Приказка за замразения календар

Ден от протестите срещу "модела #Кой", започнали на 14 юни 2013 г.

© Юлия Лазарова

Ден от протестите срещу "модела #Кой", започнали на 14 юни 2013 г.- Искам да предложа на вашето внимание нашата оферта за – започнал дебелият човек с най–грозния бежов костюм на света, който се появил на вратата на кметския кабинет вместо секретарката.
– Мерси, не желая, – отреагирал бързо кметът, който се чудел къде ли е секретарката.
– Все пак, не искате ли ?
– Не.
– Няма ли поне да ме изслушате?
– Няма. Не можете да ми продадете това, което ми трябва.
– А какво ви трябва?
– Време. Утре в този кабинет ще седи новият кмет. И нямате нищо в тия грозни черни пликове, което може да ми свърши работа.


Всъщност, секретарката била отишла при новия кмет да го пита дали не му трябва секретарка евентуално.
Човекът се усмихнал и, клатейки се като огромна патица, се доближил до бюрото.


– На вашето внимание искам да предложа
– Какво?
– ...нашия специален календар.
– Календар? И какво да си правя от него? Фунийки? Ще си го слагам под чайника да не ми изгори покривката?
– Не. Календарът е специален. Ето го.


Човекът извадил грозноват календар с бежови листа с кафяви букви и късащи се страници, който изглеждал така, сякаш е печатан доста преди изобретяването на компютъра. Но изглежда не било така, защото годината на корицата била сегашната и датите били правилните.


– Тая грозотия? Да я сложа на стената, за да уплаша новия кмет ли, за да избяга? Това влечуго с календар ли да го гоня!
– Ха-ха, не, – засмял се човекът, все едно грамадна гарга грачела. – Продуктът ни действа по друг начин. Когато искате да повторите някой ден от живота си, просто в същия ден го сложете в камерата на хладилника. Така датата ще замръзне и като се събудите на следващия ден, ще бъде същия ден.
– Глупости.
– А какъв друг вариант имате?
– Добре, все ми е тая, – вдигнал ръце кметът – Все тая. Колко струва тоя парцал?
– Цената на нашия специлен календар е, – и корпулентният с лека пауза назовал цената.
– Това е долно обирджийство.
– Ако искате.
– Добре, добре, дайте ми го. Отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки. Или календара, или утре кметът си тръгва. – кметът горчиво се усмихнал и хвърлил няколко големи банкноти на масата.
– Заповядайте. – Дебелият внимателно събрало банкнотите, сложил календара в грозен черен найлонов плик и го оставил внимателно върху ъгъла на бюрото. – само за малка сума отгоре, можете да получите и
– Нищо не желая да получа още! – извикал кметът, – Получих вече достатъчно. Довиждане!
– Довиждане, – казал търговецът и излязъл.


Кметът взел календара, нагласил го на днешна дата, мушнал го в камерата на хладилничето в кабинета, където държал хубави мезета, сипал си нещо за пиене и се замислил.


* * *


На другата сутрин изглеждало като че ли нищо не се е променило, затова кметът решил, че просто хитро е бил излъган. Той станал, обръснал се, облякъл си хубавия костюм и тръгнал към общината за неприятната церемония, която го чакала.


"Как можах да се вържа на това", си мислел той, "излъгаха ме като малко дете".


В общината попитал на пропуска:
– Дойдоха ли вече гостите за церемонията?
– Ама господин кмете, нали тя е утре, – скочил като пружинка от мястото си пазачът, който трескаво си мислел, че нещо е объркал датите и че не си е облякъл новата изгладена униформа за случая. Освен това, и той сутринта като се събудил, не бил много сигурен, коя е датата, понеже с едни приятели до късно се почерпили...
– А така ли? – съвсем изненадващо кметът се усмихнал широко. – Спокойно, няма проблем. Аз съм се объркал.


И, съвсем нетипично за човек, който се е объркал толкова много, започнал да си свирука весело.


Всички други служители в общината били много изненадани от настроението на кмета, защото очаквали той да бъде ужасно неприятен и зъл в последния си работен ден. Освен това и те се поглеждали странно един друг, а също и календарите на стената.


"Работи!", помислил си кметът "Работи! Онзи нещастник има да чака да сдам поста."


Само че, от цялата работа имало един неочакван ефект. Наистина, всяка сутрин хората се събуждали и виждали същата дата, само че всички помнели, че е минал още един ден, а календарът оставал същият. В първите дни всички си мислели, че проблемът е у тях, че имат проблем със съня, или дори с разсъдъка, ама след като цял месец минал, датата останала същата, а парите им и продуктите свършвали, започнали да недоволстват. Дори било по–зле. На сезоните също като че ли им било все едно, какво пише в календара. Дошла есента, след нея дошла зимата, започнали снежни виелици, а денят в календара стоял един и същи – четиринадесети юни!


– Е не, – ядосвали се най–накрая хората – докога ще чакаме да се смени календара! Не виждате ли че само календарът стои същия, а ние остаряваме, освен това свършихме парите, а никой не ще да ни плаща заплата, защото новия месец още го няма. И какво печелим ние от цялата работа? Нищо, сами се лъжем, че печелим време, а само го губим. Плюс това, оня глупак кметът явно е решил да седи вечно на поста си.


В града започнали протести: Хората нарисували числото 15 на големи плакати и викали:
– Искаме да дойде утре! Освободете календара! Стига сме седели в тая кочина! Кметът да си ходи, крайно време му е! Оставка!


Само малките деца не съжалявали много, защото лятната ваканция си продължавала.


От околните градове и от столицата, където времето си течало нормално, започнали да гледат накриво хората от нашия град, защото ги мислели за откачени и спрели да идват в града.


Част от хората в града също не издържали на замръзналия календар, затова по-умните заминали в други градове, където времето течало нормално, и дори и по такива места, където течало малко по-бързо от обикновеното.


Изведнъж на кмета му просветнало, че нещата не отиват на добре.


"Добре", мислел си той "Спрях календара, обаче времето си върви. Дори става по–зле, отколкото в началото".


Протестите ставали все по–силни. Протестиращите станали толкова много, че запълнили най–големия и най–дълъг булевард в града като река.


– Оставка! Петнайсет! Петнайсет–петнайсет! Утре! – викали те. – Кой спря календара? Кой, кой, кой?


Постепенно протестите се засилвали, после отслабнали, но едно нещо никога не спряло – гражданите пресрещали навсякъде кмета по улиците и го питали "Кога ще си подадете оставката?" И не искали да слушат никакви оправдания, че още не му било дошло времето.


"Въобще не си заслужаваше", си казал кметът, когато, най–накрая изнервен от непрекъснатите протести, решил да избяга от града и се заизмъквал през задния вход на кметството.


Откакто започнали протестите, бил научил задните входове на всички по–важни сгради в общината, защото често ги използвал. " Тоя календар ми излезе през носа! Тия месеци в кметството в повече, за какво ми трябваха!", си мислел той.


Но все пак успял да се измъкне и да замине за чужбина, където правел впечатление на всички наоколо, че щом като станел от сън, проверявал всички календари, които били наоколо – на стената, на часовника, на телефона, на компютъра, дори на микровълновата печка. А като излезел навън, питал на будката за вестници и в супермаркета, коя дата сме днес. Съседите го мислели за симпатичен, но много странен човек.


Било така, защото той научил нещо, което хората по принцип знаели от хиляди години, но в нашия град били позабравили:


- Дори да спреш календара, не можеш да спреш времето.
- Ако хората решат да стане утре, ще стане утре и никой не може да ги спре – нито кмет, нито спрял календар.
- Ако хората решат да мислят и да не забравят, с никакъв календар не можеш да ги излъжеш и трябва бързичко да им избягаш през някой заден вход.
- Ако веднъж спреш календара, след това цял живот ще се криеш по дупките и ще излизаш от задните входове, защото хората няма да ти го простят.


А какво ли искал да му продаде оня търговец за по–скъпо? Специалният спрей за забравяне. Като пръснеш малко във въздуха и хората в града забравят всичко, освен това, което се е случило днес. Само че кметът излязъл стиснат.


А гражданите какво направили? Влезли в кметството и се сетили, че кметът има едни по–специални неща за пийване в кабинета и едни по–специални неща за хапване в хладилника. Отворили шишетата, които намерили в барчето, извадили мезе от хладилника, а от камерата извадили един календар ("Абе казвах ви аз, че е луд бе", обяснявал един превъзбуден протестиращ, размахвайки календара) на който всъщност нарязали мезетата а после като свършили, го свили на топка заедно с боклуците и го запратили като баскетболна топка в кошчето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Весело

  Този специален спрей,върши работа на политиците.

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Какви са тея глупости!? Как се чете това?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво на Константин Павлов -будителят!

  Tony
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Весело

  🍗 ➡ 🍻 ➡ 🚬 ➡ 🚾 ➡ 🐵 ➡ 💊 ➡ 💉 ➡🏥 ➡ 🚑

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  "Влезли в кметството и се сетили, че кметът има едни по–специални неща за пийване в кабинета и едни по–специални неща за хапване в хладилника."

  Интересно ми е, колко специални мезета и питиета са нужни, за да се забърка такъв тюрлю-гювеч? И какъв гьонсурат трябва да бъде този, който ни го сервира?

 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предлагам най-добронамерено на автора да се върне към публицистиката,в художествените текстове не го бива твърде.

 7. 7 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#6] от "hmc12310991":

  Това го кажете на редакцията, аз си ги пиша за блога хахахах

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Изсмукано от пръстите. Не можах да го дочета докрай.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  [quote#2:"zo"]Какви са тея глупости!? Как се чете това?![/quote]

  Не ти е приятна диагнозата на нашето време?
  Или просто не си разбрал за карикатурното ни заспало общество.
  Браво, Комита!!!

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Какво да кажем за критериите на редакцията, след като и такъв тюрлю-гювеч почнаха да ни пробутват.....
  Ми оставете си го човека да си пише в блога, какво го излагате пред 3-те хиляди, които четат Дневник?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Разстроено

  [quote#6:"hmc12310991"]Предлагам най-добронамерено на автора да се върне към публицистиката,в художествените текстове не го бива твърде. [/quote]
  Авторът се е опитал да подскаже на хорицата че не малка част живуркат в пост-соц мафиотско-мутренско безвремие.

  Но се оказва трудно за храносмилане....

  За това - да се набляга на мезетата и ракийката.
  Че и с някоя друга цветиста псувня - може и да поолекне!??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чета, чета. Мисля, мисля. После като пусна телевизора познайте #КОЙ пак там се оправдава, че виновен е Орешарски.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 13. 13 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много ми хареса. Много добър разказ, интересен, мистичен някак си ,а по реален случай.

 14. 14 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Весело

  "Дори да спреш календара, не можеш да спреш времето"

  Просто и ясно!
  Но въпреки това продължават опитите на някои хора да спрат времето. А други дори се опитват го върнат обратно. Горките нещастници!

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Разстроено

  До коментар [#11] от "B52":

  Точно. Сегашното положение ужасно ми напомня за Брежневския застой - нищо не се променяше под слънцето на милиционеро-социализма, нищо не се променя под слънцето на мутро-мафиотско-компрадорския капитализъм.

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalcho_krivija":

  Всъщност по-често времето спира, а календара само си се върти...
  Ето, ние вече 25 години живеем в спряло време - почти нищо значимо не се случва, деца почти не се раждат... Е, живите измират, но пък мъртвите кой ли ги помни... Е, и родените деца порастват неусетно, но пък заминават за чужбина и пак - все едно ги няма...
  Това си е спряло време отвсякъде! А иначе календарите се въртят ли въртят, ама сякаш тези календари са за друго измерение.

 18. 18 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#9:"Alexander97"] Не ти е приятна диагнозата на нашето време? [/quote]
  Диагнозата ми е ясна, просто тоя текст е силно шизофреничен и некохерентен.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 19. 19 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#18] от "zo":

  Опасно шизофреничен и некохерентен ли е?

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#19:"komitata"]Опасно шизофреничен и некохерентен ли е? [/quote]

  Комита, имаш по-добри текстове от този. Времето за съжаление не е наше , защото го обсебиха пак тези, които го владееха в продължение на 45 години. Мисля си , че има по-сполучливи алегории за описание на днешното безвремие.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#19] от "komitata":

  Комита, за жалост обществото, което избра многократно БСПк и метастазите му е шизофренично, а баснята ти е силно кохерентна с продължаващите процеси у нас. Това, че на някой не му харесва изреченото от теб, не значи, че то не се случва.
  Въпрос на възможности и възприятия!

 22. 22 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#17] от "cristo_n":

  Това че ние се опитваме да живеем извън времето, не означава че то е спряло.
  Времето не може да бъде спряно!

 23. 23 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "cristo_n":
  Времето не може да бъде спряно, но може да бъде напълно загубено.
  Мисля че ние 25 години точно това правим.

 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#14] от "kalcho_krivija":

  "Но въпреки това продължават опитите на някои хора да спрат времето. А други дори се опитват го върнат обратно. Горките нещастници!"

  А има и такива, които въобще не загряват, в какво време се намират. Някои от тях пък допълнително не са наясно и с пространството- най изявените им представители се мъчат с хамлетовия въпрос-To be or not to be....опозиция.

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  "Мисля си , че има по-сполучливи алегории за описание на днешното безвремие. "

  Кому са нужни тези алегории? Ако защитаваш истина, трябва да пишеш за нея открито. Иначе, с боза като тази, си оставяш не вратичка, а цели порти да избягаш по допирателната, когато те притиснат, че си лъгал, клеветил или изкривявал факти. което повсеместно се случва в нашите медии.

 26. 26 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Абе нали времето беше наше.....

 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Бащите на прехода спряха календара и мнозина българи се хванаха на уловката, но междувременно всички одъртяха, някои от бащите си отидоха от този свят, други вече не струват за нищо. И все пак, на мястото на Пеевски са сложили 74-годишен адвокат, което показва криза в жанра, разиграван от господарите на прехода. Явно са разочаровани от младото поколение и пак се връщат на старите кримки.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Не мисля че се е родил още този който е способен да събуди заспалия народ. Отдавна всичко е ясно и известно, притчите няма да помогнат защото свободата иска " Караджата а не молитва".

  klimentm
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Именно, мъдрят народ избра БКП в първите свободни избори след 50 годишно управление на същата, сетне със завидна последователност продължи да избира ерзац копията на същите.
  Започвам да мисля че свободата ни е органично чужда и ненужна!

  klimentm
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Готино! Спреят за забравяне се използва винаги по време на избори. Досега винаги е действал безотказно. Няма причини да не действа и сега
  Другата вероятност е 90% от избирателите да са аквариумни рибки и да помнят 7 секунди

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Хаха, труден текст, казваш? Само не разбрах това лично мнение ли е или опорна точка. Може би трябва вече да се слага един банер да разграничава двете.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 32 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  А какво да кажем за хората, които за пари четат и коментират неща, които не могат да гледат?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Между другото тия календари ги произвеждат в Симеоново. Питайте Бойко, Цецо, Георги Колев и всички останали знайни и незнайни кметове...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Браво, Комита! Отлична траги-карикатура на нашето време...което е спряло.

 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Стига с тия избори, остана ли някой да вярва, че всъщност има избори?!? Всичко е фалшименто и номера от селски вечеринки.

  Натрисат ни по реда на номерата идиот след кретен след дебил, вкупом клептократи, че и ни обвиняват, че сме си ги избирали.

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Прекалено оптимистично за Абсурдистан. Осебено happy end-а....

 37. 37 Профил на Даниела
  Даниела
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Браво! Описание на нашия мил животец последните години!

 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Виж ти какъв талант имал Комитата!
  Страхотно! Удоволствие да го прочета.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Nice! .... very Nice Job Комита!!!
  Дано да си получил (абсолютно редно, че и задължително) „Конграчулейшънс“ в коментарите по статията в блога ти, разбира се от “оригинала“ на фразата

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 40. 40 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На мен лично ми писна да чета диагнози на обществото ни в стил Иван Кулеков - това също е вид тъпчене на едно място. Обществото е сбор от единици, така че усилието да се отърсим от летаргията няма как да е колективно - то опира до всеки един от нас, лично.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK