Днешни Радини вълнения

Днешни Радини вълнения

© Анелия Николова"Дневник" препечатва текста на Теодора Димова от портала "Култура".


В дните около зрелостните изпити във всички новинарски емисии гледаме, четем и слушаме за драконовските мерки за сигурност, предприети, за да се предотврати преписването. Все този израз повтаряха новинарите – "драконовски мерки". Звучи толкова респектиращо, чак зловещо. Чудех се какво ли ще е, когато започнат абитуриентските балове и ни залее вълната на българо-ориенталския сюрреализъм. Чудех се също учениците ли са най-големите престъпници в нашата държава, че драконовските мерки се прилагат тъкмо към тях. Защо властта не прилага драконовски мерки към самата себе си? Тъй като въпросът е риторичен и е ясно, че това няма да се случи, разгърнах "Под игото".


Глава ХІ – "Радини вълнения" представя вълнуваща, цялостна и обективна картина на българското училище в годините под игото. Чрез нея става завръзката не само на сюжета, но и завръзката на мащабната картина на цялото тогавашно българско общество, която се разгръща по-нататък в епичното повествование. Защото всичко започва от училището. Каквото е училището, такова е и бъдещето. Нашите деди са го разбирали. Влагали са в училището ум и сърце, а не драконовски мерки.
Обучението и възпитанието на момичетата от първи клас е поверено на сирачето Рада Госпожина "с хилядо гроша годишна заплата". Не съм специалист по финанси и затова се разрових за справка – колко са хиляда гроша?


Мостът на Кольо Фичето при Бяла, завършен през 1867 г., за който Феликс Каниц казва, че е "най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров, изключая Цариград", е струвал 700 хиляди гроша. Заплатата на един съдия в първите години след Освобождението е 300 лева или 1500 гроша, което приблизително се изчислява на 4500 лева сегашни пари. Значи заплатата на Рада Госпожина се равнява приблизително на 3000 лева днешни пари. Заплатата на едно сираче – българска учителка, преди още да има свободна българска държава, е почти колкото заплатата на един съдия след Освобождението.


Освен Рада, училището има още главен учител – Климент, също така и главна учителка. Тяхното възнаграждение сигурно е по-високо. Направих тези справки, защото днес всичко мерим с пари. Все пак заплатата на Рада Госпожина е показател как е бил оценяван учителят от тогавашните българи, които уж не са били още свободни, но са носили свободата в себе си.


След Освобождението месечната пенсия на Венета Ботева била 30 лева или 150 гроша. Многократно пускала молби да й я увеличат на 60 лева, но й било отказвано. Това пък показва какви процеси са започнали да се развиват в свободна вече България.


Но тъй като все пак не всичко е пари – да се върнем на Радините вълнения. Вазов описва тежката съдба на сирачето, задушливата и мъртвешка атмосфера на килийния живот, деспотичния характер на Хаджи Ровоама, на която "нито минуваше през ума, че е възможно по-човеколюбиво отношение към тая сирота".


"Черкова пусна и народът занавлиза в училището". Училищата в Българско по онова време са екзархийски – създадени са и се издържат от току-що учредената Българска екзархия. Действат над 300 училища с над 500 учители, с около 15 хиляди ученици. Създаването, обгрижването и финансирането на училищата е истински подвиг. Вазов описва духа на просветление и свобода, който ги изпълва: "Прекрасни венци окичваха вратите, прозорците и катедрата; а образът на св. Кирила и Методия погледваше из великолепно кръжило от трендафил и росни цветя". Класната стая е препълнена с ученици и гости – повече от сто човека.


Кириак Стефчов влязъл след като стаята била вече пълна. Седнал на първия ред, турял често под носа си стръкче карамфил и гледал надуто и безстрастно. После се почесал между веждата и ухото, като да разбуди ума си и започнал да изпитва първокласничките. Първата не разбира въпроса и мълчи. Извикват друга, той й задава въпрос, тя също не го разбира и не отговаря, мълчи. В стаята настъпва тревожно, мъчително очакване, никоя майка не иска да чуе името на детето си. Извикват трето момиче, то пък започва да говори за съвсем друго и също се смущава. Погледът на Кириак Стефчов "този студен, неприветлив поглед проникваше като мраз в детската душа Всички чувстваха мъка и товар на душата".


И днес много неща в българското образование ни карат да чувстваме мъка и товар на душата, все едно сме изправени пред ледения поглед на Кириак Стефчов. По тържествуващото лице на Кириак Стефчов е изписано задоволство, но цялата класна стая е в напрегнато безпокойство.


Бойчо Огнянов излиза отпред и пита първото момиче същото нещо, което го е питал и Кириак Стефчов, но го пита дружелюбно, простичко, любвеобвилно. И то отговаря.


Струва ми се, че ако наместо "дракановските мерки", ако наместо монтираните камери, които да проследяват всяка стъпка на учениците, за българското училище се направи нещо по-простичко, дружелюбно и любвеобвилно, нашите момичетата и момчетата ще започнат да отговарят както онази първокласничка пред Бойчо Огнянов, а няма да се опитват да преписват и да мамят. На мен ми се струва, че ако един тийнейджър се е научил да преписва, да хитрува и да лъже, на това всъщност сме го научили ние, възрастните. Категорично не вярвам, че децата се раждат лъжци и убийци!


Вазов казва, че децата били изплашени от Кириак Стефчов, от неговите въпроси и от неговите педагогически методи "до подивяване"! Когато срещнали разбиране и нормално съчувствено отношение, ученичките се запрепирали коя да излезе по-напред. Когато изпитва Кириак Стефчов, той пречи на децата, когато изпитва Бойчо Огнянов, той се стреми да им помогне, ако не разбират какво ги пита, повтаря въпроса си с други думи. И тогава Райна посочва с протегната си ръчичка към портрета на светите братя Кирил и Методий.


Сякаш всички ние забравяме, че сме били деца. Затова Иисус Христос казва да бъдем като деца. Когато човек забрави какво е да бъдеш дете, той се превръща в Кириак Стефчов. Когато в едно общество Кириакстефчовци прехвърлят критичния праг, тогава това общество заживява в антиутопията на Бредбъри или в антиутопията на Оруел.


На нашето образование липсват Рада Госпожина и Бойчо Огнянов, а Кириакстефчовци са в излишък. Вазов и Светите Братя са ни нужни. Вярата, човещината и добротата са ни нужни.


- Да си жива, Райно! Св. Кирил и Методий да ти помогнат и ти да станеш царица – избърбори поп Ставри трогнат.


Днес, в деня на Светите Братя просветители, да си спомним за Радините вълнения. Те са вълнуващи и днес.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Радини? Пасва добре на политическата ситуация около Раданчо.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  В нашето образование е пълно с Кириак Стефчовци - това са хората, които стопират реформата в образованието.

 3. 3 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Главната учителка съществува само за тия, дето не са чели "Под игото". А колко са хиляда гроша може да се сметне най-коректно, като се вземе предвид, че когато е въведен българският лев, а то е съвсем малко по-късно, е преценено, че най-малката монета, една стотинка, трябва да бъде равна на две пари. Един грош е 40 пари, ако приемем, че днес най-малката монета, която реално се използва, е 5 стотинки, то един грош е около един лев. Сложните сравнения през цените на разни стоки, които са имали съвсем различно значение и стойност през оная епоха, водят до неточности.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  много добра оценка за доходите преди повече от 100 години и сега , заплати по 3000 сегашни лева и 450 лв сегашни са били ниска пенсия ,което значи ,къде са били те ,к ъде сме ние сега ,май сега сме по поробени от тогава ,само че сега от комунистите

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Помислих че е бъзик с бъдещият президент на територия България-Радан Кънев!
  Добре че не е,иначе щях да сезирам,където трябва!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  [quote#2:"historama"]това са хората, които стопират реформата в образованието.[/quote]
  Айде стига приказки за тия реформи, че думата "реформа" стана за смях! Раданови приказки без покритие! Само да има за какво да приказва! Много е ясно и на малките деца, че тия, които са засегнати от т.н. "реформа" ще са против! Ако нямаш повече сили от тях, не можеш да направиш реформа! А за да я направиш, трябва преди избори хората да са наясно, какво точно ще правиш. Така тия, които са против ще знаят, че болшинството е зад тебе! Не можеш да направиш никаква реформа с 2% избиратели, които даже не знаят, какво е това реформа! Радан само мънка и си мисли, че е велик, ама и той не знае, какво иска да направи! Ама всяка втора дума му е "реформа"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  "с хилядо гроша годишна заплата"... Ключовата дума е годишна! Май и ти като авторката не внимавате в четенето... 83 гроша е месечната или по-горните сметки - 250 лв месечна...
  Но заплатата на учителите наистина трябва да е 3000 лв. Никакъв спор за това. Спасението на държавата е само и единствено в образованието!

 8. 8 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  ... "българо-ориенталски сюрреализъм" - полека-лека г-жа Димова започва да напипва пулса на епохата.

  Голяма част от днешните български учители са изключително доволни ако след края на работния ден не са ги замервали с тебешири, хартишки и др., не са ги пръскали с вода, не са ги ругали или нещо още по-лошо, или ако направо са отървали боя. А учениците от Възраждането отдавна обитават само страниците на българската класика.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#1] от "redsky":

  Другарю милиционер, Рада Госпожина е положителен герой. За разлика от Цветан-Кириак Стефчов.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Po4e6i me
  Po4e6i me
  Рейтинг: 8 Весело

  Нека се преброим всички които сме влезли тук мислейки,че е поредната статия за изцепките на Ръдан:

  +1

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#5:"Краде ми се мили мой!"]Добре че не е,иначе щях да сезирам,където трябва!
  ----------------------
  Осветли ни кого ще сезирашшш...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Я дамата написала статията да се поинтересува,дали случайно,аджеба тази парите дадени като пример колко получавал един учител по него време,не са за цялата учебна година?
  Защото аз съм останал с това впечатление!

  sdg
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  Освен Рада, училището има още главен учител – Климент, също така и главна учителка...
  ---------------
  Рада и Костича, ха-ха-ха...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  До чий образ се доближават днес повечето ученичките по време на изпит!? До образа на черната или русата златка!?

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Имаше и една история на Петко Славейков, как, като казал колко пари иска като даскал, един от общинските съветници казал: "Че ние на говедаря не плащаме толкова!"

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-после нещо културно от портала "Култура"!
  Но не съвсем....

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Едно живо, русокосо момиченце стоеше вече пред него и го гледаше кротко в очите. Огнянов помисли малко и попита:
  - Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?
  - От турско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно.
  Мичо чорбаджи извика:
  - Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.
  - Което си е речено от бога, то ще стане - продума поп Ставри.
  Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.
  Събка извика звънливо:
  - От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!
  ===============================
  Най - важният момент от текста г-жа Димова го е пропуснала.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]Айде стига приказки за тия реформи, че думата "реформа" стана за смях! [/quote]
  Въпросът е поради що тази дума стана за смях?
  Защо преди година тази дума непрекъснато беше в устата на Боко и Цвък, а сега била "станала за смях"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Лошото е, че в България Кириякстефчовците учат и възпитават децата, не само ги изпитват.

 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Струва ми се, че ако наместо "дракановските мерки", ако наместо монтираните камери, които да проследяват всяка стъпка на учениците, за българското училище се направи нещо по-простичко, дружелюбно и любвеобвилно, нашите момичетата и момчетата ще започнат да отговарят както онази първокласничка пред Бойчо Огнянов, а няма да се опитват да преписват и да мамят."

  Точно така е. Това би било нещо безценно - по-скъпо от всичките пари на света.

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Системен нарушител":
  Е как можа да пуснеш такава путинска пропаганда точно под статия от Портал Култура. Не помисли ли, че ще развалиш празника на чичко Калин Янакиев и ако не, пине на Даниел Смилов!
  Ей сега форумците ще те светнат, че цар Александър от Русия не е искал да ни освобождава, а да ни превземе и окупира, а това дете, както и всички останали освен Киряк Стефчов са жертви на хибридната война провеждана от мурзилките!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  По тържествуващото лице на Кириак Стефчов е изписано задоволство, но цялата класна стая е в напрегнато безпокойство."
  и цитат от друга местна статия по повод образованието
  "И все пак всички ние празнуваме 24 май с радост, без много-много да се питаме какво точно празнуваме, точно както учим и децата си да правят по Коледа и Нова година. Но пък нали уж не сме деца и би трябвало да знаем, че изковаването на славянска азбука идва, за да обслужи току-що наложеното в България (не без бой) християнство. "
  и това е малка част
  "Но, шегата настрана, какво празнуваме на 24 май? Българската култура?

  Аз вярвам, че културата на нашия народ трябва да личи не по знаците, които сме принудени да използваме (защото никой не ни е питал дали ги искаме или не), а с това което правим с тези знаци. Ако почитаме символите вместо това, което те символизират, не сме ли примитивни? Ако въздигаме в култ обозначаващото вместо значението му, не сме ли невежи?"
  за киряк стефчовците и сега е лесно , и сега получават повече от учителите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#9:"Индивидуален паметник на културата"]Другарю милиционер, Рада Госпожина е положителен герой...
  -------------------
  ... и кое и е положителното Рада,подлога драгалевска?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 25. 25 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  А бе ти да не си обсебен?
  Май ти трябва екзорсист.
  Чупката, да?

 26. 26 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 466 Неутрално

  с хилядо гроша годишна заплата ?!

 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Съжалявам, но намирам статията за въздух под налягане. Наивно е да се гледа на художествена творба като на достоверен исторически извор. Проблемите на образованието днес са коренно различни от тези преди 150 години.

  Образованието започва в семейството. Нашето общество дотолкова е свикнало с измамата, че дори не я забелязва. И тази година на матурите се преписваше и то много повече отколкото твърди МОН. На медиите им е лесно да говорят за "драконовски мерки", защото така или иначе матурите нямат стойност в очите на обществото.

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2": ≪.... стига приказки за тия реформи, че думата "реформа" стана за смях! Раданови приказки без покритие!≫

  +++++++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хем сърби, хем боли – така може да се оцени предложената статия. Защото някои автори очевидно не знаят, какво искат. Едни пискат до Бога, че на матурите масово се преписва и че трябва да се вземат мерки това да престане. И са поне донякъде прави. Защото преписването и ползването на телефони и слушалки, за да вземеш диплома без покритие със съответните знания, може и да не е престъпление по Наказателния кодекс, но по своята същност е престъпление, еднакво по значимост с престъплението да съставиш документ с невярно съдържание и да го използваш с користни цели. Защото при преписване ТОВА Е ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ, който после се използва за доказване на неверни факти.

  След което идват други и отново вдигат шум до Бога, че за да не преписват на матурата, учениците са поставени при условия, като че ли са престъпници. Е, и? Какво, хайде да оставим всички да преписват, а после да вдигаме врява, че специалистите ни не били добри. А как да са добри, след като преписването при изпити е масово?

  Кои са тези, които защитават правото на младите хора още преди да навлязат в живота да извършват действия, които са престъпни ако не по закона, то по своята същност?

  Когато си задавам този въпрос, почти винаги се сещам за БХК. За онова НПО, което страстно и злобно дига врява за всяко нарушаване на правата на престъпниците и на уличните псета, и никога – при нарушаването на правата на жертвите на престъпниците и на уличните псета. А от такива защитници на правата, защитаващи правата само на престъпниците, хайлазите, използвачите и измамниците, и никога – нарушените от тях права на нормалните добросъвестни хора, съвременното залято от битова и небитова престъпност общество няма полза.

  Децата от детските градини, учениците и студентите, се подготвят в тези учебни и възпитателни учреждения и заведения за живота. Или поне така би трябвало да бъде. Следователно, в тези учреждения и заведения децата, учениците и студентите трябва да бъдат поставени при условия, при каквито ще живеят после в света на възрастните. Техните знания и постъпки трябва да се оценяват, нарушенията на правилата трябва да се наказват, контролът, видим и невидим, трябва да съществува. Разбира се, като се има предвид, че все пак те не са още големи, така че нещата трябва да са внимателни, но да ги има и да не се крият.

  Колкото до малките заплати на учителите, в това може и да има и със сигурност има известна, и то не малка доза истина. Но нека не прекаляваме. А сравненията с миналото са направо смехотворни. Защото някога, когато бях малък, в нашето село с около 1300 жители единствените хора, които имаха нещо повече от основно образование бяха даскалите, попът (не винаги) и, след 1934 година, кметът. А сега в същото това село, което аз напуснах още през 1951 година и което отново има около 1300 жители, е пълно с хора с образователно ниво, равно на даскалското и дори над него, които също претендират за специфичната важност на тяхната професия, и на тази база също искат техните заплати да по-високи, отколкото на другите. Така че разказите за заплатата на Рада Госпожина не са много сериозни. А поговорката–отговор на тези прекалени претенции, ТОГАВА ТАКА СА МРЕЛИ, ТАКА СА ГИ РОВИЛИ, А СЕГА ТЪЙ МРАТ,ТЪЙ ГИ РОВЯТ, не е изцяло погрешна.

 30. 30 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Пусто как в. "Дунав" вече не публикува борсова информация през 1875 г. Как да е, разни чиновници на държавна работа по това време вземат по 3000 гр. месечно. По-висшии чиновници.

  И ще се съглася с казаното по-горе, "Под игото" не е исторически документ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK