Кой е Александър Ван дер Белен - новият президент на Австрия

Кой е Александър Ван дер Белен - новият президент на Австрия

© Reuters"Да не вдигаме стари огради", повтаряше в предизборната борба Александър ван дер Белен. Той обаче подчертаваше и друго - че в Австрия вече няма място за икономически мигранти. "Дойче Веле" предлага портрет на новия австрийски президент.


Изборът на австрийците разкрива конфликта между поколенията в алпийската страна: докато близо две трети от хората под 30 години гласуваха за 72-годишния професор по икономика Александър Ван дер Белен, болшинството австрийци над 50 години дадоха гласовете си за кандидата на "Партията на свободата" (АПС) Норберт Хофер.


На балотажа Ван дер Белен успя да победи с минимална преднина. Едва 0.4% го деляха от Хофер, който остана втори. Той беше подкрепен от австрийския икономически и творчески елит. И може би в крайна сметка точно този факт изигра решаваща роля, успявайки да компенсира доста сдържаното и дистанцирано излъчване на професора. Овациите на тълпата не са нещо, което би го впечатлило.
"Няма място за икономически мигранти"


Вероятно това беше причината, поради която в първия рунд на изборите Ван дер Белен загуби по точки от своя конкурент, демонстриращ близостта си до народа. "Да можеш по най-фамилиарния начин да заприказваш абсолютно непознати хора - това е коронната дисциплина във всяка предизборна борба", написа списание "Профил", според което тази дисциплина била силно надценена. "Наличието на съответен талант не означава, че кандидатът струва нещо и като политик", се казва по-нататък в публикацията.


Кандидатът на "Партията на свободата" Норберт Хофер получи подкрепата на австрийците над 50 години.

© Reuters

Кандидатът на "Партията на свободата" Норберт Хофер получи подкрепата на австрийците над 50 години.


Като лидер на зелените в миналото Ван дер Белен винаги се е застъпвал за едно открито, мултикултурно общество. Този си курс той продължи и по време на предизборната кампания. "Нека се противопоставим на изкушението да вдигаме стари огради", каза той по повод бежанската политика. Същевременно обаче Ван дер Белен отчиташе и променените вече критични антимиграционни нагласи в страната. "Макар Австрия да е открита към света, в нея няма място за нови икономически мигранти", заяви кандидатът.


На своята уеб страница Ван дер Белен се представя като човек, който обича природата на Тирол и животните. С това той напомни за миналото си като политик на Зелената партия, независимо че в предизборната битка се изявяваше като безпартиен кандидат. В същото време той подчерта и привързаността си към родината, което във времената на масовата миграция носи точки, особено сред по-консервативните избиратели. "Вярвам в нашата Австрия", огласи Ван дер Белен.


Той едва ли би се затруднил да контактува с консерватори. Тъкмо обратното. "Сред екоактивистите Ван дер Белен се изявяваше като интелектуалец с чувство за хумор", писа списание "Профил" и също в хумористичен стил допълни следното: "Почти сигурно е, че това не е човек, който в свободното си време ще вземе саморъчно да сглобява тунели, за да не бъдат премазани от колите преминаващите през шосето жаби. Като професор по икономика в университета той успя да внесе голяма доза реализъм в твърде отнесения свят на зелените."


По време на предизборната си кампания ВдБ, както взеха да го наричат в Австрия, се изявяваше с умереност. "Нуждаем се от промяна, но не и от унищожаване на сегашните отношения", е написано на уеб сайта му. Там той предрича, че президентските избори ще се окажат решаващи за бъдещата посока на развитие. "Или по-голяма поляризация и разрушаване на системата, или повече единство и промяна на системата. Аз винаги ще поставям обединяващото пред онова, което ни разделя."

Ван дер Белен на среща с все още действащия президент Хайнц Фишер.

© Reuters

Ван дер Белен на среща с все още действащия президент Хайнц Фишер.

Трудната задача на Ван дер Белен


Ван дер Белен влиза в политиката относително късно. Дълго време професорът по икономика от университетите в Инсбрук и Виена симпатизира на социалдемократите. Строежът на една водноелектрическа централа на Дунав през 1984 става повод да влезе в Зелената партия, която тогава се бори срещу проекта. Десет години по-късно той става депутат на зелените в австрийския парламент и с умерения си и трезв характер допринася значително за преодоляването на разцеплението в партията.


Новата му задача сега ще е да обединява страната. А имайки предвид, че той спечели с 50.2%, му предстои да убеди голям брой австрийци в своите лични и политически качества. Най-голямата му задача обаче е да помогне на страната да се завърне в политическия център.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Свършиха ли се австрийците, че избраха холандеца ..Ван дер..???

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  Той беше подкрепен от австрийския икономически и творчески елит. И може би в крайна сметка точно този факт изигра решаваща роля

  Някой да е очаквал друго?

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Забрави мулти-култи в Австрия.
  Оттам е и онова човечето с мустаците.
  Всъщност това може да стане само, където искат емигранти.
  А май вече не останаха такива места в Европа...

 4. 4 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хубаво го изтипосва горната статия. Впечатляващо! Истински демократ си е.
  Само че още преди да е встъпил в длъжност си показа рогата. Нямало да приеме правителство, съставено от Партията на Свободата. А при следващите парламентарни избори се очертава точно такова.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":Холандец, фламандец - ама и "Той обаче подчертаваше и друго: че в Австрия вече няма място за икономически мигранти."
  Стар принцип - "Важното е аз да вляза, пък след мене вратата нека се затваря!"

 6. 6 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Точно в този момент Австрия си подписа смъртната присъда. В момента на държавата ѝ трябва по-твърд в решенията си(да не кажа радикален) управител, а не човек, който почита мултикултуризма. Заради точно този мултикултуризъм се стигна до това унищожаване на Европа, терористичните атаки и т.н. Нека да перифразирам неговите думи- "Да не отваряме стари врати".

 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 630 Разстроено

  Комунист и зеленист,
  толераст и мигранти-велкомен!
  Европа бавно, НО СИГУРНО, си отива от тоя СВЯТ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#4] от "Wagner":Бе то всички днес са демократи, ама що ли напомнят за ония, за които Еразъм Ротердамски е писал преди 5 века: "Всички викат "Евангелието, евангелието" и всички искат само те да го тълкуват!"

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#6] от "zztop11":

  Навремето принц Евгени Савойски затвори вратите на Виена под носа на османлиите, днес този Ван Дер ... ще им каже: Извинявайте, заповядайте, херцлих вилкомен, хош гелдин и т.н......

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ван дер Белен винаги се е застъпвал за едно открито, мултикултурно общество
  -------------------------------
  Мултикултура е австрийците да ядат шпецле, немците вурстове,италианците жаби, българите агнешки очи.
  Толкоз.
  Не е мултикултура да се сърдиш за карикатури на Мохамед, да ходиш чаршафосан от глава до пети и да настояваш за шариатско законодателство.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  Мултикултурализъм е да лепнеш етикети на арабски на храните (салами, шунки, пастети и пр.), които съдържат свинско и на стоките (портфейли, колани, обувки и т.н.), които са изработени от свинска кожа, за да не изпаднат грях поради неосведоменост правоверните гости!!!!

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  В статията пише,че на тези избори имало сблъсък на поколенията,но МЛАДИТЕ гласували за...72–годишният,че и професор,Ван дер Белен!? Егати сблъсъка...

 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дедо Либен":

  "днес този Ван Дер ... ще им каже: Извинявайте, заповядайте, херцлих вилкомен, хош гелдин и т.н......"

  Съмнявам се. Точно Хофер използваше подобна реторика, а не му се получи. Всъщност затварянето на вратата за икономически мигранти "този Ван Дер ..." ще я направи без излишни ксенофобски крясъци.

 14. 14 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен": Това не е прецидент Хервиг ван Стаа е ландесхауптман на ланд Тирол от 2002 до 2013, а сега е президент на ландтага.

 15. 15 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 565 Любопитно

  [quote#1:"Дедо Либен"]Свършиха ли се австрийците, че избраха холандеца ..Ван дер..???[/quote]

  Дедо, гледай сега, Днешна Австрия все пак е наследница на просъществувалата векове Хабсбургска Империя, в 19в. станала Австро Унгария. Така че австрийците с полски, чехски, унгарски, словашки имена са толкова естествено нещо, както и с немски и от това не са по-малко австрийци от другите. Освен това човек с фламандска/холандска фамилия също едва ли е сензация за Австрия с нейната богата мултикултурна и мултиетническа история. Да не говорим, че холандският език принадлежи към германската езикова група и е достатъчно близък с немския, както и съответните етноси. За чисти арийци търси по балканите и форума на дневник. Пълно е. Може да им препоръчаш на австрийците някой екземпляр. Те си ги знаят от времето на Алеко още...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Весело

  "Кой е Александър Ван дер Белен - новият президент на Австрия"

  От статията става ясно що за човек е Белен.... образован, интелигентен професор, с умерени политически виждания, човек който го е грижа за съхраняването на природата и ОС в страната си. Накратко достоен човек, вярвам, че ще бъде и успешен президент, като своя предшественик. Желая му успех.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"]Свършиха ли се австрийците, че избраха холандеца[/quote]
  В Тирол има места с потомци на скандинавски преселници, лятно време пък холандците са сред най-многото туристи, които го посещават.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#9] от "Дедо Либен":

  Дедо Либене не видя ли какво е казал дер Белен относно тази тема!? Ми пише го в самата статия, ето виж отново:

  "Макар Австрия да е открита към света, в нея няма място за нови икономически мигранти", заяви Белен".

  И е прав човекът.

  П.П.
  Не погребвайте толкова бързо Австрия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Мисля си, че ван дер Белен е възможно по-доброто от двете решения. Няма да покани имигранти, не бойте се. По-скоро няма да ги натири, а тактично ще ги отклони.


  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Не е холандец. Предците му са били от Австрийска Нидерландия, което е днес Белгия и Люксембург (до 1806). В Австрия, както и в Чехия, има много хора от цялата бивша империя, но са им останали само фамилните имена. Мой колега се казва Тоскани, имаме и д-р. Коломбо, друг е Яворскии, Телекеш, не броя германските имена, и всичко са чехи.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Интересно

  The Van der Bellen surname is believed to originate from a Dutch glazier who emigrated from the Netherlands to the Russian Empire around 1763. In Russia the Van der Bellen family was ennobled and belonged to the affluent gentry of the Pskov area, and Alexander Van der Bellen's grandfather, Aleksander von der Bellen, was a liberal politician who was head of the local government of Pskov before 1918, when the Imperial German Army invaded the Pskov area during the Russian Civil War. In the summer of 1919, when Pskov was briefly occupied by the Estonian Army, Van der Bellen's grandparents, father and uncles fled the advancing Bolshevik Red Army and settled in the newly independent Estonia

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Сакън! Хич не искам да погребвам Австрия или пък Германия, но малко множко ми идва този мултикултурализъм на отворенита врати!!!!

 22. 22 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Alexander Van der Bellen, who is known privately by the nickname Sascha (a Russian diminutive of Alexander), was born in Vienna, to an aristocratic Russian-born father of mixed Baltic German, Dutch, and Estonian descent, Alexander Konstantin (1898–1966), and an Estonian mother, Alma (née Siibold [Siebold, Sieboldt]; 1907-1993), who were both refugees from Stalinism. His parents successively held Russian, Estonian and Austrian citizenship.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 23. 23 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]Не погребвайте толкова бързо Австрия. [/quote]
  До коментар [#18] от "Иво": Австрия ще е една от последните страни, които ще бъдат погребани. Сега тез ,които не са гласували за Александър Ван дер Белен намират положителното в избора му: Заради възрастта му щели да плащат по малко време президентска пенсия (след като изтече мандата му)

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#15] от "znaesht":
  Може да им препоръчаш на австрийците някой екземпляр.

  А те навремето защо ни дадоха този Фердинад (Фердо), който ни донесе национална катастрофа, а на всичкото отгоре бил и хомосексуалист, а???

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#15] от "znaesht":

  Тоталното разпадане на Австрийската империя след ПСВ се дължи и на доведената до крайност мултикултурност. Нямало е единен център на управлението,един ВОДЕЩ етнос. (Както отбелязва "австриецът" Хитлер). Всеки етнос е искал да ръководи,но и всеки е дърпал чергата към себе си. И в крайна сметка,нещата не са се получили.

 26. 26 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf": Всеки етнос е искал да ръководи, но и всеки е дърпал чергата към себе си. И в крайна сметка,нещата не са се получили.

  Така стана и със СССР на Сталин (грузинец) и Хрусчов (украинец) и с Югославия на Тито (хърватин)!

 27. 27 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#24:"Дедо Либен"]А те навремето защо ни дадоха този Фердинад (Фердо), който ни донесе национална катастрофа, а на всичкото отгоре бил и хомосексуалист, а???[/quote]

  Тъй са си се договорили с другите си авери в императорските дворци тгава в Лондон, Санкт-Петербург, Париж, Берлин. Така са ставали тогава нещата. Фердо покрай фаталните си грешки е направил и много добро за България. Не може само успехи. Не е единствената противоречива личност в историята. Има и по лоши случаи. Що се отнася до педерастията, също си я е имало винаги и в тези среди още повече. Дори и да е имал подобни увлечения едва ли това има отношение към управлението му.

 28. 28 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дедо Либен":

  да ви имам компетентния анализ...

 29. 29 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":Точно такъв е ! Схванал си най-важното!+++ Аз бях за една много интелигентна жена на тези избори но когато останаха само 2 просто беше задължително да се гласува за Ван дер Белен. Ненавиждам ксенофобията носеща се от партийния лидер на другия кандидат. Популизъм и ксенофобия на най-ниско ниво.

 30. 30 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#15] от "znaesht":Хубав коментар!++++

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Не съм съвсем съгласен с анализа ви за разпадането на Австро-Унгария. Процесът е започнал с националните възраждания, когато станало по-важно да си народ, а не универсална империя - около средата на XVIII век в цялата Свещена Римска Империя на Германския Народ. Дори някои го свързват с катастрофалната загуба на империята в Тридесетгодишната война (1618-48), която подкопала авторитета на императора.
  Така или иначе, никой не искал "да управлява", а да се самоуправлява - митът за "националната държава".

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Весело

  [quote#24:"Дедо Либен"]на всичкото отгоре бил и хомосексуалист, а??? [/quote]

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":


  До коментар [#27] от "znaesht":

  Един от успешните американски президенти Адамс,се е оженил за...майка си!!! Това днес не би могло да ни го побере акъла...!!!

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  Съгласен съм с посочената от Вас и друга причина – новият Идол на националната държава. Точно затова Хитлер е имал съвсем друго виждане за устройството на Третият райх – Германия управлява,но и другите европейски държави да имат почти пълната свобода да ръководят собствените си къщи.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  Дедо Либене, не си прав според мене. Защото, като всяка мултиетническа империя от това време Австроунгарската (или Австро-Унгария) си е имала своите проблеми, главно породени от националистическите стремления на народите, които я съставляват. Национализма като водеща европейска идеология през 20 век (пък и в Азия и Африка също), така или иначе щеше да разцепи страната. Но, в случая конкретно Австро-Унгарската империя беше разбита и разцепена от страните победителки през ПСВ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#29] от "magelan":

  Радвам се, че сме на едно мнение и, че сте гласували за дер Белен. Ако, аз бях австриец като вас и аз щях да гласувам за него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тъпо.На балотажа избор между крайноляв еколог спонсориран от Путлер и крайнодесен популист спонсориран пак оттам.На трето място проститутка,която остана безпартиен кандидат,като преди това не се посрами да си предложи кандидатурата както на една от най-проевропейските партии,така и на нацистите на Хайдер...Десният невзрачен кандидат-пети.Политическата система в Австрия,а и цяла Стара Европа бавно но сигурно рухва под напора на газовите рубли които не се свенят да спонсорират и леви и десни и криви и прави...А мекотелите бюрократи в Брюксел са съсредоточени да си гледат пъповете и да измислят нови директиви за кривината на краставиците и за вредата върху атмосферата от чревните газове на кравите...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 37. 37 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Тука са забравили да турат най - важната черта : "An outspoken supporter of gay marriage"

  Туй значи че дядката е правилният кандидат.

 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "докато близо две трети от хората под 30 години гласуваха за 72-годишния професор по икономика Александър Ван дер Белен, болшинството австрийци над 50 години дадоха гласовете си за кандидата на "Партията на свободата" (АПС) Норберт Хофер."

  Ах, колко е мъчно на нашите нацита, че младите хора, бъдещето на света, разсъждават "толерастки".

  Даже и в България, люлка на расизъм и предразсъдъци, младите хора рзсъждават по-прогресивно. за ужас на своите ракиено-салатени бащи, за тях да си гей вече е нещо нормално, а да си арабин не е нещо лошо.

  Ако няма някакви световни катаклизми, човечеството го очаква добро бъдеще, което много плаши консервативните елити на отиващите си поколения.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Младите в повечето случай са наивни, питайте младите българи от 90 те които сега са:
  [quote#38:"stupid_american"]за ужас на своите ракиено-салатени бащи, з[/quote]

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#15] от "znaesht":Отделно до Френската революция и Наполеоновите войни днешна Белгия и даже част от днешна Нидерландия са владение на Хабсбургите под названието Австрийски Нидерланди!

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":
  Не са ни го дали Фердо Тапийски насила - нашите са си го поискали!

 42. 42 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  Искам да информирам форума, а може би и редакцията, че в течение на днешния ден има интересни развития. След грешката във Вайдхофен на Ибс със 146,9% участие на електората, поправена бързо като аритметична, сега излизат наяве нови нарушения на изборните процедури. В 4 окръга на южната провинция Каринтия резултатите от гласуването по пощата са били броени странно, меко казано. В град Филах председателят на изборната комисия ги преброил още в събота сам без свидетели и ги протоколирал. По закон броенето е трябвало да започне едва в 9 часа в понеделник и в присъствие на всички членове на комисията. В един друг град пък на комисията били представени запечатани, но разрязани пликове в бюлетини в тях.
  МВР е направило донесение до прокуратурата с искане за разследване на случаите. Партията на Свободата вероятно ще оспорва изборните резултати по съдебен път.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  В Австрия са били шута на пробутваните за традиционни леви и на десни, като кандидатите за президент бяха зелен и крайно десен! И тук тряя напраи така!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 824 Любопитно

  [quote#16:"Иво"]От статията става ясно що за човек е Белен.... образован, интелигентен професор, с умерени политически виждания, човек който го е грижа за съхраняването на природата и ОС в страната си. Накратко достоен човек[/quote]

  Достоен... колко да е умерен и достоен с партийното си мото "Който обича Австрия е л*йнар" и "Вземете си национално флагче, за да почистите след кучето си"?

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/05/23/20/348B2D6600000578-0-image-a-20_1464032277070.jpg

  Би ли коментирал това?

  https://goo.gl/8NG90J
 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1436 Весело

  [quote#38:"stupid_american"]

  "докато близо две трети от хората под 30 години гласуваха за 72-годишния професор по икономика Александър Ван дер Белен[/quote]

  Ако до 30 години не си социалист - нямаш сърце. Ако над 30 години все още си социалист - нямаш акъл.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#38] от "stupid_american":За теб имах някакви съмнения ,че си от ЛГБТИ сега вече съм абсолютно убеден.Гей никога няма да звучи нормално,виж арабите ,ако си стоят в арабският свят и тъгуват и обменят туристи ,спортисти и т.н. с християнският няма проблем,ама те нещо все насам ги влече.Колкото до новият австрийски президент ,това е поредният немощен льолерман ,който само ще заема място.Много скоро ще му се наложи да работи с канцлер от Партията на свободата.Да не говорим ,че победата му е меко казано спорна.

 47. 47 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  [quote#38:"stupid_american"]Даже и в България, люлка на расизъм и предразсъдъци, младите хора рзсъждават по-прогресивно. за ужас на своите ракиено-салатени бащи, за тях да си гей вече е нещо нормално, а да си арабин не е нещо лошо. [/quote]

  Ох, нещастното ти детство не интересува никого.
  Хубаво, че сии простил на гейове, араби, бащи насилници и прочие. Истински толерантен човек от ново поколение.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  еколога е губел, но ГЛАСОВЕТЕ ПО ПОЩАТА - ПОВЕЧЕТО ОТ ЧУЖБИНА СА ОБЪРНАЛИ НЕЩАТА!
  то затова цецо и ченгето каракачанов искаха да пречат на българите в чужбина да гласуват - защото в чужбина гласуват грамотните и сериозните.
  а тези, които не гласуват са миячите и други неквалифицирани! " оти да се хабим да гласувам бе"

 49. 49 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#40] от "patsis":

  Абсолютно вярно! Просто нямам сили вече да се задълбочавам с ограмотяването на профаните по форума.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#50] от "zawert":Не че ми пречи нещо ,но все пак да уточним,че изборите бяха за президент.Канцлер съответства на нашето министър -председател.Такъв се излъчва след парламентарни избори.Та толкова за примитивните и ограничените.Ти си от умните и красивите ,няма да ти забелязваме ,за някакви глупави подробности.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#41] от "patsis":

  Ами, какво са можели да направят по онова време, нашите политици..? Батенберг е първият, когото ни праща император Александър II-ри, далечна издънка от руския императорски двор. След него щем-не щем, пак каквото предложат от императорския двор и сме получили каквото е одобрил Александър III- ти...!
  Чудеса няма! Понякога се чудя, как в онези години сме минали между капките и сме останали държава, ами не разбити на някакви дребни васални територии, които да обслужват интереса, на някоя Велика сила...!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "Да не вдигаме стари огради", повтаряше в предизборната борба Александър ван дер Белен. Той обаче подчертаваше и друго - че в Австрия вече няма място за икономически мигранти.

  Този политик умее да шикалкави и да го увърта. От една страна не иска пак да издигаме огради, а от друга, не иска повече емигранти. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето - цяло. Много удобна позиция, особено сега, когато Европа е разделена точно по този параграф - толерантност към емигрантите.

 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Победи разумът, а Александър Ван дер Белен е разумен, сдържан, знае какво прави.
  Не е на добре, когато една държава се метне на вълната на популизма и харизмата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В теста ми за немско гражданство имаше въпроса, как се избира федералният президент в Германия: Bundesversammlung избира президента, той посочва канцлера, затова е важна личност

  Надявах се в Австрия да спечелят FPÖ, но уви. Ван дер Белен също е наред, според коментарите на австрийците.

  Es muß Geld fließen!
 56. 56 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Явно нагъл тип, който не го е срам от бруталните фалшификации.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 57. 57 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Въпреки че бях за Хофер, очаквах загубата му, даже мислех, че ще е по-голяма, тъй като беше неизбежно срещу него да се надигне челично ОФ на сите здрави либерални сили заедно.

  ВдБ ми изглежда читав и симпатичен дядо, който не е нито Кон-Бендит, нито Евгени Дайнов - които споменавам за сравнение като по-изтъкнати "зелени" троцкисти.
  Интелигентен, но и сдържан, стар парламентарист, с чувство за хумор.
  А пък като е зелен, да видим какво ще стане с ТТИП в Австрия.

  Но горчивото чувство, че вотът по пощата странно удобно реши нещата в полза на ОФ, несъмнено ще остане...

 58. 58 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  А пък майка му е естонка, ужас...Добре, че нас ни управляват чисти българи, цъфтеж и стабилност отвсякъде.

 59. 59 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#57] от "forza":

  Не виждам какво толкова учудващо, че вотът по пощата е в негова полза. И на българските избори вотът от чужбина не е за националистически партии, напълно нормално според мен. Макар че има и емигранти-патреоти , даже и във форума се изявяват

 60. 60 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#59] от "tediblabla":

  [quote#59:"tediblabla"]Не виждам какво толкова учудващо, че вотът по пощата е в негова полза. И на българските избори вотът от чужбина не е за националистически партии, напълно нормално според мен.[/quote]

  Нищо учудващо само по себе си, но в Австрия вотът по пощата не е само от чужбина.
  За повече информация относно горчивите нотки в изборния послевкус виж коментар № 42, например.

 61. 61 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фашизирането на Европа пак се отлага, за жалост на 99% от българите

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#2:"patsis"]Някой да е очаквал друго? [/quote]

  Много ясно. Цялото българско форумно фашистко войнство се беше наредило тук с жадни очи и потекли лиги да ни обяснява как "на всяко действие има противодействие". Оказа се, че законът, по принцип отнасящ се до неодухотворените тела, този път заработи и за австрийците, ама колкото да се мобилизират и да отхвърлят нацито.

  А нашите фашисти от форума ще трябва да почакат още до заветното фашизиране на Европа.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#52] от "tww09306483":Бе нещо сърбите май имаха собствена кралска династия, а - че даже и две?

 64. 64 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#53:"proza"]Този политик умее да шикалкави и да го увърта. От една страна не иска пак да издигаме огради, а от друга, не иска повече емигранти.[/quote]
  Ами това е единствената смислена и умна позиция стояща на основите на правовата държава. Повечето хора влагат в миграционната тема прекалено много емоции, а не бива. Ако почнем да строим огради вредим предимно на нас самите, като се самоограничаваме. С това нямат проблем само тези които прекарват живота си само в наше село и най-много да отскочат до чужбина веднъж в годината. Но в една Европа където милиони хора ежедневно прекосяват държавните граници по няколко пъти няма място за огради и въоражени едноклетъчни с автомати дето да ти контролират документите и да те питат подозрително "Ти кво ша праиш там".
  Освен това в една цивилизована правова държава всеки човек има право да поиска убежище и да получи справедлив процес пред институциите. И като не е бежанец, а само икономически мигрант и според законите му откажат обежище => депортция. Това е нормалния процес и единственият смислен начин за действие. Държавата трябва единствено да се погрижи институциите и да имат нужните капацитети за да вършат тази работа ефективно и експедитивно. И никакви огради, автомати, паникьосани маргинали и т.н. по вътрешните граници на общността.

 65. 65 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#63:"patsis"]Бе нещо сърбите май имаха собствена кралска династия, а - че даже и две? [/quote]
  И с това цъфнаха ли или вързаха?

  П.П. Иначе така ако гледаме, то във Великобритания и Белгия властва немска династия (същата като в България до 1946), в Дания и Норвегия е друга немска династия, а в Швеция и Испания властват френски династии. Не съм забелязал това да се смята за национален позор или чуждовластие в тези страни.

 66. 66 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Весело

  Който ще да е. Важното е, че не е неонацист като другия

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 67. 67 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#38:"stupid_american"]Даже и в България, люлка на расизъм и предразсъдъци, [/quote]

  Искрено съжалявам жалки мижитурки като теб - със сигурност водиш много нещастен живот,който дори и арабите,които обслужваш орално,не могат да променят към по добро

 68. 68 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#50:"zawert"] най/примитивната и ограничиме ена част от населението[/quote]

  Ти си представителна извадка за най-неграмотната и примитивна,комуноида,долна измет,която може да съществува

 69. 69 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Ван дер Белен е на възраст и както правилно се каза, сдържан. Няма да прави глупости и ще даде възможност на социалдемократите да се съвземат. Ето анализа, който написах за няколко медии по темата.

  http://epicenter.bg/article/Zashto-kraynata-desnitsa-be-na-kosam-ot-pobedata-v-Avstriya-/101808/11/33

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK