Властовите амбиции на Ердоган тласнаха Турция по пътя на нестабилността

Властовите амбиции на Ердоган тласнаха Турция по пътя на нестабилността

© ReutersТурция, някога модел за относително спокойствие в размирния Близък изток, е погълната от несигурност, както жестоко показа това вчерашният атентат с кола-бомба срещу полицейски автобус в Истанбул.


Подозренията по всяка вероятност падат върху сепаратистката кюрдска бунтовническа групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), която извърши подобни нападения в Анкара през януари и март.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган, както можеше да се очаква, одобри отнемането на имунитета на около 50 прокюрдски депутати в парламента, за да улесни тяхното криминално преследване и евентуалното прогонване от депутатските кресла.
Ердоган ще използва поредния атентат, за да внуши на турските избиратели, че на кюрдската и ислямистката войнственост може да се противостои само преминаване към президентска република.

© Reuters

Ердоган ще използва поредния атентат, за да внуши на турските избиратели, че на кюрдската и ислямистката войнственост може да се противостои само преминаване към президентска република.


Той ще използва тази трагедия също, за да внуши на турските избиратели, че на кюрдската и ислямистката войнственост може да се противостои само чрез трансформирането на Турция от парламентарна система в могъща изпълнителна президентска система.


Този аргумент, изглежда, не е валиден, като се има предвид, че нестабилността на Турция се увеличава не от вида на управлението, а от прекалената централизация на власт в президентските ръце.


Преди почти месец Ердоган свали лично избрания от самия него премиер Ахмет Давутоглу заради усилията на последния да създаде свое собствено влияние в правителството.


Нещо повече - идеологическите вътрешни и външни политики на Ердоган поставиха Турция в сърцевината на фракционната, сектантска и етническа борба, раздираща региона.


Неговата кампания за налагане на една-единствена религиозна идентичност въз основа на сунитския ислям и за насаждане на хомогенна турска националност в етнически разделено общество е рецепта за ескалиране на обществените пропуквания и политическото насилие.


В крайна сметка кюрдите съставляват 18 процента от населението на Турция, а преобладаващото мнозинство от тях желае разрешаване на проблема въз основа на по-голяма демокрация, човешки права и пълна интеграция в Турция.


Идеологическите вътрешни и външни политики на Ердоган поставиха Турция в сърцевината на фракционната, сектантска и етническа борба, раздираща региона.

© Reuters

Идеологическите вътрешни и външни политики на Ердоган поставиха Турция в сърцевината на фракционната, сектантска и етническа борба, раздираща региона.


По подобен начин Ердоган преследва и твърдолинейна външна политика, която намали влиянието на Турция в Близкия изток и Северна Африка.


Неговата враждебност към Русия и недоверието към Иран и Израел попречиха на възможността на Ердоган да маневрира в Сирия и спомогнаха за пристигането на близо три милиона мигранти на турска територия и преливането на насилие от Близкия изток.


Така важните отношения на Ердоган със САЩ са сприхави и стават все повече делови и все по-малко стратегически.


Тези отношения са усложнени от отказа на САЩ да преустановят сътрудничеството със свързаните с ПКК Сили за защита на народа (СЗН) в борбата срещу "Ислямска държава".


Турция не получава топло отношение и от Европа въпреки преговорите около сирийската миграционна криза. Ердоган заплашва да скъса споразумението с ЕС за миграцията, ако не получи още отстъпки по отношение на безвизовите пътувания в шенгенската зона - съвкупност от 26 европейски държави, включително Франция, Германия и Испания.


Въпреки постигнатото споразумение за връщане на мигранти, отношенията между ЕС и ТУрция не вървят гладко.

© Giorgos Moutafis, Reuters

Въпреки постигнатото споразумение за връщане на мигранти, отношенията между ЕС и ТУрция не вървят гладко.


Съгласно споразумението "един влиза, един излиза" сирийците, които преминат нелегално в Гърция, ще бъдат връщани в Турция. За всеки сириец, върнат в Турция, проверен сирийски бежанец ще замине от Турция за Европа, за да се засели там.


Каква е сделката "един срещу един"?


В замяна ЕС обещава да даде на Турция милиарди финансова помощ, за да й помогне да поеме грижите за мигрантите в нейните граници и да й предостави различни политически отстъпки.


Ердоган обаче рискува да разчете неправилно отчаянието на германския канцлер Ангела Меркел и да надцени картите си, като издигне исканията до непосилно ниво.


Той не бива да се изненадва, ако един ден Европа покаже към него почти пълна резервираност и липса на сътрудничество, когато той има нужда от помощта й по определен въпрос.


Спиралата се задълбочава?


Следователно Турция съвсем не се намира на позитивна вътрешно- и външнополитическа траектория. Налице е нарастваща перспектива предизвикателствата на страната от политически, икономически и външен характер да окажат с времето допълнителен натиск върху вече стагниралата турска икономика и да въвлекат страната в спирала надолу към нестабилността.
Ако Ердоган не направи радикален политически завой, вероятността за какъвто изглежда изключително далечна, Турция ще се окаже още по-въвлечена в турбулентността на Близкия изток. (БТА)
* Авторът Фади Хакура е експерт за Турция и сътрудник в "Чатъм хаус", Кралския институт за международни отношения в Лондон. Си Ен Ен уточнява, че изразените в този коментар мнения са негови лични.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3143 Весело

  Да , ама интереса клати феса !

  Колкото по нестабилно , толкова по стабилно ще седи Султана зад високите порти ...

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Щом е замесена религия, която и да било държава не я очаква нищо добро.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Консервативните оценки са за загуби от 3 до 5 милиарда от туризъм.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 4. 4 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Така е, защото религията е ирационална, а проблемите на хората съвсем реални и имат нужда от рационални решения и прагматизъм.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Дългосрочната обсебваща влас разваля всичко. Справка - русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Още не мога да разбера защо неговата дост Меркел ханъм не го е сиктирдосала.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#1:"SS"]Колкото по нестабилно , толкова по стабилно ще седи Султана зад високите порти[/quote]
  ДА! Помните ли как не можеше да сформира правителство след изборите?? След това имаше атентат в Анкара, след който имаше нови избори и Еrdowie, Erdowo, Erdoğan си осигури нужното мнозинство за сметка на HDP (кюрдската партия).

  Съвсем не е изключено да е дело на турските служби точно тоя атентат.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "platenputinist":

  Това е все пак около половин процент от турската икономика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  "Вместо да прекрати войната и да интегрира кюрдите в турската политика, Ердоган се движи в обратната посока, радикализирайки все повече хора към заключението, че насилието е единствения път към повече автономия."
  Това ще му изяде главата. Все пак , това са 18% от населението на Турция и не може с лека ръка да се пренебрегне.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  ... Авторът Фади Хакура е експерт за Турция и сътрудник в "Чатъм хаус", Кралския институт за международни отношения в Лондон. Си Ен Ен уточнява, че изразените в този коментар мнения са негови лични ...

  Мдам.
  За такива дрънканици е нормално да се дистанцират.

  Силно се надявам авторът да е плеснал просто пропагандица, прикриваща една проваляща се, но била подкрепена от Запада политика в регионален, че и с отражение в глобален мащаб, а не да ги ръси тия за едноличните и дрън, дрън, та пляс насериозно.
  Макар че, като гледаме резИлтатите, постигнати с експерничеството и на точно тия експерти - може и съвсем сериозно да експерти така експертинът ...

 11. 11 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Днес отново се извърши бомбен атентат в Турция. Има загинали полицаи и десетки ранени. Сигурно в "Дневник" утре, най-късно други ден ще отразят тази новина.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Неутрално

  Хубава статия и анализ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Не живеем в средните векове и вярвам, че след време турската интелигенция и други прослойки ще разкарат този самозабравил се властолюбец.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#13:"stedim"]Не живеем в средните векове[/quote]
  Все още ...

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Трудно ми е да разбера дали Еовка циците е по-тъп Реджеп, или обратното? А може би всеки е по-тъп от другия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Ердоган да знае, че ние казваме - "Не се гаси туй що не гасне!"! И за кюрдите, и за ИДИЛ.
  Турция беше блян за всеки мюсулманин - модерна държавност, вяра и просперитет, просто неоспорим модел. По-добър от Индонезия и Малайзия. Можеше да измести ИДИЛ като модел. Не биде... Верно ИДИЛ са изроди, но в хаоса наоколо, хората там намират по-спокоен живот. А това привлича много смотаняци от цял свят.
  Турция трябва да разреши кюрдския проблем по цивилизован начин. И да следва (вече забравения!!) принципа си - 0 проблеми с комшийте!! И основно, като държавно управление да забрави че съществува Ислям. Ататюрк е бил до болка прав.

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Неговата кампания за налагане на една-единствена религиозна идентичност въз основа на сунитския ислям и за насаждане на хомогенна турска националност в етнически разделено общество е рецепта за ескалиране на обществените пропуквания и политическото насилие."

  Буквално същото писах днес под статията за войната на Турция срещу кюрдите.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на herbarii
  herbarii
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много близо е денят когато Турската армия ще се намеси отново в политиката на Турция и вземе власта в свои ръце а Ердоган и сие ще заживеят в някой от "държавните" хотели на Турция ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "В крайна сметка кюрдите съставляват 18 процента от населението на Турция, а преобладаващото мнозинство от тях желае разрешаване на проблема въз основа на по-голяма демокрация, човешки права и пълна интеграция в Турция."
  Тука нещо не пасва в анализа на Фади Хакура. Кюдите в турция имат всички права които има всеки турски гражданин. Като се започне от целодневен тв канал на кюдски до 80те кюрдски народни представители в турския меджлис.

 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "charlesdegaulle":

  Абсолютно си прав!

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Доста се оплетоха нещата. Дневник вече не знаят какви статии да публикуват и чии коментари да трият.

  Що се отнася до кюрдите, не е ли редно над 20 милиона население да има право да се самоуправлява?

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Ердоган разруши както вътршния мир в страната така и външните отношения. Така е, като вместо диалога предпочита монолога.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  Тука нещо не пасва в анализа на Фади Хакура
  ==========
  Всичко пасва .
  Я виж от къде се е провикал чичката :
  '''''''
  Авторът Фади Хакура е експерт за Турция и сътрудник в "Чатъм хаус", Кралския институт за международни отношения в Лондон. Си Ен Ен уточнява, че изразените в този коментар мнения са негови лични.
  '''''''"""
  Поредния сиененски експерт .
  Да направи една статия за военното положение в Париж и Брюксел , да видим.
  В СNN , останат ли без пари , правят статия за Турция и портфейла им се пълни
  '''''''' До коментар [#19] от "elturco":

  Bukalemun
 24. 24 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#5:"EU defender"]Дългосрочната обсебваща влас разваля всичко. Справка - русия. [/quote]

  Така е. Точно поради това венецианците са препоръчвали 2 манадата 4 до 5 години максимум.

  Моралът не е порок!
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  [quote#18:"herbarii"]Много близо е денят когато Турската армия ще се намеси отново в политиката на Турция и вземе власта в свои ръце а Ердоган и сие ще заживеят в някой от "държавните" хотели на Турция
  [/quote]

  За съжаление този ден никога няма да дойде , защото турската армия вече е в ръцете на Ердоган.
  Западът е изключително лицемерен , когато оплаква сегашното състояние на Турция, защото до голяма степен той е виновен за това. Турските военни на три пъти правеха преврати в Кемалистка Турция , за да защитят светското начало на тази държава. Установяваха военни режими, усмиряваха разпасалите се политици и забраняваха партии с ислямистки уклони. После отново даваха властта на турските парти и възстановяваха демокрацията. Винаги Западът е реагирал много остро срещу тези преврати и яростно е критикувал военните режими, не осъзнавайки , че тези режими пазят Турция от ислямизация или от либерална анархия. Така, когато Ердоган дойде на власт и Турция официално подаде документи за членство в ЕС, турските военни не посмяха да го свалят с преврат. Ердоган се укрепи във властта и постепенно обсеби най-напред съдебната власт , а после самите военни, като сложи начело на турската армия свои приближени висши офицери. Дори се разправи със старите турски генерали, извършвали навремето преврати , като ги осъди и сега някои от тях на преклонна възраст са в затвора. Нека глупавите европейци не се чудят защо Турция се ислямизира. И да не си мислят , че европейският вид демокрация е приложим във всички страни. Демокрацията била лоша , но по-хубаво не било измислено. Някога просветените диктатури са много по-полезни от демокрацията. Пример за това е диктатурата на Кемал Ататюрк. Революционните преобразования в Турция в посока скъсване с ислямизма и светското начало на нейното развитие не можеше да се осъществят без диктатура. В днешно време никой не обвинява Ататюрк, че е бил диктатор. Дори западните левичари.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  За разлика от многото тук , от коментара ви се подразбира ,че сте запознат с най новата турска история. Допълвам :
  Явлението Ердоан , не е признак на едно желание на турската нация , да се ислямизира тотално от социална гледна точка.
  Не е тази целта защото Турция и без това си е като религия ислямска страна.
  След многото преврати на турците им омръзна да въртят все една и съща плоча и решиха да опитат един по консервативен подход . Съдейки по текущите исторически събития , този опит се оказа сполучлив. 14 години са достатъчно дълъг период , за да се види това.
  След този така наречен " турски патент " , Ердоан иска да узакони всичко това с проектиране на една нова конституция.
  Както се вижда обаче , особено отвън , това му желание се разбира като узаконяване на един вид нео османистки модел.
  Особено западните медийни авторитети , въобще не жалят енергия , за да го покажат по този начин. Колко са прави ще покаже бъдещето. До коментар [#25] от "tacheaux":

  Bukalemun
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#26:"eti"]Не е тази целта защото Турция и без това си е като религия ислямска страна. [/quote]

  Ердоганистка пропаганда!

  Ердоган иска да въведе ислямското право, което е нещо съвършено различно, от факта , че Турция е ислямска държава.

  Не светското, а ислямското.

  Трябва доста да се напънете, вие- рупорите на Ердоган, за да обясните този факт на светска Европа, в която религията е отделена от държавата!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В "Дневник" явно никой не чете турски медии. Днес проправителственият вестник "Гюнеш" озаглави статия на първа страница за атентата в Истанбул така: "Дело на Германия".

  Да се смееш ли, да плачеш ли!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 29. 29 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#28] от "Wagner":

  Преди малко това в Тел Авив и то сигурно е "Дело на Германия"

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  Преди малко и в Мидят е имало бомбен атентат. До коментар [#29] от "EP":

  Bukalemun
 31. 31 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "Wagner":

  Турция разработвала "Aktionsplan" срещу Германия.


  Засега е ясно само това, че Ердоан щял да се бори с тероризма "до Апокалипсис". Интересно е, какво включва планът срещу Германия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 32. 32 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti":

  Къде е това Мидят, Ети?

  Какво е станало? Жертви?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  Югоизточна Турция


  До коментар [#32] от "EP":

  Bukalemun
 34. 34 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#19] от "elturco":

  прочети ззаписките на Захари Стоянов ,там е отговора който търсиш

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 941 Весело

  Постановката свърши и е време за критиците.

  Сценарист: Реджеп Ердоган
  Постановка: Бинали Йълдъръм
  В ролите: Части от Първа армия и Специалните разузнавателни служби.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Властовите амбиции на ердоган" превърнаха турция в цветуща държава. Време ли е да бъде демократечно избомбена? И в чий интерес? В наш не.

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#35] от "puknatastotinka":

  Много ясно, че си го е спретнал сам. Явно има главоломно спадащо доверие и прави сценки за пред народа, изкарва се жертва.

  1. Няма реален преврат по време на който да не е локализиран и арестуван този, срещу който е преврата.
  2. Няма такъв човек който да каже "ще съм с турския народ на площада", особено след като изби няколко десетки при бунтовете срещу него. И не е логично да го кажеш ако намираш истинска опасност. Това е по-скоро американски тип героизъм - когато си сценарист можеш да изричаш високопарни фрази!

 38. 38 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  САЩ първи надушиха сценката и затова оказаха пълна подкрепа за властта, колкото и да са против ислямиста Ердоган. За останалите държави е шок.

 39. 39 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 635 Разстроено

  Язък, разсипаха я тази държава, а беше толкова приятно да си пие човек ракията на босфора, примерно в Ортакьой или Бебек.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK