Три сценария след "Брекзит"

Дейвид Камерън, който подаде оставка и възможният му наследник Борис Джонсън

© Reuters

Дейвид Камерън, който подаде оставка и възможният му наследник Борис ДжонсънНовината е, че немислимото чудовище на Брекзит-а се оказа реалност. И докато паниката се развихря като цунами, Брекзит-ът в действителност по-скоро прилича на лондонски дъжд – от онези, които по-скоро те карат да се чудиш дали вали или не, отколкото да могат да ти създадат сериозен проблем. Да погледнем трезво какво следва след референдума за излизането на Великобритания от ЕС.


Сценарий 1: Оставка на Камерън. Борба между про и антиевропейските сили в Консервативната партия. Победа на проевропейските и оставане в съюза


Все още съществува малко вероятна, но напълно възможна хипотеза, в която референдумът да не доведе до очаквания си резултат. Великобритания е сериозна демокрация, за която би било немислимо парламентът да не се съобрази с резултат от референдум. Но също така Великобритания е сериозна демокрация, за която би било немислимо парламентът да гласува толкова тежко решение като излизането от ЕС. Ситуацията е парадоксална и в парадокса могат да се намерят силни аргументи за евентуалното оставане, въпреки допитването до народа. За да се стигне до този сценарий трябва да се случат следните неща:
- Дейвид Камерън да подаде оставка (това вече се случи в първите часове на вчерашния ден). Допълнително Камерън ще трябва да забави парламентарното гласуване за излизане от ЕС, или до избора на нов лидер на Консерваторите, или до провеждането на нови парламентарни избори;


- Да се оформи нова проевропейска коалиция в Консервативната партия. Това е и най-трудния момент. След референдума и оставката най-голям шанс за наследник на Камерън има бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който е водач на крилото за излизане от ЕС. Ако изборът зависеше от Камерън, той щеше да заложи на Канцлера на хазната (Финансов министър по европейскиму) Джордж Озбърн. В сегашната ситуация обаче нито Камерън, нито Озбърн, ще могат да се похвалят с добри позиции в партията. Така от следващите десетима най-влиятелни политици сред Торите само младият шотландец Стивън Краб би имал хипотетичен шанс да пребори евроскептика Джонсън за лидерството на партията. Към момента букмейкърите дават шанс за това около 1 към 30. Като единствен представител на крилото за оставане в ЕС, може шансовете му значително да се увеличат, ако се реши да участва в битката и ако британците продължат да усещат негативното влияние върху световните пазари;


Ако Краб или някой друг поведе кампания за лидерството на Торите с посланието, че най-важно в момента е страната да се стабилизира, ще трябва да го направи без експлицитно да споменава, че ще се опита да ревизира резултатите от референдума. След евентуалната поемане на лидерството на Торите от проевропейски кандидат и спечелването на нови парламентарни избори (ако има такива), аргументите за оставането ще бъдат сравнително ясни. Подредени по степен на важност, те биха изглеждали така:


- На референдумът масово по-младите британци избраха да останат в ЕС;


- Освен мнението на народа, трябва да се вземе предвид и мнението на страните съставляващи Обединеното кралство – Англия и Уелс гласуваха за излизане, но Шотландия и Северна Ирландия за оставане. Ако Великобритания имаше федерално представителство, каквото има например САЩ, резултатът щеше да е равен;


Излизане от ЕС ще доведе до разпада на Обединеното кралство – Шотландия отново ще поеме път към независимост, а Северна Ирландия към присъединяване към Ирландската република.


Към момента този сценарий изглежда малко вероятен, но е единственият реалистичен, при който Великобритания остава член на ЕС.


Сценарий 2: Оставка на Камерън. Великобритания излиза от ЕС. Шотландия и Северна Ирландия напускат Обединеното кралство


В случай че нищо неочаквано не се случи, това изглежда най-вероятния сценарий. След оставката на Камерън, без значение дали ще се предизвикат нови избори или не, лидерството на Торите най-вероятно ще попадне в ръцете или на Борис Джонсън, или на Тереза Мей. Докато Джонсън е отявлен евроскептик, позицията на Мей в последните шест месеца беше по-нюансирана, но в последните седмици клонеше към излизане от съюза. Без значение от това кой евроскептик ще изберат Торите, ако новото лидерство поеме път към излизане от ЕС, ще бъде почти невъзможно Шотландия и Северна Ирландия да бъдат убедени, че трябва да останат част от Обединеното кралство. Така процесите, отключени от референдума за излизане от ЕС, ще бъдат усещани силно още десетилетия и вероятно ще бъдат изцяло негативни.


В Шотландия ще започне нова кампания за излизане от Обединеното кралство, която вероятно ще е успешна. Северна Ирландия вероятно ще поеме по същия път. Лондонските политици ще са безсилни да спрат процесите на дезинтеграция.


В крайна сметка големият губещ от този сценарий ще са англичаните, гласували за излизането от ЕС. Шотландци, ирландци и ЕС ще се оправят самостоятелно и ще превъзмогнат първоначалното сътресение сравнително бързо.


Сценарий 3: Оставка на Камерън. Предизвикване на нови парламентарни избори и неочакван резултат от тях.


След референдума и първите реакции на пазарите, резултатите при предизвикване на нови парламентарни избори са непредвидими. Възможно е изборите да бъдат спечелени от Лейбъристите, а Либералите да отбележат значителен подем. Шотландската национална партия ще повтори резултатите си като брой членове на парламента. При такъв парламент се повтаря парадоксът, в който великобританците гласуват за излизане от ЕС, но същевременно избират представители подкрепящи оставането на страната в съюза.


Ако изборите донесат победа на Лейбъристите, сред които има гласове и за излизане, и за оставане в ЕС, би било трудно народният вот да бъде променен. Ако, обаче, Либералите, които винаги са били най-силният глас за оставане в ЕС, отбележат силен резултат, са възможни всякакви решения, включително и коалиция за оставане на Великобритания в ЕС.


Какво няма да се случи и какво не трябваше да се случва?


Това, което със сигурност не следва оттук нататък, е разпад на Европейския съюз. Въпреки че евроскептиците в различните европейски страни ще получат малко повече време за публични изяви, те отново ще бъдат върнати към маргиналните позиции, от които излязоха в последните години. Реакцията на световните пазари и световното обществено мнение ясно показаха, че пътят на европейските страни е общ и за момента не съществува алтернатива на Европейския съюз. ЕС, обаче, се нуждае от сериозна реформа и събуждане от бюрократичния си сън.


Проблемите на бюрократичността и липсата на легитимност на европейските институции не трябваше да довеждат до британския референдум. Дейвид Камерън изигра много странен хазартен ход. Първоначалният план беше да си спечели силна ръка за преговори с Германия и Франция за функционирането на съюза чрез заплахата на референдума. Типичният консерватор Камерън не си представяше, че консервативните британци ще се окажат в революционно настроение. Но консерватизмът винаги е имал две страни – едната е на "комън сенса" и рационалността. Другата е на традиционализма и изначалната ирационалност. Първата ни дава това, което днес наричаме "Западен свят". Втората ни дава исторически личности като Маршал Петен, Хитлер, Мусолини, Орбан, Путин и други.


Е, днес вторият тип консерватизъм победи. Сега е работа на първия тип да поправи пораженията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Весело

  Камерън си е голяма работа , той Прични на Британсата Лира такава катастрофа която дори Сорос не би могъл да мечтае ,че може да се случи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Бе всички забравят кралицата. Някъде там в мрачните времена, когато Кромуел е завардил на островчето опърничавия крал и бароните са гледали страшно... ще да са оставили една малка вратичка, която да позволява на монарха да "извърши" спасение за страната си. Да, всички знаем - Великобритания е парламентарна монархия, но все пак монархия. Сега му е времето кралицата да фокусира вниманието връз себе си. Вратичка със сигурност има.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Стигнах до "Сценарий 1" и не можах повече. Такива мисловни извращения могат да се родят само ако размишляваш според категориите на балканското политическо гюбре.

 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  първи сценарий :
  - няма да стане нищо различно в Англия

  втори сценарий:
  нищо различно няма да стане в Англия

  трети сценарий:.
  ако забравиш сценарий № 1..виж сценарий № 2

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Гения на "великия" Путин се основава на цената на петрола и неговите деривати. Вие рублофилите, не си държите спестяванията в рубли?

 6. 6 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Тия явно не са знаели за какво са гласували, лоша работа са това референдумите. Особено като гласуват пияни червендалести идиоти като тия дето почиват в БГ.

  VD
 7. 7 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сценарий 3:нека се махат,може и да ни е от полза да са вън.
  Ако сценарият ни хареса,там и да си останат.
  Ако не-винаги ще намерим начин да ги приберем обратно.

 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  На мен този анализ ми допадна и в голяма степен отразява това, което ми се върти в главата от вчера насам. Особено финалните изречения! Ще видим какво ще се случи, но дано наистина, в крайна сметка здравият разум, или "комон сенса", да победи. Европа може да бъде силна само, ако остане обединена.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не я мислете Англия. Глей Баце ко вика:
  "Светът се цепи, а вие ме питате за пенсии и заплати"

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Да се правят референдуми до като се получи правилния резултат !
  Но точно това е днешния проблем на ЕС.....отдълечаването от демокрацията и изнудването на народите.
  Късно е....реката обратно не се връща !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"]Стигнах до "Сценарий 1" и не можах повече. [/quote]

  Понеже съм мазохистка, прочетох до края.

  Това е пожелателно мислене. Фантазии.
  Нито един от трите сценария не може да стане реалност,
  защото миналата година при тях имаше парламентарни
  избори. Цялата предходна година преди парламентарните
  избори обсъждаха това: вън или вътре?

  Торите спечелиха, при това с много, много пред лейбър, защото
  обещаха: най-после, след десетилетия прикриване на
  цирея, ще го спукат с референдум.
  Иначе гнойта ще отрови цялото тяло.
  Изненаданите от резултата на референдума са само онези,
  които не познават историята на Великобритания.

  Но ако някои не знаят какви са били най-важните дебати
  там не преди двеста, а преди две години,
  защо пишат колонки?
  Аха, щом е "Дневник", значи може.

  Авторът да вземе да изслуша речта на Камерън пред
  номер 10
  от вчера сутринта: в нея той нарече референдума
  "гигантско демократично упражнение, може би най-голямото
  в нашата история".

  Във Великобритания имат все още демократични рефлекси,
  а в страна, в която бивши министри на правосъдието и колумнисти определят
  изборите и референдумите като кретения, няма вече и помен от тях.

  димка гочева
 12. 12 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Трудно и Путин би настройл целия свят срещу него, разделил нацията си и разпердушинил целостта на територията си с един ход. И тия както и руснаците им трябва някой да ги мачка и да взима решения вместо тях иначе са неуправляеми.

  VD
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Весело

  [quote#5:"dobrich"]Вие рублофилите, не си държите спестяванията в рубли? [/quote]
  Той самият "РОЛДУГИН" и ПРИДВОРНИТЕ Му

  НЕ СИ ДЪРЖАТ ИМАНЕТО В РУБЛИ,

  ти рублофилите укоряваш......

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  Майкоооо!
  И това се тиражира дълбокомислено?

  Толкова е елементарно и шаячно-провинциално, на ниво лакардии в хоремаКа ...

  Ма нЕма как - това си е Петър Щурм Константинов ...

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"]Стигнах до[/quote]
  името на " автора "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Много повърхностен анализ без никакви аргументи, разглеждат се само хипотетични тяснопартийни вариации без да се даде анализ с какво Брекзит, ще се отрази на икономиката на УК, при евентуално излизане на Сев Ирландия и Шотландия, отношенията им с Англия и ЕУ, както и отношенията на Великобритания или това, което остане от нея с ЕС.

  Камерън направи огромна грешка и политическо самоубийство, вече кой ще бъде негов наследник, са вътрешнопартийни борби за консерваторска консумация...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 17. 17 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Единственият сценарий, за който трябва да се мисли е реформата на ЕС! Сега много хора почнаха да говорят нещата, които обвиняваните за русофилство и пр. грехове от Пропагандата говореха - за общите черти на механизмите в ЕС и СССР, за опасността от разпад, за свръхрегулациите, съпътствани с безумия и пр. Това трябва незабавно да изчезне! Бюрокрацията на Брюксел, която надмина номенклатурата на КПСС трябва да се ПРОЧИСТИ завинаги! Начинът за вземане на решения трябва напълно да се промени!

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#9] от "Арон":

  Абсолютно, може ли да занимават Мутрата с такива дреболии като "пенсии" и "заплати"?
  Особено, след като се отича работата с любимите му еврофондове

  А после му викат "Асфалт дай, стадиони дай"

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Ами май така трябва...

 20. 20 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Промяната на етническия състав и изземването на жизнено пространство ще доведе до още очаквани резултати. Накрая ще завърши с гражданска война в ЕС, в основата на която ще са етнически и религиозни различия. Все още може да се избегне, но трябва варварите да започнат да се извеждат от Европа незабавно.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  [quote#6:"vd"]Тия явно не са знаели за какво са гласували[/quote]
  Ама бива ли така бе, хора!
  Половината британци ги пишете идиоти!
  Британците, които са отраснали с гласувания, с гласувания ...
  С опита в гласуването още от прадедите им ...

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  смилов , дайнов , минчев ... още не са получили .... посока явно .
  ето нещо още по комично и показателно
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/13/2683489_kogato_britanski_polkovnik_koziruva_na_politolog_otkus/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Всеки може да си прави сценарии,а накрая ще видим какво ще се случи.

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  Напълно подкрепям мисля че пред заплахата от разпад кралицата като «Deus ex machina» в древногръцка пиеса ще изиграе своята роля.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  Отдавна се чудя откъде "Дневник" го намериха това момченце, чиито напъни за "анализи" публикуват непрекъснато. Очевидно е, че това дете не е имало истинска работа в живота си, нито има контакти извън сбирщината от културни марксисти подвизаващи се по хуманитарните факултети на континентална Европа.
  Виж ся малкия, да ти обясня едно-две неща. Първо шотландците вече гласуваха против отделяне от Великобритания, като основният, да не кажа единствен довод на кампанията "ЗА", беше точно, че англичаните може да решат да излязат от ЕС. Ама знаеш ли що загубиха? Първо щото любимите ти евробюрократи и политици, на чиито олтар се молиш им обявиха, че ако се отцепят нямало автоматично да влезели в ЕС, ами трябвало да кандидатстват (зер, ще изпуснат такъв удобен момент да изнасилват и унижават някоя държава и нация зелките в Брюксел). И второ (и това няма как да го знаеш, поради очевидната липса на контакти с нормални работещи хора), моите колеги в Шотландия гласуваха против отделянето, защото заплатите им са вързани с тези в Англия и при напускане най-вероятно щяха да им ги намалят и да предоговорят всякакви условия с работниците. Такива битовизми обаче на великите европейски мислители и теоретици ви убягват обикновено. Как Северна Ирландия щяла да се обедини с Реп. Ирландия въобще няма да коментирам, щото това отново е плод на пълно непознаване.....на нищо. Въобще - чудя се защо четох тази полюция след като видях кой е авторът.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Весело

  И в Англия се снимат в празни автобуси. Фандъкова следва европейски примери.

 27. 27 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Май всички други освен англичаните се притесняват
  И то най-много "малките" в Европейския съюз

  Все по-хубаво става :)
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#27] от "rkirov":

  Най-много се притесняват населенията свикнали да живеят зад стени и огради !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#27:"rkirov"]Май всички други освен англичаните се притесняват
  И то най-много "малките" в Европейския съюз[/quote]

  Специално в България притесненията са от типа "Абе не може ние да сме се минали! Тия трябва да са много прости за да гласуват така!". У нас ЕС е някакъв идеал, който уви няма нищо общо с реалността в момента. А тя е пълзяща диктатура на евробюрократи, които се опитват да се изкарат някакви всезнаещи технократи пред масите, а всъщност в мнозинството си са учили-недоучили болшевики, обикновено провалили се във всякакви други сфери на живота и икономиката, накрая намерили удобен пристан в ЕК, където могат да дадат свобода на комплексите си и манията си за величие. На англичаните просто им писна някакви никакъвци да си играят на социално инженерство на техен гръб.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на persepolis
  persepolis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма сценарий - случи се това, че хората изразиха своята воля.
  Няма варианти на това какво ще се случи - финансовите пазари в понеделник отварят първо в Азия, когато затворят ще знаем оценката за случващото се в Европа.
  Светът се променя - хората в Европа вчера разбраха, че могат успешно да се борят за своите права и идеали!
  Струва си да кажа, че ако този референдум беше проведен в РБ, власт имащите щяха да го ударят с ромския вот и недействителни бюлетини.

 31. 31 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До четвъртък вечер твърдяха, че Великобритания никога няма да гласува за излизане за ЕС. Давам си сметка, че не на всекиго ще прозвуча сериозно, но сега твърдя, че Великобритания никога няма да излезе от ЕС. Самите гласоподаватели, пуснали бюлетина за излизане, едва сега осъзнават какво са направили и вече съжаляват. Невъздържаната реакция на "евроскептиците" само ще наклони везните към оставане в ЕС.

  Да не говорим, че господарското чувство на англичаните ще проработи и ще предпочетат ЕС през загуба на "колониите" си Шотландия и Сев. Ирландия.

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#30] от "persepolis":

  За какви права и идеали се борят британците? Те гласуват за излизане от ЕС по една ЕДИНСТВЕНА причина: че си мислят, че така ще има повече ПАРИ за тях! Това ако го наричаш "права и идеали", имаш сериозен проблем със семантиката.

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 436 Весело

  [quote#2:"moriarti"]Великобритания е парламентарна монархия, но все пак монархия. Сега му е времето кралицата да фокусира вниманието връз себе си. Вратичка със сигурност има.[/quote]
  Дано не разсъждава като преобладаващата част от своите връсници, които надробиха тази "попара". Да видим, как ще си я сърбат...

  Много се е писало за разпада на Обединеното кралство или краят на Монархията. Да! Дошъл е моментът (поне) едното от това, да се случи.
  Винаги са искали да реформират ЕС, но май ще започнат със себе си.

  Bye-bye цкъпа Монархия!!!

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#21] от "xm...":

  Наашите разбирачи по "демокрация","парламентаризъм"..............и "кретенизъм", станаха такива капацитети, че дават акъл на братнците, които правят това от векове.
  А нашите доскоро четяха устави на БКП, ДКМС и д-р.

 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Миналата година по това време всички тук усилено твърдяха, че е въпрос на дори не седмици ами дни Гърция да фалира, сега пък новата мода е да се подхваща Великобритания и по-специално Англия. Това е положението хората са си гласували и имат поводи за този избор, от англичани знам, че живота във Великобритания през 80те е бил много по-лесен от ситуацията в момента, която я определят като ужасяваща. И да не забравяме каква медийна кампания имаше за оставането в ЕС, то не бяха заплахи от компании от управници от кой ли не, чертаха се апокалиптични планове, ако това го нямаше много повече хора биха гласували за брекзит. Според мен англичаните ще се оправят дори да са извън ЕС, я как си кара една Швейцария толкова години без да е член на ЕС. Само че ние не може да се оправим дори и да сме в ЕС, това ние основния проблем а не британците.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#31] от "lechevalier":

  И какво толкова страшно са направили, излизането от ЕС е проблемно само за такива държави като нашата, които са неграмотни и ако не е евросъюза да ни натиска за това онова ще тънем в още по-голяма мизерия, британците ще се оправят. Норвегия и Швейцария не виждам да са толкова зле пък не са в ЕС.

 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Адски тъп и слаб текст. Едвам го прочетох. Разочароващо е ,че Дневник наема толкова ниско ниво журналисти

  Като цяло видях едни wishful thinkings и комсомолски ентусиазъм.

  ВБ напуска ЕС и най-вероятно престава да съществува като държава, понеже 2 от 4-те части се цепят. Време е да се приеме този факт и да се реши какво да се прави от тук нататък

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  ето ги и сценариите .
  " Германският канцлер Ангела Меркел предприе мерки за решаване на кризата и в понеделник покани в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
  Днес в германската столица пък се събират външните министри от шестте страни основателки на Съюза по инициатива на първия дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Външните министри на Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург ще обсъждат възможностите за гъвкава рамка от правила, която да възпрепятства излизането от общността на още страни."
  какво стана с колективните решения ? затова британците казаха вън на този ес от Великобритания . колко изнася за ес и колко внася от ес .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  [quote#29:"Тюфлекчия"]Специално в България притесненията са от типа "Абе не може ние да сме се минали! Тия трябва да са много прости за да гласуват така!". У нас ЕС е някакъв идеал, който уви няма нищо общо с реалността в момента.[/quote]
  Е, ама и вие я подкарахте ан гро и през просото!
  И забърквате голяма просена каша ...

  Българските притеснения са съвсем резонни и рационални.
  И не са от типа "Абе не може ние да сме се минали!", а защото ЕС е гръб и патерица на прохождащата ни демокрацийка и куцащата ни държавица. Това са рационалните притеснения.
  Има и чиновническо-клептократски притеснения, за хранилката.
  Има и либерастки, вече не притеснения, а изтъпления. Просто защото не е станало на тяхната.
  Има го и интелихентския "идеал", ама това е абдалска и доста ограничена групичка.
  Има я и доста голямата мат'рялска група, която в ЕС вижда "големият брат", "началникът", който е "по-така" и не може да си представи, че други може да не възприемат така "началниците". Да не говорим, че не могат да си помислят дори, че други могат да се имат сами за началници на собтсвената си съдба.

 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#37:"Modestmouse"] Норвегия и Швейцария [/quote]

  Е най-големия инвеститор на световните пазари и вероятно единствената петролна бяла страна. Швейцария е център на банковите услуги с валута-убежище при кризи. Швейцария е с относително малко население и дължи благосъстоянието си на услугите си. В момента Лондонското Сити се разпада, а ВБ докато я има е с население от 80 милиона

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#36] от "lechevalier":

  Прочетох ти писанието и тъй като не прилича на стила нито на майка ми, нито на баща ми, които единствени могат да ми дават акъл, смятам просто да се посмея на злобата и комплексарщината ти. Айде иди си намери живот, защото явно нямаш, щом коментираш коментарите на другите вместо да се опиташ да кажеш нещо смислено. Айде много здраве и успех.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#11] от "Димка Гочева":

  +++++++++++++++++

  Много добре казано.
  Лошото е, че в следващите поне няколко седмици ще се наслушаме и начетем на всякакви анализи и коментари. Всичкото пишман коментатор и анализатор ще се опита да блесне със своето си разбиране и отговор на въпроса "а сега накъде?".
  А аз смятам, че реално нищо разтърсващо няма да се случи. Писах вчера, сега просто ще си копирам коментара.

  "Разпадане на ЕС няма да има, разбира се. Даже не мисля, че Англия ще напусне. Просто този резултат от референдума ще ускори реформите в съюза, за да го направи такъв, че да отговаря на желанията на всички. Надявам се и да се намали тежката брюкселска бюрокрация, дето взема каквито си решения иска, скрита зад анонимността, без да се отчита на никого нито да отговаря за действията си, получавайки огромни заплати. Това трябва да е първата крачка и така постепенно нещата ще се нагласят."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#37] от "Modestmouse":

  Прекалено лековато гледаш на нещата. Норвегия и Швейцария не са в ЕС и никога не са били. Не можеш да сравняваш една страна, излизаща от ЕС и губеща всичките си придобивки произтичащи от членството, с държави, които никога не са и влизали.

  Норвегия е добре не защото е в ЕС, а защото има петрол. Швейцария е добре не защото е в ЕС, а заради банките си.

  Великобритания няма да стане страна от Третия свят, но британците толкова много ще ги заболи дори и с един процент да им падне стандартът на живот, че ще има вой до небесата.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  [quote#34:"stenli1"]Наашите разбирачи по "демокрация","парламентаризъм"..............и "кретенизъм", станаха такива капацитети, че дават акъл на братнците, които правят това от векове.
  А нашите доскоро четяха устави на БКП, ДКМС и д-р. [/quote]
  Е, това е разбираемо и въобще не е ново.
  Типичният хъс и фундаментализъм на новопокръстените, които избиват и изкупват грешното си минало.
  Плюс връткавото, чисто конюнктурно уреждане към хранилката, присъщо за тоя тип человечески ...

 46. 46 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Неразумни, само малките деца вадят изказвания от рода на "Не си ми майка, ни баща, че да ми обясняваш".

 47. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  аз не бих разчитал на възможността зад тази вратичка да стои дъртата спасителка. която се интересува само от допълнителни 500 хиляди паунда, за да си плаща тока на двореца. и цял живот е разчитала само на тези разходи. просто точно тази династия, в днешната си конфигурация, не е най-грижовната за поданиците си. въпреки военните мисии на внуците й.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 48. 48 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Ако трябва да сме честни според мен ще има ответен удар.
  Първо САЩ, които държат над 1/4 от световния БВП ще свалят леко стандарта на ВБ. Излизането и паниката също ще го свалят. Британия няма да стане България, но ще обеденят, вместо да забогатеят, което те очакваха.
  После ще минат референдумите в Иралндия и Швейцария и когато там кажат ДА - някой ще дойде да спаси положението на бял кон ии .....


  Ще организира контрареферендум.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":

  Е да де - това имам предвид. Че у нас и притесненията от Брекзит и идеята какво е ЕС всъщност са далеч от реалността. За разлика от британците, които си имат демокрация много преди останалите страни-членки на ЕС, у нас ЕС ни трябва за гарант за демократичното ни развитие. Само дето ЕС е всичко друго, но не и демократична организация сам по себе си. И тук повечето хора отказват да разберат британците - за нас ЕС е някаква пътеводна светлина без която ще се върнем в 90-те и беровото безвремие или виденовият хаос, докато за тях е просто чужда сила, която им налага правила и точи парите им. Българите масово (говоря от разговори със страшно много хора, включително българи работещи в институциите в Брюксел, имам доста познати там) екстраполират собственото си разбиране за ЕС (като спасител на държавата и про-западния път на развитие) върху останалите, в случая британците, и смятат че само олигофрен може да не иска в съюза. Ако в България гласуваме против ЕС това ще бъде идиотия, съгласен съм, обаче Великобритания не е България. Нашият шанс в случая е този Брекзит да доведе де осъзнаване в рамките на ЕС и той да се реформира, защото определено според мен е тръгнал в лоша посока. Британците просто могат да си позволят да излязат веднага, за разлика от нас.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  [quote#12:"vd"]И тия както и руснаците им трябва някой да ги мачка и да взима решения вместо тях иначе са неуправляеми. [/quote]


  Нека позная, ти се причисляващ към "мачкащите" дето винаги знаят най-добре, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чили, 1973г.":

  Малко си пресилил населението на Великобритания, извади 15тина милиона, но това не най-важното. По-важното е че всяка държава си има нещо уникално и начин по-който може да се развие така че хората в нея да живеят добре, да се смята, че за една държава единствения възможен вариант е ЕС е несериозно. За нас съм съгласен, ние без ЕС сме си направо джунгла, но в едно друго по-развито гражданско общество нещата са различни. Как да го убедиш британеца, че е добре да остане в ЕС, като вижда, че живота му става все по-труден а преди 30 години е бил по-лесен?
  Ползата е единствено за такива като нас, които може да отидем там свободно и дори да работим, но гледната точка на британците е друга.

 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#34:"stenli1"]Наашите разбирачи по "демокрация","парламентаризъм"..............и "кретенизъм", станаха такива капацитети, че дават акъл на братнците, които правят това от векове.
  А нашите доскоро четяха устави на БКП, ДКМС и д-р. [/quote]

  Не може да се каже по-добре. +++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#44] от "lechevalier":

  Колко пък ще го заболи британеца. Само поляците там са около 1 милион, да не говорим за тези и от другите държави, които работят за по-малко и са ОК с това да живеят 6-7 човека в един апартамент. За едрия бизнес такова излизане е проблем, няма спор, все пак няма кой да работи за "жълти стотинки", но за обикновения човек нещата са доста по-различни.

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  Искам да припомня какво потресаващо количество матрял беше възприело този текст от 2012 за истина:

  https://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/

  И до днес кривото огледало на робската психика ражда чудовища.

 55. 55 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Пробудете се и вижте колко е смешно ние тук в нереформираното комунистическо гето да прехвърляме сценарии в главите си за Обединеното Кралство................. В България -една страна без здравна система, без пенсионна система, без армия, демографски закрита празна територия.
  Това е все едно паднал от кораба в океана без спасителна жилетка и никой който да му дреме на кораба за вас, вие да пресмятате площта на горната пауба на заминаващия си кораб докато гълтате вода.......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedoliben":
  Машината е твърде стара и може да се счупи.
  Освен това в древните трагедии всички са доволни от божествената намеса, а тук изопачаването на вота ще обиди над половината гласоподаватели.

  Еретик
 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тюфлекчия":
  Напълно съгласен с вече такава трактовка.
  Но не бива да се мисли, че в България няма и рационална оценка.
  Просто не е гръмогласна и я заглушава какофонията на кресливците, окупирали микрофоните и набиващи мантрите.

  Най-големият майтап, който си направи живота с българите е, че в тази ситуация Баце е начело. Следя го с интерес.
  Дали ще си остане при "снишаването" и простото гънене според конюнктурата на провинциалното ниво за еврофондовете, дето му вика "Стабилност", или след сритването ще успее, заради нюха си, да се ориентира и припознае някаква визионерска концепция.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2298 Весело

  Цитат : ""немислимото чудовище на Брекзит-а се оказа реалност""
  анализатор , за който "немислимото" се оказва реалност трябва да си търси друга работа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#54:"Lemmy"]Искам да припомня какво потресаващо количество матрял беше възприело този текст от 2012 за истина: [/quote]

  Просто явно са се разпознали в текста, затова.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#37] от "Modestmouse":

  Не си ли противоречите Сър?
  Норвегия и Швейцария не са зле и не са в ЕС. Това го твърдите и Вие. Но ние, ако не сме в ЕС ще бъдем зле? Защо мислите така?

 61. 61 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За такива анализи трябва дистанция от време!
  Със сигурност ЕС се изправи може би пред едно от най-големите си предизвикателства.

  I Want To Believe
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Сценарий номер 2 най-вероятен и логичен! Просто е, евроскептиците в Консервативната партия победиха, Камерънчо вече подаде оставка и е аут, прави се ново правителство в настоящия парламент начело с Борис, той и неговото правителство се вслушват във волятс на избирятелите и взимат.решение за излизане от ЕС, в Брюксел също подават документите си за излизане и това е. А, след това ЕС се стабилизира и става по интегриран, а УК се рязпада, защото е очевидно, че Шотландия ше ги напусне. След това ние приемаме Шотландия в ЕС. А, надявам се в Северна Ирландия републиканците да надделеят и да присъединят страната си към родната Ирландия. И накрая Англия и Уелс остават сами и дъхат супата... пада им, нека страдат. Това е оптималния вариант.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#60] от "otrowa":

  Ами написал съм го, въпрос на гражданско общество. Няма никакво противоречие. Някои държави са добре и в ЕС и извън ЕС други са зле и в ЕС и извън ЕС, ние сме от вторите, само че когато тези дето са зле почват да влияят на тези, които са добре другите се замислят не е ли по-добре да се отделим. И ако не бяха "паразитни" държави като нашата вероятността британците да искат да излязат от ЕС щеше да е много по-малка, няма как да не си го признаем този факт. Просто британеца в лицето на ЕС вижда милиони които идват в държавата му и свалят стандарта, защото работят за по-малко и са готови да живеят по-мизерно.

 64. 64 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Интересна статия. Армията на Сянката ще обяви война на Дядовата Армия и ще изпрати танкове като в Унгария 1954та. Разликата е само че те са икономически танкове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Интересна статия. Армията на Сянката ще обяви война на Дядовата Армия и ще изпрати танкове като в Унгария 1954та. Разликата е само че те са икономически танкове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#63] от "Modestmouse":

  Цялата философия на ЕС е: За да са добре едни държави, то други трябва да са зле.
  Е ние сме от тези, дето трябва да са зле! 26 години сме все на дъното на Европа. Дори и държави като Албания и Сърбия са къде преди нас, без да са членове на ЕС. Та дали ще сме в него или извън него и колко ще сме добре, е много спорно. По-зле от това дали можем да бъдем?

 67. 67 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#6:"vd"]Тия явно не са знаели за какво са гласували, лоша работа са това референдумите. Особено като гласуват пияни червендалести идиоти като тия дето почиват в БГ. [/quote]

  Сега почна вече вълна хленч "ама аз гласувах да им покажа на политиците и на бюрократите а то взехме че спечелихме." Дори Борис Джонсън е насран сега, той очакваше че прави политическа кариера да е седващия шеф на торитата, а не наистина да се излиза от ЕС.
  Ето така става когато хора си играят с огъня за кратковременни политически цели. Както каза авторката на Хари Потър: Камерън просра два съюза--европейския и британския.
  Той не да си подава оставката а да запише в колеж за безполезни клоуни трябва.
  Само техния Яне Янев--Фараж--сега е в най-великия момент в живота си.

 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#59] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Парадоксалното е, че на същия този матрял и през ум не му минава какви сценарии са наложителни за сериозно реформиране, а може би и преформатиране на ЕС за да бъде предотвратенo масово бягство по реда: Brexit. Grexit. Departugal. Italeave. Fruckoff. Czechout. Oustria. Finish. Slovakout. Latervia. Byegium...

 69. 69 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#66:"otrowa"]Дори и държави като Албания и Сърбия са къде преди нас, без да са членове на ЕС.[/quote]

  Веднага в поликлиниката за отстраняване на паразитите загнездени във фронталните лобове на мозъчето, докато не е късно.

 70. 70 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Интересно,че нито един от анализаторите не споменава за евентуалната съдба на "Планът Юнкер".Вероятно се гледа подобаващо несериозно на тази далавера.Самият Юнкер дали не обмисля оставката си също,или ще изчака още няколко държави от старите членки да си проведат референдумите?

 71. 71 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lemmy":

  Както и колегата "Тюфлекчия" писа по-горе, за огромна част от българите ЕС е идеализирано райско място, което е толкова перфектно, че няма нужда от промяна или реформи, затова и не може да проумее решението на британците.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 72. 72 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#60:"otrowa"]Норвегия и Швейцария не са зле и не са в ЕС. Това го твърдите и Вие. Но ние, ако не сме в ЕС ще бъдем зле? Защо мислите така? [/quote]

  а) съседите на Норвегия са...другите скандинавци.
  б) съседите на Швецария са Австрия, Италия, и т.н.
  в) нашите съседи са Турция, Гърция, Румъни, Сърбия, Македония; а от другата страна на Турция е целия близкоизточена ад и содом
  г) Норвегия има газ
  д) Швецария е финансов център на света
  е) и двете страни са работливи протестанти
  ж) ние без европейски или примерно американски гръб ако се разсеем веднага ставаме притурка или на Русия или на Турция, или ни делкат, или затъваме в безкрайни войни и се разделяме на кръвопролитно враждуващи групи докато "не им се даваме"
  и) зад такъв въпрос прозира бездна и то от тия дето колкото и да се взираш тя не отвръща на погледа...

 73. 73 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Умопомрачените в Брюксел не помагат за сценарий за оставане на Лондон в ЕС с безумните си призиви за бързо напускане

 74. 74 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Преди пет години Путин е казал на Лукашенко: "Дръж се, бате. Те само се правят на силни и че историята е на тяхна страна. Устискаме ли още няколко години, те самите ще почнат да се разпадат."

 75. 75 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#62:"Иво"]И накрая Англия и Уелс остават сами и дъхат супата... пада им, нека страдат. Това е оптималния вариант. [/quote]

  Ех тая пуста злоба комуноидна бат Ивчо - как само те гризе отвътре, а? Дай да смачкаме гадните англичани и уелсци, да ги убием, да ги изравним със земята, да мрат от глад по улиците - типичен ленинист! После що гласували за излизане британците - ми те двама "европеисти" като тебе да срещнат и ще решат че не искат да имат нищо общо с ЕС никога повече... Между другото искрено ти пожелавам да работиш някога с шотландци. После ела пак да си говорим.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  [quote#74:"mirilai"]Преди пет години Путин е казал на Лукашенко: "Дръж се, бате. Те само се правят на силни и че историята е на тяхна страна. Устискаме ли още няколко години, те самите ще почнат да се разпадат." [/quote]

  Това сведение от първа ръка ли е? В смисъл, присъствал си на разговора?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Паника, смут, 2 трлн долари се затриват в дебрите на капиталовите пазари, за една нощ. Измислени, несъществуващи долари, каквито са всъщност тези пари. Вайкане, охкане, тежки заключения на форумното стадо. И всъщност какво? Събитията си вървят. Светът се променя или по точно опомня. И този който не е разбрал че в Европа има факторът, наречен гражданско общество е изненадан.

 78. 78 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До "Тюфлекчия" и другите като него: човекът е прав да коментира коментарите на другите, на това му се вика дебат.

  Почвам те и аз:
  1. "обявиха, че ако се отцепят нямало автоматично да влезели в ЕС, ами трябвало да кандидатстват (зер, ще изпуснат такъв удобен момент да изнасилват и унижават някоя държава и нация зелките в Брюксел)". Да, тогава сбъркаха зелките, ама водени все от тая надежда, да не ядосат Англето, и те да брекснат. Сега ситуацията е коренно различна, те самите са наясно, че е застрашено самото им съществуване. Пък и омразата към Албиона е много силна-зер, направиха им отстъпки, като на никой друг, и пак решиха да се цепят. Така че за скотите ще се уреди лека дерогация, не се притеснявай. Те си знаят че в ОК следва рецесия

  2. "обикновено провалили се във всякакви други сфери на живота и икономиката, накрая намерили удобен пристан в ЕК, където могат да дадат свобода на комплексите си и манията си за величие". Нищо подобно. Към момента, нетната заплата на най-нископоставения служител на институциите е 2 пъти по висока от тези в частния сектор. Съотношението свободни места:кандидати е 1:300. Разбира се, по горните етажи има немалко от гореспоменатите, но в случая всяко преекспониране говори за неразбиране и манипулация;

  Сега по статията, кое не е вярно от:
  а.) младите хора твърдо гласуваха за оставане, брит-ред-нексовето за брексит;
  б.) Камерън си вкара автогол, наясно е че той може да му струва мача (и не става дума просто за оставка). Затова вчера направи не едно, ами две неща, които преди това с месеци се кълнеше, че няма да прави: хвърли оставка и умишлено отложи подаването на молбата за напускане.
  в.) Резултатите от референдума на задължават парламента, там проевропейците са мнозинство. Това което авторът нарича парадокс "великобританците гласуват за излизане от ЕС, но същевременно избират представители подкрепящи оставането на страната в съюза", всъщност е изначален, вроден порок на пряката демокрация, и основна причина тя да не се прилага толкова често колкото на някои им се иска. Просто средният избирател е прекалено тъп, за да има мнение по сложни политически казуси.
  г.) Пазарите се сринаха, паундът също. Няма никакви изгледи тенденцията да не се запази още дълго.
  д.) Фаражът и подобните му съпартиици, не са способни да отидят до тоалетната без да се окапят, камо ли да преговарят успешно по казус от подобна величина. Лично чух отговора на активистка на УКИП от Манчестер, която на журналистически въпрос как ще организират брексита отговори "не знам, ние не вярвахме че ще спечелим, не сме мислели по въпроса".
  е.) Обективно, европейските страни нямат бъдеще на световната политическа сцена поотделно. Изказванията от вчера, на дипломатически представители от Индия до САЩ, че ще трябва да променят търговската си политика към Великогобритания, го потвърдиха. САЩ дори заявиха, че ще се наложи да се намесят много по-активно на европейската политическа сцена (!)- новина от първа величина, която досега някакси убягва на общественото внимание (защо ли)
  ж.) Обективно, вчера европейските лидери разбраха, че ОК е като нацистка Германия- ти и правиш отстъпки, даваш и в зестра Судетите, накрая тя пак изжяда ръката която я храни. С компромисите беше дотук.

 79. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#76] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ето този безумен довод, който вече два дни шества навсякъде ме убива просто - Брекзит е лош, щото Путин го искал и едва ли не е фалшифицирал референдума. Последните години "демократите" толкова изпростяха, че вече използват Путин като някакво плашило всеки път, когато нямат никакви разумни аргументи за нещо. Аз изключително много презирам Путин, обаче именно заради това ми е ясно какъв дребен диктатор на разпадаща се азиатска кочина е и че нито му е проблем къде точно е Великобритания, нито има възможността да манипулира нещо от мащаба на референдум там. Великобритания така или иначе никога не е била фактор в ЕС, който да може да промени политиката му, нито пък се е съобразявала с тази политика по външни въпроси. Обаче като нямат какво да кажат, всички се втренчавт в Путя и започват да плашат децата с него.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#78:"klecho"]Към момента, нетната заплата на най-нископоставения служител на институциите е 2 пъти по висока от тези в частния сектор. [/quote]

  Хахахахахахахахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#78:"klecho"]Нищо подобно. Към момента, нетната заплата на най-нископоставения служител на институциите е 2 пъти по висока от тези в частния сектор.[/quote]

  И за да не съм голословен, ето от извора:

  Salary
  Basic monthly Commission salaries range from around €2,300 per month for a newly recruited AST/SC 1 official to around €16,000 per month for a top level AD 16 official with over 4 years of seniority.
  Each grade is broken up into five seniority steps with corresponding salary increases. Basic salaries are adjusted annually in line with inflation and purchasing power in the EU countries. The complete salary table is available in the Staff Regulations (Article 66).

  The basic monthly salary is just the starting point. To know how much you will get, you then have to add the allowances you may be entitled to, minus social security contributions (pension, health and accident insurance) and other taxes (income tax and a special EU levy). You will find more details below.

  Allowances
  If you have left your home country to come and work for the European Commission, you are entitled to an expatriation allowance equivalent to 16% of your basic salary.

  Some family-related allowances are available to Commission officials according to their family situation. These include a household allowance, a dependant child allowance, an educational allowance and a pre-school allowance. These allowances can help to cover the costs of looking after a family while working for an international organisation. For more information, see the Staff Regulations (Articles 62 to 71 and Annex VII).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#79] от "Тюфлекчия":

  Търсенето на "външния" вместо на "вътрешния" враг е типично за комунисти и левичари. Дори и когато са се обявили за десни демократи. Една форумна умница, фенка на Боко и върла антикомунистка (по нейни думи) надълго и нашироко обяснява вчера, че на хората трябва да се забрани да правят референдуми, защото те поначало са си глупава тълпа, която има нужда от умни хора, които да ги карат в правия път. Същата тази е и сред най-убедените, че именно Путин е виновен за всички злини на света и че той стои зад Брекзита, хихих... А днес сутринта счупи тъпомера с този си коментар:

  [quote#137:"Непукистка"]Между завършилия Итън и Оксфорд Джонсън и "пожарникаря" Борисов - разликата може да се мери в светлинни години, само че... в полза на последния. [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#10:"'ΕΡΕΒΟΣ"]ЕС.....отдълечаването от демокрацията и изнудването на народите. [/quote]
  Задал съм прост въроса на всички евроскептици.Да ми посочат една норма от първичното,вторичното или третичното общностно право,освен оная за краставицата,която не е действаща,която налага да се извърши вредно действие,или да пречи да се предприеме полезно действие от страна на която и да било държава в ЕС.Не твъдя ,че няма такава,защото няма как да познавам 80 000 страници общностно право,но нито съм попадал на такава,нито някой ми е посочил такава.

 84. 84 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#76:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Това сведение от първа ръка ли е? В смисъл, присъствал си на разговора? [/quote]

  Не, майка ти ми разказа после.

 85. 85 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#62] от "Иво":

  Че англичаните вече дадоха възможност на шотландци да напуснат кралството. Защо не го направиха? Защото се страхуват че ще се сринат икономически. Сега, при реална възможност на Англия какво може да и се случи? Нищо! Освен че може да се заформи нова структура на необвързаните - Норвегия, Швейцария, Англия и защо не Франция, Австрия, Финландия, Холандия, Унгария, които са на път да последват Англия. Това започва да прилича на бунт, граждански бунт срещу германската хегемония. Интересно кой ще остане в ЕС? Можеш сам да си ги преброиш оставащите.

 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#66:"otrowa"]Дори и държави като Албания и Сърбия са къде преди нас, без да са членове на ЕС. Та дали ще сме в него или извън него и колко ще сме добре, е много спорно. По-зле от това дали можем да бъдем? [/quote]
  Сърбия и Албания не са по-добре от нас.И можем да бъдем и много по-зле,не толкова отдавна при управлението на Жан Виденов го доказа по несъмнен начин.И тогава всички бяхме милионери.И сърбите бяха милионери по едно време.

 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#51:"Modestmouse"]Как да го убедиш британеца, че е добре да остане в ЕС, като вижда, че живота му става все по-труден а преди 30 години е бил по-лесен?[/quote]
  Къде преди 30 години във Великобритания имаше обща миньорска стачка,работнически бунтове,военно положение в Северна Ирландия,терористични актове на ИРА в цяла Великобритания включително и срещу обикновенни граждани,режим на тока,едва ли са живеели по-добре.Но нищо чудно да ив е внушено,както тука внушават колко е било добре при Тошо

 88. 88 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тюфлекчия":

  Смей се, на голия си г*з се смееш ти.

  Нетно частен сектор, средна заплата: 1,500 евро (в Белгия, в Германия е по-малко. За Испания ще ти обясни приятелката ти джихадо-комунистка, като почне с понятието mileurista).

  Минимален нетен доход в институциите (с добавки, освободени от данъци): 3,000 евро.

  Жалко, наистина те мислех за по-начетен

  Други аргументи имаш ли?

 89. 89 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#84:"mirilai"]майка ти ми разказа после[/quote]

  Това ли можа да измислиш? Анималито!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 90. 90 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#11] от "Димка Гочева":


  [quote#11:"Димка Гочева"]Но ако някои не знаят какви са били най-важните дебати
  там не преди двеста, а преди две години,
  защо пишат колонки?
  Аха, щом е "Дневник", значи може. [/quote]
  ++++++++++++++
  """... Нивото на "Дневник" е за окайване. ..."""
  Такава е съдбата на всяка неутрално информационна медия
  превърнала се в строго профилирана по интереси !
  А беше най-добрата ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 91. 91 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#72] от "mirilai":


  До коментар [#86] от "slonsco":

  България 80-те години на 26 място по стандарт на живот. 2015 година на деветдесет и някое място.
  Най-беден район в Европа-Северозападналия. Следващ в Румъния и на трето място-Североизточния на България. Някъде там и Централен северен район.
  Тотално променен етнически състав. Обезлюдяване на села и градове. Бягство на над 2 милиона БЪЛГАРИ от България. Създаване на град -чудовище София и на още 2-3 центъра, а всичко останало леш. Тотално съсипано здравеопазване и образование. Отчайваща престъпност навсякъде и на всички нива. Отчайващо беззаконие и липса на правов ред. Липса на армия. Съсипана промишленост и износ на национален капитал. Тотално обедняване на българите, освен на едни под процент! И още много.
  А Вие ми твърдите, че сме цъфнали и вързали! Вие може, ама другите едва ли!

 92. 92 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тюфлекчия":

  Хайде да добавиш 16% expatriation allowance, 240 евро на месец household allowance, 1200 евро годишно travel cost reimbursement, детски от 350 евро на месец, пениониране с 1300 евро на месец, след 10 години стаж (!), на 58 години (!).
  Към 10,000 евро при постъпване installation allowance...

  Хей, да не си някой неуспял кандидат?

 93. 93 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#83] от "slonsco":

  Сиренето "фета", например, а и другите търговски наименования - макар това да изглежда дребен проблем, но до голяма степен е нормативен терор, зле обмислен и довел до печални резултати. Въглеродните емисии са върха на идиотщината. Свръхкапитализацията на банките души кредитирането и растежа. И т.н. Само слепите не виждат лавината от идиотски регулации, решения и директиви, които се плодят с огромна скорост в Брюксел.

  Върни се при букмейкърите - те винаги познават, нали лешперче!

 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#92] от "klecho":

  Нещо пропускаш всички удръжки, като например 10% за пенсия и отделно income tax, ама нормално. Също така забравяш, че в частния сектор не работят само продавачи в супермаркети, та да ги сравняваш бюрократите с тях. И не, не съм неуспял кандидат, ама оставам с впечатлението че ти си успял такъв, който се опитва да убеди останалите колко е яко да си на европейската хранилка. 200-300 000 евро годишен таван е смешно за частния сектор в Западна Европа - аз имам шеф на 40 години който взима над милион, а реално е далеч от върха в компанията, даже доста далеч.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#94] от "Тюфлекчия":

  Не се оправдавай като ученичка, аз съм посочил конкретна сума: 3,000 евро чисти на месец, и стоя зад нея.

 96. 96 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#88:"klecho"]Смей се, на голия си г*з се смееш ти.[/quote]


  Ами не братле - смея се на забавните ти разбирания за високо заплащане. Типично де, както споменах по-горе, познавам доста БГ-чиновничета и за тях работата на 7-8 ниво в европейските институции е върхът на сладоледа и от това по-нагоре няма (щото те за 16-то ниво не могат и да мечтаят). Гледал съм ги по баровете в Брюксел как се големеят пред хора, дето спят в хотели където нощувката е повече от целия му месечен allowance на един такъв...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 97. 97 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#91:"otrowa"]България 80-те години на 26 място по стандарт на живот. 2015 година на деветдесет и някое място[/quote]

  Дори да приемем тази статискита от 80-те без скептицизъм, да ви напомня че тогава България беше член на Варшавския Договор и васал на СССР. Това е почти 100% противположно на "самостоятелно съществуване"--отвъд това е вече да сме част на османската империя.
  Т.е. вашия пример не показва колко готино е да сме извън ЕС, а колко готино е да сме в алтернатива на ЕС. Която би била...?
  Би била?
  Евроазиасткия съюз на Путин. Тюрския на Ердоган? Или собствен ще си направим с Македония и Румъния?

 98. 98 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  [quote#95:"klecho"]Не се оправдавай като ученичка, аз съм посочил конкретна сума: 3,000 евро чисти на месец, и стоя зад нея.[/quote]

  Да де, това е смешното. А ако мислиш, че ти се оправдавам, значи че чиновническият манталитет е хванал много здрави корени при теб и вече трудно ще бъде изкоренен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 99. 99 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#96] от "Тюфлекчия":

  Интересно (ако не лъжеш де) тия милионери чив го дирят из еврократките барове.
  Нощувката в Брюксел е сравнително евтина, 100 евро на вечер те оправят.
  Не ти знам дереджето, и не ме интересува, може да се окажеш поредният форумент милионер.
  Аз фалшиви идоли нямам, особено материални такива. За мен 1 милион е достатъчен.

 100. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#99] от "klecho":

  Аз не съм говорил да съм милионер - себе си не обсъждам именно защото форумните милионери са ми смешни. Говорим дали в европейските институции се взимат добри пари и кой се натиска да работи там. И твоите коментари и цитирани суми само потвърждават моята теза - че там ходят хорица, които няма как да се класират на хубава работа в частния сектор. Щото 3000 евро в частния сектор НЕ СА хубава работа в Западна Европа. А таванът в институциите е просто смешен - 200-300К годишно взима оперативен мениджър с 200-300 подчинени максимум, в една сравнително успешна голяма компания. Естествено има надолу и нагоре, не може да се обобщава така наедро целият частен бизнес, но фактът е, че който иска да се развива ходи там, а не кибичи на заплатка в ЕС. Колкото и да се мислят за "успели" заплатаджиите там. Това искам да кажа, не да обсъждам аз колко пари печеля. Конкретният случай който разказах е за мой приятел с бизнес в България, който си позволява не да се "оправя", а да спи в луксозни хотели където и да отиде и с който бяхме в Брюксел на сватба на наши познати. Та разни от другите гости по време та ергенското парти ни обясняваха колко са напред с материала и ни гледаха снизходително. Е като разбраха къде ще спи три ди моят човек и като видяха какви кредитни карти вади се кротнаха малко. В смисъл - не е като да се хвалиш пред баба си...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK