ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален

ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален

© ReutersЕвропейски съюз без Великобритания ще бъде финансово по-беден, по-малко икономически либерален и в по-малка степен свободно търгуващ, по-малко атлантически и по-слабо отворен към бъдещо разширяване, пише Пол Тейлър за "Ройтерс".


Гласуване за напускане на 28-членния ЕС в референдума на 23 юни не само ще нанесе тежък удар върху вярата на съюза в себе си и върху международните му позиции, лишавайки го от втората най-голяма икономика в него и една от двете главни военни сили. То също така ще пробие дупка в общия бюджет на ЕС и ще наклони баланса от открита, конкурентна икономика, каквато желаят Холандия, Швеция, Ирландия и централноевропейските страни, към протекционизъм и по-строга регулация.


Дори заклети европейски федералисти признават, че Великобритания има значителен принос в отварянето на вътрешния пазар на общността, в налагането на ориентирана навън външна политика и в утвърждаването на обща прагматична, основана на опита административна култура.
"Ние ще загубим присъщи на Великобритания ключови ценности - нейната глобална
геополитическа визия, здравия й икономически усет, финансовото и юридическото й ноу-хау", каза Силви Гулар, френска депутатка в Европейския парламент от центристката група на либералните демократи АЛДЕ.


Премиерът Дейвид Камерън се опитва да убеди сънародниците си да подкрепят членството в ЕС

© Reuters

Премиерът Дейвид Камерън се опитва да убеди сънародниците си да подкрепят членството в ЕС


Радетелите за по-дълбоко интегриран политически съюз, центриран около еврозоната с 19 страни членки, не биха имали причина да се радват, защото евроскептиците и на други места биха получили стимул да настояват за техни собствени предоговаряния (за условията за членство) и за референдуми.


"Истинската опасност не е свързана с оставането или не в ЕС (на Великобритания), а вот за напускане, който може да даде тласък на разпадането на целия Европейски съюз", каза бившият белгийски премиер Ги Верхофстад. Убеден федералист, той бе представител на Европейския парламент в преговорите между британския премиер Дейвид Камерън и другите лидери на ЕС през февруари, които приключиха със споразумение Великобритания да бъде изключена от поставената в договора за ЕС цел за "все по-тесен съюз".


"Брекзит ще породи разговори за дезинтеграция, а не за интеграция на ЕС", се казва в изследване на базирания в Лондон Център за европейска реформа.


Вярно е, че голяма част от времето и енергията на ЕС през следващите две или повече години ще бъде погълнато от препирни около условията за изтеглянето и бъдещите отношения на Обединеното кралство с блока. Отделно от това историческата френско-германска ос в ЕС изглежда твърде слаба за постигане на съгласие за каквото и да е силно укрепване на еврозоната, поне не преди следващите избори в двете страни през 2017 г.


"Истинската опасност не е свързана с оставането или не в ЕС (на Великобритания), а вот за напускане, който може да даде тласък на разпадането на целия ЕС", смята Ги Верхофстад

© Associated Press

"Истинската опасност не е свързана с оставането или не в ЕС (на Великобритания), а вот за напускане, който може да даде тласък на разпадането на целия ЕС", смята Ги Верхофстад


"Не смятам, че Европа може да се трансформира и да направи смел скок към интеграция при сегашния състав от политически актьори. Може би при техните наследници", каза Гулар.


Непопулярният френски президент Франсоа Оланд е в последната година от мандата си, а германският канцлер Ангела Меркел е с вързани ръце поради вътрешната съпротива срещу наплива на бежанци и срещу поемането на повече рискове, свързани с южните страни от еврозоната.


Силова динамика


Силовата динамика на европейското лидерство ще се промени, ако Великобритания напусне. Германия ще загуби една противотежест на застъпваната от Франция политика на по-голяма намеса на държавата в икономиката. Франция ще загуби главния си партньор за военни мисии на ЕС в Африка и на други места. Европа може да се окаже по-малко склонна да се противопоставя на Русия или да действа в по-тясна връзка със САЩ.


ЕС ще остане разделен на мнозинство от страни, приели общата валута - еврото, и на малцинство, които още не са се присъединили към еврозоната или желаят да останат извън нея. Но тези страни без еврото - Швеция, Полша, Чехия, Унгария, България, Румъния и Хърватия - ще имат по-слабо влияние без присъствието на Великобритания като главен финансов център извън зоната на единната валута.


Обединеното кралство е третият най-голям вносител (в бюджета на ЕС) след Германия и Франция, плащайки 9.23 млрд. евро годишно повече, отколкото е получавало в периода 2010-2014 г.

© Reuters

Обединеното кралство е третият най-голям вносител (в бюджета на ЕС) след Германия и Франция, плащайки 9.23 млрд. евро годишно повече, отколкото е получавало в периода 2010-2014 г.


Според Гюнтрам Волф - германски икономист, оглавяващ икономическия мозъчен тръст "Брюгел" в Брюксел, политическата върхушка в Берлин е в паника заради това, че "ние оставаме сами с всички тези склонни към разходи средиземноморски страни с нагласа за преразпределяне. Ще трябва да им плащаме и да се отклоняваме от една либерална, пропазарна политика и от стремежа си към създаване на свободна трансатлантическа търговска и инвестиционна зона. Това е големият проблем."


Обединеното кралство е третият най-голям вносител (в бюджета на ЕС) след Германия и Франция, плащайки 9.23 млрд. евро годишно повече, отколкото е получавало в периода 2010-2014 г., по данни на Европейската комисия. Лондон ще продължи да плаща вноски поне още две години до окончателното си излизане от ЕС.


Приятелите на Великобритания в ЕС ще загубят мощен съюзник по такива въпроси като запазването на свободната и безпрепятствена конкуренция, ограничаването на държавната помощ за индустрията, съпротивата срещу данъчната хармонизация, опозицията срещу бариерите в търговията с Китай и другите нововъзникващи пазарни икономики. Ще изчезне един хъб на финансирани от ЕС изследвания и иновации.


"Боя се, че без британците ще имаме една по-слабо отворена, по-малко либерална Европа. Това ще ни затрудни да печелим икономическите спорове", каза шведски дипломат.


Лондон бе най-големият поддръжник на разширяването на ЕС на изток, довело до приемането на 12 предимно бивши комунистически страни през 2004 и 2007 г., предприето поне отчасти с убеждението, че един разширен ЕС ще забави централизацията му.


Никоя друга страна не се е борила по-упорито за амбициозни договори за свободна търговия със САЩ, Канада, Япония и другите големи икономики. Без енергичната британска подкрепа Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), за което в момента преговарят Брюксел и Вашингтон, е по-малко вероятно да се сбъдне. Германските и австрийските избиратели са резервирани заради опасения, свързани с опазването на личните данни и частните арбитражни съдилища, докато французите са притеснени заради т. нар. храни на Франкенщайн - третирано с хормони телешко месо, обработени с хлорна вода пилета и генетично модифицирани селскостопански продукти. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 577 Неутрално

  А Великобритания каква ще бъде без ЕС според мен е по-съществения въпрос

 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#1] от "newgenerations":

  Разпаднала се бързичко, Шотландия ще избяга веднага

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално
 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз мисля, че ще останат. Дано да е така. ЕС ще изгуби, Англия също ще изгуби, ако бъркам.
  Иначе такива референдуми си е имало и пак ще ги има и в други страни. Особено след мигрантската вълна, която разочарова много хора и капитали.
  Аз лично не искам никой да напуска, но и не искам да влиза поне в близките 4-5 години. После ще се види дали има смисъл от разширяване...

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#1:"newgenerations"]А Великобритания каква ще бъде без ЕС според мен е по-съществения въпрос [/quote]

  Ще е по-богата и по-либерална ))

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 982 Весело

  Бла бла бла, Закривай евр(оп)ейския съюз.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Първо игнорираха референдума, след това като видяха, че много британци са несъгласни с бюрократичният и недемократичен ЕС и искат страната им да го напусне минаха на заплахи, какво щяло да стане ако Британия го напусне, явно заплахите не са хванали дикеш и сега ни пробутват сълзиви и сополиви призиви. Жалка история...

 8. 8 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И двете страни биха загубили - кой повече е спорно. Надявам се да решат да останат, но ако не - живеем в свободен свят и всичко най-добро!

 9. 9 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Наистина ЕС има много повече за губене, отколкото Великобритания - те, дори да има период на криза, ще се оправят, но ЕС има нужда от тях - не само от парите, които внасят, но и те не са сума за подценаване. Дано да има Брексит - само това би предизвикало реформиране на съюза - или окончателен разпад, но и двете са по-добре от агонията, която иначе ни очаква.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Нека да мине референдума.

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 718 Весело

  Нищо, като ЕС го напусне Англия, можем да си вземем Афганистан..

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 679 Неутрално

  От друга страна, ЕС ще се отърве от вечния нарушител на всички възможни правила, и ще може да гради далеч по-стабилни политики. Opt-out традицията, която изгради Великобритания, бе кошмар за Европейската идея, и силно се надявам подобни традиции никога повече да не се появяват.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  И да мине, и да не мине, нещо кетое построено на пясък не може да устои. Преструктуриране или капут.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЕС печели и в двата варианта - ако останат английските пуяци, ЕС запазва своята цялост; ако английските пуяци напуснат, ЕС ще се освободи от най-големия противник на по-голямото сближаване на целия съюз, за да може да работи по-ефективно. ЕС печели и в двата варианта, но още на никой не му е ясно какво точно би спечелила Великобритания ако напусне.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 462 Весело

  Великобритания ще фалира без ЕС и точно заради това няма да излязат, не от любов към Европа. И все пак, ако противно на всякаква логика излезете, моля задръжте си либерализма и си вземете Меркел с вас (тя много го тачи). Аз не искам Европа да заприлича на ислямистко гето с пакистански кметове, като Лондон.

 16. 16 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Май ще бъде като в Австрия 50:50 и вероятно поддръжниците на ЕС ще са само с 10000 гласа повече.

  Kosmopolit
 17. 17 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "karen_walker":

  Продължавам да не разбирам защо някои хора постоянно обиждате тези, които просто гледат своите интереси, вместо послушно да следват "лидера" на ЕС, който се оказа сляп и ни води към пропаст!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Либералните европейски правителства и либералната европейска администрация водят политика за унищожаване на европейските нации. Всеки трябва да се спасява сам.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Икономиката е последната грижа да европейските народи в момента. Господстващият либерализъм създава две чудовища, които ще изядат европейските нации- вътрешен враг- всеобщо разпространение на перверзности и извратености и външен- пълнене на ЕС с мюсюлмани. Рецептата за противдодействие е- консерватизъм и национализъм. Функциите на ЕС трябва да бъдат сведени само до икономическа взаимопомощ.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Това се отнася и за британците, ама пусти инат.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Всички ще загубят ,ако Великобритания излезе от ЕС.

 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Вече над месец нас тук активно и интензивно ни облъчват, че ако, не дай си Боже, Англия реши да напусне това скапано ЕС, за всички ще бъде зле. Ама много зле. Като че ли не англичаните, а ние ще гласуваме на техния референдум. Какъв е интензитета на тамошното облъчване, само англичаните си знаят.

  Във връзка с това на мен много ми се иска референдумът да каже НЕ на ЕС, за да видим дали и доколко злокобните прокоби на медийните шамани ще се сбъднат. Нищо лично или враждебно: Само едно съвсем законно любопитство.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален"

  Предполагам, и доста по-социалистически.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дано останат. Малко капризни госпожички ми идват, но съм радетел за обединена Европа и предпочитам Европа да се развива и трупа сили заедно. Дори съм привърженик на идеята за членство на Сърбия. Ама Турция вече ще ни дойде в повече.

  Щом така не може, обратното ще става.
 26. 26 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 814 Неутрално

  За жалост решението ще вземе масата.А масата решава доста субективно.Тоест дали кандидата на едните изглежда добре и говори добре.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 27. 27 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Любопитно

  А аз имам следния въпрос:
  Със или без англичаните в Евросъюза е по-вероятно да се стигне до създаването на европейска армия?

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 28. 28 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#27] от "philologist":

  Нито-нито!!
  Този въпрос е антиамерикански, защото това е пряко отхвърляне на натовските окопационни сили на нашия малък полуостров и означава, че противно на нато, ще можем да затваряме граници с близкия изток и турция. Така че Британия няма нищо общо по въпроса. Тя може да даде рамо на УСА, защото тя също разполага с окопационни армии на материка.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 29. 29 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#16] от "UE":

  В Австрия КАЗАХА, че е избрала 50:50. Но не показаха. Подмениха вота. Да се надяваме, че в елитът в Англия ще запази морална позиция и няма да прибегне до цветановите и австрийските прийоми

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#27] от "philologist":

  "европейска" армия е откровена глупост, армията въврви с конкретна политика.... затова имаме НАТО като военна сила ръководена основно от САЩ но и с участие на европейски армии, за аромат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#29] от "Сорос":

  Част от практиката на делегираната демокрация е подмяна на вота, практикува си отдавна!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#31] от "boby1945":

  Сигурно е така. Илюзии не храня никакви за честност! Но не може цялата карта да е синя, а ти да говориш за вот 50:50. А те хората приготвили бюлетини по пощата..................

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 33. 33 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Великобритания гарант на либерализма в Европа....

  ха ха ха ха ха

  заболя ме коремчето.

 34. 34 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Без УК, Европа ще отдъхне облекчено!
  Великобритания е в основата, и източник, на ВСЯКО едно напрежение, дрязги, войни и конфликти ОТ създаването на ЕС та и досега !

  С облекчение ще им пожелаем "На добър път"! и тихо в нас- "да вървите на м... а си! ".

 35. 35 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Без енергичната британска подкрепа Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), за което в момента преговарят Брюксел и Вашингтон, е по-малко вероятно да се сбъдне. Германските и австрийските избиратели са резервирани заради опасения, свързани с опазването на личните данни и частните арбитражни съдилища, докато французите са притеснени заради т. нар. храни на Франкенщайн - третирано с хормони телешко месо, обработени с хлорна вода пилета и генетично модифицирани селскостопански продукти."

  Дори само, заради това си заслужава Брексит!? Но едва ли ще се случи, британците много добре осъзнават, че основно те ще са големият губещ. Прекалено далеч от САЩ за по тясно сътрудничество и прекалено свързани икономически с Европа, за самостоятелна бойна единица. Нека не се заблуждаваме, Англия е далеч от славата си, далеч от влиянието, особено след това което се случи в Египет през 50-те! И най-важното - без нея влиянието на Русия в ЕС ще се увеличи главоломно,....а това големият брат няма да позволи.

 36. 36 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Европейският съюз се превърна в една недоуформена амеба. В нея сага са преди всичко някакви анемични развиващи се икономики, едва едоволюирали от третия свят. Все пак ЕС беше създаден с една цел:
  След войната ако не се лъжа Люксембург направи план за пазар на стомана. Това беше за да се стабилизира Европа като военна сила и да се предпази от Русия и други агресори.
  Второ икономиката на тези страни пострадали от войната преди всичко Франция, Германия и Италия трябваше да се обедини по някакъв начин и да е конкурентна на САЩ.
  Сега вече тези страни имат развити икиномики и са военно стабилни.
  Всичко останало е фарс и пародия!

 37. 37 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#34] от "panzerino":

  Не източник, по-скоро винаги печеливш от европейските войни и конфликти.

 38. 38 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#36:"kenedy"]Европейският съюз се превърна в една недоуформена амеба. [/quote]
  Нищо подобно!

  Ако не бе ЕС, например, в Бг твоите управници щяха да те дерат жив както, и когато, си поискаха. Гласувайки какъвто фашистки закон им хрумне, в какъвто си искат вид. Само Европа ги спира!
  Без ЕС, няма никаква гаранция че Бг може да бъде изобщо цивилизована, съвременна държава!

 39. 39 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#35:"lager"]влиянието на Русия[/quote]
  Какво влияние?
  Ще продава повече газ?

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 40. 40 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#27] от "philologist":

  По-скоро ще бъде по-трудно, защото центъра се измества на Изток! Но пък с Англия по-скоро ще се разчита на по-обширен НАТО, и постепенно увеличаване на дела на ЕС в неговото финансиране.

 41. 41 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#38] от "panzerino":

  Абе ти си голям идеалист. БГ си е зона американска, но поне има безвизово предвижване в ЕС

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 42. 42 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#24] от "simval":

  Абсолютно!!!!

 43. 43 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#40] от "lager":

  Освен Швеция, която ще я вкарат сега, едва ли могат да се разширят в държави бедни като църковни мишки, които чакат от ЕС пари, за да си покрият натовската такса.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 44. 44 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#39] от "Сорос":

  Не че ще ти е трудно да си намериш отговора в самата статия, но ще ти помогна. Без Англия, няма да има политическо решение за одобряването на ТТИП, което иначе веднага се оборва и замира в сегашния му вид. А това ще доведе до по бавен икономически растеж в бъдеще, което единствено може да се реализира чрез по-тесни икономически връзки със цяла СЕВЕРНА АЗИЯ. Това е само една причина, другата е оста Франция - Германия...., колко време мислиш, че ще издържи без спойка...та чети, отговорите се крият във въпросите.

 45. 45 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#43] от "Сорос":

  За новоприетите финансовата тежест ще е голяма, дотолкова, доколкото са бедни. Става въпрос, че богатите страни в ЕС ще увеличат финансово своята ангажираност към издръжката на НАТО. Ето сега нас ни гонят за двата процента, от утре ще искат Германия да плаща за американските бази на своя територия!

 46. 46 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Картък анализ, защо УК не ще Европа.

  УК е класическа форма на плутокрация, управляваща широките плебейски маси с морков и камшик. Вече столетия! Британската нация, погледнато широко, днес е нация плебеи, тъжна за гледане, невъзможно за осмисляне. Причината за това са класовите фантазии на британската плутокрация, която държейки здраво каишките в ръце, не дава на никой от простолюдието да се приближи даже до хранилката. А хранилката е запазена за "нашите" деца.

  Всичко гореописано за Европа е както червена кърпа на бик. Т.нар. експатриати британци, живеейки даже в държави като Испания, Гърция ( бардаци неописуеми сами по себе си) осъзнаха що за бардак е самата им Родина. И тръгват да искат- образование, здраве, пенсии. Да, ама богатите в Англия- не дават. И как ще дадат, щом 9% паразитира вече векове върху останалите 91%.

  Та, просто е- ЕС е заплаха за управляващата УК каста -тип Камерон, Блеър-социалиста и т н. разни други навлеци.
  Европа е пример, поне малък, как достойно се живее в свободните държави. А това е смърт за синята кръв, свикнала да паразитира до живот.

 47. 47 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#44] от "lager":

  Еми, значи не следиш дискусията. Камерън агитира да останат в ЕС, защото след това Путин и Русия щели да имат козове да им вредят. А като са в ЕС - Путин не им вреди.
  Цялата работа е (и британските журналисти го усмиват страшно много), че производствените мощности и продукти от острова ще трябва да плащат мито и ще загубят конкурентноспособността си. Както и банките им ще бъдат под надзор от ЕЦБ, засега това им е спестено. Та това е кемерановска пропагитация. Редовият тори подържа Борис Джонсън имено, защото британците не искат ТТИП, наредс арбитражните съдилища има пълна забрана за субсидии в авиотехника и авиостроене. Което точно в Бритаия се посреща с пълен отказ. Има момент на УНИЖЕНИЕ с ТТИП, ако британците се подчинят на американците. Затова Камерън агитира с Путин като го изкарва свой личен враг.
  А статията е слаба и не отговаря на реалната кампания в Англия.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 48. 48 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колкото по-малко либералност, толкова по-добре! подкрепям.

 49. 49 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#45] от "lager":

  Вервай си.
  Нашата вноска е прогресивно нарстваща и сме единствената страна в НАТО, която си плаща пълния размер. Даже Германия не плаща тези 2,1 от бюджета си. За Франция да не говорим.
  Ти въобще следиш ли кампанията на Тръмп и какви цифри изкара за НАТО. Защо им обеща да затвори НАТО, заитвал ли си се или във форума влизаш да ни запознаеш с твоята фантазия, а не да дискутираш ФАКТИТЕ, такива каквито са?

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 50. 50 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#44:"lager"]А това ще доведе до по бавен икономически растеж в бъдеще, което единствено може да се реализира чрез по-тесни икономически връзки със цяла СЕВЕРНА АЗИЯ. [/quote]
  Нищо подобно.
  Япония, като не е в ЕС, дали има проблеми от това, в договорните си отношения, или търговията си??

  Напротив- ЕС като цяло е по-силен в преговори в сравнение с която и да е било друга държава по отделно.

 51. 51 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#47] от "Сорос":

  Относно ТТИП, става въпрос за политическо решение, естествено е и самите тори да са против него, но говорим за Лондон....малкият брат в голямата им политика.

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Англия ще стане една голяма Норвегия без суверенен фонд; вероятно Шотландия и Гибралтар ще напуснат Обединеното кралство; за няколко години ще има икономически бури; доста фирми ще се прехвърлят в ЕС; част от наплива на хора от ЕС ще секне, за сметка на този от колониите; накрая като направят равносметката ще разберат, че икономически и политически не си е струвало усилията, понеже светът се стреми към интеграция
  Но трябва да се пита и да се вземе решение, иначе всяка година ще си натякват: трябваше, трябваше референдум

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#49] от "Сорос":

  Явно имаме някакъв проблем в комуникацията, и аз за това говоря. Ако европейците държат на евро-атлантизма трябва да си плащат, което е по-вероятно от Военно министерство в ЕК!?

 54. 54 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "lager":

  Естествено, че решението ще е политическо, иначе за какво се води на закрити врата? Но сред политическия елит има самоубийци на националния интерес като Щази-Меркел и нашия бодигард, готови на всичко за УСА. Но има и такива, които за нищо на света не биха си унищожили националната икономика и биха фалирали, за да пребъдат янките. Англия, точно затова, може да излезе от ЕС. За да не я глътне УСА.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 55. 55 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#50] от "panzerino":

  Ами те тяхното "ТТИП" мисля че вече е подписано! Но не сравнявай толкова лесно Япония и ЕС или Япония и Еврозоната, различни са, както по тегло, така и по характер!? Колко коня им трябва на японците и колко на европейците? А растежа, при слаб Китай, ще става все по стръмен за достигане...

 56. 56 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Велико славянско обединение трябва да има, майната им на запада.

 57. 57 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#53] от "lager":

  То и сега плащаме. Но с ТТИП ще сме им собственост без право на глас. Примерно ербъс се разпада на няколко фирмички в разни държавици, доставчици на хайтек за боинг. Такова бъдеще английският елит не може да преглътне. Това е елит, който в последните 900 години не е допуснал война на острова, а сега ще допусне някакви необразовани американци да го рейдват по договор.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 58. 58 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#56] от "Славян":

  Това е невъзможно. Защото католиците са съзнавали обединената славяснка заплаха и са се постарали отдавна отдавна да посеят раздор между славяните. Липсва работа в тая насока. Даже и по време на соц-блока, СССР не се е стремял към културен обмен и засилване на панславинизма. Живея в страна, където половината са или славяни или със славянски корени, но обединени в немската системност. Да не говорим, че има общности славянски като полската, която бива ненавиждана от другите славяни. Абсурд, но факт.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 59. 59 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Не ми се мисли, че ще стигнем дотам. Европа без Великобритания ще бъде като инвалид дез ръка или крак.

 60. 60 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 228 Неутрално

  И двете страни губят ако се разделят. Само че къщата и децата остават при Меркел.

 61. 61 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сорос":

  За това говоря, политиката е най-мръсното нещо. Знам, че е невъзможно такова обединение между славяните и винаги ще има вражди, но само така може да се запазят корените.

 62. 62 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#56:"Славян"]Велико славянско обединение трябва да има, майната им на запада.[/quote]

  То това хубаво, но нас, българите, какво ни касае това? Все пак ние не сме от славянски произход...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 63. 63 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Великобритания няма да излезе от ЕС. Това ще е резултата от референдума. И стига вече сълзливи истории. Хората на острова гласуват с калкулаторите.

 64. 64 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#62] от "philologist":

  По произход не. Но културата, езика ни е славянски.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Весело

  Великобритания не е важна. Важно е Гърция непремено да остане в ЕС и Еврозоната. Ако трябва да се наливат още стотици милиарди, да се наливат, но без Гърция ЕС не може!

 66. 66 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Британците винаги са били различни и винаги са пазили ревниво свободата си. Когато във Франция е господствал Абсолютизма в Британия Парламента е имал властта да отреже главата на Краля.
  1740г
  Rule Britannia!
  Britannia rule the waves
  Britons never, never, never shall be slaves.
  Какво е различно сега? Нищо. Франция пак иска да регулира всичко от кривината на бананите до това какво да се гледа по телевизията. Държавата да спасява и помага на компании избрани лично от Президента вместо да оставят пазара да реши кои компании да оцелеят и кои не. Данъци, мита и регулации които да спират всяка конкуренция отвън за да може да има 6 седмици платен отпуск и 35 часова работна седмица. Това е чудесно за 90% от народа. Но това типично е добитъка на една държава. тези които носят напредъка, бизнеса, пазарите, просперитета са само 10%. Като ги спреш тях всичко спира. Оставаш с 4, 5 полудържавни, полу частни компании с огромна част от населението работещи за държавата майка и с около 30% нещастници които работят в Сивата икономика. Франция, Гърция, Портогалия, Испания, Италия ... да продължавам ли? Това са страните които се борят за преразпределение на благата. Да ама благата се произвеждат от такива като Германия и Британия.
  Кой ще загуби най-много от излизането на Британия - Германия. Мързеливците които са я оградили и я мразят до смърт (да имам предвид Гърция и другите) ще я обезкостят само за 5, 6 години. Не че Германия ще фалира но .. всички знаем какво става когато Германците полудеят.
  А за Британците не е необходимо да плачем. Те ще преживеят една кратко сътресение и после ще се обърнат навън, както винаги са го правели. САЩ, Канада, Япония, Китай, Австралия, Нова Зеландия са добра компания. Няма да умрат гладни.

  California Über Alles
 67. 67 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#64:"Славян"]Но културата, езика ни е славянски.[/quote]

  Ако езикът имаше особено значение, то ямайците щяха да бъдат същински англичани. Но не са. А културата на чехите, например, е по-близка до немската, отколкото до българската. Славянскоезичните народи са по-разнородни по език и култура, отколкото са романскоезичните, например. 'Славянско' единство никога не се е случило и няма да се случи, просто защото не са налични необходимите предпоставки за това. По-добре го забравете този руски лозунг.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 68. 68 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "Славян":

  Не че нещо, но слявяни НЯМА. Прочетете внимателно историята. Всичко си пише. Слявянстовото е измислено през 18-ти век от един хърватин, за да се бори за независимост от Австоунгария. После Русия прегръща идеята, заради имперските си интереси. В нашите уèбници пишеше друго, но все пак руснаците тогава управляваха България.

 69. 69 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#1:"newgenerations"]А Великобритания каква ще бъде без ЕС според мен е по-съществения въпрос [/quote]

  По-стара и по-болна добрата Англия! Освен финансовото лоби на Темза страната е една голяма нула, само им разгледайте къщите, това двойни стъкла, пластмасови прозорци е голям лукс в Англия!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Оооох, мъчно ми е за ВБ! И за ЕС ми е мъчно! Ша плача!
  Спокойно бе! Тези тарикати няма да излязат! Де на майната си ша ходят?

 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#67] от "philologist":

  Езика е последното нещо което определя народопсихологията или културата. Сингапур също е Английско говоряща държава и промяната е станала за 40 години.
  Исторически народите могат да си сменят езика за около 2, 3 поколения - което е 50-75 години. Езика нищо не доказва. Ние имаме по-малко Славянски гени от Гърците.

  California Über Alles
 72. 72 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#56] от "Славян":

  доста странен лозунг - славяните са силно прозападно настроени - полша, чехия, словакия, украйна - само пелезите с ордата руснаци и слугите им от сърбия са процигански настроени

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Сигурно ще са много минусите от напускането на Великобритания, но не можем да ги задържим насила, това е доброволен съюз, не можем да ги заставим да останат.

 74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#69:"Асен хаджи Асенов"]пластмасови прозорци е голям лукс в Англия! [/quote]
  Вуйчо, вуйчо..... и ти си разбрал от "циливилизация".
  Навсякъде по света най-скъпите гограми са от дърво или алумин. Най-евтините са от пласмаса.

  California Über Alles
 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Май Брекзит ще бъда "перлата" в ерата Меркел - флиртовете с Путин, финансовата криза с Гърция, мигрантската вълна заляла Европа (и десетките милиони похарчени за спасяване на лодките в Средиземно море).

 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1987 Весело

  Откакто проучванията на Острова започнаха да показват все по-ясен превес за излизане от ЕС, виждаме леко изтрезняване дори сред либерал-глобалистите. Дори се появяват невероятни до вчера твърдения, че може би и ЕС ще загуби нещо от brexit-a. Какво ли още има да видим до 23 юни...

 77. 77 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален" =====
  В ЕС изведнъж смениха тона. До вчера говореха че Великобритания се нуждаела от съюза, а той може и без нея. Сега изведнъж се уплашиха. А иначе и с нея и без нея, ЕС ще става и по-беден, и по-малко либерален.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  [quote#20:"gozambo"]Рецептата за противдодействие е- консерватизъм и национализъм[/quote]
  Ако може под скиптъра на северноазиатския маломерен император.

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този либерален паразит се тревожи за работата си. Колкото повече страни работят за неговата заплатка и охолство на паразитиращ бюрократ и слуга на елита, толкова по-добре за него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK