Сюжети от превзетата държава

Сюжети от превзетата държава

© Цветелина Белутова, КапиталИзминаха три години от скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Последвалите събития и оставката на правителството дадоха основания на мнозина да твърдят, че гражданското общество у нас е излязло от пубертета и вече е в зрялата си възраст.


Уви, това е далеч от настоящето. Протестната вълна след 2013 г. е по-скоро като безпаметна абитуриентска нощ, която се разби в тежкия махмурлук на реалността.


Назначенията, направени от 42-то и 43-то Народни събрание, не се изчерпват с това на Пеевски. Нито са по-малко скандални
Те са доказателство за състоянието на "превзета държава" (captured state), при която ключови институции в страната не действат в обществен интерес, а са подчинени на интереса на малка по численост група от хора.


Превзетата държава е една от най-фините форми на политическата корупция; висш пилотаж (по Доган). Аналогията с държава, която е окупирана от чужда армия не е случайна. При военна окупация на практика е суспендиран правовият ред в една държава, а решенията се вземат от наместника в полза на чужди интереси, тези на победителя. Е, нашите окупатори са си родни и са избрали най-прекия достъп до лостовете на демократичната машина: регулаторните органи. Те представляват амалгама на


бизнес интереси, които се транслират през парламентарните групи в институционални аватари


– това са конкретни личности, които биват назначавани за ръководители на най-различни комисии и агенции. Често тези хора са със спорни професионални и морални качества. За сметка на това са лоялни.


Законодателството ни е лишено от формални изисквания за това какви да са ръководителите и членовете на едноличните и колективните държавни органи, извън тези за образование и стаж. Това на практика отваря много широко вратата и сваля контрола за достъп до власт, а оттам и до ресурси и опции за далавери.


Обществото ни няма и очаквания за "характер" към парламентарните избраници. Липсват исторически данни някой ръководител на държавен орган да е проявил лидерски качества, да е отстоявал независимостта на поверената институция. Единственият повод, по който името на някой от тях се развърта, е във връзка със сътворен скандал, от който най-много да си спечели звучен прякор.


При последните две назначения - на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет и членове на Съвета за електронни медии, народните представители отделиха общо 0.00 минути за дебати в зала върху управленските идеи на кандидатите. Положително предполагаме, че те имат такива. Депутатите не се интересуваха и какво е сегашното състояние на органа, нито какви са качествата на предложените за висши държавни служители.


Разговори за това как да се нареди властовия пъзел се водят – тайно, задкулисно и цинично.


КЗК: втори дубъл


На 9 март тази година в Народното събрание се разигра парламентарно фиаско. На заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм трябваше да бъдат изслушани кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията. След размяна на реплики и обвинения в партийно кадруване между Радан Кънев и Бойко Борисов, кандидатът за председател на КЗК, Росен Желязков оттегли съгласието си да участва в процедурата. Това постави в неловка ситуация народните представители, които се чудеха дали да продължат с процедурата или да започнат нова. След кратка и спешна среща при Цецка Цачева, след която


в кулоарите се чуваше: "Цецо дава, Бойко не дава"


членовете на икономическата комисия прекратиха процедурата след гласуване. Процедурните правила бяха критикувани от неправителствени организации, тъй като те на практика не даваха възможност НПО да задават въпроси, заради кратките срокове. Последва приемането на нови правила и започна нова процедура.


Следващата седмица икономическата комисия ще изслуша кандидатите във втората процедура. Те са общо 11 за 7 места. Въпреки заръката на премиера, че от ГЕРБ повече няма да предлагат кандидати, е внесена кандидатурата на Юлия Ненкова, заместник-кмет на Столична община, която е известна с близостта си до министър-председателя. Тя освен това е майка на народния представител Александър Ненков (ГЕРБ) и бивша съпруга на конституционния съдия Румен Ненков.


Хубав пример за


илюстрация на теорията на властта, нейната единност и неделимост


Би било крещящ пример за конфликт на интереси, ако Ненков-син не се отведе при избора на майка си. Ненкова е единственият кандидат за председател, номинацията за заместник също е една. Това на практика обезпредметява състезанието в процедурата.


Интересен акцент е кандидатурата на Георги Ганев за член на КЗК. Той е предложен от Центъра за либерални стратегии, а номинацията е внесена от Реформаторския блок. Георги Ганев не беше избран за член на Фискалния съвет, когато отново беше предложен от реформаторите. Много е вероятно кандидатурата му на човек, идващ от неправителствения сектор, да бъде "потопена". Първо, защото задълбочени дебати по същество върху темата не се очакват, а чрез тях биха могли да се откроят относителните експертни придимства на кандидатите по тематиката, и второ, дори и да бъде избран, по-скоро ще служи като смокинов лист, зад който да натоварят един файтон анонимници (каквото е мнозинството от кандидатите). Нека припомним, че решенията в КЗК се взимат с мнозинство.


Комисия за финансов... произвол


Сюжетът с КФН /Комисия за финансов надзор/ е още по-скандален, ако скандал въобще може да се степенува за назначенията в НС.


Мандатът на Стоян Мавродиев изтича на 18.06.2016 г. По закон процедурата трябваше да приключи до тази дата, а тя дори не е започнала. Това създава правен вакуум в работата на комисията.


Историята с избора на КФН е най-силният аргумент за състоянието на превзета държава. В нарушение на закона (колкото и минимални да са ни очакванията, че депутатите спазват закона)


Комисията по бюджет и финанси не е започнала процедура, просто защото все още няма договорка кой да поеме КФН


Едва когато процедурата ще е приключила извън парламента, циничността се опакова в "процедурни правила", Вместо обществено обсъждане се води политико-корпоративно договаряне. Вместо истинско състезание, автентична конкуренция на кандидати, сблъсък на идеи и професионални биографии има анонимни, съмнителни, гладни и лоялни аватари на задкулисието.


Инструменти за противодействие има


Съществуват няколко механизма, които, ако се прилагат, биха били силен инструмент за противодействие на овладяването. Естествено, при липса на добро желание и готовност за назначения по правилата, те могат да бъдат заобиколени, но със сигурност ще поизпотят народните представители.


Друг елемент е осветляването на кандидатите. За да се получи обаче качествено проучване на професионалните им качества, на обвързаностите им посредством съществуващите регистри, риска от конфликт на интереси, зависимост и корупция, то


процедурата трябва да започва достатъчно рано (поне 6 месеца преди изтичане на мандата)


Към НС следва да се създаде независимо звено, натоварено с проверката, което да има необходимата експертиза, например временна комисия, натоварена с подготовката на конкретния избор.


Съвсем логично е всяка процедура да съдържа задължително изискване за представяне на управленска концепция от кандидатите. Тя трябва да бъде подложена на анализ от водещата комисия по избора за съответствие с проблемите на органа, които пък би трябвало да бъдат идентифицирани на база на годишните отчетни доклади за работата, които всеки назначаван орган е длъжен да представя пред НС.


Най-ефективният начин за противопоставяне обаче е критично и зорко обществено мнение


което участва активно във всяка една фаза от процедурата (номинации, изслушване, мониторинг на работата на органа). Ангажимент на гражданското общество е да изисква въвеждането на базови стандарти за прозрачност, почтеност и отговорност.


Така започва пътят към отвоюване на "превзетата" демократична държава.


* Авторът е експерт в Българския институт за правни инициативи (БИПИ), които извършват систематичен мониторинг на парламентарните назначения и поддържат специализирана тематична платформа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  С две думи мафията си купи държавата!

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  казано с малко думи-МАФИЯТА си има държава!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Ей така се омесва Длвян Пеевски със всичко останало, за да изглежда всичко зле.
  'Сички са маскари, гусин Иречек, сал' един Ръдан е цвете...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Казано с две думи опорната точка е "мафията си има държава" и кат' дойдат нашите (без значение червени или тъмно сини камуняки) ше цъфнем и ше вържем... гусин Иречек...

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Правичката да ви кажа скъпи съфорумци - Много от лудостите които се случиха в нашата държава нямаше да се случат в една Президентска Република. НС е рай за мафиотлъци на гърба на народа и е редно такива колективни безотговорности да бъдат намалени до минимум.Би било добре да се започне една разяснителна кампания : ЗА и ПРОТИВ Президентска република и съответно референдум по въпроса.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бокича и Цецо никога не са крили,че управляват с благословията на американците!
  Явно затова се използва и captured state за да се опише по-добре състоянието на превзетата България!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Е нали преди 10.11.1989г за това се борехме? За да има БОГАТИ ХОРА, които да (НЕ) могат да докажат произхода на парите си! И богатите хора да решават кво да стаа у нас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Олд Шетърхенд":

  Не чета политически анализи. Няма ли вече да се появят свестни политолози в БГ-то? И тоя ли пее :"Всички са маскари"?
  Искам да ви кажа многоуважаеми "анализатори" - Човек съди по себе си, така че умната да не се изложите!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"messera"]казано с малко думи-МАФИЯТА си има държава!!![/quote]
  Беше. Свърши се тази за наше щастие. Тук -там още мърдат пипалата на Хидрата, ама ще ги отсечем навсякъде.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Хубаво заглавие!
  Да сюжети много и при това доста добре са развити.
  Хубаво е да отбележим обаче, че сценариите се пишат от ДС с активната помощ на КГБ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 987 Неутрално

  След 20 г, роми, тарамбуки и талибани ке учат, че.в тези земи една Тиква е затрила държавата си

 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Държавата е не само превзета,тя е и на изкуствено дишане....добре,че са еврофондовете....

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Аз не знам какво искате повече - мафията навряна в кучи гъз, цари СТАБИЛНОСТ, корупция няма, строят се магистрали, зали, стадиони (Германия да гледа и да се учи), задминахме отдавна Хърватска и Румъния, гърците ще се избият да работят у нас, туризмът цъФти, организирана престъпност няма, тук-таме някоя битова свада за ПАРКОмясто... Какво повече? Какво???

  А, да не забравя - Тиквата няма алтернатива.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Протестната вълна след 2013 г. е по-скоро като безпаметна абитуриентска нощ, която се разби в тежкия махмурлук на реалността."

  Доказателствата за неадекватността, неграмотността и безпардонността са безкрай. Направо сме претръпнали

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Любопитно

  ,,...След размяна на реплики и обвинения в партийно кадруване между Радан Кънев и Бойко Борисов,...,,

  При което Радан казал, че е съгласен от всички други партии, БСП, ДПС, ПФ, дори и от неговата да е кандидата но да не е от ГЕРБ, защото ако кандидата е от ГЕРБ има преплитане на интереси, като чух това направо ма разби. А иначе много интересно е, че само две партии имат НПО към тях и това са ДСБ и БСП?

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Разстроено

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Беше. Свърши се тази за наше щастие. Тук -там още мърдат пипалата на Хидрата, ама ще ги отсечем навсякъде. [/quote]

  Немой бе, баджанак! Ша са самоосакатите, бе чоджум, за едното чудо! Ми после, как ша краднете?!

 18. 18 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#6:"mongeneral"]Бокича и Цецо никога не са крили,че управляват с благословията на американците! [/quote]
  Управляват с благословията на Путин.
  Я кажи как и кога приключи първият мандат на Бойку - след разговор с американците или още на следващия ден след обаждането на Путин?

 19. 19 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  [quote#5:"oporna_to4ka"]ЗА и ПРОТИВ Президентска република[/quote]

  Повечето хора веднага се сещат за една близка "президентска република" и затова не очаквай голям ентусиазъм

 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#1:"uwl04499532"]С две думи мафията си купи държавата![/quote]

  КУПИ? Отникъде! Направо я ЗАВЗЕ и ние вкупум плащаме на мафията да си развява байрака!

  Статията е много добра, особено финалът:
  [quote#0:"Автор: Теодор Славев" ]Най-ефективният начин за противопоставяне обаче е критично и зорко обществено мнение, което участва активно във всяка една фаза от процедурата (номинации, изслушване, мониторинг на работата на органа). [/quote]

  Просто всички, на които ни пука, трябва да направим нещо от себе си! И то не еднократно, а нещо постоянно и дълготрайно. Да следим и да показваме всичките извращения на управляващите - независимо дали сме им симпатизанти или не.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1066 Весело

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  Муахахахаха
  Е, те това, пич, е опорна точка отвсякъде!!!

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  26 години чакане , търпението се изчерпи !!!

 23. 23 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Най ми е интересен парадоксът, как служители на ДЪРЖАВНА сигурност еб* майката на ДЪРЖАВАТА...

  I shave with Occam's razor
 24. 24 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Държава няма,освен празна черупка. Има мафия. Но пък надеждата умира последна.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#6] от "mongeneral":

  Я..., това е нещо ново!
  Доган, маскиран американски агент ли се оказа? ;

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "mongeneral":

  Сигурно затова, през ден изпраща сърцераздирателни,носталгични,срамежливи послания към Москва

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Какъв висш пилотаж, като е толкова нагло. Доган го сравнява май с бухалкаджийските истории. Звучи ми самодоволно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#22] от "valtoro":

  Не приятелю, търпението не се е изчерпало чакали сме и повече!
  Май това е само началото.

  klimentm
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Когато мафията е начело на държавата, всички останали висши длъжности се заемат пак от близки на мафиоти.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Ммммммммм, от доста време ми се върти една теория. Малкото на брой келеши, дето ни са се качили на главата, се успели защото:
  Нормалният човек иска да си свърши работата, да се прибере при семейството или да пийне с приятели. Не му се мисли за шашми и протестира само като му писне.
  Тарикатите в 80% от будното си време мислят как да прекарат нормалния човек.

  Еретик
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "uwl04499532":

  купи е силно казано
  мафията на комунетата, както през 90-те, застанаха на входа и на изхода на държавата. и отново правят каквото си поискат, защото и прокуратурата, и части от правителството, и съда, и контролните органи са в техни ръце. т.е. вече имат почти цялата власт.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 615 Весело

  [quote#22:"valtoro"]26 години чакане , търпението се изчерпи !!! [/quote]

  Сега- освен да пробваме с... работа ли?

  Чакането го видяхме...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]ЗА и ПРОТИВ Президентска република и съответно референдум по въпроса. [/quote]
  а защо не ЗА и ПРОТИВ лустрацията в обществения живот?

  За да нямаме повече някой подобен на ейджънт Гоуце с троен шлем за президент на републиката! (с гьол за 1,5 млрд евро, и 600 млн компенсации за Росатом)

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Превземането на държавата не стана ли с псевдодесния милиционерски проект ГЕРБ?

 38. 38 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#18:"choss"]Управляват с благословията на Путин.
  Я кажи как и кога приключи първият мандат на Бойку - след разговор с американците или още на следващия ден след обаждането на Путин?
  [/quote]

  Точно - с тази корекция, че Рапонът се обади на Путя, а не обратното. Сигурен съм, че дори Путя изпитва известно чувство на погнуса, когато му се налага да комуникира с Тиквообразното.

  "Да, България"
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]Много от лудостите които се случиха в нашата държава нямаше да се случат в една Президентска Република. [/quote]
  Тавариш,
  Почему всички тези нещица се случват
  в ПРЕЗИДЕНСТСКАТА "РЕСПУБЛИКА" РУСИЯ
  Ами защото България е умалено
  лошо копие точно на същата тази РУСИЯ
  Ти официално коронясване на
  Знаеме КОЙ за ЦАР ли искаш,що ли ?!?!

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  [quote#36:"historama"]За да нямаме повече някой подобен на ейджънт Гоуце с троен шлем за президент на републиката! (с гьол за 1,5 млрд евро, и 600 млн компенсации за Росатом) [/quote]
  И с мераци за

  ТРОЕН ШЛЕМ ОТ СПА-ХОТЕЛИ

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#33:"Костадин Иванов"]Тарикатите в 80% от будното си време мислят как да прекарат нормалния човек.[/quote]
  и са измислили закони, които да ги облагодетелстват. Напр. държавните правоохранителни органи не се занимават с кражби на стойност под минималната РЗ (450лв).
  Колко от пенсиите са над 450 лв.?

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  [quote#5:"oporna_to4ka"]Много от лудостите които се случиха в нашата държава нямаше да се случат в една Президентска Република.[/quote]
  Мда бе, как пък не. Помня един, дето като видя протест и се изтърва: "Да дойдат с танковете!" та такива като него, дето в България с лопата да ги ринеш, да застане начело на президентска република хич не ми изнася. Виж, един правосъден борд, в съчетание с признаването на "скрита камера" за доказателство в съда и охлабен режим за закупуване на огнестрелни оръжия за самозащита от гражданите, би ни решило над 60% от социалните и икономическите проблеми. Да ама не, щото нито Цанков камък ще мине, нито гьола Белене, нито разните тръби без финансова изгода. Хората, като видят че има какво да губят и почват да мислят и да изискват, а точно това не им изнася на сегашната върхушка. Отделно, че "страхуването" няма да се продава толкова добре в предизборните програми.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Номенклатурата и задкулисието, извършили преврата през 1989 г. и последвалия го посткомунистически преход, междувременно взеха, че ... одъртяха. И сега си търсят заместници, макар че младото номенклатурно поколение се оказва нефелно, та ги отстрелват един по един. Бащите на прехода развалиха синовете си в стремежа да им осигурят луксозен живот и онези сега нямат никакви амбиции за разлика от изгладнелите за власт и имане родители.

 44. 44 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Тук е проблема, но защо никой от управляващите досега не го споменава!
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

 45. 45 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "България е резерват на комунистически перверзници, социопати и психопати!": http://www.faktor.bg/novini/balgariya/56833-gamizov-balgariya-e-rezervat-na-komunisticheski-perverznitzi-sotziopati-i-psihopati.html

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Как е възможно да можем колкото си искаме да констатираме че държавата е превзета и да не можем да си я върнем? Цял живот само ще се вайкаме ли? Ако спокойно по цял ден във всички медии си казваме че държавата е превзета, а не си я връщаме значи просто сами сме я дали!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 47. 47 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#34] от "полувишис":

  Точно за това говорим,това си беше по сценарий,режисиран от времето на Живков!Браво на Вас!

 48. 48 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "...Най-ефективният начин за противопоставяне обаче е критично и зорко обществено мнение което участва активно във всяка една фаза от процедурата (номинации, изслушване, мониторинг на работата на органа). Ангажимент на гражданското общество е да изисква въвеждането на базови стандарти за прозрачност, почтеност и отговорност..."
  Добре казано. И как ще стане това. Без значение дали аз или някой друг пита (всъщност всички го знаят по подразбиране) като "това е държава на мишки, в която, ако нещо изтрещи силно, се скриват по дупките" - това, последното, са думите на журналистът Иван Бакалов, при откриването на една изложбата с карикатури (справката е от dnes.dir.bg) и т.н.

 49. 49 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "uwl04499532":

  Нищо не са си купили!Ние им я подарихме...

 50. 50 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#10:"oporna_to4ka"]казано с малко думи-МАФИЯТА си има държава!!!- цитат на коментар #2 от “messera”
  Беше. Свърши се тази за наше щастие. Тук -там още мърдат пипалата на Хидрата, ама ще ги отсечем навсякъде.[/quote]

  Ха ха ама ти наистина само по опорните точки я караш, никакво творчество. Сигурно си от ниско платените тролове дето сами нищо не могат да измислят.

 51. 51 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#49] от "blaserr93lrs2":

  Не сме ние,а комунистите!

 52. 52 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Клетата държавица бе превзета в далечната 1944 г. от руснаците. Дадоха я на концесия на шепа комуноиди - родотстъпници. От тогава до днес я грабят, съсипват и с дружни усилия я превърнаха в територия.

 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  На мен лично, положението ми изглежда безнадеждно.
  За съжаление, гражданското ни общество е твърде слабо, тук-там в големите градове има по-събудени хора, останалата част от страната или е непросветена, или ли спи, или гледа безразлично сеир, когато се стигне до конфронтация с корумпираната власт.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Любопитно

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Само си представи още един мандат на Гоце или някой послушко на Боце.Как ще решат проблема? Цялата партийна върхушка ще празнува!

 55. 55 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#48] от "dr.web":

  Добре ,че има поне малко свестни хора ,на които се чува гласа. Нарекат ли една група соросоиди , веднага се интересувам от мнението им.

 56. 56 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Браво!
  Отнова статия от експер!?

  Много екперти
  Много консултанти
  Много съветници
  Много пиари......

  Катко се казва,ако една катерица скача от експерт на експерт,
  може да прекоси България,
  от Сръбската гранница до морето,
  без да стъпва на земята!

  България земя на експерти!  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 57. 57 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Държавата е превзета не само от обръчите около Доган. Държавата е превзета и от толерастите и либерастите, от Лукойл и руснаците с безумните цени на горивата, и от западните монополи и картели. Всички те лапат и крадат от нашата държава, а Тиквата вика йес на Лицемеркел.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 58. 58 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Теодор Славев е момчето което говори с морето или сам със себе си, но най-много с Корнелия Нинова.
  Имаме демократична система с демократично избрани парламентарни партии които са сформирали съществуващите държавни институции. Обаче момчето което е експерт в Българския институт за правни инициативи (БИПИ), които извършват систематичен мониторинг на парламентарните назначения и поддържат специализирана тематична платформа, първо не си е свършил работата в БИПИ, второ - не е наясно, че веднъж избрани партиите и институциите са легитимни и могат да бъдат сменени на следващите избори. Ако на момчето не му харесва някоя партия както се вижда от материалчето, нека да си избере някоя друга (като например партията на Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Бареков, Слави Трифонов), да им организира изборна победа и тогава упоменатите проблеми изобщо няма да бъдат допуснати.
  Освен това нека да предизвика двустранен дебат където да присъстват и негови опоненти и тогава може да се види кой е крив и кой прав, а не да публикува собствени мисли и просветления. Няма такива:
  "Най-ефективният начин за противопоставяне обаче е критично и зорко обществено мнение което участва активно във всяка една фаза от процедурата...
  " Ангажимент на гражданското общество е да изисква въвеждането на базови стандарти за прозрачност, почтеност и отговорност..." Бла, бла, бла.
  "Президентска република - дрън, дрън."
  Който спечели изборите - той има право да управлява.
  БСП игра и загуби. Който има възражения да се обърне към съда или европейските институции. Останалото е популизъм.
  Има и друга възможност. Според Джером К. Джером, държавата ще е наред тогава когато всеки сам започне да си я оправя.

 59. 59 Профил на абвгд12
  абвгд12
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Законодателството ни е лишено от формални изисквания за това какви да са ръководителите и членовете на едноличните и колективните държавни органи, извън тези за образование и стаж. Това на практика отваря много широко вратата и сваля контрола за достъп до власт, а оттам и до ресурси и опции за далавери."
  Само че и да има закони за изисквания към ръководителите, те не се спазват. Давам пример с ЗПРПМ, Чл. 79. (6),“ За председателя и неговите заместници са задължителни следните изисквания: да са работили в областта на индустриалната собственост над десет години и да имат висше техническо или юридическо образование…“ Сегашният председател на Патентно ведомство за последните 5 години два пъти е назначаван без да отговаря на законните изисквания, но е точния човек за услуги. Съвсем наскоро обяви за недействителен патент, признат от ведомството през 2004 г. за да услужи на Лукойл, които трябваше да плащат задължения по този патент. 71 годишен дялан камък. Където и да го сложиш, все пречи (Т. Филипов).

 60. 60 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 228 Любопитно

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  С риск да ме баннат - ти трябва да си луд, ако си вярваш

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всичко, казано в статията за това, как се управлява държавата, по принцип е вярно. Голямата лъжа е, че това го правят само политическите противници на ДСБ. Само БСП и особено ГЕРБ. Всъщност всички го правят, от първото правителство на Луканов до сега. И сега. Народът го разбра и научи по трудния начин. На собствения си гръб. Затова при три управления, на БСП при Жан Виденов, на СДС при Иван Костов и на НДСВ при Царя, народът най-напред масово гласува за съответната партия, вярвайки, че тя ще води политика на защита на неговите интереси, след което разочарован масово се обявяваше против тези, които го бяха излъгали.

  Но, както казва народната поговорка, ВЕДНЪЖ КРАТУНКА ЗА ВОДА, ДВА ПЪТИ КРАТУНКА ЗА ВОДА, НА ТРЕТИЯ ПЪТ СЕ СЧУПИЛА. И народът с право вече на никого не вярва. Дори и на Бойко, макар той да умее да говори с народа. Защото е разбрал, че всички значими български партии са чуждомански и водят, срещу съответни партийни и лични ползи, политика на фаворизирането на чуждите и пренебрегването на собствените държавни и народни интереси. И вече на избори отива не за да гласува за партия, която ще го управлява както трябва, защото е разбрал, че в България такава няма, а да гласува за партия, която няма окончателно да зароби държавата ни на чужди интереси.

  Е, за сега той изобщо не вярва на РБ и особено на ДСБ, а поведението на техните лидери напълно оправдава неговото недоверие. Особено с опитите задкулисно да поставят ББ на колене и да сключат предателски военен договор срещу Русия, в който влиза Турция, която гори от желание да си го върне на Русия, и Украйна, с която нито ЕС, нито САЩ, нито НАТО искат да влязат в преки съюзнически отношения, и която повече и от Турция е готова да се самоунищожи, но да напакости на Русия.

  Така че това, което пише в статията, е истина. Но само половината истина. А както всички знаят, половината истина е стопроцентова лъжа.

 62. 62 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Нима сте изненадани?! Нима сте очаквали различна съдба за държава, управлявана над 70 г. от комунета, в услуга на расия...??!

 63. 63 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Абе Дневник, откога почнахте да публикувате анализи на членове на младежкото БСП??? https://www.facebook.com/mladiBSP/photos/a.256782361111523.57788.255269244596168/267814770008282/?type=3&theater

  Или след като е разбрал, че корабът потъва се е прехвърлил другаде? БИПИ? Не беше ли и Христо Иванов от БИПИ преди?

 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#13] от "pro_bono":

  " ... добре, че са еврофондовете . "


  Към тях добави и парите пристигащи от българите в чужбина .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#60] от "Плам":

  " С риск да ме баннат - ти трябва да си луд, ако си вярваш . "


  " Луд " - това ли е новото име на троловете от ГЕРБ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 66. 66 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Коки":

  Ама стига вече с тази Русия, на лягане и ставане все Русия се привижда на някои! Колко елементарен мозък трябва да имаш, че да възприемаш света по такъв черно-бял начин! Силните деня могат и ебават слабите по всеки възможен начин! 45 години се борихме да не ни налагат праволинейната партийна линия за правилна и единствена, а 27 години след промяната виждам, че днес има дори по-чугунени глави от 1989! Жалко, но народ, който нищо не може да научи от историята, не заслужава да съществува!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 67. 67 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 68. 68 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 69. 69 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 70. 70 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK