Заетите се увеличават или само така изглежда

Заетите се увеличават или само така изглежда

© Цветелина Белутова, КапиталАнализът е на Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.


Дългоочакваните данни за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2016 г. показват подобрение, под чиято повърхност дремят структурни проблеми. Както ИПИ прогнозира, икономическата активност на населението спря да се покачва и остана на нивата от предходната година, което доведе и до по-бавен ръст на заетостта. В периода януари-април 2016 г. броят на заетите лица се увеличава с 25.3 хиляди души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда.

По-бавното увеличаване на броя на заетите беше очаквано предвид стагнацията на икономическата активност и структурните характеристики на безработицата у нас. Повече от половината от безработните в момента лица са дългосрочно безработни, което означава, че до този момент възстановяването на пазара на труда ги е подминало. Ако икономическата активност на населението не започне отново да се покачва, то и потенциалният ръст на броя на заетите в следващите тримесечия ще бъде по-нисък, тъй като икономиката ще трябва да създаде условия за включване именно на дългосрочно безработните.


Данните за младежката заетост продължават да разочароват. В сравнение с първото тримесечие на 2015 г. броят на заетите младежи на възраст 15-24 г. намалява с 8.4 хиляди души, а коефициентът на заетост е едва 19.4%. Сериозен спад се вижда при младежката безработица – от 23.2% през първото тримесечие на 2015 г. до 18.4% през 2016 г. Той, обаче, се дължи не на повишаване на заетостта сред младежите, а на тяхната намаляваща икономическа активност.
Ситуацията по райони


Регионалният преглед на данните за пазара на труда показва, че увеличаването на броя на заетите е по-равномерно разпростряно по територията на страната от това в предишни периоди. Преобладаващата част от работните места се създават в южната част на страната, най-вече в областите София (столица) и Бургас.


Най-видимо е подобрението на пазара на труда в столицата, където броят на заетите се увеличава за 14-то поредно тримесечие и вече надхвърля този преди кризата, достигайки 666,3 хиляди души, при 656,0 хил. души през същия период на 2015 г. София (столица) продължава да концентрира огромната част от трудовия ресурс в Югозападния район – цели две трети от заетите в тази част на страната работят именно в столицата. Известен ръст на броя на заетите се наблюдава в широката Софийска област и в област Кюстендил, но все още не можем да говорим за наличие на ясно изразени положителни тенденции.

Ефектът от увеличаването на минималната заплата и минималните осигурителни доходи


Продължаващият спад на заетите в някои от най-бедните области изглежда следствие по-скоро от демографските процеси, отколкото от повишаването на цената на труда. В област Видин, където след последното повишение до 420 лв. минималната заплата възлиза на около 65% от средното брутно възнаграждение, броят на наетите на трудов договор дори се увеличава плавно от началото на годината. Това противоречие (спад на заетите според наблюдението на работната сила на НСИ и увеличаване на наетите на трудов договор) не е рядко срещан феномен през последните години, а и не предполага непременно противоречие в данните на статистиката.


Възможно обяснение изглежда намаляването на нерегламентираната заетост, особено предвид регистрирания ръст на възнагражденията в частния сектор през последните няколко тримесечия.
Разбира се, остава вариантът при който увеличаването на минималното заплащане и осигурителната тежест всъщност е предотвратило или забавило по-бързото разкриване на работни места. Това може да е едно от обясненията за по-бавното увеличаване броя на заетите, както и за трудностите при младежите за включване на пазара на труда. Едно е сигурно – поне на този етап увеличаването на минималната заплата не спомага за привличане на повече хора в работната сила. В отсъствие на търсене за нискоквалифициран труд, новото минимално заплащане може допълнително да забави осигуряването на заетост за дългосрочно безработните.


Кумулативният ефект от стагнираща икономическа активност и по-бавен преход към заетост за текущо безработните означава и по-бавно увеличаване на броя на заетите в последващи периоди.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Не знам какво се увеличава и какво изглежда, но по курортите в момента не могат да си намерят кадри за сезона!

  [email protected]
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само така изглежда. Безработицата е масова, реалната е над 40% след 3.5 годишното еднолично, катастрофално-неграмотно, малоумно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, при което Борисов забатачи страната в тежка икономическа депресия, продължаваща вече 6та година и беше изритан от Народа с шут като единственият досега.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Заглавието е на редакцията и е напълно подвеждащо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Само така изглежда, поне през лятото има повече възможности, стига да има желаещи да работят, но да РАБОТЯТ.

 5. 5 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да си чул някой да плаща 1000 евра заплата на месец при законно
  работно време . Няма такава заплата.
  Пазарна икономика търсенето и предлагането трябва да се срещнат.Няма балами.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Желаещите да не работят нараства. Това е също проблем.

 7. 7 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  Прав си но не само това, няма средна класа,средната класа е независима и не може да се манипулира, обществените поръчки се печелят от наши фирми на порочната практика най ниска цена а не цена качество, на най ниска цена са китайските стоки има родни стоки с високо качество на малко по висока цена но избират ниска цена с лошо качество и стимулират китайската икономика.

 8. 8 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Грегорий50":

  За да има желаещи да работят, трябва да има желаещи да плащат, но да ПЛАЩАТ.

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Увеличава се..ама друг път.. Извън София, морето и Пловдивско в 90% от територията на България е като след война.. Само държавни службички и шивачки на ишлеме..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  Никой не желае да работи без пари.
  Един що годе кадърен Циганин за по малко от 30 лева надник чисто не се хваща.Циганите на социални помощи,който са най некадърни за по малко от 15 лева не се хващат и ако се хванат толкова и работят.

  Как да работят младите като майките и бащите се ги отгледали и образовали и да ходят да се блъскат за 500 лева при положение че до сега са им давали 10 лева джобни всеки ден.

  Няма адекватно заплащане на труда, няма адекватна икономика,
  няма държава, няма независима средна класа която е гръбнака на държавата. Няма дребен бизнес който се явява буфер за безработицата.

  Кумонистите крадяха но имаше за тях но имаше за народа, сега само за тях крадат за народа няма.

 11. 11 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivant88":

  А моженето къде остана
  То само с желание за висене на работа срещу ПлАЩАНЕ не става

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "Едно е сигурно – поне на този етап увеличаването на минималната заплата не спомага за привличане на повече хора в работната сила"

  Добре, но не се сбъднаха апокалиптичните заклинания на работодателски организации за намаляване на заетостта

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#10:"bigspout"]Как да работят младите като майките и бащите се ги отгледали и образовали и да ходят да се блъскат за 500[/quote]


  Мда, как беше фундаменталната арабска мъдрост: "По-добре гладен, отколкото уморен".

  Като отидат в някоя западна държава, забравят веднага за фамозните си дипломи по психология, социология и "мениджмънт" (които никого не интересуват) щат-не щат блъскат за 5-600 евро (което е по-малко от 500 лева тук) и не само не мъркат, ами даже и се пъчат по форумите като този какви "най-големи инвеститори" са с мижавите 100 евро на месец.
  А, да не забравя - също започват да обясняват как ВСИЧКО им е ясно и колко ПО-ДОБРЕ разбират политиката от нас, тъпите аборигени.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#10] от "bigspout":

  Нищо от това не почива на факти
  95% от фирмите у нас са с дребен бизнес- повече от половината са уан мен шоу Това ви е и средната класа макар че средните доходи се населяват и от няколкото сектора на държавна издръжка - учители-военни-администрация МВР е висша средна по пари и привилегии
  Не знам какво разбирате под адекватна икономика Ако учениците в горните класове си бяха направили труда да потърсят какво пише в рейтингите за професии с най-високи заплати - нямаше масово да висят в измислени ВУзове
  Така че - образованието е неадекватно И то точно защото е изцяло държавно - и средното и вишото - пардон висшето

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Като те желаеш да работиш, каквато и заплата да ти дават, пак няма да работиш. Все още живеем с манталитета, че трябва да дават , не да изкарваш. Другото също е вярно, мутробогаташите гледат да изстискат всичко за себе си. Но това постепено ще улегне, защото кадърните вече по могат да си намерят работа. А от плявата печалба няма.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#9:"ostin22"]в 90% от територията на България е като след война.. Само държавни службички и шивачки на ишлеме..[/quote]

  Знаем, знаем, извън околовръстното живот няма.
  Имате напредък обаче, сега през зъбки включвате и Пловдивско и морето (и лекинко забравяте Старозагорско), което прави към 50% от населението на страната......
  Ма вие си лайте червено-лилавия дует двамцата със "социалния".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#10] от "bigspout":

  И още нещо - никой търсещ хора не желае да плаща за тоя що духа
  Всички наемащи който познавам - започват с обучение за елементарни неща Дето се казва-как да кажат добър ден При най-младите дупките в базовото образование и социални качества са ужасяващи За което са виновни родителите -търпящи сегашното средно образоване

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Заглавието "Заетите се увеличават или само така изглежда" е един много интересен въпрос, на който не се отговаря в анализа. Както се знае, статистиките и тяхното тълкуване могат да се манипулират според това, кой плаща, затова не искам да коментирам.
  Не разбирам извода, че намалявала заетостта на младежите от 15 до 24 години. Според Кодекса на труда 15-годишни не могат да се наемат на работа, 16-18 годишни се наемат само с изрично съгласие на родителите и разрешение на инспекцията по труда. А и повечето от 15-18 годишните все още учат и ако работят, то е предимно през ваканциите. Ако се направи една статистика за заетостта на 5-18 годишните, сигурно коефициентът на заетост ще е още по-нисък. Тази статистика си е манипулация на данните.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Липсата на квалифицирани кадри
  създава парадокса много безрабо
  ти и незаети места.Липса на под
  ходящо образование и квалифика
  ция плод на държавна политика !!!

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  И к'во има в старозагорско извън мините? Много съм любопитен..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  Държавните тецове, държавният Арсенал и американските централи дето ни продават ток на десеторна цена ли?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"janeausten"]И още нещо - никой търсещ хора не желае да плаща за тоя що духа
  Всички наемащи който познавам - започват с обучение за елементарни неща Дето се казва-как да кажат добър ден При най-младите дупките в базовото образование и социални качества са ужасяващи За което са виновни родителите -търпящи сегашното средно образоване [/quote]
  Лично аз най-напред бих Ви научила на това, как се пише правилно на български език.

 23. 23 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#17] от "janeausten": И още нещо - никой търсещ хора не желае да плаща за тоя що духа ...

  Обратното също е валидно.

 24. 24 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#5] от "bigspout":

  Извинявай, само да запитам? За 1000 евро заплата, какво ще дадеш от себе си?? С какво си повече от другите, че да смяташ нормално да получаваш такава заплата?
  Ако не знаеш, заплатите се заработват, а не се дават!

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Разстроено

  Всеки български гражданин има ПРАВО на ТРУД по Конституция. Правителството, ако не осигурява пълна заетост проявява садизъм към собствения си народ и национално предателство прогонвайки българи в чужбина с безработица

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "sophia_gr":

  Смехотворно!
  Точно тук да имате претенции за правопис и български език!

  И нещо друго, не по-малко важно, да ви кажа! Тези всичките ""образованите"" и за чеп за зеле не стават. За тях важи максимата: Като не знаеш и не ти стиска да направиш нещо, отиваш и почваш да УЧИШ другите, как да го направят!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  [quote#24:"razlichen123"] За 1000 евро заплата, какво ще дадеш от себе си?[/quote]В някои месеци изкарвам 900 евро и сам за себе си без работодател. Оценявам възможностите си до 8-10 хиляди при добри условия Шефа колкото си плати и каквито условия осигури = толкова ще получи. Правя си максималното.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#21:"ostin22"]Държавните тецове, държавният Арсенал [/quote]

  "Държавни", хехе.......
  Изостанал си с информацията с 15 години........

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Разстроено

  [quote#20:"ostin22"]И к'во има в старозагорско извън мините? Много съм любопитен..[/quote]Има ... не е като да няма, ама е дребно, мижаво и частно. Последните години обикалям розоварни и консервни фирми. Месец - два активни ... после остават само пазачи и шеф.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Целия проблем е в квалификацията на кадрите. Има свободни работни места, които няма кой да заеме/ или не иска/, заради липса на умения или ниско заплащане.

 33. 33 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Държавата трябва да вземе спешни адекватни мерки за стабилизиране на трудовите ресурси.На пример ,като въведе задължителна ТРУДОВО ПАТРИОТИЧНА ПОВИННОСТ за всички младежи и девойки навършили 18 години и неприети във ВУЗ.

  5ar8
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#31:"dark'star"]ама е дребно, мижаво и частно[/quote]

  Ахам, "Арсенал" с 8000 заети (най-големият частен работодател в страната!), "Хидравлика" с 1200 души наети, "M+S Хидравлик" - с 600 души - все "дребно, мижаво и частно"....

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Има само един единствен начин за спасение на България и той е посочен от Аденауер още преди 25 год. и това е :Отсраняване от участие в обществения живот и забрана да участвуват в избори ЛУСТРАЦИЯ на всички с комунистически род,произход .Този брой на комунистически полухора според ЕВРОСТАТ е около 1,5 милиона червени бандита и доносници на ДС.В ръцете на тези престъпници се намират парите на народа -повече от 100 милиарда долара ,заграбени от населението и държавата.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено и откраднато от тези изроди по Германската система на насилствена експроприация при ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА на Германия.За това има и приет ЗАКОН на НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен и античовешки -д.в.37 от 6 май 2000 год.Всичко друго е АЛА-БАЛА ,по комунистически ,както е до сега.повече от четвърт век.Опита от другите страни от "Империята на злото"доказаха ,че от комунягите нищо не става ,освен престъпници,крадци,мошеници и далавераджии.Изгониш ли ги от власта и им вземеш парите ,държавата просперира и върви напред.Оставишли ги на власт и играеш с тях покварената игра ,държавата потъва и е там ,където сме .Последни по всичко !..

 36. 36 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Не знам какво се увеличава и какво изглежда, но по курортите в момента не могат да си намерят кадри за сезона![/quote]

  Българските работодатели в продължение на десетилетия даваха смешни заплати на служителите си. Това изгони голяма част от хората от държавата а тези, които останаха нямаха средстава да отглеждат деца. Сега същите работодатели ще са принудени да дават надути заплати на всякъква паплач и пак няма да имат качествени работници. Тепърва българските "богташи" по най-болезнения начин ще учат урока, че ако позволиш да ти изчезне средната класа е само въпрос на време да я последваш и ти.

 37. 37 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  Защо само Борисов?Орешарски и Станишев бяха много убави!?
  Общо взето,всеки който се е пробвал да я "ръководи" тази "държава",все на "добре" е докарвал нещата.
  Единственото съревнование е кой е по-зле.

  настроение:
  Иронично

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 38. 38 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#35:"adenauer"]доказаха ,че от комунягите нищо не става ,освен престъпници,крадци,мошеници и далавераджии.[/quote]
  Все си мисля,че е обратно.Първо трябва да си престъпник,крадец,мошеник,далавераджия,родоотстъпник,майцепродавец и т.н. и т.н.,че да станеш "комунист".Трябва да си ги имаш поне някои качества,другите може на по-късен етап.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 39. 39 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#33:"5ar8"]ТРУДОВО ПАТРИОТИЧНА ПОВИННОСТ за всички младежи и девойки навършили 18 години и неприети във ВУЗ. [/quote]
  Е и!?Какво ще им дадеш за работа и с какво ще им се плаща?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  [quote#35:"adenauer"]...Отсраняване от участие в обществения живот и забрана да участвуват в избори ЛУСТРАЦИЯ на всички с комунистически род,произход.... [/quote]

  Дрън-дрън
  Поредните лозунги в стил комунистите са виновни и ако не бяха те, щяхме да цъфтим и да връзваме.
  Иван Костов нанесе на държавата повече щети от комунистите, като се пишеше най-върлият антикомунист.
  Управляващите не се делят на комунисти и антикомунисти, а на морални и безскрупулни.
  И основният въпрос не е да свалим "ТЕЗИ", а да намерим начин да сложим на власт некорумпирани, които да са съгласни да управляват.

 41. 41 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#13:"pag"]Мда, как беше фундаменталната арабска мъдрост: "По-добре гладен, отколкото уморен". [/quote]
  Не знам дали тенденциозно бъркате или просто не знаете,но така или иначе цитирате само половината.
  "По добре гладен,отколкото уморен и гладен"
  Така същността леко е различна май,а?

  Заплата за 500/600 евра на запад няма.
  Статистиката е достатъчно ясна,колко са парите от чужбина.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 42. 42 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#17] от "janeausten":

  Ами да,младежи,които са наясно със силите и амбициите си не са в БГ.Работят на вън и не само заради парите.Климата и отношението на работното място са също важни.
  Докато работодатели не са готови да плащат за качествен труд и да се държат като хора на работните си места,качестевен труд НЯМА да намерят.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 43. 43 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#41] от "sandman":

  А нещо за цените на запад да кажете?? Или ще повтаряте само като папугай? Ако заплатата в България стане 1000 евро/ горещо го желая/, то цените ще станат двойни, на повечето стоки, на услугите ще станат 3-5 пъти по-големи, а за Стоматолог, лекар, адвокат, частни уроци, направо не ми се мисли!

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#14] от "janeausten":

  Сериозна аргументация. Еле за изцяло държавното вишу. При наличието на цял куп частни вузове. В които се учат един куп напълно измислени специалности.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Ама докога ше ни пълнат главите с идиотщините на паразитите от ИПИ? След като ореваха орталъка, че увеличението на минималната заплата ще доведе до ръст на безработицата и видимо не познаха (каква изненада!), не вземат да млъкнат(все пак от настоящи комсомолци не се очаква да си признаят малоумието), а продължават с бисерите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#39] от "sandman":

  Това ще го постанови закона.

  5ar8
 47. 47 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#43] от "razlichen123":

  Ами какво да кажа!?Много ли е по-скъпо на запад?В БГ колко е един хляб?Колко е в Германия?Кило месо,литър гориво,литър мляко,плодове и още и още.Цени на бяла и черна техника.Качество на живот.Щото в афганистан може да е по-евтино от БГ,но никой не ходи в там.Всеки може да провери цените и да се ориентира в съотнощение доход/разходи.Все пак е ерата на достъпната информация.За Щатите дори няма да споменавам,че цените им са още по-ниски.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Много думи за да се скрие основната идея която пробутва ИПИ - минималните заплати са високи, не искаме да се увеличават. А най-добре въобще да ги няма, колкото даде Шефа толкова.

  От създаването си досега ИПИ съзнателно и планомерно защитават едни единствени интереси, на едрият капитал. Който всички знаем е преобладаващо червен. И не се срамуват понякога и да понагласят фактите за тази цел.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Впрочем на ИПИ принадлежи идеята "Парите следват ученика" която съсипа образованието ни. И продължават под сурдинка да я защитават въпреки явният и провал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  ИПИ са и защитници на ЧПФ където тепърва ще разбирате какви кражби са ставали там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#4:"Грегорий50"]Само така изглежда, поне през лятото има повече възможности, стига да има желаещи да работят, но да РАБОТЯТ. [/quote]

  Работят. Българка в Гърция е камериерка сама на 33 апартамента. Заплата 500 евро. За колко да отиде по нашите курорти. И бачка яко. Собственикът и осигурява всичко останало. С парите с които се прибира избутва зимата и така... Конкуренция.

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не мога да си намерят кадри,защото в туристическият бранш плащат смешни суми.

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Човек като прочете статията разбира,че сме много далече от пълното възстановяване на пазара на труда у нас.

 54. 54 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Доста семпъл опит за анализ, нищо ново, просто някой нещо е написал, ей така, да има... Много истини за извратения нашенски пазар на труда са спестени, никакви опити за изследване на нещата в дълбочина...
  Поредният доморасъл "анализатор" се е поупражнил, но най-важните изводи и тенденции НЕ СА показани или аргументирано изведени!...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 55. 55 Профил на nablyudatel
  nablyudatel
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#35] от "adenauer":

  Ами то означава, че трябва да почнем от президента и премиера, след това продължаваме с всички останали топ "антикомунисти". Щот те всички са от комунистическото котило.

 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  [quote#41:"sandman"]Не знам дали тенденциозно бъркате или просто не знаете,но така или иначе цитирате само половината.
  "По добре гладен,отколкото уморен и гладен" [/quote]

  Не, колега, нищо не бъркам, познавам доста добре арабския манталитет, живял съм там, и въпросната поговорка съм я научил от тях.
  Вашият вариант е измислен от достойните наши емигранти за да се оправдаят пред себе си.
  Заплати по 5-600 евро ИМА - питайте половината българи в Гърция, Италия, Испания, Великобритания, че и Германия по колко получават реално след като им удържат туй-онуй....

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#41:"sandman"]Статистиката е достатъчно ясна,колко са парите от чужбина.[/quote]

  Я някой най-сетне да даде линк към въпросната статистика (не разни интернет писания, а СТАТИСТИКА), че да я видим всички!
  2.8 милиона работещи тук правят БВП от 85 милиарда, "2.5 милиона" (реално 1.5) емигранти "инвестирали" 2 милиарда (по 100 (СТО) евро на месец!) и се пъчат.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 58. 58 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  [quote#47:"sandman"]Много ли е по-скъпо на запад?В БГ колко е един хляб?Колко е в Германия?Кило месо,литър гориво,литър мляко,плодове и още и още.[/quote]

  Еми у нас е горе-долу с 30-40% е по-евтино.........

  Айде дайте линк към магазин в Германия с цени "колкото у нас", а?

  Знанието е сила, информацията - власт
 59. 59 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#47] от "sandman":

  Няколко бързи въпроса?
  Колко ти е застраховката на колата в Германия? Таксата за магистралите? Наема на квартирата?
  От мой личен опит. Бяхме в Австрия, преди 10-тина години и влязохме в един МОЛ, от любопитство. Гледам на един фризьорски салон пише: Консултация-50 евро???, боядисване на къса коса 50 евро, на дълга 100 евро. Сина ми бе 6 месеца по разменна програма Еразъм и се прибра неподстриган, та майка му се уплаши като го видя и му се кара, защо не се е подстригал, а той; Ти луда ли си. Тук подстрижката ми е 35 евро, а в България 5 лева!
  В Италия порция невзрачни, несварени спагети е 11-15 евро в обикновена кръчма. 4 човека 60 евро+ минерална вода, за вино да не говорим, сиреч 100 евро и си гладен.
  Хотел, ако не си го запазил 6 месеца предварително, по време на изложение или събитие, не пада под 1000 евро на вечер. Иначе е 70 евро в стая за двама в хотел без претенции.
  По магазините качествените мезета са умножени по две, за български такива. Филе тип Елена-25-30 лева, там евро, някакви колбаси шпекови по 15-20 евро и т.н.н. Иначе ягодите април са 50 евроцента за 0,5 кг., а тук са по 5-6 лева!

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#54:"Йоаникий"]Доста семпъл опит за анализ, нищо ново, просто някой нещо е написал, ей така, да има... [/quote]
  Целта не е анализ а ВНУШЕНИЕ. По-горе колега го е казал, голям рев беше от ИПИ, че като се вдигне минималната заплата ще се вдигне и безработицата, нищо такова не се наблюдава, дори има ръст на заетите и сега ИПИ се опитват да замажат лъжите си.

  "Има ръст ама не е ясно дали го има" и под сурдинка "Увеличаването на минималните заплати не е добро защото този ръст не е ясен, може и да го няма че и по-лошо", това е внушението. За целта както по-горе го написах не се стесняват и да прескачат аргументирането и понагласят нещата както им е изгодно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#59] от "razlichen123":

  Всичко което е ръчен труд на Запад е СТРАШНО скъпо. Тези високи заплати трябва да се избият от някъде, производителността им при ръчен труд не е по-висока от нашата /не бъркайте със заводите и автоматизацията им/. Така че да взема 5-10 пъти по-висока заплата от нас това означава и че ще иска 5-10 пъти по-високо заплащане от нас.

  Извода е ясен, ако си българин с една ниска по техните понятия заплата макар и голяма преведена в левове стоиш в къщи, готвиш си самичък и си ремонтираш апартамента самичък. Иначе ще ти одерат кожата. Не знам как е с кината, салона е голям и ако се пълни може и да е по-търпимо.

  Но за медицинските услуги ако не са дотирани и осигурени от държавата/застраховка направо ме е страх да си мисля. Аз така в Америка щях да сменям очила, $45 за преглед. Обяснявам на приятеля че си знам диоптрите той отговаря "Прегледа е задължителен". До сменянето така и не стигнах и не мога да кажа цената, предполагам колко ще е висока след като прегледа е $45. Не случайно зъболекарката ми се шегува, че богатият българин се познава по това, че не идва да си оправя зъбите в БГ.

  Ако тук получаваш в левове колкото там в евро/долари категорично не си заслужава да тръгваш. Дори може с още 50% да се намали. Единственото предимство е, че като ти правят пенсионните отчисления от високата заплата като се прибереш на стари години тук ще си цар.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Весело

  [quote#1:"karabastun"]Не знам какво се увеличава и какво изглежда, но по курортите в момента не могат да си намерят кадри за сезона! [/quote]
  Има огромна разлика между "търсене" и "платежоспособно търсене", която разлика все още мнозинството в бранша не я е схванало. Всъщност и в доста други браншове не я схващат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да в момента безработицата е намаляла и какво от това ? Предимно циганите са безработни но напоследък се наблюдава масовото им наемане от общините в сферата на чистотата, косят тревните площи, режат храсти и сухи дървета, извършват дребни ремонти и т.н ! Като се има предвид и започващия туристически сезон по черноморието също се наемат доста хора, а и част от безработните минаха през Терминала ! Трето голяма част от безработните редовно обират наградите от лотарията и разните игри така че се замогнаха може и да са се отписали от борсата ! Ха , ха , ха ! Както казват "Господарите" - "Няма такава държава" .

 64. 64 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Да не ти развалям настроението, ама с блъскане се изкарва 500 евро на ден на запад . Ако пък работиш като професионалист с "ненужните" за България дипломи, доходът отива на към 1000 евро на ден.

 65. 65 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#22] от "sophia_gr":

  Благодаря за забележката
  Нямам подходяща кирилизация на символите на клавиатурата - за да мога при писане в БДС да слагам препинателните знаци
  Може би ще дадете съвет как да обучим системните администратори да довършват настройките от раз в името на правилния български език
  Ако имате изпитана рецепта как да стане - обадете се Предлагам ви работа веднага

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK