ОПГ в КТБ - или замитане на провала

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Велко Ангелов, Капитал

Главният прокурор Сотир ЦацаровЦветан Василев, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) и останалите 13 подведени под отговорност за източването на банката вече са обвиняеми за организирана престъпна група (ОПГ) с ръководител Василев.


Почти две години след като прокуратурата започна разследването за източването на КТБ, държавното обвинение изненадващо реши, че са се появили основания да бъде повдигнато обвинение за ОПГ и делото е изпратено на Специализираната прокуратура. Това обяви в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Новината подозрително съвпадна с непотвърдената информация, че Висшият съд в Белград е уважил българското искане за екстрадиция на Цветан Василев. Само часове по-късно се разбра, че горният съд в Белград е върнал делото на първата инстанция, но нашата прокуратура беше вече обявила новината "ОПГ в КТБ". Пропускайки същественото обстоятелство, че
според Закона за екстрадиция обвиняемият може да бъде съден само за онова обвинение, за което е поискано да бъде върнат


Това означава, че ако прокуратурата смята да изправи на съд Цветан Василев за новото обвинение, огласено вчера - за ръководене на организирана престъпна група, трябва да направи ново искане за екстрадиция и цялата сага да започне отначало.


Според закона - ако го екстрадират по старото обвинение, не могат да го съдят по новото. За да го съдят по новото, трябва да бъде изпратено ново искане.


Не знае ли това прокуратурата? Изключено. Въпросът, който логично се ражда -


иска ли прокуратурата да приключи делото и да изправи на съд Цветан Василев, или променя в крачка обвинението, за да отложи провала си?


Казвам провал, защото за близо две години прокуратурата имаше възможност да разпита Василев по видеоконферентна връзка, да приключи делото и да изправи на съд останалите, а него - задочно, докато чака екстрадирането му - щом твърди, че е събрала 250 тома доказателства, разпитани са 475 свидетели, извършени са над 60 претърсвания и изземвания и били назначени 133 различни експертизи, както информира вчера говорителят на главния прокурор.


Не е ли подозрително, че точно когато падна алибито за протакането на делото (ние усилено работим, ама ей на, той се крие и Белградският съд не ни го дава) прокуратурата изведнъж създава нова пречка, променяйки обвинението от присвояване в ОПГ? Иска ли прокуратурата да види Цветан Василев в София? Съмненията отново се сгъстиха...


Да си изберем съд...


Вторият разбулващ целите на прокуратурата извод произтича също от ОПГ-то: делото отива в специализираната прокуратура, защото тя е компетентната да разследва "Организирана престъпна група" и ще бъде подсъдно на Специализирания съд. Така се заобикаля ненавистният за прокуратурата Софийски градски съд, чието ново ръководство разчиства тресавището, наследено от Владимира Янева и се намира под несекващия обстрел на прокуратурата.


Да си осигурим проверен прокурор да контролира разследването, никакви импровизации


Още едно съвпадение придружава изненадващото решение на прокуратурата за ОПГ: кандидатирането на досегашния наблюдаващ прокурор Иван Гешев за ръководител на Специализираната прокуратура, където делото отива. Има ли съсмнение, че кандидатирането е съгласувано с главния прокурор. Тоест делото КТБ ще продължи да се разследва под неговия надзор, независимо кой е пряко наблюдаващият покурор.


Казано иначе: Повдигайки обвинение за ОПГ (за да бъде извадено делото от неконтролирания СГС), овластявайки с още власт досегашния наблюдаващ прокурор (за да остане делото под контрола на проверен и сигурен обвинител) и избирайки си съд (създаден по идея и настояване на Цветан Цветанов в първия мандат на ГЕРБ), прокуратурата си осигурява плътен похлупак над всичко онова, което е сътворила до момента и ще продължи да твори (или да бездейства) по делото КТБ.


Контролът над избрания съд, на който явно разчита или се надява обвинението, е най-важната брънка във верата: именно


от съда се очаква да предотврати или поне забави разобличаването на провала на делото КТБ


Дори и да влезе делото в съда в края на годината, както увери говорителят та прокуратурата, с тези 250 тома, 133 /!/ експертизи и 14 обвиняеми, и то за ОПГ, то ще приключи далече в бъдещето, дотогава КТБ ще бъде забравена и ако обвинението се провали в съда, новината ще мине и отмине без да питаме кой е отговорен за провала - сегашният главен прокурор ще бъде приключил мандата си.


Само помислете: досегашното обвинение беше за присвояване на 206 млн. лв. в периода декември 2011 - юни 2014 (когато КТБ бе поставена под специален надзор) и не успяха да го приключат за две години. Сега обвинението за ОПГ, по думите на Арнаудова, е за периода януари 2009 - юни 2014 (така чуха изявлението й репотерите на "Дневник" и "Капитал"), но може и да е казала "от януари 2003" до юни 2014 (както са го чули репортерите от други медии - "De Facto Legal").


Прокуратурата се вкарва в анекдот


Извън хипотезите и изводите за целите на прокуратурата, какво всъщност ни казва с внезапния ход за ОПГ.


С новото обвинение прокуратурата на практика твърди, че през всичките години, през които КТБ е ревизирана, инспектирана, награждавана, многократно одитирана, в банката е действала организирана престъпна група от банкери - собственика, съдружници, директори, счетоводители, касиери и двама одитори (засега само двама - но нали банката е одитирана многократно, та могат да се появат и други). Значи ОПГ години наред източва банка - а ДАНС, финансово разузнаване, банков надзор, финансов контрол и самата прокуратура, не са усетили?! И какви доказателства ще представят сега на прокуратурата ДАНС и КФН, за да вържат прокурорите обвинението за ОПГ? Ако са ги имали, защо не са ги дали тогава? Този е вицът.


А през това време


безответен остава и важният въпрос - за парите, които хазната харчи по скандала КТБ


- по-точно - за замазването на скандалните провали. Миналата година правителството гласува 400 хил. лв. за финансово-счетоводната експертиза, която прокуратурата щеше да поръча на "международна организация с безспорен експертен опит". Вчера от говорителя на прокуратурата се разбра, че експертизата още не е готова - но се чака в края на месеца и ще бъде представена на Специализираната прокуратура.


А през цялото време към прокуратурата летят сигнали от обществени сдружения и вложители за престъпно обезценяване на активите на банката, което е същинският проблем и сърцевината на скандала КТБ. Нито звук от прокуратурата за това. Нека си тече грабежът. Нали парламентът ще гласува държавна гаранция по исканите от финансовия министър 1,2 млрд. лв. заем за Фонда за гарантиране на влоговете...


Но новината за ОПГ затрупва въпросите...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK