Мандатът на президента – демократичен или централноазиатски стандарт

Първанов, когато беше държавен глава

© Дневник

Първанов, когато беше държавен глава"Дневник" препечатва текста от "Правен свят" :

На референдум в Таджикистан 95 % от избирателите гласуваха опция за пожизнен президентски мандат. С перспектива да стане и наследствен. Референдумът бил проведен в условията на всенародно тържество, с песни и танци, свидетелстват медиите. Сегашният президент Емомали Рахмон управлява вече 24 години, а занапред той ще може да бъде избиран неограничен брой пъти. Освен ако не бъде избран синът му.


Три дни по-късно, на 25 май, у нас президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) обяви, че имал право и на трети мандат. Веднага след това негови аватари започнаха да дават изявления по всякакви медии, с една основна теза – граматическото тълкуване на конституцията (и само то) показвало, че действащият президент има право на два последователни мандата, но като си починел пет години, можел отново да бъде избран. За един, а защо не и за два мандата. И така на почивки един човек (Георги Първанов) може да изкара и доживот, ако е рекъл Господ.
Ден след това, на 26 май, Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ща каже кандидата си за президент през август-септември. Седмица по-рано настоящият държавен глава Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.


Въпросът за правото на трети президентски мандат в българската конституция вероятно ще стигне до Конституционния съд (КС), но междувременно някои коментатори дълбоко пресякоха всякакви граници на заиграване с конюнктурата.


Според чл. 95, ал. 1 от Конституцията: Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.


От средата на миналата седмица, Димитър Гочев, бивш конституционен съдия и бивш съдия в Съда в Страсбург, неколкократно коментира: "Моето лично мнение е, че текстът за ограничаване на преизбирането един път само, а не два пъти, се отнася само за действащия президент и действащия вицепрезидент. Това личи по две неща. Първо, употребата на думата "преизбиране", което означава, че се отнася за човек, който заема тази длъжност и също така изрично е казано на тази длъжност, на длъжността президент. Разширяването на това ограничение и по отношение на трето лице вече, което не е президент нито вицепрезидент е според мен едно разширително тълкуване, което едва ли е допустимо да се направи."


Подобно изявление г-н Гочев даде пред много медии, а бе цитиран в несравнимо повече. В същото време, бивши депутати от Великото народно събрание, които са участвали в работата и приемането на чл. 95 от Конституцията, категорично твърдят, че ясната воля на конституционния законодател е била президентските мандати да бъдат ограничени до два, независимо с прекъсване или не. На това Димитър Гочев заявява: намерение може и да е имало, но текстът говори друго. "Те очевидно са имали чувството, че това приемат, имали са желание да бъде така, но са го изразили не според желанието си", заяви Гочев в петък в предаването "Още от деня" по БНТ. С други думи, според него е напълно нормално с едно спорно езиково тълкуване да се преодолее и ясната воля на законодателя и систематичното тълкуване на конституцията, щото, видите ли, знаем какво са искали да кажат депутатите от ВНС, ама да са го казали по-добре.


Езиковото тълкуване на един нормативен текст (граматично, синтактично, морфологично) е само един от начините за изясняване на смисъла на закона при неговото прилагане, с който само се започва. Следва логично тълкуване, систематично, историческо, а целта е да се изясни точният смисъл на дадена разпоредба, който съответства най-добре на други текстове, на целта на закона, на волята на законодателя и на основните принципи на правото. Да, езиковото тълкуване предшества другите видове тълкуване (логично, систематично, историческо), но не ги изключва. Господин Гочев обаче спира само дотам.


Всеки, който навремето е следил дебатите за Конституцията, сигурно си спомня, че ясният стремеж при всички обсъждания бе ограничаването на възможността за продължителна и безконтролна власт. Особено след 35-годишното царуване на Тодор Живков, заедно с Политбюро и несменяемата партийна номенклатура. И това е много ясно различимо в Конституцията, не само от конкретния текст на чл. 95 за мандатите на президента, но и при систематичния преглед на уредбата на всички конституционни органи с мандати – ВСС, тримата големи в съдебната власт, КС.


Всъщност дори и езиковото тълкуване в случая е повече от некоректно. Според г-н Гочев, щом се говори за преизбиране, значи става въпрос единствено за действащ президент и вице, заемащи в момента длъжността. Ако не са действащи, нямало да се говори за преизбиране. Само че, като се зачете човек малко по-нататък в Конституцията, стига до чл. 130, ал. 4, където пише: "Мандатът на изборните членове на Висшия съдебен съвет е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок." Или другояче казано, те могат да бъдат преизбирани за по-следващ мандат, в момент, когато вече не са действащи членове на ВСС. И възниква въпросът дали конституционният законодател не се е изразил достатъчно ясно в текста за мандатите на президента, или просто акцентът при тълкуването е "на същата длъжност". Толкова за езиковото и систематичното тълкуване.


Това, което до момента дискусията подминава, е аргументът, че навсякъде по демократичния свят, където я има фигурата на президента (в различи вариации) мандатите са ограничени - и по продължителност, и по срок.


И този феномен не се обяснява с граматически аргументи, а с интересите на упражняването на властта


Ето какво пише в своя учебник но конституционно право бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева: "Президентският мандат" е конституционно понятие (чл. 95, ал. 1 от КРБ); президентът се избира за срок от 5 години — чл. 93, ал. 1. Втори мандат се допуска само веднъж. Без значение е дали вторият мандат следва непосредствено, или е отдалечен по време от първия. Ограничаването само до два мандата е действало като неписано правило за президентския институт още от времето на първия президент на Съединените американски щати — Джордж Уошингтън. Но след като в по-късна епоха Франклин Рузвелт е президент повече от два мандата (от 1933 до 1945), през 1951 г. се приема XXII поправка на Конституцията на САЩ, според която президентът и вицепрезидентът могат да заемат длъжността само за два мандата или за един мандат плюс две години заместване (за вицепрезидента)."


Нещо повече, проф. Друмева сочи и една зависимост – според продължителността на мандата, в демократичния свят, той може да е един, най-много два: "Срокът на пълномощията на президента в САЩ е 4 години. В други страни е 5 години — Португалия, Германия, Гърция и др., 7 години — Италия, Турция. Наложило се е правилото: при кратък мандат на президента се допуска преизбирането за втори мандат, и обратното — при по-дълъг мандат не се допуска повторно избиране."


Много аргументи могат да се изтъкнат в един сериозен дебат за смисъла и ролята на президентските мандати и защо в западната демокрация те са ограничени по брой и продължителност, а в някои източни и централноазиатски диктатури те постепенно се сливат в пожизнена и наследявана длъжност.


Има обаче един емблематичен цитат на бившия конституционен съдия Румен Янков от становище по к.д. №8 /2005 г., цитиран многократно (но явно недостатъчно), който почти изчерпва темата:


"Кое е основанието Конституцията да определя период от време, след изтичането на който властта не може да бъде упражнявана?


По правило демократическите тенденции, осъществявани при стремежа към власт, са средства за постигане на успех и щастие за всички. Наред с това, историята е показала, че човешката личност след определен период от време престава да осъществява по-високи ценности. Самолюбивият интерес, присъщ на човека на власт, е да дава предимство на собственото си желание за значимост и по правило е склонен да залага делото в името на властта. След време "тя става цел на естествените му егоистични импулси". В крайна сметка човешкият опит е показал, че трайното упражняване на власт от едно лице може да има за последица постигането и на негативни резултати.


Тези в общи линии са основанията Конституцията да определя различни по време периоди от време, през които властта може да бъде упражнявана от едно лице. Като най-сериозна гаранция срещу поменатите негативни тенденции животът е показал, че това е подмяната."


Всъщност, до момента никога не е имало съмнение в ограничението на президентските мандати до два. Съмнението се появи едновременно с амбициите на Георги Първанов.


Въпросът не е просто дали Първанов може отново да участва в избори и кое в неговите два мандата му дава самочувствието да смята, че може да е държавен глава за трети път. Въпросът не е дали ще е забавно да станем свидетели на многопосочен натиск върху КС да реши спора по определен начин, след като се чуха слухове, че всъщност истинската причина АБВ да напусне управляващото мнозинство не са принципите на управлението, а ултиматумът за всякаква логистика в полза на нов мандат на Първанов.


Абсурдният сценарий, при който се опитват да ни убедят, че било рано за обявяване на президентската кандидатура, защото има много време до стартиране на изборите, а усилията на ГЕРБ са фокусирани върху "реалното управление на страната в момента" когато му дойде времето (по Цецка Цачева), показва преди всичко, че


в момента текат усилени задкулисни пазарлъци между политическите сили и опити да се предреши изборът на българския народ, като просто му се спусне предварително уговорена кандидатура


Въпросът е в какъв тип държава се превръща България – централноазиатска или модерна демокрация. Затова публичният дебат не трябва да се ограничава с интригите на един амбициозен политик да получи още власт чрез извращаване на Конституцията, а с принципите, върху които се изгражда и функционира президентската институция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Гоце няма никакъв шанс. Дори и да го допуснат да се кандидатира, толкова е компрометиран, че даже най-върлите комунета, няма да гласуват за него.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Най-добре ще е Гоце да се кандидатира, за да може матряла да му покаже, цветно, колко го уважава. Само че, ако се кандидатира и не го изберат, да му пресъхне държавната бозка от която сега цока.

 3. 3 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ясно за всички е, че волята на конституционния законодател е президентът да има не повече от два мандата. Буквалното тълкуване дава някакви основания за наглите претенции на Гоце Сирищник, но духът винаги стои над буквата, и едно тълкуване на този текст ще постави нещата им на мястото.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Весело

  В цялата дандания около Първановите - ''първо да пробваме, после ще видим'' де факто АБВ си стартираха кампанията за президент и без кандидат.

  [email protected]
 5. 5 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Мандатът на президента – демократичен или централноазиатски стандарт"
  Ама за английската кралица няма проблем да е 15 мандата един след друг? О тя няма мандат! Колко демократично!
  А баба Меркел? За нея няма проблем да е трети мандат канцлер?
  Каква демокрация, драги зрители!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 6. 6 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#3:"Циклонален вихър"]Ясно за всички е, че волята на конституционния законодател е президентът да има не повече от два мандата.[/quote]
  Един след друг.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 7. 7 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Явно Първанов е най-силната кандидатура (за президент) щом всички заедно се опитват да го изкарат от надпреварата още преди да е започнала.

  И в морето ми е до колене .....................
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Определено не мога да разбера какво пречи на РБ, БСП,АБВ и прочие субекти да си издигнат президентските кандидати, ами редят ред сълзи, ред сополи що ГЕРБ не го бил направил.
  Ето, вечния кандидат-президент Жорж Ганчев отново е на линия (с Кольо Парамов ).Владо Кузев пък щял да бъде първият гей-президент. Е , малко осъждан, ама не вярвам на БХК това да им попречи...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ама хубава конституция си имаме; Нарочно я направиха с краката си. Сега, заради Гоце ще пада яко тълкуване.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално
 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#5] от "toyaga":

  Великобритания е конституционна монархия. Така си им харесва, държат си я.
  В Германия канцлер е еквивалент на министър-председател.
  Слаб (2), седни си.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#12:"Хриси"]Великобритания е конституционна монархия. Така си им харесва, държат си я.
  В Германия канцлер е еквивалент на министър-председател. [/quote]
  Е кво? Все един и същ ли трябва да е?
  Що там може едно лице да е на ключов държавен пост до безкрай, а тук това не е демократично?
  Що за стандарт!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В същото време, бивши депутати от Великото народно събрание, които са участвали в работата и приемането на чл. 95 от Конституцията, категорично твърдят, че ясната воля на конституционния законодател е била президентските мандати да бъдат ограничени до два, независимо с прекъсване или не.
  -----------------------------------------------------
  Само че Ал. Джеров (!!!!!) и лично противния ми Гиньо Ганев бяха точно на обратното мнение - нов мандат след почивка.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "toyaga":

  Чукча писател. Крал/кралица не е изборна длъжност. Не е и длъжност.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#5] от "toyaga":

  а, ей го поредният червен азиатец.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Тук проблемът според мен е друг /гоце няма никакви шансове/ ... защо "тълкувател" като Гочев е "избиран" на тези длъжности ???
  Там е азиатското !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  "....действащият президент има право на два последователни мандата, но като си починел пет години, можел отново да бъде избран. За един, а защо не и за два мандата. И така на почивки един човек (Георги Първанов) може да изкара и доживот, ако е рекъл Господ."

  Ами в Русия е именно така.

  Само дето междувременно удължиха мандата на 6 години.

  Ако Путин имаше наследник, можеха да го направят и династично предаваем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "В същото време, бивши депутати от Великото народно събрание, които са участвали в работата и приемането на чл. 95 от Конституцията, категорично твърдят, че ясната воля на конституционния законодател е била президентските мандати да бъдат ограничени до два, независимо с прекъсване или не. На това Димитър Гочев заявява: намерение може и да е имало, но текстът говори друго."
  Гочев, е абсолютно прав.
  Конкретният случай е още едно доказателство за непознаването на смисълът и значението на думите в българския език. От много хора, включително и от народните представители във ВНС. Това винаги е проблем дори и в ежедневното общуване, но се превръща в гигантски проблем когато се случва в нормативни документи от действащото законодателство - наредби, правилници, закони. Случило се е и във върховния закон Конституцията. Вероятно депутатите от ВНС записваики по този начин текста в Конституцията, че "президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат" са искали да кажат точно това - не може да бъдеш президент повече от два мандата. Но не са го казали както трябва. Получило се е нещо друго. Този запис щеше да бъде безспорен ако вместо думата "преизбрани", което означава единствено и само след първия мандат, бяха записали думата "избрани", всичко щеше да е ОК. Просто и ясно. "Избрани" за два мандата и толкова. Не повече. Сега обаче за съжаление не е така. Първанов съвсем съзнателно опъва тази струна, с ясното съзнание, че е неизбираем, но провокира ответни реакции, наблюдава ги и си прави изводи.
  В монографията си "Конституционно право" проф. Емилия Друмева пише: "Втори мандат се допуска само веднъж. Без значение е дали вторият мандат следва непосредствено, или е отдалечен по време от първия." Тя мотивира позицията си с факта, че ограничаването само до два мандата е действало като неписано правило за президентския институт още от времето на първия президент на Съединените американски щати Джордж Уошингтън. "Но след като в по-късна епоха Франклин Рузвелт е президент повече от два мандата (от 1933 до 1945), през 1951 г. се приема XXII поправка на Конституцията на САЩ, според която президентът и вицепрезидентът могат да заемат длъжността само за два мандата или за един мандат плюс две години заместване (за вицепрезидента)", пише Друмева.
  С цялото уважение към проф. Друмева аргументите й с примерите от американската Конституция са ирелевантни за тезата й, и показват единствено, че и българската Конституция плаче за промяна, особено в главата "Съдебна власт".

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Не е толкова важно, колко пъти има право да бъде избирано за президент едно лице, важното е лицето да не е задник.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Гоце няма шанс. Забравете го.

 22. 22 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1666 Весело

  [quote#18:"Norman Granz"]Ако Путин имаше наследник, можеха да го направят и династично предаваем.[/quote]
  Той щерки има, ама явно на руснаците идеята за жена начело на държавата им е прекалено модерна. Нищо, че Англия е имала кралици още преди векове

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 23. 23 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#15:"gmbh"]Крал/кралица не е изборна длъжност. [/quote]
  Още по-недемократично!
  Да, имат предимно предствителни и церемониални функции, но такива са функциите и на президента.
  Какви са функциите на германския президент? А на гръцкия? А на швейцарския?
  Чували ли сте им поне имената?
  Но пък имат мандат,нали?Що?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#22:"Хриси"]явно на руснаците идеята за жена начело на държавата им е прекалено модерна.[/quote]

  Ами на тях идеалът им за държавен глава е някой като Сталин или Иван Грозни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#19:"subaru"]Първанов съвсем съзнателно опъва тази струна, с ясното съзнание, че е неизбираем,[/quote]
  Напротив.
  Гоце се оказва най-компетентния за длъжноста.
  Хубав-лош, поне знае протокола и не прави импулсивни изказвания.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 26. 26 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#22:"Хриси"]явно на руснаците идеята за жена начело на държавата им е прекалено модерна. [/quote]
  А в Най-голямата демокрация в света кога е имало жена
  -президент?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 27. 27 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#13:"toyaga"]Е кво? Все един и същ ли трябва да е? [/quote]Ми не, не е задължително, ама това не е точно изборна длъжност, избира (назначава) се от парламента - ако върши работа и 10 мандата може да кара, ако има кой да избира подходящ парламент. Друг е въпроса, че у нас целокупното политик с малки изключение и по половин мандат не заслужават, ама на - съдба.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 28. 28 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Факт е, че Конституцията е калпаво написана. И в случая Гоце има право. Какво пише в учебника на еди кой си няма значение, има значение какво пише в Конституцията. Също няма значение как било някъде си - важното е какво пише в Конституцията

  и понеже сме съгласни, че е калпаво написана, това дава основание на Гоце да наглее чак до изборите (или до решение на КС). Аз виждам два варианта - Гоце да се кандидатира - и да загуби, та барем млъкне, или поправка на конституцията

 29. 29 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#5] от "toyaga":

  Великобритания е монархия! Там няма президент и никога не е имало.
  Меркел е канцлер,а не президент на Германия.
  Явно тези неща не са ви ясни в Северна Азия,нали се кефите на маневрите на Джуджи и Медведь

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Според мен Гоце има конституционното право да се кандидатира. Друг е въпросът, че няма случай в някоя демократична страна президент, изкарал два мандата да е толкова нагъл и безсрамен, че да се кандидатира отново! Няма лошо - нека опита! Ще усети народната "любофф"!

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#5] от "toyaga":

  Страхотни примери си дал. Явно си нямаш и най-малка идея що е то държавно устройство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 32. 32 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  [quote#26:"toyaga"]Най-голямата демокрация в света[/quote]

  Не се сещам за коя държава питаш.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, имат предимно предствителни и церемониални функции

  Церемониите включват ли се правенето на големи шлемове?
  До коментар [#23] от "toyaga":

 34. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Еми иска му се на Гоце и на негоподобните да я караме по евразийски стандарти,зер там са идолите им и спонсорите им...Никак не ме учудват мераците на тези долнопробници,да се надяваме,че няма да се материализират...

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  [quote#23:"toyaga"]Още по-недемократично! [/quote]
  Когато болшевиките проведете успешно революцията в Англия, можете да въведете избори за кралица!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  За мене отговорът на въпроса е очевиден: не само, че се превръщаме в азиатски султанат, ами и май винаги сме си били. Кога е имало демокрация в България? Може би за няколко години в целия преход. Всичкото останалото са подигравки с народната воля или нейни манипулации. Да не би управлението на ГЕРБ или на Орешарски да е пример за демокрация?

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  [quote#25:"toyaga"]Гоце се оказва най-компетентния за длъжноста.
  Хубав-лош, поне знае протокола [/quote]
  За 10 г. все е понаучил нещо.
  [quote#25:"toyaga"]не прави импулсивни изказвания. [/quote]
  Така е. Винаги първо пита Путин.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма такъв стандарт!
  Всяка държава сама си определя правилата в Конституцията и законите!
  Медиите не са законодатели и техните статии по всички теми обикновено са писани от журналисти,които са лаици в общия случай!Съответно мнението им не е меродавно,а по-скоро субективно!

 39. 39 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#27:"Maynard"]ама това не е точно изборна длъжност, избира (назначава) се от парламента - ако върши работа и 10 мандата може да кара[/quote]
  Ама кое е по-демокртатично:
  Избор от парламент или на всенародни избори??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  [quote#1:"Георги"]Гоце няма никакъв шанс. Дори и да го допуснат да се кандидатира, толкова е компрометиран, че даже най-върлите комунета, няма да гласуват за него. [/quote]

  Не зная защо , но Дневник на даде гласност на едни изявления на Нинова, след като я избраха начело на БСП по повод Първанов. Наряза го на салата и употреби думи срещу него , които не съм чувал от други политици. Много бесепари от най-твърдите комунисти ненавиждат Първанов, дори го наричат предател, защото по негово време България стана член на НАТО.Разломът между БСП и АБВ е голям и дори Първанов да се кандидатира за трети мандат, той няма никакви шансове да бъде избран.

 41. 41 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Напъните на лице, случайно станало президент... Но овцете го заслужават.......

 42. 42 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#29:"sashobal"]Великобритания е монархия! Там няма президент и никога не е имало. [/quote]
  Това по-голяма демокрация ли е отколкото президентството???

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  [quote#25:"toyaga"]Гоце се оказва най-компетентния за длъжноста.
  Хубав-лош, поне знае протокола и не прави импулсивни изказвания.[/quote]

  И хваща някакви срамни болести... И отстрелва архари... Направо Президент - мечта!

 44. 44 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#32:"Хриси"]Най-голямата демокрация в света- цитат на коментар #26 от “toyaga”


  Не се сещам за коя държава питаш[/quote]
  САЩ?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Весело

  Ей.....
  Защо завиждате на сирищнишкия тарикат, бе!
  Ама много сте такива-онакива!
  Портиер ли да става?

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Колко пъти и колко време трябва да се коментира, че тази конституция е нефелна и изначално беше замислена да обслужва определени интереси, но не и тези на България и българския народ?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Първанов има за пример Путин. След почивка от един мандат отново стана президент. Но всичко в Русия беше нагласено. България не е Русия , слава Богу. Нищо не е предрешено поне на този етап по отношение изборът на президент. Първанов няма шанс да следва примера на Путин.

 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#26] от "toyaga":


  [quote#26:"toyaga"]А в Най-голямата демокрация в света кога е имало жена[/quote]


  Имало е, другарю!
  Индира Ганди се казва!
  Най-голямата демократична държава е Индия!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Като пуснат "Белият Господар" от психиатрията и изтече възбраната му ... ще видиш ти! А и всички ние ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тука дори не става въпрос за Гоце. Въпросът е принципен. Два мандата и толкова, поредни или не няма значение. Дори само това, че Гоце ни занимава с този казус, е отвратително. Непрекъснато се вадят все нови и глупави проблеми, за да се забравят основните. Съдебната реформа и изборният кодекс са важни в момента.

  chavo64
 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#49] от "vxa15365434":

  Те, заедно с пражкия психо са "съботяни"!

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Весело

  До коментар [#43] от "vassilun":

  и "Голям Член" планира ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всъщност силно се надявам Гоц3 да е Левият кандидат.
  Прави задачката по поредното натриване на камундяшки мераци осъществима още на първи тур.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#13] от "toyaga":

  Ами направете го Гоце цар и да миряса. Цар на Сирищник.

 55. 55 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#43:"vassilun"]Гоце се оказва най-компетентния за длъжноста.
  Хубав-лош, поне знае протокола и не прави импулсивни изказвания.- цитат на коментар #25 от “toyaga”


  И хваща някакви срамни болести... И отстрелва архари... Направо Президент - мечта![/quote]
  Е поне не се е опитвал да обяви ваойна на Русия!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 56. 56 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Кандидатът на ГЕРБ за Президент е...името му е...Пър ва нов???

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  [quote#26:"toyaga"]А в Най-голямата демокрация в света кога е имало жена
  -президент?[/quote]

  Предстои да има в следващия президентски мандат.

 59. 59 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1456 Гневно

  Комунистическата върхушка е брутално некадърна и неспособна на нищо друго, освен да живее на гърба на народа и да му смуче кръвчицата. Затова и драпат със зъби и нокти за власт и не пускат кокала до последно.
  Толкова са некадърни, че дори и с откраднатите милиони и милиарди нищо не могат да постигнат, освен да ги профукт безумно и за нула време. Затова и тоя неистов зор - да са пожизнено на държавна хранилка!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 60. 60 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На такъв избирател ,такъв Президент-ДС -ГОЦЕ!

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  С други думи, според него е напълно нормално с едно спорно езиково тълкуване да се преодолее и ясната воля на законодателя и систематичното тълкуване на конституцията, щото, видите ли, знаем какво са искали да кажат депутатите от ВНС, ама да са го казали по-добре.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Знаете ли колко престъпници се разхождат на свобода по горната причина! Даже Цецерон и Софиянски са доказано невинни пак по същата причина!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  Статистиката показва, че форумците на Дневник са пълен провал, когато става въпрос за прогнози! Иначе до сега Русия щеше да е фалирала 4873 пъти, Асад и и Путин щяха да са паднали от власт съответно 1874 и 5326 пъти, Гърция щеше да е извън ЕЗ 438 пъти, а Плевненлиев щеше да е кандидат президент на силите център дясно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Разстроено

  [quote#17:"роджър"]гоце няма никакви шансове/ .[/quote]

  В един момент, не много далеч, може да се окаже, че зад гоце стоят БСП, ДПС, АБВ, Атака, Гергьовден, части от Патриотичния фронт и др. А зад тях естествено доволно потрива ръчички дядя вова. При положение, че по политическата си култура избирателите в България все повече заприличват на тези от Таджикистан и Узбекистан шансовете на гоце никак, ама никак не са лоши. Още по-лошо става положението от факта, че в Герб гоце има също много ... "симпатизанти", а не е тайна и че Бойко и гоце са верни приятели. Освен това, гоце и компания няма да оставят без известен "надзор" и тези, които ще броят крайните резултати от президентските избори. Така че нещата никак, ама никак не са розови.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  Според мен всички тези приказки за нов мандат на Гоце игнорират един очеваден факт-той НЕ може да бъде избран, защото НЯМА електорат, който да гласува така, че да има шансове той да бъде избран. Разцепването на ДПС още повече отслабва тази възможност.
  Между другото, авторите на тази Гоце-истерия не отчитат и друго-че евентуалното му явяване на избори ще мобилизира електората на ГЕРБ и поддържащите я партии така, че дори няма да се стигне до балотаж.

 66. 66 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 500 Неутрално

  КС е ненужна институция която е удобен инструмент в ръцете на властимащите да прокарват удобни за тях политики, които не са в интерес на гражданите, какъвто е случая с доносника гоце. Някой утре може да реши да сезира КС за тълкователно решение и на чл.1 или който и да е член. А такива като руската подметка първанов трябваше отдавна да са лустрирани и забравени

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 67. 67 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ... айде народе, юруш на тълкуванията
  Юруш на мераците за “управленНие

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  [quote#48:"lone_wolf"]Имало е, другарю!
  Индира Ганди се казва!
  Най-голямата демократична държава е Индия![/quote]

  В момента да, но по време на Индира Ганди едва ли. Индира е дъщеря на Джавахарлал Неру , първият министър председател на Индия след получаването на независимост на тази страна. След управление от 16 години, когато нейните телохранители я убиха, министър председател стана нейния син. После и него убиха и така Индия се отърва от дългогодишното управление на една фамилия , която след разкрития на архивите на Митрохин се оказа ,че е била изцяло зависима от СССР. Имаше едно малко прекъсване на това управление след смъртта на Джавахарлал Неру, когато министър председател стана Лал Бахадур Шастри, но на него му спретнаха едно инфарктче, когато беше на посещение в СССР, град Ташкент и след внезапната му смърт министър председател стана Индира Ганди. Индия под опеката на Москва тъпчеше на едно място, защото тя беше до голяма степен социалистическа държава, но беше обявена за страна тръгнала по "не капиталистически път " на развитие. Имаше по време на Студената война движение на "необвързаните" срани, бивши колониални владения на Англия и Франция, изцяло под контрола на Москва. Индия по времето на Индира Ганди беше председател на това движение.
  В днешно време Индия развива бързо икономиката си , изпревари Русия по показателя БВП, престана да купува руско оръжие и е изцяло западно ориентирана.

 69. 69 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Кратко Сиви- Гоцэво :
  Комсомолски секретар от пернишко село, доктор от института за история на БКП, дребен додосник от ДС... По времето му като председател на БСП, последната е посочена в доклад от ООН , като единствена партия в света, получила безплатни купони за нефт от Саддам Хюсеин за 2 милиона долара...
  Патриот и бивш туркофоб, избран и двата мандата с гласовете на ДПС. За 10 г президентлък /да не се бърка с пашалък/ бе поканен само в две страни - Сърбия, където "като историк" , не знаеше че има българско малцинство и в Узбекистан , където застреля козел вписан в "червената книга". Раздаде близо 200 медала "Стара планина" , като започна от никому неизвестния тогава оръжеен търговец Манджуков - спонсор на в-к "Дума" ...

 70. 70 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  ...постави световен рекорд по срещи с Путин 7 -за две години и половина. За нито една от тях нямаше официални комюникета...

 71. 71 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#25] от "toyaga":

  Кой протокол, ловния в Узбекистан
  Че в нормална държава никой не го е канил за 10г...

 72. 72 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#19:"subaru"]думата "преизбрани", което означава единствено и само след първия мандат[/quote]

  Думата "преизбран" означава единствено и само "избран отново" на същата длъжност, независимо дали непосредствено след приключване на първия мандат (всъщност поне 3 месеца преди това) или по–късно във времето. Конституцията не посочва подобно условие – непосредствен избор. Разширително тълкуване не се допуска, както отбелязва гоцевистът Димитър Гочев (започнал като юрисконсулт в ТКЗС Горна Диканя и стигнал до Съда в Страсбург и КС).

  Ключовата думичка в чл. 95 К е "само" за още един мандат. Това е единственото условие и то е ясно посочено, за разлика от непосредствения избор – заемалият длъжност президент може да бъде избран отново (презибран) на същата длъжност САМО за още идин мандат. Толкова.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#7] от "БГА Балкан":

  " Явно Първанов е най-силната кандидатура ( за президент ) ... "


  Сирищника е от най-слабите кандидатури и затова аз искам да се кандидатира, за да може да получи директно червения картон и да изчезне не само като кандидат-президент, но и от политиката въобще ! Агент Гоцэ е тъп, но нахалството му може да се мери, само с размерите на африкански слон . Гоце беше избиран два пъти само БЛАГОДАРЕНИЕ на ДПС, но днес политическата конюктура е коренно различна от преди 5 години . ДПС, бланодарение на другия агент Сава е в положение на нокдаун, след като се появи ДОСТ и стана ясно ( официално ), че гласовете от Турция, НЯМА да отиват вече за ДПС, респективно за Гоцэ, БСП няма да пропуснат да си издигнат кандидатура, ГЕРБ, не само ще издигнат, но и ще искат на всяка цена да спечелят, а те са на власт и много добре знаят как да използват властовите ресурси ..., така, че Сирищника НЯМА откъде да вземе гласове за една изборна победа . Това посочва логиката, а какви са мокрите мечти на червените маймунета - не е интересно ... !
  Ще повторя, моето желание е Гоце да се кандидатира, ще получи един нокаутиращ удар, ще изчезне от БГ политика и тогава някой прокурор може да се размисли, да се самосезира ( а има за какво ) и нахалникът-агент Гоцэ да отиде там, където му е мястото .
  АМИН !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Разстроено

  Голям мерак има този потомсвен селтак да заприлича на своя благодетел -Путин!!Голям мерак да направи президентска република -пак по московско подобие.И голям мерак да слугува на руския си господар...вярно и раболепно!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 75. 75 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 721 Весело

  Нека, бе! Нека участва! Това ще е политическата му смърт! То бива наглост, бива ама това на нищо не прилича...
  Ама като му диктуват от Москва, какво да прави - няма как!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":

  Според мен, положението е повече от притеснително...!
  Зад Гоце, стоят огромни руски интереси и руски пари! Съчетани с гласовете на ДПС и глупостта на редовите социалисти, като едното нищо, може да осъмнем с президент комунист, дори и да не е Първанов! Забележете, колко нагъл и самоуверен е Гоце! Не си мислете, че случайно ГЕРБ не обявяват кандидатура... Едно на ръка, че нямат подходящи кандидати освен карето застаряващи лелки, като Фандъкова, Цачева, Бъчварова и прочие, за недоразумението Томислав, няма смисъл да говорим! Може да сте сигурен, че ГЕРБ ще издигне, някаква безлична и неизбираема кандидатура! Гоце е стара лисица и подритва бате Бойко, съвсем елегантно... После ще стане по-грубо! Много хора забравят, защо и как Борисов стана генерал..., което показва факта, че той е слуга и заложник! Нищо добро, не ни чака след тези президентски избори...!

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":

  " Сега заради Гоце ще пада яко тълкуване . "


  Не заради Гоцэ, а заради статуквото и неистовото му желание да си имат президент, а след Плевнелиев и отдалечеността му от Кремъл, Гоцэ е желан като глътка стогодишео уйски ...
  А, дано го кандидатират, ако ще и в противоречие с КРБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "От средата на миналата седмица, Димитър Гочев, бивш конституционен съдия и бивш съдия в Съда в Страсбург, неколкократно коментира: "Моето лично мнение е, че текстът за ограничаване на преизбирането един път само, а не два пъти, се отнася само за действащия президент и действащия вицепрезидент. Това личи по две неща. Първо, употребата на думата "преизбиране", което означава, че се отнася за човек, който заема тази длъжност и също така изрично е казано на тази длъжност, на длъжността президент." - от статията.

  Аз пък ще му кажа на г-н Гочев, нищо че не съм конституционен съдия, че Президентът на страната, след като приключи с мандата/тите, остава президент до края на живота си. Дори получава пожизнено възнаграждение за това, нали? Когато се събират на обща среща при действащия Президент ги обявяват - президентите Желев /лека му пръст/, Стоянов и Първанов, а не казват господата ....

 79. 79 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#68] от "tacheaux":

  И друго!
  Индира я гръмнаха нейните "гвардейци"!
  Дали на Путя, ще му "провърви" с неговите?

  Да разлая троловете!!
 80. 80 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#5:"toyaga"]Ама за английската кралица няма проблем да е 15 мандата един след друг? О тя няма мандат! Колко демократично! [/quote]
  Ами народът се е произнесъл по въпроса.
  Ако беше избрал монархията, сега нямаше да ми се пениш в нещастен опит да ни пробутваш Гоце, защото др. Симеон Борисов щеше да е цар.

 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#28] от "manoll":

  " Какво пише в учебника на едикой си няма значение ... "


  В последните години Гоцэ разцепи БСП и си направи АБВ, защото селянинът от Сирищник неистово иска да е в светлините на прожекторите и пред микрофоните на младите журналистки, да обикаля по телевизиите ...
  Тъй като в последните години стана много непопулярен в червените редици и за да му се вдигне рейтинга ЗАПОЧНА ЦЯЛАТА ТАЗИ ДАНДАНИЯ С ИЗКАЗВАНЕ НА МАСТИТИ ЮРИСТИ ! Номерът е прост - и чешмата да пуснеш и оттам да видиш / чуеш Първанов, Първанов, кандидат-президент, Първанов, Първанов ... !!!
  Ето така се промиват мозъци !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#6:"toyaga"]Един след друг.[/quote]
  Това го казваш ти.
  В Конституцията не пише нищо такова.

 83. 83 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Не е важно дали е силна или слаба кандидатура и какво точно значи "преизбран". Гоцэ е дребен подлец готов на всичко , за да се докара на Кремъл. Тъжното е че политическата ни пирамида изтиква точно такива най -горе...

 84. 84 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Истината е, че този гнусар няма шанс. Нека се кандидатира. Прекалено много шум дигнаха за това тълкуване. Че и идеологически вече обрастна. Едва ли не, който допуска "неправилно" тълкувне е комуне. Само реклама му правят по този начин на носителя на ордена на Три Пера. Да се произнесе КС и толкова. Текстът наистина допуска двояко тълкуване.

 85. 85 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#7:"БГА Балкан"]Явно Първанов е най-силната кандидатура (за президент) щом всички заедно се опитват да го изкарат от надпреварата още преди да е започнала.[/quote]

  Мурзилке, Гоце въобще не е кандидатура.

 86. 86 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Борбата е безмилостно жестока-Паток срещу Хъб...

 87. 87 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#31] от "Blood Red Skies":

  " Явно си нямаш и най-малка идея що е то държавно устройство "


  Това е Псувача, тъп и изкуфял, ползва 10-12 ника и след малко ще започне да псува ... Не те укорявам ( опазил ме Бог ), но не разбирам защо ти и някои колеги му обръщат внимание ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 88. 88 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#77] от "niksan1":

  ++++++++
  "Обещал съм на Първанов, нЕма го закачаме...." Цитирам по памет думи на действащ Министър Председател отправени към шеф на Държавен орган в опит грубо и незаконно да му се повлияе да спре започнала проверка във фирма на бизнесмен (мир на праха му).
  Комунистическа наглост на квадрат са напъните на Гоце за евентуален трети мандат.

 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#35] от "Blood Red Skies":

  " ... можете да проведете избори за кралица "


  Разбирам убийствената ти ирония и имам желание да я продължа ... Англия не е Русия и там червени болшевишки пучове и преврати не се предвиждат в близките векове ... А, ако допуснем само за миг, че там стане такава " революция ", няма да проведат избори да кралица, а ще пренесат в Англия руските събития от 1918 - разстрел на кралското семейство и ... " Нет человека, нет проблема ... " ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Гоце е нагъл !
  Във всяка демократична страна държавния глава има право на два само мандата.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#87] от "niksan1":

  Прав си.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 92. 92 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Отдавна е ясно, че Гоце иска да е азиатски диктатор, а България - задунайска губерня.

  А Димитър Гочев трябва да се срамува!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 93. 93 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#76] от "tww09306483":

  " Съчетани с гласовете на ДПС и глупостта на редовите социалисти ... "


  Забрави и едните и другите ...
  " Големият и най-успешен български политик на прехода " ченгето Доган направи ВЪРХОВНА грешка с демонстративното изхвърляне на Местан, пашата си направи ДОСТ и с това 50 % от възможностите на ДПС и евентуалната подкрепа за Гоцэ, отидоха в канала ...
  А БСП няма начин да не си издигне кандидатура, социалистите не обичат Гоцэ, защото им разцепи БСП-то и в този порядък на мисли НЕ ВИЖДАМ откъде ще се юрнат мнозинството гласове за селянина от Сирищник !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 94. 94 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#25:"toyaga"]Гоце се оказва най-компетентния за длъжноста.
  Хубав-лош, поне знае протокола и не прави импулсивни изказвания.[/quote]
  Я не говори глупости!
  Гоце става единствено за лице на Русия в България, каквато е длъжността му понастоящем.
  Очевидно е, че няма как лицето на агресора да бъде начело на държава член на ЕС.

 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Юристите са особено племе. Ила са некадърни да напишат един недвусмислен текст, който няма нужда от тълкуване, или го усукват нарочно, за да оправдаят присъствието си после в тълкуването му в една или друга угода.

 96. 96 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#26:"toyaga"]А в Най-голямата демокрация в света кога е имало жена
  -президент?[/quote]
  Е, то и негрите допреди стотина години бяха роби и не ги брояха за хора, ама на - сега негър им е президент.
  Та и с жените така - кандидатират се и все някога ще изберат някоя .

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#93] от "niksan1":

  Кандидатурата на БСП и АБВ ще е обща! Комунягите вътрешно може и да се карат едни други и да се плюят, обаче дойдат ли избори гласуват общо за издигнатата партийна кандидатура! Все едно са, на конгрес на БКП! Даже си мисля, че кандидата за им за президент ще е от АБВ, за вице от БСП.
  Фесовете са същата работа! Няма турчин, който да не знае, че Доган е сътрудник на ДС и кодош на милицията, ама гласуват за него, под строй! Калъпа е един и същ!
  Отделно, не забравяйте и майсторството в броенето на бюлетини и отчитането на протоколи! Свят ще ви се завие, ако знаете, колко червени подводници има по СИК и РИК!

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#45] от "lone_wolf":

  " Портиер ли да става ? "


  ДА, В ЦСЗ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK