Реформата и посоката - защо не вървим напред

Реформата и посоката - защо не вървим напред

© Георги Кожухаров"Дневник" публикува с незначителни съкращения лекцията на доц. Кристиан Таков под наслов "Реформата и посоката - защо не вървим напред", изнесена пред студенти във Великотърновския университет по време на дискусията за перспективите пред съдебната реформа. Акцентите са на "Дневник".


Да се отговори на въпроса защо нещо не върви е изключително отговорна работа. Сещам се за онзи хубав израз, че на всеки сложен въпрос има поне един прост, ясен, лесен за разбиране грешен отговор.


Не е само една причината,
причините са много - многотия и комплексност


Ако имахме една проста и ясна причина, тогава бихме могли да насочим цялата си енергия към нея.


Вторият проблем е, че не знаем коя причина в какво съотношение е с останалите. Много често причините се пораждат една от друга, взаимодействат си допълнително, действат в т.нар. синергетична връзка и не можем да знаем, когато пипаме само една от причините дали няма да дадем възможност на други от тях да усилят своето влияние.


Може би сте забелязвали - когато вземате антибиотик, утрепвате бактерията, само че тя освобождава място за други бактерии, които избуяват по страшен начин. И тогава вместо да изпишете вежди, изваждате очи. Трябва да има една изключително прецизна предварителна планировка на цялата офанзива за положитела промяна, наречена съдебна реформа. Тоест трябва да имаме някой, който е почти гениален. А освен че трябва да има гениални хора, които да я измислят, трябва да има и хора на достатъчно властови позиции, които да проведат и реализират измисленото.


Ако приемем, че Христо Иванов, поставяйки идеята за съдебната реформа, е бил гениалният, то той нямаше, уви, политическата подкрепа. Изначално му е било казано, че част от тази реформа, която се отнася до прокуратурата, няма да я бъде. Това, разбира се, не го е отказало да прокара реформата в останалите нейни части, отнасящи се до съдебната система. След като той лично видя, че има


политика на отлагане, протакане, отчайване, обезсилване


изваждане, така да се каже, на отровните зъби на реформата, той предприе една изключително смела и достойна за уважение постъпка, която ще остане дълго време без последователи. Той просто подаде оставката си. Казвайки си - предполагам, това е бил един от водещите му мотиви, че няма смисъл да легитимира нещо, което цели просто да обезсили съдебната реформа чрез нейното обезкървяване, отлагане, видоизменяне, мутация и в крайна сметка израждане.


Само че, ако се запитаме къде са причините тази или по-голяма реформа да не сработи, тогава стигаме до изключително опасни глъбини на националната психика; едни


тежки цивилизационни разриви, които битуват не просто в нашето общество, ако то има характеристиките на общество


Те битуват във всекиго от нас, в една или друга степен. Дори да не искаме да си признаем, че тези противоречия са заложени в душите ни, рано или късно ще установите, че във всеки от нас има някакво противоречие на личният избор и понякога е изключително трудно да тръгнем по по-стръмния, трънливия и на всичкото отгоре с неизвестен край, път.


Ще говоря разхвърляно, защото много трудно мога да систематизирам. Би трябвало аз да съм геният, който да каже: не станаха работите или не стават все още, защото имаме причини, йерархично подредени по следния начин със следното относително тегло в сегашния, бих казал, частичен неуспех на реформата.


Така че, докато ме слушате, прекарвайте всичко през собствените си мозъци, давайте си отговори на въпроси, които пред вас самите възникват. Просто използвайте това, което ще кажа, не като откровение свише, защото надали има някой, който може да застане пред вас с откровение свише.


Спомням си в тази връзка в началото на прехода, ранните 90 години на миналия век, в България масово се изсипваха огромно количество западни експерти, които изразходваха западни пари, за да обучават източноевропейците как да преобразуват една тоталитарна система в демократично действаща. Истината е, че никой от тях нямаше ни най-малка представа. Те ни казваха: а при нас в Германия е така, а при нас във Франция е еди как си, а при нас в Америка или във Великобритания го правим по еди какъв си начин.


Само че това нямаше как да бъде нагодено към местните особености. По тази причина много институции, привнесени наготово от западните демокрации - като Конституционен съд, като Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за финансов надзор, като административно правораздаване - в един или друг момент просто блокираха и не изпълниха високите изисквания, които бяха поставени пред тях. Можем да кажем, че и президентската институция в течение на годините не се е оказвала на въпросната висота. Макар че имаме всички предпоставки един президент да бъде независим. Ако обаче конкретното персонално съдържание не е годно да изпълни докрай институционалната рамка, ще се получи онзи специфичен звук на хлопане на недобре напаснати по размера си части. По тази причина много хора, заемащи изключително високи държавни постове, се държат по унизителен за съответната институция начин.


Има и друга причина, която мен винаги ме е дразнела, тя е свързана с една китайска поговорка -


Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, мракът е близо


В България обаче това не е специалитет на последните 26 години. Ако прочетете изключително трагичните автори в българската литература, а за мен те са двама – единият е Алеко Константинов, а другият е Чудомир, ще видите, че нещата упорито продължават да персистират такива, каквито са били и вчера, и преди 10, преди 25 години, преди 70, преди 100 години най-вероятно. Тоест проблемът е някъде, както се казва, в чипа ни.


Друг проблем, който виждам от народопсихологически аспект, е, че


в България много често свободата е била не извоювана със собствени усилия


а е била подарявана или се е случвало така, че са ни я инсталирали по определен начин.


Разбира се, ще кажете - не е вярно, от турското робство са ни освободили не руснаците, а ние си имаме собствен принос с Априлското въстание и с Шипченската епопея. Проблемът, колеги и съмишленици, е че тези, които са извоювали свободата, обикновено не са я доживявали. На нея са се наслаждавали другите, които са очаквали с любопитство да видят какво ще стане, надничайки предпазливо зад спуснати пердета на добре залостени къщи и дворове.


Така че дори и тогава, когато един народ е извоювал свободата си чрез едно микромалцинство, излъчено от себе си, от онези хора, които минават за солта на земята, то не означава автоматично, че този народ е достоен за свободата си. Защото я е извоювал не той, а една много малка част от него, която твърде често е загинала, изпепелена е в борбата за тази свобода.


След тези изключително песимистични размисли да се обърнем към ежедневието, което може да прозвучи и малко по-оптимистично, или поне да ни заглавичка леко в своята злободневност, та да не мислим толкова отчаяно.


И ще ви каза защо размишляваме отчаяно - защото ние сме просто една брънка от една безкрайна верига. Ние сме микрочастица от световната история, а


историята познава моменти на подеми и ужасни моменти на падения


Помислете само колко векове наред една прекрасна римска цивилизация е изглеждала безвъзвратно изгубена и унизена в своите постижения през т. нар. мрачно средновековие. Добре, но минават няколко века и тя се възражда. Така че това, което вие ще опитате да постигнете, може би няма да донесе благо за вас, но то със сигурност ще допринесе някъде ако не институционално, то поне културно, то поне като информационна следа ще остане и всяко следващо въздигане на цивилизацията ще бъде на малко по-високо равнище.


Да се върнем на конкретиките, които обаче няма да ви обяснят цялостната схема на частичния успех или частичния неуспех на съдебната реформа. Започвам с едно чисто персонално надмощие, надмощие като бройки. Грубо казано, в България като че ли се оформиха два големи центъра.


Единият, да го наречем - на прогресистите, другият на консервативните сили по отношение на съдебната реформа - всеки от тези два центъра има своите водачи


Оказа се - поради исторически и поради вероятно случайни причини - че центърът на консерваторите си намери своите двама водачи. Центърът на прогресистите, на тези, които искат промяна, се обедини също около двамина.


Единият е тук вдясно от мен, Христо Иванов, другият се оказа, за огромна изненада за статуквото, излъченият от самото това статукво, Лозан Панов, председателят на ВКС. Случват се понякога такива чудеса. Някой, който е избран по политически причини, изведнъж се усеща, или не изведнъж, а съвсем закономерно - се усеща, че позицията, на която е застанал, му дава независимостта и възможността да се еманципира и той избира именно това, а не да стане част от статуквото. Не да обслужва нечии интереси, надявайки се след напускането на поста да бъде достатъчно добре обезпечен. Та има малки и редки изключения, в които хората действително се еманципират и ми се струва, че, дай Боже, Лозан Панов е едно от тези изключения. Само че единият от двамата напусна, така да се каже, по силата на политическата необходимост и нравствения подтик, който, както подчертах, дълбоко уважавам. Остана само Лозан Панов.


Лозан Панов обаче няма правото, а и не бива да говори твърде политизирано за съдебната реформа, защото не му приляга да бъде непременно много ярко заемащ страна в тези твърде политически процеси.


Другите двама представители на другия полюс- главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, останаха непокътнати на местата си и продължават да имат цялата власт, с която са разполагали, при това както официална, така и неофициална.


Отпадането на единия от прогресивните и запазването на двамата консервативни със сигурност е подействало много развращаващо, много отчайващо на онези, които са се надявали, че веднъж започнала, реформата не може да бъде спряна.


Оказва се, че всяка реформа, всяко устремно движение напред може с достатъчно сръчни средства на масово психологическо въздействие да бъде ако не спряно и върнато назад, то поне в достатъчна степен забавено, така че да изглежда, че нищо не се случва.


Друга причина са действително много добре осъзнатите действия на консервативното крило, което се бори срещу съдебната реформа


Аз не отричам, между другото, на това консервативно крило известни основания да бъде скептично, защото вероятно някои от пазителите на тази консервативна традиция са виждали достатъчно на брой непремислени промени. И по тази причина са придобили леко отвращение към реформите, които гълтат страшно много енергия, водят невинаги до добри резултати и известно време след това се оказва, че и този не бил начинът и така не са постигнати целите.


По какъв начин консервативното крило се опитва да спре или поне да забави реформата?


Чрез тактиката на изтощаването


Това означава безкрайно отлагане във времето, създаване на множество дребни пречки, обезкървяване на реформаторските идеи, изваждане на жилото на всяка една, ред наглед дребни промени, които обаче правят безпредметни останалите, или отнемане на части от цялата система на промени, които обезсмислят пък друга част. Представете си напрмер Висш съдебен съвет, който е разделен на съдебна и на прокурорска камара, само че, да кажем, начинът на конституирането му не гарантира независимост на неговите представители. Каква ща е файдата? Формалистична и фасадна.


Тук ще си позволя една ремарка към ключовите идеи за съдебна реформа на Инициатива "Правосъдие за всеки". Вие настоявате много за намаляване на мандата на главния прокурор. Само че дали някой ще бъде безконтролен 7 или 5 години, разбира се е важно, но не е решаващо.


Въпросът е по какъв начин да гарантираме, че този главен прокурор първо - ще бъде независим, и второ - ще има мотива и причината да опита да ръководи прокуратурата по начин тя да действа ефективно в интерес на обществото, а не в интерес на онези, които са го издигнали и избрали. Забележете колко много са начините да бъде обезкървена, да бъде опропастена, осуетена, обезсмислена една реформа!


Но основният инструмент за обезкървяването на реформата е в намаляването на гражданската енергия


Първоначалната еуфория може твърде бързо да бъде заместена от безразличие. Друга възможна причина е, че хората нямат непосредствен, животрептящ интерес, освен ако не водят конкретно съдебно дело.


Хората не ги боли непосредствено. Това е малко като с пушенето – вие си пушите цигари и нищо не ви става. Изведнъж ще ви стане, но тогава ще е късно и няма да го разберете. На всичкото отгоре обществата за разлика от хората, не умират изведнъж – те умират постепенно. А могат и да се възстановят по някакъв начин...


Само че тази "постепенност на влошаването" ни кара да свикваме с въпросното влошаване


И ако нямаме някакъв много светъл пример пред нас , който искаме да постигнем, е много трудно да удържим на този уклон надолу и все по-надолу.


Друга причина, поради която съдебната реформа вероятно зацикля, пак се корени в някаква – не бих казал народопсихология, а в


отсъствието на критична маса от хора, които искат промяната


Някой от вас каза : Всички ние искаме промяната.


Позволете да поспоря с вас.


Една подтискащо малка част от нас искат промяната – защо?


Пак доста отчайващо обяснение имам. И то е , че от 5 до 10 процента от хората във всяка сфера и професия стават да вършат работата, която вършат. Те, разбира се, искат системата да се оптимизира, така че да вършат работата си още по-добре. Това обаче обикновено означава, че оставащите 90 процента ще бъдат затормозени, изненадани и във всеки случай конфронтирани с нещо ново, което трябва да усвояват. И нямат никакъв интерес от промяна в системата.


И неслучайно - макар че това не са социологически изследвания, а много груби преброявания – показват, че около една десета от съдиите подкрепят активно съдебната реформа. Като казвам активно – това не означава да срещнете в коридора явен поддръжник на съдебната реформа, да се огледате внимателно, да го потупате по рамото и да му кажете "Браво, давай все така, само напред, с теб съм". Само че не съм с теб, защото, когато стане въпрос да се подкрепи някое решение чрез конкретна жертва на каквото и да било, но нещо лично, тогава този подкрепящ няма да ви подкрепи. Защото системата в актуалния си вид му е удобна. Система, която се крепи на съдържащи невероятна магистратска мъдрост лафове от типа : "Оказа се, че страна по делото е близък на окръжния прокурор. И той веднъж ми се обади, пихме по кафе и той ми спомена за това дело. Не че е искал нещо специално от мен, той само ми спомена за това нещо и нали знаеш – на колега не се отказва."


Ето такъв тип мъдрост всъщност води до пълно разрушаване на държавността или до препречване на нейното изграждане.


На следващо място: Съдебната реформа по някои от посочените дотук причини няма подкрепа сред политическото представителство. Не използвам въобще думата "политически елит", защото тя е дълбоко порочна като термин, и невярна. Политическите партии не само в България, те никъде по света нямат истински интерес от независима съдебна власт.


Само че в държавите, в които правото господства действително, политическите партии не могат да си позволят да не съхраняват независимостта на съдебната власт, докато у нас могат да си позволят да й пречат


За тях зависимата съдебна власт е много по-удобна отколкото независимата съдебна власт. Те знаят, че дори да са в опозиция ще има известни репресии срещу тях, но те няма да бъдат прекомерни, защото има опасност, когато от опозиция отново станат управляващи, да започнат да си връщат. И ако внимателно се вгледате в българската съдебна действителност, ще видите, че осъдени политици няма. Именно поради този, не бих казал - злонамерен, пакт.


Не си ги представяйте като някакви сионски мъдреци събрани в мрачно подземие, с горящи факли наоколо, някакви масонски символи, да са се разбрали тържествено, да са си порязали вена и да са се подписали с кръв! Не, това е


едно мълчаливо постигнато съгласие, че "така ще правим"


То е станало по естествен път. То е нещо като извратен вариант на обществения договор на Жан Жак Русо.


Преди това, в началото след прехода, може би е било война на всеки срещу всеки. Впоследствие са се усетили, че е много по-добре да спазват определни "правила". Дори някои субекти да се включват от време на време в политиката под булото на "антисистемни играчи", след влизането си в политиката стават изключително сговорчиви, годни да се споразумеят.


Това ще бъде винаги така. Тоест,


енергията за промяна няма как да дойде от политическата класа просто защото тя трябва да е луда да изгуби един невероятен лост на власт


Енергията трябва да дойде от другаде. Тя трябва да дойде от гражданското общество.


И слава богу, има два центъра на това гражданско общество. Единият си идва с името си - Гражданска инициативата "Правосъдие за всеки", другият – по-отдавна съществуващ и въпреки че е професионално предопределен, е Съюзът на съдиите в България. Независимо че не е представител на всички съдии и че не е революционно настроена организация.


Въпросът е, че трябва да има още много граждански инициативи или - по-скоро - една непрекъснатост на гражданската инициативност, за да бъдат накарани управляващите да се съобразят с исканията на хората. Какви могат да бъдат формите на тази гражданска инициативност аз не смея да прогнозирам.


Бих искал само да предупредя, че непрекъснатият акционизъм и непрекъснатото действие също могат да доведат до изморяване. Внимавайте, трябва много прецизно да се дозира тази гражданска енергия, защото нейното прекаляване може да не доведе до нищо.


А и когато виждаме, че от нея няма директни резултати, е много лесно и да се отчаем. Има хора, които по време на протестите срещу правителството на Орешарски идваха 3-4 дена на протест, беше готино времето, особено привечер, позахладнее малко, голям купон – как беше – "млади, красиви, умни", с компютърни знания, с лаптопи и всевъзможни технически джажи, и на третия – четвъртия ден казваха: "Ма то нищо не става, бе!" Да, селфи си правиш, "ма то нищо не става", Орешарски продължава да не пада! Нощта на "белия автобус" беше като че ли кулминацията, след което енергията се спихна, защото се видя, че няма директен резултат...


Колеги, директен резултат има! Той е огромен, но не е зрелищен!


Не е бравурен някак си. Не е като талантливия тенор – да изпее една страхотна ария и публиката да се взриви и да стане на крака. Резултатът е в постоянното "възпаление", в което се намира българското общество. Това възпаление го прави свръхчувствително към всевъзможни безобразия и не допуска тези безобразия да се разраснат до степен на пълна нетърпимост.


С две думи - гражданска активност, с вдъхновение и реализъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Значи пак материалът се оказа калпав за майсторите...
  И да се величае като постижение ''постоянното "възпаление", в което се намира българското общество'' е логично само, ако целта е от гражданска активност да се премине към граждански безредици?

  [email protected]
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Правдиво. Изброени са причините за забавянето на реформата. В публикуваната част от лекцията никъде не прочетох, за една друга причина. Влиянието на хибридната турболенция върху променте в съдебната система.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Весело

  Приземяване, приземяване, приземяване с вдъхновение и реализъм! Чрез ограничено възпаление да избегаме от суицидните пориви на солта на земята!

 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Ей,
  добре че е доцента Таков, за да разберем кой е готин реформатор, и кои са гадните и зловещи консерватори - спирачки на "нашата прекрасна"реформатори.
  Впрочем, това е най-характерното и обичано за лузърите-реформатори. те са най-готини, умни, разбиращи и по, по, най.
  И винаги се намират ретроградните и лошите - които пречат на устрема към прогреса на на първите.
  А дали просто, първите са обикновени некадърници?...

 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е, авторът се е постарал да напише една статия с колкото може повече глупости. И трябва да му се признае: Успехът му е стопроцентов. И като връх на своето майсторство в тази посока, в цялата статия няма нито едно доказателство за каквото и да били. Само манипулирани факти и антинародни квалификации за народа, част от който, се предполага, че е и самият той.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Весело

  До коментар [#5] от "glog":

  Как да няма доказателства!

  "Христо Иванов, поставяйки идеята за съдебната реформа, е бил гениалния..."

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  "Той просто подаде оставката си. Казвайки си - предполагам, това е бил един от водещите му мотиви, че няма смисъл да легитимира нещо, което цели просто да обезсили съдебната реформа чрез нейното обезкървяване, отлагане, видоизменяне, мутация и в крайна сметка израждане."
  -------
  Дааа, но за разлика от достойния Христо Иванов, видяхме обаче и как постъпват разни плазмодии, като Божо Трика и др. Пръмова, които продължават и до днес с пълна сила да легитимират статуквото.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Дааа, спирането на съдебната реформа обединява всички комунисти - от ДПС и АБВ, през милиционерската хунта и патрЕотите, та до псевдореформатори като др. Пръмова, демек - цялото БКП.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Чевстит най- светъл празник ан българщината!
  На всички.
  Дневник,
  не беше ли редно най-напред да отделим макар и малко, време и място на днешния прекрасен празник, на нашата почит и признателност.
  Преди да влезем във всекидневното русло на търсене на враговете и величаене на "нашите"? И следване на правилната редакционна политика...

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Весело

  На кривия пенис вълната му пречи, щото не е сресана по правилния начин.

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 996 Разстроено

  70 и кусур години се оказаха достатъчно един народ да привикне да живее в безправие или поне встрани от правото.Нелегитимна конституция,нелегитимни институции,каква реформа,по дяволите!

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Весело

  [quote#9:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Честит най- светъл празник на българщината! [/quote]

  Честит празник!
  В "Дневник" си е обикновен делник, ден за поредната буря в чаша вода.

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Първо, Честит празник, на всички, които оценят възможността и Правото да пишем на собствения си език!
  По темата. Таков е прав за причините за забавянето на промените в обществото, в частност в съдебната система.
  За мен, е пределно ясно че, къде поради личен "интерес", къде поради "мукаятлък", къде поради незаинтерисованост и неразбиране на необходимостта от промени, голяма част от хората се "възпаляват" само при изтичане на информация за голяма несправедливост или далавера на управляващите. Но след прилагането на "антибиотик", и в комплект с "пробиотик", нещата си идват на място. Ако не, чрез политическа "хирургия" се "гарантират" резултатите за "сигурността и стабилността" на Държавата. Както казва, един мой познат доктор с чувство за "хумор": "Лечението завърши успешно, с летален изход!"

 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "....често причините се пораждат една от друга, взаимодействат си допълнително, действат в т.нар. синергетична връзка"
  Да, може наистина да е така, но е факт, че не се действа решително и смело. Защото има прекалено много зависимости, а те са резултат от липса на справедливост, правосъдие и лустрация!

 15. 15 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#5:"glog"] в цялата статия няма нито едно доказателство за каквото и да били. [/quote]
  Какво по-точно искаш да ти докаже автора?
  Трябва да ти докаже,че съдиите са корупмирани и щятат гилдия е здраво сплетена с престъпниците,това ли? Трбва ли някой да доказва,че от много години "адвокат" е равно на "престъпник"?.
  Проблема е в критична точка само ти не го виждаш и искаш доказателства! Сигурно си съучастник и си приел корупцията като начин на живот.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Весело

  Интернет милиционерите дежурни дори и на 24-ти май. Няма почивен ден за тях в борбата им за стабилност с лошите ретроградни реформатори търсещи дестабилизация на държавата.
  А отговорът на въпроса защо не вървим напред се намира в едно заглавие от Капитал - управлява ни коалиция "Безпринципност" с главен художествен ръководител Цецо Ушето.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесна статия , лошото е, че май вървим към спихване на всичко нормално и прогресивно на тази скапана територия населена с все повече изветрял материал ! Тези които можеха да накарат дебили като тези начело на държавата и начело на съдебната система да си размърдат задниците и да направят нещо полезно за тази страна , вече са минали през Терминала еднопосочно . А останалия материал е склонен нищо да не се променя, освен ако той лично няма да има пряка полза. Колко сме такива които искаме нашата страна да стане нормална , демократична страна от западноевропейски тип с пазарна икономика и ефективна правозащитна система ?

 18. 18 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар №4:"ПРОРОК ИЛИЯ"
  Ей,добре че е доцента Таков, за да разберем кой е готин реформатор, и кои са гадните и зловещи консерватори - спирачки на "нашата прекрасна"реформатори."
  Другарю не спря да повръщаш над всяко разумно словосъчетание откакто драскаш във форума ! Нали видяхме твоите хора от 1944 година докъде ни докараха за 60 години ! Ударихме дъното а те продължават да ни карат да дълбаем още като саботират всичко смислено и в посока която да ги накара да си получат заслуженото или да спазват правилата на пазарната демокрация а не на мутрафонската .

 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Честит празник сънародници където и да сте ! Живи и здрави да сте още дълго !

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Разстроено

  До коментар [#16] от "Индивидуален паметник на културата": "Интернет милиционерите дежурни дори и на 24-ти май. Няма почивен ден за тях в борбата им за стабилност с лошите ретроградни реформатори търсещи дестабилизация на държавата. "

  Хората, дори и на празниците, жертват почивката си, за да пазят сигурността и стабилността Си! От разните му там, буйстващи престъпни елементи, клатещи кораба на Великия кръмчия!
  Те трябва винаги да бъдат изправяни на стената на позора, дори и с цената на лишаване от време за лична хигиена в районното. Хвала на такива доблестни, самоотвержени и достойни граждани!
  😇😎🎃🐕

 21. 21 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "mils5656":
  Честит най-български празник!
  Бъдете жив и здрав, Вие, и всички Ваши близки.

  ПП
  И утре е ден.
  Ще имаме много време, да громим , вашите, ретроградите и т.н....

 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#20] от "batzdravo":
  [quote#20:"batzdravo"]Хората, дори и на празниците, жертват почивката си, за да пазят сигурността и стабилността Си![/quote]
  Не съм сигурен, че за тях 24-ти май не е празник, защото те не са читатели, пишат само доноси, и още действат по лозунга от преди 10-ти ноември:
  Милицията - биещото сърце на Партията

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И в крайна сметка ЗАЩО не вървим напред?! Има ли я реформата и каква е посоката?! Въпроси без отговор.. Дълга лекция, размишления и без резултат! "отровните зъби", "брънка от безкрайна верига", "изваждане на жилото", антибиотиците и бактериите, вредите от пушенето .... Една примиренческа позиция на великия доцент, уж юрист, който заменя реалните неща с метафори, за да размие действията и лицата ... "Възпалението на обществото" няма да помогне с граждански активности, вдъхновение и дръзновение - това са призивите на Комсомола, а с политически действия от нов тип, без издънките на
  [quote#8:"virtual brain"]всички комунисти - от ДПС и АБВ, през милиционерската хунта и патрЕотите, та до псевдореформатори като др. Пръмова, демек - цялото БКП[/quote]

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#22:"Индивидуален паметник на културата"]Не съм сигурен, че за тях 24-ти май не е празник, защото те не са читатели, пишат само доноси, и още действат по лозунга от преди 10-ти ноември:
  Милицията - биещото сърце на Партията [/quote]

  'Ноо сте строг, към нищите духом.
  Трябва да се подхожда с милосърдие и търпение, към израстаналите в "неравностойно" положение нежни души.

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Отново Дневник ни осветлява с мъдрите размисли на поредното чедо на червената номенкатура.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изключително объркан текст,пълен с клишета,постулати и откровени глупости за ''гениалните'' Христо Иванов и Лозан Панов..,освен това от сговорчивия тон на автора(къде угасна онзи гибелен гняв на Ахила Пелеев-в неговия префърцунен стил!) се изпълвам с подозрения,че и той се е ''споразумял'' и сега задачата му е да успива младите хора с празни приказки и да ''персистира""..,да,разбрахме,че поназнаивате английски език..,във втръсналото статукво.

 27. 27 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Българското ''общество'' не се намира в никакво възпаление,а в дълбок,летаргичен сън,както винаги е било.И авторът или е сляп,или лицемерен(по-вероятно!),за да не го вижда.

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално


  ГОЛЯМ, ГОЛЯМ КРИСТИЯН ТАКОВ !!!
  ПОКЛОН !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#8] от "virtual brain":

  " ... демек цялото БКП "


  Към тях ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се пришият такива като Лукарски - лузъри, които търсят голямата далавера ... !
  Някога имаше един италиански филм със София Лорен за проститутките : " Те вървяха след войниците " ...!
  В българската политическа действителност, лузърите-мошеници и проститутките винаги вървят ръка за ръка !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#23:"kaloianski"]И в крайна сметка ЗАЩО не вървим напред?![/quote]

  Защото сме тъпи. "И аз съм прост и вие сте прости - затова се разбираме" - излязло от устата на премиер, станал премиер не по божия воля или сила свише, а в резултат на демократични избори, говори достатъчно красноречиво за тези които го избрахме. И продължаваме да се държим за шлифера МУ въпреки "Мишо Бирата", "Ало Ваньо", тефтерчетата на Филип Златанов, "Ти си го избра", SMS-а от член на ВСС и въпреки многобройните разкрития доказващи, не просто връзката на висши партийни функционери на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов с мафията, а разкрития водещи до още по-ужасяващият извод: че та са мафията, че те раздават порциите. Как тогава няма да се обединят срещу Христо Иванов? На тях не им трябва върховенство на правото, след като самите ТЕ имат върховенство над него, те го владеят, когато то е тяхна собственост. Когато са над и извън правото и закона. Те са просто тяхно притежание. Затова се обединиха с всички останали ретроградни сили на 09.12.2015 и направиха коалиция "204" за да запазят статуквото. А на следващите парламентарни избори, вероятно пак тях ще изберем - ей затова не вървим напред!

 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами, блестящо изказване ...
  Това е положението ...
  На един робски народ, на които е избита интелигенцията от сталиновите изверги , /по сталинов- ленинов модел / ,
  трябва първо да бъде обяснено ,
  защо и как е станал робски, кои са малкото хора, които НЕЩО са направили или опитват да направят..
  Трябват и усилия да изведеш неграмотния от неговото състояние- защото и той,неграмотният има право да гласува и т.н...:

  BIG AL
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  " Отново Дневник ни осветлява с мъдрите размисли на поредното чедо на червената номенклатура . "


  Очаквах да се изкажеш по повод на лекцията на Таков - съгласен, несъгласен, защо ... ?
  Вместо това ти наблягаш на " поредното чедо на червената номенклатура " ... Ако знаеш коренът на Таков, давай назад, назад, докато стигнеш до хан Аспарух ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кak един прокурор или съдия - остатък от червеното минало - да стане НЕЗАВИСИМ, да иска промени, като той със зъби и нокти - от Симоеново и с БКП подкрепа е стигнал до ВЛАСТТА ???
  Властта в Съдебната система ??
  Преди е било лесно - Партията се обажда и той формализира 'решението'си..:)
  Няма риск, няма мисъл , няма независимост :
  И изведнъж , СЕГА , искаме от този мутирал магистрат , да бъде НЕЗАВИСИМ , да чете закона и да го прилага ???
  Абсурд,..:))
  Той знае, на КОГО е задължен, кой го е изкарал от дупката , в която е бил, нискочелия,
  кой му е дал пост, работа, софийски жителство, апартамент , КОЙ го е пробутал да учи Право и на КОГО да служи след това ...)
  А и колкото повече ЖЕНИ в Съдебната система , толкова повече страхливи по природа съдиики ще имаш ...)
  И т.н..

  BIG AL
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И същността , с две думи,
  опира до КАЧЕСТВОТО на хората, гражданите , които трябва да бъдат прокурори и съдиии...
  Опираме до онова, все още , малцинство, което ще иска , предлага и се бори за промените, за реформите ..
  Няма друг начин ..
  Опираме до подбор, до култура , възпитание, ПРИНЦИПИ , идеи - на нормалните граждани, които трябва да бъдат съдии и прокурори.. И т.н...

  BIG AL
 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#23] от "kaloianski":

  " Дълга лекция, размишления и без резултат ! "


  Някои хора са свикнали да им се посочи класовият враг и с просташки апломб да бъдат насъскани срещу него ... Е, Таков е академично момче, владее до тънкост българския език, има академичен изказ и по-горният апломб, вероятно не му е в речника !
  Хм, труден е този Таков за някои хора ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "Без коз": ≪Какво по-точно искаш да ти докаже автора?≫

  Авторът преди всичко обвинява народа, неговата неелитарна част, където попадам и аз, за всичко, което не му харесва. Което изобщо няма нищо общо с истината. Защо не се опита да докаже, каква е вината на народа? Нима народът, а не БСП, някогашното СДС, ДПС, БЗНС и ДПС, а народът създаде калпавата ни конституция? Нима лидерът на прадядото на сегашното ДСБ, не призна изборите за Велико народно събрание за редовни, макар да бяха манипулирани? Нима не беше Иван Костов министър в коалиционно правителство на БКП/БСП, чийто цел беше стабилизирането на партията? И нима не СДС, НДСВ и тройната коалиция БСП+ДПС+НДСВ не бяха правителствата и парламентите, които създадоха приватизационните закони, търговския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и наказателния кодекси, които породиха и доведоха до разцвет сегашната корупция? И не са ли такива лаладжии, като Радан Кънев например, изчадия на същите тези партитиилли на техните отломки?

  Народът, въпреки ал.2 от чл.1 на Конституцията, на практика не притежава ни атом управленческа власт. Защото на избори той не създава управленчески закони, а само упълномощава, кой да ги създаде. При това всичко, каквото той прави в това отношение, става по закони и разпоредби от политическия елит, който си ги създава така, че народът на практика да не може да влияе пряко върху управлението. Така че на избори той избира не каквото иска, а за нещо от това, което му се предоставя. Аз например, при следващите парламентарни избори, ако до тогава не ритна камбаната, бих желал, прав или крив, да избера да ме управлява един български Орбан. Но няма да мога, защото нито една от българските партии не е такава, каквато е партията на Орбан, а и нито един от значимите български политици няма нищо общо с Орбан.

  Така че българският народ на избори избира не това, което иска, а измежду идиотите, които му се предлагат. И не авторът е този, който ще нарежда на народа, кого непременно трябва да избере. И не той е този, който има право да оценява неговият избор. А ако иска да изберат него или неговия кандидат, ами да убеди народа, че точно той, неговият кандидат, ще го управлява така, че той ще живее по-добре, отколкото ако го управляват други. А не да му предлагате измислени в САЩ ценности, които са насочени на практика срещу неговите основни материални интереси и го водят не към благоденствие, а към все по-висок и по-висок жизнен стандарт. Неговия, а не жизнения стандарт на политико-идеолого-икономическия елит и на работническо-чиновническата аристокрация.

  Народът не е по-глупав от мен, от теб или от автора. Ако някой наистина го управлява така, че неговият жизнен стандарт да расте, той и без агитация ще гласува за него докато тази тенденция се запазва.

  Но тези политици, които вие и авторът лансирате, не са от този вид. Те мразят и презират своя народ, и народът знае за това. Те говорят за защита на интересите на бизнеса, но никога не говорят за защита на интересите на народа. За ЕС и за САЩ, а не за България. Затова във вас те виждат социален враг, а не политически водач.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Опираме и до генетиката - не съм расист : , до произхода и умствения потенциал на кандидатите за магистрати ..
  Стигаме до зависимостите им , до произход и практика , имали до сега , стигаме до ВУЛГАРНОТО унищожаване от БКП - на независимоста на Съдебната ни система ..
  Това е успехът на комунистите ...
  Смачкаха, не само свободата , но и възможноста да МИСЛИ , да има РАЗУМ, обикновения български гражданин..
  Забраните му сам да мисли - повече от 45 години - ни доведоха до неспособността изобщо да мислим..
  Сякаш сме животни, а не хора ..
  Тук ,все още се вижда "успеха " на комунистите , в тази насока ...
  Направиха си стадо - от цял народ и още виждаме последствията му - на това стадо ...
  По съветски образец, разбира се ...

  BIG AL
 38. 38 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Очевидно е, че гражданското общество трябва да бъде по-чувствително към безобразията на управляващите. Но нека самото то да си излъчи лидери, а да не му ги натрапват. Позволявам си да не се съглася, че Лозан Панов трябва да говори по-неполитически. Напротив, всеки, който има какво да каже, трябва да прави и полититически послания.

 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Оказва се, че дори Кр. Таков, когато не е пред камерите, а пред студенти, може да е разумен, аналитичен и професионалист, вместо да "анатемосва" !
  Я ми цитирайте къде казва, че реформата е "провалена" ?!
  Споменава за "частичен неуспех", и съвсем ясно казва, че дори да беше минала на 100%, избирането на прокурорската квота от парламента ще даде всичко друго, но не и независимост на избраните !
  Споменава нормално и човешки още ред други реални и обективни причини нещата да не се случват ...
  Не споменава обаче поне 3 МНОГО ВАЖНИ фактора: 1/ Прокуратурата е от съветски, тотално тоталитарен характер /дали го пропуска само защото е внук на терориста и висш функционер на БКП Пеко Таков, мога само да гадая/, което и към днешна дата е ужасно, защото най-недосегаеми са петоколонниците;
  2/ Причината за тези 80-90% калпави юристи в системата е най-вече в тези 14 !!! подобия на юридически факултети, но полза от тях имат най-вече преподавателите от ЮФ на СУ, които гастролират за високи хонорари навсякъде, от което страда и качеството на обучение в самия СУ;
  3/ Шанса за реална реформа е присъединяването ни към ЕС - просто те няма да търпят повече техните инвеситори да бъдат ограбвани, и /уви/ ще ни наложат реформата.
  Тя /реформата/ далеч не се изчерпва само с прокуратурата ... много от процесуалните и материални закони са така написани, че тотално дискредитират идеята за правосъдия, а тяхната промяна изобщо не изисква ВНС ... но факт - когато не се врещи и анатемосва, дебата става смислен !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Причината е една и основна ...
  Излизането от Тоталитарната система , явно е дълго занимание за НАС , българите ......Със съветниците на КРАЛЯ или генералния секткретар или неговите бивши слуги - РЕФОРМИ не могат и няма как да станат ...
  И сега го виждаме ..:))
  ТЕ не са годни, те са увредени, те са корумпирани и подкупни и с ТЯХ - няма как да стане ..)
  От там идват и взаимовръзките , мафията , 'колегиалността" им = ДС- БКП - колегиалност, разбира се ....
  Оттам идват и "изборите' на негодни , по принцип хора - да бъдат прокурори и съдии и т.н...
  А и не случихме на водачи - демократи, когато беше моментът ..
  Голяма и посредствена гмеж- комунистическа , се нареди начело, да реформира България - към Демокрация и социален напредък ..
  И така ..до днес ..

  BIG AL
 41. 41 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#29] от "niksan1":

  Определено. Пръмова за мен си е част от БКП-дружинката, а Трика си е обикновен хлъзгав и вреден плазмодий.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В цивилизованите държава, с повече от 100 години Демокрация , много рядко се хващат или има взаимосвързани и дълги вериги , от хора - зависимости - на много хора , управляващи, цели мафии или банди във властта ..
  Там атмосферата е по- прозрачна и веригите - са къси -от по няколко души, най - много :
  Тук , у нас , обаче , имаме стотици навързани един за друг - особености , наследство на на Тоталитарните общества..
  Здрави връзки, между здрави мафиоти - с бели или сини якички..И то във ВЛАСТТА !!!
  ДС - БКП- обвързаностите, които не пожелахме и неуспяхме да прекъснем и разбием .
  .Много милозливи и благородни бяхме ..И затова ни се качиха пак на главите ..
  Не бяхме - естествено , , като дедовците им - сталиновите убийци , дори не ги лустрирахме , и те пак се самозабравиха ...
  И сега и днес, червеното простолюдие отново е на власт ..Даже ще ви предлагат ДВА "клона" на това простолюдие - да си избираме :)

  BIG AL
 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Значи пак материалът се оказа калпав за майсторите...[/quote]
  Моля ви, че как иначе. Както споделя Таков "...от 5 до 10 процента от хората във всяка една сфера и професия стават да вършат работата, която вършат...". Останалите 90% явно са мат'рялен боклук, смет, отпадък, пречещ на истинските и нормалните.

 44. 44 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално


  "Пак доста отчайващо обяснение имам. И то е, че от 5 до 10 процента от хората във всяка една сфера и професия стават да вършат работата, която вършат."
  Само с това няма да се съглася, на един преподавател не му прилича да говори така, пък и не е вярно. Младите професионалисти трябва да се отгледат, а старите да не се скръндзят да си предадат знанията.
  Иначе моите почитания за чудесната лекция. Изслушах я внимателно във фейсбук.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#36:"glog"]Авторът преди всичко обвинява народа, неговата неелитарна част, където попадам и аз...[/quote]

  Един от най-основните проблеми на България е свитата и елитарна част. Да там не попадат много хора. По волята на съдбата в първите няколко седмици след 09.09.1944-та беше избита цялата българска интелигенция. Без съд и присъда. Което беше оцеляло го довърши "народният съд". Последваха 45 години ниска стрижба - за тези които имаха собствено мнение и се осмеляваха да разсъждават самостоятелно бяха изградени 86 концентрационни лагера. Целенасоченото лишаване на България от елит и потушаването на всякаква форма на мислене (от страна на комунистите) сега дава обилни плодове:


  [quote#36:"glog"]Нима народът, а не БСП, някогашното СДС, ДПС, БЗНС и ДПС, а народът създаде калпавата ни конституция?[/quote]

  Неспособността да осъзнаеш, че БСП, СДС, и т.н. не са влезли с инвазия в НС, преодолявайки нашето ПВО и ВВС, не са нахлули там с танкове и самолети, а са наш продукт те прави зависим от внушенията които цитираш по-долу в стил на Петьо Блъсков, Тошо Тошев, Валерия Велева други като тях. И бедата е, че не само ти вярваш в тях, бедата е, че дори хора претендиращи да са от елита, с образование, с претенции за интелектуална собственост са клъвнали на шарената кукичка като лапнишаранчета. И са подменили истината с ерзац.


 47. 47 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#40:"BIG AL"]Причината е една и основна ...
  Излизането от Тоталитарната система , явно е дълго занимание за НАС , българите ......[/quote]

  Не е само за нас. Не че се оправдавам като българин, но има обективни процеси които изискват време. Не можеш за 24 часа да направиш хубаво вино от току-що набрано грозде. Въпросът е: "колко"? Колко ще чакаме докато излезем окончателно от тоталитарната система? Пръв от всички даде отговор на този въпрос Збигнев Бжежински: "Преходът от тоталитарен режим към демократична форма на устройство на властта в дадена държава е поне толкова продължителен, колкото е била продължителността на тоталитарният режим."
  Тази формула вече се е доказала, че "бачка" в други държави и за сега нямаме основание да не и вярваме.

 48. 48 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  А дали не би било да напишеш с кое от мислите не си съгласен вместо да намесваш род, потекло и пр. ?

 49. 49 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Не би било по-добре горе

 50. 50 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "blaueaugen": Най-доброто съотношение е 20/80. Тези 20 % вършат работата, както и "изпиват бирата"... В постсъветските държави, особено в България дето 45 години подборът е бил отрицателен (верен на Партията и послушен), естествено % е по-малък, за съжаление.

 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не върви защото е само един лозунг, а те харесват лафа -- Парите не миришат

 52. 52 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  [quote#32:"niksan1"]Очаквах да се изкажеш по повод на лекцията на Таков - съгласен, несъгласен, защо ... ?
  Вместо това ти наблягаш на " поредното чедо на червената номенклатура " ... Ако знаеш коренът на Таков, давай назад, назад, докато стигнеш до хан Аспарух ... ! [/quote]

  Па ти си десебар!
  Що очакваш разбиране от каракачанка от контингента "ти си прост и аз съм прост", или беше обратно, да се включи в дебат извън предначертаната права линия на Партията?
  За мен, това е продължение, абсолютно наивно и безсмислено, като мантрата "малкото зло"!

 53. 53 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално


  "Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, мракът е близо"....Това обяснява всичко.Защото сме в плен на малките хора,имам предвид тези с малко количество сиво вещество....

 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  [quote#36:"glog"]Така че българският народ на избори избира не това, което иска, а измежду идиотите, които му се предлагат. И не авторът е този, който ще нарежда на народа, кого непременно трябва да избере. [/quote]

  С цялото ми уважение към мнението ти, но авторът предлага, и подтиква към размисъл, доколкото мога да чета, дори и между редовете тезата: "Защо не вървим напред, след като имаме "По-малкото зло", така обичано като мантра от хората, за които "хоризонтът" е, "ами аз какво печеля утре, за вдруги ден ще мисля после";
  Голяма част от повдигнатите въпроси са верни, но не мислиш ли, че не са отправени , адресирани, вярно?
  Не коментирам само цитата.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#39:"роджър"]1/ Прокуратурата е от съветски, тотално тоталитарен характер /дали го пропуска само защото е внук на терориста и висш функционер на БКП Пеко Таков, мога само да гадая/, което и към днешна дата е ужасно, защото най-недосегаеми са петоколонниците; [/quote]

  Браво! Изключително "гадаене"! Вера 'Нам коя си, ряпа да яде!Произходът е важен за трола, не идеите действията и общо казано позицията на "врага"!
  С една малка поправка, че това не се отнася до "нашите" хора с партизанскиимена: Пожарникаря, Папконосеца, Стругарката, Внучката, Пожарникаря казах ли и плеяда други известни и безименни, за сега функционери на БКП, минали в "дълбока" нелегалност и неуловими, защото Прокуратурата от съветски тип все още е на нашата територия, благодарение на "реформите" основно на Правителството на Мафията-ОПГГЕРБ!

 56. 56 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Весело

  [quote#45:"Tzun Kai Hui"]Прибави и шепата лилави комундери на Рамадан ефенди и ще си напълно точен! [/quote]

  Pish-len-ce, надценил си се, още в ника, баджанак!
  Ма то е така щом мислиш с "другата" си глава.
  Правилното е - "ордата , зовяща се ГЕРБ", начело с Вожда-лъв и Шамана-хиена! Може и обратно. Разбра ли пинчерчето? Става въпрос за реформа, а това е думичка предизвикваща "уртикария" в т.н. "Управляващи"

 57. 57 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Разстроено

  [quote#53:"pro_bono"]"Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, мракът е близо"....Това обяснява всичко.Защото сме в плен на малките хора,имам предвид тези с малко количество сиво вещество....
  [/quote]

  Туй бунт срещу Вожда и Хиената-Шаман ли е?!
  Защо клатите "стабилното" управление! Не ви ли стига да оцелявате под благодатните лъчи на Слънцеозряващият и дългата сянка на Хиената, осигуряваща всеки нов "Негов" изгрев? Възмутен съм, от дъното на душата си от тази безочливост и незачитане на Неговото Величие!
  Напред с реформата провеждана с подкрепата на Вожда и неговата хие.., парди=он, неговия партиен строител и първи везир - Шамана Голямото Ухо, "специализирал" в CIA. Ура!;0

 58. 58 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Истината е,че тези които искат да се правят реформи нямат власт,а тези които имат власт неискат реформи,защото като румънските политици много от тях са за затвора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 59 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "политика на отлагане, протакане, отчайване, обезсилване"
  Тази политика засяга не само съдебната реформа,но и реформата в държавата като цяло. Политическата класа в България проведе един псевдопреход и обезкръви стремежа на хората за промяна и по-добър живот. След 27 години криминален преход стана ясно, че управляващите от всички партии бранят статуквото и собствените си интереси. Този егоизъм доведе до обезсърчаване на народа и отвращаване от всякакви политически партии. Стана ясно и на най-големите оптимисти, че в тази страна не може да има никакви реформи, защото тези, които трябва да ги провеждат, отчаяно бранят статуквото. Резултатът от всичко това беше изтичане на големи групи от хора от страната и обезсърчаване на останалите хора, които виждат, че нищо добро не се случва.

 60. 60 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До #59.То това е целта на мафията да обезсърчат народа,че в тази страна промяна не може да има и да си играят с него както си искат.Лошото е,че самия народ чака на готово някой да го освободи от мафията,а не взема нещата в собствените си ръце..

 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пеко Таков, старият , беше най- словоохотливият лъжец в бандата на Тошо ...Можеше с часове да ви развива илюзиите за строящия се комунизъм ..
  Другите - джуров, тошо, кубадински и сие - НЕ можеха да говорят свободно ...
  Когато трябваше да се будалкат студенти или работници , някъде , пращаха Пеко Таков ..Не ви мърдаха поне 2 часа рафинирани , повтярани лъжи и илюзиии.смесени с нещо , като вицове ...Хитър и нагъл лъжец - работещ с устата си >>).
  Най- често - в Икономическия, в Софийския университет, МЕИ и т .н ..)
  Рафиниран словоблудец беше ..Член на Политбюрото - дълги години ... ..)
  Така осигури години охолство и власт на семейството си ..Имаше и една жена - вълкана , май беше ...Натурална , здрава селянка - "партизанка ":) Даже Тошо го беше страх от нея- защото му знаеше бакийте , вероятно :)
  Пеко беше по- умен и по рафиниран лъжец от другите в Политбюрото ...Мазен и измамно говорещ ...Словоблудец ...)
  Мисля ,че още е жив ...)

  BIG AL
 62. 62 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз мога да го обобщя с едно изречение: Не вървим напред защото нямаме компетентни хора с мнозинство в парламента. Толкова е просто.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "в държавите, в които правото господства действително, политическите партии не могат да си позволят да не съхраняват независимостта на съдебната власт, докато у нас могат да си позволят да й пречат"
  Да, ама в България всеки гледа само от собствените си позиции и пази само собственото си спокойствие. И политиците ще пречат до края, докато е възможно, защото иначе може да се окажат първите клиенти на наистина независимата съдебна система.

 64. 64 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много съжалявам тези , които се надяват искрено, че тяхните съидейници като дойдат на власт ще върнат вярата в неотвратимото бъдеще. Следователно съжалявам изключително голяма част от българското население.

 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Стар виц.
  Трудно е да преместиш гробище, защото участниците на помагат.

  подпис
 66. 66 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Народът е заспал дълбоко и чака някой Левски да започне да прави комитети,за да го събуди,защото новосъздадените партии са от същото котило на олигархията,които продължават статуквото на модела Кой.

 67. 67 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Честит рожден ден на Апостола.

 68. 68 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 480 Любопитно

  [quote#1:"karabastun"]Значи пак материалът се оказа калпав за майсторите... [/quote]

  Материалът сам си е майстор, другарю, това е смисълът.

 69. 69 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#66:"aiaks"] Левски да започне да прави комитети,за да го събуди[/quote]

  Левски, ако се появи, изкусно ще го изкарат терорист и педераст и 3/4 от народа ще повярва.

 70. 70 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#37:"BIG AL"]Стигаме до зависимостите им , до произход и практика , имали до сега , стигаме до ВУЛГАРНОТО унищожаване от БКП - на независимоста на Съдебната ни система .. [/quote]

  Я да ни осветлиш за независимата ни съдебна система.
  Тази от 1923-1926 г. ли имаш предвид, когато хиляди хора са избити без съд и присъда?
  Или може би тази от 1934-1944 г., когато партиите са разтурени (и конституцията всъщност е суспендирана)?

  А що се отнася до коментираната статия и по-точно до автора й - пореден позьор с големи обобщения и гениални прозрения: виновни са инерцията и чипът на тъпия народ, конформизмът на колегите му (не неговият, разбира се) и т.н., и т.н.
  Позитивните промени в обществото, вкл. в съдебната система не стават отведнъж, а стъпка по стъкпа, с упоритост, работа и със съмишленици, т.е. с идеята да обединяваш, а не да разделяш хората.

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  [quote#65:"Иван К"]Стар виц.
  Трудно е да преместиш гробище, защото участниците на помагат. [/quote]
  Именно, точно това е проблема — българите чакат някой друг да им направи хубавото. Е, що да не се намират тарикати, дето да обещават всичко и след някой друг мандат да се чупят с пълни сметки от разни шашми, а следващия кандидат Кралимаркоосвободител, да му замете следите, щото после и той нали...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 535 Неутрално

  някой хора си живеят добре , станаха милиардери без много усилия ДС си живее чудесно и не смята да се отказва нали Гестапо

  BG e мини империя на злото.
 73. 73 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#36:"glog"]Нима не беше Иван Костов министър в коалиционно правителство на БКП/БСП[/quote]
  Я ми припомни,че ми липсват спомени точно за кое коалиционо правителство говориш...ако имаш желание ... разбира се!
  Надявам се не наричаш Служебен кабинет "Коалиционно правителство".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 74. 74 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До #69.anona.Щом ще изкарвате някой, който иска да се прежали като Левски,за да оправи България неможете да прецените какъв е и го изкарвате педераст вие си заслужавате хомота,в който са ви впрегнали...

 75. 75 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За тази статия-лекция може да има само един коментар - на крива ракета, КОСМОСА и пречи!

 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#5] от "glog":

  "авторът се е постарал да напише една статия с колкото може повече глупости. И трябва да му се признае"

  Като хвърлят на прасетата диаманти, се получава отговор като твоят. И като на предните пет! На вас в кочината ви е уютно!

 77. 77 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#2] от "gmbh":

  Не е посочена основната причина за тоталния застой и мизерията и бедноста на нацията и държавата.А тя е "Некадърноста ,простотията и алчноста на комунистическите кадри ,които управляват или се опитват да правят това ,комунистическите наследници през последнити 26 год.А историята на България е доказала тази истина многократно.Държавите от империята на злото ,които изгониха от власт комунягите и национализираха заграбеното от тези бандити ,вървят напред и просперират.Само България стои замръзнала в своето комунистическо безвремие.Без ЛУСТРАЦИЯ на един милион и полвина комунистически бандита и без конфискация на заграбеното от тези полухора /повече от 100милиарда долара ,данните са на ЕВРОСТАТ/ няма да има напредък.За 25 год.комунистическа безпътица нац.богатство или БВП на страната е нараснал само с 46 % или около 35 милиарда евро.З такъв период другите държави се възтановяват след продължителна и унищожителна война.Пример Сърбия и всичките ,които водеха война в СРЮгославия и всичките стоят по-напред от нас.Умен,честен,работлив и морален български комуняга няма и не може да има.От българския комунист или негов наследник се пръква само и единствено бандит,далавераджия,крадец и убиец.Единствения лек за държавата е тоталната национализация на заграбеното по списък и тотална ЛУСТРАЦИЯ.Всичко друго е комунистическо АЛА - БАЛА.

 78. 78 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#73] от "Без коз":

  Верно не беше коалиционно правителство на БСП и СДС с министри Луджев, Костов и Пушкаров, а "служебно" правителство, в смисъл назначено от службите и изцяло от техни хора. Казвам службите в множествено число не само ДС Румно, но и КГБ и ГРУ, които имаха в него най-важния си човек, който после стана и премиер....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Отговорът на въпроса в заглавието - заради обременени хора като Кристиян Таков, които се натискат да ни показват посоката и начина.

 81. 81 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Дневник, давате за кой ли път трибуна на наследници на най-висшите кадри на БКП????? Крушката си има опашка.

 82. 82 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#78] от "Sars Saraktos":

  дезинформатор.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 83. 83 Профил на uncle.helmut
  uncle.helmut
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не вървим напред, защото вече 27 години след падането на комунизма ментори на съдебната система, са такива "морални авторитети" като внуците на червените терористи Пеко Таков и Вълка Горанова, на намерилия подслон в Москва Бойкикев, на комунистическия идеолог Борис Велчев.
  Със стари пъстърви нов рибарник не става! Не помагат ни гражданската инициатива, ни съюзът на съдиите, ни лекциите пред студенти. Утешително е единствено, че господарят на анатемите доц. Таков (засега) само попържа, а не е подкарал анатемосаните от него с револвера, както навремето баба му и дядо му избиваха наред в Червен бряг и Луковит, а после от каросериите на камионите изнасяха речи пред още неизстиналите трупове на застреляните от тях без съд и присъда.

 84. 84 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#82:"Без коз"]дезинформатор.[/quote]

  Ако много държиш, мога да те светна и кой беше агента на ГРУ в коалиционното правителство на СДС и БСП, който после стана премиер, като "антикомунист".

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 85. 85 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван К":

  Гробището се мести трудно защото ЗАИНТЕРЕСУВАНИТЕ (мъртвите) не съдействат.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 86. 86 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  През 90-те години всеки ден управляващите повтаряха мантрата "Ще се оправим, нещата ще се оправят, ще се подобрят... ОТ УТРЕ!"

  И така повтарят и до днес - нещата ще се оправят, ама - утре, ама - някой друг път!

  И никога - от днес!!!

  По тази причина имаме толкова голяма емиграция - около 3 000 000 д.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 87. 87 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  [quote#81:"drun_drun"]наследници на най-висшите кадри на БКП?????[/quote]

  Това ли успяхте да измислите?! Слабо, твърде слабо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 88. 88 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По мое мнение, една от основните причини, за да не "вървим напред" през последните 16 г., е липсата на СТРАТЕГИЯ за развитие на страната ни: ДНЕС- "ще строим" (следват разходи за подготовка), УТРЕ- "няма да строим" (следват разходи за отказ и дела за неизпълнение на договори). А една от причините за това е НЕЗНАНИЕ. Колко министри имат образование в областта, която управляват?
  Всичко това води до липса на индустрия, безработица, бедност, необразованост, анархия...и пречи за прилагане на Демократичен избор на знаещи и можещи управляващи.

 89. 89 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#84:"Sars Saraktos"] мога да те светна [/quote]
  Светни си лампата,че в тъмното си създаваш илиюзии.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK