"Златният пръст" на коалиция, който винаги сочи към Русия...

"Златният пръст" на коалиция, който винаги сочи към Русия...

© Цветелина Белутова, КапиталВ последните седмици Волен Сидеров с партията си "Атака" започна кампания за излизане от редиците на политическите мъртъвци. Няма нищо лошо в България, а и в повечето други европейски страни, да има парламентарно представени партии с патриотична или националистическа идеология. Ако тези партии отговарят на няколко други критерии, те могат да бъдат повече полезни, отколкото вредни. Ето няколко такива възможности от местната и eвропейската реалност:


- Ако патриотите не отричат европейската и евроатлантическата ориентация на страната си, могат да бъдат умерен балансьор в случаите, в които "либералният консенсус" на другите партии се оказва временно неадекватен. Така например, ако на изборите през 2013-та "Алтернатива за Германия"* не се беше разминала от парламента за 0.3%, вероятно балансьорският нюх на Ангела Меркел, щеше да я предпази от грешката с твърде либералното приемане на бежанците;


- Ако националисти, представляващи етническо мнозинство в страната си, балансират други националисти, представляващи етническо малцинство. Такава е ситуацията в Словакия, където "Словашката национална партия" е изправена срещу партия "Мост", представляваща унгарското малцинство. Интересното е, че въпреки бруталната реторика на словашките националисти, от тази година те участват в управляващата коалиция заедно с унгарските националисти. Засега този баланс работи в полза на това правата на унгарците в Словакия да бъдат защитени, но без това да води до повече гласове в полза на самоуправление от страна на унгарците. Най-доброто доказателство за това е, че политическото представителство на унгарското малцинство вече не е ултра националистическо, а прие името и идеологията на "моста" – мостът между двата основни етноса съставляващи съвременна Словакия;
- Ако националистите са умерени и имат "културата на консенсуса". Такива са повече случаи, включително "Право и справедливост" в Полша, "Швейцарската национална партия" и други. В Полша голямата национал-консервативна партия не изпитва затруднения в това във вътрешната си политика и реторика да демонстрира значително ниво на евроскептицизъм, без след това да прехвърля проблемите си агресивно и на европейско ниво.


Полските националисти (или просто народняци) са колкото евроскептични, толкова проевроатлантични. Швейцарските националисти са от онзи добре забравен тип от средата на 19-ти и началото на 20-ти век – по същността си икономически либерали, които все още вярват, че единствената възможна политическа организация е националната държава със силно местно самоуправление. В консенсусната култура на швейцарската политика, в която управляващата коалиция винаги включва всички големи партии в парламента либерал-национализма на "Националната партия" се използва там, където е полезен – в министерствата на отбраната и на финансите. Другите ресори, включително на вътрешните и на външните работи са оставени на по-либералните представители на кабинета.

  Казано накратко, не е нужно да "не си говорим с националисти", защото те, при определени условия, могат да бъдат полезни. И трите изброени хипотези съществуват реално или потенциално и в България.


  Точно заради това, когато "Патриотичният фронт" започна да иззема позицията на "Атака" в българската парламентарна система, многократно писах, че


  България се нуждае от националистическа,
  но евроатлантически ориентирана политическа партия


  която да агрегира, иначе винаги съществуващия патриотичен електорат и да го използва за различни полезни за страната цели.


  Е, последните събития в крайно-десния спектър на политическите идеологии, показват, че започва да се случва точно обратното. По стара традиция добрите идеи, се разлагат (корумпират) и


  Патриотите, от полезни, имат потенциала бързо да се превърнат във вредни


  Първо, кампанията на Патриотите за намаляване на възможностите за гласуване в чужбина, чиято цел беше преди всичко да намали тежестта на вота от Турция, постигна друг резултат – да накара българите в целия Западен свят, да се почувстват нежелани и необичани от страната си. Това е лошо поради множество причини, но преди всичко, защото първият приоритет на демографската политика на България може и трябва да бъде, да се създадат условия за връщане на добре образованите и нерядко натрупали капитали българи живеещи в чужбина.


  Второ и значително по-опасно,


  "протегната ръка" на Волен Сидеров представлява истински проблем
  за геополитическия баланс на страната


  До сега положението сред патриотичните формации беше следното: Имахме едни проруски такива в лицето на "Атака" и едни формално проевроатлантически, но в действителност неясно позиционирани в лицето на "Патриотичния фронт". Ако Патриотите приемат предложението за общи действия на Сидеров, то завиването им в посока Русия е неминуемо. С това изчезва и всяка надежда за полезността им, каквато по принцип съществува.


  От една страна


  в българският парламент има несъразмерно представителство
  на гледащи към Русия партии


  Такива са приблизително подредени по проруска ориентация "Атака", АБВ и БСП. Ако към това се добавят и Патриотите се получава проруска коалиция, която има потенциала да играе ролята на балансьор на важни избори.


  На идващите президентски избори, при хипотезата, че след първия тур останат един кандидат подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок и един подкрепен от БСП и АБВ, става напълно възможно "проруски патриоти" да обърнат резултатите на втория тур и България, за втори път в най-новата си история, да осъмне с президент отричащ официалната геополитическа ориентация на страната.


  Още по-опасно, подобна коалиция хипотетично би могла да бъде и балансьор след следващите парламентарни избори. Както самият Волен Сидеров каза в интервю в предаването "Лице в лице": "При едно обединение (между "Атака", "Патриотичния фронт" и други патриотични организации) можем да достигнем до 40-45-50 депутати в парламента". А, от действията на "Атака" в последните три парламента, можем да приемем, че


  единствената константа в движенията на "златния пръст" на Сидеров
  е, че сочи към Русия


  В същото интервю Сидеров каза още: "Аз съм за това да се даде вярна историческа оценка за всички фигури, които бяха някак си със печат, със клеймо, включително за такива фигури като Сталин, например. Той само злодей ли е или има и положителни черти като държавник? ... За Живков стои същият въпрос".


  България в момента определено не се нуждае от това да дава по-положителни оценки за исторически фигури като Сталин и Живков. За това и коалиция между "Атака" и Патриотите няма никакъв потенциал да бъде полезна. Единственото което тя може да постигне е да създаде нов проруски политически център и балансьор.


  Какво може да се направи против това?


  Ако приемем, че политиците и партиите работят за обществения, а не за собствения си интерес, два бързи хода са възможни и подходящи. Първо, ако Борисов не иска да играе същата игра, която игра, когато падна първото му правителство, може да започне с публична декларация, че от патриотическите партии би работил само с "Фронта", но никога с "Атака". Второ, по-деснеещите Реформатори в лицето на някои политици от ДСБ и БЗНС, могат да започнат активна кампания за събиране на националистическия, но не проруски вот още от сега.


  *Алтернатива за Германия пое про-руски курс в средата на 2015 г. Това доведе до масови оставки, последвани от разцепление и създаване на нова националистическа, но не про-руска партия АЛФА. Тази година АЛФА стана член на "Европейските консерватори и реформисти". Тази еволюция сама по себе си е пример за това как националистите могат да бъдат полезни.


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (155)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Вели
   Вели
   Рейтинг: 1079 Неутрално

   Нищо ново не се казва дотук! Просто се свалят маските!

  2. 2 Профил на ШпекСаламНароден
   ШпекСаламНароден
   Рейтинг: 233 Неутрално

   За жалост , нечии пръсти , винаги сочат някъде, само не към България .
   Ако не към Русия, към Турция или пък отвъд океана ...

  3. 3 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 5502 Неутрално

   Какво означава "обединение" на проруските партии
   РУСКИТЕ КОТЕРИИ в България имат
   ЕДИН И СЪЩИ ЕЛЕКТОРАТ
   Това,какъв театър на "обединение" разиграват
   партийните им елити не означава нищо.
   Единственото на което такива могат да разчитат
   извън твърдия си застаряващ и измиращ електорат
   са КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ
   ОСОБЕНО ЦИГАНСКИТЕ ТАКИВА.
   Това е надеждата им
   А т.нар. "десни" да си седят там - В ТЕЛЕВИЗОРИТЕ
   Отсреща ще им помахаме за здрасти
   И ще им припомним,че за да узнаем
   за кого искат да гласуваме
   трябва да дойдат да ни го кажат в очите
   Не да ни го сведат за изпълнение
   от ТВ екраните

  4. 4 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 5502 Неутрално

   Дай Боже и тук,както и в Германия
   както и в ДПС,досегашните
   т.нар. "патриоти" да се обособят
   на РУСКИ такива и БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ

  5. 5 Профил на galapagas
   galapagas
   Рейтинг: 1913 Неутрално

   "първият приоритет на демографската политика на България може и трябва да бъде, да се създадат условия за връщане на добре образованите и нерядко натрупали капитали българи живеещи в чужбина."

   Това е утопия. Първият приоритет трябва да бъде да се убедят българите, които все още не са избягали, да останат в България. То е като в приказката за дивото и питомното. А който реши да се върне, да бъде добре дошъл.

  6. 6 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 684 Неутрално

   Всъщност авторът в своята статия ни казва, че няма нищо против националистически партии, които на практика не са националистичаски по своето отношение към държавите от ЕС и към САЩ, а са такива само спрямо Русия, и ако на практика нямат нищо против политиката на непатриоичните партии. Другояче казано, че той няма нищо срещу националистическите (патриотичните) партии, ако те са патриотични само по име, а на практика са патриотични не спрямо България, а спрямо ЕС и САЩ.

  7. 7 Профил на роджър
   роджър
   Рейтинг: 965 Неутрално

   Само гласуване може да помогне, ноооо ...

   https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
   Alarmstufe: Rot
   Рейтинг: 3828 Неутрално

   Аман от руски патриоти в България.

   Gunter glieben glauchen globen
  9. 9 Профил на Lemmy
   Lemmy
   Рейтинг: 3111 Неутрално

   Про-атлантически националисти у нас звучи като дървено желязо наистина. След краха на комунистическата идеология нашите чугуни скоростно се маскираха като православни патриоти и националисти, което в техния случай се идентифицира с безумно русолюбие и целуване на миризливи руски сапоги. И нищо не може да се направи. Накъдето и да ги завъртиш, едната им топка винаги кисне в яз. Копринка.

  10. 10 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 3685 Неутрално

   Никъде го няма написано, но някъде 50-те години големите мъже на Германия с негласен консенсус решават да внесат 10-20% имигранти като антитела на всякакви бъдещи расистки теории за арийски раси, сини очи и пр. Един вид "Да опазим Германия от германците".

   Още сме много бедни, но за България също трябва да се мисли в тази посока. Турското и циганското малцинство показаха, че не могат да поемат тази роля - те бяха овладяни от контролиран вот.

   ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  11. 11 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 1974 Неутрално

   Лошото е,че не само този пръст сочи към Русия.

  12. 12 Профил на errata
   errata
   Рейтинг: 1097 Любопитно

   Аз пък все си мислех, че получаването на недекларирани финансови средства от разузнавателните служби на чужда държава с цел манипулация на политическото пространство се води престъпление = държавна измяна.
   В България очвидно това се води - патриотична партия.
   Много, много интересно!

   "Да, България"
  13. 13 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 4347 Неутрално

   Волен Сидеров е по-скоро полезен - точно така, както (в съответния мащаб) са полезни форумните псувачи с десетките регистрации и нулев рейтинг.

   Като показва състоятелността и тоталната НЕАДЕКВАТНОСТ на проруската позиция.

   Волен Сидеров е ОТБЛЪСНАЛ толкова хора от Русия, че заслужава да получи мезал "за заслуги към евро-атлантическата солидарност".

   Аз нямам нищо против него, както нямам и против човечеца от "прага" или оня от "тел авив", каквото и да означават "прага" и "тел авив" в обърканите им представи.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  14. 14 Профил на musashii
   musashii
   Рейтинг: 796 Неутрално

   [quote#9:"Lemmy"]Про-атлантически националисти у нас звучи като дървено желязо наистина. [/quote]
   Истина е.Досега не съм видял нито една националистическа партия,която да не е ориентирана към Русия.В България липсва партия,която да е ориентирана към запазване на семейният морал и ценности,която да иска еднакво прилагане на законите спрямо всички български граждани,а не определе
   но малцинство да има само привилегии,а не и задължения.Един пример-семейни помощи за деца се дават ако доходът на член от семейството е 350 лева на месец.И 90 процента от помощите се получават от цигани.Нито аз,нито някой от моите познати с деца получава такива помощи,защото с такова безумно изискване няма как семейство с двама работещи родители да отговори на критерииите.От своя страна циганките масово декларират,че са самотни майки,въпреки,че не са.И е много относително да се твърди,че са по-бедни от българите,защото има много цигани,които се занимават с търговия или работят в чужбина,които са мноог добре материално.Но по документи се водят социално слаби.Или пък им се разрешава безпроблемно да си строят незаконни жилища.
   На мен лично ми липсва такава дясна партия,която да се погрижи за стимулиране на раждаемостта сред образованите български граждани,която да не залита в левичарски идеи,нямащи нищо общо с дясното и да прилага законите спрямо всички български граждани.

  15. 15 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 4347 Неутрално

   [quote#13:"Norman Granz"]състоятелността [/quote]

   НЕсъстоятелността - явно ми се спи още...

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  16. 16 Профил на Нинов
   Нинов
   Рейтинг: 2676 Неутрално

   До коментар [#10] от "cinik":

   Това едва ли е вярно, защото през 1950-те години ФРГ е била още разрушена и се е пръскало по шевовете от 12 те милиона немски бежанци от загубените на Полша, Чехословакия и СССР територии.
   Въпреки, че са били немци, местното население ги е посрещнало с омраза, наричайки ги "поляци" и "цигани", защото са били протестанти, а не католици и са говорели друг диалект. По това време хохдойчът не е бил разспространене.
   Значи през 50 те години германците масово са напускали страната във всякакви посоки.
   Гастарбайтерската вълна идва десет години по-късно.

  17. 17 Профил на gost22
   gost22
   Рейтинг: 2081 Весело

   Според мен, не е един пръст и не сочи към Русия, а винаги политиците ни са ползвали три пръста (палец, показалец и среден), и се трият един в друг...
   Сериозно, преди десетилетие и нещо, същото беше обяснено нагледно в едно шоу като "БСП и СДС обединена" като използваха символите с пръсти на двете партии... Същото беше описано и от Алеко Константинов... абе генетично е заложено на българския политик такова трипръстово съчетание, с потриване на пръстите.

   "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  18. 18 Профил на Julian Mall
   Julian Mall
   Рейтинг: 2701 Неутрално

   [quote#0:"статия"]Ако националисти, представляващи етническо мнозинство в страната си, балансират други националисти, представляващи етническо малцинство.[/quote]
   Няма как да стане тази работа в България, тъй като турските националисти се представят за либерални български партии, което е удобна маскировка за прокарване на турските интереси за ликвидиране на българската държавност. На всичкото отгоре основната турска партия ДПС е обявена от дясно(не)мислещите за проруска.

   По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
   Каишков - Либерален мислител
   Рейтинг: 853 Неутрално

   Русия...лоша...Русия....Путин....лош...Сталин...Живков....руснаците идват...няма по хубаво от евроатлантизма. Омръзна ни вече от подобни писания, авторът не е чел програмата на нито една партия, говори и пише без аргументи, с предпоставени тези, без анализ. Дайте нещо по адекватно.

  20. 20 Профил на Мърмор
   Мърмор
   Рейтинг: 1176 Неутрално

   Това със златния пръст горе-долу ясно. Това с приемливия - проевропейски, пронатовски, проамерикански, балансиращ, просветен, ценностен, еволюционен, полезен национализъм, бива, макар че ме разсмива. Едно не мога да разбера, хм, или може би много добре разбирам, защо пръста в тази "щурм" статия и в болшинството коментари към нея сочи "drang nach osten" - основен геостратегически и политико-идеологически постулат на национал-социалистите на Третия Райх.
   То изтокът не е баш цвете за мирисане, ама и уханието на такова мартенско зеле като някои фингъри е направо воня.

  21. 21 Профил на Bicho Raro
   Bicho Raro
   Рейтинг: 1590 Неутрално

   "Словашката национална партия" е изправена срещу партия "Мост", представляваща унгарското малцинство. Интересното е, че въпреки бруталната реторика на словашките националисти, от тази година те участват в управляващата коалиция заедно с унгарските националисти
   ***************************

   Все пак, има разлика на кои малцинства принадлежи дадена партия. Както има огромна разлика между партията на унгарското малцинство "Мост" и ДПС, ДОСТ или Евророма.

   "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  22. 22 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   Няма нищо лошо да има и националистически ориентирани партии, стига да не са ориентирани към друга нация. Тогава те са просто чужди агенти или пета колона. Ориентацията към ЕС отговаря на националния интерес - всеки, който живе ес богати става също по-богат и обратно - ако се сближим с Русия, чака ни безпаричието и зависимостта на руския мужик. В този смисъл ориентацията към Русия е жалба за бедност и липса на свобода. Който иска този хубав начин на живот, защо не го последва. Онези които харесват Запада - отиват. Вече има 1.5 милиона души там.

  23. 23 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#14] от "mushashi":
   Това не е случайно. Националистическите партии се формираха именно с тази цел - да не се обърне националното ни чувство срещу Русия, т.е. всички националистически формирования са руски продукт. Така се отне възможността да има партия, която би приоритетно за българския национален интерес.

  24. 24 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 5502 Весело

   [quote#13:"Norman Granz"]каквото и да означават "прага" и "тел авив" в обърканите им представи. [/quote]
   ПРАГА си е ПРАГ

   ПРАГА на РУСКОТО ПОСОЛСТВО

   По-нататък от ПРАГА НА ПОСОЛСТВОТО

   НЕ ГИ ПУСКАТ

  25. 25 Профил на blaserr93lrs2
   blaserr93lrs2
   Рейтинг: 478 Неутрално

   "Какво може да се направи против това?"

   При среща с волен сидеров използвайте техники от:бокс,борба,карате,айкидо,пиян бокс и други подобни!По-мързеливите могат да се огледат за камък,тухла или винкел!Твърдите предмети е добре да бъдат поставени между очите,но винаги в областта на главата...

  26. 26 Профил на musashii
   musashii
   Рейтинг: 796 Неутрално

   До коментар [#23] от "авторът":

   Най-вероятно е така.Националист стана равно на русофил.Отделно има залитания на"десни"партии към откровено левичарски идеи.И в този форум забелязвам,че когато подрепям някои определено десни каузи или политики веднага ме обвиняват в русофилия.А аз няма как да подкрепя човек като Путин,чието място е в затвора най-малкото заради убийството на Литвиненко.А и заради стотици други неща като нахлуването в Грузия и Украйна.И се получава ,че хора като мен не са изобщо представени политически-от една страна националистическият спектър е окупиран от русофилски организации,от друга "десните"партии проповядват определено левичарски идеи.Една партия подобна на"Право и справедливост",естествено с български специфики,би била много подходяща за хора с възгледи като моите.А такива хора изобщо не са малко.

  27. 27 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 5502 Неутрално

   [quote#18:"Julian Mall"]На всичкото отгоре основната турска партия ДПС е обявена от дясно(не)мислещите за проруска. [/quote]
   Не е от "дясно(не)мислещите"
   ОФИЦИАЛНА ТУРЦИЯ ОБЯВИ ДПС
   ЗА РУСКА ПАРТИЯ
   Това се набива ежедневно в главите
   на българските турци
   ПУТИН ЗАГУБИ КАТЕГОРИЧНО
   ВОЙНАТА ЗА ГЛАСОВЕТЕ
   НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ
   Сега наистина ще има протурска партия
   в лицето на Местан и ДОСТ
   Това довежда до истерия
   РУСИЯ и тукашната й прислуга

  28. 28 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 5502 Любопитно

   [quote#20:"Мърмор"]"drang nach osten"[/quote]
   Тавариш,
   Засега в посока "нах остен" само един

   БИСЕР КИРОВ е поел.....

   Това нещо да ти говори ?!?!?!

  29. 29 Профил на Мърмор
   Мърмор
   Рейтинг: 1176 Неутрално

   [quote#28:"Hawaii"]Това нещо да ти говори ?!?[/quote]
   Говори ми, говори ми. Момчето е избрало грешния инструмент. Взел, че избрал гусла, а можеше да избере банджо или като теб укулеле и сега да тъне в нега по плажовете, обгрижван от смугли палмови листа. Ама на, де да е имал твоя акъл. Вместо лайф, нека сега за наказание да преглъща живот.

  30. 30 Профил на К2
   К2
   Рейтинг: 3060 Неутрално

   До коментар [#8] от "Blood Red Skies":
   За по-кратко ,да ги наречем Путриоти.

   SHADOWS of SOFIA
  31. 31 Профил на tacheaux
   tacheaux
   Рейтинг: 3288 Неутрално

   [quote#23:"авторът"]Националистическите партии се формираха именно с тази цел - да не се обърне националното ни чувство срещу Русия, т.е. всички националистически формирования са руски продукт.[/quote]

   Това се отнася не само за българските партии. Националистическите партии в Европа са или изцяло руски продукт или се финансират от Русия. Те са по принцип антиевропейски партии, против ЕС и НАТО са, целят отново да подклаждат националистически раздори в Европа, да разпалват етническа омраза. Фактически тези партии работят за Русия. Те са както казваш просто чужди агенти или пета руска колона в Европа.

  32. 32 Профил на oporna_to4ka
   oporna_to4ka
   Рейтинг: 515 Неутрално

   Патриотичните и националистическите идеологии са идеален параван зад който почти винаги се крият най обикновени крадци.

   Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
  33. 33 Профил на Julian Mall
   Julian Mall
   Рейтинг: 2701 Любопитно

   [quote#27:"Hawaii"]Не е от "дясно(не)мислещите"
   ОФИЦИАЛНА ТУРЦИЯ ОБЯВИ ДПС
   ЗА РУСКА ПАРТИЯ [/quote]
   Значи в зората на демокрацията когато в ДПС наистина имаше действащи агенти от ДС не беше проруска и лично външният министър на Турция тогава Месут Йелмаз притиска Димитър Попов да я регистрира за изборите и през всички години се организира държавна подкрепа за нея на изборите а сега изведнъж стана проруска ама така и не гласува за отмяна на санкциите против Русия?!
   До коментар [#27] от "Hawaii":

   По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  34. 34 Профил на Coreni
   Coreni
   Рейтинг: 240 Неутрално

   Прекалено много внимание се обръща на Атака и Господин Сидеров. Имаха там 4-5%, обявиха се за излизане от ЕС и НАТО и на следващите избори получиха процент ти половина (повечето вероятно по инерция). Не би трябвало да преминат бариерата за влизан в следващия парламент (НФСБ също). Без субсидията която сме принудени да им плащаме, вероятно симпатизанти ще останат Волен и жената на сина му и майка на другия му син. Евентуално.
   Не е хубаво да се ръчкат трупове. Мирише.

  35. 35 Профил на Дон Кихот
   Дон Кихот
   Рейтинг: 2914 Неутрално

   Всички писания в такъв стил са игра на думи. Не може националистична структура да има проруско, протурско или някакво друго, ориентирано към конкретна чужда страна поведение и подчинение. Ако те са факт, то национализмът е само смокинов лист, зад който се крият така любимите на комунистите уж интернационални, а на практика антинационални мераци и интриги.

  36. 36 Профил на stanislavdi
   stanislavdi
   Рейтинг: 2083 Неутрално

   Този Сидеров е нацист, руски нацист

  37. 37 Профил на 4ort
   4ort
   Рейтинг: 2300 Неутрално

   На изборите да освободим Болен от политиката.

  38. 38 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3641 Неутрално

   Лично аз, никога не съм вярвал, че Атака и НФСБ са нещо различно! В последните месеци, много ясно се видя, че това двете страни на една и съща монета! Създадени са по една и съща схема, държат се по един и същи начин! За известно време, успяха да заблудят някаква част от глупаците, които са захапали голата кука, която са им спуснали!
   Просто в момента се прегрупират леко и искат да съберат и концентрират поразпиляния си вот, нищо повече! Сидеров си го вързаха, здраво на каишката и вече няма къде да мърда, защото в предното НС, се беше взел на сериозно!
   Това не са националистически партии, това са зле маскирани проруски, болшевишки отрепки, които са на външно командване! Правят го много успешно, защото разпиляват всякакъв десен вот и позволяват, управлението да е концентрирано все в едни и същи ръце! Това са абсолютни продажници и въобще не се интересуват от съдбата и начина на живот на българите! На тия, т.нар. националисти им трябват глупаци и роби, които да гласуват за тях! Лошото е, че в България ги има предостатъчно...! Другите заминаха, което прави положението доста тежко и почти безнадеждно...!

   Бивш tww09306483.
  39. 39 Профил на 4ort
   4ort
   Рейтинг: 2300 Неутрално

   До коментар [#36] от "stanislavdi":

   Този е чист поми@р.

  40. 40 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#31] от "tacheaux":
   Мисля, че си прав за това, че Русия поддържа националистическите партии в Европа.

  41. 41 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#33] от "Julian Mall":
   Тогава и Стефан Софиянски не изглеждаше да е руски агент, ама на.

  42. 42 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#35] от "Дон Кихот":
   Както, когато бяха интернационалисти, така и сега - когато са националисти, комунистите не знаят какво е национален интерес. И в двата случая те разглеждат руския интерес като свой. По това можеш да познаеш дали една бивша комунистическа партия се е реформирала.

  43. 43 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 3778 Неутрално

   "Няма нищо лошо в България, ......да има парламентарно представени партии с патриотична или националистическа идеология. .....Ако патриотите не отричат европейската и евроатлантическата ориентация "

   Демек нека има представени в парламента патриотични партии, стига да не са патриотични. То "ориентацията" какво друго е, освен отклоняване от патриотичното?

  44. 44 Профил на Николов
   Николов
   Рейтинг: 1598 Неутрално

   [quote#10:"cinik"]някъде 50-те години големите мъже на Германия с негласен консенсус решават да внесат 10-20% имигранти като антитела на всякакви бъдещи расистки теории за арийски раси, сини очи и пр. Един вид "Да опазим Германия от германците". Още сме много бедни, но за България също трябва да се мисли в тази посока. Турското и циганското малцинство показаха, че не могат да поемат тази роля - те бяха овладяни от контролиран вот.[/quote]Идеалното решение е внос от бившия СССР. Ако у нас отворят границите поне едно 100 хиляди украинци биха се преселили в рамките на броени години.

   “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  45. 45 Профил на mr. wonderworld.
   mr. wonderworld.
   Рейтинг: 1416 Неутрално

   Симеонов и Каракачанов са ченгета, които винаги са били русофили. ТВ СКАТ редовно бълва русофилска пропаганда. ПФ е миноритарен участник в ОФ- то, монтиран умишлено в правителството Борисов 2, с цел да разузнава и най-вече да дръпне килимчето под Боко, когато му дойде времето.

   Не мога да ги разбера кви са тия анализатори, кви са тия шамани?

   In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
  46. 46 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3641 Неутрално

   До коментар [#45] от "mr. wonderworld.":

   Ами, такова килимче си е подложил Бойко...! ПФ в момента са го хванали за топките и ги усукват здраво, като покрай това и захлебват много добре! Никой не му е виновен на Борисов, че се остави да е заложник...! Ама, няма къде да ходи...! Ще го цедят до края! Преди на Борисов му плащаха за подкрепа, сега той ще плаща, това е положението! В момента правителството се крепи на все по-алчния ПФ и лакомата Кунева... Да видим, до кога!
   Горкия бате Бойко..., няма да му стигне времето да постегне паметника на Бузлуджа!

   Бивш tww09306483.
  47. 47 Профил на azyty
   azyty
   Рейтинг: 402 Неутрално

   [quote#22:"авторът"] Онези които харесват Запада - отиват. Вече има 1.5 милиона души там.[/quote]
   Ето основата на пробългарската националистична партия.

  48. 48 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#43] от "Judjuk":
   Джуджук, ориентацията към Европа е израз на върховния национален интерес - да живеем като европейци, да живеем с европейци, да се отнасяме помежду си като европейци. Защо искате да вкарате азиатския деспотизъм в България?! Щом това за теб е добрият модел, никой не би ти попречил да отидеш да живееш и работиш по евразийски, както никой не пречи на онези, които искат да живеят по американски, да отидат там.

  49. 49 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#47] от "azyty":
   Идеята ти е чудесна, стига да се наеме някой с пари да я реализира. Неслучайно руските патриоти настръхват при мисълта за електронно гласуване и започват много да се грижат за опорчаването на вота.

  50. 50 Профил на mr. wonderworld.
   mr. wonderworld.
   Рейтинг: 1416 Неутрално

   До коментар [#46] от "tww09306483":

   Абсолютно съм съгласен с целия ти коментар!

   In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
  51. 51 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Неутрално

   До коментар [#50] от "mr. wonderworld.":

   Пък аз не съм съгласна. Важното е, че България върви нагоре, че е спокойно, мирно, а хазната все по-пълна. Колкото до "плаващото" мнозинство, това си беше стратегия на ГЕРБ още от октомври 2014. Само това и страхът на всички муньовци в този парламент от предсрочни избори крепят правителството. Нищо друго! Валери С. се прави на нещо, а е една кръгла нула, даже с прибавянето на още две такива - Каракачанов и кумеца му Сайдеров. Нито Кънев напусна групата, нито онези въртиопашки от Народен съюз, нали? Ще крепят Борисов до последно, независимо какво приказват. А такива като
   tww09306483 ще ги слушат и ще се прехласват по думите, без да забелязват делата.


   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  52. 52 Профил на Сатана Ликующий
   Сатана Ликующий
   Рейтинг: 1448 Неутрално

   До коментар [#10] от "cinik":
   До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

   Проблемът на Германия 1945-1955 е, е Сталин е държал в плен стотици хиляди германски войници и не е имало работна ръка. Едва през 1955 Хрушчов решава да има дипломатически отношения с Бон. Канцлерът Аденауер пристига в Москва, но поставя условието -освобождаване на пленниците. Руснаците ги освобождават и изглежда позволяват на фолксдейтше (лицата с немска народност) свободно да напуснат Източния блок главно Русия, Румъния. В резултат германските затвори се пълнят с крадци и наркомани ... пристига и доста шлака (към 4 милиона).

   Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  53. 53 Профил на Сатана Ликующий
   Сатана Ликующий
   Рейтинг: 1448 Неутрално

   Според мен президентът Плевнелиев трябва да бъде настоятелно помолен да поеме втори мандат като президент на България. Той е добър като проевропейски кандидат. Проруският явно ще бъде Ивайло Калфин - добър професионалист, но с леви и прикрити намерения.

   Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  54. 54 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Неутрално

   До коментар [#50] от "mr. wonderworld.":

   И да ти припомня, че ГЕРБ е толкова голяма и силна и все повече укрепва и расте, че няма нужда от никого. Просто всички дребосъци, кърлежи и случайници в политиката й се натискат... от алчност. Сега резултатите от президентските избори за пореден път ще го докажат.

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  55. 55 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 4125 Неутрално

   До коментар [#18] от "Julian Mall":


   [quote#18:"Julian Mall"]На всичкото отгоре основната турска партия ДПС е обявена от дясно(не)мислещите за проруска. [/quote]
   ДПС е турска,само доколкото има такъв електорат.А нейните партийни кадри са или агенти на ДС или свързани я с руски бизнес и пране на пари.Това особено се вижда след като ДПС погълна Мултигруп след убийството на Павлов.

  56. 56 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 4125 Неутрално

   До коментар [#28] от "Hawaii":


   [quote#28:"Hawaii"]Засега в посока "нах остен" само един

   БИСЕР КИРОВ е поел..... [/quote]
   Абе и той е поне половин година в България.

  57. 57 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3641 Неутрално

   До коментар [#51] от "Непукистка":

   Хазната била пълна? Това е нещо ново...! На това ли се дължи феноменалното увеличение на социалната пенсия за старост с цели 3 (три) лева? Като се замислим, откога не са увеличавани заплатите на лекари и учители, нещата май не са точно такива...! Да не говорим за заемите, които крепят "стабилността"! Не знам, как точно ще обясните продължаващата емиграция с твърдението си, че България вървяла нагоре...! Едното е несъвместимо с другото! Или ще отречете, че емиграцията продължава...?!!
   Стратегията на ГЕРБ за "плаващи мнозинства", ако изобщо може да се нарече стратегия, говори само и единствено за едно! ГЕРБ губи подкрепа и въпреки, че има най-много мандати в парламента, трябва да се навежда на всеки, който им поиска нещо, за да има правителство! Естествено е, апетита на искащите, да нараства постоянно...! ГЕРБ ще стискат зъби до президентските избори, защото просто ги е страх от служебно правителство на Плевнелиев, не за друго! Но колкото повече отлагат, толкова по малко места ще имат в следващия парламент... Цяло чудо ще е, ако запазят 80-те си депутата!
   Правилно казвате, че Валерката Симеонов си е кръгла нула, ама великия Бойко Борисов му стои мирно и раздава постове и плаща за подкрепа! Не знам, защо това ви радва или ви се струва за нормално?! То, всъщност при ГЕРБ-ерите логика няма, просто се съгласяват с всяка глупост изречена или направена от бате Бойко! Но, проблема си е техен...!
   За момента, единственото което се забелязва е, че Бойко Борисов се прехласва по ПФ и им слуша глупостите! И не само ги слуша, ами им подкрепя и делата...! Жалко! Ама, както казах, за тяхна сметка си е!


   Бивш tww09306483.
  58. 58 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Весело

   До коментар [#57] от "tww09306483":
   [quote#57:"tww09306483"] На това ли се дължи феноменалното увеличение на социалната пенсия за старост с цели 3 (три) лева?[/quote]
   Уффф, бесепарските приказки за пенсии, заеми и демографската криза ги пробутвайте на Корнелия Нинова, а ако там не хванат дикиш - на Раданчо. Не на мен! Не съм толкова глупава, колкото може би изглеждам, хахах...

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  59. 59 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2112 Неутрално

   Цитат : ""Ако патриотите не отричат европейската и евроатлантическата ориентация на страната си" Що за безумие ... Патриотите си гледат благото на собствената страна ! Евроатлантическата ориентация просто не бива да застава като пречка на пътя на благоденствието на нацията. Толкова ли е трудно за разбиране ?

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  60. 60 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Любопитно

   [quote#57:"tww09306483"]ГЕРБ ще стискат зъби до президентските избори, защото просто ги е страх от служебно правителство на Плевнелиев, не за друго! [/quote]
   Много интересно съждение, безспорно. Струва се да се замисли човек и наивно да попита, защо ли аджеба ГЕРБ може да се страхува от ново служебно правителство на Плевнелиев? Ти какво казваш?

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  61. 61 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3641 Неутрално

   До коментар [#58] от "Непукистка":

   Приказките за демографската криза, въобще не са бесепарски и са доста тревожни, но за ГЕРБ-ерите, както усещам не са нещо сериозно!
   Няма, какво да пробутвам на Корнелия факта, че пенсиите са мизерни, а заемите изтеглени от правителството на Борисов, доста големи!
   Като споменахме и Корнелия, да не дойде време да ви организират ленински съботници, заедно с БСП-активистите, че да възстановявате Бузлуджа...? Или сега, ще ми обясните, че Бойко Борисов е имал нещо друго в предвид...?
   И... не, не сте глупава! Друго е...!

   Бивш tww09306483.
  62. 62 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Весело

   [quote#57:"tww09306483"]За момента, единственото което се забелязва е, че Бойко Борисов се прехласва по ПФ и им слуша глупостите! И не само ги слуша, ами им подкрепя и делата...! Жалко! Ама, както казах, за тяхна сметка си е!
   [/quote]
   А какво искаш? Да се прехласва по приказките на Раданчо ли? Трябва да е луд, а той не е. Колкото и да го имате за прост, ограничен, необразован... пожарникар, цървул и т.н. За кой ли път пиша тук, че който го е подценил, не е видял хаир. Раданчо си опука патрондаша, а и патроните му се оказаха халосни. Нали миналата година се подигравахте на ГЕРБ, че са напуснали работата си в НС и че бездействат в интерес на ДПС и БСП? А сега Раданчо що бездейства? Що не напусне парламента и като Ленин сущий не тръгне сред народа да го убеждава да се вдигне и да измете ГЕРБ? Що? Що? Що се тъпаните в скапаното НС?! Що папкате и си трайкате, плюейки срещу всеки, който има тупето да гласува с ГЕРБ? В същото време обвинявате Борисов във всички смъртни грехове. Ами така ще бъде! Докато ГЕРБ не реши да има предсрочни избори, такива НЯМА да има! Страх ги било от Плевнелиев, хахахах...

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  63. 63 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2112 Разстроено

   По-вредни за България от русофилите са само русофобите.

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  64. 64 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Весело

   [quote#61:"tww09306483"]Или сега, ще ми обясните, че Бойко Борисов е имал нещо друго в предвид...?
   И... не, не сте глупава! Друго е...!
   [/quote]
   Казва се "предвид". "В", "на", "из", "под" се добавят към "предвид" само от хора, описвани като... т.н. "друго".
   И тъй, Борисов имаше предвид възстановяването на "летящата чиния" от и за сметка на държавата, след като БСП отказа да я получи от Областният управител на Ст. Загора. Паметникът е частна държавна собственост и ще си остане такъв. Който го оправя, той ще има ползата от него и ще решава предназначението му - музей, спа, ресторант или стени за катерене от търсачи на силни усещания и 70-метрови водни пързалки. Сега разбра ли или пак да го повторя?

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  65. 65 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2112 Любопитно

   [quote#28:"Hawaii"]Тавариш,
   Засега в посока "нах остен" само един

   БИСЕР КИРОВ е поел.....

   Това нещо да ти говори ?!?!?![/quote] ... познавам сума ти народ работещ в Русия, републиките и комунистически Китай

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  66. 66 Профил на Julian Mall
   Julian Mall
   Рейтинг: 2701 Любопитно

   [quote#55:"yanne"]А нейните партийни кадри са или агенти на ДС или свързани я с руски бизнес и пране на пари.[/quote]
   Ами тогава и Ердоган след като предложи Южния поток да мине през Турция е руски агент, като нашия Ердоган без Ер?
   До коментар [#55] от "yanne":

   По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  67. 67 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#63] от "dark'star":
   Защо имам фобия /страх/ от Русия?-русофоб съм.

   1.Русия застана против нашето свещенно дело-съединението на България от
   1885г./Великобритания подкрепя съединението и упражнява успешен натиск против Турция -да не ни нападнат/.
   2.Русия насъсква сърбите да ни нападнат в гръб, когато войската е на българо-турската граница.
   3.Русия извършва преврат против нашия княз Александър І Батемберг и го принуждава да абдикира.Слава богу, Председателят на Народното събрание по това време Стефан Стамболов прави контра преврат и спасява България от руска окупация.
   4.Русия изпраща генерал Каубарс да развращава,подкупва, лъже и вдига бунтове в България-Русе,Сливен,Силистра,Бургас.От тогава в България се появява понятието „РУБЛАДЖИИ”.
   5.Русия застана на страната на Сърбия и Гърция по време на балканските войни. Да си припомним урока по история за така наречената спорна зона в Македония,където Руският цар трябваше да бъде неутрален арбитър в спора между България и Сърбия.Уви не стана така.
   6.Русия е против нас по време на Първата световна война.Благодарение на смелостта и храбростта на генерал Колев и българската войска русите са разбити в Добруджа и прогонени от там.Известни са две стихотворения на Иван Вазов от 1916г. с които той от русофил се превръща страстен русофоб на стари години.
   7.Съветска Русия е против нас по време на Втората световна война.На 05.09.1944г. Съветска Русия обявява война на България.България е окупирана от Червената армия. На 09.09.1944г.е извършен болшевишки преврат.45г.България е васал/сателит/ на Съветска Русия заедно с другите източно европейски народи.Съгласно парижкият мирен договор от 1947г. България е победена страна и плаща репарации.На Гърция-45 млн. долара.На Югославия- 25 мил.долара.Русия пак застава на страната на Сърбия/Югославия/ и охридското езеро и вардарска македония остават за тях.
   8.Съветска Русия създаде така наречената македонска нация.Нашите другари успешно приеха този почин и костите на нашия национален герой Гоце Делчев бяха изровени ог гроба му в България и предадени на Тито и югославските комунисти.Национални предатели.

  68. 68 Профил на Федор Езерский
   Федор Езерский
   Рейтинг: 947 Неутрално

   ОХ, дай боже и тук, у нас да се разделят на ПРОРУСКИ и ПРОАМЕРИКАНСКИ ПАТРИОТИ като на Запад :D

   Публикувано през m.dnevnik.bg

  69. 69 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Любопитно

   "България се нуждае от националистическа,
   но евроатлантически ориентирана политическа партия"

   Защо "евроатлантически", а не просто "европейски" ориентирана? В Антлантика да няма някакви директиви за припознаване от национални продажници?

  70. 70 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2112 Любопитно

   [quote#67:"Българофил"]Защо имам фобия /страх/ от Русия?-русофоб съм. [/quote]Иди на село някоя баба да ти прикади с вълна от мъжко шиле - помага срещу страхове и напикаване После бъди българофил като мене без да се страхуваш. Гледай първо България - другите са чужди и гледат тях си, а не нас ... независимо дали са руси или черни.

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  71. 71 Профил на Люси
   Люси
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#6] от "glog":

   Всъщност авторът не може да напише в прав текст,че всички гласували за Атака,ПФ ит.н. са прости,неграмотни и направо малоумни.Това не се пише лесно(на мен също ми е трудно,предвид християнското ми възпитание)А може би не бива да се скрива истината.Защото нашият Бог даде на всички ни сиво вещество,еднакво по грамаж и донякаде еднакво по гънки.Това,че някои не искат да го използват е вече повод за обида.В България от години се промиват мозъци-целенасочено и агресивно и в резултат:Тялото на Запад,а душата на Изток.Това е сложен казус и изисква малко повече от еквилибристични умозаключения(без да се обиждаш,а се постарай)

  72. 72 Профил на mongeneral
   mongeneral
   Рейтинг: 233 Неутрално

   От Петър Щурм Константинов...
   Че той автора и той от Атака по презиме?
   Ренегат ли е ?

  73. 73 Профил на Coreni
   Coreni
   Рейтинг: 240 Неутрално

   До коментар [#69] от "wanderer":

   Щото културата от двете страни на Северния Атлантик по исторически и други причини е еднаква и е нормално хората да се приобщават с близки, с които могат да се разберат. По същия начин югоизточноазиатците в АСЕАН, евразийците, латиносите и прочие. Ако не беше толкова сложен региона, аз лично бих бил с две ръце "за" балканско или източноевропейски обединение, ама то при нас с такива "братя" врагове не ни трябват.

  74. 74 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Неутрално

   [quote#67:"Българофил"]Великобритания подкрепя съединението [/quote]
   1. Заради Великобритания България беше раздела на две, още на Цариградската конференция 1877 г. Иначе Кипър нямаше да е неин.
   [quote#67:"Българофил"]насъсква сърбите да ни нападнат в гръб[/quote]
   Това го прави Великобритания -подкрепя Сърбия да започне Междусъюзническата война 1913 г.
   [quote#67:"Българофил"]застана на страната на Сърбия и Гърция по време на балканските войни.[/quote]
   Великобритания беше първа.
   [quote#67:"Българофил"]Съветска Русия е против нас по време на Втората световна война[/quote]
   Да де, ама не е разбомбила до основи София както го прави Великобритания.
   [quote#67:"Българофил"]На 09.09.1944г.е извършен болшевишки преврат.[/quote] Кимон Георгиев не е болшевик. Преврътът е факт след отказа на Мушанов да обяви война на Германия и след съгласуване с Чърчил. Само че съгласуването закъсняло и съветската армия е минала границата. После, отново заради английската депломация изборите се отлагат, което да време на комунистите да укрепнат.

   [quote#67:"Българофил"]Съгласно парижкият мирен договор от 1947г. България е победена страна и плаща репарации.[/quote]
   Репарациите са наложени по изричното настояване на Чърчил. Още на Московската конференция през октомври 1944 г. Чърчил отхвърля предложението на Русия България да получи съюзнически статут както преди е направено за Югославия от Чърчил.
   СССР се отказва от българските репарации.

   Що не вземеш да се прекръстиш на "англофил"!? При толкова много продажници няма да ни впечатли една бройка в повече.

  75. 75 Профил на mongeneral
   mongeneral
   Рейтинг: 233 Неутрално

   "Тази еволюция сама по себе си е пример за това как националистите могат да бъдат полезни..."
   Могат да бъдат полезни за външни сили като престанат да защитават националните интереси-естествено това е мечтата на господарите.

  76. 76 Профил на mongeneral
   mongeneral
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#74] от "wanderer":

   +++

  77. 77 Профил на Julian Mall
   Julian Mall
   Рейтинг: 2701 Весело

   До коментар [#67] от "Българофил":

   ......................
   9. Най-голямото престъпление на Русия е че ни освободи или зароби според русофобите като тебе. Ако това не беше станало днес щяхме да сме част от Турция и нямаше да може да ни вреди.

   По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  78. 78 Профил на bgpatriot
   bgpatriot
   Рейтинг: 796 Неутрално

   [quote#0:"статията"]Сидеров:"Аз съм за това да се даде вярна историческа оценка за всички фигури, които бяха някак си със печат, със клеймо, включително за такива фигури като Сталин, например. Той само злодей ли е или има и положителни черти като държавник? [/quote]Ами по тази логика хайде да заменим "Сталин" с "Хитлер"! съгласни ли сте с "Да се даде вярна историческа оценка за всички фигури, които бяха някак си със печат, клеймо, включително Хитлер. Той само злодей ли е или има и положителни черти като държавник?"
   всеки диктатор има и положителни черти, но става дума за комплексна оценка!

  79. 79 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Любопитно

   [quote#73:"Coreni"]Щото културата от двете страни на Северния Атлантик [/quote]
   Не говорим ли за икономика, все пак? А точно културата, правната култура от двете страни на Ла Манша се различава коренно - "пиратите" са на прецедентно право, наследниците на римското право са за върховенство на закона.
   При все че признавам, че ми доставя удоволствие да чета решенията на английския съд - не спестяват "лични данни", разглеждат спора в цялата му фактическа обстоятелственост, както и практиката по подобни спорове преди това.
   Както и раздразнението от "вглеждането в буквата на закона" на европейски съдилища и повратното й тълкуване, в противовес на предходната практика. За България, това е в голяма степен следствие от ежемесечната промяна на закона в парламента.

  80. 80 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 4125 Неутрално

   До коментар [#66] от "Julian Mall":


   [quote#66:"Julian Mall"]Ами тогава и Ердоган след като предложи Южния поток да мине през Турция е руски агент, като нашия Ердоган без Ер? [/quote]
   Много сте късопаметни,ей!Че нали до миналата есен Ердоган ни Путин си бяха най-близки дружки!И точно от Анкара Путин обяви,че спира Патока!Или си забравил?!А ДПС си беше съвместно дружество на Русия и Турция.Периодично турските кадри се отлюспваха.Сега пак стана същото с Местан.Преди него беше Касим Дал.

  81. 81 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 4125 Неутрално

   До коментар [#60] от "Непукистка":


   [quote#60:"Непукистка"]защо ли аджеба ГЕРБ може да се страхува от ново служебно правителство на Плевнелиев? Ти какво казваш? [/quote]
   Това е костовист.Те обитават алетернативанта реалност,където Плевнелиев е скаран с ГЕРБ.Даже Плевнелиев е костовист според тях.

  82. 82 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 4125 Весело

   До коментар [#74] от "wanderer":


   [quote#74:"wanderer"]насъсква сърбите да ни нападнат в гръб- цитат на коментар #67 от “Българофил”

   Това го прави Великобритания -подкрепя Сърбия да започне Междусъюзническата война 1913 г. [/quote]
   Айде по-полека-Австроунгария и Русия насъскват Сърбия.

  83. 83 Профил на glog
   glog
   Рейтинг: 684 Неутрално

   До коментар [#71] от "hlw08485203" ≪.... всички гласували за Атака,ПФ ит.н. са прости,неграмотни и направо малоумни.≫

   Никога не съм гласувал и нямам намерение да гласувам за нито една от тези и подобните им партии, но само малоумник може да нарече малоумни тези, които гласуват не така, както на него му се иска, а така, както те си преценяват, че е полезно за тях и за техните интереси. И точно това е смисълът на демокрацията. Иначе нямаше да се произвеждат избори, а щяха да съберат хората от този форум например, и те щяха да кажат, кой да управлява държавата. Или направо щяха да попитат теб, кой да ни управлява, и щяха да му предоставят властта.

   А по конституция и според принципите на демокрацията всеки пълноправен българин има не само правото на глас, но и правото да гласува за този, който, според него, най-добре ще защитава интересите на държавата, на обществото и лично неговите.

  84. 84 Профил на Димитър Димов
   Димитър Димов
   Рейтинг: 536 Неутрално

   До коментар [#42] от "авторът":

   "Бивша" комунистическа партия не съществува. Те са си комунисти от каменната ера, независимо как си кръщават партията.

   Димитър Димов
  85. 85 Профил на пустиняк
   пустиняк
   Рейтинг: 1061 Неутрално

   Много партии и НПО-та са на хранилка към РФ. С намаляването на рублите, обаче, ще има известни кулизии към кого да се пришият. Особено Волен с неговото заиграване с американците в ранните години на демокрацията та до днешните му проруски поклони.

   Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
  86. 86 Профил на Димитър Димов
   Димитър Димов
   Рейтинг: 536 Неутрално

   До коментар [#79] от "wanderer":

   Различават се не само по юридическа, а и по счетоводна практика. Международните счетоводни стандарти и американският начин на счетоводство се различават. Но поради глобализацията на днешният свят и поради търсенето на общото благо се правят промени в счетоводните политики и от двете страни на Атлантика. Новите Международни стандарти за финансово отчитани отменят част от МСС и се приемат именно с цел сближаване на двете системи. А Русия с нейното имперско виждане за света (ние сме вся и все) е нещо много неприятно и в икономически и в политически план.

   Димитър Димов
  87. 87 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Неутрално

   До коментар [#82] от "yanne":
   "Юридическите реформи, предвидени в Мюрцщег (включително назначаване на съдии само от местното население), остават неизпълнени поради разделението, настъпило между Антантата и Централните сили след руско-английския договор от 1907 г. Насърчавана от Германия и Австро-Унгария, Османската империя отхвърля руско-английския проект за съдебна реформа"
   "Мюрцщегска реформена програмата се проваля поради несъгласието на Австро-Унгария с идеята за автономия на Македония, издигната от Великобритания и Русия през юни 1908 г. Към това време съгласието между Великите сили, чийто продукт е Берлинският договор, е вече минало. До 1907 г. в Европа се образуват два враждуващи военно-политически блока: Тройният съюз (Германия, Австро-Унгария и Италия) и Антантата (Русия, Великобритания и Франция). В желанието си да привлече нови съюзници Антантата стимулира обединяването на балканските държави в отбранителен съюз"
   Да обобщя:
   - Македония е английско-руски проект (1908);
   - Балканкия съюз (1912 г.) е подкрепен от Антантата (Русия, Великобритания и Франция).
   - Създаването на Албания (1913 г. Лондонския мирен договор), "Паралелно с конференцията в британската столица се провеждат и съвещания на посланиците на Великите сили (Великобритания, Франция, Русия, Австро-Унгария, Италия и Германия). Техните решения поставят предели върху придобивките на балканските съюзници. Едно от тях е, че Османската империя трябва да запази цялото северно крайбрежие на Мраморно море, което ще подсигури контрола ѝ върху Дарданелите и Босфора. Второто (взето на 8 декември) е за създаване на албанска държава. Под натиск от Австро-Унгария и Италия Сърбия е принудена да се откаже от излаз на Адриатическо море, а Гърция – от аспирациите си към Вльора. В замяна на това на Белград са обещани икономически компенсации (безмитен транспорт и железница през Северна Албания), а на Атина – благоприятно решение за принадлежността на Крит и егейските острови (без Додеканезите)."
   - твърдоглавието на нашите политици (Букурещки договор от 10.08.1913 г.) е "наказано" от Австро-унгария и Русия (в полза на Румъния).

  88. 88 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1462 Неутрално

   До коментар [#63] от "dark'star":
   Без русофили няма русофоби. Русия сама произвежда с идиотската си геополитика толкова много русофоби в България. Иначе животът си тече и няма нужда от фили и фоби.

  89. 89 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#70] от "dark'star":
   За цариградската конференция
   В конференцията участват представителите на Великите сили:

   Обединено кралство Великобритания и Ирландия

   лорд Солсбъри, специален пълномощен посланик
   сър Хенри Елиът, посланик в Цариград

   Руска империя

   граф Николай Игнатиев, посланик в Цариград

   Франция

   граф Жан-Батист дьо Шодорди, специален пълномощен посланик
   граф Франсоа дьо Бургоан, посланик в Цариград

   Германска империя

   барон Карл фон Вертер, посланик в Цариград

   Австро-Унгарска империя

   барон Хайнирх фон Каличе, специален пълномощен посланик
   граф Ференц Зичи, посланик в Цариград

   Кралство Италия

   граф Лодовико (Луиджи) Корти, посланик в Цариград.

   Първоначално (от 30 ноември до 10 декември 1876 г.) маркиз Солсбъри и граф Игнатиев разговарят относно политическото устройство на българските земи и на Босна и Херцеговина. След това започват предварителните заседания на конференцията (11 – 22 декември) без османски представители.
   Проект за териториални промени в Западните Балкани

   По време на предварителните заседания посланиците на великите сили излизат с общ план за решаването на проблемите в Западните Балкани и установяване на мир между Сърбия и Черна гора и Османската империя. Планът предвижда създаване на автономна област от Босна и по-голямата част на Херцеговина с един главен управител. Сърбия получава малка поправка на границата си, а Черна гора се разширява териториално в Южна Херцеговина и Северна Албания.
   Проект за териториални промени в българските земи
   Граници на България според Цариградската конференция, 1876-1877

   По отношение на българските земи участниците в конференцията предлагат различни решения.

   В окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с център Търново, и Западна – с център София. На заседанието на 8 януари 1877 г. маркиз Солсбъри заявява, че „в границите на тези две провинции, образуващи България, не влизат районите, в които не преобладава българско население, нито районите, които не са били изложени на лошата администрация, която даде възможност да се извършат зверствата от миналото лято.“

   Източната българска автономна област включва санджаците Търновски, Русенски, Тулчански, Варненски, Сливенски, Пловдивски (без казите Султанери и Ахъчелеби в Родопите) и казите Кърклисийска (Лозенградска), Мустафапашовска (Свиленградска) и Казълагачка (Елховска) от Одринския санджак.

   В Западната област влизат санджаците Софийски, Видински, Нишки, Скопски, Битолски, част от Серски и казите Струмишка, Велешка, Тиквешка и Костурска.

   Така българските области са отдръпнати от Егейско море и извън тях остават Воденско , Кукушко и Дойранско, Западна Тракия, по-голямата част от Източна Тракия и по-голямата част от Родопите.

   Аргументът, който британските представители Солсбъри и Елиът изтъкват за вертикалното разделяне на българските земи, е, че в Източната област живеят предимно турци и гърци и тя трябва да се управлява отделно.
   Органически устав на българските области
   Западната българска автономна област според Цариградската конференция

   Източната българска автономна област според Цариградската конференция

   Пратениците на Великите сили изработват и проект за органически правилник за двете български области, който предвижда:

   Главните управители на двете области се назначават от Високата порта със съгласието на Великите сили. (Отхвърленият руски проект предвижда главният управител на единната българска област да се избира от местното население). Те може да са турски или чужди поданици, но трябва да са християни.
   Всяка област ще има законодателен орган – събрание, избирано от всички жители на областта над 25 години, имащи определен имуществен ценз.
   Областното събрание избира административна комисия (правителство) към главния управител за срок от четири години.
   Областите запазват 70% от приходите си за свои нужди.
   Създава се местна милиция от християни и мюсюлмани, но в крепостите и градовете остава редовна турска армия.
   Черкезите се изселват от двете области.
   Основна административна единица е кантонът с 5 до 10 хиляди души, прегрупирани според религиозната им принадлежност (християнски и мюсюлмански). Няколко кантона образуват санджак, който се управлява от мютесариф (християнин или мюсюлманин, според мнозинството на населението в санджака), който се назначава от Високата порта.
   Предвижда се Международна надзорна комисия да следи в продължение на една година изпълнението на тези споразумения.

   Историческо значение на Цариградската конференция

   На 21 декември изготвеният на конференцията план е връчен на Високата порта. Но междувременно султан Абдул Хамид II назначава за велик везир привърженика младотурската партия и на конституционното управление Мидхат паша. И на официалното откриване на конференцията на 23 декември 1876 г. Сафет паша става и прогласява „великия акт на промяна на 600-годишната форма на управление на империята. Негово величество султанът ощастливи империята с конституция.“ С това се заявява началната турска позиция, че конференцията е излишна, тъй като конституцията дава на империята нужните реформи.

   Великите сили отхвърлят турските внушения за ненужност на предложените реформи.[1] На последващите пленарни заседания на конференцията Турция представя възражения и контрапредложения които също са отхвърлени от Великите сили, а опитите за преодоляване на различията остават безуспешни.[2] На 18 януари 1877 Великият везир Мидхат паша обявява окончателния отказ на Турция да приеме решенията на конференцията.[3] Държавите – участнички в конференцията отзовават своите посланици от Цариград.

   На 19 (31) март 1877 в Лондон е подписан т.нар. Лондонски протокол – последен дипломатически опит за въздействие върху Османската империя от страна на Великите сили с оглед решаването на проблема по мирен път. Отказът на Високата порта да изпълни решенията на Цариградската посланическа конференция и на Лондонския протокол слага край на мирните опити за решаването на Източния въпрос, и дава повода за Руско-турската Освободителна война 1877 – 78. Заедно с Априлското въстание, конференцията е решаваща стъпка по пътя към Освобождението. С нейните решения международната общност по най-авторитетен начин легитимира българските аспирации за възстановяване на българската държавност, като очертава и естествените граници на българския етнос към втората половина на деветнайстия век.

  90. 90 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Любопитно

   [quote#86:"Димитър Димов"]А Русия с нейното имперско виждане за света[/quote]
   И що "дивият капитализъм" (в Русия) да е по-лош от "офшорния капитализъм" (в САЩ)?
   Като подръжник на европейските ценности ми се вижда доста лицемерно да се натрават някакви други (мултикултурални с дижадиски привкус, атлантски някакви или тия на "широките души" ).
   Отделно, че е някак много тъпо да се определя "геополитическия баланс" чрез отношението към една единствена страна, па била най-голямата по територия.

  91. 91 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 11023 Неутрално

   Много от българските партии са фасада на скрити сили или безскрупулни марионетки. Русия е видима в БСП, ДПС, Атака, "независими" депутати около "Кой", с кандидати и от други сили, търсещи финансиране от Москва, срещу продажба на националните интереси и икономика.

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  92. 92 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#74] от "wanderer":

   насъсква сърбите да ни нападнат в гръб- цитат на коментар #67 от “Българофил”

   Това го прави Великобритания -подрепя Сърбия да започне Междусъюзническата война 1913 г.

   Не си разбрал.Говоря за 1886г-Сръбско- Българската война.Русия насъсква Сърбия да не нападне в гръб.Същата го прави.

   "застана на страната на Сърбия и Гърция по време на балканските войни.- цитат на коментар #67 от “Българофил”

   Великобритания беше първа.

   Това, че Великобритания е застанала на страната на Сърбия и Гърция не изключва и това , че и Русия е последвала Великобритания.Нали е наша "освободителка", "покровителка", защо прави това което прави Великобритания????

  93. 93 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Весело

   [quote#89:"Българофил"]се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области[/quote]
   Хайде сега обясни как Великобритания подкрепя Съединението ... на автономните области, създадени за да се не пречи на монополните права за търговия, предоставени от султана на британците.
   Не забравяй да споменеш и тайните договори, между Австро-унгария и Русия и между Великобритания и Русия, които осигуряват началото на Руско-турската освободителна война. Защото на тяхна база Сан-Стефанския предварителен договор няма шанс да стане реалност.

  94. 94 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#74] от "wanderer":

   Съветска Русия е против нас по време на Втората световна война- цитат на коментар #67 от “Българофил”

   Да де, ама не е разбомбила до основи София както го прави Великобритания.

   Напротив бомбандирала е.

   Кой и защо бомбардира България?

   В заключителната фаза на войната, в името на своите геополитически интереси, СССР пречи на България да сключи мир със Съюзниците и настоява бомбардировките да продължат, докато "българите се вразумят". Това се потвърждава и от телеграмата на британския външен министър Антъни Еден, който на 29 октомври 1943 г. информира Чърчил, че според Сталин "София със сигурност трябва да бъде бомбардирана, защото България не е нищо повече от провинция на Германия". (Ричард Овъри, "Бомбената война. Европа 1939-1945"

   Успоредно с терористичните акции на компартията България става обект на саботаж и диверсии от страна на СССР в периода след юни 1941 г. Различни исторически източници и хроники споменават за съветски бомбардировки и специални екипи, изпращани в България от СССР.

   В своите мемоари маршал Голованов – главнокомандващ съветската Авиация с далечно действие, описва изненадващите бомбардировки на СССР като "съвършено неочаквани за България, която все още поддържа дипломатически отношения с Москва. Рейдовете се отразиха на вътрешното положение, което в този момент никак не е добро." Освен в британската преса, вестниците в САЩ също публикуват данни за нападенията. На 25 септември 1942 г. "Ню Йорк Таймс" пише:

   "Руснаците казват, че твърденията за бомбардировки са провокативни лъжи. Официалната съветска агенция ТАСС е упълномощена да отрече като "провокативни лъжи" информацията, че съветски самолети са бомбардирали части от България преди няколко дни и че българското правителство е закрило консулството в черноморския пристанищен град Варна заради намерени там "компрометиращи материали"...

   При друг повод, година по-рано, на 23 септември 1941 г., "Сънди Морнинг Хералд" пише:

   "Информацията, че руски саботьори са били спуснати с парашути в северна България, дадена единствено от българския началник на полицията, незабавно разпространени от Берлин, бяха отречени днес от Москва. Те са описани като неуважителен опит да се даде оправдание на България да скъса отношенията си с Русия."

   Информация за съветски парашутисти може да бъде прочетена и в австралийския вестник "Аргус": "Москва отрича тази информация, а говорителят каза, че руските парашутни нападения не биха били малки, неефективни и наистина "невидими", както твърдят от Оста"

  95. 95 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#77] от "Julian Mall":
   За така нареченото освобождение
   Из „Принос към историята на социализма в България”-1906г.Д.Благоев

   ...от войните на Русия с Турция.Последните вдъхваха надежда и у българите за освобождение с помоща на Русия, съдаваха симпатии у тях към нея.Наистина войните на Русия на Балканския полуостров, за воденето на които последната изтъкваше само желанието си да освободи уж християните, а в същност ги водеше само със завоевателни цели, водеха към забавяне на общонационалното двежение.............
   ..........Обаче,жестокостите с които Турция потуши въстанието от 1976, дадоха на Русия отдавна очаквания от нея повод, да се опита да осъществи своите завоевателни планове на „Близкия изток”, на балканския полуостров.И наистина в 1877г. Русия обяви война на Турция под знамето: „ за освобождението на християните”.Както сега е известно, под знамето се криеха съвсем други цели.Преди да обяви войната, Русия бе влязва в споразумение с Австрия, според което последната добиваше право да окупира Босна и Херцеговина, а Русия правото да действува с развързани ръце против Турция и в откъснатите от нея области.Германия, политиката на която спрямо Австрия се състои в тласкането и към „Изток”, и в отслабване на своята съседка Русия чрез една война с Турция, не можеше да има нищо против руско-турска война.Франция, която след поражението и от Германия в 1871г. още не беше се окопитила и която се явяваше осамотена от други сили, не можеше да се противопостави на Русия. Само една Англия явно се противопоставяше на желанието на Русия да обяви война на Турция,но и тя не беше в състояние да попречи на войната При такива обстоятелства Русия наглед имаше всички шансове да изпълни своя завоевателен план на Балканския полуостров. И действително след едногодишна война, пълна с поражения за руските войски и напраздни жертви, свидетелство за гнилостта на абсолютическия руски строй, най сетне руските войски стигнаха до С.Стефано, близо до Цариград.Но тъкмо когато се мислеше, че Русия е близко до целта си и че твърдо се установява на Балканския полуостров, тя трябваше да спре войната и в най-близко бъдеще да напусне завоюваните от нея области.Тя побърза да сключи мирен договор с Турция, така наречения Сан-Стефански договор, според който, между другото, Турция признаваше за свободна С.Стефанска България. Последното бе една доста хитра дипломатическа игра от страна на Русия. Като предвиждаше, че надеждите които възлагаше върху руско-турската война, ще бъдат осуетени от Берлинския конгрес, от събранието на дипломатите в Берлин, очевидно мислеше да убеди българите още повече в нейните безкористни намерения спрямо България и Балканския полуостров с предвиждането в С.Стефанския договор една С. Стефанска България , в която да влизат всички турски области които се смятат за български. Идеалът за С.Стефанска България, тъй тържествено признат от Русия чрез С.Стефанския договор, трябваше от една страна да премахне подозренията на българите частно и на народностите на Балканския полуостров спрямо тайните намерения на руската дипломация и, от друга- да привърже към нейната политика българите, да увеличи суеверието в масата на българския народ за „освободителната мисия” на Русия в света. Руският царизъм имаше твърде голяма нужда да подържа това суеверие както на Балканския полуостров и изобщо вън от Русия, тъй и вътре сред масите на руската империя.
   Д. Благоев-Дядото 1906г.


   Окупационният дълг на България към Русия е задължение на българската държава да компенсира руската хазна за издръжката на окупационните войски и администрацията от периода на Временното руско управление. Дългът е регламентиран от Берлинския договор (член 22) и фиксиран с финансова конвенция от юни 1883 година на 10 618 250 рубли[1] (около 28 000 000 златни лева[2]). След Съединението от 1885 година Княжество България поема и задълженията на Източна Румелия към Русия, с което окупационният дълг набъбва двойно.[1] Частта на Княжеството е обслужвана от 1883 до 1885 година. През 1890 година е направена една вноска, но редовното изплащане е подновено едва през 1896 година, след 10-годишен разрив в дипломатическите отношения между двете държави. Окупационният дълг на Княжество България е окончателно погасен през 1902 година със средства от големия външен заем, емитиран чрез Банка Париба.[3] До тази дата София издължава на Петербург общо 26 446 000 лева.[2] Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.[3]

  96. 96 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Неутрално

   [quote#92:"Българофил"]Нали е наша "освободителка", "покровителка"[/quote]
   Това го твърди руската пропаганда.
   Истината, поне доколкото на мен ми е известна, накърняването на нашия национален интерес е в по-малка степен от руските имперски интереси в сравнение с британските и австро-унгарските. И единствено заради руските имперски интереси България получава шанс за национална независимост.
   И второ, нека правим разлика между Царска Русия и СССР - това две различни доктрини.
   [quote#92:"Българофил"]Русия насъсква Сърбия да не нападне в гръб[/quote]
   А Австро-унгария какво прави?
   И защо отношението на Русия е такова? Да не е заради суспендирането на Конституцията от Александър Батенберг?
   "In 1881, the Grand National Assembly (the supreme form of parliament) was manipulated by the principal Alexander I of Battenberg in order to suspend the entire constitution. During the next seven years, the monarch had unlimited power and issued a series of ordinances which were only technically approved by the ministers.This period, which Bulgarian historians refer to as a regime, ended in 1888 when the constitution was restored."

  97. 97 Профил на Имоция
   Имоция
   Рейтинг: 1797 Неутрално

   До коментар [#81] от "yanne":

   Плевнелиев не е костовист (май), но си е от тях, в това изобщо не се съмнявай.

   Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
  98. 98 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Любопитно

   [quote#94:"Българофил"] Антъни Еден, който на 29 октомври 1943 г. [/quote]
   Че България е страна-членка на Трестрания пакт. Освен това вече е обявила война и на Великобритания, и на САЩ. Какво значение има менинето на Сталин? И то в момент, когато се очаква СССР да капитулира.
   [quote#94:"Българофил"]Успоредно с терористичните акции [/quote]
   И към кого са насочени тия "терористични акции"? Към британската кралица, към президента на САЩ, демокрацията? Да не би "фашизмът" да е станал "евроатлантска ценност"?
   Не ставайте смешен с измислена пропаганда: Една жена на пазара казала/ един британски вестник писал!

  99. 99 Профил на Българофил
   Българофил
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#93] от "wanderer":

   Хайде сега обясни как Великобритания подкрепя Съединението.
   Ето така
   Първоначалното намерение на БТЦРК е да обяви Съединението на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище избухва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността от арестуване на организаторите, комитетът решава да ускори начинанието. Представители на БТЦРК заминават за Чирпан, Сливен и други градове на областта, за да поведат бунтовнически групи към Пловдив.[9]

   На 5 септември е вдигнато въстание в Пазарджик, където привържениците на Съединението с Княжество България установяват собствено управление. По същото време въстават и селата около Пловдив. От Голямо Конаре и Конуш потеглят чети начело с Чардафон и Ангел Чолаков, които достигат областния център през нощта и на следващия ден. Само чирпанската чета е застигната и разбита от войскова част при село Калфата, при което загиват петима четници.[10]
   Прокламация за поемането на властта в Източна Румелия от Временното правителство

   При вестта за размириците в областта източнорумелийските власти, в лицето на председателя на Постоянния комитет Иван Ст. Гешов, се допитват до руския консул в Пловдив дали да обявят самѝ Съединението. След като получава отрицателен /-Ха- ха- ха /отговор, правителството разпорежда арестуване на заговорниците и съсредоточава полицейски части в Пловдив.[11] Военните обаче не се подчиняват на заповедите на директора на милицията генерал Август фон Дригалски. През нощта срещу 6 септември войски, командвани от майор Николаев, установяват контрол над Пловдив и, без да срещат съпротива, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.[12] Временно правителство, в което влизат представители на войската и на двете южнобългарски партии начело с Георги Странски, обявява обща мобилизация на мъжете от 18 до 40 години за отпор срещу очакваното турско нападение и кани княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението.

   Пловдивските събития предизвикват масови демонстрации на подкрепа в Княжеството. Поставен пред свършен факт, Каравелов се заема да утвърди Съединението в сътрудничество с княза. На 8 септември Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а на следващия ден е вече в Пловдив и назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си. Междувременно княжеското правителство мобилизира армията си и изпраща наличните си войски в подкрепа на милицията в Южна България.[15][16] Народното събрание, което се събира извънредно на 11 септември, утвърждава тези мерки, като гласува кредит от 5 милиона лева за покриване на военните разходи.[17]
   Международна реакция и признание

   След Съединението България е заплашена с война едновременно от Османската империя, която иска да възстанови правата си над Източна Румелия, и Сърбия, която настоява за териториални компенсации. Нежелаейки конфликт, в който могат да бъдат въвлечени, Великите сили сдържат турската интервенция, но в същото време изискват от княз Александър да изтегли войските си от Румелия.[18] Поради недоверието си към княза, датиращо още от Режима на пълномощията, руският цар Александър III отказва да подкрепи българската дипломация, макар и да е против възстановяването на положението отпреди 6 септември.[19] В подкрепа на Батенберг действа Великобритания,която се надява чрез него да елиминира руското влияние в България./"Надявам се ,че разбра за подкрепата"/ На провеждащата се в края на октомври конференция в Цариград британският представител Уилям Уайт и френският му колега възпрепятстват изпращането на турски комисар, подкрепено от посланиците на останалите сили.[20]

   Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села.[22] Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908-1909 година.[23]

  100. 100 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2383 Весело

   [quote#99:"Българофил"]действа Великобритания,която се надява чрез него да елиминира руското влияние в България[/quote]
   Сиреч, също като руската имеприя си преследва собствените интереси. Ако беше наистина подкрепила България, нямаше да се налага на 22.09.1908 г. да се обявява независимост на България.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK