За една политика на ръцете

За една политика на ръцете

© архивВече сме в точката на разпада. И да не ни се иска, и да ни е болно – това е.


В един и същ ден парламентът пожертва интересите на множество българи зад граница и грубо погази конституцията заради политическото статукво, Св. синод се скри зад липсата на кворум от отговорностите си по скандално въпиещите безобразия на архимандрит Дионисий, проглушили ушите на всички, а над матурите легна поредната корупционна сянка.
В умален вид ето картината на българското разложение, в което всяка една от кръвоносните системи на обществото – законодателна, църковна, просветна, съдебна и т.н. – е запушена.


При такова запушване тромбът застрашава самото общество – нима това е "стабилност"?


Ако корупцията, сиреч развалата, е обхванала целия обществен организъм, оплела го е във всевъзможни договорки, едри или по-дребни сметчици на тарикати, "кой(?)човци" и печалбари, нагаждания и затлачвания – какво тогава остава от демокрацията, щом пред очите ни открито се погазват законите и се заличават правата на хората?


И най-лошото е, че единственият ефикасен механизъм в България си остава корупцията, без значение политическа, икономическа или някаква друга.


Тя винаги успява там, където другите системи търпят провал. И е нагледен образ на колективния разпад.


Защото сме затънали в блато от идиотщини – сред тъпоумни патриотари, скудоумни апаратчици, самозабравили се архонтмейкъри и покровителстващи ги парвенюта, кичозни тамплиери, алчни чиновници, дребни съществувания, рицари на тиквения медал или на късия ум, зари проверки по Великден и свински опашки по границата.


Накратко, Шопенов траурен марш по здравия разум в България.


Обществото прилича на човешкия организъм – има мозък, сърце и вътрешности, душа и тяло. Сериозните поражения в една област неминуемо застрашават цялото.


Човек не знае да страда ли, или да се радва на това, че все още има хора, които ги боли за България. Докато я има болката, значи и страната все още я има; сърцето тупти и е живо, нищо че здравият разум критично намалява.


Ситуацията е "тежка, но не безнадеждна", както обичат да казват виенчани в опит да се разграничат от вечно песимистичните берлинчани, за които случващото се е неизменно "сериозно и отчайващо".


Затова, за да поразсея унинието, предлагам да премислим случващото се у нас през една "политика на ръцете". Идеята е на френския писател Жорж Бернанос, използвана по друг повод.


Замислете се: когато здравият разум отказва, а жизненоважни системи са запушени, общественият организъм не се ли свежда до конвулсивната активност на ръцете? И то на какви ли не ръце.


Неспирно жадни за власт, усилени от лостовете на властта и инерцията на алчността; слаби и беззащитни ръце, незнаещи как да се предпазят от случващото се; космати и груби ръце, свити в юмруци и търсещи разправа по пътищата; детски ръце; нежни ръце; ръце с изгризани нокти; с фини пръсти; черни и бели ръце с отрудени и мазолести длани; перверзни ръце, хищно вкопчени в похотта; пъргави ръце, търсещи най-бързия път до чуждия джоб, от които трудно има спасение. И ето че общественият организъм, подобно на който и да е човек, бива нападнат, притиснат в ъгъла, повален на земята, ограбен, пребит и унизен от всички тези ръце, които, вместо да му служат, са се обърнали срещу него самия.


Дали затъваме в безполезни метафори? Зависи от анализа на собствения ни обществен модел.


Представете си – дори само за миг – българския парламент, че и целокупната ни политиката не като сблъсък на идеи, програми (о, не), а като помрачение на колективния разум, в което всичко е изцяло телесно и – освен до долницата – се свежда и до огромен брой ръце, чифтове ръце, които се размахват, удрят, разделят и съвместяват, пишат несмислени съчетания, отмъкват нещо нанякъде, ковладят зло другиму, разтерзават или измамно издигат някого, за да му стоварят тутакси скрит зад гърба пестник


По липсата на друга политика (разбрана като полисно, общо дело), ето я автентичната "политика на ръцете". И то на всевъзможни равнища.


- Първо, на ръцете, загребали най-много власт; те силно наподобяват на ковашки чукове, впуснали се да изковат поредната изборна победа, без да ги е грижа ще оцелее ли нещо читаво край тях.


Ръце на физкултурници, на бивши милиционери или настоящи местни властници; ръце, несвикнали да размислят или прощават. Органи на физическата стабилност, незнаещи милост. Ръцете не мислят, те вършат само "онова, което имат като необходимост" (както биха се изразили, ако можеха да говорят). Но, уви, не могат. Затова, изскачайки изпод скъпите ръкавели на поредния марков костюм в някое от телевизионните студия, те правят "жестови паузи". Така "навързват ситуацията". Две десни ръце, които вече не искат да знаят една за друга, но са органично свързани, което прави телесната дисхармония все по-голяма.


- Срещу тях имаме две леви ръце. Също доста различни. Едната по-млада и женствена, макар и с грубо, мъжко ръкостискане, а другата – апаратно обиграна, ала все по-артритно разкривила се във властовите си домогвания. Две леви ръце, с два русофилски профила. Всяка от тях губеща жизненост, но популистки разтворена.


- Имаме и "реформаторски ръце", скарани по рождение. Ръце, живеещи собствен живот, сякаш напълно отчуждени една от друга, които се подсещат за съществуването си само ако показалецът или средният пръст на едната болезнено засрещне дланта на другата и обратното.


- А също имаме и патриотарски обременени, атакуващи и какви ли не други ръце, без изначална връзка с главния мозък. Ръце-конвулсии с черно под ноктите като белег на мисловен капацитет.


- Да не забравяме и "турските ръце" (също два – или повече – чифта). Пехливански ръце, обилно намазани със зехтин, демек изплъзващи се. Преди – ръце на балансьори (за своя огромна полза). Сега – търсещи разпра помежду си. Резервен чифт ръце на не едно управление. ДОСТ-атъчно основание всеки да страни от тях.


И накрая, но не на последно място – ръце, които трябва да благославят, а ето че скарват. Ръце, дето пускат фойерверки, опиянявайки се от шумотевицата и безобразията, които могат да създадат. Доволно сключени ръце, в миг готови да заклеймят. Ръце, всяващи душевен смут и горчивина. Заобиколени от други ръце, които скрито ги движат (на ползу роду или на ползу мамону, кой знае). Ръце, които разчитат, че около тях има само безволно отпуснати ръце, дето няма да им потърсят сметка, защото всичко е възможно. А щом е възможно, значи е позволено от Бога, че как иначе.


Не ми се иска описаният дотук кошмар на ръцете да спохожда сънищата ви, ала такава е реалността.


В нищо не обвинявам човешките ръце – с тях е съградена цялата наша цивилизация, всичко около нас.


Обезпокоително е обаче, когато ръцете останат без глава и няма кой да носи отговорност за стореното от тях.


Ръцете са само изпълнители. При това го правят много добре.


И когато добронамерени човешки същества си подадат ръка, това е огромна сила. Все го чакаме да се случи в България: да не е само за инцидентни граждански каузи или по протестите, а от това подаване на ръце да се зароди пълноценен граждански проект на хора, имащи умове и сърца, който да промени страната. Желанието го има, но все нещо не достига след първата стъпка.
Затова сме в обратната перспектива – една "политика на ръцете", поверена изцяло на тях самите – без здрав разум и морал – пагубна за всяко общество.


В Нагорната си проповед Иисус учи: "Нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната" (Мат.6:3). Под това се има предвид едно-единствено конкретно деяние – даването на милостиня.
Във всички останали случаи безконтролността на ръцете е "лоша политика", бременна с насилие и несправедливост.


Да не забравяме, че обществото на несвободата, от което едвам се измъкнахме, беше тъкмо "политика на ръцете", безпрекословно изпълняващи всичко, даже най-престъпните и идиотските заповеди.


Спомен, който би следвало да ни тежи като воденичен камък, ако все още носим глави на раменете си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е разпад ,ами си е направо анихилация....

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Наистина стига с тези метафори! Ясно е. Милиционерщина и корупция .Това е стабилността.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Както се разясняваше в един виц - има два варианта за оправяне на ситуацията в България - реалистичен и фантастичен...

 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4327 Гневно

  Трябват ръце, които умеят да плетат въжета.
  Останалото природата вече е свършила, като е изобретила дърветата и клоните...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5195 Неутрално

  Има стабилност в нищетата за хората и безхаберието на всички управляващи

 6. 6 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#0:"Тони Николов"]И когато добронамерени човешки същества си подадат ръка, това е огромна сила. Все го чакаме да се случи в България: да не е само за инцидентни граждански каузи или по протестите, а от това подаване на ръце да се зароди пълноценен граждански проект на хора, имащи умове и сърца, който да промени страната. [/quote]

  О, света патетика! И как да се зароди пълноценен граждански проект, като едни и същи грантаджии и чуждоземни храненици биват пробутвани като "автентични" проектосъзидатели и като незаобиколимо и незаменимо лице на всичко прогресивно, чисто и свято в републиката, като мерило, лакмус и автентичен еталон.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 7. 7 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вече сме в точката на разпада. И да не ни се иска, и да ни е болно – това е.
  Сериозно ли???
  Портала за култура наистина има много странни разбирания за българската политика,но то и самото име го показва!
  Не знам защо искат постоянно да го доказват отново и отново!

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Без коментар за цитата по долу.
  Тони Николов , по добър и точен в изказа от всякога.

  ".....Защото сме затънали в блато от идиотщини – сред тъпоумни патриотари, скудоумни апаратчици, самозабравили се архонтмейкъри и покровителстващи ги парвенюта, кичозни тамплиери, алчни чиновници, дребни съществувания, рицари на тиквения медал или на късия ум, зари проверки по Великден и свински опашки по границата."

  А метафората с ръцете е попадение, което милиционерите отново няма да разберат, щото са убедени, не а направо обидени, че това се отнася за онези другите(нас), а не е за тях.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Разстроено

  Да ," политиката на ръцете " шества не от вчера по българските земи .Само че тези" ръце " , мислят първо как да придърпат всичко към своя джоб , а общият "джоб " затова е общ защото всички ръчички докопали се в момента до някаква власт бързат да бръкнат в него .И няма спасение , даже надеждата ни че когато много ръце бъркат ще се пляскат една друга и кражбите ще са по малко .
  Даже напротив ,принципа през последните 70 години е
  "След нас и потоп " .
  Не напразно държавата ни за това време фалира 4 пъти , на път сме към 5 фалит краде се като за последно , разпродава се като за последно .
  И от малкото останали честни журналисти и последните
  не избягали български граждани зависи да викнат високо :
  СТИГААааааааа ......... .

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  Ох, да става Радан президент, че да се оправим! Омръзна ми този комунизъм!

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Репей":

  [quote#6:"Репей"]И как да се зароди пълноценен граждански проект, като едни и същи грантаджии и чуждоземни храненици биват пробутвани като "автентични" проектосъзидатели [/quote]

  И как , и по скоро откъде, колега си представяте, че трябва да идва финансирането за създаването на подобен граждански проект ?!?!?
  Или смятате, че трябва да се финансира от текущата управляваща класа, която и държи и преразпределя ресурсите ?!? Та нали ако е така, вие и подобни вас, ще сте първите , които ще ревнете , че опозиционният граждански проект е казионен, т.е. произхожда от властта -сиреч не е против нея.

  Или пък смятате, че проектът може да бъде създаден без финансиране като чифте пищови на гол тумбак ли ?!??

  п.п. Въпросите , са риторически , освен ако не го забележете, от което всъщност произлиза и притеснението ми във вашите съждения. Но пък, я ме изненадайте с отговора си.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Хубав текст, много метафори (и на място). Моето мнение ,е че в последната година-две се изписаха много стойностни анализи и коментари и резултата е факт: случи се голямото разобличаване и позициониране от двете страни на масата: от едната страна са тези които искаме България да върви напред, в своето развитие да настигне западния свят, да се превърнем в правова държава с високо образовани и културни граждани, конкурентни на развитите държави, а от друга са всички тези зависими и печелещи от разпада на обществото и държавността, руските марионетки и тн.
  В момента картината не изглежда много обнадеждаващо - по една или друга причина 80-90% от хората се наредиха до статуквото, затова трябва да се наблегне на позитивни послания и включване, а не на капсулиране не малцинството, да не забравяме, че голяма част от хората които гласуваха за милиционера и пожарникаря все пак искат промяна!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Прочетох името на автора, прегледах статията....
  не ме изненада приятно ....

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 14. 14 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#11:"нуцо"]И как , и по скоро откъде, колега си представяте, че трябва да идва финансирането за създаването на подобен граждански проект ?!?!?
  Или смятате, че трябва да се финансира от текущата управляваща класа, която и държи и преразпределя ресурсите ?!? Та нали ако е така, вие и подобни вас, ще сте първите , които ще ревнете , че опозиционният граждански проект е казионен, т.е. произхожда от властта -сиреч не е против нея. [/quote]

  Не. У нас има все още достатъчно на брой хора, които се обединяват от различни добри каузи. Но не от рода на кряскащо рекламираните в сайтове "граждански проекти" на изгладнели грантополучатели, а например каузи за подпомагане на болни деца, за закупуване на болнична апаратура, за различни простички и непатетични неща, от които въпросните "пророци" на гражданското общество и чертожници на какви ли не проекти не се интересуват, защото в такива случаи от тях ще се очаква да дадат нещо, а не да получат някаква сума.
  У нас има все още достатъчно хора с възможности и материални средства, които искат и могат да направят нещо за страната и народа си. Но стоят засенчени от едни и същи шамани и празнодумни бърборковци, които са окупирали телевизии, сайтове и т.н. Тези, засенчените хора, могат да направят нещо.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#14] от "Репей":Да прехвърлим на добрите граждани това , което е длъжна държавата да направи ?
  Като знам кой авторът , значи друга група граждани има някакви грантови задачи.
  Поп Дионисий ми е много неприятен с инициативите си , но се питам защо въпросната група го е подгонила ? Хора на ДСБ , соросови храненици ...Иначе на празнодумство вече свикнахме.

 16. 16 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "Репей":

  Хайде малко да включим процеса разсъждение:
  1. Има , както твърдите, [quote#14:"Репей"] все още достатъчно хора с възможности и материални средства, които искат и могат да направят нещо за страната и народа си[/quote] , но уважаеми, та нали това веднага ще се обяви като проекта на еди кой си или еди кои си, т.е. ще се търси къде и коя е ТЯХНАТА (финансова) изгода да го правят, и
  2. И във връзка с горното, кажете ми , уважаеми, каква е изгодата на Сорос да речем, (че е най спряганият, а и станал вече нарицателен и често отрицателен пример, за човек даващ пари за неправителствени дейности), защото вие , а доста като вас търсят мотива и ползата,т.е. парите нали, и не вярват, че Сорос може пък и случайно да е и филантроп.
  Та осветлете ме, уважаеми колега , не , а " покажете ми парите ", които Сорос трябва да спечели , финансирайки подобни начинаия.

  п.п. За ваше сведение, Сорос дава пари от повече от 25 г., но нито веднъж за тези години не е била на власт група или организация или изявени активисти от такава организация на власт, че Сорос да си върнал нещо от даденото. Още по малко има известни факти за собственост придобита от Сорос или свързани с него в България. Поправете ме, на с примери, ако греша. Ако ли не , тогава явно Сорос дава пари безвъзмезно.
  И къде е тогава проблема ...?!?!??!!??!?!
  ѝА от друга страна , как определяте евросредствата , които влизат в България, при това твърде непрозрачно и несправедливо преразпределяни от текущата власт и тяхното влияние върху политическите процеси ?!!?!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 17. 17 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#16:"нуцо"]п.п. За ваше сведение, Сорос дава пари от повече от 25 г., но нито веднъж за тези години не е била на власт група или организация или изявени активисти от такава организация на власт, че Сорос да си върнал нещо от даденото. [/quote]

  Г-н Нуцо, понеже става дума за лицето Сорос, ще отбележа:

  1. Той е само лице, фигурант, поидзпълнител.
  2. Целта на финансиране от подобен тип не е на първо място директно вземане на власт, а СЪЗДАВАНЕ НА ПОДХОДЯЩА СРЕДА от психологическа, народопсихологическа и ментална гледна точка. Такова обработване на средата става бавно, по модела на сварената жаба. Ей на - един обяснява, че бурките не били проблем, на друг му пречи кирилицата, трети проповядва , че в Батак нямало клане, четвърти врещи в истерия, че българин набил циганин, но нито дума за ежедневния цигански терор, пети размахва заклеймяващо пръст срещу "нетолератните" и "ретроградни" българи, които не искат "бежанци", шести... и т.н. и т.н. до момента, в който всички съпротивителни сили на обществото, черпещи сили в историята, традициите, националната гордост, семейните ценности, бъдат напълно ерозирани и страната (която и да е, не само нашата) се превърне в територия, по-точно в пазар за реализиране на корпоративни печалби.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2860 Весело

  "Защото сме затънали в блато от идиотщини – сред тъпоумни патриотари, скудоумни апаратчици, самозабравили се архонтмейкъри и покровителстващи ги парвенюта, кичозни тамплиери, алчни чиновници, дребни съществувания, рицари на тиквения медал или на късия ум, зари проверки по Великден и свински опашки по границата."

  Доста щедра салата. Но липсват две пикантни подправки- шизофренични нарциси и епистоларни проститутки.

 19. 19 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Репей":

  С тези си обяснения, взехте да бягате по тъча на полемиката, и да обяснявате сложно и абстрактно, прости и лесно обясними неща като: цели и мотиви.
  в тази връзка , опасенията ми от по горе , че няма да схванете риторичноста на въпросите ми, се оказаха верни, т.е. с нищо не ме изненадахте.
  Поздрави и до други срещи на полето на мисълта.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Браво на автора! Сече на ляво и на дясно без да му мигне окото. Особено ми хареса едно място от статията, където той изрежда какво точно не му харесва и което аз ей сега тук ще възпроизведа. Само че при изреждането е пропуснал някои от най-лошите неща в държавата, които аз ще добавя тук с главни букви, за да се знае, че са моя добавка и моя заслуга:

  ≪Защото сме затънали в блато от идиотщини – сред тъпоумни патриотари, ПРОДАЖНИ КОМПРАДОРИ, скудоумни апаратчици, самозабравили се архонтмейкъри и покровителстващи ги парвенюта, кичозни тамплиери, алчни чиновници, дребни съществувания, ПРЕТЕНЦИОЗНИ ЧУЖДОМАНИ И ДРУГОФИЛИ, рицари на тиквения медал или на късия ум, МАЛОУМНИ МЕДИЙНИ ИДЕОЛОЗИ, зари проверки по Великден и свински опашки по границата.≫

  Е, така по ми харесва. А на вас?

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "Репей": Без да цитирам кое точно акламирам, защото трябва да дам като цитат целия текст:

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  По отношение на турските мазни ръце метафората нещо не е съвсем точна, защото представителите на турските партии са със обезмаслени ръце да крадат здраво и да не изпускат плячката а иначе приказките и телата са им мазни да не могат да ги обвинят в обслужване на турските интереси и да ги поставят на полагащото им се място като пета турска колона.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не може да бъде. Една бабичка от Бургас казала на Баце, че всичко е наред и работата върви. Щото й боядисали терасата.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#16] от "нуцо":Чичовото соросово хранениче ,
  Чичо ти се слави като бизнесмен и филантроп ?
  Като бизнес няма нито едно кафене или работилница . Известен е като спекулант на финансовия пазар. От филантропията през 2014 година бил спечелил 2.5 млд долара.
  Параван на Ротшилд и на ЦРУ.

 25. 25 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  Вероятно, злобата, омразата и конспиративните теории сериозно са зацапали свещите ви с клиширани и лесни отговори за необясними за вас неща. Затова преди да обвинявате заобикалящият ви свят във враждебност и преднамереност, потърсете проблема в себе си. Вярно, това изисква усилие, включващо и процеса мислене, но дерзайте , невежеството не е по наследство.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#25] от "нуцо":Търсил съм го проблема и у себе си, чичовото , и не съм го намерил. Убедих се , че е външен. Що се отнася до омразата и т.н. бъди сигурен ,че ми дреме к... за вашите грантове.

 27. 27 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#26] от "ahasver":

  Та , какво пак ми мляскате насреща ?!?!!
  Че всички , които мислят и имат различно мнение от вашето са клишето соросиди ли?!?
  Гладко, колега , мнооо гладко, но пак да спомена, имате шанс , невежеството не е по наследство, ама се напънете малко , де.
  Ай със здраве

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#27] от "нуцо":Пичка ти майчина !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK