предвид.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK