Ще провали ли Българската православна църква Всеправославния събор

Ще провали ли Българската православна църква Всеправославния събор

© Юлия ЛазароваСветият синод на Българската православна църква (БПЦ) взе решение в пълен състав Всеправославният събор, който трябва да се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи. В противен случай Синодът няма да участва в него.


Аргументите на Синода: предвиденото в залата за заседанията на Събора разположение на предстоятелите на автокефалните православни църкви нарушава принципа на равнопоставеност, а месторазположението на наблюдателите и гостите на Събора е неподходящо; в дневния ред липсвали особено важни за православието теми, "които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване"; заявени от поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Всеправославния събор, да бъдат редактирани текстове по време на работата му; "необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора".


Почти същите аргументи са изложени в писмо на Московския патриарх Кирил до Вселенския патриарх Вартоломей. Междувременно Светият синод награди руския посланик Юрий Исаков с църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, "в знак на внимание и за заслуги към светата Българска православна църква".
"Дневник" потърси мнението на учени защо се стигна до това решение на Светия синод и ще блокира ли провеждането на Всеправославния събор:


Калин Янакиев: Ситуацията в момента е рожба на волята на Московската патриаршия


Ако съществува писмо на руския патриарх, което не е напълно потвърдено, доколкото ми е известно, но има такива данни в гръцката преса, това хвърля сериозно съмнение върху решението на нашия Свети синод. Приетото от него отново е вдъхновено от руската църква и обслужва интересите на Руската патриаршия, което е изключително жалко.


Това е радикална некоректност от страна на Светия синод, защото решението идва по-малко от месец преди събора. В аргументите на Светия синод се посочват неща, които са били известни много отдавна и ако това решение е трябвало да бъде взето, е трябвало да е година преди днешната дата. Аргументите, че на този събор няма да се обсъждат важни за Вселенската патриаршия въпроси и промени, е известно отпреди година. Тези промени няма да се обсъждат поради непреодолими противоречия на автокефалните църкви и то основно между Московската и Константинополската църква. Честността изискваше да се каже, че този въпрос не може да бъде обсъден по вина на Московската патриаршия.


Невъзможността документите да бъдат редактирани там на място на Всеправославния събор е също обстоятелство, до което се стигна заради противоречието на поместните църкви. Ситуацията в момента е рожба на волята на Московската патриаршия. Аргументите на Светия синод не са коректни, защото ситуацията е била известна преди поне една година.


Българската православна църква поставя под въпрос провеждането на Всеправославния събор и обслужва отдавнашно желание на Московската църква той да не се проведе.


Сега става напълно ясно защо бе режисирано и проведено оскандаляването на Вселенския патриарх Вартоломей при неговото посещение в България в началото на тази година. Ако днес определени среди започнат да критикуват това становище на Светия синод, като контрааргумент ще бъде напомнено как Вартоломей дойде, обиди България, ще бъдат припомнени измислени по време на посещението му вини и ще бъдат оправдани решенията на Светия синод. Ще бъде пуснато в ход онова режисирано преди няколко месеца оскандаляване на Вартоломей. Убеден съм, че то бе проведено в очакване на решението на Синода, което беше взето вчера.


Ако е вярно подозрението, че Българската православна църква върши работата на Московската патриаршия, има няколко възможности. Едната е Руската църква да заяви, че е имала желание да участва в събора, но доколкото има изискване всички поместни църкви да участват, съборът не може да се проведе. Другата възможност - доколкото нашата по-малко сестра БПЦ се отказва от участие, то отказваме се и ние. И трета хипотеза - да последва каскада от откази на другите църкви - Сръбската, Грузинската. Съборът е под много голям въпрос.


Решението, наложено от Московската патриаршия, е съборът да се проведе, само ако в него участват всички автономни и автокефални църкви. Съборът може и да се проведе без всички църкви, но всички, които не участват, ще поддържат становището, че решенията му не са задължителни.


Момчил Методиев: Това е отстъпление от съборността на православната църква


Решението на Светия синод съвпада изцяло с писмото на Московския патриарх Кирил, като и в двата документа се повтарят дословно едни и същи аргументи. Разликата, която се набива на очи, е, че ако в писмото на руския патриарх се поставят въпроси, които изглеждат разрешими - като този за разположението на масите, то в решението на Синода се казва, че са склонни да не отидат на събора. Това изглежда като отстъпление от съборността на православната църква.


Темите на събора са ясни от поне една година и са обсъждани последните 40 години. Документите са утвърдени с участието на БПЦ, правилникът е утвърден също с участието на българския патриарх, нищо ново не се е случило отвъд протоколното подреждане на участниците и от тази гледна точка това решение изглежда меко казано странно.


Наред с това прави лошо впечатление, че никой от Синода не излиза да обясни за какво става дума - разпространяват се слухове, че от всяка делегация се искат по 120 хиляди евро, но никой не излиза нито да потвърди, нито да отрече, нито да обясни. И това просто не изглежда красиво. Три дни не се събира кворум на Светия синод, за да се произнесе за архимандрит Дионисий, но няма проблем да блокира Всеправославния събор.


Настоящото решение няма никаква убедителна аргументация и най-притеснително е оттегляне на БПЦ от православния диалог.


Надявам се, че нещата не са толкова драматични, колкото изглеждат, още повече излезе информация, че резервациите на делегацията, която ще лети с правителствения самолет, не са отменени. Патриарх Кирил търси подкрепа за своите искания в другите поместни църкви и решението на нашия Свети синод може да се разглежда като подкрепа за Кирил. Нашата църква очевидно се ориентира спрямо руската, по този въпрос не би трябвало да има никакви съмнения.


Дилян Николчев: БПЦ отново се поддаде на изкушението на една политическа атака


Нека се върнем към посещението през март на патриарх Неофит в Москва и неговото награждаване от Международния обществен фонд "Единство на православните народи" (МОФЕПН) за 2015 г. За 2014 г. носител беше руският президент Владимир Путин. Премия от същия фонд получиха освен Неофит, председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин, който е с наложена санкция от ЕС без право да стъпва на територията, както и президентът на Сърбия Томислав Николич, който хем иска да влиза в ЕС, хем прокарва проруска политика на Балканите.


Казвам тези неща, защото няма нужда от коментар, всеки може сам да си направи изводите. В състава на делегацията бяха бившият премиер Симеон Сакскобургготски, Румен Петков, архимандрит Филип, който сътвори грандиозен скандал в Руската църква в София, и архимандрит Дионисий, който също беше награден с църковен орден трета степен. Нека читателите да си отговорят защо.


Руската православна църква в лицето на патриарх Кирил, който също е бивш агент на Държавна сигурност под псевдонима Михайлов, изпраща писмо до Вселенския патриарх Вартоломей и до поместните църкви, в което с ултимативен тон заплашва, че ще торпилира Всеправославния събор.


Другото, което прави впечатление в решението на Синода, е, че в три от 6-те точки буквално копира писмото на Руския патриарх Кирил до Вселенския патриарх Вартоломей. Все пак някои от точките на Кирил имат основание, защото много важни въпроси, които трябваше да се разискват, не влязоха в дневния ред, например за автокефалията. Не може да се разглежда въпросът за автономията в православните църкви, без да се разглежда въпросът за автокефалията, след като те вървят ръка за ръка. Но тук също се намесва политиката.


Струва ми се, че БПЦ отново се поддаде на изкушението на една политическа атака, защото това е борба за влияние с църквите в целия свят.


Надявам се съборът все пак да се проведе, защото и в нашия факултет (Богословския университет на Софийския университет) е одобрена дисертация на тема "По пътя към Всеправословния събор". Целият православен свят очаква този събор. А и Вселенският патриарх Вартоломей на няколко пъти направи изявление, че Всеправославният събор и дай Боже да има няколко последващи биха могли да подготвят пътя за един Вселенски събор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Поделението, в което служи офицерът Симеонов, е получило задание от Щаба под командУването на офицера Гундяев да извърши диверсионни мероприятия по отношение на предвидения акт на агресия: поставянето на офицера Гундяев на второстепенно място около масата на събитието, несъответствУващо на бойната и политическа подготовка на частите на РПЦ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Калин Янакиев:

  " Аргументите на Светия синод не са коректни, защото ситуацията е била известна преди поне една година."
  Само, че сега става известна позицията на Москва.

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  БПЦ, поради това че все още има последователи, по скоро ще провали България. А този събор няма никакво значение. Безсмислено начинание, евтин театър с посредствени актьори.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#3:"ruby"]БПЦ, поради това че все още има последователи, по скоро ще провали България. [/quote]

  БПЦ със значение "българска православна църква" няма.

  Има диверсионна група за вредителство, палучаваща указания от вражеска държава.

  Вчерашният позорен акт - връчването на църковен орден на руския посланик и действащ офицер от КГБ/ФСБ - потвърждава, че тази "църква" служи на Антихриста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не си гледат бизнеса, ами и с политика се захванали отците.

 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  БПЦ изглежда държи най-малко на репутацията си. И ще си плаща за това и в бъдеще...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Ми какво очаквате от милиционери с бради, златни синджири, ролекси и луксозни возила!

 8. 8 Профил на hbl47496775
  hbl47496775
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вярвам твърдо в правилността на решението на Свтия синод!

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Сега става напълно ясно защо бе режисирано и проведено оскандаляването на Вселенския патриарх Вартоломей при неговото посещение в България в началото на тази година. "
  "Официалното посещение на вселенския патриарх Вартоломей в България минава под знака на скандала и грандиозния провал. Главата на Православното християнство по света се държа грубо, нетактично и крайно недипломатично пред българския президент Росен Плевнелиев, който го покани в президентството, за да го награди с орден "Стара планина" Първа степен.

  Вместо да покаже християнско смирение и благодарност към домакина си, Вартоломей заяви пред Държавния глава, че "българската държава трябва да върне църковни ценности, които са принадлежали на гърците".

  След случилото се брифингът на вселенския патриарх Вартоломей бе отменен

  "Ние използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време между нас климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и на народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров Свещени Богослужебни ценности на естествените им правоимащи Свети митрополии и Свети обители на Северна Гърция и по-точно на Сяр, Ксанти и Драма”, заяви вселенският патриарх "
  без коментар за двамата в цитата . и за "автора "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  Кой го бръсне турския гражданин Вартоломей уж шеф на някаква незабележима "Вселенска църква"? Истинския център на православието е Третият Рим.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Неутрално

  не знам "под диктовка" или направо "под индиго" са решавали в нашия синод?

 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#5:"Циклонален вихър"]Не си гледат бизнеса, ами и с политика се захванали отците. [/quote]
  Викаш, само папата може да прави политика?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Раздайте рола тоалетна хартия.Отново става като едно време-началниците от съветското поделение на КГБ пръдват и нашето поделение на ДС каквото е СвСинод се осират тотално.25 години "свободна"църква-да свободна е но от вярата.Зависима е от КГБ.

 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Някой ако знае да пише-нали структурите на ДС са на отдели и отделения-как се води Църквата-6 отдел 10 отделение или как беше.

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Вартоломей си получи заслуженото, защото в Светото писание е казано: "Бог забавя, но не забравя"!

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава:"Църковния клир са добри хора"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#2:"gmbh"]Само, че сега става известна позицията на Москва. [/quote]
  А каква е на Вашингтон?

 18. 18 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тя държавата не може да се отърве от КГБ зависимостта, вие за църквата говорите! Там нещата са още по-скришни и дълбоки - не си правете илюзии, това си е част от "хибридната война".

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#14:"dolna4erti4ka"]се води Църквата-6 отдел [/quote]

  Пълното й название е "Отдел по идеологическо възпитание към Комитета за държавна сигурност".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#17] от "hasmokar":

  Когато се появи такава тема - ще я научиш.

 21. 21 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Весело

  [quote#20:"gmbh"]Когато се появи такава тема - ще я научиш. [/quote]
  Очаквате ли човек, на който никът му е псувня на цигански, накога нещо да научи?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 22. 22 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Отново доказателство за това че религията е абсолютен боклук. Колко от хората които казват че са набожни,наистина са и добри? Едва ли има и 2%.Това показва двуличието на религиите днес. Разбирам в миналото когато религията е обединявала хората и е запазила българщината,но сега във век на технологии и образование,когато всеки от нас има достъп до училище/стига да иска да учи/ религията е просто една отживелица,и повече пречи отколкото да помага.

 23. 23 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Българската православна църква, пълна с агенти на държавна сигурност, е част от опитите за създаване на православен джихад и похода на Путин срещу цивилизования свят. Тя е сбирщина от аморални и алчни получовеци и няма нищо общо с Бог, вяра и религия. Те са маска за престъпленията, които извършва.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#10] от "Осман Дуралиев":

  Не лъжи и не се подмазвай на руснаците.

 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Чи колко му е.Щом нареди Москва.

 26. 26 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Весело

  [quote#24:"Blood Red Skies"]Не лъжи и не се подмазвай на руснаците. [/quote]
  Почти си е написал истинското име - Осман ДурАКалиев ага, православен ислямски болшевик.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Разстроено

  "Приетото от него отново е вдъхновено от руската църква и обслужва интересите на Руската патриаршия, което е изключително жалко."

  Определено е жалко и направо тъжно.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#23:"asdas200"]православен джихад[/quote]

  ТОЧНО!! +++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Така е щото на полковниците от БПЦ не им говори Господ ,а Масква.Анатема!!!

 31. 31 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Любопитно ми е за какво по-точно се събират,за глобалното затопляне, за глада,който не познават , но който мори половината от "симпатизантите"им или за европейското по футбол ???

 32. 32 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Весело

  Мухаха-хаа, ето един расов представител на православното християнство в Русия, съчетал е всички християнски добродетели:
  https://www.youtube.com/watch?v=VBX-EAxVqFQ

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#32:"captainFill"]... ето един расов представител на православното християнство в Русия... [/quote]

  Ами той си е на нивото на всичко останало вьв вьпросната територия. Как очакваш да е нормален и да се държи нормално?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 35. 35 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На крак българи!!!Българската църква е обладана от дявола!!!
  В случая дяволът е приел формата на луд, дребен и плешив подполковник от КГБ.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Бог е решил да станем свидетели
  на историческо събитие.
  СХИЗМАТА между Православието
  и П У Т И Н О С Л А В И Е Т О

  ПУТИНОСЛАВНИТЕ "българска" и Съветска
  църкви се отделят от традиционните
  православни църкви и стават
  самостоятелни под предстоятелството
  на Светиня Му,другарят Путин.
  Очаквайте ПУТИНОСЛАВЕН СЪБОР
  на който ще се вземат важни решения.
  Въпросните Решения ще бъдат
  сведени на "българската" Путинославна
  църква ЗА НЕМЕДЛЕНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

 37. 38 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Неофит отдавна не е Патриарх, а чучелото на полковниците от КГБ в тотално извратената Московийска - марионетна на Кремъл, патриаршия.

 38. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  [quote#27:"D-r D"]В каноничните дела има много твърде специфични и неразбираеми за широката атеистична публика неща. [/quote]
  Ами другарю,
  В МАСОНСКИТЕ СЕКТИ Е ТАКА
  Специфика и неразбираемост за непосветените
  Ние,по-наивните смятаме,
  че която да е църква,която е ОТКЪСНАТА
  ОТ ХОРАТА и която НЕ ТЪРСИ ПЪТ
  КЪМ ХОРАТА е обречена
  ДА СИ СЕКТУВА В МАСОНСКИ РЕЖИМ,
  обирайки омразата на същите тези
  хора,за които НЕ Й ПУКА...

 39. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  [quote#38:"xefgo"]Неофит отдавна не е Патриарх, а чучелото на полковниците от КГБ в тотално извратената Московийска - марионетна на Кремъл, патриаршия. [/quote]
  За което получава и ЗАРПЛАТА ОТ МОСКВА
  под формата на ПРЕМИИ КЪМ ОРДЕНИ
  В РАЗМЕР НА МИЛИОН ДОЛАРА

 40. 41 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Любопитно

  [quote#35:"aramissss"]В случая дяволът е приел формата на луд, дребен и плешив подполковник от КГБ. [/quote]
  Ето го:
  http://demotivation.me/images/20140527/mkbul1px1opr.jpg

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 41. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  БПЦ е с 1200 годишна история и едва ли форумните "спецове" ще могат да обяснят нещата ад хок.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Отдавна не правя връзка между духовенство и вяра.
  Но е време за нова борба за независимост на БПЦ.

 43. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  таман да кажа, това не беше ли руската. а то - българската. комай едно и също.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Весело

  [quote#10:"Осман Дуралиев"]Истинския център на православието е Третият Рим. [/quote]
  И Путин - православен папа

 45. 46 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 507 Гневно

  [quote#38:"xefgo"]Неофит отдавна не е Патриарх, а чучелото на полковниците от КГБ в тотално извратената Московийска - марионетна на Кремъл, патриаршия. [/quote]

  Изобщо, когато се пише за църквата в България всичко трябва да е в кавички.
  Нито е "българска""(тотално подчинена на КГБ), нито е "православна"(по-скоро путлеристка), нито пък за така наречният "синод"може да се говори като за 'свети".
  БПЦ е точно толкова фалшива, колкото примерно Гоцевото АБВ е "алтернатива" за "възраждане" или ГЕРБавото е 'европейско развитие".
  Отврат!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 46. 47 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо редакцията не търси мнението на Светия Синод ,а публикува мненията на случайни хора,които нямат нищо общо с новината?
  И оправете първото изречение:Светият Синод на БПЦ НЕ ОТЛАГА събора,а предлага да се отложи!Ако предложението му не му се приеме просто няма да участва представител от БПЦ!

 47. 48 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тъжен факт е, че в Светата ни Православна Църква има влияние на Русия. То не е само при нас и в Гърция съм го наблюдавал. Това нещо трябва да бъде прекратено незабавно. Църквата е била и трябва да продължи да бъде стожер на българщината! Може би щеше да е по-добре да си останем със статута на непризната Екзархия.

  Все пак не мога да не изразя възмущението си от безбожническата паплач, която и тук пише, че религията е отживелица.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 48. 49 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Сигурен съм,че даже и ти си сигурен ,че безсмислицата ,която си написал няма нищо с реалността!
  Няма разлика между Поместните Православни Църкви по въпросите на Вярата!

 49. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#47] от "rurade":

  защото светият синод винаги оминозно мълчи, а като, не дай Боже, реши да се изкаже, по-добре да си беше мълчал. и това не са случайни хора: това са хора, които разбират за какво става въпрос, защото някои от тях, освен историци и богослови, са и миряни в същата тази БПЦ, за нещастие.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 51 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До къде се докарахме...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Не изпадайте в национален нихилизъм!

  Гръцката и сръбската Църкви са много по- проруски от нашата.

  И второ- материята е много специфична, аз не бих се наел да я коментирам и да съдя кой е прав, кой- крив!

  Като нищо ще се окаже, че нашите са прави!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 53. 54 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Лустрация в БПЦ! Без агенти на Москва!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 54. 55 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Това са неща, които са без значение......на мен изобщо не ми пука дали нашите попове ще ходят на Крит или не

 55. 56 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Неутрално

  БПЦ е руска институция? Няма изненадани.

  Лошо само за паметта на Неофит Рилски, Неофит Бозвели и останалите борци за независима българска църква.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 56. 57 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#27] от "D-r D":

  А защо трябва да са "специфични и неразбираеми" тези неща?
  Не че кой знае колко ме интересува.
  Питам

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 57. 58 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  ... препоръчвам на всички, които се интересуват от темата да изгледат интервюто на Коритаров с проф. Калин Янакиев.

  https://www.youtube.com/watch?v=OiTPNRJhUQE

 58. 59 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  Никой теб не те пита и не очаква да отговаряш от името на Светия Синод!Както много пъти съм ти казвал-мнението ти като невярващ и не кръстен няма никаква стойност при обсъждане на въпроси за Църквата!

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Ще провали ли Българската православна църква Всеправославния събор"
  Има ли съмнение??
  Където влезе България...знаем историята.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 61. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  "Нашата църква очевидно се ориентира спрямо руската, по този въпрос не би трябвало да има никакви съмнения."
  Ми сега е момента американската православна църква да изобличи предателите. Демократичните ценности са в опасност. Това в рамките на шегата. Сега сериозно, православната църква си има канон и спазването му е безпрекословно. Изключения не се допускат. Демократични мнения от прогресивни общественици не се приемат. Точка.

 62. 63 Профил на shadydancer
  shadydancer
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Преброяване на руските агенти ли ще има?

 63. 64 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Българската православна ДС църква е подчинена на КГБ псевдохристиянската московска патриаршия, която не намира никакъв проблем че насред Москва боготворят езическа мумия

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 64. 65 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  По старшинство БПЦ е много по- напред от Руската.

  По- скоро Руската е копирала мотивите на БПЦ.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 65. 66 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Преди десетина години правителството на Симеон Сакскобурготски забрани алтернативния синод и остави властта единстено в ръцете на кагебешкия синод. Никой никога не запита крадлив дедо защо не забрани кагебешкия синод, а забрани синода на народа.

 66. 67 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Същият Калин Янакиев, който определи българската нация като "пиявица" ли защитава "оскандаления" Вартоломей! Стига вече майкопродавци! ДСБ активисти,съгласни ли сте с изявата на това лице?
  Цялото предаване е омерзително, но за да не се отвратите, изцяло може да проследите само 18-20 минута:
  http://bnt.bg/part-of-show/kakvo-ni-obedinyava-i-razedinyava-dnes

 67. 68 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  БПЦ е филиал на ДС и на КГБ!

  Tony
 68. 69 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#62:"Judjuk"]Сега сериозно, православната църква си има канон и спазването му е безпрекословно. Изключения не се допускат. Демократични мнения от прогресивни общественици не се приемат. Точка. [/quote]

  Така е. За да му се приеме мнението, прогресивният общественик първо трябва да мине съответната подготовка. Докато стане авторитетен агент в расо.

 69. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  БПЦ е и по стара от РПЦ. Точно БПЦ е водеща в разпространението на православното християнство в Киевската Рус и тн. Обаче БПЦ ходи по асъла на РПЦ, щото ония като офицери от КГБ са старши на ния от ДС. Та те така.

  chavo64
 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":

  Какво православие те гони теб, бе. Та нали по тошово време ходеше с каскет и червена лента и записваше комшиите, които се черкуват на Великден и Коледа...

 72. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#65:"mr.lottalove."]По старшинство БПЦ е много по- напред от Руската.
  [/quote]
  Да, но руският владика е по-старши по чин.

 73. 74 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  " А и Вселенският патриарх Вартоломей на няколко пъти направи изявление, че Всеправославният събор и дай Боже да има няколко последващи биха могли да подготвят пътя за един Вселенски събор."

  Църквата има седем Тайнства!
  Имало е Седем Вселенски Събора!
  Осми няма да има,ако успеят да направят такъв в нашето време на всеобщо отстъпление от вярата,то това ще е разбойнически "събор" на вълци в овчи кожи,които ще приемат богомерзки неща,които няма да са задължителни за вярващите ,защото ще са противни на приетото на предишните събори и на Светия Дух!

 74. 75 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Българската църква беше в основата на оцеляването на България 500 години. Даже турците не посмяха да посегнат на вярата.
  Сега можем да си направим сметка за репресията, сполетяла страната ни с братската съветска помощ. Църквата беше подменена с верни служители на ДС/КГБ. Беше и оставена една церемониална функция, която продължава да изпълнява. Черупка, във вътрешността на която няма Нищо.
  Т.н. служители на бога не се трогват от нашествието на исляма, вземат огромни пари и от миряните, и от държавата.
  Да се возиш в луксозен джип според тях е изцяло богоугодно. Да отидеш и да видиш рушащи се църкви, просещи по улиците и същото време да потъваш в разкош - къде е християнското тук? Нацията е в невиждана криза, но Божиите служители не я виждат. Защо отец Иван е изключение, а сВетият синод се прави, че не го вижда?
  Кога ще видим истината, че Царят е гол, а Църквата е подменена с чучело?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 75. 76 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#72] от "Blood Red Skies":

  Всеки може да се покае и да се обърне към Бог!
  Свети апостол Павел преди да повярва и да се кръсти е гонел Църквата под името Савел и е бил един от най-изявените й противници!
  Ти гледай себе си и си подготви отговор какво ще отговаряш на Страшния Съд за собствените си дела и думи!

 76. 77 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#12] от "Осман Дуралиев":

  Папата провежда политика, но своя - не под нечия чужда диктовка...или индиго, както точно определи някой тук.

 77. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#72] от "Blood Red Skies":

  Хо тошово време 1956-1989 се ходеше без притеснение на черква, нещо си се по-оборкал малец!!!
  Виж комунетата не ги "поощряваха" да се черкуват, особено началниците.... сред тях ......
  Ма ти май по това време си ходил прав под масата?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#75] от "UJC40404040":

  Турците не посегнаха, ама фанариотите посегнаха.... научете я тази история най накрая...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Путин, Неофит, Румен Петков, Наришкин...бе то само православни атеисти бе.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 80. 81 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#75] от "UJC40404040":

  Това ,което си написал няма нищо общо с фактите и нашата действителност!
  Българската Православна Църква съществува и нейната същност е,че е Стълб и Крепило на Истината!
  Това ,че има много слепи хора като теб ,които не Я виждат,не Я следват и не са част от НЕЯ е само техен проблем!
  Така както Бог уважава свободната воля на всеки и не го спасява насила,така и Църквата ,чиято Глава е Господ Иисус Христос и Я ръководи Светия Дух не принуждава никого да се присъединява насила към НЕЯ и на никого не се натрапва!
  Както е написано в Свещеното Писание Господ Иисус Христос е обещал да има Църква за да се спасяват вярващите в НЕЯ до края на света и "портите адови няма да й надделеят"!
  А тези ,които са извън НЕЯ и сега и за в бъдеще ще погиват ,защото така са избрали!Наистина е жалка тази съдба в православна страна!

 81. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  [quote#69:"zg"] За да му се приеме мнението, прогресивният общественик първо трябва да мине съответната подготовка.[/quote]

  Ми той Янакиев може да е минал подготовката, може и да не е. Но аз нямам информация, господине, съжалявам. Някой ако знае, да каже.

 82. 83 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#57] от "serafin":

  С цялото ми уважение, но всяка област на знанието има своите нива. Аз съм лекар, но когато ме заболи коляното ходя на ортопед, а не се лекувам сам по учебниците и атласите.
  Така е и с религията - всеки разбира от своето, повече или по-малко. Затова са богословите.
  Основанието на разминаването във вижданията на някои от православните църкви с това на Вселенската патриаршия е в неща, които за православието се приемат за основопалагащи. Аз не съм експерт, макар да съм чел по темата. Става въпрос за тълкувания на Библията, за начинът на водене на конкретни служби и пр. специфики.
  Православен събор не е имало от повече от 1000 г и нищо не се е случило. Ако няма единомислие - по-добре да не се състои.

  Религията е нещо много консервативно. Нека да оставим тънкостите й да ги бистрят богословите.
  А това с Москва-та и ДС-то е обидно елементарно, отвличащо вниманието от проблема и поставяйки на го друга плоскост-дъвка.
  Да оставим за богословието да говорят богословите.
  Благодаря за вниманието.

 83. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#76] от "rurade":

  Най-обичам милиционер, който внезапно е повярвал в Бога. Па и съвети да раздава и да заплашва. Кой си ти бе, мильо? Я по-добре помисли ти как ще се явиш пред Страшния съд.

 84. 85 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Фанариотите и посегнаха, но не успяха. Московците* я насилиха и опозориха. С любезното съдействие на любимата ти Партия.
  Ако изобщо има нещо българско в теб, най добре млъкни. Рублите така и така ще текат.

  *Московци са БКП, Димитров и всички други национални предатели. СССР си гледаше интереса, то е ясно.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 85. 86 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#81] от "rurade":
  Доста доктринерски мисли. Да не би, уважаеми господине, да не виждате какво става в държавата ни? Или под кълбетата тамян външна светлина не прониква?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 86. 87 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#66] от "ddemivor":

  Тъй наречения "алтернативен синод" е нещо като дървено желязо или нещо като нищо!
  Никога това сборище не е било на народа,а на тъмни сили ,които се бореха срещу БПЦ и българския православен народ!
  Затова края на тези жалки хорица беше жалък и потънаха в забрава като недостойни !
  Симеон Сакскобурготски ще остане в историята точно с това ,че помогна да се преодолее разкола в БПЦ!
  Естествено той като един истински вярващ православен християнин е взел правилното решение и подкрепи Светия Синод на БПЦ,а не самозванците от алтернативното сборище!Точно по същата причина ,но с обратен знак-ти ,защото си невярващ не можеш да разбереш как някой може да вземе правилно решение!

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 89 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#84] от "Blood Red Skies":

  Като се замислиш всички повярват в Бог внезапно!
  Който не приема съвети страда от крайна степен на гордост и неразумие!
  Аз с нищо не те заплашвам лично-просто ти казвам какво е казал Бог!Чети Свещеното Писание там подробно е описана съдбата на такива като теб и тя ще е доста нерадостна(това е най-малкото ,което може да се каже)!
  Държанието ти и обидите ,които бълваш от вътре са логични за състоянието ти и това също е описано в Библията-"34. Рожби ехиднини! Как може да говорите добро, когато сте зли? Защото от препълнено сърце говорят устата.
  35. Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо.
  36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:
  37. защото по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден."!Мат,гл.12

 89. 90 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "shadydancer":
  Понякога нещата се поставят ребром.
  Както когато Местан неволно постави Доган в ситуация да се определи.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 90. 91 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#88] от "D-r D":

  Трябва някой да покаже Истината,когато има объркване!
  Бог не иска никого да осъди ,заради това че не е бил предупреден!
  Всеки, който има ум ще се замисли и ще потърси и сам Истината!

 91. 92 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#91] от "rurade":

  Тук нагледно можем да си представим как са се чувствали първите християни сред океана гласовити езичници...

 92. 93 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#86] от "UJC40404040":

  Според мен нещо бъркаш темите!?
  Говорехме за Църквата!
  Ако не си един от Светата Православна Църква и не живееш нейния Живот няма как да ти обясня нищо!Страхувам се да не изпадна в положението на тези редове от Светото Евангелие:
  "6. Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат."Мат,гл.7

 93. 94 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 968 Весело

  [quote#74:"rurade"]в нашето време на всеобщо отстъпление от вярата,[/quote]

  Брех! Сериозно?

  [quote#74:"rurade"]защото ще са противни на приетото на предишните събори и на Светия Дух![/quote]

  Ясно. Светият дух ти говори на теб, в чстност, по няколко пъти на ден.

  [quote#76:"rurade"]Ти гледай себе си и си подготви отговор какво ще отговаряш на Страшния Съд за собствените си дела и думи![/quote]

  Тъй де. Ще гори в пъклото. То си е ясно като бял ден.

 94. 95 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 386 Неутрално


  "Почти същите аргументи са изложени в писмо на Московския патриарх Кирил до Вселенския патриарх Вартоломей. Междувременно Светият синод награди руския посланик Юрий Исаков с църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, "в знак на внимание и за заслуги към светата Българска православна църква".
  Те къде е ключа на бараката, кагебистките агенти начело на БПЦ пращат православието на майната си!

 95. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#84:"Blood Red Skies"]Най-обичам милиционер, който внезапно е повярвал в Бога. [/quote]

  Хаха, и в Мохамед ще повярва, когато Кадирката стане халиф на Московския халифат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#96] от "Norman Granz":

  Да, това е следващия етап.

 97. 98 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#92] от "D-r D":

  Според мен все повече се приближаваме към последните времена!Чел съм,че последните християни,въпреки че няма да правят чудеса и подвизи,а само заради тяхното смирение,търпение и отвръщане от греха ,който ги заобикаля отвсякъде, ще се удостоят да са най-славни в Царството Божие и ще получат Велика слава от Бог-последните ще станат първи!Тогава ще живеят във времена ,когато няма да има добър морален пример и нравите ще достигнат най-ниско падение-повечето хора ще извършват всички възможни смъртни грехове и целия свят ще бъде един истински Содом и Гомор!Тогава верните ще изпитат цялото духовно страдание,което Господ Иисус Христос е изпитал като човек!

 98. 99 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Гаватрит мацква. БПЦ е издънка на РПЦ, ония, дето се смятат за наследници на Римската империя и Константинопол.
  Комуноид-русофилистиците успяха всичко да отровят, даже и църквата.

  Every cradle is a grave.
 99. 100 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#94] от "zg":

  Искам да ти отговоря,но освен мои цитати и нечленоразделни възклицания от теб не видях друго!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK