България, НАТО, Черно море

Учение

© Велко Ангелов

УчениеКоментарът е от блога на политолога Огнян Минчев
"Дневник" го публикува с разрешението на автора.


Отказът на българското правителство да се присъедини към създаването на т.нар. "общ черноморски флот на НАТО", макар и формулиран по проблемен начин, трябва да се разглежда в реалния контекст на предизвикателствата пред сигурността в Черно море и възможностите на Северноатлантическия съюз да отговори на тези предизвикателства.


Обединението на военноморските сили (ВМС) на Румъния, България, Украйна и Турция няма да създаде "флот на НАТО", а по същество ще бъде политическо присъединяване на първите три страни към ВМС на Турция. България тепърва смята да купи два кораба, състоянието на ВМС на Румъния и Украйна не е драматично по-добро от това на България.
Турция в продължение на 90-те години и първото десетилетие на настоящия век имаше функционална хегемония върху ВМС в Черно море. Окупацията на Крим от Русия и модернизацията на руския черноморски флот обърна съотношението на силите и сега Русия има стратегическата инициатива. Русия и Турция са в конфликт – по повод на Сирия. Този конфликт е извън мисията и задачите на НАТО.


Ако НАТО трябва да изгради истински противовес на руската хегемония в Черно море, това може да стане само чрез сериозно присъствие на ВМС на големите партньори в Алианса и преди всичко – на САЩ. Това присъствие е възможно по два начина. Първо, чрез непрекъсната ротация на военноморски съдове за срок от три седмици – колкото е ограничението на Конвенцията от Монтрьо за Черно море (подписана през 1936 г.). Втората възможност е ревизия на Монтрьо и допуск на силите на НАТО в Черно море по модела на Средиземно и Балтийско море. Тази ревизия е в ръцете на Турция – Анкара държи категорично вето върху ревизията на Монтрьо в новите условия и по този начин пази своята хегемония върху черноморския басейн – хегемония, която понастоящем успешно се оспорва от Москва.


Без ревизия на Монтрьо присъствието на НАТО в Черно море си остава скъпа операция, която може да се осъществява само чрез непрекъсната ротация на военноморски съдове на страните - членки на алианса. На този фон предложението на румънската страна за "общ черноморски флот" придобива изключително пропаганден характер.


И сега функционират програмите за сътрудничество между ВМС на черноморските страни Black Sea Force и Black Sea Harmony. И двете са създадени по инициатива на Турция и по изрично настояване на Турция в тях участват всички черноморски страни – включително Русия. Да, Русия – по изрично настояване на Турция. Black Sea Harmony беше създадена от Турция в отговор на предложението антитерористичната операция на НАТО в Средиземно море Active Endeavor да се разпространи и върху Черно море. Анкара категорично отказа.


Сега, когато между Москва и Анкара припламнаха опасни искри по повод на амбициите им в Сирия и региона на Близкия изток, Турция се сети за "чисто НАТО-вски формат" на "черноморски сили" заедно с Румъния, България и Украйна. Това е нов формат на стара амбиция – турска ВМС хегемония в Черно море.


Не мога да се сетя какво би спечелила Румъния от подобен формат, но България няма да спечели нищо.


Като страна - членка на НАТО, България би спечелила от нормален достъп на Алианса до акваторията на Черно море – нещо, което Турция блокира с аргументите на конвенцията от Монтрьо. България е суверенна държава и нашата сигурност е функция на българския национален интерес, а не на амбициите за турска черноморска хегемония.


При мои срещи с колеги анализатори от Турция непрекъснато се поставя въпросът за това защо в България има военни бази за съвместно използване със САЩ. Турция сериозно разглежда себе си като страна, която има легитимното право да упражнява хегемония върху нашия регион – военноморска, военна, културна, политическа Какво съвпадение – Русия има същото самочувствие – само че на квадрат.


Затова българската национална сигурност е пряка функция от ефективното сътрудничество на нашата държава с партньорите от НАТО.


България трябва категорично да дава своя принос в общата отбрана на НАТО – особено в региона, към който принадлежим. Форматът за това сътрудничество, който подхожда на българския национален интерес, е многостранното партньорство с всички страни - членки на алианса, което е резултат от приетите с консенсус политики по сигурността. Пропагандни фойерверки, прикриващи амбициите на хегемонистичен национализъм, ползващи легитимацията на НАТО, не са част от това партньорство.


Но реакциите на българското правителство от вчера по повод на новия "черноморски флот" бяха неадекватни, емоционални и уязвими. "Не искам война" не е аргумент, когато трезво оценяваш предизвикателствата пред собствената си сигурност. Никой нормален човек не иска война (има обаче много не-нормални), поради което оценката за риска от война и адекватните мерки за минимизиране на този риск са в основата на всяко успешно управление на сигурността.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз предпочитам да съм с Русия.
  Отколкото с нацистите в Украйна и крайните ислямисти в Турция.
  Еничарите в Турция и Украйна.
  Баста

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Обединението на военноморските сили /ВМС/ на Румъния, България, Украйна и Турция няма да създаде "флот на НАТО", а по същество ще бъде политическо присъединяване на първите три страни към ВМС на Турция."

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  1)Преди колко време Ердоган обяви, че ще спре връщането на пришълци от Европа? И защо? Защото иска и не получи отмяна на визите! Конфликта е Турция-ЕС, и Турция-Германия-след гласуването за турския геноцид в немския парламент. Дова допълнително довбеси бясното куче от Анкара! НЕ се опитвайте да спекулирате. А Бойко всеки изминъл ден става все по-нагъл, все по грабещ и разбойничещ! Защо няма ограда с Турция? Години не стигнаха за да я построят. А Орбан унгарски направи оградата за седмици! БОйко трябва да си оди и заради кражбите на пари по €програми, които държавата е платила, но няма да си получи от ЕК. Парите са стотици милиони, до милиарди!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Искат да ни присъединят към 2 напълно разградени държави които са и в гражданска война.
  Украйна окупирана от военната хунта държава загубила територии и в процес на граджандска война със собственото си население, държава в тотален икономически политически и териториален разпад, излъгана от САЩ и ЕС използвана като маша срещу Русия.
  И Турция държава в гражданска война с Кюрите вече 50 години, държава където през ден гърмят бомбии.
  Бурките са задължителни тотална диктатура и репресии.
  НЕ МЕРСИ.

 6. 6 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От Турция и Украйна трябва да бягаме като дявол от тамян.
  Там тепърва ще се ГЪРМИ.
  И ще има нови граждански войни и разпадане.
  Ние сме с ЕС и Русия.
  Украйна е маша на САЩ срещу Русия.
  Турция е в тотален разпад под диктата на лудия Ислямист Реджеп.

 7. 7 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Мунчев , не се хабете няма смисъл Всичко е театрална постановка за парички , с цел раздуване на бюджети и стригане на овци и да дават нещо по телевизоро

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Опа, опа, сега гледам извънредната пресконференция ... МАЙ Плевнята е забъркал цялата каша.

 9. 9 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Турция и Украйна са изолирани тотално от ЕС.
  Турция игра мръсните номера на Германия сега вече е изолирана.
  Украйна също е изолирана и ЕС се връща към икономическите отношения с Русия.
  Да правим дори и общ Курник с Украйна и Турция е ЛУДОСТ !!!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#2:"ivt26316017"]Аз предпочитам да съм с Русия.
  Отколкото с нацистите в Украйна и крайните ислямисти в Турция.
  Еничарите в Турция и Украйна.
  Баста [/quote]
  Или най-малкото да стоим настрана от такива конфронтации. От тия държави само на Румъния може да и се има някакво доверие .
  От какъв зор да правим някаква конфигурация с марионетките на Киев, или точно с ислямистка Турция, която утре ще иска и половин България да вземе.
  И ако ония от Киев или турчетата ни вкарат в някакъв техен си конфликт, какво ? Що да берем ядове точно с Русия ?
  Нормално е да им се откаже, а да си правим такива авантюри си би било граничало с Национално предателство. Не че не се нагледахме напоследък и на такова.
  Който си има ядове с Русия, да си се оправя ! На нас най-малкото това не ни влиза в работата .

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivt26316017":
  Твърде много ходиш по митингите на Атака момко!!!България ,Румъния и Турция са ЧЛЕНОВЕ на НАТО и ние задължение да опазваме водите на съответната държава срещу крадливата ръка на Масква!!Ако не те устройва -бягай в Одеса!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#0:"Огнян Минчев"] Турция се сети за "чисто НАТО-вски формат" на "черноморски сили" заедно с Румъния, България и Украйна. Това е нов формат на стара амбиция – турска ВМС хегемония в Черно море.

  Не мога да се сетя какво би спечелила Румъния от подобен формат, но България няма да спечели нищо.[/quote]

  Чакам с нетърпение да завалят обвинения към Огнян Минчев, че е рубладжия и путинофил.
  От мен - поздравления към Минчев за честната му и обективна позиция.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 16. 16 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наистина се надявам ястребите като ОгМин (макар в неговия случай това да е силно казано) да си получат войната, за която дрънкат оръжие, със замъглен новоговор за предизвикателства и блаблабла. Тогава ще бъдат изгонени с камъне и дърве, ако преди това не избягат като Иван Кръстев.

 17. 17 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#10:"ivt26316017"]Плевнеливе като му се воюва толкова да слага еничарската униформа и да се присъедини към армията на Турция.[/quote]
  Колкото и да съм наясно с вътрешните далавери на Бойко, сега поне проявява някакъв разсъдък и благоразумие. Поне не се опитва неистово да ни въвлече в чужда война, която може да се пренесе утре и у нас.
  А за поведението на Плевнелиев нямам думи. Ама бива ли точно с тези ? Ама няма ли поне малко отговорност към българския народ и последствията, които може да ни докара ?

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Защо НАТО не направи флотилия в Средиземно море за да спира нашествениците прииждащи към Европа

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  ... Не мога да се сетя какво би спечелила Румъния от подобен формат ...

  Ами ... същото, каквото и България
  Сигурно президентът им се е замислил след края на мандата какво ще прави, та си постила о'време за службица ...

 20. 20 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 217 Разстроено

  [quote#8:"Дундурук"]Плевнята е забъркал цялата каша. [/quote]

  Неееее. Не може да бъде, та той един гаф няма до сега!

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "messera":

  Коя е съответната държава, дето ще и опазваме водите?

  И Турция на какво основание прекъсва споразумение, което няма нищо общо с никакви флоти, но има общо с добросъседството?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#11:"Калата"]От тия държави само на Румъния може да и се има някакво доверие [/quote]

  На основания българските концалери в Добруджа може би?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Гледайте запис на общата пресконференция на Плевнелиев, Борисов и Ненчев !
  От нея става ясно:
  1. Тази инициатива за общ флот не е на НАТО, а на Турция и Румъния
  2. Ако се бяхме съгласили това означава да си отворим морето за турски бойни кораби !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  3. Няма разнобой между Президент, Министър-председател и военен министър.
  Позицията на България е ясна, точна и единна.
  А най-важното ПРАВИЛНА !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Огито, че България, Румъния и Украйна ще са смокиновият лист прикриващ турските агресивни намерения към Крим. И аз се чудя на румънците с какъв акъл влизат във съюз с Турция, Франция е далеч да ги спасява от турците когато се разположат по черноморското им крайбрежие.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#12:"messera"]България ,Румъния и Турция са ЧЛЕНОВЕ на НАТО и ние задължение да опазваме водите на съответната държава [/quote]
  Ами първо, вкарването ни в НАТО се е случило без народа да си каже думата.
  И второ ако ще използвате тоя Наложен ни "съюз" за да ни набутвате в чужди войни, от които може да пострадаме много сериозно и то точно заедно с такива като фашизирана Украйна и опасната за България Турция, май е време да вземем да попитаме народа дали иска да продължаваме да сме членове на подобен "съюз" като НАТО.
  Ти ако си имаш някакви духовни или не знам какви проблеми с Русия или ако ти е поръчано да ни подтикваш натам, аз проблеми с тях никакви си нямам. Така че айде моля ви се, не се опитвайте да ни докарате беля !

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#14] от "ivt26316017":

  А с Рашистан може ли?!

  klimentm
 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Любопитно

  До коментар [#26] от "Калата":
  Белята е правите вие каскетите-приветствайки зелените човечета които окупираха медународно призната територия.Ако Матушката ВИ наруши нашето въздушно пространство.кафе ли да ги черпиме а??Ако техен кораб навлезе в наши териториални води,какво правим?Според вас каскетите трябва да грабваме букетите,нали?Според нормалните хора-Пушките!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#26] от "Калата":

  Какво значи чужда война? Къде я виждаш?
  Аз виждам как Раша изпраща свои самолети на хиляди версти от Москва за да бомбандира чужда държава, виждам я да анексира чужди територии, според теб това е приемливо и в реда на нещата?!

  klimentm
 30. 30 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#28:"messera"]Ако техен кораб навлезе в наши териториални води,какво правим?[/quote]

  Викаме турците на помощ, не ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 31. 31 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#28:"messera"]Белята е правите вие каскетите-приветствайки зелените човечета [/quote]
  Айде бе ! Аз не виждам за себе си да съм канил ни зелени ни пембени човечета, ама теб те виждам как с отворени обятия каниш турците да ни "охраняват". Ами "Охранявали" са ни 500 години, и на нас Нормалните Българи толкова "Присъствие" ни дойде множко.

  [quote#28:"messera"]Матушката ВИ наруши нашето въздушно пространство.кафе ли да ги черпиме а?[/quote]
  Гледам те руснаците са си натрупали всичките им самолети и само се чудят как да си полетят над България, щото си нямат други грижи или реални врагове около които да летят. Ама теб те гледам и думичка не казваш, че хич не ти пречи, тези които са ни нарушвали не пространство, не води, не култура, 500години, тея които са изклали половината ми рода при последния геноцид над българи, хич не ти пречи ако може да дойдат да ни прелитат и да си правят каквото искат с България.

 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#29:"klimentm"]Аз виждам ... [/quote]

  Ще те пусне, споко. После ще вземеш от другите хапчета и всичко ще е наред.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 182 Весело

  И тук само нафталин, МЪКА, мъка.
  Росфалитскоробудит!

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#2:"ivt26316017"]Аз предпочитам да съм с Русия.
  Отколкото с нацистите в Украйна и крайните ислямисти в Турция. [/quote]
  Българските либерални туркофони искат да поставят България в положението на Урайна само,че с пълна ислямизация на анклавите с малцинства! Което не е чак толкова зле защото народа ще се събуди и на някой ще му се потърси отговорност на безхаберие и получаване на бакшиши и рушвети от Турция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Можем само да изгубим от такъв сценарий.

  От него следва само перманентна война.

  Как виждаш България след 5-10 години непрестанни сепаратистки конфликти и като се изсипят тук чужди миротворци, наемници и всичкото източен джихадист?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Но реакциите на българското правителство от вчера по повод на новия "черноморски флот" бяха неадекватни, емоционални и уязвими. "

  Както при всеки удобен случай- т.е. при всеки случай

 38. 38 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ВЪПРЕКИ ВСИЧКО

  Много е прав О М. Забележете обаче, каква е реакцията на Борисов. Той изобщо не се интересува от аргументи, като тези на О М. Той се страхува от Русия, независимо от бълг нац интереси.За него са важни само СОБСТВЕНИТЕ ЛИЧНИ интереси - властта и запазване на статуквото. Борисов най-после премина тънката червена линия. Неизбежно беше. Дали е разбрал обаче, че не може повече да седи на два стола - Русия и НАТО. По всичко личи, че ще трябва да избере единия. Изглежда започва финалната битка във войната за съдбата на България*. Война, която Русия води вече 150 години. Затова всеки българин трябва да се определи, на коя страна ще застане - за или против Родината...
  _______________________
  *дали ще отиде в Азия, като руска губерния или ще остане в Европа, като свободен субект в обединена Европа

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 39. 39 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  рашистан нали наруши едностранно Договора от Будапеща, отнасящ се за териториалната цялост на Украйна срещу отказа й от ядрено оръжие?
  Тогава защо трябва да се спазва някакъв си Договор от Монтрьо?
  Да влиза в Черно Море целият флот на НАТО!
  Или, като план Б, да ни дадат кораби "под наем" за символична сума.
  И фашистка расия да си седне на насрания задник.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivt26316017":

  Стягай си куфара и у ботокса....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добър анализ, отново, поздравявам г-н Минчев! А говоренето на Боко на тема външна политика е смешно и граничи с отчайващо!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#39:"Торбеш"]Да влиза в Черно Море целият флот на НАТО[/quote]

  Турците не са като нас и там "национален интерес" не е някакво празнословие в кавички.

  Никой няма да пусне чужд флот в море, което турците си имат за тяхно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#36] от "Калата":

  Руский сортир...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#1:"robotrop"]Вие за идиоти ли ни вземате? [/quote]
  Ама вие съмнявате ли се?

  Минчев, съвсем правилно, вижда в такава "коалиция" само проблеми. И го споделя, чешейки така зад ушето мат'ряла, та да се прехласне и да глътне поднесеното по-нататък.
  Да прокламира "алтернативата" - денонсиране на договора от Монтрьо и вкарване на Щатите в Черно море.
  Тази тръгна още от вчера да се "подхвърля" по форумите, днес вече Минчев публикува пространен "анализ" ...
  Което си е знак, че е целенасочена кампания.

  А е беля, не по-малка от тази с "коалиционния флот".
  Защото на практика Черно море е затворена акватория, локва, в която военни флотилии биха били прекалено на тясно.
  Нещо повече - поради не толкова голямата си акватория Черно море може да се контролира и отбранително, и като сдържане на противника със съвременните средства и от бази на сушата, а акваторията им е изцяло в обхвата. Каквито вече има, а и в момента пуснаха още една нова база в Румъния, в Добруджа, на 50 километра от нашата граница.
  От флота в предлаганите от Минчев условия може да се прави военно само едно - да се разполага допълнително мобилно ракетно въоръжение. И би имало смисъл само ако е ядрено. Затова трябва да са именно Щатите. Но това означава, че американците придвижват с едни грубо 1000 километра по-близо до Русия ядрен арсенал. И го разполагат на практика и в нашия двор.
  Това "скъсяване на дистанцията" би било пар екселанс ескалация на противопоставянето и напрежението, особено ако вземем и предвид, че денонсирането на договора от Монтрьо няма как иначе да стане, освен в едностранен порядък.
  Което неминуемо ще обостри още повече ситуацията както въобще, толкова повече тук, в Черно море.

  И всичко това се пробутва от Минчев под шапката на умерен и трезв "анализ' и най-вече "на ползу роду"!

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  “Затова българската национална сигурност е пряка функция от ефективното сътрудничество на нашата държава с партньорите от НАТО.”

  Ясно е откъде му плащат на Минчев, което се вижда и от текста.
  Националната ни сигурност е функция от това да сме ОК с всички.
  И Турция, и Гърция са член на НАТО. Други като Швеция пък не са...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Калата":

  "Ами първо, вкарването ни в НАТО се е случило без народа да си каже думата."

  Народът си каза съвсем ясно думата, избирайки за два последователни мандата партии, чиито програми ясно включваха интаграция както в ЕС, така и в НАТО. Броят на избирателите, които подкрепиха влизането на България в НАТО на последните парламентарни избори преди присъединяването към северо-атлантическия договор е толкова голям, че с лекота би надхвърлил общия брой гласоподаватели, които биха участвали в един евентуален референдум в наше време. Можем да спорим, какво е настоящото настроение на българските граждани спрямо НАТО, но няма никакво съмнение, че към момента на присъединяването ни, българският избирател в огромното си мнозинство подкрепяше това членство.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Има една подробност.НАТО е съюз за колективна отбрана,но флота има и други задачи,като да брани морския суверенитет на държавата и брани и контролира корабите корабите под флага на държавата в териториалните и и международни води.Та как би действал общ флот,по отношени на нарушение на изключителното право на стопанска дейност в изключителната икономическа зона на България от турски риболовен кораб,или пресичане на трафик на мигранти от турция,ако е общпод общо командване .Например при така наречените "Войни за треска" британски военни кораби бранят правото на риболов на английски риболовни кораби в едностранно разширената от Исландия икономическа зона ,докато ислански бойни кораби препятстват тази дейност и бранят морския суверенитет на Исландия,въпреки че двете държави са членки на НАТО.А за Конвенцията от Монтрьо за Черно море може да се спори,доколкото според същата в Черно море ще се прилагга международното морско право и до колко Конвенцията от Монтрьо е Lex specialis по отношение на Женевските конвенции по морско право и важи принципа Lex specialis derogat legi generali т.е специалния закон отменя (замества) общияили или Женевските конвенции по морско право са Lex posterior по отношение на Конвенцията от Монтрьо и следва да се рриложи принципа Lex posterior derogat priori т,е последващ закон отменя предходния

 48. 48 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#46:"russian78"]настоящото настроение на българските граждани спрямо НАТО, но няма никакво съмнение, че към момента на присъединяването ни, българският избирател [/quote]
  Аз също няма да споря, какво е било тогавашното мислене на българския избирател, най вероятно му е било все тая. Тогава се е случило така, че сме се присъединили към НАТО, но това не означава, че днес същия тя избирател няма да реши Друго. Като реши, че НАТО вече не му изнася, ще се ОТДЕЛИМ.
  И нищо чудно точно това да пожелае, въпросния избирател, ако се продължава ПО ЛИНИЯ НА НАТО, да се опитват всякакви , активисти, зависими политици, чуждоуправляеми медии, да ни набутат в конфликт точно с Русия и то , както знаем добре не за българските, а за чужди интереси.
  Както сме влезнали така може и да излезнем !

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#48:"Калата"]Тогава се е случило така, че сме се присъединили към НАТО, но това не означава, че днес същия тя избирател няма да реши Друго. Като реши, че НАТО вече не му изнася, ще се ОТДЕЛИМ.
  И нищо чудно точно това да пожелае, въпросния избирател, ако се продължава ПО ЛИНИЯ НА НАТО, да се опитват всякакви , активисти, зависими политици, чуждоуправляеми медии, да ни набутат в конфликт точно с Русия и то , както знаем добре не за българските, а за чужди интереси. [/quote]
  Е, де!
  Не генерализирайте така.
  Това, което пропагандират и пробутват в момента въпросните активисти не е единна политика нито на НАТО, нито на Щатите. Има си различни кръгове с различни виждания.
  Това, за което говорим в момента, е просто един от кръговете.
  Под чийто контрол и в чиято услуга работят и местните ни активисти и агитатори.
  Това, което сега ни се рекламира, включително и от Минчев, е закваската на една хубава, нова Карибска криза. Само че този път - под носа ни в Черно море.
  Аз си викам: Все пак всяко зло - за добро!
  Защото доста народ ще се стресне и ще се замисли насериозно, което ще има като последствие подрязването на крилцата именно на подобни заиграващи се безотговорно в опасна игра на ръба и ва банк кръгове, кръгчета, активисти и агитатори ...

 50. 50 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"Дундурук"]Опа, опа, сега гледам извънредната пресконференция ... МАЙ Плевнята е забъркал цялата каша.[/quote]
  Ами способно ни е момчето, добре че му свършва мандата.

 51. 51 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#12:"messera"]Твърде много ходиш по митингите на Атака момко!!!България ,Румъния и Турция са ЧЛЕНОВЕ на НАТО и ние задължение да опазваме водите на съответната държава срещу крадливата ръка на Масква!!Ако не те устройва -бягай в Одеса!![/quote]

  На коя точно държава член на НАТО ще опазваме водите , навярно Украйна.

 52. 52 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Не става дума за това че Ердоган се опитва да манипулира с реадмисията, а става дума за това компетентен човек да взема решение за сигурността на България. Борисов толкова се е самозабравил от медиийния комфорт в който се намира, но когато взема решения от медународен порядък - грешките са фрапиращи и не могат да се замажат с едно интервю в 24 часа. Горко на тази държава ако този човек (или друг като него) продължи да взема съдбоносни решения.

 53. 53 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оги,
  Нещата са така и полу-така.
  Тези политически идеи за някакъв "флот на НАТО" в Черно море и българския ПР са :
  1. Плод на мисленето на някакви чиновници,
  2. Плод на мисленето на военщината, която иска да си плува насам-натам и да си взима заплатите
  3. Плод на мераците на др. Домусчиев да заварява ламарини във Варна и всякакви местни мераклии да отскубнат нещо от държавния бюджет - примерно 800 млн. лева.
  Нямаме никакъв интерес да се бутаме във военщината в този руско-турски гьол и да хабим парите на българския .данъкоплатец . Ние следва да защитим едни никакви 374 км. брегова ивица, териториалното море (12 морски мили) и това е. И това ще бъде приноса ни към съюзниците в НАТО. Ние сме ангажирани да защитаваме съюза според възможностите си.
  Ами виж Хърватска , която защитава 3500 км. брегова ивица и няма нито една корвета или фрегата (писа го специалист във форума) . Ние имаме 7 парчета от тия железа фрегати и корвети дето я плуват, я не.
  Какви "НАТО флотилии", каква Монтрьо конвенция ? Стигне ли се до не дай боже военен конфликт в Черно море руснаците ще разбомбят всичко - от Севастопоската военноморска база и от Кримската военновъздушна база с базирани бомбардировачи с крилати ракети. Кьораво желязо на НАТО няма да остане здраво.
  Оги, ако не си чел история, Черно море за руснаците е т.нар. "мягкое подбрюшие" и са много чувствителни на тази тема.
  Бойко Борисов е много прав, че не следва да участвуваме в дрънкането на оръжия и железа в акваторията на Черно Море.
  Сега остава да отреже спатиите на др. Домусчиев с гелосаната коса за тия 800 млн. лева, дето искал да си заварява "корабчета" във Варна и да махне тоя идиот Ненчев и да го прати да си сади още коса, та да стане по-красив.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Като член на НАТО, трябва да изпълняваме само това, което е договорено с него. И може ли Турция едностранно да прекрати договора за реадмисия.

 55. 55 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#8:"Дундурук"]МАЙ Плевнята е забъркал цялата каша.[/quote]

  Е кой друг да е?
  Нали момчето се стяга за нова НАТО-службичка след октомври.

 56. 56 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Проблемите в тази флотилия са Украйна, можеш ли да им имаш доверие? Какво би станало ако Украински кораб от флотилията влезе в конфликт с Руски кораб, това означава, че и България ще бъде въвлеченна. Би било безумно да сме в какъвто и да е военен съюз с Украйна, те са корумпирани, те са и националисти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 57. 57 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#25:"Julian Mall"]И аз се чудя на румънците с какъв акъл влизат във съюз с Турция, [/quote]

  Ами нямат шанса да са им съседи.
  От друга страна, имат си проблеми с руснаците в Молдова, която смятат за своя. А може би още помнят и Сталинград.

 58. 58 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#46:"russian78"]Народът си каза съвсем ясно думата, избирайки за два последователни мандата партии, чиито програми ясно включваха интаграция както в ЕС, така и в НАТО.[/quote]

  Парламентарните избори нямат нищо общо с референдум и особено с такъв за членство във военно-политически блок.
  Горното твърдение е манипулативна демагогия.
  Отделен е въпросът защо някоя по-съществена политическа партия у нас не постави под въпрос легитимността на присъединяването ни към НАТО.
  Имам приятели левскари и цесекари, но от това не следва, че трябва да избера едните и с тях по мачове да ругая и бия другите.
  Щом сте толкова убедени, що не инициирате едно референдумче за НАТО? Може и чрез шоуто на Слави.

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#30:"galio"]Викаме турците на помощ, не ли? [/quote]
  Те ще са тук преди да сме ги извикали.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  П[quote#0:"статиа"] ри мои срещи с колеги анализатори от Турция непрекъснато се поставя въпросът за това защо в България има военни бази за съвместно използване със САЩ. Турция сериозно разглежда себе си като страна, която има легитимното право да упражнява хегемония върху нашия регион – военноморска, военна, културна, политическа Какво съвпадение – Русия има същото самочувствие [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 61. 61 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivt26316017":

  добре, че никой не те пита

  it comes from inside, just listen ...
 62. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#51] от "марулко":
  На България-зеленчук,после на натовските държави!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 63. 63 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да , но сега Турция и Русия са в конфликт и ние да се намесваме, не е много разумно.

 64. 64 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Стипендиантите са активирани.

  Минчев трябва да поддържа форма, иначе... глад....

 65. 65 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 432 Неутрално

  В стремежа си да смачкат Русия,янките май зарязаха интелекта и се отдадоха на страстите.И тукашните им подопечни не си поплюват,ама се стараят да поусучат работите по балкански.Зер бедният и обрулен отвсякъде народец от време на време си позволява и да мисли,освен да оцелява.

 66. 66 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 622 Неутрално

  По времето на соца основната доктрина на нашите Военно Морски Сили (ВМС) накратко казано беше "вие дръжте 20 минути докато дойдем ние". Това ни беше и въоръжението - няколко противолодъчни, ракетоносци и две стари бараки. Сега и това няма - к'ъф флот, к'ви пет лева. Видяла жабата, че подковават вола...

 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Слаб анализ на българското правителство, но това е следствие от хаотините цели, които България преследва и непоследователната и политика.
  Ясно трябва да се каже:
  -ние сме държава от НАТО и формираме и участваме във формирането на политиката на НАТО в региона. След, което всяка стъпка да е по посока на тези цели.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Крадолюб ДемоКРАДов": ≪БОйко трябва да си оди и заради кражбите на пари по €програми, които държавата е платила, но няма да си получи от ЕК.≫

  Само че сега точно той се изправи сам срещу президента и министрите на външните работи и на отбраната, които искат да не подарят на Турция.

 69. 69 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Калата": ≪Ама няма ли поне малко отговорност към българския народ и последствията, които може да ни докара ?≫

  Плевнелиев разбира от политика колкото прабаба ми е разбирала от ядрена физика и от вариационното смятане. Но изглежда, че напълно сериозно си е повярвал на похвалите откъм Вашингтон, че е гениален политик и държавник. Но и Бойко има вина, че го натрапи за президент на България. Друг път да мисли, когато предлага хора на тъкъв неотговорен на практика, но заангажиращ отговорността на държавата за неговото поведение пишмандържавници.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  [quote#46:"russian78"]избирайки за два последователни мандата партии, чиито програми ясно включваха интаграция както в ЕС, така и в НАТО[/quote]
  Добре ли сте? Или днес е почивен ден в Карлуково?
  "Ясната" програма на НДСВ имаше "оправяне за 800 дни". И не беше избрана следващия мандат.
  Ясната програма на ДПС е "пътят на България минава през Босфора" и никога не е била избирана да управлява.
  Ясната програма на БСП - никога НАТО, но понеже са продажници баш Гоце подписа договора за присъединяване към НАТО.
  Седесарите искаха да ставаме 51 щат на САЩ по подобие на братята си болшевики от преди 35 години със "Задунайската република". Това с ЕС беше "шменти-капели" от 1990 до 2004 г., когато на европейците им писна от българската продажност и ни пратиха в седма глуха.

 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хм! Никога не съм се сещал колко лесно е за се преброят ибрикчиите в този форум. А то било лесно. Вижте колко от коментиращите на тази статия защитават действията на Плевнелиев и са против автора и против ББ, делете ги на общия брой на коментиращите, умножете на 100 и получавате поцента да твърдите ибрикччии. На тези, които са готови да заложат дори и задника си, на до спомогнет с нещо за реализирането на плановете на Ердоган за създаването на нова Турска империя.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Гневно

  [quote#67:"penetrating"]ние сме държава от НАТО и формираме и участваме във формирането на политиката на НАТО в региона.[/quote]
  Стига болшевишки глупости! България не е страна от НАТО. Само сме съюзник ... както бяхме на Германия през световните войни.
  България е членка на Европейския съюз и трябва да съобразява политиката си с Европейския съюз. Европейският съюз взема решения за НАТО, които може както САЩ да не приеме, така и България да се въздържи.
  Това че някои "ястреби", с оръжеен бизнес, искат да поставят НАТО над Европейския съюз, си е техен проблем. България не е единствения пазар за тяхното оръжие. Да продават в глобалния свят .... на Китай например.

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересно, колко от тези, които с коментарите или с оценките си на коментарите на другите, искат България да влезе м този капан за мишки, предложен от Турция, живеят тук, в България, и биха били в опасност, ако се завърти някакъв реален конфликт. И колко от тях живеят на хиляди километри от Бълтгария и от бреговете на Черно море и бидейки в пълна безопасност, не само че нямат нищо против, но и яростно настояват ние да бъде поставени в една не само прекалено сериозна, но и напълно реална опасност.

 74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  България трябва да има нещо което прилича на флот и което може да бъде платено и потдържано ! Достатъчно за да изпълнява ангажиментите си към НАТО ! Нищо повече !
  България трябва да се държи колкото се може по-дълече от конфликтните руско-турски отношения защото може лесно да пострада и много !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 75. 75 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Г-н Минчев, Предложението на Румъния няма как да е с пропаганден характер , тъй като присъствието на черноморски флоти в Черно море няма отношение към договора "Монтрьо" , заплахата от Русия си остава, а България е най заплашената , поради ред "исторически стекли се обстоятелства" ...

 76. 76 Профил на antygon
  antygon
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По-ненормален коментар на проблема от този на неуважаемия автор не бях чел. То бива русофобия бива, ама да я маскираш че тя видите ли - русофобията е по-скоро насочена срещу Турция - това и най-предразсъдъчно настроения мозък не може да роди.

 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  ,,...И аз се чудя на румънците с какъв акъл влизат във съюз с Турция,...,,

  Ми те още когато бяхме под Турско робство си бяха тайни съюзници, а сега има апетити за цяла Добруджа до Варна включително. Малко и е северна Добруджа която открадна от нас. А за тайното сътрудничество има много косвени доказателства

 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Ако НАТО трябва да изгради истински противовес на руската хегемония в Черно море, това може да стане само чрез сериозно присъствие на ВМС на големите партньори в Алианса и преди всичко – на САЩ."

  Минчев се показва по-голям военолюбец и от светата тройца - натовска. Добре че Тръмп не е чувал за него. И дано не чуе.

 79. 79 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"ivt26316017"] Украйна окупирана от военната хунта държава загубила територии и в процес на граджандска война със собственото си население, държава в тотален икономически политически и териториален разпад, излъгана от САЩ и ЕС използвана като маша срещу Русия. [/quote]
  Смени си памперсите, пий си лекарствата и не се вълнувай руски патриоте, ген. Иван Колев още не се е преродил! Четенето на съветски/руски вестници е много вредно според проф. Преображенски Ф.Ф.

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Весело

  МОЧА имени Лелина

  Твоята е лесна.

  Чемодан, вокзал...

  До коментар [#2] от "ivt26316017":

  Аз предпочитам да съм с Русия.
  Отколкото с нацистите в Украйна и крайните ислямисти в Турция.
  Еничарите в Турция и Украйна.

  Баста

 81. 81 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#70] от "wanderer":

  "Добре ли сте?"

  Отлично, даже. Много Ви благодаря за проявената загриженост. Трогнахте ме, но напразно се безпокоите...
  Далеч по-притеснителен е факта, че паметта Ви изневерява и успявате да запомните само откъслечни фрази, някои от които, даже не произлизат от партиите, а сега погрешно наричате тези фрази "програми". Само ще Ви напомня, че партиите пледставени в 39-тото НС имаха разписани предизборни програми и тези програми на двете най-големи политически сили в частта отнасяща се до националната сигурност преповтаряха двукратно декларираното и от предходното НС желание на България да се присъедини към НАТО. В естествено продължение на това договорът за присъединяване към НАТО беше ратифициран с 226 гласа "за" и само 4 "против".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  До коментар [#42] от "galio":

  Отговор

  МОЧА имени Лелина

  Европейско море... Европа може да се сети, че е нейно.
  Америка била колония на Европа, сега е съюзник.

  Алиансът е следствие от турско нашествие в Европа през XV век. И в Алианса (от ХХ век).

  Да влиза в Черно Море целият флот на НАТО- цитат на коментар #39 от “Торбеш”

  Турците не са като нас и там "национален интерес" не е някакво празнословие в кавички.

  Никой няма да пусне чужд флот в море, което турците си имат за тяхно.

 83. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  България в съюз с турция срещу русия! Май дъно няма - стремително падение!

  Мърфи е оптимист!
 84. 84 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много умна статия, написана трезво и в интерес на България. С Русия трябва да се воюва само , ако стъпи на българска територия, както е било през Първата световна война и както е трябвало да бъде на 8 септември 1944. В никакъв друг слу4ай ! Не за интереса на трети страни и особено за интереса на Турция. Турците ги е страх , 4е ще загубят Константинопол. Това може и да стане един ден, но САЩ и западните сили ще предпо4етат Гърция да има контрол над Босфора, а не Русия. По-добре съседство с Гърция, отколкото с Турция.

 85. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#84:"Ivo Ivanov"]Много умна статия, написана трезво и в интерес на България. С Русия трябва да се воюва само , ако стъпи на българска територия,[/quote]
  Но в същото време САЩ трябвало да патрулира непрекъснато с много кораби които да сменя всеки три седмици?
  Значи ние да си лежиме на топло а САЩ да патрулира?
  Както е казал Ботев - Не народ ами мърша! И като дойде Русия на прага ни ви гарантирам че 80% ще тичат с китките да ги посрещат. БЪлгария е точно това което заслужава да бъде. Изглежда че още много поколения ще бъде управлявана от полуграмотни простаци а народа ще се завира под леглото като стане напечено. Такъв народ залужава да живее на 300лв на месец.

  California Über Alles
 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Невиновата е България за пуча 1917.

  За Ленин - как превзел с товарещи онази територия...
  с геносета и камаради... со ататюркци стари/млади.

  Но ако в НАТО наш с "сай ръка"
  империята се помоли,

  ще да изплува в свобода.
  Отлепи от надежди голи.

  До коментар [#83] от "султана глаушева":

  България в съюз с турция срещу русия!
  Май дъно няма - стремително падение!

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Съседството с Гърция е гарантирано,
  ако и да е млада нация от 19 век.

  Проблем са руското съседство
  и турско... мирогледство.

  Византия май реставрират
  немирници антички.

  Антички "на мира"

  До коментар [#84] от "Ivo Ivanov":

  Турците ги е страх , 4е ще загубят Константинопол. Това може и да стане един ден, но САЩ и западните сили ще предпо4етат Гърция да има контрол над Босфора, а не Русия. По-добре съседство с Гърция, отколкото с Турция.

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  [quote#85:"Pontif А"]Но в същото време САЩ трябвало да патрулира непрекъснато с много кораби които да сменя всеки три седмици?
  Значи ние да си лежиме на топло а САЩ да патрулира? [/quote]
  Ми то именно заради това ядем тоягите и ближем сол от векове — защото искаме да минем гратис, а такова нещо няма. Просто манталитета ни е все още авантаджийски и заради това. Другия данък дето плащаме е "данък показност", и вместо да купим технологии за ПРО и дронове (и поточни линии за производството им), ние си хвърляме парите в железа, дето хем са скъпи за обслужване, хем трудно се обучават хора за тях, хем в реални бойни действия ще имат съвсем кратък живот (щото са малко бройки на малка територия). Ей заради това така се получава на практика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#16] от "sorosoidnapravda":
  Не ястребите, а народите получават войната и плащат сметката. Ако можеше иначе, да отиват на Марс и да си воюват.

  Еретик
 90. 90 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivt26316017":
  Айде тогава всички, които предпочитате да сте с Русия бъдете така добри да съберете пари и да платите 620-те млн. евро, които трябва да платим на "братушките" във връзка с АЕЦ "Белене".

  Pivoley
 91. 91 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Егати! В първата част на текста, Огнян Минчев категорично опровергава нуждата от тази черноморска коалиция, еднозначно казва, че това НЕ Е ангажимент на НАТО, а "присъединяване на първите три страни към ВМС на Турция", която не иска НАТО да се меси в черноморските й заигравки, и косвено подкрепя заявения неутралитет от българското правителство! И същия този Огнян Минчев в края на текста изведнъж заявява, че реакциите на българското правителство били неадекватни, емоционални и уязвими...
  Все едно по средата на статията са му се обадили по телефона и той изведнъж е променил мнението си... Което не е невъзможно при български "социолог"...

 92. 92 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А иначе Борисов е абсолютно прав! Когато Турция и Русия се карат, по-добре да стоиш настрана, да гледаш и ако можеш, да печелиш и от двете страни! Че иначе, току виж Русия пак дошла да ни освобождава от турците...
  В миналото, чрез присъединяването към този или онзи лагер, България винаги е губела, а една Швейцария, която винаги е била в неутралитет - винаги е печелела!

 93. 93 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#2:"ivt26316017"]Аз предпочитам да съм с Русия.
  Отколкото с нацистите в Украйна и крайните ислямисти в Турция.
  Еничарите в Турция и Украйна.
  Баста [/quote]

  Ами заминавай, кой те е спрял ?

 94. 94 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#26:"Калата"]България ,Румъния и Турция са ЧЛЕНОВЕ на НАТО и ние задължение да опазваме водите на съответната държава - цитат на коментар #12 от “messera”

  Ами първо, вкарването ни в НАТО се е случило без народа да си каже думата. [/quote]

  Крайно време е русофилистиците да спрете с тази лъжа. Партиите, които бяха избрани с огромно мнозинство - СДС и после НДСВ, изрично бяха обещавали с предизборните си кампании, че целта им е влизане в ЕС и НАТО. Ако имаш проблем с това, събираш подписи от други русофилистици като теб и правиш референдум. Ако не - ревеш по форумите.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#93:"antirubladjiq"]Ами заминавай, кой те е спрял ?[/quote]


  Как тъй заминавай? Нали никой не ще да ходи в Русия?

 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Флот на НАТО в Черно море и сега си има, няма нужда мамалигата да открива топлата вода......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#85:"Pontif А"]Както е казал Ботев - Не народ ами мърша! [/quote]

  Не е Ботев, бе Пешо, Славейков е, Славейков младши и а да видим сега дали ще познаеш кого е имал предвид?

 98. 98 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#94:"antirubladjiq"]Партиите, които бяха избрани с огромно мнозинство - СДС и после НДСВ, изрично бяха обещавали с предизборните си кампании, че целта им е влизане в ЕС и НАТО. [/quote]

  4 съществителни, 4 абревиатури, 4 грешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK