Съдът не трябва да прави услуга на ДОСТ

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанРегистрацията на ДОСТ, новата партия оглавена от Лютви Местан, е отложена вече три пъти от Софийски градски съд (СГС), заради "нередности" в документите представени от формацията преди повече от месец. Според Местан всички изисквания са спазени. Приложени са 9180 заявления за членство (при необходими 2500), като останалите документи са подредени в 47 тома (!). Въпреки че основният трудов стаж на лидера на ДОСТ – Местан, преди политическата му кариера, разбира се, е натрупан като учител, той все пак е юрист по образование (първоначално завършва българска филология, а след това и право). По всяка вероятност има и кой да го консултира. Така че предположението, че в документите все пак има пропуски, които случайно са убягнали от вниманието на ДОСТ, от самото начало трябваше да се изключи.


От Разпореждането на СГС, подписано от съдия Лилия Илиева, което беше публикувано вчера в медиите, става ясно, че съдът остава "без движение производството" и указва на "молителя" (т.е. ДОСТ) какво трябва да извърши в 7-дневен срок. В противен случай производството по начална регистрация ще бъде прекратено. ДОСТ е етническа партия. Тя, както съм писал на страниците на "Дневник", в никакъв случай няма да играе ролята на "доброто" ДПС, в която се опитва да се въплъти. Важен е обаче


въпросът за политическият ефект от драматизирането на процедурата по регистрацията
и превръщането й в сага.


Указанията на съда, въз основа на които трябва да бъде редактиран Уставът на ДОСТ, са пет на брой. "Молителят", например, трябва да посочи: "конкретно реформаторските сили в българското общество"; "конкретно дълбоките промени в Конституцията", с които партията ще се ангажира;


"способите, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи"


"пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието". Вероятно читателят се пита защо маскираният етнически характер на ДОСТ не събужда, на първо място, сериозни съмнения за нарушение на конституцията на България от 1991 г. Отговорът е във факта, че Конституционният съд вече се е произнесъл по подобен казус. С неговото Решение №4 от 21 април 1992 г. съществуването на ДПС, регистрирана през 1990 г. от СГС, е признато за легално и легитимирано, въпреки че шестима от съдиите в КС тогава приемат аргументите за противоконституционността на Движението.


Считайки че "духът вече е пуснат от бутилката" и става дума за fait accompli, сега СГС поставя на дневен ред други въпроси. За мен те имат своите основания. Проблемът е какво стои зад тях. От една страна, магистратът вероятно иска да се застрахова срещу обвинението, че е "пропуснал просто така" още една етническа партия на политическия пазар. От друга, не можем да изключим напълно влиянието на партийни интереси.


Дали последното е така или не няма значение.


От препъването или спирането на ДОСТ, изгода има най-вече ДПС


партията, която двадесет и шест години има железен монопол върху етническия вот в страната. Опасенията на Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ изглежда са, че ДОСТ може да успее да привлече гласовете на изселниците в Турция. С оглед на нескритата подкрепа, която южната ни съседка демонстрира за проекта на Местан, тези страхове не са признак на параноя. Някои могат да привидят и намесата на татуираната ръка на националистически и популистки настроени партии в работата на съда. Не мисля обаче че последните, ако действат зад кадър, биха инкасирали придобивки от стопирането на ДОСТ. Всъщност


националистите и етническите партии се нуждаят един от друг


Ако подобни действия са публични, тогава нещат стоят по друг начин. Така могат да се оберат овациите на публиката. Това беше и смисълът на поправките в Изборния кодекс, за които толкова настояваха от Патриотичния фронт, и които засягат интересите (визирам гласуването в чужбина, естествено) на ДПС и пред всичко на ДОСТ.


Това беше и прозрачната цел на Костадин Паскалев от БСП, който призова СГС да откаже да регистрира ДОСТ. Както вече посочих подобен отказ обаче ще има бумерангов ефект. Очаквано лидерът на ДОСТ, който усилено се опитва да капитализира върху травмата от Възродителния процес, контраатакува и обвини Паскалев в опит за намеса в правосъдието, навяващ спомени за тоталитарното минало. Не по-малко любопитен обаче е въпросът кой и защо пусна слуха, че "ЦИК ще се погрижи ДОСТ да не попадне в парламента" (жокер: историк и археолог известен с цветистия си език и изумителните си открития). Неслучайно, социологът Цветозар Томов определи тези твърдения като "идиотска клевета".


В заключение, с действията си СГС всъщност прави услуга, безплатен PR на ДОСТ. Местан и неговият екип очевидно са предвидили този сценарий. Те ще се опитват да извлекат максимални дивиденти от процедурата по регистрацията, чрез нейното театрализиране, като новороденият политически субект влезе в сценичния образ на злощастна жертва. Потенциалните избиратели на партията-мъченица няма да останат равнодушни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело

  Потенциалните избиратели на партията-мъченица няма да останат равнодушни."

 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съдът не трябва да прави услуга на ДОСТ

  Съгласен. Не трябва да отиваме и в другата крайност - да ги превърнем в мъченици.

 3. 3 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И защо бе Петьо ? Да не би ДПС да не е етническа партия ? И ако сега има по някой еничар за цвят , то когато я регистрираха през 1990 година в нея имаше само мюсулмани . Защо за ДПС да може а за ДОСТ да не може ? Съгласен съм че не трябва да има етнически парти, но вече има прецедент ! И докато за ДОСТ можем само да предполагаме каква партия ще бъде, то за ДПС вече имаме достатъчно данн, че е ОПГ(организирана престъпна група) на етническа основа, за политически рекет, купуване на гласове, нерегламентирано кадруване, използване на обръчи от фирми за точене на бюджета, за издигане на хора с нисък интелект на ръководни постове, за турцизиране на ромите, рапределяне на порции и т.н..

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Както обикновено кадесарите вместо да изпишат вежди, ще извадят очи. Толкова са им възможностите, такава им е мобилизацията в защита на агента Доган, такива са им резултатите - корумпирана и опоскана България.

 5. 5 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Корекция към № 3:"mils5656" "данн," - Да се чете "данни"

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ДПС-то ли има пръст в отлагането на регистрацията на тази партия? Като имам в предвид че магистратите са се клели във вярност на Пеевски, нищо чудно.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мдааа, съдът трябва да подкрепя проруските комунета от ДпС....?!

 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Етническа е всяка партия, за която един етнос гласува. Такава е и ДПС-то. Просто в конституцията трябва да се дефинира какво е етническа партия.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Считайки че "духът вече е пуснат от бутилката" и става дума за fait accompli, сега СГС поставя на дневен ред други въпроси. ..." Естествено! Щом дост се гаври със съда и ТРИ ПЪТИ!!! не може да внесе правилно записано заявление в съда на български език, съдът защо да не се изгаври с политиците му и да не им постави специфични условия? Това е прецедент- да нямат един адвокат/ най- вероятно- умишлено не са ползвали такъв- никой колега няма да се навие да способства за регистрацията на турска етническа политическа партия в България, независимо от размера на адвокатския хонорар/, който да напише един елементарен читав текст на заявлението!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#3:"mils5656"]Съгласен съм че не трябва да има етнически парти, но вече има прецедент ! [/quote] България не е в британската прецедентна система, а в романогерманската правна система. При нас НЯМА , НЕ СЪЩЕСТВУВА, правният прецеден и той НЕ Е източник на право!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Гневно

  Турция и Русия са в момента в криза, заради Сирия: Русия поддържа шиита диктатора Ал-башар, Турция с Ердоган и сина му поддържат Ислямска държава.

  За мен Лютви Местан е един умерен мюсюлманин, който се интересува поне малко от икономическото развитие на България. По принцип съм против партии на малцинствата и това не се е променило, всичко против Конституцията. В Германия се спазва, затова оставам там, искам законите да се спазват!

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  "ДОСТ е етническа партия."

  Чолаков, като пишете мислите ли? "Етническа" защото?
  Давам Ви и схемата за разсъждение:
  1. Учредители са .... (хайде да видим конституцията допуска ли някакво друго деление или се отнася само до българските граждани, като забранява всякаква дискриминация?)
  2. Членството в нея за представители на етнически групи, различни от тази на учредителите е забранено...
  3. Целите й са свързани само със специфични религиозни или етнически проблеми на ... (съответния етнос), като дейността й предпоставя противопоставяне с други "етноси";
  4. Създаването на т.н. "етническа партия" ще доведе до противопоставяне в едно хомогенно общество, свързано с прокламираните от конституцията ограничения - забрана за дискриминация.

  Апропо, знаете ли какво е "етнос"?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Актът на съдийката е колкото смехотворен, толкова и жалък. Без значение дали симпатизираме на Местан или не го харесваме. Съдийката, която търси теле под вола, а не буквата на закона, требе да бъде изпратена да гледа телетата. В краен случай да дои бика (Паскалев, Доган по избор). Колко му е човек да стане за резил.

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "Непукистка": Лилито е певица, но аз съм адвокат. Така, че- мерси за поканата, но не си права...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  [quote#14:"Lemmy"]Колко му е човек да стане за резил.[/quote]
  Тая отдавна вече е станала за резил. Пратили са я в "трета глуха", но сега може отново да изплува - не всеки ден се учредява партия с такива амбиции. Не всеки ден може да се дават указания на Местан, хаха...
  "Без движение" - любимата фраза на другарките "съдии"...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#12:"Непукистка"]3. Целите й са свързани само със специфични религиозни или етнически проблеми на ... (съответния етнос), като дейността й предпоставя противопоставяне с други "етноси"[/quote] Аууу- ама ти да не си техният "адвокат", който ТРИ ПЪТИ не може да напише едно елементарно заявление и за това съдът ТРИ ПЪТИ връща заявлението за поправка, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Да се регистрира в Турция като иска.
  Може и да му разрешат.

 19. 19 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Весело

  [quote#15:"Логика"]Лилито е певица, но аз съм адвокат. [/quote]
  Чети, а после пиши. Ще станеш за смях, ако не си станала вече, де.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#16:"Непукистка"]"Без движение" - любимата фраза на другарките "съдии"...[/quote] Хахаха- за 17 години, само 2 пъти съм имала такава резолюция на ИМ в горния ляв ъгъл, или други документи, депозирани от мен в съда За някои това може да е перманентно поведение съобразно писаниците им

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#19] от "Непукистка": Кажи, драга- защо само при теб любимата резолюция на съдиите е "Без движение", а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Без значение дали симпатизираме на Местан или не го харесваме.".
  Местан в случая няма значение, това е етническа партия и е противоконституционна.
  Точка.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  "Молителят", например, трябва да посочи: "конкретно реформаторските сили в българското общество"; "конкретно дълбоките промени в Конституцията", с които партията ще се ангажира;
  ------------------------------------------------------
  Я въпросната "съдия" да ни каже
  КОГА ЗА ПОСЛЕДНО е задавала по дело за регистрация
  от друг молител СЪЩИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ОТГОВОР ?!?!
  И ИМА ЛИ ДРУГА ПАРТИЯ ОТГОВАРЯЛА
  НА СЪЩИТЕ ВЪПРОСИ - било в устава си
  било в рамките на регистрацията ?!?!
  Толкова ОТКРОВЕН РУСКИ СТРАХ
  от нова, ГАРАНТИРАНО НЕ РУСКА ПАРТИЯ
  отдавна не е обземала КУКЛОВОДИТЕ
  и ЗАДКУЛИСИЕТО
  Кризисен Пи Ар като настоящата статия
  са само ДОПЪЛНИТЕЛНА илюстрация за
  наистина ГОЛЕМИЯ СТРАХ
  на РУСКОТО ЗАДКУЛИСИЕ в България
  от това,че вече в отработената
  РУСКА ПРОГРАМА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕ
  на българския политически живот
  вече има НЕ РУСКИ ВИРУС
  ха-хаааааа

 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като чета последното изречение, и във връзка с тезата за познанията на Местан и неговите юристи, стигам до извода, че пропуските в документите за регистрация са може да са допуснати от тях нарочно.

 25. 25 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #23
  Руското, та руското.
  Ми тази партия е протурска бе.

  Понимаеш...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Любопитно

  [quote#22:"theanalyser"] това е етническа партия и е противоконституционна.
  Точка. [/quote]
  Втора точка.
  ДПС не е ли етническа партия
  РУСКАТА АТАКА не е ли етническа РУСКА партия
  "б"СП не е ли и тя етническа РУСКА партия
  АБВ не е ли и тя етническа РУСКА партия......

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  До коментар [#22] от "theanalyser":

  За да обявиш когото и да било, че е етническа партия трябва да промениш конституцията из основи. Понеже по парламентарен път това няма как да стане, марш в шумата да сменяш системата чрез всенародно въоръжено въстание...

 29. 29 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Съдът не трябва да прави услуга на ДОСТ"
  Ама как, разбира се че услуги се правят на руските подлоги и комунистически мекерета! Никой, обявил че "нище" повече руска, постоянна преса в България и проявил, явно пристрастие към ЕС,
  да не очаква помощ от българска институция, още по малко от съд!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#19:"Непукистка"]Ще станеш за смях, ако не си станала вече, де.[/quote] Видно е кой е за смях- така и не ми отговори на коментар № 21

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#25:"theanalyser"]Руското, та руското.
  Ми тази партия е протурска бе.

  Понимаеш... [/quote]
  Никой не твърди обратното.
  И точно на фона на това,че е протурска,
  лъсва очевадния вече факт,че
  ДПС е ПРОРУСКА партия
  Турските служби СМЪКНАХА БУРКАТА
  от ДПС и отдолу лъсна
  КАЗАШКАТА ФУРАЖКА.
  От това е цялата истерия на ЗАДКУЛИСИЕТО

 32. 32 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #25
  Що пишете минуси - и достан ли е руска партия???

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #31
  Аха, ами не е руска ДПС, макар, че форумът на Дневник прие тази опорна точка от декември миналата година, но както и да е -
  блажени са вярващите.
  Но и да беше руска - ако те ухапе крокодил примерно, ти как ще се лекуваш.
  Ще дадеш и на кобрата ли да те ухапе на същото място.
  С цел да ти мине...

 36. 36 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#30] от "Логика":
  Това не е чат, драга. А и ти не си ми интересна - нито мислите ти, нито разсъжденията ти, още по-малко биографията ти, претенциите и хвалбите ти. Не можеш да се мериш не само с мен, но ще ти трябва известно време да го разбереш.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#36:"Непукистка"]А и ти не си ми интересна - [/quote] И ти не си интересна, провинциална "адвокатке", обаче ми е гот да те засичам, с което доказвам незнанието ти по основни, претендирани от теб компетенции Та казваш- не можеш да направиш разлика между заявление по ЗПП и ИМ по ГПК, а? Хахахаха

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Ако използваме аргумента "ad absurdum", то всяка друга партия - ГЕРБ, БСП, ДСБ и т.н. си е чисто "етническа", защото членовете им са преимуществено българи.
  Идеята да се спре вписването на ДОСТ от СГС работи в нечии интереси и превръща Местан в мъченик. Лилия Илиева трябва да се маха!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 39. 39 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #38
  Как разбра, че в ГЕРБ са предимно българи.
  Или другите.
  Навсякъде има и цигани и арменци и евреи и турци.
  Но не са конструирани на етнически принцип.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Регистрацията на ДОСТ, новата партия оглавена от Лютви Местан, е отложена вече три пъти от Софийски градски съд (СГС)
  _______________
  В компетенциите на конституционния съд е да заличи либерално-туркофонската ислямистка политическа формация като противоконституционна.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#38:"Непукистка"]Идеята да се спре вписването на ДОСТ от СГС работи в нечии интереси и превръща Местан в мъченик. Лилия Илиева трябва да се маха! [/quote]
  Така е.
  Това,че Местан се превръща в мъченик е най-малкото.
  Големият проблем е ЗАВИСИМОСТТА на т.нар.
  "съдебна" система и т.нар."независим" съд
  в ПРИДАТЪК КЪМ РУСКОТО ЗАДКУЛИСИЕ
  и ИЗПЪЛНИТЕЛ НА НЕГОВАТА ВОЛЯ
  Това вече НЯМА КАК ДА СЕ ПРИКРИЕ
  пред партньорите ни в ЕС и НАТО

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#36] от "Непукистка": Поне знаеш ли какъв порок обичайно се крие зад резолюцията "Без движение"? Какво точно не е вписало/ описало лицето , изготвило писменият документ и на правни основания се поставя тази резолюция ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#38:"Непукистка"]Ако използваме аргумента "ad absurdum"[/quote] Пробвай да използваш такъв аргумент, та съдът съвсем да те пореже

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Спомням си сагата на НДСВ около регистрацията - тогава пак беше същата измислена история. В техния случай никой за нищо не им пречеше, обаче те спретнаха един фарс, че не ги пускат да се регистрират и матряла клъвна и си ги избра.
  Сега е същото - ръчкат електората на ДПС/Дост, че да гласува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Статията е пълна с глупости!
  Чудя се, какво гледа Главния редактор.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Любопитно

  [quote#31:"Hawaii"]ДПС е ПРОРУСКА партия
  Турските служби СМЪКНАХА БУРКАТА
  от ДПС[/quote]
  Всеки който не е либерален ислямизиран туркофон като върхушката в партията финансирана от Ердоган - ДОСТ значи е слуга на Кремъл или как ??

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Весело

  [quote#39:"theanalyser"]Но не са конструирани на етнически принцип.[/quote]
  Хехех... Големи "разбирачи"и се извъдихте, брей! Кога и откъде разбра как точно е "конструирана", след като се вписват по един и същи закон? Що те питаш някои другарки, които са се развихрили с логореята си тук напълно извън темата?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 48. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  [quote#44:"Darth Plagueis"]Спомням си сагата на НДСВ около регистрацията - тогава пак беше същата измислена история. [/quote]
  ++++++++
  Много точно! Мислех си точно за същото, но ти ме изпревари.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "Непукистка": Мдааа- сега разбирам - масово използваш [quote#38:"Непукистка"]аргумента "ad absurdum"[/quote] при изготвяне на всякакви писмени документи и за това съдът масово те реже и ти поставя резолюция" Без движение" на изготвените от теб писмени документи Ако процесуалното ти представителство е на това ниво- леле ма мале- клиентите ти трябва да бягат като опарени от теб Сега е времето да си признаеш, че не си адвокат и че нямаш клиенти...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За мен най-интересното в тази история е изказването/инструкцията на Костадин Паскалев - виден член на БСП, споменаван дори за кандидат за президент. Недопустимо е член на ръководството на политическа партия да казва на съда какво да решава. Това е груба намеса на политик в работата на съда. Май другарите ги е страх, че може част от българските турци да не гласуват за ляв кандидат-президент.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#47:"Непукистка"]Що те питаш някои другарки, които са се развихрили с логореята си тук напълно извън темата?[/quote]
  Кое е извън темата, МА- твоят върла некомпетентност или нещо друго? Ти кога видя автентичният текст на заявлението на дост, кога му направи правен анализ, кога видя съответствие/ несъответствие с изискванията на ЗПП, кога стана съдия, кога започна да критикуваш работата на съда,м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Ако бяха написали, че ще работят за руско-българската дружба от векове за векове, дали щяха да задават други въпроси?

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#47] от "Непукистка": Виж си чл.15 ал.3 от ЗПП
  ЗПП Чл. 15. (3) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) За регистрация политическите партии са длъжни да представят в съда:
  1. учредителна декларация;
  2. протокол от учредителното събрание;
  3. устав на партията;
  4. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) списък, съдържащ трите имена, ЕГН, постоянен адрес и саморъчен подпис на не по-малко от 500 членове - учредители на партията, граждани с избирателни права съгласно българското законодателство;
  5. декларации за индивидуално членство по чл. 11;
  6. нотариално заверени образци от подписите на представляващите политическата партия;
  7. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове;
  8. нотариално заверена декларация от ръководството на политическата партия за автентичността на документите по т. 3, 4 и 7;
  9. удостоверение за уникалност на името.
  Чл. 16. В едномесечен срок от подаването на молбата по чл. 15, ал. 2 Софийският градски съд в открито заседание с призоваване на молителя и при участие на прокурор разглежда молбата по реда на Гражданския процесуален кодекс, като се произнася с решение в 14-дневен срок от заседанието.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Ако ги бяха регистрирали тихо и мирно, съдът щеше да направи услуга на всички. Нямаше да слушаме месеци наред кой бил крив и кой прав.

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#14:"Lemmy"] Съдийката, която търси теле под вола, а не буквата на закона, требе да бъде изпратена да гледа телетата. В краен случай да дои бика [/quote]
  Въпросната съдийка се пенсионира след месеци. Що да не приеме един як бонус от доганя? Според мен ДПС е на изчезване. Не мисля че турците/изселниците/ в Турция биха гласували за ДПС. Ще вземат най-много 4-5% на едни парламентарни избори. И това е добре.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Възниква въпросът- защо съдията да не може да задава уточняващи юридически въпроси на пр. осн. чл. 15 ал.3 т.1 от ЗПП, ако е формирала лично убеждение, че в него има неизяснени моменти от юридическа гледна точка?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Указанията на съда, въз основа на които трябва да бъде редактиран Уставът на ДОСТ, са пет на брой.."
  ЗПП Чл. 14. (1) Уставът на политическата партия съдържа: 3. целите и начините за постигането им;
  Е- какво незаконосъобразно има в разпореждането като съдийски акт, с който се оставя без движение молбата за регистрацията на дост като пп въз основа на ЗПП?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всичко ни се случва в нашата държава,защото народа не го е еня за собственото му настояще и бъдеще!Живуркането,мрънкането,политиканстването и непукизма станаха норма на поведение в ежедневието ни.Етническите и всякакви други партийки никнат като гъби,защото потенциалния им електорат е лесно манипулируем и подаващ се на контрол,а основната ,будната,интелигентната част от народа ,стои отстрани и гледа как всичко се срива и как разни измекяри и пишман политици ходят по главите ни.Оставили сме се да избираме между боклук и смет/ако въобще има разлика/ ,между окопитилите се червени кхмери и окопалите се разни олигарси,мутри и десесари.Основният принцип в държавата е разделяй и владей!Няма по-разделено общество от нашето и не защото сме глупави,а защото всичко ни дойде изневиделица и ние се стреснахме вкупом,но опитната червена шайка,която също си глътна езика много бързо се окопити и си върна бързо позициите,а ние останахме безропотно да си влачим хомота на послушната рая.


 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#56:"Логика"]лично убеждение[/quote] вътрешно убеждение, разбира се- грешката е моя.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#58] от "matera": Не съм съгласна. Съдията е постъпила законосъобразно, формирала е вътрешно убеждение съгласно постъпилите при нея изискуеми законово документи за регистрацията на дост и има уточняващи въпроси по 1 от основните документи за регистриране на една политическа партия- нейният Устав. Именно Устава е този, чийто текст доказва дали една партия е създадена на противоконституционен етнически принцип или не. Така, че- тази статия е буря в чаша вода. Целта е да се вдига неоправдан шум и да се внушава корумпираност и невежество на съда- нещо, което не е вярно.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  [quote#46:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Всеки който не е либерален ислямизиран туркофон като върхушката в партията финансирана от Ердоган - ДОСТ значи е слуга на Кремъл или как ?? [/quote]
  Тоест, ДПС не е либерална ислямизиирана туркофонска партия или как?

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...той все пак е юрист по образование (първоначално завършва българска филология, а след това и право). .." Лицето представило ли е :1. диплома за завършено висше юридическо образование 2. Удостоверение за юридическа правоспособност от МП? На какво основание се твърди, че лицето местан е правоспособен юрист? На основание недоказаните му твърдения, че е юрист, ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  [quote#55:"достатъчно"]Не мисля че турците/изселниците/ в Турция биха гласували за ДПС. [/quote]
  Изселниците в Турция гласуват масово за ДПС, а ако не се впише партията на Местан, няма да имат никаква алтернатива, освен пак да гласуват за ДС-партията на Доган. От друга страна, нали уж и Касим Дал беше алтернатива на ДПС?! Какво се случва, че в Турция партията му има само 470 гласа всичко на всичко? Възможно ли е т.н. "български турци" да са изнудвани чрез роднините си в България, които ДС е стиснало здраво за гушата?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 64. 64 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  От тези 2 партии ДПС и ДОСТ,мисля,че ДОСТ е по-достойна.ДПС бе създадена от комунистите и обслужва техните интереси и на лицата,свързани с комунистите и путинофилите!

  Tony
 65. 65 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ДОСТ няма място в БГ политика .Това са радикални хора ,който само ще разделят още повече обществото на верски принцип.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  [quote#65:"tamplierr"]Това са радикални хора ,който само ще разделят още повече обществото на верски принцип.[/quote]
  Тъй де....
  Вместо единна вяра в ПутинизЪма
  ще разделят обществото на българските турци
  и с вяра в ЕрдоганизЪма....
  Я карайте с РУСКИТЕ ДПС-БСП-Атака-АБВ-нФСБ
  И никакво разваляне единството на
  ВЯРАТА В ПУТИНИЗМА....

 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Статията напълно следва коментара ми от преди два дни. Мога да се съглася, че ДОСТ има интерес от скандала! Но и други също. ДОСТ и ДПС са в явно противоречие с конституцията, но странно никой не иска да я редактира в тази и част. Защо ли? За да бъдат държани в зависимост определени хора и партии?
  И тогава и сега във фокуса на вниманието ми беше съда.
  Тези искания на съда са в пряко противоречие за независима и безпристрастна позиция на съдията. С тези си действия и политици и съдии изпадат в цуг-цванг. България ще продължи да страда от продажните си политици.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  дост си е протурска партия ясно е!
  ама за такава се представяше и ДПС, че и същия местан му бе шеф немалко време и правеше протурска агитация.
  но сите псевдопатриоти си мълчаха. що ли? Щото тогава путин и ердоган бяха заедно!
  ама сега путин и ердоган се скараха, местан зае страната на ердоган и маските паднаха - доган се разкри че е путинска подлога
  с две ръце съм за забрана на ДОСТ!
  но само ако забранят и ДПС и проруските: Атака, АБВ, МВРО, НФСБ, че и БСП!
  иначе се мери с различен аршин!

 69. 69 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "Логика":

  ++++++
  Много правилно. Те кинтите трябва да се "излапат" от Местанчо. Като не може да си плати за качествени юристи, които да му направят качествени документи - къде е тръгнал ? Тъп нещастник. Като ще влизаш "в голямата игра" си плащаш "входа". Ама от глупав начален учител , какво да очаквате ? Това му е нивото. Те нашите турци бързо ще го усетят , че от него нищо не става. Един откровен глупендюр , който плещи общи приказки. Майтап.

 70. 70 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Затова пък съдът ще направи услуга на ДПС и оттам на БСП.

 71. 71 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "aralambi":

  Донякъде сте прав. Но не съвсем.
  Ни го знам Паскалев, ни съм го виждал. Но той е изказал мнение и становище, а СЪДЪТ решава. В края на краищата СЪДЪТ ще реши - не вие или аз. Трябва да се научим, че дали ни харесва съдът или не - той решава и отсъжда. И сме длъжни да приемем какво СЪДЪТ ще отсъди.
  Прав сте, че Паскалев като виден ляв комунист или не знам какво НЯМА ПРАВО да внушава на съда какво решение да взима (па кой е той?) ама толкова му е акъла, за съжаление. То македонец, македонец, ама да грабне пушката да бега да гони нелегалните мигранти а не да обяснява като как да се организира държавата.

 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hawaii":
  ++++++ Явно съда се гаври с кандидат-партийците! Независимо дали съм фен или противник на Местан..... съда постъпва долно и некоректно. Но какво се чудя, до 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#69] от "gosho3":
  Гошо, залагам 1000 лв, че Местан е много по-образован и грамотен от теб!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 74. 74 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "chichka":

  Залагай веднага 1000 лв. Ама веднага !
  Да си покаже магистърската диплома (аз моята ще я сложа на масата) и да седнем, ама на ръка да пишем на 4 езика и след това да ни изпита една независима комисия от Кеймбридж по политически процеси, науки, икономика, право и др. Аха и да го попитам служил ли е в българската армия да защитава Родината. Защото не знам коя е неговата. Или е само тъпия Павел с проскубаната брадичка.
  Защото по време на т.нар. Сирийска криза 1958 г. - били са блокове - НАТО, Варшавски договор и цялата бронетанкова мощ на славната българска армия се вдига - около 160 танка на 3-та бойна армия (в която и аз съм служил) и тръгва към южната граница да пази Родината, един от 3-мата командири които са я водили, може би е бил баща ми. И 18 танка спират с механик - водачи от турски произход. Питат ги "какво става" - отговор "ние не можем да воюваме със своята Родина". Махат ги. Оттогава до 1989 г. в 3-та бойна армия няма механик-водач или нещо подобно на бойна машина от небългарски произход. Това малко така историческа информация.
  Иначе Павелчо да си скубе брадичката и да ходи по разни възродителни, невъзродителни или полувъзродителни процеси, по разни чешми и т.н., да хълца на воля и да си живее живота.

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#74] от "gosho3":
  Ами защо тогава простееш в поста си? Така ти е интересно? А с партията на Местан съда ще се гаври "по устав", спомняш ли си? Тези тълкувателни обяснения, които му искат ще върнат устава за нов прием в нова учредителна конференция.... и кръга започва отначало.
  А това за механик-водачите на танковете не го знам дали е факт, но на бойните кораби също нямахме мехмедовци! Бях ЗКПЧ на кораб.
  Желая лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK