Брекзит: Външнополитически последици

Брекзит: Външнополитически последици

© ReutersРедакцията публикува от портал "Култура" текста, официална позиция на Европейския съвет за външна политика.


Хората си казаха думата. Но вчерашният вот за напускане на Европейския съюз е само началото на един дълъг и несигурен бракоразводен процес. В изявлението си Дейвид Камерън посочи, че е малко вероятно Великобритания да започне преговорите за това преди да бъде избран негов наследник през октомври.


През следващите дни предстои да се вземат много решения, които ще имат важни последици за бъдещето както на Обединеното кралство, така и на Европейския съюз.
За Обединеното кралство съществува непосредствена опасност за британската икономика и дългосрочна опасност за британското влияние. Днешният финансов срив отразява опасенията от загуба на достъп до пазара на Европейския съюз, което може да уплаши инвеститорите и да нанесе големи вреди на стратегически сектори като финансовия. В дългосрочна перспектива неуспехът да бъдат изградени ефективни икономически и политически връзки с Европейския съюз би обрекло Обединеното кралство на относителна бедност и международна изолация.


За Европейския съюз излизането на Великобритания крие опасност от цикъл на дезинтгеграция. Страни-членки като Полша и Унгария, както и опозиционни партии като "Националния фронт" на Марин льо Пен, могат да предприемат сходни действия. Други, като Ирландия, могат да бъдат дестабилизирани икономически. В международен план, напускането на втората по големина икономика в ЕС ще нанесе сериозен удар върху позицията и репутацията на ЕС. Ако Brexit бъде последван от други кризи – като криза на еврото, криза на Шенген или президентски мандат на Тръмп – съществува реална опасност от колапс.


Европейците и британските политици трябва да предприемат бързи действия за намаляване на тези опасности.


В Европейския съюз:


- Лидерите на Европейския съюз трябва да съхранят целостта на останалата част от ЕС. Те трябва да начертаят визия за включваща Европа, която е способна да се самореформира и да съчетава интеграцията по ключови въпроси с разумен баланс на силите и увеличаване на ролята на практични проекти сред различните подгрупи от национални държави. Това ще позволи на европейците да създадат рамка за ангажиране на страни извън ЕС, например Турция, по приоритетни въпроси като бежанската криза.


- Европейският съюз трябва да избягва големите интеграционни инициативи. Възможно е да се появи изкушение за нов голям интеграционен скок след напускането на Великобритания. Но стартирането на такава голяма инициатива може да предизвика обратна реакция от страните членки, в които има евроскептични партии, и такива като Полша, които се опасяват, че ЕС може да загуби баланса в посока на протекционистката, интеграционистка, френско-германска позиция.


ЕС трябва да се стреми към:


- Да съхрани живи отношенията си с Великобритания – като разграничи областите, от които печелят всички, от тези, по които ако бъдат направени твърде големи отстъпки на Великобритания, могат да "заразят" и други страни да предприемат сходни действия.


Очевидно общият пазар няма да успее да оцелее, ако страните получат правото да отхвърлят голяма част от общото законодателство. В същото време всички страни членки имат активни връзки с Великобритания, но някои от тях са изложени в по-голяма степен на опасност от другите. Търговията с Великобритания формира 12% от БВП на Ирландия, а крехкото мирно споразумение в Северна Ирландия ще претърпи удар от въвеждане на нов граничен контрол.


Полша има 700 000 свои граждани, които живеят в Обединеното кралство, и може да се опасява за своята валута при евентуална девалвация на паунда и турбуленция на финансовия пазар. Кипър и Холандия от своя страна поддържат активни връзки с финансови сектор на Обединеното кралство.


- Страните членки, които имат най-тесни връзки с Великобритания, ще се опитат да ги съхранят, а Европейският съюз трябва да се опита да удовлетвори това тяхно желание по начин, който да не застраши останалата тъкан на ЕС.


В Обединеното Кралство:


- Британското правителство и Централната банка на Англия трябва да се постараят да успокоят пазарите, за да бъдат смекчени непосредствените икономически последици.


- Британското правителство трябва да избягва едностранни действия, които допълнително могат да дестабилизират ЕС или да нанесат вреда на другите страни членки. Правителството трябва да бъде колкото може по-конструктивно. Агресивната позиция или заплахите ще донесат вреда на всички.


- Британското правителство трябва да се стреми към съществуващи модели за партньорство, вместо да се опитва да изгради напълно нови отношения. Най-разумно изглежда споразумението "Норвегия плюс". Малко вероятно е другите страни-членки да имат желание да напуснат съществуващите модели. Ако се опита да изкове напълно нов модел, в крайна сметка Обединеното кралство ще плати много по-висока цена, а преговорите могат да се проточат, което ще означава години на нестабилност. Сделката ще трябва да бъде одобрена от всички 27 страни членки, но и тогава ще има опасност, че тя може да бъде отхвърлена на референдум от някоя от страните.


*Марк Ленард е британски политолог и писател, директор на Европейския съвет за външна политика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " Британското правителство и Централната банка на Англия трябва да се постараят да успокоят пазарите, за да бъдат смекчени непосредствените икономически последици.""

  Ами ако не успеят да успокоят пазарите?

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  1. УК се разпада. Със сигурност Шотландия, вероятно и Ирландия.
  2. Германия замества УК като постоянен представител в СС на ООН ,понеже УК вече е страна с 30-40 милиона население. 10-тина процента от това на САЩ. За Китай не говоря
  3. ЕС се разпада на 2 - СЕЩ и Периферия. В СЕЩ ще се влиза само ако си готов.
  4. За да изгуби периферията ЕС прибира моркова и вади тоягата. СЕЩ ще има армия ,разузнаване и бюджета , така че тоягата ще е голяма
  5. Русия минава в офанзива. Тъй като СЕЩ е много по-мощен, нищо не се получава освен няколко екзекутирани руски марионетки ("случайно"докопани от народната любов)
  6.а - Нова Студена Война, ама истинска, с Пиночети, стадиони и НПО-та
  6.Б - Войната не е студена
  7.а. - 20 години по-късно Чечня и Дагестан са независими държави. Край на Втората студена война.
  7.б 20 години Чечня и Дагестан са независими държави, където гигантски ходещи гъби и месоядни зайци са взели властта

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Дейвид Камерън се оказа английският Горбачов. Но все пак това е Англия. Има достатъчно спирачки преди политането в пропастта.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  Редакцията публикува от портал "Култура" текста, официална позиция на Европейския съвет за външна политика...

  Въйй, шашнАх са, чак палците на краката ми изтръпнАка!
  Особено, че тойзи Европейски съвет за външна политика, публикува становищата си в портал Култура, а Дневник ги препечатва и тиражира едва след любезното им съдействие.

  Викам си - брях, Могерини, тоя-оня от гурутата се изказАле, ама пуста тъпа българска журналистика - запушва им устата!

  После ... проверих в нета.
  Оказа се ... Димитър Бечев с другаре НПО ...

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Очевидно общият пазар няма да успее да оцелее, ако страните получат правото да отхвърлят голяма част от общото законодателство.." Стига глупости! Става въпрос за намаляване на броя на секторите, изрично изброени в чл.4 пар. 1 от ДФЕС, а именно:Член 4 1. Съюзът разполага с компетентност, споделена с държавите-членки, когато Договорите му предоставят компетентност, която не се отнася до областите, посочени в членове 3 и 6. 2. Споделената компетентност между Съюза и държавите-членки, се прилага в следните основни области:
  а) вътрешен пазар;
  б) социална политика, що се отнася до аспектите, определени в настоящия договор;
  в) икономическо, социално и териториално сближаване;
  г) селско стопанство и рибарство, с изключение на опазването на морските биологични ресурси;
  д) околна среда;
  е) защита на потребителите;
  ж) транспорт;
  з) трансевропейски мрежи;
  и) енергетика;
  й) пространство на свобода, сигурност и правосъдие;
  к) общи проблеми на сигурността в областта на общественото здраве, за аспектите, определени в настоящия договор.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Този Брекзит се оказа истинско Ватерло за англичаните след 200 години.
  Но който сам си го направи, цяло село не може да му го направи...

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  ВБ е 5-та икономическа сила на планетата и ядрена сила.
  Отделно,че сега СВОБОДНО ще събере всички черни пари от Европа и не само !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чили, 1973г.":

  Нищо от това няма да се случи.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 9. 9 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 598 Весело

  Ако бяха обяснили на британците, че ще им трябват визи за Слънчев бряг, въобще нямаше да се стигне до референдум.

 10. 10 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  #whoexit?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Баси как си ги разкрил! Жесток си! На тебе не ти минават тия!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  [quote#6:"palav_nik"]Този Брекзит се оказа истинско Ватерло за англичаните след 200 години.
  Но който сам си го направи, цяло село не може да му го направи... [/quote]
  Мдам.
  При Ватерло англичаните постигат съкрушителна победа, която им гарантира господството за още близо век.

  И да, прав си!
  Такива работи сам си ги правиш ...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":
  Ми не, не съм ги "разкривал". Наистина се почудих и потърсих този мозъчен център в нета.
  Ми ... гаден нет, гаден!

  А още по-гадно ми стана, че ми ги пробутват такива.
  Не че не съм доста съгласен с текста.
  Но не такивми номерами!

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"Чили, 1973г."]3. ЕС се разпада на 2 - СЕЩ и Периферия. В СЕЩ ще се влиза само ако си готов.[/quote] "Периферията" Източна Европа създава СВОЙ ЕС 2.0 и СВОЙ шенген 2.0 и изисква ВИЗИ за: британски, руски, американски и турски граждани, а ако сещ много се пери, - и за гражданите на сещ! "Периферията" излиза от бившия ЕС- сега сещ, неговите бивши членове- външни граници на бившия ЕС вече НЕ СА външни граници на сещ, и сещ ще е длъжна САМА да си създава имиграционната политика и да си носи правните последици от нея, като Австрия става външна граница на сещ. Тогава вече нещата наистина ще бъдат в нормалното русло!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  вчера беше четвърта

  продължаваме напрек

 16. 16 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Май вече е шеста, Франция без нищо да прави я изпревари.

  VD
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Британският народ си каза думата. Северна Ирландия се връща към република Ирландия, Шотландия се отцепва от Великобритания и става част на ЕС. Англия и Уелс стават независими от ЕС. до две години.
  Всички са доволни, дори аз, при по-малка държава Великобритания.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#2:"Чили, 1973г."]4. За да изгуби периферията ЕС прибира моркова и вади тоягата. СЕЩ ще има армия ,разузнаване и бюджета , така че тоягата ще е голяма [/quote] Ха да видим сещ БЕЗ Полша, Словакия, Словения, Прибалтийските републики, България, Румъния, Унгария, Македония, Гърция, Хърватия, Черна гора ЕС -2.0 си съставя СВОЙ митнически съюз, но БЕЗ отдаване на държавен суверенитет от своите членове и БЕЗ единна парична единица като еврото, със запазване на националните парични единици на държавите- негови членове и с обща РЕСТРИКТИВНА имиграционна политика- може да се суспендира участието му в Конвенцията за бежанците - да видим тогава какво ТОЧНО ще се случи с щатите- външни граници на сещ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#14:"Логика"]ЕС се разпада на 2 - СЕЩ и Периферия. В СЕЩ ще се влиза само ако си готов.- цитат на коментар #2 от “Чили, 1973г.”
  "Периферията" Източна Европа създава СВОЙ ЕС 2.0 и СВОЙ шенген 2.0 [/quote]

  И на мен ми се иска да съм оптимист , ама ЕС се връща в тъмните векове на средновековието когато маврите са ходели чак до викингите!
  И само малки градове държави вещи в интригите и подкупите са оцелявали от бруталността на силните на деня!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ето до къде доведе класическата пазарно-либерална, остеритетна догма на кондиционализъм! Неолиберализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#2:"Чили, 1973г."]5. Русия минава в офанзива.[/quote]
  Ще мина- на бабината й трънкина Когато ЕС-2.0 отреже руските граждани и ги допуска само като туристи, руснаците ще гледат правенето на бизнес за руски граждани в ЕС-2.0 през крив макаронРусия ще пробва да зариби ЕС 2.0 за членство в евразийския, а ЕС 2.0 ще й отказва срамежливо, но постоянно във времето- нали на кучето трябва да му се насочва миризмата на кренвирша, за да се подмами да не те ухапе А и почти всички държави в ЕС 2.0 ще са членки на НАТО, така, че- и проблема с руската нахална мечка може да бъде решен без големи сътресения

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чили, 1973г.":

  Шотландските битки са безбройни и епични, както battle of Bannockburn през 1314 година. Не се дели това, което е обречено на съжителство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#19:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]ама ЕС се връща в тъмните векове на средновековието [/quote]Не- даже може и Австрия да се присъедини към ЕС 2.0, защото германците пък имат надменно отношение към австрийците и защото Австрия ще стане външна граница на ЕС 2.0, при единна рестриктивна политика ще спазва договореностите на ЕС 2.0, а не на сещ, и германията увяхва- няма да може да принуждава повече 8 ЕС държави да пропуснат чужденци с неустановена самоличност през териториите си , за да достигнат пеша до германия. А да видим ТОГАВА как имигрантите от Африка и Азия ще достигат сещ, като няма да ги има цели държави- външни граници на сещ, които да са първоначалния филтър на мигрантите Малеее- меркелица ще получи инфаркт + инсулт

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всички говорят колко ще се срути икономиката им и т.н., пък днес се срутиха зверски всички борси на държавите от ЕС, а британския индекс само с 3 %. За сравнение френския е 9% надолу, несмия 7%, а гръцкия, италианския и испанския с над 10%! Явно инвеститорите считат, че не Англия, а останалите са по-заплашени!

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  [quote#12:"xm..."]При Ватерло англичаните постигат съкрушителна победа,[/quote]
  Уникално изречение, пълно с исторически инсинуации. При Ватерло не са се били англичаните, а британците. Има разлика, защото в британската армия са били представители на Шотландия, Уелс, Ирландия... При Ватерло британците са се окопали като опълченци на Шипка в едно блато и са се отбранявали почти през цялата битка. Били са на 1 час да бъдат пометени от Наполеон. Тогава в гръб на французите се появяват прусаците - бъдещите германци, които довършват Императора. Самият Наполеон е чакал всеки момент пристигането на една от армиите си, водена от Груши, който преследвал прусаците, но хитрите немци му правят обходна маневра и той закъснява да се присъедини към основната армия на бойното поле. Британците имат общо с победата, колкото да оцелеят на френската атака 8 часа.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#5:"Логика"] Стига глупости! Става въпрос за намаляване на броя на секторите, изрично изброени в чл.4 пар. 1 от ДФЕС, а именно:[/quote]
  Напротив,считам че това е оптимално на този етап.И трябва да се предвиди възможност националните държави да споделят и друга компетентност ад хок по определен въпрос или за определен период,без това да засяга останалите страни членки.Може и да се предвиди механизъм,националния парламент да възложи на Европейската комисия изготвянето на проект за вътршни нормативни актове в някои сфери или промени в нормативни актове свързани с инкорпорация на общностно право,които да бъдат одобрени от националния парламент.Така държава,която счита че в даден момент Европейската комисия има по добра експертиза от правителството,което е излъчено,може да я ползва без това да засегне останалите,както и във всеки момент да се откаже,без това да засегне ЕС или която и да е държава членка.Уместно би било едностранно с промяна в Конституцията едностранно да дадем право на законодателна инициатива на Европейската комисия сходна с тази на Министерския съвет,пък дали ще го ползва ще е едностранно нейно решение и дали законопроекта ще мине през нашия парламент ще е суверенно наше решение.Трябва да се действа разумно.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  Марк си пише някакви тук негови планове, но тези които взимат решенията в ЕС - европейските политици вече се изказаха и категорично към британците - излизайте възможно най-скоро. И правилно, да се махат час по-скоро да подават документите за напускане в Брюксел и да се почва работа по условията за това напускане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#26:"slonsco"]Уместно би било едностранно с промяна в Конституцията едностранно да дадем право на законодателна инициатива на Европейската комисия сходна с тази на Министерския съвет[/quote] Абсурд, колега! Абсурд! Искам да продължа да си живея в Третата българска държава- държавата на БЪЛГАРИТЕ, която да бъде СУВЕРЕННА държава! Защо ще си усложняваме толкова живота, като може да го опростим- премахваме властта на политическата каста и в България се установява пряка демокрация + образователен ценз за гласуване.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Сега остава Камерън да направи като Ципрас и шоуто ще бъде пълно...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"aiaks"]Сега остава Камерън да направи като Ципрас и шоуто ще бъде пълно...
  [/quote]
  Гърция има полза от ЕС и от Еврозоната. Ако бяха направили като американците с Пуерто Рико, можеха и да искат да напуснат ЕС. Там ще се плащат 100% от дълговете, дори да трябва да съкратят персонал. Има решение на констуционният съд на САЩ. Малко жестоко за моята съвест, но правово според американците.

  Es muß Geld fließen!
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "slonsco": Аз Ви поставих минуса, защото не просто не съм съгласна с Вас- имам кардинални противоречия в желанията си. Не мога да преглътна с лека ръка това, което Вие предлагате - да дадем власт на ЕК да изземва колкото си иска български държавен суверенитет незаконосъобразно, извън областите на изключителна компетентност, изрично и крайно изброени в чл.3 и чл.6 на ДФЕС. Предпочитам запазване на българският държавен суверенитет и българската държавност. Деструкцията им няма да помогне нито на ЕС да си реши проблемите, нито на нас самите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#31:"Логика"]имам [/quote]т.е. имамЕ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#28] от "Логика":

  Считам българското правителство за малоумно,не съм във възторг и от Европейската комисия,но е с по добра експертиза и не е зависима от туземната олигархия.А суверенитета ни не се засяга,ако решим,че законопроекта е добър,ще го приемем,ако решим че не е ще го отхвърлим.Президента може да наложи вето.Може и да инициираме референдум по въпроса.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#33:"slonsco"]Считам българското правителство за малоумно,не съм във възторг и от Европейската комисия,[/quote]
  Тук нямаме разминавания, а е налице 100% идентичност на мненията ни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  До коментар [#25] от "Lou":
  Уникално претенциозно буквоедство, зад което се крие елементарен опит за инсинуации. Но нищо повече ...
  Първо - за англичаните. След като съфорумецът се е изказал за "англичаните" - отговарям му в тона.
  Плюс това буквоедското заяждане на дребно е глупаво в такъв формат на общуване. Англичаните е достатъчно популярно като обобщено название.
  Ако искате да сме буквоеди - там срещу Наполеон има и още куп представители на други нации, чак до ... португалци.
  Нейсе ...
  Второ - няма никакво значение как е протекла битката. Развитието и въобще не смятам да коментирам с вас. Явно сте били там
  Трето - Важното е, че накрая ... ъъъ ... великобританците ... добре ли е? Одобрявате, надявам се? ... та те обират парсата. Защото окупационният корпус, който остава във Франция, е ... ъъъ ... великобритански. Не на "хитрите немци".
  Сигурно пак просто ... ъъъ ... великобритански ... късмет.

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всъщност статията препоръчва такава промяна в регламента и в работата на ЕС, при която никаква принципна промяна няма да се допусне. И като при това пропуска и един от важните проблеми, довели до центробежните сили и движения в ЕС: Ислямската инвазия. С което читателите на статията могат да бъдат заблудени, но, за съжаление, с което няма как процесите на засилване на центробежните сили в ЕС да се превърнат в процеси на засилване на центростремителните сили.

  Две са основните причини (третата е ислямското нашествие, но тя е подчинена на първите две) за нарастването на центробежните сили между социалните групи в държавите и между държавите в рамките на съюза.

  Първата причина са политическите догми на неолибералната доктрина. Те поставят в основата на държавите и обществата така наречените ЦЕННОСТИ, които нямат място в политиката, а местото им е в морала и в религията. И НЕОТМЕНИМИТЕ ПРАВА, които не са свързани с никакви съответни на тези права задължения, и водят до създаването на една постоянно нарастваща социална група на лумпените. При което е достатъчно в своята политическа практика ЕС и неговите държави просто да се грижат не за ценностите, а за интересите на хората, социалните групи и държавите, Като не се пренебрегват интересите на никого и на никоя социална група или държава. А неотменими права без съответстващи на тези права задължение да имат само хората, които не по тяхна вина не могат да изпълняват никакви или могат да изпълняват съвсем ограничен кръг задължение. Всички останали да имат такива права, които да съответстват на изпълнените от тях задължения към обществото. А вместо да се дават социални помощи за деца, да се дават по-големи заплати, които да правят детските надбавки излишни.

  Втората причина е в управленческата структура на ЕС. За сега тя е ни вако, ни тако. Ни риба, ни рак. На практика сега ЕС е нещо като суверенна свръхдържава, комплектована от трийсетина полусуверенни държавички, чийто суверенитет на практика не е по-голям от суверенитета на един щат в САЩ или на Саксония в Германия. Във всеки случай в законодателната и в съдебната области институциите на ЕС притежават суверенни права в пълен обем. И в същото време не носят никаква материална и наказателна отговорност за своите управленчески действия и решения. На практика не носят дори и моралната ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ. С което изцяло е нарушен един от основните принципи на управлението: Принципът, че управленческите права на управляващия трябва точно да съответстват на неговите управленчески задължения и отговорности.

  Тук са възможни две работещи реения. И първото от тях е ЕС да стане единна държава -- такава, като САЩ, Русия или Германия. При него обаче ще възникнат сериозни трудности, за които се съмнявам, че са по възможностите на съвременния европейски политически елит.

  Второто решение е просто ЕС да се върне на идеята на де Гол за ЕВРОПА НА ОТЕЧЕСТВАТА. Да стане съюз на напълно сувренни държави, които не се месят във вътрешните си работи една на друга, в това число и в съдебната и в законодателната области. А взаимоотношенията между тях в областта на търговията да се регламентират със съответен договор, който може да обхваща и проблема за общата строго отбранителната политика на държавите-членки.

  При това и тук ще вървят по утъпкана пътека. Защото могат да се ползват писмените останки от идеята на де Гол, както и историята на Средновековната Ханза.

 37. 37 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#31:"Логика"] Не мога да преглътна с лека ръка това, което Вие предлагате - да дадем власт на ЕК да изземва колкото си иска български държавен суверенитет незаконосъобразно, извън областите на изключителна компетентност,[/quote]
  Не да изземва суверенитет,а да и се предоставят управленски функции. по волята на парламента и доколкото намери това за уместно.Като аутсорсване на управленски функции,което действа добре в бизнеса.А за законодателната инициатива,сега всеки идиот и/или/ злодей може да намери един депутат идиот и/или/ злодей да внесе каквото и да било в парламента.

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#37:"slonsco"]а да и се предоставят управленски функции. [/quote] Колега, това е същото. Вие пишете "Не врат, ами шия". Спомнете си конституционното право и КРБ. Не може ЕК, чийто състав не е избран от българските граждани чрез избори, да упражнява определен обем от българската държавна власт.
  [quote#37:"slonsco"]а да и се предоставят управленски функции. по волята на парламента и доколкото намери това за уместно[/quote] И двамата се съгласихме , че в нашето НС има малоумници. Никой не може да надскочи това, което природата е заложила в него- т.е. не очаквайте от малоумници създаване на адекватно управленско решение. Ако те могат да го създадат/ изготвят, защо ще възлагат упражняването на държавната власт в България на ЕК? Един малоумник/ дебил / имбецил може да не осъзнава факта, че е такъв- за това му се провежда съдебно производство за поставяне под запрещение...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  Да отбележа неточностите една по една

  [quote#35:"xm..."]Ако искате да сме буквоеди - там срещу Наполеон има и още куп представители на други нации, чак до ... португалци.[/quote]

  Португалци във Ватерло? Честно ли? Битката се оформя като наложителна за броени дни, кога успяха чак от Португалия да стигнат белгийското блато? Там се бият само британци и прусаци (германци).

  [quote#35:"xm..."]Защото окупационният корпус, който остава във Франция, е ... ъъъ ... великобритански. Не на "хитрите немци". [/quote]

  Не са били само британци. Особено прусаците са натискали много да окупират Франция, заради което се поражда и вечната френско-немска вражда.

  Във Ватерло побеждават две държави - Великобритания и Прусия. След това прусаците стават най-голямата военна континентална сила и предизвикват Първата и Втората световни войни под името Германия. Британците стават водеща културна и икономическа сила. И двете победителки от Ватерло стават лидери в различни области, не само британците. Не мислете историята като човек от 21 век, а като си представете какво е било преди Версайския договор и краха на нацистите. Щом ще интерпретирате историята от наполеоново време и последиците от Ватерло, поне нека се интерпретират правилно.

  Иначе нищо лично нямам срещу Вас, нито се заяждам. Това е форум и тук обсъждаме, репликираме, дебатираме.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 40. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#39:"Lou"]Не мислете историята като човек от 21 век, а като си представете какво е било преди Версайския договор и краха на нацистите. Щом ще интерпретирате историята от наполеоново време и последиците от Ватерло, поне нека се интерпретират правилно. [/quote]
  Аз си го представям, Първата световна война е причина за втората световна война. Ваймарската Република е било пълна глупост.Германия е имала толкова дългове от репарации от Първата световна война, че е трябвало да ги плаща до 1984 г., всички немци са го учили в училище и знаят.
  Немците са свикнали да са богати, в началото на Втората световна война са получавали 12 Райхсмарки на ден, около 30 лв на ден.В България през Комунизма баща ми получавашена месец 350 лв., като работеше в Либия $3500, България му удържаше огромен данък. 1 лев на черният пазар беше $0,3.

  Германия е свикнала с високи заплати, за разлика от България. България през капитализма 1941-1944 г., държавните чиновници са получавали 1200 лева, което е като стойност повече от по-късно въведеният лев

  Es muß Geld fließen!
 41. 41 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  това звучи като утопия. Много пъти съм си представял какво бихме могли да постигнем ако направим балкански съюз. И все стигам до една и съща мисъл - след стотици години "разделяй и владей" целта е постигната, в комбинация с балканския манталитет, няма как да се случи подобно нещо. Ние просто ще се удавим в корупция или ще се избием по магистралите. Единственото решение на всички тези проблеми май може да се намери в образованието. Трябва много сериозно да се наблегне на него, всички да са задължени да имат поне една магистратура и, може би, след 200-300 години нещата ще се оправят. Е, малко преувеличавам нещата, но истината е някъде там - в училищата и в университетите.

 42. 42 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ВСЪЩНОСТ МЕРКЕЛ БЕ ВИНОВНА ЗА ВОТА НА БРЕКСИТА.

  И тук не става дума че не не трябваше да се подаде ръка за помощ на бежанците от войната.
  А че трябваше по обмислено да се извъши и с повече контрол.
  А не "Заповядайте всички" от кол и въже.

  МЕРКЕЛ БЕ ВИНОВНА ЗА БРЕКСИТА.
  (заедно с Путин който насочи потоците)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 43. 43 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#42:"Mickey"]МЕРКЕЛ БЕ ВИНОВНА ЗА БРЕКСИТА. [/quote]

  Тъпата крава искаше да приеме всички бежанци в Германия, които са над 1,8 млн., и се все оплакват, имали 300.000 свободни, незаети о бежанци места. Работа изглежда им е осигурена.

  Великобритания не иска бежанци, но не знам доколко не искат мюсюлмани. Преди 100 години много любеха Османската Империя и нейното използване на Шериата

  Es muß Geld fließen!
 44. 44 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#42] от "Mickey":

  И аз мисля така. Не забравяйте и драмите с Гърция от миналото лято и призивите на Меркел към UK да помага финансово - на което те учтиво отказаха .
  Въобще, ако референдумът беше точно преди една година, про-европейските сили щяха да спечелят с 2:1, ако не и 3:1.

  Imagination is as important as knowledge.
 45. 45 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#18] от "Логика":
  Звучи добре на теория, но като се замислиш, ползите ще са само политически. Не че е малко, но в икономическата сфера, освен да си менкаме боб, краставици, зеле, картофи, грозде и домати без вътрешни мита, други ползи трудно можем да измислим. СИВ 2.0, но без централното планиране. А, забравих розовото масло и гръцките маслини.

  Imagination is as important as knowledge.
 46. 46 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Причината за това гласуване е баба Меркел. Тя допусна 2 фундаментални грешки: не изрита гърчолята и допусна ордите от Сирия и Афганистан. Дано да си подаде по-скоро оставката, че може да затрие и целия ЕС.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 47. 47 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#42] от "Mickey":
  До коментар [#44] от "Columbus":
  +++++++++++++++++++++++++++
  Аз нали съм си чукча-писател, първо пиша и после чета.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Само 24 часа по-късно, значителна част от обилно изтичащия европейски мозък бива категорично опроверган. Апокалиптичните картини не се оправдаха: FTSE100 завърши седмицата с 2% отгоре, другите индикатори бързо се възстановяват, паундът се възстановява по-бързо от еврото и т.н. Този път дедо Сорос лапна мокрия пешкир.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Има разлика.

  Логична оставка след Великобритански Референдум.

  Неочаквана оставка след просъветски пуч.

  пп
  компартиен скептицизъм и национален елцинизъм
  тъй отвориха врата за безпътица сега.

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Дейвид Камерън се оказа английският Горбачов...

 50. 50 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 828 Любопитно

  [quote#1:"gmbh"]Ами ако не успеят да успокоят пазарите? [/quote]
  [quote#2:"Чили, 1973г."]5. Русия минава в офанзива. [/quote]
  Абе странно нещо е това "международното положение" !?
  Британия напуска ЕС => Цените на нефта пак тръгват надолу => Раша изпада в икономически колапс !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 51. 51 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#36] от "glog":

  Европейските институции и управление са половинчати не поради глупост - а защото са резултат на сложни компромиси в опит да се балансират неизброими интереси и претенции - на всякакво ниво
  Прочете дори коментарите под тази статия - хем у нас е олигархия и местна простотия - поради което ела ЕС да въведеш ред и законност - хем отсега писъци за суверенитета ако ЕС стане федерална държава
  Кой точно ще определи кои групи какви задължения и права да имат - вие ли Или някой свръхорган - свръхинституция- свърхчовек
  Успех с концепцията ЕС да се грижи за интересите на == всички възможни групи и констелации Интересите затова са интереси - защото си противоречат Предполага се че има ценности които споделяме - интереси които ни разделят - и споразумение как всеки да си преследва интереса в рамките на общите ценности и по правила съобразени с тях
  Власт която се грижи за интересите на всички едновременно- като преди това е определила кой какви права и задължения има - имахме преди 45 г
  В крайна сметка - всяка власт и управление се грижи основно за своя интерес - как да пребъде Така че - ако ще има живи общества и сложни баланси - ще има и сложно и меко - либерално като принцип-управление

 52. 52 Профил на Н.ПОПОВ
  Н.ПОПОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Велика нация,със заслужено самочувствие .Имат право да отхвърлят съюз с изостанали държави ,като България.Но дълбоко в себе си чувствам ,че бъркат тези надути пуйки.

 53. 53 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Готов съм на облог , че няма да има излизане...мнозинството видяха каква грешка са сътворили и ще има протести...

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "janeausten": ≪Европейските институции и управление са половинчати не поради глупост - а защото са резултат на сложни компромиси в опит да се балансират неизброими интереси и претенции - на всякакво ниво≫

  Janeausten, от коментара ви се вижда, че сте мислили по проблема и че това, което сте написали, е ваше, а не чуждо мнение. Което за мен е най-ценното в него. Но понеже сте много добронамерена към ЕС като управленческа институция, несъзнателно правите всичко възможно, да я оправдаете.

  Ще започна по ред. Но ще започна с интересите. Като начало те могат да бъдат положителни или отрицателни, осъзнати или неосъзнати, лични или групови, при което груповите са толкова вида, колкото вида обществени групи има, обществени и необществени, еднопосочни, сходни, разнопосочни, противоположни и антагонистични, и така нататък. При което хората имат положителен интерес към неща, явление и събития, които са за тях нещо добро (хубаво; приятно), полезно и/или изгодно, а отрицателен – за неща, явления и събития, които са за тях нещо лошо (грозно; неприятно), вредно и/или неизгодно.

  От гледна точка на обществото еднопосочните и сходните интереси на различните обществени (социални) групи увеличават стабилността и възможностите за оцеляване и просперитет на обществото, докато противоположните и особено антагонистичните интереси предизвикват появата на центробежни сили, които намаляват стабилността и жизнеспособността на обществото. Ще добавя, че интересите на социалните групи са антагонистични при подялбата на нетния национален продукт, както и при разпределянето на данъците, налозите и други подобни между тях.

  Остава да добавя само, че общественото, в това число и политическото поведение на хората и на социалните групи се определя от техните осъзнати (истински или въобръжаеми) обществени интереси. В това число и от антагонистичните. А не от прословутите ценности, които обикновените хора не припознават за свои. А ако това го зная аз, човекът, който няма нищо общо с управлението на ЕС и на България, то десетократно по-добре от мен би трябвало да го знаят тези, които ги управляват.

  Сега по ред. За да бъде неутрализирано отрицателното влияние на неизбежните антагонистични противоречия в интересите на различните социални групи (респективно при ЕС става дума за държави), трябва интересите на тези групи да бъдат не еднакво, а в еднаква степен защитени. Това е елементарно и добрите политици го знаят и го спазват, без дори да познават теорията за интересите. Защото другото води до разпад на обществото, което управляват. Фактът, че в ЕС тези вътрешни противоречия се изострят, показва, че евроагите, които ни управляват, не са си на мястото и не са направили необходимото, за да тушират тези антагонистични противоречия до търпими размери. И че те продължават да нарастват. При това проблемът не е толкова сложен, колкото ти си представяш. Просто прекалено високите относителни (процентно) печалби на едрия наднационален бизнес и особено на банките трябва да се поставят под контрол и да се намалят, за сметка на което да се увеличат доходите на лошо платената долна половина на средната и под средната класа, които с туд, а не със социални помощи, изкарват своята прехрана. Фактът, че никой от управляващите не казва нищо в тази насока, означава едно от двете: Или де са пълни некадърници в управлението, или знаят как, но не искат да оправят нещата. И в двата случая това означава, че са за политическото бунище.

  Но, казваш ти, В КРАЙНА СМЕТКА – ВСЯКА ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ СЕ ГРИЖИ ОСНОВНО ЗА СВОЯ ИНТЕРЕС. Което е и вярно, и естествено. Кучето е заровено обаче малко встрани. Помисли, възможно ли е в бедна България да се появи мултимилиардер, конкуриращ по богатство Бил Гейтс? И колко богаташи с толкова милиарда могат да се появят в България?

  Защото при равни други условия относителният брой и големината на богатствата на богатата върхушка в дадена държава зависят от общото богатство на държавата като цяло. И колкото по-богата е държавата, толкова повече и по-богати могат да бъдат те. Поради което богаташите в бедните държави обикновено са бедняци спрямо богаташите в богатите държави. А и бедността на бедните в богатите държави са различава от таз ина бедните в бедните държави. Следователно, в това отношение, степента на богатост на държавата, всички социални групи имат еднопосочен интерес държавата да бъде колкото може по-богата. И точно това е основната центростремителна сила, която осигурява стабилността, жизнеността и възможностите за просперитет на съответната държава или на съответното държавно обединение, каквото е ЕС. И ако управленческият елит на държавата или на държавното не разбира това, а в ЕС и в неговите държави сега това е така, той е неграмотен за мястото, което заема, и трябва да бъде изритан на бунището.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK