Регионални медии: Варна - традициите на платеното "медийно присъствие"

Регионални медии: Варна - традициите на платеното "медийно присъствие"

© Юлия ЛазароваАнализ на "Дневник", публикуван в края март т.г. показа, че в периода 2013 - 2015г. десет от големите общини в България са похарчили за т.нар. "медийни услуги" близо 2.6 млн. лв. Обобщение на данни от разследването, направено по документи, получени по Закона за достъп до обществена информация, може да прочетете тук. "Дневник" продължава с публикации за резултатите за всяка от споменатите общини.


Спазвайки "традицията" си от последните няколко годни, в началото на януари Общинският съвет във Варна гласува разходи в размер на 144 хил. лв. за финансирането на три частни медии и "Радио Варна", част от веригата на БНР. Средствата бяха отпуснати по вече позната "технология" - общинската комисия "Бюджет и финанси" разглежда предложенията, направени от самите медии, след което ги предлага за одобрение от Общинския съвет.


Най-голямата сума
от61.2 хил. лв. получи дружеството "24 часа Варна". Според текста на направеното предложение, сумата трябва да обезпечи "информационно сътрудничество", както и "логистична и медийна подкрепа в популяризиране работата на органите на местната власт".


Според информацията, публикувана в търговския регистър "24 часа Варна" е регистрирано на 19 януари т.г. - т.е. само десетина дни преди гласуването на решение за финансиране на дейността му с публични средства. Съуправители на компанията са журналистите Виолета Камбурова – Симеонова и Росица Пенкова. До 2009г. те бяха част от местния екип на в. "24 часа" във Варна.


"Целта, с която мотивирахме искането си за финансиране от Общинския съвет е да възстановим регионалното приложение на националния ежедневник", обясни през януари Росица Пенкова.


Според нея това намерение е съгласувано с издателите на "24 часа". Искането за общинско финансиране обаче било инициатива само на местния екип на бъдещото приложение, което не е започнало да излиза и до този момент.


Друга сума - 42.5 хил. лв. беше отпусната по искане на "Дарик радио". Както и в предходни години те са за петдесет минутното седмично местно предаване на медията "Зала пленарна". Неговото съдържание трябва да бъде мултиплицирано и през онлайн платформите на медията. Финансиране в приблизително същия размер и за същото предаване "Дарик" получаваше и през предходните години.


"С реализацията на проекта


медийното присъствие на варненските управляващи


стана много по-осезаемо, а гражданите са много по-редовно и обективно информирани за работата на своите избраници", е написала в предложението си за финансиране до кмета и председателя на Общинския съвет Наталия Господинова, главен редактор на "Дарик Варна".


С общинска подкрепа от 40 хил. лв. ще развива дейността си през 2016 г. и "Радио Варна", което е част от регионалната верига на БНР.


Срещу 36 хил. лв., които получава от общинския бюджет, свързваната със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка" "Медийна група Черно море" ще предоставя време за седмичното предаване "Европейска Варна" в телевизия "Черно море". Финансирането ще покрива и публикации във вестник и две онлайн платформи със същото име, страници в социалните мрежи и канал в Youtube.


В предложението си за съвместна дейност до председателя на варненския Общински съвет управителят на телевизия "Черно море" Нася Атанасова е написала следното:


"Ние сме убедени, че съвместната ни дейност ще допринесе за


формирането на устойчиво гражданско общество


с помощта на което усилията на всички ни за развитие и просперитет на гр. Варна". (Цитатът е по оригиналния текст на писмото)


Сумата от 36 хил. Лв., която "Медийна група Черно море" ще получи от общинския бюджет през 2016г. вероятно не е окончателна.


Според едно от приложенията към Бюджета, за издаването на информационен бюлетин "Заповядайте във Варна" и "изработка на аудиовизуално произведение" са предвидени 32 хил. лв., осигурени от туристически данък.


Приблизително същата сума, с буквално същата цел Общинският съвет във Варна плати без конкурс и в началото на миналата година на вестник "Черно море" - част от едноименната медийна група.


Още преди месец "Дневник" изпрати до председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов няколко въпроса, от чиито отговори трябваше да стане ясно, какви са били мотивите му да продължи практиката на предшествениците си за купуване на медийни услуги с публични средства. До този момент Балабанов не е отговорил на въпросите.


Така стоят нещата през този година. Но справката, предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация показва, че за периода 2013г. - 2015г. медии, или свързани с тях дружества, са получили от общинския бюджет общо над 618 хил лв. В тази сума не влизат


средствата за публичност


по различни проекти финансирани от местния бюджет или по европейски програми. Те са в размер на близо 1.2 млн. лв.


Най-обща представа за начина, по който са похарчени тези пари дават следните два примера:


Само през 2014 г. с две свои решения ОбС във Варна е отпуснал пак на местната телевизия "Черно море" над 80 хил. лв. Близо половината от тях е трябвало да осигурят отразяването на дейности, свързани с кандидатурата на града за Европейска столица на културата.


През бюджета на кандидатурата през с.г. са били платени и над 42 хил. лв. на местния в. "Народно дело", свързван с градския лидер на БСП Борислав Гуцанов. Други 24 хил. лв. е получила компанията "Дарик скай", собственост на едноименната медия. Парите са за заснемане на клип с ветроходи във Варненския залив по време на регатата "Тол шипс".


В друг случай, в навечерието на изборите за местна власт през м.г. след конкурс за възлагане на обществена поръчка, различни медии и свързани с тях търговски дружества получиха през дружеството "Силвър адвъртайзинг" около 580 хил. лв. Те трябваше да обезпечат популяризирането на проекта "Интегриран градски транспорт", финансиран със средства по програма "Регионално развитие".


Едно от дружествата, ангажирани с тази дейност е вече споменатия "Портал Варна", собственик на сайта "Варна утре". Справка в Търговския регистър показва, че към момента на финансиране то е било свързано с майката на министъра на младежта и спорта Красен Кралев Султанка.


Друга справка, получена този път от общинската администрация във Варна, показва, че през 2014г. и 2015г. за реклама, текстове и съобщения в различни медии са били платени около 220 хил. лв.


"Особен случай" във Варна е финансирането на медии през


рекламни договори с общински дружества


За тази цел през последните две години сайтовете - "Варна утре", "Днес +", "Версия", "Варна спорт", "Барометър" и "Интриги" са получили над 32 хил. лв. Част от парите са осигурили реклама и в "Радио Варна".


Проверката на "Дневник" по този повод показа, че по-голямата част от договорите за реклама в посочените сайтове са минали през един и същ едноличен търговец - "Магнат - Живко Дилянов". Според данните, публикувани в Търговския регистър, фирмата е регистрирана на адрес, посочен и от четири дружества, в които мажоритарен собственик е зам.-председателят на общинския съвет във Варна Янко Станев.


Друг от сайтовете, предпочетен за реклама от общинските компании във Варна - "Интриги" е собственост на бившия общински съветник Веселин Данов. През 2009г. заедно със сина си Христо (също общински съветник) той беше осъден за разпространение на наркотици, склоняване към проституция, пране на пари, трафик на хора и други престъпления.


Анализът на всички, посочени до тук данни, показва, че по общите си разходи за медийни услуги само в рамките на три годни Варна се класира на второ място след "шампиона" Бургас. Изводът е тежък:


Начинът, по който местната власт в един от петте най-големи градове в страната общува с гражданите си е дълбоко компрометиран. А потвърдената и в началото на тази година тенденция показва, че воля за промяна няма.


* Тази статия е разработена с подкрепата на "Програма достъп до информация" и Фондация "Америка за България".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 537 Неутрално

  А потвърдената и в началото на тази година тенденция показва, че воля за промяна няма.

  Определено няма. По нищо не си личи че кмета е сменен.

 2. 2 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 682 Весело

  Във Варна дори камбаната звъни "Тим-тим"...

 3. 3 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Спасе, чета Дневник, защото се отличава от другите електронни медии, но такива статии по-скоро са несериозни. Какво ще рече платено "медийно присъствие", като в столицата медиите се продават много, много, много по-скъпо. Едно е да се дадат едни 10-20-30хил.лв, друго е да се дадат 1,2,3млн.лв.. Това би било много по-интересно на читателите, а не някакви сайтчета с бюджет от 50хил. на година.

 4. 4 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nach":

  Тука става дума на фона на останалата дълбока провинция Мани я София, те даже море нямат там.

  А може г-н Спасов да ни разкаже нещо относно появилите се скоро снимки на тефтерчето на г-жа Росица Пенкова. Тази публикация ме подсети за него. Носят се слухове, че е било откраднато заедно с други нейни лични вещи от колата й. Как Ви се струват сумите, за които пише в него и не Ви ли се вижда притеснително, че не е давала фактури, че има суми за пред едни или други лица? Няма ли някоя сериозна медия да се порови?

  Няма лоша реклама!
 5. 5 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"Nach"]Какво ще рече платено "медийно присъствие", като в столицата медиите се продават много, много, много по-скъпо. [/quote]
  Продават се на частни фирми и партийки.Но тук става въпрос за ОБЩИНСКИ /народни мъчени пари/ давани за въздух работа на "наши приятели".
  Има див конфликт на интереси когато общински съветници дават общинските мангизи на своите си фирмички за тия въздухарски "медийни" проекти.Но за Варна тия свинщини са
  си напълно в реда на нещата...

 6. 6 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези дребните суми, с тези обяснени предавания почти си изглеждат нормални и оправдани, сравнени с милионите, които се потрошиха във Варна последните няколко петилетки!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"Миро"]Тези дребните суми, с тези обяснени предавания[/quote]
  Тоя медиен "продукт" ,които се получава срещу тия мангизи е толкова безсмислен и обществено безполезен,че и 10 ст да искат за него пак е същинска кражба.

 8. 8 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "еМа":

  Той сигурно затова е пуснал същата статия, за да си припомним за Пенкова.

 9. 9 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Драги журналисти, не бъркайте финансирането с зависимости, че точно по тая логика ви дъвчат за милионите които Икономедия е взела от Америка за България. Недейте да жълтеете, моля ви се. Не ви отива.

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Добре де, Морски Дневник не получиха ли нещо и те? Ако не са получили, това показва, че във Варна има много силна медийна зависимост :)
  Предполагам, че едни 50 хил. лв. биха направили регионалният варненски пазар по-демократичен ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Гербаджииските общини си отглеждат собствени медии.

 12. 12 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Японци започват да строят най-големия завод на Балканите за пневматични машини с 2500 работни места край Пловдив"

  Вече много ми писна от тъпи сплетни, далавери чудене какво още да опоскат местните търгаши!Тук няма общински съветници, има изпратени от различни партии и групички по интереси марионетки, които да им лобират за интересите и мржду другото да щипнат нещо за себе си и родата.Затова новини като горната , няма от години и няма да има ,понеже всички "капии" са заети от едни и същи муцуни от край време.
  Жалко за градът и прекрасните му природни и икономически дадености.Операция "чисти ръце" не в Галиче, във Варна е нужна!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 721 Неутрално

  По територията от две неща три са далавера.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  Всички са получили по нещо, за да няма недоволни - стабилност?

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#4] от "еМа":

  Там е споменат и Красен Кралев. За такова нещо в "белите" страни се подават ОСТАВКИ на момента
  Нямаме ли вече разследваща журналистика??

 16. 16 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#13:"yorddj"]По територията от две неща три са далавера.[/quote]

  Оптимист.
  По-скоро от десет - девет (ако и това не е твърде оптимистично).

  "Да, България"
 17. 17 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Вече не остана и една независима медиа. Даже изданията държат и потребителските коментари да са съзвучни с редакционната политика, въпрос на чест е да си владееш собствения форум.
  В тази връзка, Дневник плаща ли на гравитиращи към редакцията тролове?

 18. 18 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Циклонален вихър":

  Ако си купувахме вестници нямаше да се редят пред общината за финансиранел

  ATX
 19. 19 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Когато общината дава хиляди левове за да им отразяват сесиите - това е проблем. Алтернативата изглежда е да вземат американски грантове за милиони от фондации, така няма проблем и всичко е цветя и рози.

 20. 20 Профил на rasgneven1
  rasgneven1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има много интернет медии, които списватна добра воля и удара.ком е един от тях

 21. 21 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenli1":

  За него оставка, а за нея тотален игнор от всички. За съжаление не живеем в нормална държава.

  Няма лоша реклама!
 22. 22 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#3] от "Nach":

  Умножи 50 хил. по 265 общини Nach и може би ще ти стане по-интересно отколкото в София

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK