Заблудите на Латинска Америка

Заблудите на Латинска Америка

© Carlos Eduardo Ramirez, ReutersСитуацията във Венецуела е симптоматична за целия регион: "червените революции" оставят след себе си един затъващ в кризи континент, твърди в коментара си за ФАЦ Матиас Рюб. "Дневник" го препечатва от "Дойче Веле".


"Червените" правителства не можаха да преодолеят злините, култивирани още от военните диктатури и режими в Латинска Америка. Корупцията и клиентелизмът просто си смениха цвета. В борбата за запазване на властта, левите вождове също използваха всички средства и не се спираха пред нищо в преследването на политическите си противници. Левичарите в Латинска Америка твърдят, че само те могат да подобрят съдбата на маргинализираните, а смяната на властта би означавала връщане в историческия мрак на колониализма и грабителския капитализъм.


Сега в Латинска Америка се надига нова вълна. Симптоматична за това е ситуацията във Венецуела - страната-модел на "социализма на 21-и век". Как изглеждат нещата там?
Хората са принудени да се редят на опашки, за да си набавят хранителни продукти или тоалетна хартия, например. Инфлацията във Венецуела е най-високата в света - гони 700 процента. Миналата година икономиката отбеляза 10 процента отрицателен ръст, в аптеките и болниците липсват медикаменти и превързочни материали. Държавните предприятия и администрацията работят само в понеделник и вторник, за да се пести ток. Организираната престъпност е извън контрол, а столицата на Венецуела е една от най-опасните метрополии в света. Властите разкриват само шест процента от убийствата в страната.


Наследникът на Уго Чавес Николас Мадуро е политик без ориентация, който ще доведе Венецуела до пълна разруха.

© Reuters

Наследникът на Уго Чавес Николас Мадуро е политик без ориентация, който ще доведе Венецуела до пълна разруха.


Така изглежда Венецуела днес. При това страната разполага с най-големите петролни резерви в света. В края на 1970-те години свръхзвуковите самолети Конкорд кацаха не само в Ню Йорк и Маями, а и в Каракас. Всъщност Венецуела би трябвало днес да е най-богатата и модерна държава за пример в Латинска Америка. Вместо това тя е изправена пред икономическа и социална имплозия. Мизерията и огромната корупция разложиха обществото. Отговорността за упадъка носи социалистическият режим на Уго Чавес. Харизматичният революционен лидер управляваше страната от 1999 до смъртта си през 2013 година като едноличен вожд. Той раздаваше оръжие и пари на своите привърженици. Той одържави редица частни предприятия, но преди всичко пое контрола върху държавния петролен монополист, а с това и големите приходи от износа на петрол.


Бившият старши лейтенант от армията обаче не се задоволи с това да използва милиардите за социални помощи на бедните в страната. Във Венецуела, както и в цяла Латинска Америка, гласът на бедните изобщо не се чуваше. И безконечните тиради на Чавес срещу капитализма и САЩ звучаха в техните уши като ехото на собствения им глас. Чавес се виждаше като исторически наследник на големия Симон Боливар, който извоюва независимостта от испанския колониализъм не само на своята родина, но и на Боливия, Еквадор, Колумбия и Перу. Уго Чавес раздаваше стотици милиарди от износа на петрол в Карибския басейн и в Латинска Америка, за да постигне своята "боливарска" мисия за "повторното освобождение" на Латинска Америка - този път от игото на капитализма и САЩ.


Причините за упадъка


Чавес почина през март 2013 година, преди да преживее своята колосална заблуда за подновяването на социализма и въстанието на целия Юг. Наследникът му Николас Мадуро е политик без ориентация, който ще доведе Венецуела до пълна разруха. Това ще бъде и краят на младите чависти в Боливия, Бразилия, Аржентина, Еквадор, но и в Салвадор, Хондурас и Никарагуа, които дойдоха на власт в годините след победата на Чавес през декември 1998 година. Чили и Уругвай също бяха застигнати от "червената вълна", но там и до днес управляват умерени левичари.


Хората са принудени да се редят на опашки, за да си набавят хранителни продукти или тоалетна хартия, например

© Marco Bello, Reuters

Хората са принудени да се редят на опашки, за да си набавят хранителни продукти или тоалетна хартия, например


За упадъка на лявата вълна в Латинска Америка има и общи причини, независимо от някои идеологически различия в отделните страни. Относителният успех на активната политика за преразпределение на суровините и увеличеното търсене от страна на Китай дадоха възможност на различните правителства да ограничат бедността с обхватни социални програми. Краят на този исторически бум преди две години обаче извади на бял свят и пропуските. Парите от богатите години се бяха влели преди всичко в потреблението. А липсваха инвестиции в инфраструктурата, образованието, здравните системи и обществената сигурност. Икономическите реформи и бюджетната дисциплина бяха изтласкани в глуха линия.


От няколко месеца насам Аржентина и Бразилия вече имат консервативни правителства. В Боливия, Еквадор и Чили залязва звездата на левите президенти. Големият ремонт вече започна. Това обаче далеч не означава, че от него ще произлезе една нова Латинска Америка.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2040 Весело

  Да кажем Сбогом, на победилия социализъм...

 2. 2 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Те..заблудите на латинска Америка...същите като евразийските

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Ами и в България, както и в Европа левите не носят нищо добро. Не може само да се преразпределя, трябва и да се произвежда.

  Еретик
 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  "... Венецуела - страната-модел на "социализма на 21-и век". Как изглеждат нещата там?"

  Нашите социалисти да вземат отношение.

 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Преустройството дело на всеки!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5029 Неутрално

  Изглежда грешката на всички социалистически общества е в липсата на частната собстреност и инициатива. На помощи и "ура" не се живее.

 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  абе малко така на ангро ги дават статията споменавайки мимоходим някакви неща...

  Венецуела е ясна, но примерно един Уругвай е съвременна европеизирана държава, произвеждаща 95% от електричеството си от възобновяеми източници

  http://fortune.com/2015/01/23/uruguay-jose-mujica-economy-capitalism/

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#7] от "carmello":

  Ами и във Венецуела 60% от ел.енергията идва от ВЕЦ.
  В Норвегия даже са 99%.
  Който има големи количества вода да пада от високо - няма проблеми с построяването на ВЕЦ.

 9. 9 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":

  така де, въпросът е парите след това в какво ги влагаш- дали в нещо смислено, или на калпак за ядене и пиенЙие

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Да се обърнат към Русия, тя е по революциите.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#9] от "carmello":

  Венецуела са порка-мизерия отвсякъде.
  Имат не само ВЕЦ и нефт, но дори и силно постоянно целогодишно слънцегреене за ФЕЦ, защото са в близост до екватора.
  Въглища, не знам дали имат, но в Бразилия и Колумбия има за безпари.
  ФРГ кара с окенски кораби от там до Ротердам и после с речни кораби по Рейн и Майн за герм.тецове.

 12. 12 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Южна Америка е параден пример за това до къде води отвратително лошото управление. Венецуела можеше да е една от най-богатите страни ако беше използвала богатството от природните си ресурси смислено и беше управлявана успешно.
  И не е само тя. Аржентина, Бразилия и Уругвай са били до преди 60-70 години едни от най-богатите страни на света и са се конкурирали успешно със САЩ в привличането на имигранти от богатата, индустриализирана и социална Европа. Днес можеха да са в редицата на Канада, Австралия или Нова Зеландия, но от ужасно управление и глупост го докараха до там внуците на италианските, испанските и германските имигранти да се натискат да получат паспорт на страните от които са били дядовците и бабите им за да могат да емигрират обратно...
  Историята на Латинска Америка в последните 60-70 години е залитане между военни диктатури, ляв популизъм и социализъм, и откровен феодализъм. И всичко това в комбинация с як протекционизъм (уж за добро на "народа".
  А това което им трябва е рецептата която ги направи толкова привлекателни преди повече от век: свобода, космополитизъм и отвореност към света. Трябва им една класическа либерална политика обхващаща както дяснолиберална свобода на предприемачеството с добър инвестиционен климат без унищожителни регулации, така и "ляволибералната" свобода създаваща възможности за хората и най-вече достъпно, всеобхватно и висококачествено образование. Не може в 21. век да имаш армии от неграмотни и да искаш просперитет. И да помнят винаги че винаги когато са били отворени към света и са залагали на свободна търговия и космополитизъм са били успешни, а когато са се затваряли в себе си и са залагали на протекционизъм са затъвали...

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4833 Разстроено

  "Вода гази - жаден ходи" До това води цоциализЪма!

 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  ЕТО ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА! Кога ще забранят и криминализрат проповядването на комунистическа идеология като вредна за човечеството?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 537 Весело

  В:Защо при социализма първо свършва тоалетната хартия?
  О: Използва се за направа на кремвирши

  Сега сериозно - според Мадуро, има голяма консумация, защото храната при социализма е много ..

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#4:"gmbh"]Нашите социалисти да вземат отношение.[/quote]

  Нашите социалисти са само на думи за социализма, на практика гледат да отмъкнат и използват всички ресурси на обществото за лично ползване. Най-големите "бизнесмени" у нас са бивши комунисти и дечицата им.

 17. 17 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Южна Америка е пример за това, какво се случва в държави с компрадорски десни елити.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 18. 18 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmbh":
  [quote#4:"gmbh"]Венецуела - страната-модел на "социализма на 21-и век". Как изглеждат нещата там?"

  Нашите социалисти да вземат отношение.[/quote]
  Те тук могат да вземат отношение. Въпреки многото ..... изхвърляния , все още има тоалетна хартия.

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#14] от "majorman":

  Не е до комунизма, и десните им управления са същите - политиците се стремят да контролират и да раздават, ако и по малко по-друг начин. Просто такава е местната култура, както в Русия, примерно, демокрацията много прилича на комунизма или в Европа шведският социализъм не се различава много от германската дясна политика. За сметка на това, руският комунизъм нямаше проблеми с престъпността, шведският социализъм - с благосъстоянието, германският християндемократизъм - със социалната справедливост...

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Четиво за нашите левичари и техните последователи.

 21. 21 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Там няма да се оправят...
  Латиноамериканец и работа са несъвместими неща.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"aralambi"]Нашите социалисти са само на думи за социализма, на практика гледат да отмъкнат и използват всички ресурси на обществото за лично ползване.[/quote]

  То в това е и проблемът, де. Те са точно като тия християнски водачи, дето викат "Не ме гледай какво върша - слушай ме какво ти казвам!" И искат социализъм, ама за другите, не за тях...

 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Латинска Америка е безнадеждна работа..Въобще не очаквам да си вземат поука,временно ще докарат разумни политици на власт,колкото да им закрепят финансите,и след това пак ще докарат червените ,да изпукат всичко..

 25. 25 Профил на Vodnokon4e
  Vodnokon4e
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Изберете си БСП или АБВ и точно това ви чака.

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#9] от "carmello":

  +++! Не можеш да раздаваш пари на сульо и пульо, само защото ги имаш... Прав си, трябва да ги инвестираш умно и ако останат (съмнявам се!) раздавай.
  Верно, Венецуела има много петрол, но е тежък, само в САЩ има рафинерий за него, в Тексас и Луизиана. Никак не е трудно да си построиш такива, ама не трябва да гониш инвеститорите с национализация... Имат вода в изобилие. Могат да изнасят петролни продукти и ток и да си оправят бюджета доста добре. Ама Куба, Боливия и още там навлеци са по-важни! И затъваш без проблеми...

 27. 27 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 489 Неутрално

  където има комунизъм трева не никне... латинотата ще го разберат по трудния начин.

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 920 Весело

  Поредният провален марксистки експеримент! Социализма съсипва всичко до което се докосне. Съветската )руската) помощ в това отношение е безценна!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Весело

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Колко % от БВП преразпределя Германия, Франция, Великобритания, Дания ... И колко България?

  Не знаете ли? Днес д-р Тони Филипов е обяснил ефекта на Дънинг Крюгер. Прочетете го.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":
  Въпросът е колко може да си позволи, без да излезе на червено. Компромис между двете политики е необходим, но и шведите отрекоха социалдемокрацията, когато се навъдиха хора, предпочитащи да са на социално подпомагане, вместо да работят.
  Като човек на наемния труд, макари образован, би трябвало да съм социалдемократ. Завил съм надясно, защото съм видял докъде водят излишните глезотии.
  Въпреки това ще хвърля око на Крюгер.

  Еретик
 31. 31 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Най-общата характеристика на всички тези така наречени "червени революции" е съвсем проста: социалното недоволство от разделението бедни-богата, което допълнително се поляризира и от националните и етнически особености на конкретната компрадорски разтворена ножица на новобогаташите и парвенютата (jumped-up, parvenus etc). Това е най-общото, което обединява т.нар. бунт на хормоните или тестостерона на егенетата. Ако бъдат оставени сами на себе си, се постига хаос и анархия - поради тази причина, тези "недовоства, бунтове и прочие червени революции" винаги са се използвали за политически цели, за съответната и поредна смяна на властта.

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#30] от "Костадин Иванов":

  Мечо пух беше казал, колкото повече, толкова повече! Не схващате ли, че говорите безсмислици! Ако държавата събира за преразпределение 50% от БВП, може да си поизволи 50% от БВП. Ако събира 20% може да си позволи 20%. Така че въпросът е КОЛКО СЪБИРА ЗА ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ. Е, водещите икономики в Европа събират и преразпределят много повече. Така че мъдрите мисли за вредата от социалната държава дето преразпределяла много и невиждания просперитет гарантиран от пазара са достойни за някое Какаду!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "charlesdegaulle":
  И отгоре на това, като започнеш да се намесваш на всички нива в икономиката и не правиш нищо срещу корупцията и упадъка на инфраструктурата,недостатък на инвестиции в здравеопазването и образованието, стигаме много бързо до ниво "презрял комунизъм" с всички "екстри" ,включително липсата на тоалетна хартия. Независимо колко богата на ресурси е съответната страна.

 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#33] от "thepirineagle":

  +++! Жалко за Венецуела.
  Мисля си, какво ли правят сега там стотиците кубински лекари, дето отидоха да помагат?

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":
  Дори човек на три бири би трябвало да знае, че държавата често преразпределя повече, отколкото събира. Това се прави по няколко начина, като основните са заеми и печатане на пари.
  Чувал съм и за по-прости биологични видове от какаду, но няма да участвам в замерване с ветеринарни пациенти.
  Жив, здрав, пий си бирата.

  Еретик
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#35] от "Костадин Иванов":

  Все пак нека повторим! Държавата разпределя по-малко или повече отколкото събира, но това я класифицира като държава с добра или лоша бюджетна дисциплина. В случая говорим за социалните държави, които събират много за да преразпределят много (независимо от фактора бюджетна дисциплина) и които според тезата ви трябва да са в упадък, като Германия, Дания, Норвегия, Холандия, Франция, Швеция и т.н. и тотално не социално ориентираните икономики, които събират малко за да преразпределят малко и заради това пак според тезата ви са цъфнали и вързали, като България и Румъния.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Твърде левите правителства в Латинска Америка, както и навсякъде по света опустошиха страните си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK