Играчките-бомби: фашистка пропаганда, копирана от комунистите

Брошура на три езика, предупреждаваща за опасностите от англо-американските бомбардировки.

Брошура на три езика, предупреждаваща за опасностите от англо-американските бомбардировки.Една от характеристиките на хибридната война освен конвенционалните или асиметричните военни действия е пропагандата. Медиите, както преди, така и днес, са основни инструменти от арсенала ѝ. Интересен случай от историята е една пропагандна акция на нацистите и фашистите срещу англо-американските съюзнически сили. Раздуханите в италианските медии истории за играчки-бомби, хвърляни от англо-американската авиация, са широко използвани от комунистическата пропаганда у нас по време на режима. Тя се използва и днес от прокремълската пропаганда срещу Запада, а медиите тук изобилстват с десетки статии, които се позовават на пропагандната история на италианските фашисти.


В своята книга "Забравените светкавични войни: Франция и Италия под съюзническите въздушни атаки 1940-1945" Клаудия Балдоли и Ендрю Кнап описват ситуацията в двете страни по това време. Годината е 1943. Пролетта е започнала. Съюзническите сили бомбардират фашистка Италия. Атакувана е и Вишистка Франция. Победената френска държава не е в състояние да организира защита от въздушните атаки. Марионетното правителство на Виши (назовано на град в централна Франция, в който е неговото седалище) се опитва да противодейства на бомбардировките с пропаганда, стъпваща върху примирието с Германия, представяно като усилие страната да бъде извадена от войната. За Италия нещата са по-различни. Тя е съюзник с националсоциалистическа Германия, за да спечели войната! Италия преминава през различни състояния – от "войнствено перчене, унизително предаване до очевидно зависимо партньорство".


Режимите в двете страни имат почти пълен монопол върху медиите.
Контролът върху новините за бомбардировките се упражнява от най-високо ниво


Все по-трудно е атаките да бъдат омаловажавани като незначителни и неуспешни. Пропагандата е двупосочна, но за Франция и Италия тя е по-скоро "подарък, който демонстрира в реално време лукавството на враговете". Самите съюзници имат проблем с това да оправдаят страданията на цивилните жертви на ударите. Балдоли и Кнап пишат:


"За двете страни [Франция и Италия и атакуващите съюзници] залогът бе висок. За Виши и фашистка Италия – да си върнат част от публичната подкрепа след абсолютното поражение, а за съюзниците – заплахата да бъдат възприети не като освободители, а като безпричинни разрушители."


Правителството на Италия води пропагандната война, затвърждаваща впечатлението, че


"режимът винаги казва истината"


Заглавията описват "криминалните англо-американски атаки", а самите материали задължително включват редакционно осъждане на бомбардировката.


Клаудия Балдоли и Марко Финкарди публикуват текст, озаглавен "Италианското общество под англо-американските бомби: пропаганда, опит и легенда – 1940-1945" (The Historical Journal, 52, 4 (2009), pp. 1017–1038, Cambridge University Press 2009), в който дават подробна информация за съюзническите и италианските методи на информационна война. За съюзниците целта на пропагандата е ясна:


"Да убеди италианците да се противопоставят на фашизма и най-вече да окуражи войниците да бъдат враждебни към германците, а цивилните – да не си сътрудничат с тях. По тази причина населението е обект на атаки и е станало заложник на войната. В същото време гражданите са насърчавани да се бунтуват срещу фашизма."


Съюзническата пропаганда е адресирана главно към жените:


"Какво означават разтръбените победи на Хитлер в Русия за вас, ако синът ви е просто безформена маса от плът, смазана от руските танкове? Нужно ли е това, за да се угоди на Хитлер и Мусолини? Можете да сложите край на тези ужаси! Идете при фашистите! Крещете, че искате тази война да свърши. Напишете по стените, че искате мир. Великобритания иска мир с Италия, но Мусолини е застанал на пътя."


Фашистката пропаганда също е насочена главно към жените:


"Италианска жено, коварният Албион не може да победи синовете ти и иска да ги прободе в гърба, карайки те да се страхуваш за тях, докато те са безстрашни. Ако италианските жени се съпротивляват, войната е загубена за Англия. "


Фашистите в Италия не се справят и сякаш губят пропагандната война. Балдоли пише:


"След като не успяха да противодействат на вражеската пропаганда, през пролетта на 1943 г. фашистите измислиха "противоотрова": новини, целящи създаване на страх от това, което биха могли да хвърлят враговете. Те разпространиха слухове, че англо-американците са пускали експлозиви във формата на детски играчки, кукли, пеперуди, моливи, писалки, табакери или отровни бонбони, за да заблудят и да убият лековерните италианци, по-специално децата, които са любопитни и наивни."


Така стигаме до първата публикация в италианските медии. Тя се появява след бомбардировките над тосканското градче Гросето на 26 април 1943 г. Балдоли описва започналата пропаганда така:


"Масивна едноседмична радио и вестникарска кампания описа коварните капани в детайли и с илюстрации. Тя се разпростря и върху популярните илюстровани списания, които открито обвиняваха "гангстерите във въздуха". Пилотите бяха рисувани как си купуват играчки от магазините на садисти-дилъри на оръжие, на път за Италия."


Едно от първите заглавия - "Моливите и взривните писалки", е от изданието L’Avvenire d’Italia (Бъдещето на Италия), което публикува материал по темата.


Стратегията с плашещата информация


за всичко, което пада от вражеските самолети, работи. Семействата, уплашени за децата си, се паникьосват.


Целта е постигната! Италианците се плашат от пропагандата на съюзниците. Публикациите са за взривяващи се писалки, моливи, ръчни часовници, червила, кукли и пр. Паниката обаче излиза от контрол, а настроенията се обръщат дори срещу германците – италианците обвиняват тях за експлозивите. Фашистката пропаганда се насочва срещу тях самите. Стига се до там, пише Балдоли, че действащото тогава Министерство на народната култура се обръща с директива към медиите да намалят интереса си към обектите, убиващи деца.


Изфабрикуваните новини стават контрапродуктивни


Все повече се засилва убеждението, че въпросните обекти са разпространени от фашистите или нацистите, за да могат да обвиняват враговете си.


У нас темата за играчките, писалките и табакерите-бомби е експлоатирана както преди комунистическия преврат, така и след него. Първите данни за подобни взривни устройства, предполагаемо хвърлени от съюзниците над България, се появяват в германския вестник Gasschutz und Luftschutz (Противогазова и противовъздушна отбрана) през август 1943 г. – около три месеца след първите изнесени "данни" в Италия. В него пише:


"Според доклада на Царския генерален щаб, публикуван в средата на юли, скрити експлозиви (часовници, бонбониери, табакери, писалки и пр), които експлодират след като бъдат повдигнати или докоснати, причинявайки сериозни наранявания на пръстите, са хвърляни постоянно на българска територия. Генералният щаб описва два случая от юни тази година и предупреждава всички граждани да не докосват такива намерени обекти."


Днес, 26 години след края на комунистическия режим, мнозина все още цитират един-единствен документ на въздушно-предупредителната служба към Щаба на армията, с дата 20 април 1944 г., в който пише, че "били пуснати множество разрушителни и запалителни бомби; пуснати били и множество предмети и детски играчки, пълни с експлозиви."


Това, изглежда, е уникален и неповторим "документ", на който почива червената пропаганда срещу САЩ и Великобритания, кулминирала след установяване на комунистическата диктатура у нас. Друг безспорно "автентичен" и "достоверен" документ е повестта "Воля" (М. Горчивкин, 1956 г.), за който знам благодарение на блога на Комитата. В него се описва трагедията на Зарко и Магда. Накратко, Магда става свидетел как Зарко намира играчка, вероятно паднала "от джеба на човека, който вървеше напред"... Драмата е пълна:


"...Магда прехапа устни и се подпря на близкия прозорец. Сега вече всичко й стана ясно. Зарко бе намерил една от ония избухливи играчки, които американските гангстери хвърляха със самолети над страната. Тя с ужас си спомни как преди една година три деца от едно близко училище бяха пострадали от също такива играчки. Едното бе намерило красива автоматична писалка, която бе избухнала и бе откъснала пръстите на едната му ръка."


Толкоз. Нищо повече. Никакви други доказателства.


Пропаганден плакат от Италия от описвания период

Пропаганден плакат от Италия от описвания период


Да допуснем все пак, че историята с гърмящите писалки и кукли е истина


Да допуснем и, че някой е произвел такива бомби, а съюзническите пилоти са ги купували от "магазините за оръжие на садисти-дилъри"... По време на Втората световна война Съветският съюз има добре организирано ядрено разузнаване, което се опитва да се домогне до плановете на атомната бомба. Става дума за британски, канадски и американски граждани, които са предавали информация за разработките на бомбата по време на войната. През август 1939 г. Алберт Айнщайн и Лео Силард пишат до Рузвелт писмо, в което, обезпокоени от немските открития, предупреждават американския президент, че нацистите могат скоро да стигнат до откритието на атомната бомба. Президентът Рузвелт стартира американската ядрена програма, известна като "Проектът Манхатън", довел до бомбардировките на Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г.


Щатите изпреварват СССР в откритието на ядреното оръжие. Липсата на уранови мини и други суровини сериозно по това време затруднява Съветския съюз в изследванията. Без ядрения шпионаж по "Проекта Манхатън", СССР биха закъснели много повече в започващата ядрена надпревара. Съветският съюз, благодарение и на шпионите, става втората сила в света след САЩ, произвела ядрен взрив на 29 август 1949 г.


Разказвам всичко това, за да илюстрирам


един от механизмите на действие при създаване на военни технологии


Далеч съм от мисълта да сравнявам по мащаб, а и по значение възможното създаване на извратените играчки-бомби с откритието на Атомната бомба по време на Втората световна война, но и тук е приложима същата логика. Запазването на подобни силно неморални оръжия в тайна, видимо от факта, че комунистическият военен шпионаж успява да се добере дори до информация за ядрените проекти на САЩ, е почти невъзможно. Въпреки това, до днес на пишещия тези редове не са известни никакви съществени доказателства, различни от романите, вестникарските публикации и цитирания крайно недостатъчен документ на Царския военен щаб на България.


Документална следа от производството на играчки-бомби по време на войната няма. Няма решение за производството им. Няма чертежи. Няма завод. Няма работници, които да свидетелстват. И пак, да не забравяме, че далеч по-дълбоко пазени тайни – тези на атомната бомба – достигнаха до СССР. Но играчките-бомби останаха само в нацистката и фашистката преса


Както и в комунистическата пропаганда по време на Студената война, а и до днес.
Асен Генов е ползвал данни от публикации на: Клаудия Балдоли от Университета в Нюкясъл, Ендрю Кнап от Университета в Рединг, Марко Финкарди от Университета във Венеция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Хаха, съвсем неотдавна едни атакаджии тук се пеняваха за тия играчки-бомби.

  Сталин и Хитлер може да са били врагове (от един момент нататък, както Путин и Ердоган), но много са научили един от друг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не знам защо, ама вярвам повече на пропагандата на Хитлер, отколкото на тази на Сталин, Чърчил, Рузвелт! Историята показа, че повечето информация за Третия райх е силно-пресилена, за разлика от тази за СССР и САЩ.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Че каква е разликата между фашизма и комунизма.

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Фашистка пропаганда, копирана от комунистите??? Пък Смислов каза че Кремъл и пропаганда? - Няма такова нещо! Европа сама си измисляла хибридните войни

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да допълня статията - има една книга за подрастващи точно по тази тема - виждала съм я в много домове - Воля на Горчивкин.
  България е вероятно единствената страна в света, където литературен герой е осъдил писателя, описал го в роман. През 1956 г. излиза романът "Воля" от Митко Горчивкин. Главният герой Захари (Зарко) Белев е ученик, останал инвалид при нещастен случай. Той намира играчка, която се оказва заредена с взрив. Говори се, че такива предмети са хвърляни по време на бомбардировките над София през войната. Налага се да ампутират ръцете на момчето от китките
  "Воля" е включен в списъка на задължителната литература за учениците, а Зарко Белев става пример за българските младежи - така, както Алексей Мересиев за съветските. Мересиев е герой на книгата "Повест за истинския човек", излязла десет години преди "Воля" в Русия. В нея се разказва за летец, който остава без крака, но пак се връща на фронта и воюва с немците до победата.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  "Фашистка пропаганда, копирана от комунистите???"

  Ами те са сиамски близнаци:

  https://www.google.bg/search?q=nazi+propaganda+posters&biw=1366&bih=622&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjjoZiovbPNAhWHyRQKHYSUAJYQ_AUIBigB

  https://www.google.bg/search?q=soviet+propaganda+posters&biw=1366&bih=622&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiu3NG_vbPNAhUGHRQKHcRGCuAQ_AUIBigB

  Ти виждаш ли някаква разлика? Аз - не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Интересно Първите новини за подобни играчки-бомби В БЪЛГАРИЯ се появяват през август 44, позовавайки се на доклад от Царският ген'щаб. Ама такъв ДОКУМЕНТ (един единствен) се появява само през април 44:


  [quote#0:"статията"]Днес, 26 години след края на комунистическия режим, мнозина все още цитират един-единствен документ на въздушно-предупредителната служба към Щаба на армията, с дата 20 април 1944 г., в който пише, че "били пуснати множество разрушителни и запалителни бомби; пуснати били и множество предмети и детски играчки, пълни с експлозиви."[/quote]

  Аде де?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За това пък "корифеи" на журналистиката от комунистическо време като Димитри Иванов не спират да повтарят тази лъжа като "свидетели" от първо лице....Фъшаги и комуняги в единен строй срещу имериализЪма...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":
  Ами разликата е огромна , а и никой никъде не се е виждал комунизъм , има го само на хартия.
  Но ако имаш предвид - тоталитарните управления - Да няма разлика в методите им за налагане на власт , но и това не е измислено нито от Хитлер нито от Сталин. Методите трябва да се търсят от времената когато хората са започнали да ловуват на групички , виж средствата се променят според епохата и степента на развитие на цивилизацията.

  Все по-хубаво става :)
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#7:"Мойше! Толкоз!!!"]Първите новини за подобни играчки-бомби В БЪЛГАРИЯ се появяват през август 44, [/quote]
  Да се чете август 43, не 44:
  [quote#0:"статията"]Първите данни за подобни взривни устройства, предполагаемо хвърлени от съюзниците над България, се появяват в германския вестник Gasschutz und Luftschutz (Противогазова и противовъздушна отбрана) през август 1943 г. – около три месеца след първите изнесени "данни" в Италия. В него пише:

  "Според доклада на Царския генерален щаб, публикуван в средата на юли, скрити експлозиви (часовници, бонбониери, табакери, писалки и пр), които експлодират след като бъдат повдигнати или докоснати, причинявайки сериозни наранявания на пръстите, са хвърляни постоянно на българска територия. Генералният щаб описва два случая от юни тази година и предупреждава всички граждани да не докосват такива намерени обекти."[/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#5] от "alextan":

  То и за Митко Палаузов ни засипваха с трагични истории,но се оказа,че са гнусна пропаганда на комунистите.

 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Според мен няма разлика.Дорки комунизмът е доста по-перфиден и е доказано,че много повече са жертвите от комунистите навсякъде,където са те!

 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#9:"pipon"]Асене , преди да пишеш пропагандни памфлети в комсомолски стил да беше си направил труда да отидеш до централния военен архив и да провериш дали при бомбардировките над София няма играчки бомби ! Ходи търси документи на министерство на войната от 43-44 г. там пише всичко , включително и техническо описание на устройствата ,[/quote]
  Пипоне, ТИ беше ли там, и видя ли такива документи? Ай' пОкажи ги да ги видят и пишещите тук, мо'йш ли? Или дай няк'ъф достоверен линк за тези играчки в България

  Щото имах съученик в отделенията, на който една "карбидна бомба" (по възрастниите знаят що е то) му поразцепи кратунката и му извади едно очо (бях там, ввидях злополуката с очите си). След 2-3 години вече го представяха като жертва на американска бомба-играчка!
  До коментар [#9] от "pipon":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#11] от "rkirov":

  Как да няма разлика между комунизъм и фашизъм,в методите им на налагане на власт?! Да оставим настрана хитлеристка Германия и СССР. А да направим сравнение между комунистическа България и фашистка Испания на Франко след ВСВ. И веднага се вижда,че разликите са направо огромни. В Испания например,границите са отворени и всеки,който мрази Франко,може да напусне страната. И т.н.

 17. 17 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ах, уроци по история, сигурно в името на кукунгреса. Разкажете ни за съвременната хибридна война водена от брацката британска 77а бригада, да се поучим.

 18. 18 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 680 Весело

  А бе тия фашисти/комунисти пасти да ядат. Не моат се сравняват с американските империалисти, които пускаха през70/80-те бомби с въшки та бяха напълзяли по дечицата из цяла България...добре, че имаше все още газ и мас в изобилие...

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Странно, медиите на демократичото Обединено кралство също говорят за играчки-бомби, шоколади-бомби, консерви бомби и т.н., само че жертвите са във Великобритания.
  Асенчо, това пропаганда ли е?
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3254580/Death-chocolate-Fiendish-German-WWII-booby-traps-including-Thermos-flask-bomb-deadly-bangers-mash-exploding-chocolate-bar-meant-Winston-Churchill.html

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#19] от "Virgin":

  Другарке, тук става дума за НАЦИСТКИ играчки, пускани над Великобритания (котато Луфтвафе летеше със съветски авиобензин) не за американски над София.

  Чети си внимателно статиите, към които пускаш линкове, за да не изпадаш в конфузни положения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Генов, две минути в Уикипедия и вече знам, че доказателства за такива играчки има в Централния военен архив и автора Румен Руменин. Да беше проверил там нещо ли?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":
  А ти къде си видял комунизъм ?

  Все по-хубаво става :)
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#21] от "tos_buratino":

  Мерси за идеята Потърсих в Гугъл и намерих интересни неща. Ама НАЙ интересното е следният абзац/2-3 въпроса в него: (от втората статия в линка): "...Коя от воюващите страни би имала техническата възможност да произведе тези адски машинки? И дали са хвърляни (само) от самолет? Как иначе да си обясним факта, че тези предметчета са намирани прецизно поставени точно на "правилното" за "ловеца" място; при това нощем(!?). Специалистите от Форума да кажат какво би останало от едно такова техническо творение, паднало от 5 км. височина; според мен, ако са паднали на твърдо, ще бъдат доста деформирани, или дори могат да се самовзривят. Тогава възниква въпросът: "Що за неуловими /неиздънващи са тези чужди агенти/ наземни екипи?" (при съществуващия вечерен час и особено при налагане на полицейска блокада пиле не е можело да прехвръкне нощем)... "

  http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=227611&start=15
  До коментар [#21] от "tos_buratino":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Зарко Белев беше колега на майка ми той стана учител и найстина бомба му откъсва ръцете до китките.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":
  Нима твърдиш че само една от страните във войната прилага определени практики?
  Примерно германците тероризирали цивилното население в британските градове, а американо-британската авиация не е
  посягала над цивилното население на Дрезден, Кьолн, Хамбург, Фрайбург ... София?

 29. 29 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]

  Че каква е разликата между фашизма и комунизма.[/quote]
  Комунизъм не е имало и никога няма да има. Това е една красива утопия, но практически неосъществима. Това, че нЕкои другари, симулирайки, че работят за осъществяването и си живееха доста добре, а гледам и наследниците им са подсигурени отвсякъде е съвсем друго нещо.

  Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#24] от "rkirov":

  Да де,не е имало комунизъм. Но то и християнство не е имало,но Инквизицията е реалност.

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2092 Любопитно

  До коментар [#6] от "Norman Granz":
  "Ти виждаш ли някаква разлика? Аз - не."

  Посланията може да са еднакви, но се вижда разликата в подхода, която дава престава за способности и ниво на възприятие на двете нации.
  Германският плакат се откроява с по-голяма последователност и внимание към детайла.
  Докато руският обратно - вижда се умишленото му пренебрегване с налагането на груба неандарталко-сталинска линия.

 32. 32 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  То американците откриха напалма,оранжевия химикал и го използваха във Виетнам срещу селяните,така че някакви играчки убийци ще им се опрат в онези мътни военни времена.След Втората световна война победителите не ги съдят,така че кой ще търси истината за някакви гърмящи играчки,само такива като Генов си чешат езика от време на време с празни приказки.

 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#23:"pipon"]Мойшенце , както казах требве и акъл , не овчи възторзи ! [/quote]
  пипонче, документът (единственият май) от април 44 е автентичен. Съдържанието му....съмнително. Нищо че част от него вече е публикувано през август 43 (виж мойте коментари № 7 и 12)! Ако са били пуснати такива играчки, как така нито една не е снимана на място? Не е събрана от сапьорите за...изучаване, музеен експонат, и т.н.

  А, и се нАпъни да прочетеш въпросите които копирах от друг сайт-(има ги в моя коментар № 26) и като компетентен експерт дай отговорите:
  [quote#26:"Мойше! Толкоз!!!"]"...Коя от воюващите страни би имала техническата възможност да произведе тези адски машинки? И дали са хвърляни (само) от самолет? Как иначе да си обясним факта, че тези предметчета са намирани прецизно поставени точно на "правилното" за "ловеца" място; при това нощем(!?). Специалистите от Форума да кажат какво би останало от едно такова техническо творение, паднало от 5 км. височина; според мен, ако са паднали на твърдо, ще бъдат доста деформирани, или дори могат да се самовзривят. Тогава възниква въпросът: "Що за неуловими /неиздънващи са тези чужди агенти/ наземни екипи?" (при съществуващия вечерен час и особено при налагане на полицейска блокада пиле не е можело да прехвръкне нощем)... " [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#34:"КМЕТ В СЯНКА"]трето за Моше- Израел ползва такива устройства срещу арабите. ФАКТ !!! [/quote]

  Комунде, я дай нещо линк за такива устройства ползвани срещу арабите моля? Да не ги бъркаш с касетъчните бомби, или противопехотни "скачащи" мини?!?

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#23] от "pipon":

  Твърдиш,че пускането на играчки – бомби е "обичайна стратегия за деморализирането на противника."!? Грешиш,оставяйки моралът настрана,и най – тъпият военен стратег ще вдене,че употребата на бомби – играчки,не само няма да деморализира противникът,но точно обратното – ще го вбеси и озлоби! Постави се на мястото на баща,загубил детето си от такава играчка – бомба. Как ще реагираш?

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  Тези играчки са много съмнителни и само потвърждават, че източникът е един и същ, но потребителите се менят. Пример Италия го "създава", България като член на оста го "използва" още през 1943, ако не се лъжа, а впоследствие червената пропаганда го рециклира (понеже Англия и САЩ отново са от другата страна на фронта). Единственото, което има е един роман в стила, на соц. реализъм, който си спомням смътно. Един от големите защитници на бомбите играчки Дм. Иванов защитава, но също звучи пропагандно.
  Аз подкрепям тезата на автора

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мойше! Толкоз!!!":

  ти го знаеш много добре - бил си там както сам си казвал поне 100 пъти. И за Виетнам ли искаш линк или не оспорваш ? Много злоба в теб напоследък-прави впечатление . И повече не ме кани да пием бира- не ти вярвам и ме съмняваш. ОПРЕДЕЛЕНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#38:"КМЕТ В СЯНКА"]ти го знаеш много добре - бил си там както сам си казвал поне 100 пъти.[/quote]
  Баш щот' съм бил там (над 40 г', и 20+ пъти в запас) знам к'о има, и за туй те бъзикам да се аргументираш. Ама лъжливо комунде като теб може само да цитира Ал Манар и Раб' дело, не друго!
  [quote#38:"КМЕТ В СЯНКА"]И повече не ме кани да пием бира-[/quote]

  Последният път беше преди 3 г-ама до тогава още не тти беше лъснал червеният...ти си знаеш! А преди месец два ти написах изрично-и на колене да ми паднеш-ПАК няма да се срещна с теб-имам по интересни начини да си запълвам свободното време! Те не ми се пра'и на недостъпна госпойца-НЯМАМ желание за бира с теб!

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 42. 42 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#40] от "pipon":

  Този линк ти предлагам да го пускаш на всеки пети коментар, защото точно за това става дума в текста, а не за измислици на комунделите...

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#39] от "NoNames":

  вярно е но това не променя фактите с бомбардировките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Весело

  До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":

  та какво за Виетнам , нещо се усукваш кат мома на хорото. явно си свободен човек - не си роб на истината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":
  Разликата е че едните избиват на национална основа , евреи , цигани , славяни . А комунистите на класова , образованите , умните , богатите .
  Хитлер е слаб ученик на другаря Сталин , никога не е успял да постигне неговите успехи .

 46. 46 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Начи... Виетнам и Афганистан са отделни разкази. Бомбардировките – трети разказ. А лъжите на комундетата за бобмите-играчки в България (и на фашагите в Италия) са съвсем отделен разказ... Нишката между последните две наистина е Втората световна война, но това не доказва автоматично твърдението на фашистката и комунистката пропаганда. Капиши?

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#14] от "uwl04499532":

  фашизмът/нацизмът са били доминиращи за няколко години, комунизмът половин век а в една магучая страна - доста повече
  сега СК ги настига, но там са по отдадени

  Birds of a feather flock together.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#23:"pipon"] племенника на полковник Списаревски[/quote]
  Ей, ей по-полека с чиновете. Ако имаш предвид Димитър Списаревски, то той е бил поручик и посмъртно е произведен в чин капитан.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Алберт Айнщайн и Лео Силард пишат до Рузвелт писмо, в което, обезпокоени от немските открития в сферата на термоядрения синтез, предупреждават американския президент...

  АСЕНЧО, ЧИЧОВОТО , ПО-ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ НЕ СИ ПРОЯВЯВАЛ ДО СЕГА !
  НИТО ТИ , НИТО ТИЯ , ДЕТО СА ТИ ПИСАЛИ ТЕКСТА , НЯМАТЕ ПОНЯТИЕ ОТ НАПИСАНОТО !
  През ВСВ вниманието на споменатите в шпаргалката ти учени, на германците , съветските и други е било насочено единствено към възможната енергия от РАЗПАДАНЕТО НА АТОМНИТЕ ЯДРА. Да ти обясня за да не умреш прост. Става дума за делене на тежки ядра , най-добре на урана при което се отделя енергия. ТЕРМОЯДРЕНИЯТ СИНТЕЗ Е СЛИВАНЕ НА ЛЕКИ ЯДРА В ПО-ТЕЖКИ. Например , водородни ядра в хелий.
  За синтез е необходима АТОМНА БОМБА което да даде необходимата температура за синтеза .
  Не може да се говори за СИНТЕЗ без да имаш бомба на разпад !
  Самата идея за водородна бомба възниква след войната.

 52. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "а за съюзниците – заплахата да бъдат възприети не като освободители, а като безпричинни разрушители."

  Всъщност бомбардировките над част от градовете /лайпциг например/ са си били чисто отмъщение и са целели да покажат мощта на съюзниците

 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сизиф":То и демокрацията маже филията от двете страни на някои.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 367 Весело

  Всичко е пропаганда от всяка една от страните,да изкарат другия по-черен и от дявола.Аз се рових прекалено дълго из нета преди време и никъде няма и частица доказателство за такива играчки- бомби.Някои бомби наистина изглеждат като играчки(боядисани в ярки цветове,аеродинамична форма,с малки парашутчета),но това са бомби,които са объркани за играчки.А за отровните бомбони е доста смешно(за Коледа 1943 година в САЩ правят акция за изпращане на лакомства за Германските деца.На кашоните е пишело "Gift for German children",а "Gift" на Германски означавало отрова,и от там пропагандата поема нататък)

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#59] от "ahasver":

  Ама те, Айнщайн и другия, писмо писали ли са, че са обезпокоени или не са? И Рузвелт започва ли разработката на бомбата или не?

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#60] от "NoNames":Писали са . И Нилс Бор е писал и е избягал в Англия с бутилка тежка вода. И в Германия са работили няколко групи . Операция Алсос е за това. Но когато някой пише , трябва да знае разлика между разпад и синтез. Книжката на Гулдсмит за Алсос прави рекапитулация на знанията на германците .

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#60] от "NoNames": Разработката е не на спомената от Асенчо бомба , а на друга - атомна , а не водородна.

 63. 63 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Авторът трудно е успял да събере в една статия всички факти за безсмислените бомбардировки на тъй наречените съюзници над цивилното население на други държави,но е бил доста подробен за да може всеки ,който няма време да чете история за да се познае с военните им престъпления,за които не е осъден никой отдържава победителка.

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#59] от "ahasver":

  най - вероятно е точно така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#62] от "ahasver":

  Чакай сега... Айнщайн и Силард за Атомната ли предупреждават ФДР или за Водородната? Защото май точно с писмото им започва разработката на Атомната, хвърлена над Хирошима и Нагасаки... Нали така?

 68. 68 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#49:"marker"] Ако имаш предвид Димитър Списаревски, то той е бил поручик и посмъртно е произведен в чин капитан.[/quote]
  Комунистите са готови опетнят името на всеки Български герой,само и само да излъжат за нещо.Димитър Списаревски е загинал защитавайки София от съюзническите бомбандировки,забивайки самолета си в Американския бомбандировач,но комунистите за благодарност интернират родителите му,понеже е бил царски офицер.А оцелелият Американски картечар от бомбандировача,след като е пленен е поискал да се срещне с майка му и да и изкаже почитта си за храбростта на сина и,като и дава всичките си военни отличия.Толкова за човеколюбивите комунисти и гадните Американци...

 69. 69 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Че каква е разликата между фашизма и комунизма.[/quote]
  Тънка и трудноуловима.

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Че каква е разликата между фашизма и комунизма.[/quote]


  Съществена. Комунизмът е много по-лош от фашизма.

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  " Че каква е разликата между фашизма и комунизма . ?


  Огромна !
  При фашизма и националсоциализма все още има ЧАСТНА собственост, а при комунизма едрата, средната и дребна частна собственост, преминава в процес на " национализация " и започва да се ръководи от тъпи, необразовани, мързеливи и некадърни кадри на единствената партия ( другите партии са забранени ) която е на власт и това води до фалит на държавата и системата .
  Днес в България положението е почти същото, защото държавата се управлява от ДС-ченгета, мутри и измет от най-долно качество !
  А, иначе в идеологически план - никаква . Не напразно в света се говори за червена и кафява ЧУМА ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#67] от "NoNames":Прочети му текста ! Защо питаш мен ?

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#72] от "ahasver":

  Ти оспорваш. Факт е, че Айнщайн и Силард предупреждават за възможното откритие на А-бомбата, нали така? Очевидно оспорваш термина "ТЯ синтез", но същността е, че двамата предупреждават за възможното откритие на А-бомбата, довело до старта на програмата Манхатън и в резултат – до атомните бомби над Япония. Това казва той, нали така?

 75. 75 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#71] от "niksan1":

  Фашистите (в Италия) не посягат на частната собственост. Националсоциалистите и комунистите обаче са по-скоро еднакви в отношението си – национализират...

 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2368 Весело

  Докъде изпадна Асенчо Генов да обвинява царския режим за фашистки защото лъжел за играчките бомби и набеждавал доблестните англосаксонци които никога не биха допуснали подобно варварство, а ако са го допуснали такива като авторчето ще направят всичко възможна да бъде прикрито или оправдано с борбата за демокрация.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#74] от "NoNames":С теб не споря . Пак чети какво е писал , какво му отговарям .

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  "Щатите изпреварват СССР в откритието на ядреното оръжие. Липсата на уранови мини и други суровини сериозно по това време затруднява Съветския съюз в изследванията."

  Глупости. САЩ изпреварват не СССР, а Германия в разработването на ядреното оръжие и то благодарение на европейски физици, които емигрират в Америка в т.ч. физици от Германия и Италия. По това време физиката в СССР е толкова изостанала, че когато с помощта на шпионажа Сталин се снабдил с пълната научно техническа документация на атомната бомба, съветските физици не са можели да разчетат документацията. Наложило се е да ходят на консултация при Нилс Бор, един от бащите на атомната бомба и той да обяснява на съветските физици като на слаби студенти тънкостите и детайлите на бомбата. Всичко това го описва Павел Судоплатов във своите спомени. Судоплатов е ръководител на съветското разузнаване по отношение на атомната бомба и той разказва как е уредил срещата на съветските физици с Нилс Бор, който от своя страна е бил левичар и ясно е осъзнавал какви ги върши , когато е обучавал съветските физици. Не се знае колко са платили на Бор за изнесената лекция. Въпреки , че цялата държавна машина на СССР е била впрегната за изработването на атомната бомба , руснаците успяват да произведат атомен взрив едва през 1950 година , 5 години след първите ядрени опити на САЩ. Така , че за никакво съревнование между САЩ и СССР не може да става дума, що се отнася разработването и откритието на атомната бомба.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#77] от "ahasver":

  Пак питам – писмото на Айнщайн и Силард става ли повод за американските изследвания, довели до създаването на А-бомбата, въпреки спорния термин?

 81. 81 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#78] от "tacheaux":

  През коя година СССР провеждат първия атомен взрив?

 82. 82 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#75] от "NoNames":

  " Националсоциалистите и комунистите, обаче са по-скоро еднакви в отношението си ... национализират ... "


  Какво съм пропуснал ? Кога Хитлер е национализирал " Круп "; " Тисен " ; " Сименс " и други заводи, фирми и предприятия ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  " фашистка пропаганда, копирана от комунистите"

  Гьобелсовата пропаганда се е учила от съветската. Гьобелс е ученик на комунистическата пропаганда , но лош ученик. Не е успял да достигне висотите на съветската пропаганда.

 84. 84 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#82] от "niksan1":

  Не, те никога не са конфискували богатствата на евреите...

 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  "Всичко това го описва Павел Судоплатов във своите спомени. Судоплатов е ръководител на съветското разузнаване по отношение на атомната бомба "
  ...........................................
  А този Судоплатов сигурно е някакъв ядрен спец а не обикновен нкаведист като Бериа който си приписва заслуги. Създаването на атомната бомба е въпрос на технология и технически възможности а не на някакви гениални открития в ядрената физика затова и най-способният съветски физик Ландау не е участвал в създаването на бомбата.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#53] от "ahasver":

  Използваме думата “демокрация“ също така като и думата “комунизъм“, защото властта едва ли някъде се държи от народа.

  Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#85] от "Julian Mall":Участвали са . И Капица , и Ландау и Сахаров. Капица е извадил Ландау от пандиза като се застъпва за него пред Сталин, а Сталин нарежда на Берия.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Гневно

  До коментар [#82] от "niksan1":

  според теб и газови камери не е имало. само са ги къпали . отвратен съм. какво стана с баса ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Весело

  Малко за разведряване с един типично английски виц от ВСВ.

  По време на бомбардировките над Лондон през ВСВ внук подканил дядо си да побързат:
  – Хайде,дядо!
  Старецът се оплакал,че не може да си намери изкуствените зъби.
  – Но,дядо – казал младежът – те хвърлят бомби отгоре,а не сандвичи.

 94. 94 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2890 Весело

  Нали САЩ бяха изобретили и вируса на СПИН. В ГДР имаха купища доказателства.

  подпис
 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#90] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имало е Холокост,но учените доказаха,че това с газовите камери е невъзможно. Вероятно са използвали крематориуми.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Весело

  До коментар [#96] от "NoNames":


  Асенчо, асенчо...какво доказва това и как ти точно можеш да го твърдиш и който и да било на тази земя. Нали знаеш къде са архивите на Райха? или и това не знаеш!!! Елементарен си. поне научи законите на логиката. АКО можеш де . не се насилвай !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#95] от "deaf":

  то едни доказаха че и баташко клане не е имало и турско робство не е имало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#98] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никой не е твърдял,че няма баташко клане! Никой! А че клането е извършено от помаци,(демек българи),и причината е изцяло битова. В спор за една мера,(пасище).

 100. 100 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#98] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Байно, я кажи, кои права са били отнети на българите по време на турското робство и кои права в повече са имали българите по време на любимия ти комунизъм?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK