Гласувах за всички българи във Великобритания

Авторът пред изборната секция

© Том Уорън

Авторът пред изборната секцияДнес е специален ден за мен като българин с британско гражданство, което му позволява да гласува на референдума дали Великобритания да остане в Европейския съюз. Бързам да разкажа какво е особеното на днешния ден.


Днес британците, ирландците и гражданите на държавите от Общността на нациите (бившата Британска общност), които живеят във Великобритания, решават дали страната да остане в Европейския съюз. От година и половина съм британски гражданин, затова и аз имам право да гласувам.


Социолозите не могат да кажат кой ще спечели на референдума, тъй като има равенство в броя на привържениците за излизане и за оставане в ЕС. Ето защо всеки глас е важен.
Не съм суеверен. Затова не мисля, че имаше някакъв знак в това, че цяла нощ валя в Лондон, както и че слънцето изгря в британската столица точно в 4:44.


Както обикновено сутринта преди работа се подготвих за крос. Този път тичах до изборната секция. Тя се намира в църква на Оклхил роуд в квартал "Бекенам".


Драмата на референдума не е само в неясния резултат. Не ясно е и какво ще произтече, ако гласувалите за напускане на ЕС имат мнозинство. Драма има и в кампаниите на привържениците за и против. Техните послания са насочени към емоциите на хората, най-вече към техния страх.


Докато тичах по мократа улица, си мислих за своята драма на българин във Великобритания.
Референдумът във Великобритания е първата голяма възможност за българите да определят бъдещето на тази велика страна. Тъй като всеки глас е от значение на този референдум, гласът на българите с британско гражданство като мен е от значение.


За първи път много българи имат право да избират какво да се случи с Великобритания. Никога досега съдбата на родината на Шекспир, Дарвин и Чърчил не е зависела така от българите. Причината е, че за разлика от германци, французи или белгийци, които живеят постоянно във Великобритания, българите кандидатстват за британско гражданство, щом отговорят на условията за това. Не разполагам със статистика, но почти всички мои познати българи във Великобритания, които са живели над 6 години в страната, имат британско гражданство и право да гласуват на референдума.


Вълнувам се от това, че като българин определям бъдещето на Великобритания. Неочаквано се сетих за българите, които са воювали на страната на Великобритания в началото на Първата световна война. Научих за тях преди време от дописка на тогавашния американски вестник The Bisbee Daily Review.


В дописка от 28 октомври 1915 г. той информираше, че при избухването на Първата световна война през 1914 г. подобно на останалите британци, българските мъже във Великобритания се записали като доброволци. Но след като през октомври 1915 г. България влиза във войната като противник на Великобритания, българите от британската армия били демобилизирани и върнати във Великобритания. Дописникът от Лондон на The Bisbee Daily Review съобщаваше за "любопитно зрелище" по улиците на Лондон – български граждани, облечени в светлосини униформи, с които били връщани ранените от Фландрия, както и демобилизираните.


Не за първи път си мисля за войниците. Тези българи във Великобритания са искали да бъдат като съседите си. Имали са едно настояще и са мислили за едно бъдеще с тях. Но не са им позволили да бъдат част от британското общество. Предполагам, че са били много тъжни след връщането си от белгийския фронт.


В моя квартал улиците са тихи. Има много цъфнали рози в този момент. Като приближих кварталното училище, видях родители, които водеха малките ученици в зелени униформи. Момиченцата носеха сламени шапки. Една майка, която водеше за ръце две деца, ми се усмихна; после дръпна децата си встрани, за да ми направи място на тротоара.


Когато дотичах до църквата с изборната секция, си мислех за уникалната възможност, която имах като британски гражданин да определям бъдещето на страната, в която живеех. По време на Първата световна война не бяха позволили на българите във Великобритания да се чувстват част от тази държава. Едва при Европейския съюз българите имат право да гласуват на местни избори във Великобритания и да определят как ще изглежда животът им в страна, в която са избрали да живеят. Аз искам българите да продължат да имат възможност да живеят във Великобритания и да участват на изборите в тази страна.


Затова гласувах Великобритания да остане в ЕС.


Мисля, че бях участник в исторически момент. Затова реших да си направя снимка. Отново бях драматичен. Само че батерията на телефона ми беше паднала. Приех го с английско чувство за ирония и помолих един мъж да ми направи снимка с телефона си и да ми я изпрати по имейл. Той го направи, без да задава въпроси. Много по английски.


На връщане към вкъщи си мислих, че един ден многото българи във Великобритания ще определят политиката на тази страна. Българска общност ще има силен глас в Обединеното кралство. Тогава същите тези българи, за които Дизраели и Гладстон спориха в британския парламент през XIX век, ще определят кой ще е в парламента през XXI век. Тогава историците ще припомнят, че началото на "българското" влияние във Великобритания е бил Референдумът през юни 2016 г.


Като пристигнах у дома, открих, че имейлът със снимката ме чака. Авторът на снимката се казва Том Уорън. Питаше ме дали може да я сподели в "Туитър". Било му забавно как ме е снимал. Разреших му.


Мислих си дали не трябваше Том да ме снима с българското знаме пред изборната секция. После си казах: "Глупости." Не е важно дали развява човек българско знаме, как се казва и какъв език говори. Важно е да има усещане за принадлежност към България и българите и да прави нещо за подобряване на живота на своите хора. Аз мисля, че днес направих нещо добро за българите във Великобритания, като гласувах страната да остане в ЕС.


Бойко Боев е автор заедно с Десислава Дякова на блога Разходки из Лондон, чиято цел е да свърже българите с Лондон и лондончани."Разходки из Лондон" е рубрика и в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  правилно си гласувал , скоро всички българи във Великобритания

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Живях 1 година в Англия.... 90 % от българите там не стават за нищо..... Маргинали, мошеници на дребно.... Не случайно англичаните асоциират страната само с цигани и крадци... Искрено се учудваха, че говоря добър английски.... Та така....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Еуропиан Юнайтед Стейтс!!!!!

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сълзлива история, използвана за пропаганда.

  Сякаш без ЕС нямаше да има и преди там никога не е имало българи, живеещи и получили британско гражданство.

  Великобритания извън ЕС ще е много по-свободна да определя сама кои емигранти да приема и кои не. Сега това решава вместо нея Брюксел.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Много мелодраматично. Прекалено!
  Цялата тази пропаганда вече почва да дразни. Още няколко такива статии и от абсолютно неутрален по темата кибик, ще започна да стискам палци за Брекзит

 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Исторически лакътушения...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5219 Неутрално

  Да, всичките ми познати с двойно гражданство го направиха.
  С ясната мисъл, че оставането на Великобритания в ЕС е най-доброто най-вече за самата Великобритания.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Положението е неспасяемо, както и да си гласувал.
  Утре ще си говорим.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Ако 100% ставахме за нещо, щяхме да се стегнем и да си оправим страната, а не всеки да се спасява поединично. След като

  [quote#2:"mtmvb"]90 % от българите там не стават за нищо..... Маргинали, мошеници на дребно....[/quote]
  са напуснали България, какво да кажем за обстановката у нас. Предполагам, че като са такива тарикати са избрали по-мекото. При отворени граници горе-долу всяка диаспора е представителна извадка за самата страна. Или не сте прав или навсякъде е така.

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Излишна статия!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5219 Весело

  [quote#5:"neznaiko.bg"]Цялата тази пропаганда вече почва да дразни. [/quote]
  Колега, това не е пропаганда. На референдума могат да участват САМО лица, които са се записали в изборните списъци преди 9 юни.
  Така че публикацията няма агитационен и пропаганден характер, а е "обяснение на вот", както се казва в българския парламент.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Така е в Англия,
  защото бългаският елит от специалисти:
  образовани
  културни
  компетитивни....
  са основно в Гърция,Италия,Испания.....
  Елате да ги видите!
  И ще сте горд да се наречетете българин!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Както и да гласуват евроколхоза потъва!

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "За първи път много българи имат право да избират какво да се случи с Великобритания. Никога досега съдбата на родината на Шекспир, Дарвин и Чърчил не е зависела така от българите. "

  И това добре ли е? Точно както неща съдбата на България да зависи от англичаните, неща и съдбата на УК да зависи от българите. Аз съм 'за' сътрудничество между народите, нациите и държавите, но не и по този начин, по който го прави ЕС - за сметка на 'туземците'.

 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един референдум от който резултата е с пожелателен характер и толкова тръшкане, е не го разбирам.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  [quote#2:"mtmvb"]Живях 1 година в Англия.... 90 % от българите там не стават за нищо..... Маргинали, мошеници на дребно.... Не случайно англичаните асоциират страната само с цигани и крадци... Искрено се учудваха, че говоря добър английски.... [/quote]

  Мдааа, имам доста служебни контакти с англичани, но никога не съм живял там, само командировки, а също и техни посещения у нас. Когато се поопознаем, неизменно стигаме момент, в който къде открито, къде с намеци ми казват "я, вие, българите всъщност сте били много свестни хора, и държавата ви не е чак толкова зле, явно съм имал(а) погрешни впечатления".
  За съжаление впечатленията им са си съвсем верни, защото са добити от представителна извадка цигани, маргинали, мошеници на дребно......
  Един такъв нашенски емигрирал "херой" така беше подковал един австралиец, че когато пристигна у нас, изпита истински шок, защото очакваше да види нещо като зимата на 1996/97 година.......

  Браво на автора на статията, интелигентен и разумен човек, и, хм, май по-патриот и българин от мнозина тукашни кресльовци.

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Абе, зорлан хубост става ли?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Любопитно

  [quote#13:"balkantourist"]Както и да гласуват евроколхоза потъва![/quote]

  Азиатската част на Китай ли ще я харизваме?

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5219 Весело

  [quote#2:"mtmvb"]90 % от българите там не стават за нищо..... Маргинали, мошеници на дребно...[/quote]
  И затова остават като теб само за една година, докато съберат пари за обратния полет.
  п.п. Англичаните са любезни хора и на всеки ром, когото не разбират, се усмихват и му казват, че говори добър английски...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starkad":

  Вие къде по-точно се намирате? Предполагам, че качеството на диаспората в посочените три страни е същото, както и в Англия. Явно това е голяма част от емиграцията ни. Може би в Канада, САЩ и Австралия има известни разлики, поради подбора на имигрантите там, но в Европа това е положението.

 21. 21 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Интересна статия (има драма в душата на автора ), но сравнението с ПСВ е нелепо...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#11] от "Депутат 241":

  Нямах предвид само тази статия, а въобще лавината която ни залива в последно време.
  Англичаните си решават, със сигурност има и тези които са рационални за излизането от ЕС, но поне тук не намират място.
  Едно е ясно, каквото и да решат на референдума, Англия ще си я бъде.

 23. 23 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Е, надявам се само българите, които искат да отидат във Великобритания, а не всички

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Хубаво е, че Бойко Боев го е написал.
  Ние, българите, сме емоционални хора и имаме нужда да споделил.
  А позицията му е правилна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Весело

  До коментар [#16] от "pag":

  За последно изречение - браво!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ако може някой кабалист да обясни значението на изгрева в 4:44 в това трогателно есенце?

  https://goo.gl/8NG90J
 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 686 Весело

  [quote#16:"pag"]стигаме момент, в който къде открито, къде с намеци ми казват "я, вие, българите всъщност сте били много свестни хора, и държавата ви не е чак толкова зле, явно съм имал(а) погрешни впечатления". [/quote]

  Стига, бе! В Норвегия колегите знаеха, че има два вида българи...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да, доста сладникав е текста. Чудя се дали някой би написал статия с такъв възторг и възхищение за ежедневието в България, в което въпреки много неща, все има нещо хубаво да кажеш.

  Стана ми чак неудобно от споменаването на този "невероятен шанс" да се определи бъдещето на тази "велика" страна. Странно звучи в 21ви век да си говорим за велики страни.

  Може би се дължи просто на прекаления патриотизъм на новоприетия имигрант - "по-католик от папата" - имам познати чужденци в Лондон които се държат по същия начин. Няма лошо, просто прави впечатление.

  Мисля че е поколенческа особеност във възприятията, да приемаш толкова навътре националността или гражданството си и да им позволяваш да те определят заради това какво пише на паспорта ти.

  От моя прозорец в Лондон, например, виси знамето на ЕС, не това на България. Знамето на ЕС за мен не е признак на национална принадлежност, а на идеята за солидарност и сътрудничество като основополагащ принцип в развитието на Европа.

 31. 31 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Във Франция

  но от компанията в която работя
  бях expatrié 4 години в Испания
  и 3 години в Италия!

  Не заная какви бългаски специалисти има по останалите континенти.
  Надявам се ,
  да не са чак толкова "големи специалисти",
  като тези които специалистват в Европа.
  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Ако някой не е разбрал, Бойко е гасувал за оставане на Великобритания в ЕС!
  Несъществената подробност е че фамилията му е ...Боев!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#4:"12345"]Сълзлива история, използвана за пропаганда. [/quote]

  Кич.
  Обаче действа терапевтично на масите. Просълзява ги и с телешки възторг ги размечтава за ''един по-добър свят'', далеч от панелките и сивотата на ежедневието.
  Казват си...''В колектива му е майката...Така сме по-силни....И ни се чува гласа...''. Отъждествяването на индивида с колектива е добре смазан метод за лоялност и пълно подчинение.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на victorionl.bg
  victorionl.bg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  много интересна статия, браво Дневник! Браво и на главния участник в нея и по начина по който разсъждава. Действа като британец, но разсъждава като българин

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#35] от "victorionl.bg":

  Нито в UK
  Нито на Луната

  За шаблонният израз,
  стил работническо дело,
  и устремът към бъднините,
  няма илач!

  "първа голяма възможност да определяме бъдещето"
  "имат право да изберат,какво да се случи
  "никога до сега съдбата"
  "вълнува се от това,че като..."
  усещане за принадлежност"....  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Британците не се ли ядосват, че българи, пакистанци, индийци и всякакви други ,също ще гласуват.

 39. 39 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Моят син и снаха, които също имат британско гражданство ми казаха, че ще гласуват за излизане на страната от ЕС. Те също като мен мислят,че тази паразитна организация трябва да се разпадне. Сега ме яд, че преди десетина години, когато отговарях на условията а британско гражданство, ми се се досвидяха 1500 паунда за паспорт- сега и аз щях да имам възможност да гласувам. Дано резултатите ме изненадат приятно, че съм обърнал всички спестявания в долари и франкове.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 40. 40 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тази статия е cringe-worthy (става ти неудобно) за четене! От година и половина (!!!) наш Ганьо е с британски паспорт, и вече е по-голям британец и от британците! Търчи рано сутрин да гласува ("за всички българи"), а на българския референдум за електронно гласуване миналата година, от чужбина си направиха труда да гласуват буквално една шепа народ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  ,,...Вълнувам се от това, че като българин определям бъдещето на Великобритания..."
  Май като българин щеше да е по-добре да се развълнувате за бъдещето на България! Ама след като сте станал поданик на кралицата, явно съдбата и не Ви вълнува кой знае колко много!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 42. 42 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално


  До коментар [#40] от "karen_walker":

  Тази статия
  трябва да е писана от активис-европеист!

  От тези българи
  които са тук по разни европейски проекти,
  NGO,
  Европейски научни фондации...

  Типичен нафталинов стил на писане,примесен с евро
  оптимизъм!

  И разбираем!
  Всички скючваме договор с клауза-лоялност  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Нищо добро не очаква мигрантите във Великобритания, независимо от резултата на референдума. Правителството ще използва случая, за да ореже още повече правата им.

 44. 44 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз пък искам брекзит и да ви изгонят от Англия, за да се върнете в България и да обърнем процеса на циганизация и арабизация. Не е честно България да те е създала, отгледала, образовала а Англия да те експлоатира на готово. И да нямаш право на глас там, а да си гласуваш тук, за да не ни управляват мутри.
  Гледам в една тъпа статия се хвали че в Англия емигрантите оправяли раждаемостта. Тост разчитат ти и наследниците ти ЗАВИНАГИ да се отродите. Е не съм съгласен, да си внасят пакистанци. Но да спре еврогеноцида върху Българския народ. Ако си бяхте тук днес България щеше да цъфти а не да е в разруха, с 2 милиона повече заетост.

 45. 45 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Призовавам всички българи, които сте в чужбина и работите за чужди икономики - ХОРА, ВЪРНЕТЕ СЕ И ДА СПАСИМ ДЪРЖАВАТА СИ!!!!

 46. 46 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "Йосиф Давыдович":

  рЕЗУЛТАТА ЩЕ БЪДЕ ЕВРОфалшифициран. и там има гласуване по ...Виенската поща. Надежда всяка остави.

 47. 47 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 893 Любопитно

  [quote#10:"Емо"]Излишна статия! [/quote]

  Някой кара ли Ви да четете ?

 48. 48 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#16:"pag"]Браво на автора на статията, интелигентен и разумен човек, и, хм, май по-патриот и българин от мнозина тукашни кресльовци. [/quote]

  Няма какво повече да добавя по въпроса !!!

  +++++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivanivanovv":

  Пряко съм се срещал с т.нар. пощенски вот във Великобритания дори наскоро пак писах нещо по повода и направих подобна на вашата прогноза:
  http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/06/14/2777501_mojem_li_da_viarvame_na_prouchvaniiata_za_britanskiia/?ref=id&_ga=1.225770014.543544904.1439930533#comment-14
  След два-три часа ще разберем дали съм познал!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 50. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Егати шменти-капелите.

 51. 51 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "Аз искам българите да продължат да имат възможност да живеят във Великобритания и да участват на изборите в тази страна."

  думи на Караибрахим Лондонски

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#44] от "ivanivanovv":

  НЕ РАЗБИРАШ ЛИ, че мечтите на един симпатизиращ някак си на миналото, няма представа за какво става дума изобщо днес?

  България днес е нормалното състояние, истинското и лице, а не онова от миналото на социалистическия затвор и популистките уйдурми на банда ненормални престъпници, национални предатели и руски блюдолизци с цел облагодетелстване, чрез неефективен монопол на комуно разпределение на боклуци в един огромен концлагер, какъвто беше СИВ.

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivanivanovv":

  НИКОЙ никъде няма да се върне, а България, ще бъде под 5 милиона към 2050 г.
  Итова е естествено и нормално, защото отговаря на реалноста, без дивата тотална религиозна комуно експлоатация на целия народ, подземните и надземни богатства и ресурси.

 54. 54 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поздрави на "родината на Шекспир, Дарвин и Чърчил" от родината на Аспарух,Ситалк и Левски.
  Смешни са всички тези писания,в които английската нация е "велика",а ние сме "лош генетичен материал".
  Нито едното е верно,нито другото.Империи се разпадат на прах и на други им идва времето.
  Англия има не по-малко невелики времена от нашите мутренски.Когато ние сме били велики,те са били диваци.
  Нема лошо-сега те са на ход.
  Утре може да сме ние.

 55. 55 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince":

  Ами прогнозата за 2050 година е направена при действащия алгоритъм. Само че соросоидната теза нещо се пропуква това е доста несигурна прогноза, защото нищо чудно да спрат да ни правят неконкурентноспособни и о ужас да настигнем някои развити държави, с което и ще привличаме хора а няма да ни бягат. Нима не го искаш а искаш през 2050 година да е завършила победата на циганизацията над българите и да си направят референдум за друго име на държавата или?

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#55] от "ivanivanovv":

  Сигана и всичко друго тук си е българин, а ако отидем на затриване, само ние ще сме си виновни, дори не руснаците, както винаги.
  За нас важи истината, че в затвор по лесно се оцелява, от колкото на свобода, щото толко ни е пипето тъпирско!

 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#54] от "marina1980":

  Няма лошо, ама популизма свързан с демокрацията, ражда систематично регресивни използвачи на статуквото.
  И липсата на решение за единен общ и задължителен език, е пречка.
  Съветизма и за това беше помислил с руския, но него му изяде главата религията на комуно обществото доведена до абсурд, а от там и безаналогова икономическа анормалност, не толкова коруптивна, колкото мащабно социално непригодна.

 58. 58 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "convince":

  Аз продължавам да твърдя, че ние като държава с тях нямаме проблем. Защото така или иначе у нас русофилите, сред които аз не съм, повтарям не съм са 85%. Аз съм славянофил. Колкото са ми близки русите толкова и чехите уникален народ, словаците също, даже Австрия са над 80% понемчени славяни и много от тях си помнят миналото. Полша и Украйна са също славяни, които са решили да се доказват на руси и най-вече на немци и доста са страдали по тоя въпрос.
  Та русите не са идиоти да се занимават с държава, която е позитивно настроена към тях. И с НАТО нямат проблем. Виж държави които са преминали границата на наглостта и газят руските малцинства, отнемат им човешките права или квичат от кеф за свален самолет па после се извиняват и НАТО няма да им помогне, щото видяхте ли как оставиха Ердоган да се извинява. България на антитурска основа може да си е в НАТО и да разчита и на Русия, което и е факт и Ердоган се пука от яд.

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanivanovv":

  Свалянето на самолета, не типично турска работа, а на ЦРУ, ползвало услугите на сирийски лумпени туркофили.
  Нещата за независим Кюрдистан ще се решат, но нито от Ердоган, нито от Путин, а от Иран и Израел конфликта както виждаш си продължава.
  Ердоган много би искал да е #1 в региона, но сам му е трудно, затова търси Русия за съюзник.

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanivanovv":

  Славяните са толкова дале от българите, колкото не си и представяш.
  По-близо сме до афганци и кюрди, колкото до каквито и да било славяни или руснаци.

 61. 61 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#60] от "convince":

  Османските документи категорично казват и доказват нашата славянска същност, византийските също. Например за войната на Михаил Шишман и сърбите византийците казват че двата народа не се бият така както срещу византийците щото са братя по род и език.
  Антропологично с кюрди и афгани имаме много по-малко отколкото със сърби.

 62. 62 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#59] от "convince":

  Русия никога няма да е съюзник на Турция докато тоя е на власт. Свалянето е от турски самолет и по това никой не спори, а НАТО им каза че е свален над Сирийска територия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK