Четирите конника на Брекзит

Четирите конника на Брекзит

© ReutersЧетири фактора доведоха до Брекзит - невежество, гняв, нехайство и... Дейвид Камерън.


В петък сутринта той подаде оставка в реч, пълна с внимателно подбрани клишета и забележителен отказ да поеме каквато и да било отговорност за глобалното сътресение, отприщено от късогледия му политически опортюнизъм. Опита се да бъде трогателен, не успя. Събралите се пред Даунинг Стрийт номер 10, не го аплодираха нито веднъж.


Същият човек, който бе бодро преизбран за втори мандат преди само година, осъмна презрян и от двата лагера на референдума, поискал оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Няма човек на Острова, който да не помни, че именно Камерън бе архитект на мейнстрийм евроскептицизма и като такъв бе напълно нелеп в ролята си на знаменосец на статуквото през последните месеци.
Стивън Джоунс, 53, адвокат от Лондон, гласувал за Брекзит, отбелязва печално, докато слуша речта на Камерън пред телевизора: "Жал ми е за него. Но той винаги е бил хазартен тип и не веднъж е е изпускал своя хрумка да стигне до крайност. Прекалено много си повярва след шотландския референдум. До еврореферендум не биваше да се стига изобщо. Ако зададеш на един народ въпрос какво цени повече – националната си идентичност или някакъв недообяснен квазифедерализъм, какво друго очакваш?".


Съдбата на комарджията


Нито един регион на Англия (една от четирите съставни части на Обединеното кралство заедно с Шотландия,Уелс и Северна Ирландия) извън Лондон не гласува за оставането на Великобритания в ЕС. Страхът и омразата към имигрантите бяха повсеместни сред голяма част от уязвимото местно население, както писа редакторът на Politico Бен Джуда в личен пост в социалните мрежи, описващ обиколката на страната, която бе предприел, за да събере мнения за референдума.


За съжаление, Обединеното кралство не разполагаше с политически лидери, които с поне минимална доза морална автентичност да поставят ксенофобските настроения под необходимото съмнение. Лагерът на Броставането бе изцяло обременен от политическите си застъпници - Дейвид Камерън просто нямаше как да не е токсичен за Remain, при положение, че е собственолично отговорен за фабрикуването на мощната фантазия за "европейски диктат".


Негова бе заслугата за отвързването на ксенофобските демони през 2010 г., когато за пръв път решително се откъсна от реалността, обещавайки абсурдно неизпълнимо намаление на нетната имиграция. Смъртоносният залп по собствената си кариера обаче Камерън изстреля през 2013 г., раздухвайки безпочвен ужас от българо-румънската "инвазия" и циментирайки идеята, че всички екзистенциални проблеми на британците ще се стопят в небитието, ако само Европейският съюз спре да им дава тон в живота.


Нахакано обещавайки да принуди ЕС към очевидно неприемливи отстъпки, той успя да раздразни и континенталните си партньори и в края на миналата година се озова в уникално нелепата ситуация да изглежда неуспешен и от двете страни на Ламанша – еднакво неспособен да озапти и реакционерското крило в собствената си партия, и еврократите.


Легитимирайки хипернационалистите на Найджъл Фараж в пагубен опит да приласкае обратно поддръжниците му, Дейвид Камерън превърна този обречен референдум в изискуема реалност от едно фрустрирано и обзето от морална паника общество, което отчаяно се нуждаеше от отговори - кой е отговорен за стагнацията извън Лондон? Камерън предпочете да избяга от тази отговорност и да хвърли вината отвъд Ламанша. Сега създаденото от него чудовище, олицетворено от нетърпяща възражение и отявлено ксенофобска тълпа, се обърна и го разкъса.


Европа на голямото "но"


"Знаеш ли, аз съм проевропейски настроен. Но беше очевидно, че връзката ни с Евросъюза не работи при сегашното състояние на нещата. Няма как да продължим да се насилваме.", продължава да размишлява на глас Стивън. Твърдението "Аз съм проевропейски настроен", последвано от настоятелно "но...", ми бе повторено многократно по време на дискусиите около референдума от британски граждани на много места в Кралството. Хората изтъкваха разнообразни причини, повечето от тях основани на заблуда, специфична за техния жизнен опит и чувствителност по въпроси, които са всъщност от национално, а не международно естество.


Този референдум от самото начало бе инструмент за вътрешна саморазправа между консерваторите. Войната бе толкова безскрупулна, че скоро се стигна до ядрената опция - разпалването на антиимиграционни страсти сред онези части от населението, които се чувстваха изиграни от системата, но не знаеха какво да направят по въпроса.


Брекзит не бе просто решението на възрастни/бедни/необразовани хора. Сред познатите ми имаше много гласували против оставането в ЕС, притежаващи висше образование, кариера в свободните професии, космополитни и често прогресивни възгледи и близки приятели/интимни партньори от Континента.


Магията на оттеглянето от Европа функционира на няколко нива и пленява островното въображение по разнообразни начини. За едни тя сработи с носталгия, за други с мираж за местни работни места, за трети с химерата за "възвръщане" на суверенитет, за трети с идеята да бъдат политически значими за първи път от десетилетия. Всеки от гласувалите #Leave се бе вкопчил в малък, скроен по своя мярка наратив.


Кампанията Remain сякаш не модифицира посланията си класово и регионално, залагайки на генерализиран подход и абстрактни ценности, с които може би много потенциални привърженици не се идентифицираха достатъчно силно. Пагубното нехайство към политическите процеси пък дойде от страна на 25-35 годишните, бегло космополитно настроени гласоподаватели извън Лондон, които представляват част от глезеното консуматорско поколение на Острова. Те традиционно не гласуват и оставят каруцата да се търкаля сама, защото досега не са забелязали нещо в техния уреден живот да се променя драстично от избори.


Матю Бонд, 27-годишен рентиер от Уилтшайър, се усмихва с обезоръжаваща невинност и вдига рамене: " През цялото ми образование нито един учител не спомена Европейския съюз нито веднъж. Прекалено голямо усилие ми се стори да си съставя мнение и да се регистрирам да гласувам."


Българите остават


Според резултатите от неофициално допитване, което проведох с 200 представители на българската диаспора в Обединеното кралство, близо 78 % нямат никакво намерение да мърдат от мястото си, заявявайки, че ще се борят да съхранят живота, който са изградили във Великобритания. От планиращите да напуснат страната, по-малко от 1/3 обмислят завръщане в България.


Решимостта за оставане, въпреки влошения обществен климат и тежките предразсъдъци срещу източноевропейците на Острова, е лесно обяснима. Преобладаващото мислене, мотивиращо излизането на сънародници зад граница, изключва връщането назад.


Според данните, събрани от Габриела Петкова, студент в Русенския университет, при подробно изследване на демографската ситуация и нагласите на 577 българи във Великобритания, несъгласието с политическата действителност, корупцията и невъзможно ниското заплащане на труда са водещите, устойчиви фактори в решението за емиграция. Над ¾ от тези съграждани, запитани дали смятат някога да се завърнат, отговарят "по-скоро не", като почти половината от тях поставят твърдо условие за промяна на политическата ситуация като минимум, преди да преосмислят решението си.


В условията на окопана българска стабилност, изглежда повече от вероятно, че нашата диаспора на Острова ще пребъде, независимо от новите предизвикателства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Да,в момента ЕС е по скро разпределител на финансови ресурси,няма никакви политики.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Гледах и слушах речта на Камерън и според мен има голяма вероятност именно той да е в основата на излизането от ЕС, т.е. да е искал този резултат. Беше спокоен и арогантен и много премерен. Така или иначе той го направи. После речта на Борис Джонсън- той беше в шок и импровизираше и говореше пълни глупости- да са спокойни всички. Най- тъпото е, че тия три месеца Камерън няма да свърши нищо особено- защото е без поддръжка.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ни напред, ни назад. Дейвид постави Англия в твърде неудобна разкрачена поза. Срам и позор за английската дипломация.

 4. 4 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 467 Неутрално

  чисто и просто референдурам беше блъф от страна на Камерън да принуди ЕС да подпише отстъпките, които искаше. И блъфа успя. Аз много се радвам че тия пуяци се махат от ЕС.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 5. 5 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Дейвид Камерън превърна този обречен референдум в изискуема реалност от едно фрустрирано и обзето от морална паника общество"

  Малейй, Гугъл транслаторът много е нахитрял.

  Или авторката се е преквалифицирала от критик на "съвременно изкуство" в политически наблюдател.

  И както винаги - пестим от редактори. Не е възможно втори човек да прочете това и да не одрайфа клавиатурата.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 6. 6 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Весело

  Ако зададеш на един народ въпрос какво цени повече – националната си идентичност или някакъв недообяснен квазифедерализъм, какво друго очакваш?"

  Ето я новата опорка )))) Никакви референдуми. Народите ценят повече националната си индетичност...... ужас.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3241 Весело

  Това е катарзиса необходим на ЕС да преосмисли принципите на обединението си.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Брекзит не бе просто решението на възрастни/бедни/необразовани хора. Сред познатите ми имаше много гласували против оставането в ЕС, притежаващи висше образование, кариера в свободните професии, космополитни и често прогресивни възгледи и близки приятели/интимни партньори от Континента."

  До тук с мантрите, че гласувалите за Брексит са основно бедни и необразовани.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Ако зададеш на един народ въпрос какво цени повече – националната си идентичност или някакъв недообяснен квазифедерализъм, какво друго очакваш?"..." Ето- разберете го- ТОВА е същността на проблема и за ю.к., и за България, и за всяка друга държава- член на ЕС! НИКОЙ ЕВРОПЕЕЦ НЕ ЖЕЛАЕ СМЪРТТА НА СОБСТВЕНАТА СИ НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА, ЗА ДА СЕ РОДИ СЕЩ! Жива бях, за да прочета мнението на британски колега по въпроса и да установя, че колкото и да сме различни във всичко друго, има ЕДНО НЕЩО , в което си приличаме- любовта ни към собствените ни държави! Еврозелките НЕ МОГАТ ДА ПРЕНЕБРЕГНАТ ТОВА И НЕ МОГАТ ДА НИ НАСИЛЯТ ДА СИ ПРОМЕНИМ МНЕНИЕТО! НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ И СДЕЛКИ и пазари- нека ЕК/ ЕС / ЕП да го разбере най- накрая!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  А референдумът ще се отрази зле на Великобритания. На практика държавата е разломена на две. И то разломът е на политическа и психологическа вълна. Дълбок, разкъсващ по линията на противоречието…

  Което подкопава ДЪРЖАВАТА…

  И противопоставя гражданите…

  [email protected]
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако ЕС продължи да иска смъртта на националните суверенни европейски държави, за да се роди сещ и оказва всякакъв неимоверен натиск над политическите държавни управления в държавите- членове, предвиждам даже граждански войни в тези държави! Никой народ НЯМА ДОБРОВОЛНО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДЪРЖАВАТА СИ В ИМЕТО НА ИКОНОМИКАТА И ПАЗАРИТЕ! Толкова ЛУД народ в Европа НЯМА! ЕС да не бърничка в най- съкровеното за всеки европеец- любовта му към Родината и държавата му, иначе не просто ще се разпадне, а ще има граждански войни в него!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Нито един регион на Англия (една от четирите съставни части на Обединеното кралство заедно с Шотландия,Уелс и Северна Ирландия) извън Лондон не гласува за оставането на Великобритания в ЕС[/quote]

  Ливерпул и Манчестър гласуваха за оставане в ЕУ

  http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results/images?q=tbn:ANd9GcTdJ2wte9cGKDY2Wfj2H0u2h9FdNeBQeyGXIswL3nciVgAXHWl9

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#2:"grayeagle"]слушах речта на Камерън и според мен има голяма вероятност именно той да е в основата на излизането от ЕС, т.е. да е искал този резултат.[/quote]

  Не смятам. Мисля, че е бил толкова убеден, че хората ще гласуват против излизането, затова и предложи и проведе референдума. Ако знаеше предварително какъв ще е резултата, за нищо на света нямаше да позволи този референдум да се състои. И спокойната му реакция се дължи на шок, според мен, още е в състояние, да не може да приеме резултата и да не знае как реално да реагира.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Точно това е
  "късогледия му политически опортюнизъм"

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Обяснението на Камерън за собствените му провали беше елементарно - европейците.
  Очевидно като него са мислили и много от сънародниците му.

 16. 16 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#2:"grayeagle"]Гледах и слушах речта на Камерън и според мен има голяма вероятност именно той да е в основата на излизането от ЕС, [/quote]
  Не случайно Камерън беше Обект на компроматната война на задокеанската върхушка, кръгът Рокфелер. Камерън даде право да избор на британците , дали да бъдат смачкани и обезличени от Очакваните планирани и непрестанни смъртоносни инжекции от пълчища мигранти, които имат за цел да обезличат континента.
  Камерън не пожела да е послушко, като танте Меркел и да подложи народа си на арабизация и африканска генна модификация. Точно заради това имаше мащабна акция от еврейските "независими медии по негов адрес, както е и с Орбан.
  Просто плана на американската върхушка , самозабравили се евреи, мечтаещи за божественост и контрол над нас гоите, среща известни пречки. Тук таме се пръква по някой родолюбив политик, който им създава проблеми.

 17. 17 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":
  [quote#5:"Ebeneezer Goode"] Малейй, Гугъл транслаторът много е нахитрял. [/quote]

  Е сега и забележки, не виждате ли, че това е "авторска" статия...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 18. 18 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Аз пък съм много доволен от брекзита.
  По добре щеше да е Грекзит, че оня лапат, а британците поне нещо дават, ама ... и от това сме доволни.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  "В петък сутринта той подаде оставка в реч, пълна с внимателно подбрани клишета и забележителен отказ да поеме каквато и да било отговорност за глобалното сътресение, отприщено от късогледия му политически опортюнизъм."

  Камерън въобще не е на нивото на Тачър /например/, успя да забърка невъобразима каша

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#9] от "Логика":

  Любовта към твоята държава, включва ли любов и подчинение на Доган, Пеевски и останалите, защото те ръководят държавата. Пеевски ще те нахрани ли утре, както би те нахранил един германски работодател. Няма. Така че, айде по- полека. Патриотизма е последното убежище на подлеца и тъпака.

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Отличен материал. Британците излязоха едни големи рибоци, които налапаха кукичката при първия опит. Парадоксално е, че самите британци не знаят за какво точно са гласували, а за преосмисляне на тежките последствия и дума не може да става. Съгласен съм с авторката, че Камерън е основният виновник за ситуацията. Той редовно променяше стратегията, защото си мислеше, че контролира положението. Изведнъж осъзна, че вече е изгубил контрол и голямото пързаляне по надолнището. Бих го сравнил с Невил Чембърлейн, който продаде Судетската област на Хитлер и се завърна в Англия, размахвайки един хвърчащ договор с думите "Донесох ви мир". И съвсем скоро след това договорът му остана празен лист. Камерън вече може с чест да се нареди редом до Чембърлейн в редицата на жалките британски премиери.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#11:"Логика"] Толкова ЛУД народ в Европа НЯМА! [/quote]
  Еми то толкоз луд народ може и да няма, ама има политици като Меркел, които са се заклевали във вярност Първо към САЩ, а след това към Германия и които ще натискат с полицейщина собствените си народи които се опитват да се съпротивляват на Плана на задокеанските господари от кръгът Рокфелер и неговото прес аташе Сорос. Такива продажници са внедрени във всяка европейска държава(нашите ги знаем), които ще са послуни съучастници в унищожаването на народността на съотечествениците си. Британците просто изкараха някакъв късмет с Камерън, който ще им даде някакъв шанс да изберат дали да са Обект на това което са планирали едни Богопомазани, за всички в Европа. А това дали британците ще имат някакви там загуби в икономиката е толкоз маловажно на фона на това да си запазят народността, че е напълно логично всеки здравомислещ човек да иска да избере да избяга от обречения ЕС.

 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Страхът и омразата към имигрантите бяха повсеместни сред голяма част от уязвимото местно население
  ..............
  Ми, не е към имигрантите!
  Англичанина не е ксенофоб, както се твърди в статията.
  Той е ийстюръпфоб, не иска източноевропейци в държавата си.
  Срещу имигранти от бивши колонии няма нищо против, това са си негови копе...ца и си ги котка.
  Навяват му мокри спомени за величието на Империята.
  Докато източноевропейците му навяват мисли, че има сериозна конкуренция за работното му място.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"grayeagle"]Любовта към твоята държава, включва ли любов и подчинение на Доган, Пеевски и останалите, защото те ръководят държавата. [/quote] Тези може да бъдат: сменени; физически унищожени; дискредитирани; свалени от власт, но ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА И СЛЕД ТЯХ! Вие искате да изгорите юргана, да унищожите 1-2 бълхи! Вие сте страхливец- като нямате сила, смелост и знания как да смените управляващите и какъв конституционен модел на държавно управление да поискате за България, искате унищожаването на държавата България. Само, че- в България има И ДРУГИ хора, които не сме страхливци като Вас!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Жана Д'Арк, напира в кръвоносната ти система ли или отново проблеми в уикенда?
  Светът е друг, мойто, и никакви граждански и междуевропейски държавни статути са невъзможни, не само защото са не приемливи.
  Препоръчвам обливания със хладни душове, през 2-3 часа!

 26. 26 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Върху някой трябва да се излее натрупания гняв.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#20:"grayeagle"]Любовта към твоята държава, включва ли любов и подчинение на Доган, Пеевски и останалите, защото те ръководят държавата. [/quote]
  ами тези цитирани и не цитирани от теб са уважавани членове на алде , енп , пес ... и имащи евродепутати . дпс е регистрирано след директен и брутален натиск от две посолства . защо не ги изключат ? псевдо европееца е по лош ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Финансовите лобита, водени от свои си цели, насъскаха медиите на Острова да изманипулират бедните, малограмотни и безработни англичани да гласуват за Брекзит, като ги подведоха, че това ще промени живота им към по-добро. Е, отрезвяването ще дойде скоро. Проблемите на британците, гласували за Брекзит не идват от имигрантите, а от собственото им нежелание да работят работата, която чужденците работят.

 30. 30 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Не сте разбрали нищо за света в който живеете. Те могат и без ЕС! Безпринципното обезличаване и диктата, налагането на безконтролно свръхрегулиране на най-дребните аспекти на бизнеса и ежедневието, смачкването на истинския дух на иновация, развитие, нищоправенето и празните приказки в най-добрите традиции на Съветския съюз отвратиха милиони във всички държави (17 млн. от ОК със сигурност)!
  Не референдума, не Камерън, не хората в Англия и Уелс - игнорирането на проблемите, несъобразяването със различните мнения - това означава край на демокрацията, край на принципите заради които съществува ЕС - това е виновника!

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#27] от "Логика":

  МОДЕЛЪТ "ЕЮ" е необходим, дори и да е подобие на САЩ, защото реалите в Света са съвсем други днес.

  От раздробеност, национална и над имат интерес:
  САЩ
  Китай
  Русия
  както и други възможни икономически обединения.

 32. 32 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Весело

  До коментар [#22] от "Калата":

  Още един с "еврейски заговор" в главата ))

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#30:"Antonio Candreva"] Безпринципното обезличаване и диктата, налагането на безконтролно свръхрегулиране на най-дребните аспекти на бизнеса и ежедневието, смачкването на истинския дух на иновация, развитие, нищоправенето и празните приказки в най-добрите традиции на Съветския съюз отвратиха милиони във всички държави (17 млн. от ОК със сигурност)! [/quote] Съгласна съм 100% с това мнение!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ НАМЕРЕН ЮРИДИЧЕСКИ НАЧИН ДА БЪДЕ СВИКАН НОВ РЕФЕРЕНДУМ, КОЙТО ЩЕ ВЗЕМЕ ПРАВИЛНОТО СПОРЕД ГЛОБАЛИСТИТЕ РЕШЕНИЕ. Иначе Елизабет Втора ще види края на това, за което се бореше Елизабет Първа - разпада на обединеното кралство и загубата на Северна Ирландия и Шотландия. Империята е градена векове и тези, които я управляват РЕАЛНО няма да позволят да се случи разпадането й...Неменуемият нов РЕФЕРЕНДУМ ще реши ВСИЧКИ въпроси за много дълго време...Сигурен съм в това защото проведният референдум е начин, средство, британският поданик на кралицата да бъде смазан, точно както бяха смазани и обезличени другият непекорен народ - гърците. След това идва ред и на унгарците и поляците....Битката е между глобалистите от една страна, които поръчват на съответните частни банки да генерират съответните електронни импулси и печатането на хартийки, които наричат долари, лири и евра. Тези електронни импулси и хартийки са новите окови на робите... Твърди се, че Брекситът бил пречинил загуба на милиарди на фондовите пазари... Какво е изгубено всъщност - електронни импулси, напечатана от печатните преси хартия?... Тези, които управляват - глобалистите имат и от двете по много и могат да си поръчат колкото искат - ток, компютри, бои и хартия имат за целта в изобилие. ИДЕЯТА БЕШЕ БРИТАНЦИТЕ, КОИТО ИМАТ ВСЕ ОЩЕ ВОЛЯТА ДА ЗИЩАТАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА ДА БЪДАТ СМАЗАНИ ЗА ПРИМЕР НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАРОДИ В ЕВРОПА. Въпросът е колко време ще мине преди да бъде свикан новият референдуми и колко дълго ще бъдат наказвани англичаните дръзнали да се противопоставят на космополитите...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#0:"Мария Спирова"]Брекзит не бе просто решението на възрастни/бедни/необразовани хора. Сред познатите ми имаше много гласували против оставането в ЕС, притежаващи висше образование, кариера в свободните професии, космополитни и често прогресивни възгледи и близки приятели/интимни партньори от Континента.[/quote]

  Г-жо Спирова, не ви ли е срам. Тъкмо новата опорна точка за обърналите референдума "тъпи, необразовани и бедни ксенофоби" биде спусната и вие по такъв груб начин да вземете да заявите, че ЗА излизането са гласували и "умни, преуспели и свободомислещи".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Петият конник е изгубеното доверие в управлението на ЕС.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  Британският референдум беше като нашия атомен референдум- Сложна материя, ЗА която основно гласуваха невежи хора в напреднала възраст и провинциален манталитет, които дори не знаеха точно за какво гласуват. Е, поне нашият опит ни струваше осколо 20 млн, докато британският ще излезе доста по-скъпо.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#34] от "Rossen Roussanov":

  За какво покорство или не покорство бръщолевите и за какво смазване и ликвидация, когато пред човечеството стоят много по-важни интереси от колкото каквито и да било лични, колективни и националистически интереси, явяващи се спирачка в развитието.
  Стига храчки срещу банки и еврейско лобиране, щото само с галене по главата на послушните също нищо не адекватно.
  Островитяните, както и маляките, не могат да бъдат пример за подражание на никого!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "convince":
  Кой е пример за Вас тогава - дайте примери иначе просто словоблудствате.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#12] от "toffeetwr":

  Не съм сигурна, че Манчестър е много представителен, като се вземе предвид етническият произход на жителите му. Не ми се превежда цялото, но при етническо разнообразие средно за Англия и Уелс от 3,6, най-етнически многообразният квартал в Манчестър (Мос Сайд) е със стойност 40: бели британци 26%, африканци 17%, хора от Карибския басейн 10%, пакистанци 7%, други чернокожи 7%, други бели 5% и т.н.

  The most diverse ward in Manchester
  is Moss Side with a standardised value (0 to 100) of 40.
  The average for England and Wales is 3.6, with the most
  diverse wards in parts of inner London where the value is
  as high as 50. Figure 3 shows that no one ethnic group
  accounts for more than a third of the population in Moss
  Side and Cheetham wards. In Moss Side, the White British
  group is the largest (26%), followed by African (17%),
  Caribbean (10%), Pakistani (7%), Other Black (7%) and
  Other White (5%). Eight of the 10 most diverse wards in
  Greater Manchester are in Manchester: Moss Side, Ardwick,
  Cheetham, Rusholme, Longsight, Whalley Range, Hulme
  and Crumpsall. Clifford ward, Trafford and Central Rochdale
  ward, Rochdale are the only wards outside Manchester
  that are among the ten most diverse wards in Greater
  Manchester.
  http://www.ethnicity.ac.uk/medialibrary/briefings/localdynamicsofdiversity/ethnic-mixing-in-manchester.pdf

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 46. 46 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#41] от "Логика":

  Живееш с истерични фантазми, връзката ти с реалния живот е изгубена и преценките ти за хората са през призмата на съзнание забулено в мъгла и саморазрушителен инстинкт...мислиш в крайности ..гневът ти е привидно насочен навън но показва дълбока омраза към самата себе си..
  ..НЕ СИ ЗДРАВА...Трябва ти помощ отвреме...

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rossen Roussanov":

  ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, изграден от елита на планетата, на благодатна територия, произвеждащ най-доброто в конкуренция със САЩ, Китай, Русия и други азиатски обединения.
  Тук живее златния резерв от популации, към които всички се стремят и желаят да се приобщят.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Казано накратко- една група цинични простаци- космополити, нон стоп реве за създаването на сещ, защото така си решава собствените проблеми- вместо да се подчинява на законодателствата на две отделни държави, чиито граждани са, просто се подчиняват на законите на 1 супер държава и проблемите им изчезват с магическа пръчка. Само , че - тези егоцентрици не са предвидили, че има И ДРУГА гледна точка, има И ДРУГ интерес- този на гражданите само с 1 гражданство, които са останали ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ да живеят и работят в собствените си държави и те са МНОЗИНСТВО ВЪВ ВСЯКА ЕС ДЪРЖАВА.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#39:"marsena"]Британският референдум беше като нашия атомен референдум[/quote]
  и още една прилика-

  нашият атомен референдум имаше за цел Съсела да преброи и активира червения електорат за нови изборни победи и власт,

  а обещанието за британския - да даде проценти на Камерън за нов мандат и власт.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#44] от "Логика":

  Стига глупости, нивото Ви отдавна превалира в хистеричност!

  ХИСТЕРУС = на жадуваща матка, от там и популярното истерия!
  Достатъчно търпение имахме всички тук!

 54. 54 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Каквото и да се говори за "öбщо европейско пространство" е факт че за българите и останалите "нови" европейци след Брекзита, ще има някакъв разрешителен режим, ако искат да останат или работят във Великобритания - може да са визи, разрешения, лицензи и т.н. И като знаем как ги "раздават" британците, особено на източноевропейци, по добре да си стягат багажа нашите.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Референдумът НЕ може да е причината за разпад.
  Шотландия иска да излизат Обединеното Краство отдавна

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Много страни от ЕС не харесват сегашния вариант на Съюза.
  Поляците вчела поискаха нов Договор

 58. 58 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#12:"toffeetwr"]Ливерпул и Манчестър гласуваха за оставане в ЕУ [/quote]
  Може би понеже е промишлен район и затова хората са наясно колко могат да загубят от едно напускане на ЕС

 59. 59 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Разстроено

  До коментар [#56] от "Логика":

  Това е щото и икономедия е бръкнала с лъжицата в меда на грантовете и не иска да наложи читави правила във форума. Без НПО-шки с по 10 акаунта и да ги трие като "затролят" с по 20 коментара под всяка статия. Простичко и бързо може да се превърне форума в място за сподяляне на мнения , а не като сега НПО-шкия тролетариат да бълва с извинения "лайна" по 24 часа.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 60. 60 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#41:"Логика"]Заради това, че сте взели ЛИЧНО решение да не живеете в родината си, искате да се разрушат родините и държавите на всички, [/quote]
  Много ми хареса това изказване. Мен също ужасно много ме е дразнила наглостта на напусналите България , особено ония които вече са се клели във вярност на друга държава както ги карат в САЩ, да пожертват старата си Родина само заради личните им интереси, при това временни. Голяма част от тия хора възприемат България, като трамплин за по-нататъшния им щастлив живот, а нас които искаме да останем тук и да се борим децата ни да имат право да казват коя е Родината им, кучета ни яли. Точно заради такива ме дразни че България изобщо дава възможност на такива които са я зарязали като стара чанта, да гласуват отнякъде си и да си търсят Правата у Удобствата за които трябва да плащаме ние тук , изоставените глупци.
  Да не се подсещаме че ние със осигуровките си храним и техните изоставени родители, а тея да ни се дуят отдалече как се били уредили.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#60] от "Калата": Има граница на търпимост у всеки човек. Когато тя бъде премината, е редно да му се покаже съпротива и отпор, иначе противникът може да счете нормалното и културно поведение за слабост. Принципът е прост- правата на един гражданин свършват там, където започват правата на другите граждани. Само, че - едно субобщество не иска да приеме този елементарен правен принцип в поведението си, защото си е въобразило, че е по- интелигентно от останалите граждани и иска такива промени в законите, които да устройват само него, а другите- кучета ги яли. Така не може, не е редно и не е правилно, защото мнозинството други граждани са именно 99.99% от данъкоплатците на една държава и са мнозинство в нея.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на gll11306245
  gll11306245
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тесногръдо разглеждане на въпроса. Защо му е бил нужен референдум на Камерън? Ами защото ВБ има национална стратегия за следващите 50-100 години и е много възможно това излизане от ЕС да е било планирано преди 15-20 и дори 30 години, а не като в България, най-дългосрочните планове да са ни как утре да окрадем еврофондовете. Дългосрочния ефект от този референдум ще го разберем след 10-15 години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#61] от "Логика":

  След като сте възможни и искате да се боирите с незнам си кой ще се борите, ще се преборите и с кучетата дето ви ядат, ако не можете търсете вината в себе си, иначе ще бъдете изядени без остатъци.
  Намалете форумните изяви и се отдайте на борба!

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#60] от "Калата":

  Може и да помислите върху това, защо хората заминават от България...! Какво значи "личен интерес" и, защо според вас, хората не трябва да търсят по-доброто за себе си или за децата си?
  Моите родители са живели, почти целия си съзнателен живот, без никакъв избор, без възможност да отидат някъде по света, ей така на разходка, екскурзия или почивка!!! Защо, в името на какво?! За да слугуват на една банда червени идиоти, предвождани от някакъв правешки цървул, които бяха решили, че всички останали са им длъжни, за нещо?!!
  Нашите родители са си изработили пенсиите! Пита се, къде са парите?!! Заради това хората заминават, за да не бъде ограбван труда им!
  Отворете си малко очите и недейте да обвинявате хората, за избора им...!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#6] от "bad_owl":

  Напротив, ще има и нека да е така. С условие 75/75!! Поне 75% резултат за да се приемат условията му при поне 75% активност. Иначе, наистина ситуацията в ВБ е глупава - 52/48 не е решение на нищо!!

 66. 66 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#65] от "charlesdegaulle":

  За едното 75 съм съгласен, за другото не. Няма нищо глупаво в 52/48 - има дилема и трябва да се вземе решение. Мнозинството трябва да бъде зачетено.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 67. 67 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#64:"tww09306483"]Отворете си малко очите и недейте да обвинявате хората, за избора им...![/quote]
  Не ги обвинявам че са направили избора си, а ги определям като Нагли. Да правят там какъвто си избор искат, да отиват където си пожелаят да живеят, но след като нямат Никакъв принос за Предишната си Изоставена Родина, да не ми подскачат с претенциите си.
  Нагла е претнцията им да искат да им бъдат осигурявани навсякъде и на удобно секции за гласуване за което няма да платят те, а АЗ .
  Нагла е и претенцията им изобщо те да могат да определят как ще се управлява Изоставената им Родина, при положение, че не те ще понесат последствията от евентуален грешен избор, а АЗ.
  Нагло е и точно такива да повдигат въпроса за пенсиите, както го правиш сега ти, при положение, че те плащат осигуряването си в друга държава, като се застраховат че парите им нямало да бъдат откраднати в България, е да но ме оставят пак АЗ да плащам пенсиите на Изоставените им родители. Дори пак Нагло твърдят, че с подаянията изпратени оттам (ама не на мен) към родителите им, едва ли не крепели цялата икономика на българската държава.
  Ами нещо много в тежест ми идват.

  [quote#64:"tww09306483"]Нашите родители са си изработили пенсиите! [/quote]
  Аха , както ти казах твоите , ама и моите родители са си изработили пенсиите. Но парите са окрадени. Само че ти си си се спасил нейде в Англия или нейде на Сигурно, а си ме оставил мен да храня както моите така и твоите родители. А ти по нагъл западен обичай, обичаш да седиш отдалече и да размахваш пръст , упреквайки ни нас Хранещите, че се справяме незадоволително.
  Ето ти по същия маниер ме питаш Нагло "Къде са Парите" все едно аз съм държал ключа от сейфа .
  Що не питате вие емигриралите така настойчиво, "абе след като ги няма парите, а пък ние не плащаме, от чий джоб идват пенсиите на мама и тате "?

 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#67] от "Калата":

  Тиквеник...имигрантите внасят доста парички в Родината за да помагат на родителите си. Копуват къщи и имоти. Допринасят за развитието на България. И некви "патриотарски" шарлатани решават рийшли, че Български граждани живеещи в чужбина не би трябвало да упражняват конституционното си право на глас. Май нещо "патриотченцета" финансирани от Путя много на сериозно се взехте.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 69. 69 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересно какво ли значеше лозунгът : "Съединението прави силата"?

 70. 70 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 562 Весело

  До коментар [#27] от "Логика":

  Лошо! Когато човек почне да замерва с дипломи и претенции за образованост без да е наясно с опонента си, говори за комплекс за малоценност!/ по татко Фройд/ Отделно , ни една диплома не дава интелект!

  Sic transit..
 71. 71 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#45] от "baba_zozolana":

  [quote#45:"baba_zozolana"]Не съм сигурна, че Манчестър е много представителен[/quote]

  Дадох фактолигична грешка от страна на авторката, като погледна картата на ББС, се вижда че дори не са само Ливерпул и Манчестър:

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-36616028

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Любопитно

  [quote#11:"Логика"]Ако ЕС продължи да иска смъртта на националните суверенни европейски държави,[/quote]
  Глупости. ЕС иска да намали властта на местните дерибеи, а не да разформирова държавите. Ако всички по отделно имат еднакви норми в определена сфера, то няма нищо страшно, ако тези норми станат основно изискване за цялата общност. Ако у вас имате мръсна канализация, ако у съседа ви също има мръсна канализация, ако в целия квартал имате мръсна канализация, то няма логика, стротилна фирма на новострояща се сграда във вашия квартал, да се оплаква, ако И е забранено да вдигне кооперация с външни тоалетни на септична яма... Проблема идва именно от там, че подобни "строители"-политици се опитват да настройват мераклиите за жилище, че било патриотично да имат външни тоалетни щото да не били под игото на квартала.
  Ако не вярваш, попитай твоите съседи, дали биха се съгласили, да имаме ЕС борд в правораздавателната система, като валутния борд във финансовата. Пак ще са български кадри, пак ще си работят с българските закони, просто ще имат външен надзор и ограничения за правене на глупости. Ей ти я страшната за местните политици "загуба на суверенитет". Отделно, че по наша гледна точка, се получава изостаналите да се равняват по правилата на водещите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#68:"tsyrvulan"]И некви "патриотарски" шарлатани решават рийшли, че Български граждани живеещи в чужбина не би трябвало да упражняват конституционното си право на глас.[/quote]
  Ама на кой по напред да решавате съдбата ? Ще ви се да решавате съдбата на англичаните, като се позовавате на права там, все едно не е Единствено тяхно право да решат дали изобщо и вас ви искат. Ама в същото време ви се ще да гласувате и в България, в която цент Осигуровка не плащате, кой да управлявал тук, и кой да разпределя паричките събрани от МЕН , а НЕ от вас за да се хранят пенсионерите.
  Нещо не преядохте ли с Права ?

  [quote#68:"tsyrvulan"].имигрантите внасят доста парички в Родината за да помагат на родителите си. Копуват къщи и имоти.[/quote]
  Тия пословични пари които внасят емигрантите не са ХИЧ повече от онези които вкарват руските собственици на имоти, на които май май не се полагат същите Права като вашите. Така че след като ти повдигна въпроса , да ти кажа, че те са по-полезни от вас. Плащат си като попове, без да се бият в гърдите и да искат Права права права.

  [quote#68:"tsyrvulan"] Май нещо "патриотченцета" финансирани от Путя много на сериозно се взехте.[/quote]
  Аха , и патриотите ли ги финансирал бил Путя ? Много богат излезе тоя бе ! Нали нещо фалити , малити ? Който викаш иска нещо полезно за България все Путя го финансирал. Еми хубаво !
  И вземи се съобразявай с термините които използваш към Путин ! Все пак говориш за най-влиятелния човек на планетата.

 74. 74 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нашия Баце казали някоя мъдрост, за искането за втори референдум ?

 75. 75 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ох,пак ли?Не разбрахте ли,че тези дето са гласували в Рефарандума,в Британия /"ЗА" или "ПРОТИВ"/,бяха употребени /от кого ли?/,в пореден "зловещ експеримент"-"САТАНИИНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ" ,...,под "ЗОРКОТО ОКО" на "ЛУЦИФРЕР"....Кой Луцифер, ли? Ами,просто,Граждани,погледнете моля,"картинката" на Банкнотата от "1ДОЛАР" ,т.е. на "Пирамидата",символизираща "Управлението на Света",най-отгоре,чие "Всевиждащо и всепроникващо Око" , в он-лайн режим, наблюдава и контролира Гражданите,Нациите,Държавите...Каква "изненада"в резултата и в този пореден "Референдум" в Британия виждате Вие,след като Аз съм сигурен че ,може би, година преди него,всичко е било многократно проиграно,симулирано и "изпипано" ,до най-малките подробности,на Супер компютър.Въпросът е,когато са "настройвали" "Програмният модел "Референдум"" /"СВЕТОВНА ДЕЛОВА ИГРА"/ за реалността" в Британия,кой трябва да е крайният "Печеливш" в него...Британската Нация,беше употребена,като "опитни мишки" ,както и Господин Камерън също беше употребен ,"по собствена воля",...,нещо като жалък "Доктор Фауст" ,а "Меффистофел" ,стои някъде "високо в хранителната верига" /по: "Д-р Фауст" ,от Гъоте/ : в Мултинационалните Корпорации,Световната Банка,Федералният резерв на САЩ,Военно-промишлените комплекси ,корумпираните олигархически "национално-отговарни" Групировки,в топла връзка са и със Световната организирана престъпност /"Черният Интернационал"/ , и т.н. /за справка,моля гледайте филмите:"Олстрийт","Адвокати на Дяволът","Търговец на смърт" и др./ ....А сега нещо "оптимистично",за размишление : Лорд Халифакс ,ни е оставил следната култува фраза: "...АЗ НИКОГА НА ЧЛЕНУВАМ В КЛУБ,КОЙТО САМ СЪМ СЪЗДАЛ"....А Английската Кралица,по повод "излизането" на Британия от Индия ,ни е оставила,следната фраза:"...отивайки си от Там,Ние трябва да останем Там,но с други "средства"... Да! /инж..Бъчваров,Казанлък/

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  [quote#74:"matrix"]Нашия Баце казали някоя мъдрост, за искането за втори референдум ? [/quote]

  А на Позитано няма ли да фалират най-после?

 77. 77 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Лорд Халифакс:"АЗ НИКОГА НЕ ЧЛЕНУВАМ В КЛУБ„КОЙТО САМ СЪМ СЪЗДАЛ"/инж.Бъчваров,Казанлък/

 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Добър анализ. Демокрацията е строй за просветени общества. Тя не възпира по никакъв начин желаещите да си устроят свинарник да си направят такъв според собствените желания, съвсем демократично. Нагледен пример - местните избори в София миналата есен.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 79. 79 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Разбира се, сега куцо и сакато (дори и ние, в коментарите) анализира. Голямото анализиране пада. Само дето това анализиране с нищо за нищо не допринася.

 80. 80 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 756 Разстроено

  [quote#1:"chicago514"]Да,в момента ЕС е по скро разпределител на финансови ресурси[/quote]
  С решетъчен черпак!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  No Exit

  А се навърташе като уж приятел на евробългаровъншната граница...

  Слаба още е комисията антиевроскептистическа,
  но лавина гласове "Некзит" ревна и реве

  "Дейвид Камерън просто нямаше как да не е токсичен за Remain, при положение, че е собственолично отговорен за фабрикуването на мощната фантазия за "европейски диктат".

  Негова бе заслугата за отвързването на ксенофобските демони през 2010 г., когато за пръв път решително се откъсна от реалността, обещавайки абсурдно неизпълнимо намаление на нетната имиграция.

  Смъртоносният залп по собствената си кариера обаче Камерън изстреля през 2013 г., раздухвайки безпочвен ужас от българо-румънската "инвазия" и циментирайки идеята, че всички екзистенциални проблеми на британците ще се стопят в небитието, ако само Европейският съюз спре да им дава тон в живота."

 82. 82 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  "Решимостта за оставане, въпреки влошения обществен климат и тежките предразсъдъци срещу източноевропейците на Острова, е лесно обяснима."

  А дали е така, кой ще ми каже...

 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Това го писах преди референдума. За мен Камерън направи огромни грешки, неволно или преднамерено с вътрешно политически цели, като цинично заложи съдбата на 40% от световното богатство.
  Най-доброто като обобщение от политици на ЕС, което ми направи впечатление беше - "не може от понеделник до събота да ругаеш ЕС, а в неделя да си убеден поддръжник на оставането"
  Никой, обаче не може да отнеме правото ОК на самоопределение, както и правото да правиш глупости

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Странна, политически перверзна слепота струи от почти всички уж аналитични статии, които ни се предлагат тук и които се предлагат от медиите, за причините, довели до сегашното положението в Англия и в ЕС след резултатите от референдума в Англия. Странна и перверзна, защото се анализират не причините за истинския проблем, за това, защо хората в една от най-богатите държави на Европа гласуваха против членството си в ЕС, а се търсят причините за това, защо е било допуснато да се проведе този референдум. Тоест, анализира се защо някой не е успял да крие до край неблагополучията в ЕС, които са реалната причина за разрушителните за сегашния ЕС процеси.

  А причината за резултатите от референдума е, че недоволството на основната част от народните маси расте както по сила, така и по обхват на хората, които са недоволни. Така че истинският проблем е, защо недоволството на хората от ЕС расте, въпреки постоянното, интензивното и тотално им облъчване от страна на политиците, медиите, училищата и изкуството, че дори и от религията, че те живеят в най-хубавото от всички възможни хубави общества, в неолибералното общоевропейско общество на западните (християнските; европейските) ценности, наречено ЕС.

  Защото тъпизмът, според който ДОБЪР ЖИВОТ НЕ ДОТЯГА, колкото и да е тъп, е абсолютно верен за поне 90% от хората на планетата. Защо тогава толкова хора от държавите на ЕС през последните десетина години така устремно преминаха от еврооптимизъм към европесимизъм? И защо подобен песимизъм към глобализацията и западните ценности се появи дори и в САЩ, както показаха резултатите от предварителните избори в САЩ на Сандърс и на Тръмп? А нали това са най-богатите държави на света? И нали постоянно се изтъква високото ниво на жизнения стандарт в тези държави?

  Понятието ЖИЗНЕН СТАНДАРТ е интегрално и обобщаващо. Точно от него, по-точно, от субективното усещане на хората какво е нивото на техния жизнен стандарт и дали той върви нагоре или надолу, определя тяхното отношение към държавата и към обществото, в което живеят. Това тяхно субективно усещане може да бъде повлияно (манипулирано) от политиците, училищата, медиите, изкуството и религията, но като изключим религията, то не е неограничено и няма как да превърне черното в бяло. И поради това тъпизмът, че добрият живот не дотяга, е този, който определя в края на краищата отношението на народа към хората и институциите, които го управляват.

  Да, наистина, постоянно се говори за това, че вината била в носталгията към миналото. Като се заобикаля и премълчава фактът, че носталгията към миналото се появява основно тогава, когато сме недоволни от настоящето. А когато сме доволни от политическото си настояще, но не и от физиологическато, носталгията по миналото обикновено е сантиментална или биологическо-физиологическа, а не политическа. Тоест, политическата носталгия се предизвиква от сегашното политическо недоволство. Така че не тя е причина за това недоволство.

  Та въпросът е: Ако искат да запазят ЕС, защо неговите патриоти не потърсят истинските причини за евроскептицизма на европейските народи и не вземат мерки тези причини да бъдат елиминирани? А не да търсят начин това нарастващо недоволство да бъде заобиколено или пренебрегнато, което може да доведе до непредвидими последици?

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#11:"Логика"]ЕС да не бърничка в най- съкровеното за всеки европеец- любовта му към Родината и държавата му, иначе не просто ще се разпадне, а ще има граждански войни в него! [/quote]
  Защо ли получи толкова минусчета?
  Англичаните ги излъгали, раздухвайки разни техни страхове, камерон пък тръгнал да се прави на голям дипломат изнудвайки Брюксел с един референдум, и резултатът е видим - 10% обезценка на силния паунд, падане на бритиш рейтинга, и десетки хиляди българи които на никаква цена не желаят да се върнат в Родината си.
  Защото в ЕС хората са свободни за да избират нова "родина", поне за своите деца.

 86. 86 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 544 Весело

  [quote#47:"convince"]
  convince
  ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, изграден от елита на планетата, ...
  Тук живее златния резерв от популации, към които всички се стремят и желаят да се приобщят.[/quote]

  Е, както се разбра, тази денонощно пропагандирана идеологическа мантра беше току-що опровергана...

 87. 87 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#48:"Логика"]Казано накратко- една група цинични простаци- космополити, нон стоп реве за създаването на сещ, защото така си решава собствените проблем[/quote]

  Ако съдим по броя на минусите, които днес получавате, в този форум явно преобладават емигрантите. При това, не дотам интегрирани, че да обсъждат проблемите на/с новите си съграждани, ами висящи между два свята, повърхностно
  познаващи и двата...

  (Обикновено несъгласен с Вас, но днес - подкрепящ).

 88. 88 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "Логика":

  Здравей. Лично аз бих се радвал на федеративен ЕС, но мисля, че на практика е невъзможен поне близките 60 години.

  Бих се радвал не заради общи икономически теории, макар че мога да приложа много от тях, а заради личен интерес. Няма да се лъжем. Обичам да пътувам из и живея в разлинчи страни на ЕС.

  Към настоящия момент ЕС е разделенна и географски и възрастово по отношение желанието за евроинтеграция, като опитите да убедиш другия са като да говориш на стената. Нормално е защото всеки си вярва и рационализира каквото него го устройва. На някои хора Петрич им е голям, на други Европа малка. Това, което според мен е решението е намирането на някаква златна среда и намиране на някакво премислено и разумно решение на проблема с голямото количество хора от арабски държави или хора от източна европа, каквито сме ние. Има стигматизация, но има и реални проблеми - докато не ги решим ще има и хора като Вилдерс, като ЛьоПен, като Меркел, които няма да имат достатъчно балансиран курс на политика, с които да посрещнем тези променливи 10-20 години, които ни чакат.

  За мен основният проблем на ЕС не е толкова в сухата бюрокрация, колкото в големите обществени промени, които настъпват и в това, че бяха ставени да врат под похлупака.

 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#88] от "alienfromcuba": Аз лично не бих се зарадвала, а бих се борила с всички законно средства срещу влизане на България в сещ, не защото по принцип не харесвам федерацията, а защото за да стане ДЪРЖАВАТА България щат на сещ, значи повече НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА България като държава- субект на международното право. Имам и друго основание- ПО СВОЙ ЛИЧЕН избор избрах да си останал в България. И други български граждани са постъпили така. За мен и за тях е най- добре да съществува държавата България- държавата на българите, в която всички ние се чувстваме като стопани на държавата си и никой не ни стигматизира и не ни гледа отгоре заради това, че сме етнически българи- просто държавообразуващата народност в България е българската народност и ние сме етническото мнозинство в нея. Считам, че това е нещо нормално за почти всички европейски народи. Не всеки човек е космополит - хората сме различни и тези различия трябва да се уважават и от двете страни. На мен ми харесва да си живея в родината си и в моята държава и не желая да живея в нея с всякакви хора от всички континенти и да бъда принудена да се съобразявам с етническите им и културни особености.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#88:"alienfromcuba"]Нормално е защото всеки си вярва и рационализира каквото него го устройва. [/quote] Точно за това всеки има право да гледа света от своята си камбанарийка и не е правилно и редно да се заклеймяват като недобри хора онези, които искат противоположното на сещ. Мен ме устойва да живея в държавата България и имам право да се боря със законни средства държавата България да продължи да съществува; да има прираст на българската народност в нея; държавата да не се пълни с всякакви чужденци, с коренно различна цивилизационна, етническа и културна идентичност от българите. За мен това не е нещо лошо, нещо, което е свързано пряко с това да продължа да се чувствам комфортно в държавата си и е нещо, което си струва да бъде отстоявано.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "Nyama Znachenie":"...Ако съдим по броя на минусите, които днес получавате, в този форум явно преобладават емигрантите..." Да- това е факт и то не от вчера- политиката на сайта е такава...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#89] от "Логика":

  Не оспорвам. Държавно образование, което не стъпва на усет за обща идентичност е като африканските държави, след втората световна война, които са states , а не nation states. Използвам английския термин, за да не се получи загубване в превода.

  Докато един французин се асоциира първо, като французин, например, той ще дърпа килимчето към себе си и ще се получи сериозен географски дисбаланс в полза на "големите". На този момент федеративната идея за мен е като анархията на Бакунин, звучи красиво, но на практика. Йок.

  По-скоро за мен ЕС трябва малко да си спомни раждането на либералдемокрацията и Джон Стюарт Мил, който много набляга на образоването на хората. ЕС не си образова поданиците. Звучи леко неменяемо, като го напиша така, но еднакво грозна гледка да видиш пиян беззъб англичанин в Прага, в Рим или на морето и дебел българин, с мрежести чехли, който крещи в центъра на Барселона или потенциална българска труженичка на път за Амстердам. Всеки народ си има дебилите, които като видиш няколко пъти и си изпълнен само с мисли за международно братство, но всеки народ си има и готините хора, вкл. африкански народи, латионоамерикански народи и т.н. В това, че ЕС остви хората да се образоват от МТВ и имами се получава така, че сега в центъра на Берлин и в центъра на Париж вечерта не е като да си в ЕС. Като за начало трябва да се поработи над социалната хигиена на общуване и норми.

  Както и да е. Лек ден желая, че работата не спи.

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#92:"alienfromcuba"]Докато един французин се асоциира първо, като французин, например, той ще дърпа килимчето към себе си и ще се получи сериозен географски дисбаланс в полза на "големите[/quote] По-скоро- може да настъпи разрив между щата Франция и щата Германия в сещ Тогава кой ли ще им е виновен?[quote#92:"alienfromcuba"]ЕС не си образова поданиците. [/quote] Това съвсем не е случайно! Защо, мислите, само в дисциплината "Право на ЕС" в ЮФ в държавите- членки на ЕС, се получават РЕАЛНИ знания какво е ЕС? Защо напр. няма подобен предмет още в горните курсове на средното образование? Може би защото еврочиновничеството тогава не би имало начин да замаскира своите неправилни мениджърски решения!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#93] от "Логика":

  Не съм се замислял върху това защо няма образование за ЕС в средно училище. Много добра точка. Ако нямате против, ще я заема от Вас.

  Имам малко по-ниско мнение за чинвниците особено тези в ЕС, така че ми се струва, че им преписвате твърде висока интелиентност.

 95. 95 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#8:"a4kataaa"]До тук с мантрите, че гласувалите за Брексит са основно бедни и необразовани. [/quote]
  Изглежда познато. Младите, образованите, красивите и умните гласували за оставане, а другите за излизане.

  Сега е ред на пианото и циците. На белия автобус и окървавения законен протест пред Даунинг стрийт.

  На ВВП му свърши шампанското.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#94:"alienfromcuba"]Не съм се замислял върху това защо няма образование за ЕС в средно училище.[/quote] А аз много се замислят върху това! Ето- по инфо от германски вестник, цитиран от наша съфорумка- ник "ЕР"- 12-13 годишните деца в германия запяочват в училище да учат как се практикува...анален секс и какво се случва в "тъмните стаи" на гей заведенията. Е- нима наистина ТОВА трябва да учат тези деца, вместо напр. адаптирана за възрастта им версия на основните органи в ЕС и техните функции, за да знаят децата какво нещо наистина е ЕС и как функционира?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#20:"grayeagle"]Патриотизма е последното убежище на подлеца и тъпака. [/quote]
  Не си прав. Има още едно по-страшно убежище - хетеросексуализма.

  Тоя Брекзит напълно разбърка опорните точки на прогресивните сили.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#96:"Логика"]замислят[/quote] замислям

  [quote#96:"Логика"]запяочват[/quote] започват

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Весело

  Късно е булка за китка!

  klimentm
 100. 100 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Защо е толкова негативна реакцията на западните елити от победата на евроскептиците при референдума в Англия?

  Оказва се, че има защо. Защото, според съобщения на медиите, предвиждайки победа на европатриотите, големите западни корпорации и бизнесмени са играли на борсата на едро, залагайки на тяхната очаквана победа. И тяхната политическа недалновидност им е докарала над 100 милиарда долара загуби. Така че злобата им е напълно разбираема. И вие да сте на тяхно място, и вие ще бълвате змии и гущери като тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK