Инатът на магаретата

Лонг Бийч, Калифория, 6 юни, 2016 г.: Моментът, в който Хилари Клинтън съобщи на привържениците си, че е достигнала нужния брой делегати, за да стане първата жена кандидат-президент на основна политическа партия в американската история

© Христофор Караджов

Лонг Бийч, Калифория, 6 юни, 2016 г.: Моментът, в който Хилари Клинтън съобщи на привържениците си, че е достигнала нужния брой делегати, за да стане първата жена кандидат-президент на основна политическа партия в американската история6-6-6-16.


Това не е конспиративна нумерология, а часът и датата, когато Хилари Клинтън обяви, че е достигнала магическия брой от 2383 делегати по време на последния си митинг от първичните избори в Лонг Бийч, Калифорния. Сметката бе направена от "Асошиейтед прес" минути преди събитието. Тя бе потвърдена от няколко медийни организации по-късно в понеделник и дори показа, че Клинтън прехвърля прага с един делегат.


"Почти на ръба сме на исторически – исторически, безпрецедентен! – момент", каза Клинтън пред няколко хиляди възторжени привърженици. "Но имаме още много работа да свършим, нали?" веднага добави почти винаги премерената бивша дипломатка.
Второто определено е факт. Има да изтече още вода, преди да мога да си заплюя лично свидетелско присъствие на момента, в който първата жена в американската история става де факто кандидат на една от двете основни партии. Във вторник се решава надпреварата в последните 6 щата, включително в най-големия, Калифорния. След това до формалната номинация във Филаделфия остават 50 дни, през които също много може да се случи. Да, Клинтън изглежда почти сигурна – но нека ви припомня, че така е от март насам. Тя все не може да се справи с неуморния Сандърс и неговите предани поддръжници. Междувременно пред невярващите очи на всички Доналд Тръмп закова лидерите на Републиканската партия като пеперуди в хербарий и е на път да се обзаведе с възможно най-радикалния електорат в скорошната история на президентските избори.


Към момента 571 е броят на т.нар. свръхделегати, които би трябвало да гласуват за Клинтън във Филаделфия. Сандърс има само 48 такива. Неговата сметка е, че ще обърне вота на достатъчен брой партийни функционери. Това може да се случи по два начина: или ако сенаторът от Върмонт спечели зашеметяващо популярния вот (нереалистично да се очаква), или ако кандидатурата на Клинтън изведнъж излезе от релси (например, ако разследването на ФБР за сървъра ѝ като първи дипломат роди някаква сензация, или нещо изскочи покрай фондацията ѝ с Бил Клинтън). Всъщност има и трети сценарий: ако Демократическата партия внезапно осъзнае, че Сандърс е по-добрият ѝ кандидат срещу Тръмп. Той е вероятен само като следствие от втория вариант, обаче.


Във вторник се разиграват последните 694 делегата от общото тесте. За разлика от републиканците, при които победителят в доста от щатите прибира всички представители там, демократите използват пропорционална система. При очаквания паритет, който според допитванията се очертава в Калифорния, Сандърс не би могъл да обърне нещата драматично в своя полза, дори и да победи. Да, спечелената надпревара в най-големия щат, който за пръв път от десетилетия насам изобщо е от значение в първичните избори, ще увеличи още повече вече впечатляващото влияние на независимия сенатор от Върмонт. Той със сигурност ще бъде сред тримата най-слушани лидери в партията, чийто член дори не е. Не е ясно обаче дали Сандърс ще се задоволи с това. Той вече обеща, че ще проточи битката до конгреса в края на юли. Неговата кампания постоянно говори за "инерция", което предполага победа в Калифорния, и затова Клинтън не искаше да всява в понеделник увереност у поддръжниците си, за да не си останат вкъщи с фалшива сигурност в крайния успех.


Ако загуби във вторник, Сандърс няма много място за маневриране, преди да бъде обвинен, че източва излишно енергията на демократите, която би трябвало да се обърне срещу Тръмп. В този смисъл е бил и разговорът му през уикенда с президента Барак Обама, който се кани да обяви пълната си подкрепа за Клинтън. В това няма да има особена изненада. Белия дом просто изчаква за най-ефектния момент за това съобщение. По същото време преди осем години Клинтън прие загубата си в първичните избори и подкрепи номинацията на бъдещия президент.


Това са сметките и очакванията в момента, но какво ли в тези избори се вписва в разумните прогнози? В понеделник настроението на Сандърс беше определено бойно. Кампанията му веднага излезе със становище, че медиите са прибързали с аритметичния си извод за неизбежната победата на Клинтън. Свръхделегатите не бива да се броят преди конгреса през юли според партийните правила, припомниха хората на Сандърс. Това е така, но "Асошиейтед прес" и Си Ен Ен питаха един по един тези функционери кого ще подкрепят и така стигнаха до извода за общия брой. Да не пропуснем и иронията в това, че стратегията на Сандърс разчита на партийната машина, която доскоро громеше с безпощадна методичност (включително като обяви лична война на председателката на националния комитет на демократите Деби Васерман-Шулц).


Съвсем предвидимо Тръмп повтаря отново и отново, че "Хилари е за затвора". Фланелки с такъв надпис (на които вместо Hillary for President пише Hillary for Prison) се забелязваха на митингите и на Тръмп, и на Сандърс

© Христофор Караджов

Съвсем предвидимо Тръмп повтаря отново и отново, че "Хилари е за затвора". Фланелки с такъв надпис (на които вместо Hillary for President пише Hillary for Prison) се забелязваха на митингите и на Тръмп, и на Сандърс


Сенаторът от Върмонт има и друга постоянна теза, която използва по време на собствения си последен митинг в Сан Франциско. "Щат по щат", каза Сандърс, "аз побеждавам Тръмп, когато се изправя срещу него лице в лице". Това не е далеч от истината и се вписва в третия сценарий по-горе, особено в случай на извънредна ситуация. Независимите избиратели са по принцип далеч по-склонни да отидат при Сандърс, отколкото при Клинтън в момента. А колко от тях ще предпочетат Тръмп предстои да видим. Сблъсъкът между бизнесмена и сенатора би бил епичен точно поради факта, че каквото и да кажем иначе, нито един от тях не е директен продукт на съответната партийна машина. Това е нещо незапомнено и вероятно неповторимо. Заради това отказът на Тръмп да излезе в дебат срещу Сандърс преди вота в Калифорния беше посрещнат с неодобрение от всички, освен от кампанията на Клинтън.


А тя има наистина много, много работа. Въпреки историческото значение на кандидатурата ѝ, Клинтън също носи твърде много пасиви, както съм писал тук многократно. Непопулярността ѝ става понякога предмет на интересен хумор. Така например социалните медии подхванаха преди няколко седмици един доста забавен некролог – ако това е уместно да се каже – публикуван в Ричмънд, щата Вирджиния. В него пише, че изправена пред перспективата да избира между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, 68-годишната Мари Ан Олфренд Ноланд предпочела да "премине във вечната любов на Господ". Ето едно семейство, което успява да намери повод да се усмихне дори в такъв тежък момент!


Това едва ли може да се каже за губернатора на Вирджиния Тери Маколиф, за когото изтече информация, че е разследван от ФБР. Властите се интересуват от пари за кампанията му, получени от китайски бизнесмен. Маколиф е бивш партиен лидер на демократите и се смята за много сериозен съюзник на Клинтън, спряган дори като потенциален кандидат-вицепрезидент. Не искам да намекна нищо, но предишният губернатор на Вирджиния (републиканец) сега излежава две години за корупция.


Проблемите на Маколиф са малка част от тревогите на Клинтън в момента. Преди седмица генералният инспектор на Държавния департамент заключи, че тя е нарушила правилата за боравене с електронната поща като първи дипломат. Клинтън е използвала домашния си сървър за официална кореспонденция, потенциално излагайки я на риск да бъде открита от шпиони-хакери. Няма данни информация да е изтекла, нито пък тя е обвинена в нещо. "Имейлгейт" обаче е източник на несекващи политически проблеми за Клинтън. Съвсем предвидимо Тръмп повтаря отново и отново, че "Хилари е за затвора". Фланелки с такъв надпис (на които вместо Hillary for President пише Hillary for Prison) се забелязваха на митингите и на Тръмп, и на Сандърс – както и през улицата сред много вялия протест срещу нея в понеделник.


Другата голяма опасност за Клинтън продължава да идва от опасението, че привържениците на Сандърс наистина няма да се преориентират и просто ще си останат в къщи на изборите през ноември. Самият сенатор им дава тон, като твърди, че Клинтън ще трябва "да се докаже като кандидат", а не той да я подкрепя. Разбира се, в политиката много неща се казват, а после се говори обратното, и неговата резистентност вече си е запазена марка, така че това може да се промени. Моите сравнителни впечатления между привържениците на Сандърс и Клинтън са, че неговите са много нахъсени, но някак си разпилени, идеалистични, недостатъчно организирани. Те не са толкова култ (като тези на Тръмп например), колкото курс по йога. Клинтън, от друга страна, създава усещането за бюрократична стабилност като училищна директорка. Може да е недолюбвана от много хора, но родителите все пак ще изпратят децата си при нея. И дори май си я харесват като възпитателка.


Миналата седмица Клинтън произнесе една от най-добрите речи в кариерата си, когато в Сан Диего говори за външната политика и националната сигурност. Тя не спомена Сандърс изобщо и предпочете да наблегне на опита си като държавник. Тя бе незапомнено агресивна към Тръмп, като го захапа с няколко блестящи изречения. Не съм сигурен дали Клинтън ще спечели, ако сведе дебата до неговото обичайно ниво на лични обиди и прякори. По-скоро не, обаче няколкото пъти, когато го направи в Сан Диего, бяха определено развеселяващи. Например, когато се подигра на неговото изказване, че имал добри познания за Русия, понеже е прекарал няколко дни на "Мис Вселена" в Москва. Неудобно ми е да си призная, но както всички и аз вече свикнах всеки ден да има нещо ново в тези безпрецедентни президентски избори. Ако ще е реалити шоу, поне да е шоу.


Клинтън вече трябваше да спечели няколко пъти и това все се отлагаше. Последният вторник на първичната надпревара може да сложи точка, запетайка или многоточие за нея.


Пет месеца минаха бързо и още пет ни чакат.
________
Всички резултати от първичните избори намерите тук.


Отлично направена карта може да намерите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 237 Неутрално

  6-6-6-16
  Не означава нищо.

 2. 2 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Не е лесно!

  Мъжът ти да разбомби европейска държава и да я за*ере с обеднен уран, после да го обслужат публично в Оралния кабинет, после ти да станеш де факто президент по времето на Обама І, да разбомбиш най-успешната северноафриканска държава и публично да се смееш над смъртта на лидера й, после тамошните борци за демокрация да изнасилят и убият американския посланик в нея, и накрая да искаш пак да станеш президент, за да направиш мъжа си първа дама...Чудничко!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Драма засега няма...
  Но наесен ще стане интересно,
  когато Тръмп я хване на тесно...

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Светът да не чака нищо добро нито от Тръмп, нито от Клинтън.
  Реднек-аналога на Путлер срещу либерас*-толерас* баба , разбомбила Либия.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не знам почти нищо друго, освен едно: Тази година САЩ като държава са застанали в центъра на един политически кръстопът и не знаят накъде да тръгнат. Което не е било откакто се интересувам от политика, а това е някъде от около 1941 година.

 6. 6 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ако американската Меркел стане президент, нищо добро не чака Америка, Европа и света....

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Преди седмица генералният инспектор на Държавния департамент заключи, че тя е нарушила правилата за боравене с електронната поща като първи дипломат."

  Не е нарушила правилата, Христофоре, а е нарушила законите. За тези нарушения си има строги закони по които всички други биват осъждани.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Защо не написа, Хирстофоре, че Хилъри от седем месеца чете само написани речи на телепромптера и не се е явила ни на пресконференция, ни някъде другаде, където хората да могат да й зададат въпрос? Знаеш ли какво говори това? Че бабетът вече е изперкала и от кампанията й се страхуват, че ако някой й зададе въпрос ще оплеска работата.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  А иначе Клинтъница натрупа големи познания за света докато обикаляше да търси пари и да си предлага услугите на чужденци срещу солидни подкупи. Проблемът е, че от такива познания файда за Америка няма.

 10. 10 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хилари може да е всичко, ама да предпочиташ тоа кретен тръм, трее наистина да си ноо, ама ноооо избужшен и тъп...

 11. 11 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Стойностна статия която казва всичко, написана от един много добре запознат със ситуацията човек.

  Stupid people make me sick
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  На г-жа Клинтън ще бъде доста трудно да управлява със стария икономически екип. Очевидно ще трябва да се направят отстъпки заради привържениците на Б. Сандърс и сините якички на Д. Тръмп.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Другата голяма ОПАСНОСТ за Клинтън продължава да идва от ОПАСЕНИЕТО..."

  Неелегантно.

 14. 14 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2102 Весело

  Еееех, къде е сега Стефан Савов - мир на душата му - като представител на българската Демократическа партия да иде на конгреса на Републиканците!

  Никола Йорданов
 15. 15 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Йорданов":Българската Демократическа партия и Републиканската партия в САЩ са членове на Международния Демократичен Съюз, което е нещо като десен Интернационал.Демократите бият по-скоро към ПЕС на Станишев.Едно време и аз бях леко учуден ,ама после ми се разясни ,не подвеждайте по имената.Сега друг въпрос е дали нашата Демократическа партия все още е жива ,но така или иначе Савов беше на правилното място.

 16. 16 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Клинтън няма никакъв шанс да стане президентка! Понеже американците са уморени от най-слабият американски президент, Обама!

  От слабост дори рита врати в Белия дом!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#2] от "onemanband":

  След всички фамилни и лични провали,госпожата смята, че е достойна за президент на тази огромна страна. Това е да нямаш реална самооценка.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Весело

  Ся отпусна ли жилата, таварисч Chris? Твойта годзила спечели преди економедията да ти пусне кахърното антрефиле. Чисто технологичният пропуск говори за медиен запек, ама нейсе. Айде, наздраве! Най подире вземи да се избавиш от натрапчивата мисъл, че пред невярващите очи на всички Тръп отвял съперниците си. Ти не си "всички", ръйш.

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#2:"onemanband"]Не е лесно! [/quote]
  Не е трудно! Важно е не какво правиш, а как го представяш. Първо, Били не бомбеше, а обогатяваше югославската земя с тор. Второ мис Люи не е обслужвала Били, а го е насилила; САЩ са велика демокрация и всеки може да изнасили или убие президента си. Трето, не са бомбили и в Либия, действали са като метеоролози, предупредили са, че арабската пролет идва, а градушката е ударила от сеялките на Саркози и Къмпани. Колкото до мъжете "първи дами" няма да са много актуални. Ние си имаме такава от няколко години и до последно си я чукаме, по челото де. Последно я изчука Радань.

 20. 20 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Пак ще кажа - демократите ще успеят да издигнат единствения човек, който всъщност може да загуби от Тръмп.
  Толкова не им увря тиквата, че хората искат промяна и Хилъри, която просто предлага "още от същото" е най-неподходящия кандидат.
  Щом един социалист (в Америка, не другаде), който нито е член на партията, нито беше известен допреди година има по-големи шансове срещу Тръмп според абсолютно всяко проучване, правете си сметката.
  Всъщност за това си има графика - Тръмп и Клинтън бият всякакви рекорди по непопулярност, даже сред качествена конкуренция на изкуфелия МакКейн и Дъб'лЯ...
  http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/05/daily-chart-19

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Весело

  В интересни времена живеем...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  И какво с магаретата? Май не е добре да наричаш някого магаре, макар и само с намеци.

  Еретик
 23. 23 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#10] от "maane":

  Тръмп , пише се с "п", не е кретен, а " Американската мечта", към която строшват крака, всички играчи в Лотарията за зелени карти. Той е успелият в житейската битка, посредством талант, риск, упорство и да умееш да си на нужното място в точното време. Или , както го е написал Хайтов, "Едно е да искаш, друго и да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.". Останалите са ояли се чиновници и богати наследници.

 24. 24 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#23:"реалист"]До коментар [#10] от "maane":

  Тръмп , пише се с "п", не е кретен, а "Американската мечта", към която строшват крака, всички играчи в Лотарията за зелени карти. Той е успелият в житейската битка, посредством талант, риск, упорство и да умееш да си на нужното място в точното време. Или , както го е написал Хайтов, "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.". Останалите са ояли се чиновници и богати наследници. [/quote]

 25. 25 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#23] от "реалист":

  Хилари може да е всичко, ама да предпочиташ тоа кретен тръм, трее наистина да си ноо, ама ноооо избужшен и тъп...

 26. 26 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "реалист":

  Хилари може да е всичко, ама да предпочиташ тоа кретен тръМ, трее наистина да си ноо, ама ноооо избужшен и тъп...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK