Миграцията към столицата е равносилна на тази към чужбина

Миграцията към столицата е равносилна на тази към чужбина

© Цветелина Белутова, КапиталАнализът е на Института за пазарна икономика.


На фона на често цитираните данни за външната миграция на населението, миграционните процеси, които протичат вътре в страната, често остават встрани от публичния интерес. Прегледът на данните на НСИ за периода между 2007 и 2015 г. показва, че цели 79% от миграцията всъщност е вътрешна за страната, като миграцията към столицата е 2,7 пъти по-ниска от общата миграция към останалите 27 области на страната.


Механичното движение на населението между областите в страната проследява лицата, които са променили своето обичайно местоживеене (настоящ адрес). Представените тук данни описват както вътрешната, така и външната миграция по линия на изселването на населението от дадена област. От 2007 г. насам данните за механичното движение на лицата между областите в страната включват и данни за външната миграция, поради което фокусът е именно върху периода 2007-2015 г. Подробни данни за миграцията от и към всяка една област през годините е достъпна на страницата на НСИ.
В този материал разделяме населението на всяка област на три групи: 1) насочили се към столицата; 2) насочили се към чужбина; 3) насочили се към друга област. Лицата, които променят обичайното си местоживеене без да напускат пределите на областта, в която са живели преди това (например лице, което се е преместило от Община Несебър в Община Бургас), не са обект на настоящия анализ.


ОБЩА КАРТИНА


В периода между 2007 и 2015 г. лицата, които променят обичайното си местожителство като същевременно напускат областта, в която живеят, възлизат на близо 743 хиляди души. От тях около 157 хиляди се преместват в столицата, а близо 156 хиляди – в чужбина. Останалите 430 хиляди души сменят обичайното си местожителство с такова в друга област на страната[1].
През всяка една година в периода 2007-2015 г. над 50% от лицата, които променят своето обичайно местожителство, всъщност отиват в някоя от другите 27 области на страната. Най-много лица се преместват в Пловдив (47 хил. души), Варна (44 хил. души) и Бургас (34 хил. души), а най-малко - във Видин (6,7 хил. души), Смолян (5,7 хил. души) и Кърджали[2] (под 5 хил. души).

Миграцията към столицата е равносилна на тази към чужбина

Пикът на миграцията към столицата е през 2011 г., когато близо 26% от лицата, сменили обичайното си местоживеене, се насочват именно към нея, а едва 15% - към чужбина. Именно 2011 г. е и годината с най-малко механично движение на населението, като причината е спадът на външната миграция. През 2011 г. броят на лицата, които са сменили обичайното си местоживеене с такова в чужбина, спада около три пъти спрямо 2010 г. - от 27,7 на 9,5 хил. души. В периода 2012-2015 г., обаче, се забелязва тенденция все повече хора да избират чужбина пред столицата, като през последните две години от периода за пръв път по-голям дял от населението напуска страната, отколкото идва в столицата.


Бърз анализ на взаимодействието между различни социалноикономически показатели и механичното движение на населението показва устойчива, умерено положителна зависимост между миграцията към София и възрастовата структура на населението по области. Колкото по-висока е възрастовата зависимост (измерена като съотношение между броя на лицата на възраст над 65 г. и тези на възраст 0 до 14, или като съотношение на тези на 65 и повече години към тези на 15-64 години), толкова по-висок е делът на преместилите се в столицата. Обратно, колкото по-неблагоприятна е възрастовата структура, толкова по-ниска е миграцията към чужбина, както и към други области в страната.


[1] Тъй като данните на НСИ показват промяна на обичайното, а не на постоянното местожителство, е възможно едно и също лице да попадне в статистиката два или повече пъти в рамките на наблюдавания период.


[2] Макар Кърджали да е областта, в която се заселват най-малко хора от вътрешността на страната, тя е една от областите с най-интензивна външна миграция. В същото време миграцията на населението от област Кърджали към други области в страната е сравнително ниска, т.е. движението на населението от и към чужбина (разбира се, най-вече от и в посока Турция) оказва много по-голямо влияние, отколкото в другите области на страната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  "В периода 2012-2015 г., обаче, се забелязва тенденция все повече хора да избират чужбина пред столицата, като през последните две години от периода за пръв път по-голям дял от населението напуска страната, отколкото идва в столицата." - видими резултати, устойчива стабилност, продължаваме напред!

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ами то смисъл от преселение в София няма голямо.. Като си платиш наем, разноски, транспорт... и олекваш с удни 500 лева..с които да речем заплатите са по-високи.. В Софето е рай за реститутки и държавни чиновници.. Ако не си от тях няма никакво предимство..Виж в чужбина поне може да спестиш някой лев..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  София/провинция
  Англия, Германия/България

  България е провинцията на ЕС, това е политиката провеждана от Германия и Франция.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално
 6. 6 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Във филма "Оркестър без име" има една фраза на полския пазач - ...."ама, когато долапът е празен"....

  Та, сега поне - свят широк. Каквито и статистики да се правят е ясно. София, Пловдив....На който не му харесва - на един от терминалите и....

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#6] от "yu22":

  Не е така, трябва да съхраним това, което са ни завещали дедите ни, България. Може и клише да ви изглежда, все ми е едно.
  Ще се превърнем в гетото на Европа, където хората живеят от подаянията на европейските чиновници.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Че ние сме вече гетото на Европа, просто сме удобна външна граница и за това сме в ЕС. С тия араби, които налазиха Германия, въпроса не е кога ще ги стигнем, а кога те ще паднат на нашето ниво.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Съгласен съм с теб, колежке.

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Ами то че България е глухата провинция наЕс е постигнато вече.. Правим им коридори за транспорт от Азия и им работим шивачество на ишлеме и автокомпоненти на крак за едни 200-300 евро на месец, които там изкарват за два дни.. Кефим и се на пенсионерите или тези на социални помощи ако дойдат на секс и алкохолен туризъм...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Предимството е, че работиш и изхранваш що-годе фамилията, докато в много градчета и градове работа - йок

  Sic transit..
 12. 12 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  До коментар [#10] от "ostin22":

  кой се кефи?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 13. 13 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Че защо в бъдеще време. Ние сме си гето от десетилетия. Ако добавим застаряващо население, силен отрицателен прираст и разширяващ се дял на напълно неграмотно население, получаваме реално прогноза за състоянието след 20-30 г. Светът вече е такъв, че хората не трябва задължително да правят избор на политики, политици, да губят сили и енергия в мъки да устроят нормално общество. Просто вече могат да правят избор, без да гласуват формално за друго управление - отиват в Канада, САЩ, Франция и пр. Има печеливши и губещи държави. Ние очевидно сме от вторите.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Какво да съхраним? Казаните за ракия и робството. Ако не гледаме напред ,никой млад няма да остане.Ние живеем обърнати назад.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#11] от "antropos":

  Що годе си прав за оцеляването.. Ама това какъв идеал е? Преживяхме и този месец е доста незадоволително..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Да, да добавя и политиката на безплатно образование, която привлича младежите. Това е начин да се борят със застаряването.

  Аз не знам какъв скот трябва да си за да си министър председател и да водиш подобна политика. Студент в трети курс ще ти каже как да се спрат тези процеси.
  .......
  Впрочем разликата в тази миграция е, че данъците на София влизат в републиканския бюджет, а тези на европейските емигранти, не.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#12] от "не на безразличието":

  Е, така е приказката.. Ама сме стигнали дотам, че без тях съвсем сме го закъсали, а те са мнозинството визитиращи ни..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#13] от "isidro":

  Важното е, че пазарът за ултралуксозни автомобили и жилища не спира и милионерите се множат. Пък плебсът - да духа супата и да ходи където си иска. Това е нивото на родните меринджеи, в т.ч. и в политиката.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Да, една от причините заради които гърците успяват поне да покажат зъби, за да не ги смачкат безцеремонно е самочувствието, което историята им дава.
  ......
  Въпреки всичко много достойни българи са дали живота си за свободата ни.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2802 Весело

  "през последните две години от периода за пръв път по-голям дял от населението напуска страната, отколкото идва в столицата" - ЛЕВовете в МАРКИ - та затова!

  Истинските слова не са красиви. Красивите слова не са истински.
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  Само гърците не ми давай за пример.Ние сме тръгнали по техния път и това е старшно.Да живееш с минали лаври и заеми.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  А ние ще живеем с бутафорни крепости и заеми

 23. 23 Профил на pioner4e
  pioner4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да има бъдеще България, трябва висока раждаемост и народът да си стои в държавата - не насилствено, а с кеф. За да има висока раждаемост и ниска миграция из ЕС и емиграция извън Европа, трябват достоен жизнен стандарт и реална социална сигурност. За да ги има последните две, трябват истински реформи. За да има истински реформи, не трябва да ни управляват настоящи и "бивши" комунисти. Последното няма как да се случи в обозримо бъдеще.

 24. 24 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Много, ама много се съмнявам в тези статистики.
  Обикновено рядко от хората които отиват в София сменят местожителството. Отделно договорите за наем не се регистрират никъде, плащането става на ръка.
  Според изследването за 9 години само 157 000 човека са се преместили в София, а 156 000 в чужбина. Всички знаем, че са много повече.

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#23] от "pioner4e":

  Така е. Нужна е кардинална реформа в полиция и съдебна система, в здравеопазване и образование, цялостно въвеждане на е-правителство и е-администрация, и постепенно нещата ще си дойдат на местата. В момента обаче родните политикани не се вълнуват от реформи, а само как да краднат като за последно. Алтернативи има, въпросът е дали народът ще ги припознае (примерно БСДД). Защото не ми се мисли, ако ГЕРБ спечелят и трети, и четвърти, и прочее мандати, поради липса на качествени съперници. Хората вече много трудно вярват на когото и да е, за каквото и да е, но е нужно да отличаваме качествените от посредствените сред онези, които се целят във властта.

 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  Това за парите в републиканският бюджет е спорно, защото от чужбина се връщат поне 2 милиарда годишно кеш, което е повече от корпоративният данък на всички фирми и фирмички в България за 2016-1,7 млрд и почти колкото общият Дод за цялата страна за 2016-2.7 млрд..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  В БГ сме останали не повече от 5 млн българи!!
  В тази бройка в включват 2 млн пенсионери, почти милион роми и няколко стотин хиляди турци

 28. 28 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Добре е, че се правят статистики и се оповестяват в пресата и нета, нооо служат ли за нещо тези статистики?Някой да е взел поука от тези данни и да се е опитал нещо да промени? Към по- добро?

 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Какво ще съхраняваш? Стотици населени места без канализация? Липсваща инфраструктутра?
  И не ми пей кво било по татово време. Че помня. По-зле беше.

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#27:"stenli1"]В БГ сме останали не повече от 5 млн българи!! [/quote]

  До коментар [#27] от "stenli1":
  Много сни биле, бре? Ся разбирам оти Влатко иска да земе чàсните фондове. Не мое изхрани пенциите)))))

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Глупости на търкалета.Причината за тази статистика е,че много малко от хората в чужбина променят адресната си регистрация извън страната.Сестра ми е от 5 години в САЩ пък още се води,че живее тук.И много други познати са така.Много рядко някой сменя адресната си регистрация като е в чужбина.
  Аз съм от провинциален град.И от примерно 100 познати,които не живеят в родният ни град в София са не повече от 10 човека.Останалите 90 са в чужбина.Ако си направя моя статистика може да се окажат и над 90 процента тези в чужбина.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Садистичното държане на половината хора в безработица из провинцията е основната причина за миграцията - това е държавна политика срещу българския народ. Частното не можа да замени държавните заводи. Изходът не е само в държавно или само в частно, а в симбиозата между двете за да опазим хората

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#28] от "ell_paco":

  Това е поредното измислено продуктче на ИПИ. За какво може да послужи? Дори си спестили данните за местене на хората в същата област. Да не се изморят предполагам.

 34. 34 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":


  [quote#4:"hope"]България е провинцията на ЕС, това е политиката провеждана от Германия и Франция. [/quote]

  С първата част съм съгласен, с втората - не. Какво ѝ е на политиката на Германия и Франция? И каква политика очаквате от тях спрямо България? Един вид те да се посбутат та да направят място и за България под Слънцето? Я се събудете. В този свят никой на никого даром не прави място. Всяка държава, както и всеки отделно взет човек, трябва сам да се пребори за мястотто си под Слънцето. Ако е кадърен да го направи.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Така си е. Като нема държавно по-трудно се цуца. А тия дето плащат масрафа ДГД.

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#30] от "Арон":

  Ние вече сме в състояние на Катастрофа - демографска, институционална, държавническа, икономическа. Всякаква

  Лошото е, че болшинството все още не го осъзнава, а дори и сега процесите са почти необратими.

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#31] от "mushashi":

  Това се опитвам да обясня.
  Имам много приятели и познати, които са отдавна в чужбина и нямат никакво намерение да се връщат в тази кочина, но по адресна регистрация се водят тук

 38. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#36:"stenli1"]Ние вече сме в състояние на Катастрофа - демографска, институционална, държавническа, икономическа. Всякаква [/quote]

  До коментар [#36] от "stenli1":
  Не е верно! След Освобождението сни биле само 3 милиона! Сега сме цели 5! Манипулатор сти Вий, уважаеми

 39. 39 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#34] от "leon555":
  ++++
  Толкова пари се налива в общините от ЕС, но повечето отиват в благоустройство (не, че е непотребно). В колко общини се инвестира така, че да се създават работни места. Добре, ако поне пътища правят, а не стадиончета и др. подобни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 40. 40 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  Да, студент ще ти каже, но не може да го направи. Реалната политика се различава твърде много от теориите. Не виждам какво повече може да направи който и да било друг управник на мястото на Борисов при това съотношение на силите в парламента. Само приказките ви са големи. Всеки иска реформи, стига да не го засягат лично. Всички опити за реформи се блокират от засегнатите кръгове, било то лекари, полицаи, търговци, бизнесмени. И русофилските продажници висят като дамоклев меч.

 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#38] от "Арон":

  Така е.
  Според МОН, поне 50% от първолаците в БГ са с майчин език РАЗЛИЧЕН от българския

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#40:"Oggie Petkov"]Всички опити за реформи се блокират от засегнатите кръгове, било то лекари, полицаи, търговци, бизнесмени[/quote]
  Предполагам,че не сте от посочените категории.Явно и вас не ви засягат.

 43. 43 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "Алф":


  [quote#39:"Алф"]В колко общини се инвестира така, че да се създават работни места. Добре, ако поне пътища правят, а не стадиончета и др. подобни.[/quote]

  Това и аз го виждам и ме дразни. За мен това си е завоалирана злоупотреба с фондове на ЕС. Тези еврофондове няма да са вечни. И е по-добре с тези парида се създават производства, които да дават "пари прим". Вместо това Боко Зеленчукът строи шадравани и селски стадиони. И тук таме някоя магистрала. Не че няма нужда от магистрали, но те не дават много "пари прим". С други думи Тиквата си прави ПР с пари, които някой Ханс е бачкал като идиот да ги изкара и е платил кожодерски данъци върху тях.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#41] от "stenli1":
  МОН си измисля. Всички са горди да говорят български език))))))

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#44] от "Арон":

  Така е.
  Затова при близо 7 годишното управление на Мутрата Боко, 7-класниците поставят световни рекорди по 2-ки на матурите

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Най-много лица се преместват в Пловдив (47 хил. души), Варна (44 хил. души) и Бургас (34 хил. души)
  ...........
  За каква миграция към София става дума, дори в тройката не е, бе.
  А ето и нещо интересно за Варна:
  "ВАРНА ПРЕЗ 1999 ГОДИНА
  в. Варненски Кореняк, бр. 8, декември 1928 г.

  „Бели хотели, построени от нова материя, изобретение на инженера на Варненската община, красят живописния Варненски залив по цялото му протежение. Името Варна доби световна известност и днес вече не съществува земен курорт с такава слава и известност, каквато Варна притежава. Два пъти дневно през деня долитат и отлитат огромни цепелини – единият пристига от Северна Америка, а другият от централния и южен край на новия свят и изсипват елита на паричната аристокрация, която не жали средства за да се полюбува на хубостите на Варна. Не е така с Австралия, която е уредила въздушни съобщения с Варна, само три пъти през седмицата. Европейците са цели щастливци в това отношение, защото пристигат с обикновени аероплани, или пък с големите пътнически хвърчила на Варненската градска въздушна компания (съкратено В.В.), които редовно циркулират между Варна и големите европейски столици. Въздушната станция е Франга баир, от където по изкуствена пързалка, патент “Варна”, се достига за една минута и две секунди до плажа.

  Постиженията на науката и техниката, направиха от Варна курорт, който се използва през всичките годишни времена. Радио-електрически слънца греят над Варна и при все че е 31 декември, плажът гъмжи от голите тела на световния елит. Сега курортът е най-оживен, понеже посрещането на новата година във Варна има световна известност. Тържествата са толкова импозантни, че не се поддават на описание. Два дена и две нощи е такова веселие, че божественият рай бледнее пред Варна. Според официалната статистика на общината, пребивават над един милион и половина курортисти. Кога е нощ и кога ден, във Варна не може да се познае. Даже през мъгливите дни през деня светят изкуствени слънца над Варна, докато общинската пожарна команда със своите аероплани разпръсва облаците и мъглите. На нос Галата стърчи в облаците голяма постройка – това е инсталацията “Фьон”, която по време на голямата задуха и жега чрез радио-вълни проветрява жителите на град Варна. Не напразно Варна е символът на вечната пролет и се възпява от най-големите поети на времето.

  Всички улици са постлани с каучук, а тротоарите със специална мъхеста материя, имитираща плюш, по която вървенето е просто удоволствие. Най-импозантната сграда във Варна е групата-паметник, построена в чест на дейците от миналото, които са превърнали Варна в курортен град. Паметникът заема една площ от 25 хиляди квадратни метра, а височината му е малко по-висока от Франга баир. Забележителна е също и импозантната сграда на един грамаден хотел, на който от платина изящно е изваяно едно кебапче, а отдолу блести брилянтов надпис “Правнука на чичо”. Тук е най-прочутата кухня във Варна. Кебапчетата вече не се приготовляват от някакво си биволско месо, а от езици от славейчета, а за чуждестранната кухня се употребяват езичета от канарчета, за която цел дирекцията на хотела изпраща експедиции до Канарските острови. Нищо чудно – чужденците плащат! Те са направили от Варна най-богатата община в цялото земно кълбо. По настоящем във Варна пребивава председателят на Великата Индийска република, която е вече независима държава. Дошъл е да моли заем за страната си от Варненската община. Да не говорим за България – тя е станала световен идеал благодарение на Варна. Един лев се котира на Лондонската борса за 2 английски лири, а за най-богатото население на света се счита варненското, защото нещо обикновено е за варненец да притежава състояние от 200-300 милиона български лева. Индустрия и търговия не съществуват – кой е луд да се занимава с тия отживели времето си работи, когато има курорт! На един аеропланен скок от Варна се намира големият търговски и индустриален град Бургас, който е стопански роб на Варна. Бургаските кметове бяха толкова късогледи на времето си, че направиха от Бургас търговско-индустриален град, но сега изкупват грешката си, като се опушват заедно с цялото си население в дима на товарните параходи и фабричните комини, а варненци се любуват на красивите милионерски яхти, които кръстосват Варненския залив.
  Блаженни и честити са варненци със своя курорт.“

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  След като унищожиха икономиката на страната, нормално е хората да мигрират, за да търсят прехрана. Много бяха поблазнени от мисълта да станат софианци, но това едва ли е най-доброто решение. Там животът е скъп и издръжката струва много пари. Добре са само тези, които са намерили добре платена работа. Емигрирането в чужбина е по-добро решение, защото там заплатите са по-високи и има начин човек да си стъпи на краката. Както е да е, това са естествени процеси, предизвикани от лошите условия на живот в провинцията и липсата на работа и средства за живот.Както е тръгнало, половината население ще емигрира в чужбина, а другата половина в големите градове, Резултатът ще е обезлюдяване на останалата част от страната.

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#41:"stenli1"]Така е.
  Според МОН, поне 50% от първолаците в БГ са с майчин език РАЗЛИЧЕН от българския[/quote]
  Отрицателният демографски прираст е проблем номер на България.Има ли нещо по-важно от това?И на-лошото е,че ако гледаме само българският етнос нещата са още по-страшни.Но нищо не се прави по въпроса от правителството.Социални помощи се отпускат само на родители с доход 350 лева на член от семейството.Естествено само циганите получават,защото кое българско семейство ще има такива доходи.Вместо да се стимулират образованите хора да се размножават,то се стимулират маргиналите.Примерно ако при едно дето се връща данък общ доход на единият родител,а при второ и на двамата е една много добра стъпка.За второ и трето дете пък на родители с поне средно образование може да се отпусне по-сериозна парична помощ.

 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#48] от "mushashi":

  Младите и умни българи, в дететеродна възраст, бягат с 200 от България.защото не искат да живеят в мафиотска държава и защото не могат да се реализират професионално в България

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#48] от "mushashi":

  Дошло е Време разделно - в България или коренно ще се промени, НО в много кратък порядък от време или ще изчезне

 51. 51 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#43] от "leon555":
  Само това да е!
  В последните години "нова мода тръгна из народа"- парите отпуснати по проекти за осигуряване заетост на безработни лица масово се насочват към социални дейности. За гледане на възрастни хора, вместо към насърчаване на малкия и среден бизнес. Вярно е, че населението застаря, много възрастни хора имат нужда от социални асистенти, но защо тези възрастни хора са сами? Къде са децата им? В чужбина. Защо са в чужбина? Защото бизнесът в провинцията е зле. Защо тези средства не са насочени към бизнеса, та младите да работят в Бг и да са до родителите си? Защо се стигна до нужда от социални асистенти? Порочен кръг! Каква възвращаемост имат парите вложени в такива дейности? Никаква. Има усвояване на еврофондове, заради самото усвояване. Пари прим няма.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "stenli1":

  Винаги ще има такива ,които ще напускат при днешният глобализиран свят.Въпросът е поне да се стимулират тези,дето сме останали тук.България е държавата с най-бързо намаляващо население в света.И ако се гледа само българският етнос,нещата са още по-страшни.Така че няма по-важен въпрос от стимулирането на раждаемостта.Ако трябва да се режат разходи от другаде или да се теглят заеми,но трябва семействата да се стимулират по някакъв начин.Примерно една парична помощ от 10 хиляди лева за второ и трето дете на семейства с поне средно образование е много добър стимул.50 хиляди деца да се родят повече е не повече от 500 милиона годишно.Не е кой знае колко голяма сума.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#35:"Цецо"]Така си е. Като нема държавно по-трудно се цуца. А тия дето плащат масрафа ДГД.[/quote]Нямам представа какво е "ДГД" и какво плаща. Частното не може да произведе кадри и не може да осигури пълна заетост на населението. КАДРИТЕ НЕ РАСТАТ ПО ДЪРВЕТАТА, а кадрите от соца са пред пенсионното - гювеча свърши. Частната фирма за да вземе специалист с опит - някой трябва да го произведе и да му създаде трудови навици. Мантрите от типа "ще стоиш гладен" са безумие ялово от всякъде = специалисти по гладуване и бъркане по кофите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#53] от "dark'star":

  Частното не произвеждало кадри... Божееее. Където не е било соц живеят единствено от соц кадрите емигрирали там.
  Да се чудиш в тез чужди фирми какво ли работи. Явно не са кадри. Да ли пък не си отглеждат човешки ресурси?

 55. 55 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#45:"stenli1"] 7-класниците поставят световни рекорди по 2-ки на матурите[/quote]

  До коментар [#45] от "stenli1":
  Щот слагат ени трудни, трудни задачки..нарочно компрометират образцовата ни образователна система

 56. 56 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#54] от "Цецо":

  Човекът просто е искал да каже, че частното В БЪЛГАРИЯ не произвежда кадри. И това си е точно така. Всеки измислен бизнесмен в България иска да си легне бедняк, а на другата сутрин да се събуди богаташ. На никой не му се инвестира в персонала. И този си мисли, че и по белия свят е същото.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 57. 57 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#43:"leon555"] С други думи Тиквата си прави ПР с пари, които някой Ханс е бачкал като идиот да ги изкара и е платил кожодерски данъци върху тях. [/quote]

  Ха ха ха. Добре казано.

  Германците си мислят, че всички сме с техния манталитет и само малко да се помогне на изостаналите държави с малко инфраструктура и хоп - икономиката се развива.

  Да ама гърците нагледно им показаха кон боб яде ли. Сега и ние.

 58. 58 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#52:"mushashi"]България е държавата с най-бързо намаляващо население в света.И ако се гледа само българският етнос,нещата са още по-страшни. ... стимулирането на раждаемостта. Примерно една парична помощ от 10 хиляди лева за второ и трето дете на семейства с поне средно образование е много добър стимул.50 хиляди деца да се родят повече е не повече от 500 милиона годишно.Не е кой знае колко голяма сума.[/quote]

  Такива глупости на едно място ... Както беше казала онази циганка: "Вие българите не сте хора! На 50+ години ме накарахте дете да правя, че да си плащам тока."
  И само едни пари да се изхарчат, ей! Туй да се даде, за онуй да се похарчи. Аман от ЦОЦИалисти!

 59. 59 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1432 Весело

  [quote#31:"mushashi"]Много рядко някой сменя адресната си регистрация като е в чужбина. [/quote]

  Ами, щото смяната на адресната регистрация е тромава като смяната ѝ в Китай... Крепостна милиционерска държава.

 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#59] от "puknatastotinka":

  Няма значение причината.Важното е ,че статистиката е изкривена.

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#58:"dggm"] Аман от ЦОЦИалисти![/quote]
  Цоциалист ще кажеш на този дето те гледа в огледалото.И в Германия ли са цоциалисти като дават по 200 евро помощ за дете до навършване на 18 годишна възраст?Там както и в много други държави данък общ доход много зависи от това дали човекът е семеен и има деца.
  Аман от папагали като теб.

 62. 62 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#56] от "leon555":

  С малката разлика, че освен назначени бизнесмени в страната има един куп нормални фирми. И чужди и местни. Които щат не щат развиват персонала си. Най-малкото защото няма как държавата да го направи вместо тях.
  А основното което искаше да каже е че ко не бил соца сега щяло да е каменната ера. А то е по-добре.

 63. 63 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#52] от "mushashi":

  И все пак си мисля, че не е най-важно увеличаване помощта за раждане и отглеждане на деца. Факторът работа, лесно и сигурно намиране на работа, близо до населените места, където живеят хората, качествено здравеопазване и добро образование не само в София, а по места из дълбоката провинция, ще задържа хората там.

 64. 64 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  България бавно умира.Това е тъжната истина.....Но природата не търпи празни пространства.За нула време,ще я насели всякаква измет.....

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#54:"Цецо"]Частното не произвеждало кадри... Божееее. [/quote]Поне в България НЕ се получава, ама хич ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#64:"pro_bono"]България бавно умира[/quote]... ами Дивокрация

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#63:"zara09"]Факторът работа, лесно и сигурно намиране на работа, близо до населените места, където живеят хората, качествено здравеопазване и добро образование не само в София, а по места из дълбоката провинция, ще задържа хората там.[/quote]
  Ще ги задържа,ама дали ще ги стимулира да раждат деца.Месечен доход на семейство за провинцията от 1000 лева е често срещан.И затова повечето семейства не си позволяват повече от едно дете.Ако се дават по 400 лева помощ за дете като в Германия,за две деца са още 800 лева приходи.Изобщо не е малко.

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#63:"zara09"] Факторът работа, лесно и сигурно намиране на работа, близо до населените места, където живеят хората, качествено здравеопазване и добро образование не само в София, а по места из дълбоката провинция, ще задържа хората там.[/quote]
  Аз живея в град с качествено здравеопазване,с добро средно образование/в града има езикова , математически и икономически гимназии/само дето заплатите са поне два пъти по-ниски от софийските.И поради този факт повечето ми познати имат само по едно дете.Не знам защо в този форум винаги се подценява факта,че приходите на хората са може би най-важният фактор при вземане на различни житейски решения.

 69. 69 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#67] от "mushashi":

  Иначе, обаче, тези които се раждат тук, после бягат в чужбина и се реализират там и после раждат там

 70. 70 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Истината е че при пълната липса на политика за регионите в България 90% от територията на страната е заприличала на пенсионерско-малцинствен сбиротък! Над 50% от населението там е такова! Всеки мръднал встрани от пътищата за десетина града и още толкова курорти го е видял!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":
  Не защитавам гърците, защото всеки глупав и необразован човек/народ заслужава съдбата си. На мен случая с техния дълг ми прилича едно време на врътките с фалшиви долари на разни провинциалисти дошли в големия град. И не само на мене де.

  http://www.kpetkov.eu/733/kak-goldman-saks-spechelixa-ot-gryckata-dylgova-kriza

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#69:"stenli1"]Иначе, обаче, тези които се раждат тук, после бягат в чужбина и се реализират там и после раждат там[/quote]
  Все нещо трябва да се направи.Иначе загиваме като нация.От това по-важен проблем няма.Нито един.

 73. 73 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 278 Неутрално

  [quote#23:"pioner4e"]За да има истински реформи, не трябва да ни управляват настоящи и "бивши" комунисти. [/quote]

  Ами то в последния четвърт век комунисти ни управляваха само по ЖанВиденово време. А и тяхната върхушка е предимно от червени капиталисти. Т.нар. ни преход не е нищо друго освен време на първоначално натрупване на капитали. Разликата обаче със сходния период отпреди век и нещо е, че тогава държавата ни изгражда икономика чрез здрав протекционизъм. Пазари и капитали без мита и граници са от полза за по-развитите страни и в ущърб на по-слабо развитите.
  Това, което наблюдаваме сега у нас (разгром на индустрията; колабирало селско стопанство; загуба на население десетократно по-голяма отколкото жертвите ни във всички войни през 20 в.; кошмарна битова - циганска и не само, престъпност), бе лесно предвидимо, но не и за "специалистите" от НПО-тата и слушащите ги политици.
  Поради това народът сега с носталгия си спомня за социализма, въпреки липсата тогава на определени стоки и права.

 74. 74 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  то отиването в чужбина нищо не значи ,просто си намират работа ,в населеното ми место поне 1000 души тръгнаха на запад ,познавам всеки един ,вече и със семействата си , но общо взето ,всичко което изкарват досега внасят тук обратно и строят тук ,не там ,а защо ли .

 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#34] от "leon555":

  "Всяка държава, както и всеки отделно взет човек, трябва сам да се пребори за мястотто си под Слънцето. Ако е кадърен да го направи. "
  Съвсем не е така. Правителството решава дали да направи магистрала до Видин или до Кулата. В единия случай ще влязат инвестиции в северозападна България, във втория ще улесни почиващите в Гърция. С тези пари може да увеличи учителските заплати, да намалят броя на учениците в един клас и да повишат качеството на образованието, например. Могат също така да спрат да харчат пари за образованието на доктори, които веднага напускат България, а само на такива, които ще останат тука. Въпрос на държавна политика. Бившия кмет на Каварна пък е пример за обратното, как може въпреки държавата да постигне много, същото прави кмета на Бургас. Но най-значим принос има управляващата партия.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oggie Petkov":

  Реформаторите имат тежка съдба, Костов е чудесен пример. След неговия линч на никой не му се правят реформи. Основната и най-важната, която направи, средствата за производство да станат частни, за да градим капитализъм.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Искрено се надявам на многократно увеличение на нефта и газа, сега в къщи има стоки прелетяли десетки хиляди километри. Ако това стане лукс, глобализацията ще даде заден ход!
  Сега нашата хубава пшеница я ядат богатите западноевропейци, а ние внасяме за местния пазар боклук.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Проблемът е прекалено сериозен и много обемист, а и иска не само високи, но и широки системни знания, и прекалено място за коментар. Той изобщо не е за коментиране в някакъв форум в интернет, или поне не е за такъв форум, като нашия. Все пак съм впечатлен от това, че във форума има много верни догатки както за причините, така и за начините, чрез които може да се направи нещо полезно в тази насока. Но болестта е тежка, напреднала, и с отделни мерки или промени реален резултат няма как да се получи. Необходима е системна промяна, наложена със желязна ръка, а за сега в нашия политически елит няма нито такъв политик, нито такава политическа партия.

 79. 79 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#3:"ostin22"]реститутки [/quote]

  Браво, бе.

  Викаш, хубаво беше при крепката власт на наште другаре, дето с бой и заплахи са заграбили собствеността на буржуата, сега некви нагли "реститутки" наем ти искат.

 80. 80 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да въртешната миграция все още крепи София и останалите 2-3 големи града, но и тя ще се изчерпи. След това ще настане голямото шоу с цените на НИ. Така че не се набутвайте с НИ за "инвестиционни" цели. Ако ви трябва за живеене окей.

 81. 81 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#80:"redsky"] След това ще настане голямото шоу с цените на НИ. [/quote]
  Не е точно така.Дори и да намалява населението имотите държат цена.И то защото българите в чужбина като изкарат някой лев и веднага купуват жилище в България.Държат ги дори и да не ги отдават по наем.Докато го има този български манталитет цените на имотите няма да паднат драстично.

 82. 82 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3836 Разстроено

  Хората от по-малките населени места много често нямат избор и трябва да се преселят в по-големите градове или да емигрират.А България се топи,топи безспирно през последните десетилетия......

 83. 83 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 428 Весело

  [quote#10:"ostin22"]Правим им коридори за транспорт от Азия и им работим шивачество на ишлеме и автокомпоненти на крак за едни 200-300 евро на месец, които там изкарват за два дни..[/quote]

  Ами направи си бизнес, печели, плащай големи заплати, кой те спира? Аз предполагам какво ще отговориш предварително и ще бъдеш прав - наши хора, корупция, мизерници, мутри, произвол. Ама те от ЕС идват, нали, за да ни държат в колониално подчинение.

 84. 84 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#83] от "anona":

  Какъв печеливш бизнес ще отвориш, драги..? В общност от 500 милиона в която всечки са с едни 70 години напред и с едни 700 пъти повече пари... Ние сме и ще си останем никои още поне 700 години.. Я поразгледай кой произвежда и кой му е собственика на 90% от така нареченият бг бизнес.. И какво остава?? Единици тарикати и паразити които на принципа пре.би другарче са забогатели.. Голям простор.. То за да произвеждаш едно безалкохолно или курабийки вече ти трябва свободен капитал, разрешителни, такси, комисионни колкото няма 80% от населението заедно... Това за свободната инициатива, равни възможности и прочие алабалъци са приказки точно за балъци..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 85. 85 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  за съжаление статията почива на несъвшени от статистическа гледна точка данни.
  външната миграция се измерва от НСИ въз основа на предотавени данни от ГД ГРАО за променен настояща адрес от страната към чужбина минус тези, които са го променили от чужбина към страната. този баланс е неточен по следните причини :
  1. много малък е броят на хората, които посочват натсоящия си адрес в чужбина. засичания с данни от националните статитистики на съответните чужди държави и тези за брой българи там посочили настоящия си адрес, показва, че само около 1/3 от българите установили се в чужбина са посочили този факт в регистъура на населениетото в страната (Национална баса данн Население), декларирайки насъоящ адрес
  2. статистиката на НСИ включва не само движението на българските граждани, но и това на чужденци установяващи се в страната. които балансират отрицателната миграция в посока чужбина.
  тези две обостоятелства обясняват крайно ниското число за външната миграция в периода 2007-2015 посчоено в началото на статията - само 156 хиляди души. Реалното число за този период е вероятно двойно, както може да се оцени по миграционните данни от националните статистики на държави като Испания, Италия, Великобритания и т.н.

  По-общо, данните за вътрешната миграция са по същия начин белязани с грешка, защото и в страната хората, които сменят местожителството си , често не променят настояшия си адрес било от немърливост, било и , след 2012г., заради безумно усложнената процедура въведена с кдоекса Фидосова по промяна настоящ адрес с цел избягване на вътрешния изборен туризъм (който се прилага за печелене на местни кместки избори). Налага се представяне на куп документи , доказващи право да се запишеш на нов адрес. За лцие живеещо под наем, често това е непосилно и поради факта, че собствениците са някъде по света или не са декларирали ,че дават жилището под наем и крият дохдои и т.н.

  Не коментирам и групата хора, която трайно променяйки местоживеенето си, променя постоянен и настоящ адрес. И която група също не е обхваната от тази разработка.

  С две думи - статията почива на погрешна методика, неверни данни и не струва за нищо.

  По-добре е Институтът за пазарна икономика да не се занимава с неа, които не разбира.

  А всъщност, те и от икономика не разбират. Защото ако те и подобните им ултраси на пазарната икономика разбираха, нямаше да сме в състояние на перманентна криза от банковия срив през 2007-2008. От който светът не може да се измъкне. Апропо, и ако тотален срив нямаше, то е защото държавите се намесиха наливайки безумни пари в бездънната каца, заробвайики се със свръхзадлъжнялост. Ако я нямаше тази държавна намеса , спасила банковия сектор, против която Инситутуа за пазарна икономика и подобни се бори със зъби и нокти, сега да нямаше повече евро, наприме.

 86. 86 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Кой нормален човек се мести да живее в София?
  Предпочитам да живея в някое Баварско село, пред това да се мъча в гето с 1,3 милиона идиота.

 87. 87 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тази статистика е грешна, поради простата причина, че повечето преместили се в София не се регистрират там по настоящ адрес.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Прочетох някъде, че ще закриват архитектурно-строителния университет. Няма студенти Вече няма не само кой да строи, а и за кого да строи. А хотели има предостатъчно. Хотелски апартамент струва на половин цена спрямо подобен жилищен. То и в София бизнесът се свежда до това, да се обслужват едни други и да се самообслужват. За сметка на тънкия държавен бюджет. Само не знам докога?

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 731 Весело

  Щом боко тиквата го е казал, значи е тъпня- нали бре тъпняри...

 91. 91 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#61] от "mushashi":

  А. Трябва да даваме пари на калпак за всяко дете.

  Б. Ама защо циганите (в БГ), араби/турци (в ДЕ и ФР) и бели безработни боклуци (в УК) така се множат???

  А+Б => трябва да даваме ОЩЕ повече пари на калпак за дете

  Ама гениални сте вие, ЦОЦИалистите. Направо гениални.

 92. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#91:"dggm"]Ама гениални сте вие, ЦОЦИалистите. Направо гениални.[/quote]
  Виж сега палячо.Може и 100 пъти да ме наречеш социалист,това няма да ме направи такъв.Предполагам,че нито имаш деца,нито ще си направиш някога,защото вероятно си педал.
  Всяка статистика отчита,че България е страната с най-бързо намаляващо население в света.И то за сметка на българският етнос.Затова трябва да се вземат спешни мерки.Не може изобщо да се сравнява ситуацията в България с тази в Германия или Англия,защото там хората получават адекватно заплащане на труда си.Тук основната причина хората да нямат деца или да имат само по едно са финансовите проблеми.Ако се дадат помощи като в Германия по 200 евро на дете,раждаемостта със сигурност ще скочи.И то да се дават само на родители със средно образование,а не на маргинали.

 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  Миграцията е новата свобода, която е велико нещо. Хората имат свободата да избират най-доброто за тях. А резултатите показват провала на държавата след 10 години инвестиции за постигане на кохезия между областите и пресичане (не със забрани , а с икономически стимули) на миграцията.
  Превръщането на България в тип латиноамериканска страна, където един град (столицата) е сравнително добре сред разрухата на другите градове е още един пример за несъстоятелната политика (ако изобщо е имало такава) водена досега. Нужни са бързи и смислени мерки, но не от строителите ГЕРБ, БСП, ДПС и други подобни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 473 Весело

  [quote#92:"mushashi"]Виж сега палячо.Може и 100 пъти да ме наречеш социалист,това няма да ме направи такъв. ...защото вероятно си педал.[/quote]

  Като гледам как дискутираш с хората (палячо , педал), баш ЦОЦИалист ми изглеждаш.

  Хората не са добитък. Като решат да правят деца, ще правят.

  Като даваш на калпак, най-зле дето са, те ще правят, защото само те ще се навият да са добитък за разплод срещу пари.

 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#94:"dggm"]Като даваш на калпак, най-зле дето са, те ще правят, защото само те ще се навият да са добитък за разплод срещу пари. [/quote]
  Чукча не читател,чукча писател.Ясно написах ,че трябва да се дават такива помощи само на образовани родители/поне със завършено средно образование/,а не на неграмотни маргинали.Заплатите в България са такива,че възпрепятстват отглеждането на деца.Имам една колежка с три деца,която остана вдовица.Питаш ли я как се оправя с една средна заплата за страната.И със сигурност не ги е родила заради пари,защото докато беше жив мъжът й не получаваха никакви помощи.А и много други хора имат само по едно дете,заради невъзможността да поемат разходите за повече.Ти колко деца имаш?И ако имаш такива,отглеждал ли си ги в България?

 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#94:"dggm"]Като гледам как дискутираш с хората (палячо , педал), баш ЦОЦИалист ми изглеждаш.
  [/quote]
  Т.е искаш да ме обиждаш ,а аз да мълча?Е няма как да стане.Всеки,който ме нарича социалист/в случаят даже измислено обръщение цоциалист/,комунист и тем подобни,ще трябва да си понесе обидите от моя страна.

 97. 97 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#94] от "dggm":

  Прочети повече какво правят в другите държави - в Дания
  Какви в помощите във Великобритания

 98. 98 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Струва ми се, че тази статия (а и всяка друга на тема миграция) третира хората малко като производствени единици, а не толкова като човешки същества със свои амбиции и цели в живота. И когато амбициите на един индивид не могат да се задоволят на едно място, той мигрира на друго в търсене на късмета си. Това трагедия ли е?
  Друго нещо, което искам да споделя и което със сигурност ще предизвика много негативни коментари. Вече сме в 21-ви век. Не в 15-ти, нали така? За мен патриотизмът (по начина, по който той се разбира в България) е по-скоро недостатък. Аз смятам, че в 21-ви век човек трябва да пообиколи света, да понаучи чужди езици, да поживее и тук, и там, и на друго място и по този начин целият му мироглед се променя към по-добро. Така, че според мен е излишно да се вдига олелия, че българите напускали България. Една част от българите, работещи в чужбина, са отишли там с намерение да направят малко пари и да се върнат в България след време. Други като мен ще си идват в България за по една - две седмици в годината.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 99. 99 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Неволно натиснах Изпрати на предишния си пост. Продължавам.

  Но струва ли си да се прави трагедия от това? Аз например може да не съм най-големия патриот на България, ама за сметка на това правя пари, с които финансирам голямата си страст - пътешествията. Пътувам по белия свят 2 - 3 пъти годишно. Владея съвсем свободно 3 чужди езика и в момента изучавам четвърти с помощта на интерактивни учебници. Дори приятелката ми (и бъдеща съпруга) е от трета страна. Та искам да кажа, че никоя статистика не е в състояние да надникне в човешката душа и подобни данни ми звучат някак си кухо.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 100. 100 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#98] от "leon555":

  И как се разбира патриотизмът в България?В България има 7 милиона граждани на страната и всеки по различен начин тълкува нещата.Така че по-леко с обобщенията.Всеки е свободен да живее и работи,където си поиска.Не обвинявам никого,ако е решил да живее в чужбина.Въпросът е,че България е държавата с най-бързо намаляващо население в света и то основно за сметка на българският етнос.И ако не се вземат драстични мерки след 50-60 години положението ще е много сериозно.И трябва да се престане с глупостите,че жените не раждали деца заради съдебна система,здравеопазване,сигурност и тем подобни.Раждат и се отглеждат малко деца,защото заплатите са много ниски и хората не могат да си позволят разходите по отглеждането им.Естествено и феминизацията на жените има голямо значение.Но при едно парично подпомагане на образованите хора,които искат да отгледат деца положението може да се подобри и увеличи раждаемостта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK