Колко опасно е невежеството

Колко опасно е невежеството

© ДневникТекстът на Георги Марков е излъчен по радио "Дойче веле" през 1974 г. и отпечатан за първи път в списание "Литературни Балкани". Портал "Култура" го публикува с разрешението на © г-н Любен Марков, а "Дневник" го препечатва с разрешение от редакцията.
Заглавието и акцентите са на "Дневник", оригиналното е "Кирило - Методиевско".


Върви, народе възродени,
към светли бъднини върви.
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си обнови


Слушали ли сте нестройните гласчета на децата от предучилищна възраст, когато се мъчат да произнесат дългите непознати думи, гледали ли сте смутените им личица, когато объркат мелодията или се запънат на "книжовността", и светлината в очите им, когато всичко тръгне плавно и в нестройния хор звънне още едно гласче?
Слушали ли сте звуците на многото ученически музики, близки и далечни, свирещи едновременно разни части на мелодията, всяка ехо една на друга, като че цялата тази музика, гласове и шум извират отвред, от простора, от слънцето и от дъжда. Не ви ли е къпал този толкова чест Кирило-Методиевски дъжд? Забелязали ли сте, че това е денят, когато природата е най-зелена и слънцето е най-весело. Мислили ли сте, че целият този оптимизъм и светлина винаги идват като някакво начало, макар че учебната година е пред края, вие не можете да избегнете чувството за начало.


Начало на узряване, начало на възмъжаване, начало на учене, начало на живеене


С чудната песен на Панайот Пипков вървяха и вървят децата, учениците, студентите, всички, които се учат, и ония, които ги учат, вървят ония, които знаят, и ония, които не знаят, и сигурно няма възрастен българин, който този ден да не види себе си в някакъв отдавна забравен Кирило-Методиевски ден. Това си е чисто български празник, роден, наш и прикаченият му днес етикет, че бил ден на славянската просвета и култура, е малко нещо обиден. Може би това обяснение е нужно за съветския посланик в София, но то не е нужно на нито един българин. Както не ни е нужно да знаем дали братята Кирил и Методий са били гърци, българи, славяни или китайци. Важното и чудесното е, че с азбуката, която те са ни дали, народният поет е написал мъдрото си пожелание:


С книжовността, таз сила нова,
съдбините си обнови.


С книжовността. Не с меча, не с куршума, не с юмрука, не с дивата физическа сила, нито със слепия фанатизъм, не с покорната неграмотност, а с книжовността! И това не е ритмическо хрумване на поета, а отглас на вековната и дълбоката народна вяра в "книжовността, таз сила нова", отглас на една толкова рядка и странна любов към знанието и просветата. Съвсем не искам да кажа, че у нас винаги е имало само ученолюбиви хора (вероятно те не са повече или по-малко, отколкото при всеки друг народ), но духът на ученолюбието е бил винаги най-уважаван гост. Ако тръгнем назад в историята, ние ще го срещнем още в самото начало, още при Климент и Наум, чуйте словото на Йоан Екзарх и толкова целомъдрената и чиста реч на Черноризец Храбър, минете през робството и вижте как един език буйно и стремглаво расте от Софроний Врачански до Вазов, вижте неподражаемата светлина на читалищата, болезнената привързаност към училището, особеното място на българския учител и огромната любознателност на българина към света, към познанието, към собственото преосмисляне на житейски факти и чужда мъдрост.


Всичко голямо, хубаво и красиво в нашата история е дошло "с книжовността, таз сила нова"


И обратното – всички нещастия са тясно свързани с невежеството, глупостта, злобата и душевната нищета, които са прогонвали духа на книжовността или са го заменяли с някаква обидна злоупотреба с азбуката на Кирил и Методий.


Наистина от другата страна на историческия кантар стои с цялата си тежест невежеството, стоят духовните потомци на ония, които преди десет века са смятали Кирил и Методий за гръцки идеологически диверсанти и които наистина са предпочитали да се изразяват с езика на конете или кучетата, стои мракът на средновековния фанатизъм на покорството и преклонението, стои злата ирония на духовното еничарство и на така разпространеното в ново време интелектуално ибрикчийство. Опразненото място на мислителя винаги е било заемано от бича на изпълнителя.


Мисля си, че култът към знание и просвета, така разпространен в нашия народ, идва като естествена реакция и противопоставяне на жестоките злини, които ни е нанесло невежеството. Наистина


нищо друго не е докарало повече злини на България, отколкото честите триумфи на отчайващото невежество особено на ония, които гаврата на историята е посочила (или назначила) за водачи


Конфликтът е по-стар от света. Това е конфликтът между светлина и мрак, между Бог и Дявол, между огън и вода, между сътворение и разрушение. Но в житието на нашия народ този конфликт винаги е бил много остър, непримирим. Равносметката, която днес можем да направим, не е съвсем розова. Не става въпрос само за това, че невежеството е въведено (както се казва) като официално оръжие и е поощрявано като най-драгоценно качество от съществуващата политическа система, а става въпрос за тази стихия на черни сили, която докара до отчаяние един Пенчо Славейков, за да моли Бога в Брунате да не остави костите му в "онази варварска страна".


Хората, които прогониха Пенчо Славейков, не бяха съвременни партийци, а българи. Българи бяха тия, които изгониха Захари Стоянов, ония, които дори не си свалиха шапките при смъртта на Любен Каравелов, същите, които убиха Гео Милев, Христо Ясенов и Вапцаров. Българи бяха всички ония, които преследваха любовта към светлината, всички ония, опиянени от властта си нещастници, които мислеха и мислят, че с изгарянето на книги, забраняването на филми и пиеси, унищожаването на картини ще постигнат хармоничния мрак на собствената си стабилност.


Но кои са облаците в Кирило-Методиевския ден? Кои са черните ангели на невежеството?


Кои са силите, които стоят на пътя на цял народ и създават неговата собствена драма?


Невежеството най-напред е самоотказването на човек да се учи, което е самоотказване на човек да разбира. Има си такъв вид хора с мънички мозъчета и с още по-мънички сърца, за които цялото познание се изчерпва със знаенето и повтарянето на съответното им "Отче наш" – преди и след ядене. Хора, които многообразието на света, седемте цвята на дъгата и ръста на пространството – плашат. Не зная доколко това е наследствено и доколко е придобито, но явно ние си имаме достатъчно от тях. И понеже тъкмо страхът от света и живота е основното чувство у тях, тези невежи граждани търсят закрила у други като тях – и така възниква голямото страшното общество на невежите, партията на невежите, обединени от някакво друго "Отче наш". Отказът да се учиш е отказ да разбираш другите, е отказ да разбираш и себе си. Тези граждани нямат никакви сериозни проблеми освен един – как да продължат да бранят дуварите на своето невежество. И


най-резултатната стратегия на тази отбрана е – като се заставят и другите да не учат, тоест като се поощри невежеството във всичките му форми


Може би звучи прекалено парадоксално като кажа, че невежеството има също своите училища, има своите университети, своите институти и академии, чиято единствена цел е да култивира, развива и насърчава с всички средства невежеството. Те имат и своята култура, имат своите писатели, имат своите художници, имат своите режисьори и актьори. Използвайки силата на страхотния си съюз невежите си създават царство на неграмотността.


За разлика от първите турци, сломили Второто българско царство и просто избили цялата българска интелигенция на онова време, съвременните невежи работят по далече по-съвършена и резултатна система. Липсата на българска интелигенция през годините на робството доведе до невижданото развитие и създаване на огромния и мощен национален епос, който съхрани живото слово на кирило-методиевската азбука. Днес грешката на турците е избягната. Сеченето на глави не върши работа. Много по-съвременна е системата на онеграмотяването чрез същата азбука, чрез същите слова, чрез училища и учители.


Ако някогашните невежи са настоявали, че Земята е плоска и дъжд вали, докато Господ мие дъските на рая, днешните невежи се съобразяват с безспорното, те са в крак с науката и с техниката, но крилата на мисълта са добре подрязвани, за да не лети далече, за да не изневерява на закона на невежеството.


Винаги съм се питал


защо у нас за разлика от целия нормален свят се полагат специални грижи за насърчаване на бездарието


Ако вие сте талантлив в коя да е област, има да минете през хиляди препятствия, за да намерите признание или утвърждаване, но ако вие сте явен или полуявен бездарник, тогава от всички страни се помага да развиете таланта на бездарието си, като обогатите творчеството на бездарниците с още едно произведение. Ако вие сте особено настойчив в невежеството си, вашата кариера е осигурена, вие можете да станете професор, театрален режисьор, писател, журналист, политик, всичко. Нека тези, които смятат, че преувеличавам, се огледат наоколо. Колко много техни познати са направили академична или друга кариера само чрез повтарянето на "Отче наш" и чрез отказа да се учат, да разбират и да видят света "отвъд долната махала".


Казват, че едно дете на петгодишна възраст задава средно осемстотин въпроса на ден. И това е може би най-позитивната черта у човека. Гражданите от стройните редици на невежеството не задават никакви въпроси. Те знаят всичко, те не се интересуват от нищо, те си имат теория на невежеството, която е закачила етикети навред. Етикетите са отговор, който трябва да бъде заучен. Вие просто запомняте тези отговори и всичко е съвсем просто.


Теорията на невежеството ви е снабдила с всичко необходимо, за да ви спести мисленето


Така вместо истинската литература на питащия, на търсещия, на терзания от съмнения и въпроси човек идва псевдолитературата – тази на отговора, който е лозунг. Вгледайте се в цялата ни днешна поезия, тя е просто многогласово повторение на едни и същи лозунги. Литературата на невежеството не разрешава никакви Хамлетовци. Тя дори не позволява милото съмнение на Иванчо Йотата.


И тази литература е написана със свещената азбука на Кирил и Методий.


Но все пак и в царството на невежеството има някакъв първичен, детски интерес (интерес на осемстотинте въпроса), който наивни и невинни глави задават. Как да се убие този интерес, как да се накарат тия млади граждани да не задават въпроси, а да гълтат готовите отговори. Разковничето се нарича полузнанието или полуинтелигентността. Колко пъти, вече не помня, съм слушал тези магистри на полузнанието, тези също съзнателно култивирани интелектуални позьори, чието съществуване само сгъстява мрака на общата неграмотност.


Господи, нашият чудесен, обикновен неграмотен селянин от началото на века е просто светец със своето уважение към науката в сравнение с тези богато окичени със звания (но без призвания) всевъзможни културтрегери, които всичко могат да ви кажат, всичко да ви обяснят и за които няма тайна в света. Да, последното е много характерно – теорията на невежеството не разрешава съществуването на никакви тайни. Тайна – значи въпрос, значи интерес. Следователно – няма тайни, всичко е обяснено "издълбоко и изтънко".


Ако светът на победилото невежество спира развитието на духовните сили на един народ, то какво тогава да кажем за пропастите, които то дълбае между един човек и друг човек, как то стимулира неразбирането на хората и оттам омразата, зложелателството, завистта, подлостта и други подобни добродетели.


Ако разберете един човек, вие не можете да го мразите, независимо колко ви е приятен или неприятен


но омразата е задължителен атрибут на невежеството


Тъжни мисли в един светъл ден. Защото въпросът не е за броя на студентите в университетите или за колко книги е написал тази седмица писателят Стефан Поптонев, нито колко зрители са видели постановката на "Арко Ирис", нито колко пари са отпуснали на издателствата, а въпросът е за "книжовността, таз сила нова".


Въпросът е за човешката необходимост да задава осемстотин въпроса на ден и да иска да знае всичко, и да пита, докато не го научи. Тази необходимост създаде цялата световна цивилизация и тя тласна ръцете на Кирил и Методий да напишат азбуката.


Защото и по тяхна време невежеството бе най-страшната напаст.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Лесно им е било, на светите братя!
  Взели половината букви от латинската,другата половина от гръцката азбука,добавили едно Ъ, и те ти нова азбука!
  В днешният глобализиран свят пълен с евроатлантически ценности,тва не мое да стане!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  В основата на нещастието е невежеството ,глупостта и душевната пустота!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Любопитно

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Ти май не прчете какво пише за теб Г.Марков:„Невежеството е най-сташната напаст“

 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  "Не става въпрос само за това, че невежеството е въведено (както се казва) като официално оръжие и е поощрявано като най-драгоценно качество от съществуващата политическа система..."

  Ехото от това време още ни мъчи. То май не е ехо...

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Приемаш, че съм невеж,и продължаваш напред!
  Какъв е проблема!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Това си е чисто български празник, роден, наш и прикаченият му днес етикет, че бил ден на славянската просвета и култура, е малко нещо обиден"

  Ясно и точно!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Не, още в четвърти век някой (Орфила?) е превел Библията (Библия Бесика и?или Библия Гетика) на тракийски (български) език, като е използвал коптската азбука, в която ги има Б, Ч, Ш, Щ и Ъ.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5710 Разстроено

  Страхотен текст , актуален и днес, когато и власт и ресурси и управление са узурпирани от наглите невежи и илитерати , прочели по една или две книги или още по-малко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога ще публикувате и нещо от Георги Марков, разкриващо неудобната истина за Запада?

 10. 10 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  Стига с тия форумни легенди и псевдонаучни щуротии. Половината букви в старата кирилица и част от останалите днес са с произход от прабългарския език и писменост:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Bulgar_runic_letters.png

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Невежеството най-напред е самоотказването на човек да се учи, което е самоотказване на човек да разбира..." По-точно не би могло да се каже! Сега всеки иска обяснения на секундата, бързо и точно, проверява в нета и понеже не иска да чете от учебници, ползва само инфото от уикито и така получава възможно най- посредственото инфо по интересуващият го проблем...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#9] от "grantovprotester":

  Неудобната истина е двупосочна. Тежеста на везните накланят към -Източната.

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Българи бяха тия, които изгониха Захари Стоянов, ония, които дори не си свалиха шапките при смъртта на Любен Каравелов, същите, които убиха Гео Милев, Христо Ясенов и Вапцаров.
  .................
  Тук съвсем е оплел конците. Явно още е бил на вълна "На всеки километър".
  Ясенов е рзастрелян за участие в атентата в "Св.Неделя", него ли ми го дава за пример!
  Любен Каравелов - "Умира на 21 февруари 1879 година от туберкулоза. Погребан е тържествено от българската общественост, от представители на руската власт и на други славянски народи."
  Захари е отровен по поръчка на руския цар.
  Вапцаров се е борил за отцепване на Македония от България.
  Гео Милев - покрай сухото гори и мокрото.
  А че Елин Пелин е бил поръчан от БКП , но вместо него, терориста-комунист екзекутира вървящ до него приятел, премълчава. Както и много други дела на извергаааа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#13] от "СДС":

  Хич не се е объркал афтора,ти грешиш!
  Той поставя под общ знаменател всички в България,които не се вписват в матрицата"Евроатлантизъм"!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#1:"Краде ми се мили мой!"]добавили едно Ъ, и те ти нова азбука! [/quote]
  Най-интересното е добавянето на едно "Ъ", звук който го няма при другите европейци и т.нар. "славянски народи". Няма го и знака на "Ж" - страхотен знак, направо като рисунка!
  А това че е имало някакви заемк си е съвсем нормално, и няма нищо лошо.

 18. 18 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#14] от "grantovprotester":

  Чети Георги Марков. Или и той - пропаганда.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#17] от "historama":

  А бе,бая заемки е имало!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1884 Весело

  С книжовността, таз сила нова,
  съдбините си обнови."Това може да се пее и чете вече като:С неграмотността,таз сила нова,съдбините си обнови.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#15:"Краде ми се мили мой!"]Авторе объркваш ме малко,като отхвърляш напълно славянската идея[/quote]
  Пич, за каква славянска идея говориш през ІХв.? За славяните като етнос се заговорва едва в края на 16 в. (1593г.), докато преди това sclavi, sclavini означава просто "роби". За славянска идея (панславизъм) официално говори др. императрица Екатерина в края на 18в.

 23. 23 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Пак лично за него Айнщайн е казал: "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#16] от "Краде ми се мили мой!":
  Хич не се е объркал афтора,ти грешиш!
  .............
  Да. И кой е гонил Пенчо Славейков от България, що за тъпизми са това.
  Виктор Юго е бил гонен от Франция, да, от французи, и остава 20 г в емиграция.
  На ос. Джърси се установява, но след време и от там го гонят, да, англичаните го гонят, понеже се изказал кофти за кралица Виктория.
  А Пенчо Славейков никой никога не го е гонил от България, напротив, държавата го е пращал в командировки в Цариград, Атина, Брюксел, да гледа как са организирани библиотеките там.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Само, дето нито Кирил, нито Методий е създателят на кирилицата.
  Братята са създали глаголицата. Тази азбука се ползва в България кратко - около 50 години.
  Кирилицата не е ясно кой я е създал, но се знае къде се е използвала първо - България (тоест си е наше творение).
  ПП Хърватите най-дълго ползват глаголица. До XVII век имат книги на нея.

 26. 26 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Знам това,но въпреки всичко сказката понамирисва на мултикултурен патриотизъм!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 27. 27 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#22:"historama"]Пич, за каква славянска идея говориш през ІХв.? За славяните като етнос се заговорва едва в края на 16 в.[/quote]
  Ама вие добре ли сте по тия форуми, че то славянските племена заливат Балканите по това време а и доста по-рано и всички се чудят какво да ги правят и как да ги приобщят към империите си, той ми говори за края на 16 век.

 28. 28 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#25] от "dobri_i":

  И в крайна сметка,кой и какво е създал!?
  Да не се окаже накрая,че пишем на някоя древна Китайска азбука!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 29. 29 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#10:"grantovprotester"]Половината букви в старата кирилица и част от останалите днес са с произход от прабългарския език[/quote]
  А кои по-точно са "прабългарите"??? И откъде идват?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#20:"Краде ми се мили мой!"]А бе,бая заемки е имало! [/quote]
  И какво лошо? Да са нарушили някакви закони, лицензионни права, да са ощетили някого? Напротив, работили са много яко, набързо писмеността им станала официална в една огромно за времето си царство (според Рънсиман империя), успели са да преведат много бързо Библията и евангелията, и то писмено (пич, тогава е нямало ни компютри, ни пишещи машини), т.е. тяхното дело е влязло веднага в употреба.
  Какво по-хубаво от това?

 31. 31 Профил на grantovprotester
  grantovprotester
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Депутат 241":

  Ами отвори некой учебник по история и ще разбереш кои територии са обитавали преди да дойдат на Балканите - Северно от Кавказ между Черно и Каспийско море. А кои по-точно трябва да са? Прабългари. Малко ли ти е?

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#29:"Депутат 241"]А кои по-точно са "прабългарите"??? И откъде идват? [/quote]
  От западната страна на китайската стена. Заедно с хуни, маджари. И всички заедно направили едно грандиозно за времето си откритие - СТРЕМЕНАТА!

 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"Краде ми се мили мой!"]Приемаш, че съм невеж,и продължаваш напред!
  Какъв е проблема!?[/quote]

  Няма кво да приемаме- невеж си!
  Две изречения- две грешки!

  Поне спри да се излагаш повече!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  [quote#27:"grantovprotester"]славянските племена заливат Балканите по това време[/quote]
  Я дай един извор, който да говори за "славяни" през 9-ти век?
  Няма и не е имало славяни. Това е една политическа доктрина за освобождение на хърватите от турско на Мавро Орбини от края на 16 век. През 1722 г. Петър Първи я превежда на руски и я прави основа за имперските си завоевания...
  Точно този превод ползва и Паисий, като нарича автора на "Царството на славяните" Маврубир.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  .http://bgistoria.jimdo.com/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/ "...Св. братя Константин Философ и Методий били родени в семейството на македонски българи - подстратега на Солун, друнгария Лъв и жена му Мария. В късносредновековни чешки хусистки писмени паметници те са наречени и Църхо и Страхота..." Изобщо, цитираната от мен статия е много интересна..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#28] от "Краде ми се мили мой!":

  Братята са създали глаголицата (44 букви със странно изписване), която няма нищо общо с кирилицата.

  Кирилицата, според някои, е създадена от Климент Охридски на база на гръцката и (по-малко) латинската азбука + допълнения.
  Проблема, е че първите текстове на кирилица са от преславската школа, а не от охридската. Тоест най-вероятно е изработена в Преслав и Климент няма общо с нея.

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  Върви, народе възродени

  Стоян Михайловски

  "Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  съдбините си ти поднови!

  Върви към мощната Просвета!
  В световните борби върви,
  от длъжност неизменно воден -
  и Бог ще те благослови!

  Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, дето знаньето живей!

  Безвестен беше ти, безславен!...
  О, влез в Историята веч,
  духовно покори страните,
  които завладя със меч!..."

  Тъй солунските двама братя
  насърчаваха дедите ни...
  О, минало незабравимо,
  о, пресвещени старини!

  България остана вярна
  на достославний тоз завет -
  в тържествуванье и в страданье
  извърши подвизи безчет...

  Да, родината ни години
  пресветли преживя, в беда
  неописуема изпадна,
  но върши дългът се всегда!

  Бе време, писмеността наша
  кога обходи целий мир;
  за все световната просвета
  тя бе неизчерпаем вир;

  бе и тъжовно робско време...
  Тогаз Балканский храбър син
  навеждаше лице под гнета
  на отоманский властелин...

  Но винаги духът народен;
  подпорка търсеше у вас,
  о, мъдреци!... През десет века
  все жив остана ваший глас!

  О, вий, които цяло племе
  извлякохте из мъртвина,
  народен гений възкресихте -
  заспал в глубока тъмнина;

  подвижници за права вярна,
  сеятели на правда, мир,
  апостоли високославни,
  звезди върху Славянски мир,

  бъдете преблагословени,
  о вий, Методий и Кирил,
  отци на българското знанье,
  творци на наший говор мил!

  Нека името ви да живее
  във всенародната любов,
  речта ви мощна нек се помни
  в Славянството во век веков!

  Русе, 1882, априлий 15

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Върви, народе възродени

  Стоян Михайловски

  "Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  съдбините си ти поднови!

  Върви към мощната Просвета!
  В световните борби върви,
  от длъжност неизменно воден -
  и Бог ще те благослови!

  Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, дето знаньето живей!

  Безвестен беше ти, безславен!...
  О, влез в Историята веч,
  духовно покори страните,
  които завладя със меч!..."

  Тъй солунските двама братя
  насърчаваха дедите ни...
  О, минало незабравимо,
  о, пресвещени старини!

  България остана вярна
  на достославний тоз завет -
  в тържествуванье и в страданье
  извърши подвизи безчет...

  Да, родината ни години
  пресветли преживя, в беда
  неописуема изпадна,
  но върши дългът се всегда!

  Бе време, писмеността наша
  кога обходи целий мир;
  за все световната просвета
  тя бе неизчерпаем вир;

  бе и тъжовно робско време...
  Тогаз Балканский храбър син
  навеждаше лице под гнета
  на отоманский властелин...

  Но винаги духът народен;
  подпорка търсеше у вас,
  о, мъдреци!... През десет века
  все жив остана ваший глас!

  О, вий, които цяло племе
  извлякохте из мъртвина,
  народен гений възкресихте -
  заспал в глубока тъмнина;

  подвижници за права вярна,
  сеятели на правда, мир,
  апостоли високославни,
  звезди върху Славянски мир,

  бъдете преблагословени,
  о вий, Методий и Кирил,
  отци на българското знанье,
  творци на наший говор мил!

  Нека името ви да живее
  във всенародната любов,
  речта ви мощна нек се помни
  в Славянството во век веков!

  Русе, 1882, априлий 15

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 39. 39 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#19] от "grantovprotester":

  Днес е 24 май. Есето е по този повод. Бръщолевенето за пропаганда го остави за друг ден. Така и така си от "невежеството" /по Г.Марков./

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#28:"Краде ми се мили мой!"]Да не се окаже накрая,че пишем на някоя древна Китайска азбука!? [/quote]
  Байгън с тези китайци! Наскоро четох някъде, че били измислили и уискито!
  Все пак са научили нещо и от европейците, което ги е шашнало. Че оризът може и да е гарнитура

 41. 41 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#36] от "dobri_i":

  44 букви!?!?
  Ми ние нямаме толкова звуци,бре!?Освен те да са включили допълнително, и звуци от пръдни и природни явления!?
  Много е мътна тая работа!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#24] от "СДС":

  Добре де,просто в онези времена и преди,и след 9–ти септември,е имало твърде много исторически заблуди и слухове,и може би затова Георги Марков се е объркал относно някои "факти". Това не е пък чак толкова фатално. Впрочем,факти и ТЪЛКУВАНЕ на факти,са две различни неща. В смисъл дори народът да НЕ знае някои факти,тя Историята си върви по своя си път. Ето комунистите въпреки тоталната фалшификация на Историята,която спретнаха,не успяха да скрият истината и да се удържат на власт.

  Марков може би е имал предвид бащата на Пенчо Славейков,Петко Славейков. Той е бил тормозен и даже бит от някои българи.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#27:"grantovprotester"]че то славянските племена заливат Балканите по това време а и доста по-рано и всички се чудят какво да ги правят и как да ги приобщят към империите си[/quote]
  Да, такива нещо пишат в школските учебници. само че на латински ги наричат склавини, преведено на съвременен език "роби" Едва през 1593г. мисля че беше Мавро Орбини говори за "славяни". Името може и да бъркам, но годината НЕ.
  В школските учебници пише за съюз на 7 славянски племена, които Аспарух изплатил да пазят западната граница. Преведено на съвременен български - изгонил ги!

 44. 45 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#27] от "grantovprotester":
  Славянски племена няма, не е и имало преди 17 век. Имало е племе склавини, а на всички четящи са им казвали словени. Това словени идва от слово, а не от роб на немски. Руско/съветския бъркоч с който пълнят главите на децата води точно до изводите на Георги Марков. Четете книги, само те могатда Ви освободят от невежеството.

 45. 46 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Хайде да не опростяваме така просташки нещата. Първо, Уикипедия не е учебник: тя е енциклопедия, и то много по-достъпна (защото е в интернет) и по-всеобхватна (защото е свободна) от което и да е печатно издание.

  После: лесният достъп до информация ("инфо" както му викаш ти) не е сам по себе си проблем, напротив. Това е една демократизация на информацията и знанието без прецедент. Бих го сравнил единствено с превода на Библията на разбираем за нормалните хора език. Това е и огромният принос на Кирил и Методий за българите и славяните, или на Мартин Лутер за германските народи.

  Реакцията ти почти граничи с раздразнение. Как така може аз да кажа нещо, и някой си да се усъмни, не дай боже да ме уличи във фактически грешки, и то само с една бърза справка онлайн.

 46. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#46:"nocomnet"]Реакцията ти почти граничи с раздразнение. Как така може аз да кажа нещо, и някой си да се усъмни, не дай боже да ме уличи във фактически грешки, и то само с една бърза справка онлайн.[/quote] Напротив- моите знания са университетски- придобити са от учебниците, по които се учи в университет и за това ми е много странно умишленото принизяване на нивото на съвременните научни знания до опростенчески статии в уикипедия. Получаването на информация от уикипедия не е едно и също нещо с интердициплинарното обучение в университет, нито е съотносимо със знанията, получавани в него.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 48 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#47] от "Логика":

  Естествено че не е съотносимо, никой с мозък в главата си не би твърдял подобно нещо. Все едно да се откажем от лекарската професия и сами да си снемаме анамнеза с информация от интернет.

  Обаче да си приказваме че "всеки" така правел и да загатваме, че причините са в лесният достъп до информация (а не в хората, които я използват) ми идва малко в повече.

 48. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Нещо се объркАх! Значи аз съм славянин, един прави сръбин също е славянин, един поляк също, както и руснаците...
  Абе освен приликите в езика май по нищо не си приличаме с поляците например...
  Няка ми се ще да си остана българин...

 49. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#48:"nocomnet"]никой с мозък в главата си не би твърдял подобно нещо.[/quote] Напротив- масово се оспорват мои професионални правни становища в този форум от лица, които не са юристи, само въз основа на "аргумента", че в уикито/ друг избран от тях източник на интернет информация/ се дава по-различна трактовка на проблема...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#47] от "Логика":


  [quote#47:"Логика"]Напротив- моите знания са университетски- придобити са от учебниците, по които се учи в университет[/quote]

  Вижте, всеки си има недостатъци....Истинските знания не се придобиват от учебници и в университети. В тези заведения би трябвало да се придобива умение за получаване на истинските знания...Абе сложно е, няма да ме разберете след като мислите, че едни знания са истински, защото са в учебниците....
  Вижте някой университетски учебник по физика от 1850г. например. Или по марксистко-ленинска философия...

 51. 52 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#50] от "Логика":

  Малко не по темата, но ми се струва, че този форум не е най-добрият (хмм) форум за излагането на професионални правни становища. Както и да е.

  А знанията от учебници са си знания от учебници. Много от нас са изчели много учебници, от какви ли не сфери на знанието. Това не е причина да се мислим за по-прави или по-знаещи, напротив, би трябвало да ни кара да сме по-скромни в оценките и преценките си.

 52. 53 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#52] от "nocomnet":

  Търсиш скромност в грешна посока!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 53. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#52:"nocomnet"] но ми се струва, че този форум не е най-добрият (хмм) форум за излагането на професионални правни становища. [/quote] И за това не съм съгласна.Юридическите ми знания имат пряко и непосредствено приложение по въпроса "Законен или незаконен е т.нар. кримски референдум"; " Незаконна ли е окупацията и анексията на Крим от русия"; "Налице ли е нарушаване на ЕС право от меркел с въвеждането на задължителните квоти за презаселване на мигранти, находящи се на нейна територия?", "Какво казва ЕС законодателство- имат или нямат права в ЕС нелегалните икономически имигранти, на които е отказана правна защита от държава- член на ЕС" и други подобни парливи въпроси...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 55 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2638 Любопитно

  "Не с меча, не с куршума, не с юмрука, не с дивата физическа сила, нито със слепия фанатизъм, не с покорната неграмотност, а с книжовността!" - е, кое е НОВОто?!?

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 55. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "nocomnet": Нали разбирате, че отговорът на посочените от мен въпроси попада в приложното поле на правната наука, а не в приложното поле на политиката, икономиката, медицината, техническите специалности и т.н.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 57 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Че си т@п та вдлъбнат не е тайна за никой в този форум, който е прочел и запомнил 4-5 твои коментара. Което не разбирам защо постоянно го демонстрираш?!? И баш днес?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 57. 58 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#54] от "Логика":

  Добре разбираш, че не става въпрос за познанията ти в която и да е сфера, а за това кой чете коментарите ти. Ако твоите мнения ("становища" са така формулирани ("изложени", че е нужно правно образование, за да бъдат оценени по достойнство, защо са тука в този форум?

 58. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#58:"nocomnet"]Добре разбираш, че не става въпрос за познанията ти в която и да е сфера, а за това кой чете коментарите ти.[/quote] Нима?
  Закон за адвокатурата Глава шеста. УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
  1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
  Та- сега схващате ли, че не става въпрос за изхвърляне кой колко знае, а какво казва юридическата наука по един или друг пиперлив въпрос от международното публично право; общото учение за държавата; конституционното право и международното наказателно право?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 60 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  [quote#6:"Consumer"]"Това си е чисто български празник, роден, наш и прикаченият му днес етикет, че бил ден на славянската просвета и култура, е малко нещо обиден" [/quote]
  Празникът е чисто български, макар че делото на братята надхвърля далеч пределите на тогавашната българска държава. От друга страна народностният произход на братята не е много ясен, макар че в случая това е второстепенен въпрос и няма голямо значение.

 60. 61 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Брилянтно есе, поклон (за пореден път) на Георги Марков, за чудното му слово и будната мисъл.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 61. 62 Профил на nqkoga_nqkude
  nqkoga_nqkude
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Това от кой век е, че се вади от контекста? Било си е за тогава!
  Статията е ужасна и отрича цялата ни образователна система.. Ще ми се пишат "мисия образования" точно онези, които са неграмотни и си гледат интереса. Айде, има и талантливи, които могат да видят по-далеч от носа си, не ги подценявайте.

  "Силата е във вътрешният мир, не в гнева."
 62. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":
  Наистина ли не знаеш, че Константин е написал Глаголицата, Методи е символичен помагач, а Кирилицата е написана от учениците им, най-вероятно от Климент?

  Еретик
 63. 64 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobri_i": ≪Само, дето нито Кирил, нито Методий е създателят на кирилицата. Братята са създали глаголицата. Тази азбука се ползва в България кратко - около 50 години. Кирилицата не е ясно кой я е създал, но се знае къде се е използвала първо - България (тоест си е наше творение).≫

  Браво, Dobri! Между толкова полуграмотни, които громят неграмотността, един наистина грамотен, който познава икторията не само на България, но и на нейната култура!

  Браво: +++++++++++++++++++++++
  À à ѐ ѝ ò -– „”

 64. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobri_i":

  Откъде идва тогава това преклонение към Кирил и Методий?И пренебрегване на Климент/или който и да е създал кирилицата/?И в "За буквите"на Черноризец Храбър се възхваляват братята и нито дума за създателя на кирилицата.
  Според мен в българската история има няколко основни въпроса,на които историците не дават отговор и досега.Това е един от тях.

 65. 66 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#57:"Мойше! Толкоз!!!"] Което не разбирам защо постоянно го демонстрираш?!? И баш днес?!?[/quote]

  До коментар [#57] от "Мойше! Толкоз!!!":

  "Ако не можеш да си добър пример, бъди страшно предупреждение"

 66. 67 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#65:"mushashi"]И в "За буквите"на Черноризец Храбър се възхваляват братята и нито дума за създателя на кирилицата. [/quote]
  "За буквите" вероятно е писано около времето на внедряване на кирилицата. Може би дори в защита на глаголицата, ако си позволим една конспирация в този светъл ден

 67. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#60:"GreenEyes"]Празникът е чисто български, макар че делото на братята надхвърля далеч пределите на тогавашната българска държава.[/quote]
  Държавите тогава не са били много, май 3 или 4. Останалите са били разни княжества (села).

 68. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  За кирилицата се ползва някаква стара руническа писменост, донесена от старите българи, с някакви писмени знаци като резки, чертички. И чисто практически, с тези резки се правят много по-лесно надписи по скали и камъни, докато глаголицата (малко калиграфско писмо), е била удобна за папирусите.

 69. 70 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Много силен текст ... като че ли е написан вчера - на места те бие като с камшик през лицето.

 70. 71 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Мишмаша е голям в историографията ни, защото е по скоро митология, а не наука.
  Черноризец Храбър(дето бил Саймън дъ Грейт, уж) говори за братята, защото те са визионерите започнали един проект. Към момента на написване на произведението му тече процес на замяна на гръцката азбука с глаголицата. Кирилицата се налага по късно. Днес би трябвало да празнуваме "деня на българската писменост и култура и делото на Св. Седмочисленици", а не Св. св. Кирил и Методий и славянската азбука", според мен...

  Демократ за силна България
 71. 72 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#51:"mrx10354190"]Истинските знания не се придобиват от учебници и в университети. В тези заведения би трябвало да се придобива умение за получаване на истинските знания[/quote]

  В университетите от учебниците се получават и истински знания, но е вярно и това, че главното е придобиване на умение за получаване на истинските знания. Там човек изгражда начина си на мислене, усъвършенства филтъра през който пропуска истинското и го отделя от фалшивото знание, с което интернетът е залят и полят.

  Колкото до колежката (в юридическите среди ползват ``колега'' и в женски род, но аз си карам по бабешката), мисля, че има нзвестно разминаване в езика на обмен между тези, които разговарят. Има разлика между юриспруденция и физика. В правото ``знанието'' е издълбано в камъка дялан от парламент или някакъв друг законодател. За юриста, това му знание е догма, канон. Сръчността на адвоката не е да създава ново знание в правото, а изкусно да съчленява тези чрез добро познаване на независещите от него спуснати му правни теореми. Ако практикуващият юриспруденция не е доволен от закона, той променя амплоато си -- влиза в политиката, става законодател или се превръща в голям предприемач, който купува лобисти, за да променя закони или напазарява на килограм даже членове на Парламента или Конгреса и т.н. Но, да не навлизаме в тази тема, а да се придържаме към онова, което колежката иска да ни внуши и за което, в частния неин случай, е напълно права. За да станеш юрист непременно трябва да преминеш през университетско образование, за да научиш принципите на които се подчинява стъкменото от законодателя право и основните положения в законите (промените в законите после сам си следиш), а не да клъвнеш оттук-оттам в нета от уикито или някой форум и сетне да имаш усещането, че можеш да правораздаваш.

  Съвършено различен е случаят с оня, който е решил да се посвети на науката физика, да речем. И студентът на природните науки овладява в университета принципите за съграждане на знанието, но, за разлика от юриста, природните закони, описани в учебниците му не винаги са абсолютната истина, както е в правото. Разбира се, докато си курсист, трябва да приемаш всичко предложено ти като светата божа истина. Курсистът няма как да промени преподавания му курс. Той обаче, ако се случи да усети някакъв пропуск или проблем, се опитва добре да разбере дали сам не го схваща или проблемът е истински и след като завърши, след като се дипломира, бидейки цял живот студент на природата, вече подготвен, може да оспорва истините в учебника. На юриста, в отлика, такава чудна свобода не му е дадена. Така, както подобна свобода не е дадена на теолога. Вече образованият физик, приел попрището на изследовател, също среща трудности, ако недай боже рачи да оспорва доктрината. До известна степен в тези си трудности се доближава до юриста, но за физика няма парламент, няма открито обявен законодател, та да се впусне в избори, да ги спечели и вече от позицията на политическа власт да променя закони на воля. Промяната в точните науки е извънредно скрита, тънка работа, инструмент на имперски интереси и престиж и не е нищо друго освен едно напълно нелинейно начинание.

  В такъв смисъл разбирам често предлагания от колежката редукционизъм, който ми изглежда типичен не само за юристите, но вероятно и за предприемачите (а защо не и за зоолозите, ботаниците и геолозите). Такъв е, да речем, и политическият редукционизъм на Тръмп. Бях го споменал това в предишно мое изказване. За Тръмп решаването на световните проблеми се свежда до похватите на преговарящ бизнесмен, който третира ръководенето на страната като да си начело на една голяма корпорация. Светът е по-сложен обаче, така както природата описвана от точните науки е по-флуидна от твърдото тяло на юриспруденцията.

 72. 73 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Гневно

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  боже, каква престъпна и смрадлива напаст сте комунетата!

  излизам извън кожата си, когато видя ваши коментари под статии за Георги Марков, или под негови "репортажи"! човекът, който убихте като подарък за рождения ден на Тошо Живков.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 73. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#71] от "stoedin":

  Направо са си митове.И досега не съм чел никъде кога славянският език става официален.Щото езика си ни е славянски .А управляващата династия чак до цар Роман си е прабългарска.А и аристокрацията.Тук вече се стига и до въпроса какви са били прабългарите,на какъв език са говорили,как е станало смесването на славяни и прабългари?Изобщо на нито един важен въпрос не са отговорили историците ни.

 74. 75 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#65:"mushashi"]Откъде идва тогава това преклонение към Кирил и Методий?И пренебрегване на Климент/или който и да е създал кирилицата/?И в "За буквите"на Черноризец Храбър се възхваляват братята и нито дума за създателя на кирилицата.
  Според мен в българската история има няколко основни въпроса,на които историците не дават отговор и досега.Това е един от тях. [/quote]

  Доколкото разбирам, отговорът е в изключителната идеологическа роля, която изиграват братята Кирил и Методий. Те пречупват триезичната доктрина, догмата божието слово да се предава само на гръцки, латински и иврит и усляват да наложат българския език и писменост като четвърти език на вярата. Това е исторически прелом, несравним по своето значение с техническите детайли по изготвянето на една или друга конкретна форма на азбуката.

 75. 76 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  В България невежеството е препоръчително

 76. 77 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Невежеството е на мода,
  и кой страда-народа....

 77. 78 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 372 Весело

  До коментар [#59] от "Логика":

  Сега вече ме развесели. Е добре, щом си нямаш друга работа, упражнявай си професията по интернет форуми, няма кой да те спре я.

 78. 79 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#50:"Логика"]Напротив- масово се оспорват мои професионални правни становища в този форум от лица, които не са юристи, само въз основа на "аргумента", че в уикито/ друг избран от тях източник на интернет информация/ се дава по-различна трактовка на проблема...[/quote]

  Виж- дали ти е минавало през ум, че понякога и ти може да грешиш, пък било то и по отношение на правната наука?

  Отделно- повечето твои коментари в този форум не са на правна тематика, а когато си правила такива (правни)- изобщо не мисля, че оспорването им е чак масово...

  Ако все пак е "масово"- това би могло да е следствие от 2 опции:

  1. "Масата" е много проста.

  или:

  2. Не е масата- друг е.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 79. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#79:"952"]Виж- дали ти е минавало през ум, че понякога и ти може да грешиш, пък било то и по отношение на правната наука? [/quote] Не- всеки юрист е научен в юф как точно се прави систематично тълкуване на правна норма. Правото е най- консервативната наука и това не е случайно- това е гаранция за стабилността на фукционирането на правната система на една държава. Правното тълкуване не е писане на есе или интерпретативно съчинение, а се извършва по точно определени правни принципи, които се учат в юф[quote#79:"952"]повечето твои коментари в този форум не са на правна тематика[/quote] Напротив- само така Ви изглежда, защото не сте юрист и не можете да отграничите правната от неправната материя.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#79:"952"]Виж- дали ти е минавало през ум, че понякога и ти може да грешиш,[/quote] Не- няма как да греша. Дали грешат архитектите, когато правят архитектурни проекти по правилата, изучавани от тях при следването им в УАСГ? Не- нали? Е- в правните анализи е същото...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 82 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Честит празник на всички!
  Това е най-българският празник, символ и основа на самочувствието ни, че "и ний сме дали нещо на света"!

  Той е в чест на Светите братя Кирил и Методий, но всъщност чрез него почитаме всички, които са допринесли за чудото "българска писменост". Кирилицата не е дело на един човек - Климент или Наум, например. Тя е създадена в столицата на първата ни държава - Преслав, от учениците на Кирил и Методий, и от техните ученици. Предпочетена е пред глаголицата, защото е по-опростена, по-лесна за научаване и по-практична за ползване.
  С важна и дори първостепенна роля за появата и утвърждаването на новата писменост е Борис! Това обикновено се забравя или поне недооценява, когато празнуваме 24.05. Без подкрепата и волята на този велик държавник, новата писменост нямаше да просъществува, а България вероятно щеше да приключи историята си още в 11 в.

  В дипломатическите похвати на Източната римска империя (Византия) и в каноничната практика на Константинополската църква, създаването на писмености не е необичайно явление. Библията е била превеждена на готски (по-горе един се е опитал да импровизира нещо епископ Вулфила), тракийски (т.нар. Библия бесика), вероятно на хазарски и др. езици. Тези писмености обаче не са оцелели именно поради отсъствието на трайна институционална, държавна подкрепа.

 82. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#9:"grantovprotester"]Кога ще публикувате и нещо от Георги Марков, разкриващо неудобната истина за Запада? [/quote]

  Като всеки беглец от социалистическия рай и попадайки на Запад Георги Марков е шокиран от степента на левичарско мислене на западните интелектуалци, на пасивността на Запада не само да се съпротивлява на Съветската агресия, а дори готовността му да вдигне бялото знаме, на наивността, доверчивостта и глупостта му спрямо Съветския съюз. В интерес на политкоректността към социалистическа България в ББС не позволяват на Марков да чете Задочните репортажи и той е принуден да излъчва своите предавания по радио Свободна Европа със седалище в Мюнхен. Това са "неудобните" истини за Запада, които той коментира свободно. Но могъщият талант на Марков се разгръща едва на Запад, когато не е бил принуден да се самоцензурира, както е била масовата практика на пишещите в комунистическа България. Затова текстовете му, написани на Запад са много силни , мъдри и завладяващи.

 83. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#13:"СДС"]Вапцаров се е борил за отцепване на Македония от България.[/quote]

  Не само това. Той е бил убеден македонист. Но Вапцаров е съден за терористична дейност и е осъден като доказан терорист , а не заради комунистическите му убеждения. Нека не забравяме ,че БКП е била преди 9.9.1944г терористична организация , поделение на Коминтерна, извършила множество атентати и политически убийства.

 84. 85 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "полувишис":

  А можеш ли да ми обясниш как точно изглеждаш като излезеш от кожата си?Гледал ли си се в огледалото?Разкажи повече!

 85. 86 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#85] от "rurade":

  повярвай ми, не искаш да ме виждаш, когато съм извън кожата си. защото след това ще започнеш да виждаш когато ти се отворят подпухналите очи.

  преди време мислех, че когато стана баща, ще стана по-уравновесен и спокоен, няма да нагрубявам червените престъпници и тъпанари... но това не се случи.

  защото знам, че децата ми не трябва да растат в престъпна и тъпанарска среда. тази среда, която вие грижливо култивирате и ревностно пазите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 86. 87 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#86] от "полувишис":

  Раждането се отразява различно на всяка жена!
  Явно при теб се е объркал още повече хормоналния ти баланс,което води до нервни кризи!Може би трябва да потърсиш специализирана помощ...

 87. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#65:"mushashi"]Откъде идва тогава това преклонение към Кирил и Методий?[/quote]

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Кирил и Методий (зад тях стои император Михаил) не са само създатели на една азбука. Те полагат основите на приемането на Христианството в България. Двете неща са тясно свързани - българите нямат азбука, правят им я в 863 г. Две години по-късно император Михаил пристига в Търново (той или негови пълномощници) и налага християнството, като император Михаил става кръщелник на княз Борис, който вече носи името Михаил. Азбуката е била само прелюдия, технически инструмент в Християнизацията на славяните, българите ... Подобренията на азбуката са важни, но по-незначителни и по-късни действия ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 89 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 572 Неутрално

  страхотна статия , е затова го убиха комунистите, тя не е за специалисти или много умни хора, а да води обърканите до истината, статията е добра , защото учи на добро, тя е за добрите хора, честни и различаващи добро от зло , лъжа от истина

  BG e мини империя на злото.
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#88] от "vxa15365434":
  Кирил е специален пратеник на Византия в различни държави и племена.Мисии при сарацините/арабите/,аланите, хазарите,моравците.А в България е нямало мисия.Създал е азбуката не за българите,а за славяните като цяло.Всичките му действия са подчинени на византийската политика.А тя не е предвиждала даване на писменост на българите.Изпратили са Кирил във Великоморавия ,където Византия не е можела да наложи гръцки език.Покръстването на българите става заради военно поражение на Борис.Византийската армия е била на път да навлезе в България и Борис е видял шанс да приеме християнството и да спаси държавата от разгром.Но не е било планирано от ромеите.И те са налагали гръцки език в богослуженията.Изобщо не им е било изгодно българите да имат собствена азбука. И по случайност учениците на Кирил се озовават в България.
  Та мисълта ми е,че Кирил създава азбука,която не използваме и я създава заради византийските държавни интереси.Като използване на азбука от българите не е в интерес на Византия и по случайност се сдобиваме с нея.Та според мен се отдава прекалено голямо значение на византийските чиновници Кирил и Методи и се пренебрегват Климент и Наум.

 91. 92 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#89] от "чети българино":

  Марков трябва да се учи в училище, още от 1-клас.
  Но едва ли ще стане, смотана нация сме, Марков би предпочел смъртта пред днешна България.

 92. 93 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "Колко опасно е невежеството"
  Едва ли можем да кажем, че с провеждането на този псевдо преход сме скъсали с невежеството, напротив, образованието сега е на такова ниско ниво, че почти се изравнява с невежеството. А що се отнася до насърчаване на бездарието, то е достигнало нови, още по-големи висоти. Така че този текст звучи малко наивно и не е на място в сегашно време, защото илюзиите вече ги няма и никой не вярва в светлото бъдеще.

 93. 94 Профил на чочу
  чочу
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този Георги Марков, агентът на Първо ли е? Не онзи Георги Марков - дантеленият Николай, нито "антикомуниса" сценарист от "На всеки километър", а историкът Георги Марков ли е?

 94. 95 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От дипломираните простаци няма спосение!

 95. 96 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Алеко Константинов,а не Елин Пелин е бил поръчан и стрелян!

 96. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#74:"mushashi"]Тук вече се стига и до въпроса какви са били прабългарите,на какъв език са говорили,как е станало смесването на славяни и прабългари?[/quote]
  Много логични въпроси, на които може би нарочно не се дава отговор. Тук-там се срещат интересни сведения от несъществуващи вече, или изчезнали документи. Говори се, че германски историци подтикнали нашите учени през 30 години да изровят от прахта нещата за Първото българско царство. Цар Борис ІІІ поканил известния за времето си византолог Стивън Рънсиман да напише книга за същия период. През 1990 г. издателство "Спектър" преиздава един интересен атлас от стари карти за годините от 681 до 1917г. от разни германски, австрийски, френски библиотеки. Всички сме чували за България на 3 морета при Йоан Асен ІІ, но малко са чували че Борисова България е включвала половин Украйна. Чували сме и друго, че още от руско-турските войни и май до 1995г. много артефакти и документи са отпътували за Русия, и руските правителства категорично отказват да върна нещо, дори и само документи. И май са били не някакви сандъци, а цели композиции. Срамежливо мълчим за уникалното Варненско злато от 4 600 г. пр. Хр., Б. Димитров изгони американците, които търсеха следи от потопа в Черно море. Някои сигурно си спомнят за странните археологически експедиции в Странджа до Мишковата нива на Кр. Мутафчиев, и една друга в Царичина, и разбира се опроверженията. Така и не стана ясно защо Кр. Мутафчиев лежа в затвора цели 8 години, а Сидеров даже и 1 месец не е лежал.
  А иначе митове в нашата история дал бог, но така и не е много ясно защо Левски и Н. Вапцаров трябваше да бъдат екзекутирани.

 97. 98 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 572 Неутрално

  При оценяването на едно историческо явление трябва да се подхожда от две гледни точки: 1. За да се разбере какво е подтикнало хората да направят това, което са направили, трябва да се върнем в онзи исторически момент (интереси, обкръжаваща среда и т.н.) и там да търсим отговора. Това е кратковременния отговор. 2. Какво е дългосрочното влияние на това историческо явление - това трябва да го търсим днес.
  1. Кирил (и Методий, чийто май единствен принос е че е бил брат на Кирил) правят една азбука, глаголицата, която е толкова сложна и лошо направена, че на практика не може да се ползва (това налага след около 50 години азбуката да се пише отново). Преди време една дама беше писала (когато и изясних, че като "азбукописци" Кирил и Методий не са направили нищо свястно), че те били определили звуците в българския език и това бил световния им принос. Това явно не е вярно, много преди тях е това е било направено в гръцкия, латинския, иврита и т.н. Въобще какво важно и световно ново са направили Кирил и Методий? Ами нищо.
  От политическа гледна точка: явно става дума за някаква сложна политическа поръчка от техния началник и благодетел - император Михаил. Още тогава единствената политическа "полза" за българския народ е, че той бива откъснат от другите народи и бива вързан за гръцката колесница. Та затова гърците си разиграват коня в България до 19 век (под благосклонния поглед на султана).
  2. Днес, при този глобализиран свят, дали в България ще има кирилица или латиница - е все тая. Децата ни много лесно се научават да четат и пишат на латиница, да научават чужди езици и да си намират мястото в света. Май единственото неприятно е че ако искаш да напишеш нещо на кирилица, ти трябва кирилизатор. Така че българският народ е успял да превъзмогне вредата, нанесена му от Кирил и Методий, и крачи напред към нормалните народи на Запад.

  Май остана само ползата за ура-патриотите, които на базата на славене на "кирилицата", славянството и т.н. стават политици и си пълнят гушите.
  А иначе самият празник е хубав, понеже са вклЮчени децата и за празника са избрали дата в края на май, когато времето се затопля и се чуства лятото. Всичко се раззеленява, природата се възражда...
  Та, какво полезно нещо празнувате на 24 май? Май нищо.

 98. 99 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#97] от "historama":

  "...но така и не е много ясно защо Левски и Н. Вапцаров трябваше да бъдат екзекутирани."
  Левски е екзекутиран от турците, понеже е развивал "антидържавна деност" с цел откъсване на парче от Османската империя - на това днес му се казва "сепаратизъм" и е подсъдно в почти всички държави.
  Н. Вапцаров е екзекутиран като участник в движение, което е имало за цел да измени държавното устройство на държавата България, по терористичен път (с оръжие в ръка). И тук не е важно той самият дали е стрелял, а че е участвал в това движение. Отделно, че изменението на държавното устройство е било в полза на друга враждебна държава и отговарящо на интересите на тази друга враждебна държава. При подобни случаи всички съвременни държави предвиждат тежки наказания вкл. разстрел, особено ако се вземе в предвид че тогава България (поне формално) е водила война.

 99. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#99:"rumen5252"]"...но така и не е много ясно защо Левски и Н. Вапцаров трябваше да бъдат екзекутирани." [/quote]
  Остави версиите от учебниците, знам ги.
  1. За Левски. Знаеш, че много от комитите и революционерите (включ. и ръководители от Априлското въстание) с много повече грехове от Левски са били изпратени на "почивка" в Диарбекир. Напоследък излязоха някои по-малко лицеприятни факти (убийството на ратайчето), но аз си мисля че има и други неща.
  Разбираш ли, никак не ми харесва хъшовското начало в историята ни, все някакви самородни гении, расли на село, и сяли картофи или гонели козите (Ивайло свинаря, разните му хъшове и хайдути, народните гении от най-новата ни история- Тато, Баце, Цвъки.
  2. Н. Вапцаров - за него пък имах чувството че е пробутан за да бъде разстрелян, и така да се стреснат културните среди в България, а и в чужбина. Защото той е бил много по-различен от алкохолиците и пройдохите, разстреляни заедно с него. Не знам дали е било точно така, но има сведения че цялата група е била предадена на българските служби от Москва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK