С повод Брекзит във "Фейсбук": Европа е жертва на своите заблуди

С повод Брекзит във "Фейсбук": Европа е жертва на своите заблуди

© Neil Hall, ReutersБрекзит днес е темата в социалните мрежи. В повечето коментари във "Фейсбук"за референдума във Великобритания в полза на излизането от Европейския съюз се отправят критики към евробюрократизма. Правят се и иронични аналогии с начина, по който се гласува и се отчитат изборни резултати в България.


Юристът доц. Кристиан Таков: Повод Европа да преосмисли себе си


"Всеобщото, равно, пряко и тайно право на глас днес даде горчиви плодове във Великобритания.
Това е тържество на глупостта, егоизма и ниската образованост на половината избиратели на Острова.
Това обаче е и плод на глупостта, егоизма и самозабравата на 99% от евробюрократите.
Това е изключителен повод, Европа да преосмисли себе си. Рискът, този повод да не се използва, е голям.


Със сигурност британците, които напускат, напускат и защото не искат в клуба си членове като България с нейната корупция, безправие, господстваща некадърност и беднотия."


Проф. д-р Николай Слатински: Европа е лишена от силни лидери


"...Светът и Европа са в много тежка, системна, структурна, финансова, икономическа, социална и ценностна криза. Текат процеси в самите основи на днешната цивилизация. Всичко се тресе, разместват се пластове, отприщват се човешки потоци, рушат се организациите на Стария ред, без да са създадени организации за Новия ред, който самият не се е прояснил и се виждат само смътни контури, едва-едва подсказващи какъв ще бъде той.


Ето защо Европа, Европейският съюз са едно от съсредоточията на всеобщото недоволство, на разрушителните страсти, на вековните омрази, на толкова характерните за човека зависти и сочене с обвинителен пръст към Другия, който, разбира се, винаги е виновен. Лесно е да се мрази, това, което той има и прави, това, в което той вярва и на което базира своето общество, трудно е да положиш усилия да постигнеш и ти това, което той има, да се накараш да правиш това, което той прави, да вярваш и ти в ценностите, в които той вярва и да базираш своето общество на принципите, в които той уповава.


Европа е жертва на своя успех и на своите заблуди, тя плаща твърде висока цена за това, да е водеща и водач на човечеството и за грешките, които допуска, тя страда заради това, че далеч е изпреварила другите и защото е лишена от силни лидери.


Понякога лидерите се раждат. Но по-често те се изграждат. Когато има големи мисии и каузи, се създава възможността да се родят или изградят лидери, достойни за тези мисии и каузи. Не се ли родят или изградят – става лошо, много лошо. Но ако се родят или изградят, значи все още нищо не е загубено.


Сега се намираме именно в такава ситуация – има такава мисия и такава кауза – да оцелее и се съхрани Европа в безпрецедентно тежката ситуация и да излезе от нея още по-силна и по-единна. Нужни са силни лидери. Или поне – сегашните политици, които са начело на Европа и европейските държави, да израснат в лидери. Тогава Европа може да се надява на нов ренесанс. Пропусне ли се този шанс, Европа може да се окаже захвърлена в нови тъмни векове, като онези в началото на Първото Хилядолетие сл. Хр., когато из Европа препускат варварски племена и я унижават, опустошават, разграбват и изнасилват, а местните лордове и князе, пастири и пастори плащат унизителни откупи на тези племена, само и само да запазят богатствата, властта, статута и спокойствието си. За сметка на честта и достойнството, живота и вярата на своите народи..."


Проф. Ивайло Дичев: Англия е родина не само на демокрацията, но и на таблоидите


"Англия е родина не само на демокрацията, но и на популярната култура, таблоидите, риалити форматите.


Не е учудващо, че тя поведе бунта срещу елитите, експертите, договорите."


И още:
"Много ми е любопитно на какво точно се радват левите днес.
Чисто естетическо анти-естаблишмънт злорадство?
Очакват задълбочаването на кризата да ни приближи към социална революция?
Радва ги перспективата ЕС да се разпадне на феодално-популистки владения?
Смятат, че когато големият защитник Европа - либерален пазар си отиде, ще има мегдан за по-тясна политическа интеграция?
Че "децата ни" няма вече да емигрират в ОК?
Че когато отслабва Европа се засилва Русия?..."
Журналистът Момчил Милев: Млади британци, защо не скрихте паспорта на баба си...


Николай Стоянов: Ако преброяването беше в зала "Армеец", резултатът можеше да е друг. Да не говорим, че щеше да е и след няколко седмици...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK