Регионални медии: Казанлък - трудният разговор с местната власт

Регионални медии: Казанлък - трудният разговор с местната власт

© Юлия ЛазароваАнализ на "Дневник" показа, че в периода 2013 - 2015г. десет от големите общини в България са похарчили за т.нар. "медийни услуги" близо 2.6 млн. лв. Обобщение на данни от разследването, направено по документи, получени по Закона за достъп до обществена информация, може да прочетете тук. "Дневник" продължава с публикации за резултатите за всяка от споменатите общини.


През пролетта на миналата година Казанлък влезе в новините със странна случка: Собственикът на местното радио "Вис виталис" и регионалния телевизионен канал "Прес ТВ" Васил Самарски обяв в интервю за БНР, че е бил повикан в полицията, за да подпише предупредителен протокол, че медиите му няма да критикуват служители на общинската администрация и работата им. Радиостанцията и телевизията са сред най-влиятелните в Казанлък, а Самарски е областният лидер на БСП.


"Вече от 23 години съм в медиите, бил съм член на комисията по етика в електронните медии, създател съм на една от първите радиостанции в България, но едва сега доживях журналист да бъде викан от полицията и да ни се казва да спрем да говорим", каза тогава Васил Самарски.
Медиите му от години имат


тежки отношения с местната власт


в Казанлък. Вероятно по тази причина не са сред получавалите общнско финансиране за дейността си. Поне през последните три години. Това показва справка, изготвена от местната администрация. Тя беше предоставена в непълен обем заради изричното нежелание на дружествата, с които общината има договори, да бъдат оповестявани подробности за тях.


В справката, въпреки, че бяха поискани, липсват данни за 2013г. През останалите две - 2014г. и 2015г. за различни услуги на осем местни и национални медии са платени общо 29.6 хил. лв.


Най-голямата сума през 2014г. - 4300 лв. е получило "Дарик радио - Стара Загора" за "предоставяне на ефирно време на община Казанлък по заявка".


Други 1500 лв. през същата година са платени на дружеството "Елит медия България", собственик на телевизия "Канал 3". Те са "за пряко излъчване на ритуалите "Розобер" и "Розоварене", както и за "участие на живо в публицистично предаване "Студио 3".


През 2015г., когато се проведоха и последните избори за местна власт броят на медиите, получили средства от общинския бюджет в Казанлък нараства, сочи справката.


БТА е получила еднократно 1440 лв. За отразяването на празника на розата на вестник "Стандарт" са платени 3 хил. лв., а на БНР малко над 1000 лв.


Почти 3 хил. лв. за "изготвяне и разпространяване на информация за предстоящи събития, публикация на прессъобщения, отразяване на пресконференции и др. през 2015 г. са платени на събирателното дружество "Информ-банк-Вълчев и С-ие". Негови собственици в момента са През 2011г. и 2012г. то на два пъти е сменило собствениците и името си, а в справката, предоставено от община Казанлък е изписано грешно като "Информбанк – Вълчев и Сие".


Любопитно е, че


най-голямата сума за медийни услуги


през 2015 г. - близо 8 хил. лв. община Казанлък е платила на регистрирания в София едноличен търговец "Янита - Яница Станчева". Сумата е трябвало да осигури "публикуване на ПР материали, интервюта с представители на общинската администрация, както и коментари, анализи, репортажи, съобщения, рубрики по преценка на Община Казанлък" в местния вестник "Долина" и едноименния сайт в интернет.


Втора справка предоставена този път от Общинския съвет в Казанлък показва, че през 2014 и 2015г. за абонаментна поддръжка и редизайн на сайта на съвета са платени около 8 хил. лв. Сумата е получена от компанията "Казанлък медия груп", която поддържа и еди от големите информационни сайтове в града - Kazanlak.com


През миналата година градът стана арена и на


още един медиен скандал


Срещу журналиста от "Прес ТВ" Георги Манев беше привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че с репортажа си за наводнинето в Казанлък от 1 февруари "всявал паника". Следствието започна след като по собствените му думи районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезирал "докато пиел бира и се чул по телефона с кмета на общината".


"От една година като медиа имаме проблеми с кмета на града - г-жа Лина Стоянова (ГЕРБ), която отказва да дава каквато и да било информация. Пращали сме три молби по Закона за достъп до информация по различни казуси, но без резултат", каза тогава за "Капитал" Георги Манев. Всеки журналист тук би потвърдил, че е преживял натиск от институциите, когато се опитва да си свърши работата".


Текстът е коригиран в 10.55ч. на 6 юли


* Тази статия е разработена с подкрепата на "Програма достъп до информация" и Фондация "Америка за България". Цитираните данни са получени по Закона за достъп до обществена информация в началото на тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  В Казанлък винаги червеното е било на мода.Така се и работи.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  От дневника на Чудомир:

  9 февруари 1950
  Вчера и днес заседава Околийският народен съвет [Казанлък]. Председателят чете годишни доклад. Реже по червенковски. Съобщава имена[та] на всички, които не си гледат работата. Отгоре надолу това е лесна работа, но малкият да критикува по-големия - още не сме дорасли дотам. Затова, кога даде думата на присъствуващите, рядко някой ще се обади. Ха, се обадиш, ха, те гони до девета рода.

 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "едва сега доживях журналист да бъде викан от полицията и да ни се казва да спрем да говорим"

  Уха! И това го казва човек от БСП! А преди 10-ти ноември как беше? А?

 4. 4 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Голямата въпросителна от текста е на кого и какви пари за публичност и информация са плащани по изпълняваните от общината европейски проекти. Да не се окаже, че са от типа на избрания строител на Грифоний и Хелвеций.

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  "да подпише предупредителен протокол, че медиите му няма да критикуват служители на общинската администрация и работата им" - БГ власт нито знае какви са задълженията си, нито спазва някакви закони, нито пък има морални задръжки към управлението си. Лошото е, че всичко, което надигне глава се снишава когато го сплашат или когато му осребрят щенията. На всички нива и... все така...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Хората имат право да знаят какво се случва в града им, но нека да не се заблуждаваме. Това че днес кмет на ГЕРБ се опитва да тормози журналисти не означава, че утре или до вчера някой кмет на друга партия няма да или не е упражнявал натиск. Просто едни хора го правят по умно, а други ги разнасят по медиите.

 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  При мутрите е по-голяма цензура и от бай Тошово.
  Все пак баш-мутрата МУ беше телохранител. Учил е усърдно.
  А, в този форум има маса "анти-комунисти", които МУ се кълнат във вярност. Че и на Пръмова, Цачева и прочие комунистически отломки, днес сглобили парията на милиционерите.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Как е възможно това да се случва днес?

  Tony
 9. 9 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Г-жа Лина Стоянова"

  Името на кмета е Галина Стоянова.

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Еми така е при демокрацията. Нека някой журналист честно да каже кога е имало по-голям натиск върху работата му - преди 10 ноември 1989-та или след? Ама честно - натиск със звънене по телефоните, тормоз и нареждания какво може, какво не може и кой да каниш в студио или да не каниш.
  Незнам защо, но почти съм сигурен, че отговорът ще е "след 10-ти ноември по-трудно се работи"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Димир Говедаров
  Димир Говедаров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Когато се пускат някакви данни от журналисти направили разследване би трябвало да се изслушат всички страни. В материала има много фактологични грешки, но това е допустимо, когато собствениците на една приближена до БСП медийна група, правят всичко за да оплюят общинското ръководство, защото не е избрало и преведжадало пари на тях, а на други медии. В Казанлък има два вестника, едно радио,и 6 информационни сайта. Регионалната телевизия е спряна, защото Булсатком отказва да я излъчва има още една онлайн радиостанция, която прави и излъчва новини. От тези медии общината е финансирала две. На едната плаща за изработка на рекламни материали, флайери и реклама във вестника, а на другата за поддръжка на сайта на ОбС. Според това проучване всички останали средства са давани на централни медии. Аз лично не смятам че някакви си мизерно 4 - 5000 лв. ще накарат журналистите от уважавани национални медии да си затворят очите и да слагат чадър над кмета. Другата фактологична грешка е че при цитираните инциденти с журналисти от МГ "Вис Виталис" не е потърсено мнението на останалата гилдия. Васил Самарски си използва партийните връзки, за да даде интервю пред БНР ( без да бъде излъчена друга гледна точка по този въпрос в "Хоризонт до обед" и за същия проблем бе коментирано в сутрешния блок на Нова Телевизия, пак без участие на представител от друга медия, който да представи друго мнение, освен това на потърпевшия, който е нещатен кореспондент на Нова телевизия. Ето защо не може да се говори за независимост дори и на големите национални медии, нито за представяне на плурализъм на мненията по даден проблем. И накрая завършвам с риторичния въпрос колко е струвало на Васил Самарски и на неговата медийна група очернянето на кмета Стоянова и на местния прокурор, завел преписката срещу журналиста Георги Манев, по Нова Телевизия и по БНР? И сега господин Самарски е областен лидер на БСП - Стара Загора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK