Чудовищата, злодеите и референдумът за ЕС

Чудовищата, злодеите и референдумът за ЕС

© Associated PressДжоан Роулинг – британската писателка, най-известна с поредицата за Хари Потър, създаде книги, култови за цяло поколение, което сега е на възраст между 20 и 30 години. Това са хората, израснали в обединена Европа, а в същото време – най-малко склонни да гласуват на референдума за членство в четвъртък.


Вчера Роулинг публикува на сайта си есе за кампаниите "За" и "Против" и мястото на Великобритания в ЕС, което "Дневник" ви предлага броени дни преди важното за британците и за Европа гласуване.


Не разбирам от много неща, но знам как се създава чудовище. Всички запомнящи се измислени злодеи олицетворяват първични страхове и имат общи черти.
Толкова силни, че са на практика безсмъртни, те без угризения вършат зверства и не могат да бъдат победени от обикновен човек или по традиционен начин. Ханибал Лектър, Големият брат и Лорд Волдемор едновременно са не-човеци и свръхчовеци и именно това ни плаши най-много.


Мислих много за правилата за създаване на злодеи, докато тази страна навлизаше в една от най-враждебните и остри политически кампании, водени някога на територията ѝ. Питат ни дали искаме да останем част от Европейския съюз и двата лагера ни разказват приказки. Нямам предвид, че ни лъжат (макар че със сигурност бяха изречени и лъжи). Имам предвид, че ни говорят чрез универсалната нужда да осмислим света чрез приказки и не се побояха да призоват чудовища, измислени така, че да извадят на бял свят най-дълбоките ни страхове.


Това не е нещо ново, разбира се. Всички политически кампании разказват приказки. Представят ни се като юнаци, ласкаят ни с истории за това кои сме или какви бихме могли да бъдем, продават ни розови спомени за миналото и рисуват страшни опасности, които ни очакват, ако изберем грешните герои. Въпреки това приказките, които слушахме сега, са най-грозните, които съм чувала. Само тези, които се надяват да спечелят повече власт след гласуването, биха могли да се радват на референдума.


Кампанията за излизане от ЕС се свежда до внушенията, че Европейският съюз ни експлоатира или мами. Ако не виждаме, че само извън съюза Великобритания отново ще бъде суперсила, значи не сме патриоти, страхливци сме или сме част от продажния елит.


В борбата кампанията за оставане в ЕС залага не на оптимистичния образ на съюза, а на мрачни факти – вероятността за Брекзит води до отлив на пари, а експертите от всички сфери намират напускането за катастрофална грешка. Стреснете се, казват те, върнете се, докато още има време, втурнали сте се към пропастта. Но много хора не желаят да чуят страшните им предсказания.


Икономическата катастрофа през 2008 г. доведе до всепроникващото чувство, че на финансовите институции не бива да се вярва. "Върхушката" стана синоним на "масови злоупотреби". Живеем в цинична и несигурна епоха. Вярата в обективни източници е разклатена, а попкултурата превъзнася уповаването на подозрителността и инстинктите. В Америка наричат това "политика след истината" (post-truth politics).


Забравете фактите, отдайте се на яростта.


Кампанията за излизане се възползва от масовия цинизъм и, естествено, го раздухва. "На хората в тази държава им омръзна от експерти", каза Майкъл Гоув неотдавна по телевизията. Много важно, че според в. "Файненшъл таймс", борсите, ръководителите на националната банка и Международния валутен фонд, Брекзит ще навреди жестоко на икономиката. Те просто ви плашат, отвръща Гоув. Лидерите и на двете кампании искат да се стряскаме само от техните чудовища.


Някои хора от лагера за излизане на ЕС намират съюза за злодейски, а не просто за несъвършен или нуждаещ се от подобрения. Съюзът, създаден заради общото желание в Европа никога вече да няма война, сега е изобразяван като Оруелиански монолит, жадуващ за контрол като Големия брат.


Масовото объркване за това какво прави и какво не прави ЕС помага на кампанията за напускане. Резултатите от скорошно проучване на IPSOS/Mori разкриха мащаба на невежеството ни. Драматично подценяваме размера на международните инвестиции, които идват от съюза, докато в същото време скандално надценяваме колко закони създава, колко харчи за администрация и колко са европейските имигранти. В някои случаи грешките ни са в порядъка на десетки пъти.


Имигрантите, разбира се, са в центъра на някои от най-неприятните спорове.


Разумната дискусия се оказа почти невъзможна.


Лагерът за оставане настоява да не налагаме граничен контрол и че се нуждаем от имиграция – не на последно място, защото голяма част от медиците ни идват от чужбина. Подчертават, че ЕС усилва способността ни за отбрана и антитерористичните ни стратегии. Доводите им успяват само отчасти, защото кампанията за излизане ни плаши с друго чудовище: цунами от безлични чужденци, запътили се към бреговете ни, а сред тях – изнасилвачи и терористи.


Непочтено е да внушаваме, че всички хора, които искат да излезем от ЕС, са расисти и фанатици. Това е невярно и позорно твърдение. Въпреки това е еднакво безсмислено да се преструваме, че расистите и фанатиците не се тълпят около тази кауза. Понякога те я ръководят. За някои от нас това е достатъчно. Снимката на Найджъл Фараж пред плакат със сирийски бежанци и с надпис "Точка на пречупване" е, както безброй хора вече посочиха, почти точен дубликат на нацистката пропаганда.


Национализмът е във възход в западния свят и се храни от ужасите, които сам разпалва. Всеки националист ще ви каже, че неговият национализъм е различен – естествен, мек отговор на нуждите и проблемите на страната, че няма нищо общо с някогашния национализъм, който доведе до изтребването на хора. Въпреки това всички академични изследвания на национализма разкриват едни и същи основни черти. Твоята страна е най-великата в света, крещи националистът, а всеки, който не го повтаря, е предател! Загърни се с флага – не се чувстваш по-голям и по-силен? Настоящето е страшно? Ще ти продадем златно минало, митична епоха, която ще изгрее отново, когато се отървем от мексиканците, напуснем ЕС или анексираме Украйна! Довери се на простите ни слогани и се наслаждавай на яростта си срещу Другия!


Гледайте Републиканската партия в Америка и треперете. "Да направим Америка велика отново!", крещи мъж, който е фашист изцяло, освен по име. Късите му пръсти са ужасяващо близо до кодовете за ядрените оръжия. Постигна превъзходството си, като предлагаше недодялани, неприложими решения на сложни заплахи. Тероризъм? "Забранете мюсюлманите!" Имиграция? "Да си построим стена!". Има темперамента на неуравновесен охранител на нощен клуб, надсмива се на насилието, което избухва по събитията му, и се гордее с презрението си към жените и малцинствата.


Бог да е на помощ на Америка. Бог да е на помощ на всички ни.


Доналд Тръмп подкрепя разпада на ЕС. Наследник е на семейно богатство и никога не му се е налагало да си сътрудничи или да се кооперира. Изглежда неспособен да разбере нещо сложно или нюансирано. Само Владимир Путин и Марин Льо Пен сред чуждите настоящи и потенциални лидери го подкрепят за Брекзит. Извън тези тримата, няма нито един голям политик, който да не умолява Великобритания да остане заради политическата и икономическа стабилност на Европа и света.


Аз съм нечистокръвният продукт на този европейски континент и съм интернационалистка. Отгледа ме майка франкофонка, чието семейство бе гордо с френските си корени. Прародителите му са живели в тревожната провинция Елзас, която Германия и Франция са анексирали в продължение на стотици години. Живяла съм във Франция и Португалия, учила съм френски и немски. Обичам разнообразното си наследстви и многобройните културни връзки. Те ме правят по-силна, а не по-слаба. Гордея се с връзката си с културите на близките ми европейци. Границите не съдържат и не ограничават ценностите ми. Липсата на нужда от виза, за да мина през Ламанша, е символична за мен.


Може да не съм у дома си, но съм в родния ми град.


Кампанията за излизане се представя като смелия избор. Направете скок, като се уповавате изключително на вярата, казват. Прекрачете отвъд скалния ръб и нека знамето ви поеме! С арогантността на тълпа малки Тръмповци, те се кълнат, че бъдещето ще е славно, стига да игнорираме експертите и да послушаме тях. Отдайте се на гнева и вярвайте на инстинкта си. Найджъл Фараж със сигурност се надява, че той включва подозрение към цветнокожите хора, лекомислена патриотарщина и безразличие към поуките на историята.


Мисля, че за много от сънародниците ни гласуването за излизане ще бъде просто недоволен вой, среден пръст за фантомите, които ни преследват – тероризмът, който почти свръхестествено успява да ни удари в най-уязвимите места, огромните корпорации, които отказват да изпълнят основните си морални задължения, бюрокрацията, за която се боим, че ще ни задуши, сенчестите елити, за които ни казват, че ни мамят. Колко е лесно да хвърлим всичко това върху ЕС, колко приятно е да превърнем


референдума в протест срещу всичко, което ни плаши


в съвремието, независимо дали това е рационално, или не.


Но как може оттеглянето в егоистичен и несигурен индивидуализъм да бъде правилният отговор, когато Европа е изправена пред истински заплахи, когато връзките помежду ни са толкова силни, когато сме стигнали толкова далеч заедно? Как можем да се надяваме да се справим с огромните предизвикателства на тероризма и климатичната промяна, без да си сътрудничим и да си помагаме?


Не, не мисля, че ЕС е идеален. Кой човешки съюз няма нужда от подобрения? От приятелствата, браковете, семействата и работните места до политическите партии, правителствата, културните и икономически съюзи – винаги ще има недостатъци и спорове. Защото сме хора. Защото не сме идеални. Така че защо изграждаме тези амбициозни съюзи и общности? Защото ни защитават и ни правят по-силни, защото с тях постигаме повече и по-добри неща, отколкото когато сме сами. Трябва да сме горди от желанието си да се обединяваме, да правим живота по-добър, по-сигурен, по-справедлив за себе си и за милиони други.


Изследванията показват, че не знаем с какво разполагаме. Без да сме наясно какво получаваме, ползите от ЕС за нас са даденост. След няколко дни ще трябва да решим кои чудовища намираме за истински и кои – за измислени. Всичко ще се сведе до това чия приказка харесваме повече. Но в момента на гласуване ще спрем да бъдем читатели и ще станем автори. Краят на тази приказка, щастлив или не, ще бъде написан от нас.


Акцентите и преводът са на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 332 Неутрално

  За Великобритания референдумът ще си остане най-силната революция.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Най-добре е да си излезнете, щото ако останете, майка Ви жална, няма да можете да кажете копче на никой за нищо. Ще Ви избягат доста фирми и инвеститори, ама Вие сте гоУем гущер и нЕма да плачете.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Непочтено е да внушаваме, че всички хора, които искат да излезем от ЕС, са расисти и фанатици.
  =========
  Каквото и да излезе от референдума , няма значение.
  Заразата на недоверие вече плъзна.
  Косъма е паднал в чорбата и малцина ще искат да си поръчат от нея.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Много добра статия. Браво.

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Генетично населението на Великобритания е интернационално - смесица от коренното население на британските острови (бритите, шотландците, уелсците и ирландците), французите (норманите), холандците и белгийците (белгите) датчаните и норвежците (викингите), германците (саксонците), бъкано е от потомци на бившите британски колонии, а днес и от араби. Следователно, тази държава има най-голямо основание да бъде СТЪЛБ на Европейския съюз!!! Защо тогава се дърпат????

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Хари Потър не харесва това. 😭

  Не очаквах от такава начетена жена да обърка понятията "национализъм" и "шовинизъм". Това са различни неща. 😗

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Защото ЕС се е превърнал в ЕСССР.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Причината за възхода на националистическите партии в държавите на ЕС не е това, че те създават страхове, които ппосле експлоатират. Това са имагинерни заклинания на тези, които не разбират от политика, както и на тези, които разбират от политика, но са облагодетелствани посоката на развитие на ЕС. Това са европолитиците, едрият наднационален бизнес и обслужващата ги прослойка на идеолозите (политология, религия, изкуство, медии и меритократичните раздели на науката). А в основата на възхода на националистическите (но не шовинистични или нацистки) партии стои недоволството на народа, на хората на платения труд, произвеждащ или обслужващ произвеждането на материалните ценности в държавата. Недоволство, възникнало основно след края на ХХ век, когато недъзите на неолиберализма като управленческа политико-икономическа система започнаха да се появяват вече и в богатите държави, които в началото бяха изцяло облагодетелствани от нея. И не случайно това народно недоволство достигна вече и до САЩ (Сандърс, Тръмп).

 9. 9 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен": ≪Следователно, тази държава има най-голямо основание да бъде СТЪЛБ на Европейския съюз!!! Защо тогава се дърпат????≫

  Защото причините не са биологично-наследствени, не са дори политически, а социални. И защото основните социални групи от народа на една държава съдят за социалното положение в тази държава не от това, какво казват политиците, медиите и хората на изкуството или на религията, а от собствения си джоб и от това, какво е тяхното социално и материално положение спрямо другата част от народа, спрямо другите социални групи: Едър бизнес, политика и обслужващите ги прослойки на религията, медиите, изкуството и на меритократичните науки.

 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тоя на снимката с автобуса е британския вариянт на наща Бела Златка. Е верно че нашият е путлерски националист, но по простотия си подхождат.

  chavo64
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#7] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Прав си бой, че ЕС възприе комунистическия девиз: "Oт всекиго според способностите, на всекиму според потребностите". И понеже потребностите са безгранични, а възможностите - ограничени, се стигна до там, че орките се полепиха като кърлежи по снагата на богатите държави и изсмукват техните социални фондове, без да допринасят с нещо за увеличаване на брутния им вътрешен продукт! Консуматори, които не искат да се социализират, а искат да наложат своя манталитет. А ако той беше добър, защо тогава избягаха от държавите си????

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke": ≪Не очаквах от такава начетена жена да обърка понятията "национализъм" и "шовинизъм". Това са различни неща≫.

  В подобни случаи подобно объркване далеч не е случайно, а си е съвсем съзнателно и нарочно. Причината за това е в поговорката ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.

  À à ѐ ѝ ò --– „”

 13. 13 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  "Ако не виждаме, че само извън съюза Великобритания отново ще бъде суперсила, значи не сме патриоти, страхливци сме или сме част от продажния елит."

  Вместо Великобритания, може да сложите която и а да е държава.

  "The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country."

  Херман Гьоринг (1946)

 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "Кой човешки съюз няма нужда от подобрения?"

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Неутрално

  До коментар [#8] от "glog":

  САЩ имаше 64% средна класа. Днешният процент на средната класа, след всички манипулации, които трябва да се отчетат, е към 31-32%, т.е. двойно срутване.

  [email protected]
 16. 16 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mark Twain":

  Да, и подобряването е точно обратното на разрушаването.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#11:"Дедо Либен"]Прав си бой, че ЕС възприе комунистическия девиз: "Oт всекиго според способностите, на всекиму според потребностите"[/quote]
  Какъв комунизъм ти се привижда.Вноската в бюджета на ЕС не може да е повече 1,23 % от брутния национален доход на всяка държава реално сега е 0,7554 % и това е основния приход,другият източник е 0,3 % от събраното във всяка държава ДДС,както и митата на върху стоки,внасяни от държави извън ЕС.,Те разходите ,произтичаши от членството в ЕС са пренебрежимо малки и са съпоставими с тези на някоя туземна агенция с неясни функции и неясни ползи,Като пропорция от БВП, нетните вносители плащат от 0.09 процента от БВП (Ирландия) до 0.53 процента (Дания), а нетните получатели получават от 0.04 процента от БВП (Испания) до 5.33 процента (Литва).Само хармонозацията в областта на телекомуникации и ограничаването на роуминга избива тези разходи

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  И в Германия се наблюдава тази тенденция. За съжаление със намаляването на средната класа, опитите за изместване на обществените нагласи са с по-висока успеваемост.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Преводът е ужасен. Цялото послание и внушението се е загубило в некадърното превеждане. Четете оригинала!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  До коментар [#18] от "Molossian":

  Битието и съзнанието, колкото и да го плюят от третия пол, е ФАКТ !

  [email protected]
 21. 21 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Пародията е, че българските евроскептици (до един русофили и комуняги) имат коренно различни причини да нразят ЕС от класическите европейски анти-ЕС партии. Българските "патреоте", рубладжии и мурзилки целят просто да станем част от евразийската кочина на Путин - и няма АБСОЛЮТНО никакви други съображения в хора като Гоце, бялата Златка и КУРнелия Нинова

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  При това очеваден.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"] Не очаквах от такава начетена жена да обърка понятията "национализъм" и "шовинизъм". Това са различни неща. 😗 [/quote]

  И аз не очаквах от беемвист да е антиевропейски настроен, ама какво да те правим ...

 24. 24 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Никакъв Брекзит няма да има....

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  "Само Владимир Путин и Марин Льо Пен сред чуждите настоящи и потенциални лидери го подкрепят за Брекзит."

  Ъъъъ...
  Дали пък Джоан Роулинг не е жертва на пропаганда? Дали не е жертва на онова, което е усетила, а даже и написала:
  "Нямам предвид, че ни лъжат (макар че със сигурност бяха изречени и лъжи). Имам предвид, че ни говорят чрез универсалната нужда да осмислим света чрез приказки и не се побояха да призоват чудовища, измислени така, че да извадят на бял свят най-дълбоките ни страхове."
  Ще помоля сведущите и знаещите да ми намерят нещо от Путин за британския референдум. Даже не от Путин, а от по-словохотливите му приближени в апарата.
  Пробвайте.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#1:"ggt58498274"]За Великобритания референдумът ще си остане най-силната революция. [/quote]

  И най-силната издънка.Основното предимство на Великобритания е устойчивостта и към революции.Такова нещо не е имало там от векове.И за това се ползват не само от това,което са създали и не са разрушили при революции,но и от това,което привличат заради доверието.Парите имат смелостта на заек,скоростта на сърна и паметта на слон.Затова,ако искаш да имаш пари,не трябва да ги плашиш

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  “Само тези, които се надяват да спечелят повече власт след гласуването, биха могли да се радват на референдума.”


  Съгласен съм!

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Е, защо беше нужен този референдум, както и референдума в Шотландия. Сами си създават чудовищата

 29. 29 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално


  Гонете британеца вън от ЕС !!!

  Вън Англия от Европа !

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Да опитаме отново.
  За да разберем доколко автор с огромно влияние върху сериозна аудитория си позволява да ползва лъжата в отстояване на виждането си по въпроса на референдума.
  Въпросът е прост. Намерете позицията на Путин за референдума.
  А аз ще ви покажа от къде писателката черпи вдъхновение. Едно към едно, та даже със същия словоред.
  Тhe Daily beast&
  "The only big-name pols on earth who think Britain should leave the European Union are Donald Trump, Marine Le Pen, and Vladimir Putin.

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#30] от "Graf":


  [quote#30:"Graf"]Намерете позицията на Путин за референдума.[/quote]
  Имаше позиция.
  И тя беше нещо в стила"имам мнение,но предпочитам да го запазя за себе си(Путин) т.е не е взел никаква позиция.
  Putin said that he had a view on whether Britain should leave the EU but that it was not appropriate for him to voice it because it was Britain's internal affair.
  http://www.reuters.com/article/us-britain-eu-putin-idUSKCN0Z32EN

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#15:"karabastun"]САЩ имаше 64% средна класа. Днешният процент на средната класа, след всички манипулации, които трябва да се отчетат, е към 31-32%, т.е. двойно срутване. [/quote]
  Общество, което го е докарало до 64% средна класа от нищото, не е срутило нарочно средната класа. По-вероятно е тези от по-ниските класи да са захлебили (социалните подпомагания) и да не се напъват да стигнат нивото "средна класа". Това е точно обяснение, защо и нашата ромска средна класа я няма никаква, докато през соца беше във възход, което съвпада точно със щедрите социални помощи днес...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#28:"daam"]Е, защо беше нужен този референдум, както и референдума в Шотландия. Сами си създават чудовищата [/quote]
  Всъщност е обратното. Ако има "чудовище под леглото", то е по-разумно преди да си легнеш да погледнеш отдолу и да го прогониш, отколкото всяка вечер да си лягаш със страх и да сънуваш кошмари. Е, някой светна с референдума под леглото и сега остава англичаните да отворят очи и да видят какво има отдолу.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  настъпило ли е времето когато неграмотното необразовано и мързеливо малцинство от избиратели да решава съдбата на ЕС ?
  Ако британците дръпнат спусъка ще последват и други силни икономики и тогава майка ни жална на всички и най вече на нас в БГ,но може би всички имаме нужда от силен шок за да се научим да ценим скъпото което имаме загубвайки го и обратно с 50 г назад

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#31] от "kapitalcho":


  [quote#31:"kapitalcho"]Имаше позиция.[/quote]
  ?

  [quote#31:"kapitalcho"]т.е не е взел никаква позиция[/quote]
  Демек, страшното влияние на Путин в процеса наречен референдум се съдържа в мълчанието?
  Как беше акцентът?
  "Забравете фактите, отдайте се на яростта."

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#5:"Дедо Либен"]Следователно, тази държава има най-голямо основание да бъде СТЪЛБ на Европейския съюз!!! Защо тогава се дърпат????[/quote]Щото и там има патрЕоти.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":
  [quote#25:"Graf"]Ще помоля сведущите и знаещите да ми намерят нещо от Путин за британския референдум. Даже не от Путин, а от по-словохотливите му приближени в апарата.
  Пробвайте.[/quote]

  Нищо такова, разбира се не е казал, единственото, което каза е, че Камерън изнудва ЕС, което си е точно така.
  http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/17/vladimir-putin-accuses-david-cameron-blackmailing-europe-by-calling-referendum

  Но пропагандата си е пропаганда.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Приятно съм изненадан от Роулинг!

  klimentm
 39. 39 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Англия няма да излезе от ЕС . А защо , просто умните ще ме разберат без обяснения .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 40. 40 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Акцентите и преводът са на редакцията."
  Браво на преводача!

 41. 41 Профил на Руми Колева
  Руми Колева
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колкото е "факт" смъртта на Джо Кокс ,толкова е "факт" и коректността при преброяването на гласовете във въпросния "референдум" , пушилка за наивници и шарлатански мехлем за иначе дебилизираната електорална маса...

 42. 42 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 718 Весело

  [quote#24:"platenputinist"]Никакъв Брекзит няма да има.... [/quote]
  Може и да си прав, защото ситуацията твърде много прилича на крайна степен на изнудване. Като служител, който си подава оставката с надеждата да не я приемат и да му вдигнат заплатата.

 43. 43 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#33] от "gost22":

  Дам ако не стане издънка, Камерон ще им затвори устата поне за десетилетие ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  "в момента на гласуване ще спрем да бъдем читатели и ще станем автори. Краят на тази приказка, щастлив или не, ще бъде написан от нас."
  Всеки народ сам пише своята приказка. Този път обаче, края няма да се отрази само на Великобритания. Всички ще бъдат засегнати, затова и отговорността е по- голяма.

 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#30:"Graf"]Намерете позицията на Путин за референдума. [/quote]
  Не ме интересува заявената от Путлер позиция,а това на кого и за какво плаща.А той плаща на антиевропейски сили от нашта Бяла Златка,до Льо Пен

 46. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#45] от "slonsco":


  [quote#45:"slonsco"]Не ме интересува заявената от Путлер позиция,а това на кого и за какво плаща.А той плаща на антиевропейски сили от нашта Бяла Златка,до Льо Пен[/quote]

  Есето е за чудовищата, злодеите и референдума, а в него се твърди откровена неистина.
  Що лъжат проевропейските сили? Нужно ли е да си измислят чудовища, за да звучат по-приемливо и достоверно?
  За какво точно плаща Путин на Бялата ви Златка и на черната такава?
  Пробвай да отговориш без лозунги.

  Ecrasez l’infâme
 47. 47 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Каквото и да говорят, аз гледам какви са коефициентите за залагания. Там никой не работи с популизъм, понеже се губят пари, ако приемеш желаното за действително. В момента при брокерите коефициентите се правят при 75% на 25% в полза на оставането в ЕС. Който иска да спечели да заложи на тези 25%. Там коефициентите са много високи…. особено след убийството на проевропейската депутатка от анти идиот

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#47] от "трафоПОСТ":

  Къде се правят тия залагания? Искам да спечеля няко лефф.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#48] от "Bulgarische Motoren Werke"

  Ето, пробвай се. Всички приемат онлайн залози за референдума:

  Bet365, SkyBET, BoyleSports, BetFred, SportingBet, Paddypower, Stan James, Ladbrokes, Coral, Matchbook, Betfair Exchange, Betdaq, BetVictor, 888Sport, William Hill, Winner, Unibet, 32 Red, Marathon Bet.

  Скачай смело, твоите хора казват, че няма страшно. Ако си на нещо повече от мурзилския хонорар, сложи по-голяма сума и дай линк към фиша, да ти се порадваме на 26-ти.

  Успех, както и на всички като теб.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 50. 50 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като цяло е добре, че изразява позиция, защото наистина има доста почитатели. С някои неща не съм съгласен, а вкарването на Путин наистина беше излишно!

  Who Is John Galt?
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Силните икономики са силни със или без ЕС. Слабите икономика са слаби със или без ЕС. И да не забравяне, че Англия е член на Англосферата - съюз по-силен от ЕС. Някои се се чудят защо има индийци и пакистанци в Англия. Защото без да са в Англосферата страните им са в в бившата Британска Империя, нещо което формално го няма, но неформално съществува. А заедно със САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия Англосферата е по-привлекателна, още повече че дългите ръце на бюрократите от Брюксел и напудрените им инструкции не действат там.
  Въпросът не е дали ЮК ще напусне, а дали ЕС ще се промени към по-добро и по-смислено общество.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#48] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ето, твоя човек е заложил тук:

  "Найджъл Фарадж заложи в Ladbrokes за победа на Brexit при коефициент от 5/2 преди три седмици."

  Можеш да го последваш.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Ще си позволя да дублирам свой постинг на темата с дребни изменения.
  Камерън явно направи сериозна политическа грешка с този референдум, замислен като опит за консолидация на властта на консервативните сили срещу напъните на Найджъл Фараж и налагане на определени отстъпки от страна на ЕС чрез вилификациа на "върховната Европейска бюрокрация" и лично на Юнкер. Явно не се получава. Вчера Камерън беше дори обвинен че води политика наподобяваща тази на Невил Чембърлейн, позволил на Хитлер да вилнее в Европа оттегляйки се от договорите и задълженията на Британия. Той трябваше да отговори с приказки от рода на това че работи на 2 метра от кабинета на Чърчил обединил британския народ в защита на страната.
  Има опасения че тази криза може да бъде и краят на политическата кариера на Камерън, и започва финалният акт "Оставаме", без да могат да се наложат замислените отстъпки на ЕС .

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#46:"Graf"]За какво точно плаща Путин на Бялата ви Златка и на черната такава? [/quote]
  За да създава проблеми,той друко не може.На Черната Златка не съм твърдял че плаща.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm": Защото сигурно не сте чели 2та романа (издадени под псевдоним), които не са от серията приказки.

 57. 57 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#49] от "трафоПОСТ":

  Аз съм прост човек, искам да отида, да заложа и да ми дадат хартийка с която после да си осребря печалбата. Не ме интересуват залагания по интернет, още повече в чужбина. Ще пробвам в кварталния Еврофутбол или най-много Ефбет, ако не се малага да си птавя регистрация.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 58. 58 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хан Кубрат го е казал, показал на синовете си, а основателите на Ъвременна България са го написали на входа на Народното Събрание>
  СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Айде и тая се изказа. Тръмп бил фашист. Не че го харесвам, ама Тръмп е всичко друго, но не и фашист. Всъщност най-близките другарчета на фашистите са социалистите, какъвто е бил и самият Мусолини. Ама какво да разправяш на самотна домакиня успяла да натрупа стотици милиони компилирайки отдавна измислени сюжети в най-подходящия момент - когато децата вече четяха в краен случай, а не по желание.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Въобще, до кога ще слушаме мнението на хора, които не рискуват нищо, независимо как се развият каузите, които защитават?!? Ал Гор дето пропагандира да спрем да дишаме, че са спрем "Глобалното затопляне" има четири къщи и частен самолет. Джордж Клуни дето дава акъл и сочи с пръст по темата за бежанците и мигрантите не е прибрал и един, а всичките му къщи са в строго охранявани елитни квартали. Да - от тия дето ще те гръмнат ако се опиташ да влезеш и после никой няма да крещи за контрол над оръжията. Тая и тя - натрупа милионите и въобще не и пука за унищожения от ЕС поминък на хиляди британски рибари, или заради страхът от ислямистите няхлуващи по суша и море. Какво да я е страх - тя ще си плати да я пазят хора с автомати в държава където вече е проблематично да носиш бокс, нож или палка, а огнестрелното оръжие е универсално забранено за гражданите. То е ясно как ще завърши този референдум, ама поне някой да ги посочи с пръст всичките тия лицемери най-накрая.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti":

  турция смята ли да прави някакъв съюз или разширяването на сферата на влияние върху бившите територии на османската империя ще се случва както и през 14 век - бавно и със груба сила?

 62. 62 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  +++++Много добре казано!

 63. 63 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Изумителна жена!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 64. 64 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#17:"slonsco"]Какъв комунизъм ти се привижда.Вноската в бюджета на ЕС не може да е[/quote]

  До коментар [#17] от "slonsco":

  Слончо, Дедо Либен съвсем друго има предвид. Той говори за ширещия се цоциализъм по държавите в западна Европа, а не за ЕС като институции или съюз.

 65. 65 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#51:"vxa15365434"]Англосферата - съюз по-силен от ЕС[/quote]

  До коментар [#51] от "vxa15365434":

  Кой е пък този съюз 'Англосфера'??? Имам чувство, е е нещо като 'съюза' БРИКС.

 66. 66 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#33:"gost22"]Ако има "чудовище под леглото", то е по-разумно преди да си легнеш да погледнеш отдолу и да го прогониш[/quote]

  До коментар [#33] от "gost22":

  Това е така. Обаче в случая, ако може да се вярва на социологическите проучвания колкото и на брой референдума да проведете на произволни дати толкова и на брой различни резултата ше се получат. Очевидно обществото е раздвоено и голяма част постоянно променят мнението си по върпоса.

  Като казахте Шотландия - там референдума мина с 2% разлика. Това може ли въобще да се смята за сериозен резултат??

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#56] от "Veli":

  Не , не съм ги чел точно така. Разбирам че сигурно съм сгрешил.

  klimentm
 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Великолепен текст! Ще си го запазя.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Впрочем до днес избягвах да чета Хари Потър. Мисля да се заема

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Пристрастието на Джоан Роулинг е биографично обусловено. Намира за нужно и тук да посочи елзаския си произход. Място - ябълка на раздора между Франция и Германия. По някоя от програмите на Дискъвъри /или Вайа сат/ излъчиха документален филм. Как посещава тези места, за да потърси корените си. Ставали са "възродителни процеси" периодично. В зависимост немци или французи завземат територията. Когато немците отвоюват Елазс и Лотарингия, дават ултиматум на хората да се "пишат" германци. Който откажел, го изселвали. Това се случва с прабабата на писателката.Отказала да се "пише" германка и я изселили. Установила се в Париж и т.н. Филмчето е интересно, защото показва от какво избягаха французите и германците. Днес живееш във Франция, "пишеш" се германец, а работиш в Белгия., примерно. Де Гол и Аденауер сложиха точка на оная Европа.Къде е Великобритания тук? Също в проблема. Джеръм К. Джеръм във "Войната" по негов си начин описва идиотията, обхванала британците преди да влязат в І световна война. Как си търсили враг. С французите се разминало, с руснаците - също. Накрая изборът паднал на германците. И как се навивали.
  Защо не ни остави на мира, да престане да ни се меси в търговията, да спре да заплашва господството ни в океана...На всичко отгоре почнала да строи четири крайцера. Ние веднага поискахме осем, пише Деръм. Дори измислихме песничка: Осем ни дайте - и не се мотайте!" Накъдето и да погледнеше човек продължава той, настроението беше същото. кондукторите от железниците, кочияшите, прибиращите се у дома работници с велосипеди, селяните, похапващи хляб и сирене по синорите:... Стадният инстинкт ни бе завладял.Но не пропуска да доуточни - както и французите, както и германците... Джоан Роулинг пише срещу въпросния инстинкт. Не да воюват, но да не им се месят.

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#66:"yoankata"]Като казахте Шотландия - там референдума мина с 2% разлика. Това може ли въобще да се смята за сериозен резултат?? [/quote]
  Абсолютно да. Виж, ако разликата беше 99%/1% то тогава щеше да е нагласена работа. В едно нормално общество, почти винаги половината са за нещо, а другата половина са против нещото. Разликата идва от едни 20-тина % по средата. Сега, ако въпроса е толкова лесен за да си го представиш с последиците, разликата може да е по-голяма, но такива лесни въпроси не се задават на референдумите (освен в Швейцария)... Та е нормално разликата/преднината да е минимална.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#60:"Тюфлекчия"] Какво да я е страх - тя ще си плати да я пазят хора с автомати в държава където вече е проблематично да носиш бокс, нож или палка, а огнестрелното оръжие е универсално забранено за гражданите. [/quote]
  Това всъщност е заради страховете на политиците, да не би суверена да им дърпне юздите или дори да им представи сметката... През соца, тук дори ловното оръжие беше голям проблем, а в магазините имаше дефицит на стоки и услуги. От другата страна са САЩ и Швейцария, в които има доста оръжие в населението, обаче вместо да се изпотрепят са си вдигнали стандарта на живот. 2+2=4

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#65] от "yoankata":

  [quote#65:"yoankata"]Кой е пък този съюз 'Англосфера'??? [/quote]
  Англосферата се състои от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. В заседанията на американския Президент по националната сигурност винаги присъства представител на Великобритания. Почти няма формалности при издаване на работни визи, особено между Канада и САЩ. По мощ Англосферата е по-мощна от ЕС, а по наука, образование и Нобелови награди е недостижима.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#73:"vxa15365434"]Англосферата се състои от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.[/quote]

  До коментар [#73] от "vxa15365434":

  Това не е нито икономически, нито политически, нито военен или какъвто и да е друг съюз. Нито пък има общ пазар с еднакви стандарти и изисквания както е в един истински съюз като ЕС. Вие между съюз и държави говорещи един език не правите ли разлика?

  [quote#73:"vxa15365434"]Почти няма формалности при издаване на работни визи, особено между Канада и САЩ.[/quote]

  Да бе! Затова ли на канадците им се налага да се женят за американци за да останат в САЩ. Работни визи между държавите от така наречената (измислена) от вас Англосфера се издават много трудно. На практика почти няма никаква миграция между всички тези държави. Да не говорим, че никой не се е засилил за никоя от тези държави ОСВЕН САЩ.

  [quote#73:"vxa15365434"]Англосферата е по-мощна от ЕС, а по наука, [/quote]

  'Мощна' е САЩ, другите са на същото ниво като Европа.

  Въобще вашата изфантазирана 'Англосфера' е нещо като да кажеш 'Франкофоносфера' и в нея да влиза Франция, части от Канада и части от Африка... или 'Поргогалосфера' от Португалия и Бразилия... или 'Немцосфера' между Германия, Австрия и Швейцария. Пълни фантасмагории!

 75. 75 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#71:"gost22"]Та е нормално разликата/преднината да е минимална.[/quote]

  'Нормална' е да е минимална в едно РАЗДЕЛЕНО общество. По дефиниция това означава, че в обществото отсъства консенсус по дадения въпрос. Което не може да е 'нормално' - т.е. да се смята, че въпросът е решен. Демокрацията е основана върху желанията на мнозинството, а при 50 на 50 това го няма.

  [quote#71:"gost22"]В едно нормално общество, почти винаги половината са за нещо, а другата половина са против нещото. Разликата идва от едни 20-тина % по средата. [/quote]

  До коментар [#72] от "gost22":

  Призрак, процентите нещо не ги ли изкарахте баяджа над 100? Половина за това, половина за онова и едно 20% отгоре...

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#74] от "yoankata":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anglosphere

  Anglosphere refers to a set of English-speaking nations with a similar cultural heritage, based upon populations originating from the nations of the British Isles (England, Wales, Scotland and Ireland), and which today maintain close political and military cooperation. While the nations included in different sources vary, the term anglosphere usually does not include all countries where English is an official language, although the nations that are commonly included were all once part of the British Empire. In its most restricted sense, the term covers the United Kingdom, Ireland, the United States, Canada, Australia and New Zealand, which post-British Empire maintain a close affinity of cultural, familial and political links with one another. Additionally, all these countries (except Ireland) are militarily aligned under the following programs: UKUSA Agreement (signals intelligence), Five Eyes (intelligence), Combined Communications Electronics Board (communications electronics), The Technical Cooperation Program (technology and science), Air and Space Interoperability Council (air forces), AUSCANNZUKUS (navies), and ABCA Armies.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#74] от "yoankata":

  Не е добре да пишете такива разюздани и фриволни коментари. Работна виза на канадски граждани се издава без формалности на границат със САЩ. Имах колеги от Нова Зеландия, които си работеха в САЩ без работни визи.

  Поздрави от
  Манго

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#75:"yoankata"]Призрак, процентите нещо не ги ли изкарахте баяджа над 100? Половина за това, половина за онова и едно 20% отгоре.[/quote]
  Тц. Почти винаги, 40-45% са "против", 40-45% са "за", а останалите 10-20% накланят везните. То, иначе егати скуката дето щеше да е този свят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#76] от "vxa15365434":

  Първо на мен ми е ясно какво е Англосфера - съвкупността от англо-говорящите държави. Е и? Защо не си погледнахте линка преди да го пратите?

  " maintain a close affinity of cultural, familial and political links with one another. "

  'Поддържането на близък афинитет от политически, фамилни и политически връзки един със други' е много, ама много далеч от икоомическия и политически съюз, който е ЕС със своя общ пазар, общ трудов пазар, уеднаквени норми, закони, стандарти, липса на мита и даже граничен контрол между повечето.

 81. 81 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#79:"gost22"]Тц. Почти винаги, 40-45% са "против", 40-45% са "за", а останалите 10-20% накланят везните. [/quote]

  До коментар [#79] от "gost22":

  Почти го уюдурдиса тоя път. Поне аритметически.

  Обаче това въобще не инвалидира моя аргумент, че при почти 50-50 процентно разпределение на гласовете по някоя тема е очевидно, че няма консенсус в обществото по темата.

 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#80] от "yoankata":

  Между САЩ и Канада има съглашение за свободна търговия и то май включва вече и Мексико. Сега се опитват да го разпрострат и в Южна Америка (обаче не следя активно развитието, понеже САЩ и Канада са по-интересни). Същото съглашение САЩ се опитват да предложат и на ЕС. Това е схема подобна на ЕС, но без обща валута и америко-комисари. Великобритания е много заинтересована и има афинитет към от Англосферата, понеже това е всъщност голяма част от разпадналата се Британска Империя.

  Не бива да се подценяват германскоезичния регион (ФРГ, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария) и Франкофонския. При мутиране на ЕС на две скорости, тези общности ще елиминират от ядрото Италия, Изпания, Португалия и някои северни държави. Централна и Източна Европа е вън от всякакви класации ... периферен ЕС!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#78:"vxa15365434"]Работна виза на канадски граждани се издава без формалности на границат със САЩ.[/quote]

  [quote#78:"vxa15365434"]Имах колеги от Нова Зеландия, които си работеха в САЩ без работни визи. [/quote]

  Тоест нелегални! Новозенландците имат право да пребивават в САЩ като туристи без визи 3 месеца. Но АБСОЛЮТНО всички чужди граждани трябва да си извадят работна виза за САЩ за да работят (легално). Ето цитат от сайта на хоумланд секюрити:

  "All foreign workers must obtain permission to work legally in the United States."

  Както канадците така и новозенландците кандидатстват за визи по общия ред, който е еднакъв за всички чужди граждани.

  Новозенландците и автралийците имат право на временна работа във Великобритания, но не и във САЩ.

  Вие се разпрахте да пишете откровени лъжи, а аз съм пишела 'фриволни разюздани коментари'!

  До коментар [#78] от "vxa15365434":

 84. 84 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#82:"vxa15365434"]Между САЩ и Канада има съглашение за свободна търговия и то май включва вече и Мексико. [/quote]

  До коментар [#82] от "vxa15365434":

  Казва се НАФТА и включва Мексико, САЩ и Канада.

  Мексико, САЩ и Канада ли е 'Англосфера'? Ми май не...

 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Весело

  [quote#84:"yoankata"]Мексико, САЩ и Канада ли е 'Англосфера'? Ми май не... [/quote]

  Англосферата се състои от САЩ (310 милиона, 24% от БВП на света), Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.
  Допълнително се включват Луната и Марс (поради американската колонизация!). Липсва бюрокрацията и общата валута, характерна за ЕС.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#83] от "yoankata":

  Аз съм работил в САЩ и съм получил Ейч Уан Би виза за работа (най-ограничителната и изискваща спонсор, диплома за висше образование). Има много други работни визи, които не изискват спонсор и се издават много лесно. Една такава виза е за канадски граждани - издава се на границата от имиграционният офицер. Процедурата няма нищо общо с подаване на заверена диплома за висше образование, спонсор, квота по страни и период за нови квото - 1 октомври. Това се използва масово от индийци и тайванци, които учат в Канада, стават след 3 години граждани на Канада и след това са вече в калифорния на работа. Работил съм заедно с цял взвод тайванчета от Канада. Същото изглежда важи и за други страни на Англосферата (обаче работните визи не ме интересуват). Моите хора са вече американски граждани и въпросът е уреден.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#81:"yoankata"]Обаче това въобще не инвалидира моя аргумент, че при почти 50-50 процентно разпределение на гласовете по някоя тема е очевидно, че няма консенсус в обществото по темата. [/quote]
  Това не пречи, да се вземе по-доброто решение, защото вота измерва освен кой какво мисли по въпроса, и това на кой му пука повече за това, дето го мисли. Въпреки почти точното разделение на обществото по темата, то печели онази група, която е по-активна, т.е. на която въпроса е по-належащ, повече ги притиска или имат сериозна изгода от решението в тяхна полза, и от там идва по-голямата активност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK