Петте въпроса за Брекзит, които всички си задават

Петте въпроса за Брекзит, които всички си задават

© Toby Melville, ReutersСлед референдума за излизане от ЕС, британският народ и европейските държави са в шок. Подобна ситуация е безпрецедентна и бъдещето крие много изненади за Лондон и Европа. Ето кои са петте най-важни неща, които трябва да знаете за Брекзит, представени от Алистър Макдоналд и "Ройтерс".


Какво означава всичко това


Европейският съюз е в шок и навлиза в непознати води. Досега държава-членка не го е напускала, а чл. 50 от договора за ЕС, който позволява това, не дава подробности за процедурата. Уреченият в него срок за оттегляне е две години, но вероятно преговорите за новите отношения между Великобритания и ЕС ще отнемат повече време.
Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще подаде оставка през октомври и ще остави наследника си да активира член 50. Двугодишният срок ще започне да тече тогава, което значи, че ще минат още няколко месеца преди началото на процеса.


Някои европейски лидери вече заявиха, че настояват това да се случи по-скоро. Евентуалният наследник на Камерън – бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, коментира, че не вижда причина да се бърза и че нищо няма да се промени в близко бъдеще. Има опция двугодишният срок да бъде удължен със съгласието на всички 28 държави-членки, но единодушието ще бъде трудно за постигане.


През февруари Камерън сключи споразумение с останалите европейски лидери за ограничаване на имиграцията, защита на финансовите интереси на Лондон от еврозоната и изключение от влизането във "все по-близък съюз" - основополагащо условие в европейската общност. Референдумът обаче обезсили тази сделка, а Брюксел отхвърли възможността за нови преговори за промяна на условията на членство.


Великобритания може да запази достъпа си до европейските пазари – Швейцария и Норвегия вече направиха това, но е възможно останалите държави-членки да настоят в такъв случай Лондон да позволи имиграция от ЕС и да приеме и други правила, които британците току-що отхвърлиха.
Ако не бъде постигнато споразумение, европейските закони просто спират да важат спрямо Великобритания две години след активирането на чл. 50.


На практика, преди 28-те държави да подпишат договор за оттегляне, Великобритания е пълноправен член на ЕС. Въпреки това 27-те други държави ще обсъждат отделно от нея условията за напускане. Много британски политици вероятно ще бъдат изолирани от дейността на съюза.


Някои активисти за излизане от ЕС твърдят, че страната трябва да действа по-бързо – например да спре вноските си към общия бюджет или да ограничи имиграцията. Това може да провокира ответни действия от Брюксел.


"Процесът по член 50 е развод – кой взима къщата, кой получава децата, при кого остават банковите сметки", коментира висш европейски дипломат. Ако двете страни не достигнат съгласие, "ще бъде все едно съпрузите се замерят един друг с чинии, вместо да общуват чрез адвокатите си".


Какво ще се случи сега


Лидерите на държавите-членки и европейските институции в общи линии заявиха, че съжаляват за загубата на една пета от общата икономика, уважават решението на британците и са твърдо решени да задържат останалите 27 страни заедно.


Идните срещи


Външните министри на шестте страни-основателки – Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург, ще се срещнат в Берлин днес. Съветниците на лидерите на ЕС се виждат в Брюксел утре в 14:30 местно време. В понеделник председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Франсоа Оланд ще се съберат в Париж и ще пътуват заедно до Берлин, където ще ги очакват германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци.


Еврокомисарите, начело с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, ще обсъдят евентуалната сделка с Великобритания в понеделник.


Възможно е британският еврокомисар Джонатан Хил, който е близък съратник на Камерън, да остане без портфейл и да реши да подаде оставка.


Европейските лидери ще се съберат във вторник за 24-часова среща. Очаква се на нея Камерън да съобщи резултатите от референдума и непосредствените планове на Лондон и да се прибере в Лондон, а останалите 27 държавници да обсъдят последствията.


Какво е член 50


Част от Лисабонския договор за ЕС, която гласи:


1. Всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от Съюза.
2. Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет. В съответствие с насоките, дадени от Европейския съвет, Съюзът договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят редът и условията за нейното оттегляне, като се вземат предвид рамките на бъдещите ѝ отношения със Съюза. Това споразумение се договаря в съответствие с член 218, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съветът сключва споразумението от името на Съюза, като действа с квалифицирано мнозинство след одобрение от Европейския парламент.
3. Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.
4. За целите на параграфи 2 и 3, членът на Европейския съвет и на Съвета, който представлява оттеглящата се държава-членка, не участва нито в обсъжданията, нито в решенията на Европейския съвет и на Съвета, които се отнасят до нея.
Квалифицираното мнозинство се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз.
5. Ако оттеглилата се от Съюза държава поиска да се присъедини отново, по отношение на нейната молба се прилага процедурата, посочена в член 49.


Какво следва за ЕС


Съюзът ще трябва бързо да запълни дупката от 7 млрд. евро в годишния си бюджет от 145 млрд. евро, фиксиран до 2020 г. В същото време Брюксел ще спести парите, които британците получават от Европа.


Възможно най-бързо ще трябва да бъде изяснен статутът на фирмите и хората, които използват правата си на граждани на ЕС да търгуват, работят и живеят през новата британско-европейска граница.


Очаква се Лондон да откаже от шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС. То трябва да започне през юли 2017 г. и да продължи до декември, когато ще бъде поето от Естония. Мандатът на България е между юли и декември 2018. Засега няма яснота коя държава би го поела.


Европейските лидери вероятно ще настояват за демонстрация на единство, особено в лицето на евроскептиците, които се вдъхновиха от Брекзит. Разногласията между Берлин и Париж по повод еврозоната вероятно изключват сериозни реформи в тази област преди изборите и в двете държави през 2017 г. (В Германия – парламентарни, във Франция – президентски вот). В дневния ред на срещата вече е и оценка на политиките за сигурността и външната политика, като се очаква контролът върху нелегалната имиграция от Африка да бъде затегнат.


Какво ще се промени


Де юре, засега нищо. Британците още са европейски граждани, бизнесът продължава както преди. Де факто, търговията, инвестициите и политическите решения ще вземат предвид бъдещото отделяне на Великобритания от ЕС. Възможно е Обединеното кралство да се разпадне, ако про-европейски настроените шотландци проведат още един референдум за независимост и решат да се присъединят към ЕС сами.


В Брюксел има консенсус, че Великобритания трябва да се превърне в предупреждение против други подобни опити. Страната трябва да бъде пропъдена и по-късно да си върне донякъде достъпа до пазара в замяна на миграция от ЕС и участие в общия бюджет. Въпреки това внимателните дипломати не изключват да има и изненади.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Брексит практически все още няма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  "Всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания..." - от това трябва да се започне при "договаряне" на каквито и да е условия, за да се чувстват всички в ЕС равни сред равните, зачитайки своето и признаващи другите. Чиновниците, като по-висши същества, не съумяват да убедят за решенията си и затова не "домино", ами трус след трус ще ги изхвърли от кабинетите. Европа е толкова различна и толкова еднаква, най-вече в толерантността и спокойствието, с което приеме намеса в ЕС. Единството е пречката, която атакуват противниците на ЕС, което е нищо друго освен борба за утвърдени пазари и влияние.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...В същото време Брюксел ще спести парите, които британците получават от Европа..." А такааа Какво се оказа сега- че НЕ САМО България, а и ВСЯКА държава- член на ЕС получава ЕС пари под една или друга форма Очаквам публично разкаяние от всеки коментатор, който ругаеше България и българите, че сме внасяли малка по размер вноска в ЕС бюджет, а сме ползвали много повече ЕС средства и за това само ние сме били нетен потребител на ЕС пари и как това ни задължавало да не си отстояваме българските национални интереси в ЕС, а само да слушаме "старите" ЕС държави и да им играем по гайдите!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Както се очертава - няма и да има!
  Защото излизането еднопосочно означава разпадане на Великобритания. А това НИКОЙ и вътре, и вън не го иска. Дори и шотландците...
  п.п. На петицията за нов референдум вече са се подписали почти 1.250.000 души. А Кале обещава да изпати всичките "лагерници" с фериботите оттатък Ламанша!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Не четеш между редовете, труженико!

  Старият ЕС е невъзможен!
  Да видим кой какво предлага за бъдещето на ЕС!
  За това говорим.

  Пропагандата е безсмислена във вида, в който я предлагате. Това е ниво Работническо дело! Brainless and pointless movements, a.k.a. EU before 24.06.16!

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Борис май не му стиска да активира член 50. Сега популистите ще трябва да си изпълнят обещанията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До момента имаме резулатите от референдума, които следват да се обнародват от парламента. Камерън удобно подаде оставка, защото следващият премиер дефакто ще трябва да вземе решението на бомбата, която британците сам и заложиха. В единия случай ако Brexit де факто се усъществи, то това означава промяна на модела на Обединеното кралство с тенденция за реформиране и оставане на Шотландия и С.Ирландия в ЕС. Отхвърлянето на резултатите от референдума означава политически крах за конкретната партия, която най-вероятно ще бъде UKIP. Възможно е да се проведе и втори референдум, който да бъде обвързан както с оставането на ОК в ЕС, така и с цялостта на ОК. Няма да се учудя ако Борис Джонсън или Фараж временно поеме функциите на премиер, като в последствие го жертват политически.

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Съюзът ще трябва бързо да запълни дупката от 7 млрд. евро"

  Бълха го ухапала съюзът.

 12. 12 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Брекзитът се случи вчера, ма вие с дефендъра още в миналото си живеете и отказвате да приемете действителността
  http://www.independent.co.uk/voices/brexit-what-does-it-mean-for-eu-future-referendum-result-europe-lamps-going-out-a7099476.html

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 13. 13 Профил на Белият Господар
  Белият Господар
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Каква е петиция е? Онази на сайта менте ли?

 14. 14 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#10:"Книжовник"]промяна на модела на Обединеното кралство[/quote]
  Няма да има изменение на ОК! Дри и да допуснат референдум в Шотландия - той няма да събере мнозинство.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 15. 15 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "100 години":

  Не бих бил толквоа категоричен. Прогнозите за референдума също бяха в полза на Bremain. В крайна сметка резултатите са други.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Весело

  Очаквам запазване на цената на уискито !

  По точно на бъдещата евронапитка - скоч ...

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Евентуалният наследник на Камерън – бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, коментира, че не вижда причина да се бърза и че нищо няма да се промени в близко бъдеще. ...............
  Първоначално е радост и еуфория,останалото идва после...


  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Никакви отстъпки на ВБ! И ако искат да ползват привилегийте на ОП, по-скъпо от Норвегия ($107 на калпак) и задължения като вътрешна миграция, например.
  А и излизане може и да няма, ако наистина съберат достатъчно подписи за втори референдум с променени условия - над 60% резултат при поне 75% активност.

 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Да ги извадят и от Европейското по футбол. !!! Като не искат няма !!!

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  "В Брюксел има консенсус, че Великобритания трябва да се превърне в предупреждение против други подобни опити. Страната трябва да бъде пропъдена и по-късно да си върне донякъде достъпа до пазара в замяна на миграция от ЕС и участие в общия бюджет."
  -------------------------------------------------

  Брюкселските патриции повече ги е грижа да си изправят краставиците отколкото за демокрацията и хората в съюза. Затова британците напуснаха, защото не виждат ползата от работата на европейските институции. Добре е, чиновниците-политици да слезнат при избирателите, защото ще има още напуснали.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#12] от "100 години":

  Не, не се е случил все още. Референдума няма задължителен характер. Но в тази ситуация най добре е излизането да се задвижи веднага, а популистите да си поемат отговорността за него. А не да отлагат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#15] от "Книжовник":

  Без да искам, бях 20-22 юни в Лондон, та общо взето знам настроенията. Шведите във фирмата бяха за бримейн, а англичаните не даваха особено значение на кампанията и повечето казаха, че няма да ходят до поллинг стейшън. И все пак резултатът е налице и реакцията на тези, които имат власт, истинска власт, е за напускане.
  Хвърли един поглед на пресата в Британия от вчера и днес. Пише се горе-долу единодушно, че това е начало на разпад на ЕС. Ако пресата коментира предстоящ разпад, то значи е ясно, че те излизат.
  Писах вече на депутата за англосаксонския финансов елит. Отвори Форбс и погледни кои са онези свръхконгломератни банкерски корпорации - винаги са американски и британски. Британците и американците не са се разделили с излизане от ЕС, а са се обединили срещу останалите. Статията в Индипендънт точно това пояснява. Даже те не само банките изброяват, а и милитерния потенциал на Англия, който отива към САЩ и се отделя от ЕС. Хората си го пишат ясно. Но все пак трябва да се прочете.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 23. 23 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Няма, но кралицата прати Камерън в оставка преди да изслуша парламента.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 24. 24 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не знам дали някой от вас чете коментарите по британските форуми. Римейнърите са бесни и с основание, лийвърите им се подиграват и им викат, че се държат като бебета. Това, което виждам е, че колкото повече се говори за възможност за оставане, толкова повече брекзитърите се радикализират и много римейнъри вече са за брекзит само защото "това е демокрацията". Така че приемете го, мили мои - и аз не искам, но Брекзит вероятно ще се осъществи. И Обедниненото кралство ще се разпадне. Всъщност колкото по-скоро излезнат и колкото по-здрав хаос ги обхване, толкова по-добре. Останалите не бива да им се поддаваме на провокациите. Тъжно но факт - Малка Англия се оказа троянския кон на Русия в ЕС. А обикновеният англичанин почти по нищо не се различава от обикновения руснак - тъп, прост и расист.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Чак пък всички. Хората по света си имат достатъчно проблеми, за да тръгнат да се занимават с това какво искали или не искали британците. Тяхна си работа, важното е да стоят по-далеч от нас.

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#22] от "100 години":

  Independent не е independent. Защото е собственост на руски олигарх.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Весело

  [quote#24:"bai_john_petrov"] Римейнърите са бесни [/quote]
  Голяма работа. Ще подменят резултата заради някакви си обикновени граждани

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 28. 28 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Опиши в кратко есе болката, която изпитваш.

 29. 29 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Весело

  Най-добре е бившите уж велики британци да проведат референдум за отделяне от планетата Земя. И да отидат да живеят на Марс...

 30. 30 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#22] от "100 години":

  Има и такъв сценарий, който косвено да е обвързан с TTIP и пречките, които среща в лицето на ЕС. Не изключвам възможността това да бъде е инструмент за натиск към съюза. Има няколко акцента, които тепърва ще претърпят развитие по оста ЕС - ОК - САЩ. UK и САЩ не могат да си позволят да загубят Шотландия и базата Инвъргордън, които са част от стратегическият им военноморски флот. СПодобна е и ситуацията в Гибралатар и Малта. Бърза справка и с Grexit - там настроенията бяха в полза на Grexit, но заиграването на Ципрас с Путин и едно евентуално отделяне на Гърция от ЕС би променило ситуацията в средиземноморския басейн. Едно е сигурно - очакват ни интересни времена.

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Да си излизат по-бързо. Те винаги имаха някакъв специален статут и винаги искаха изключения от правилата на ЕС. Британското напускане с техните обструкции, биха тласнали съюза към по-дълбоки реформи и федерализация. Нека стане ясно на всички че има два пътя пред ЕС - разпад или още по-дълбоко сближаване между страните членки.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 32. 32 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Пише го и Zeit http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-06/eu-abstimmung-brexit-europa-angst
  Британия отхвърля Европа и европейския бизнес, колкото и да се гърчиш, че не се е случило твоето предвиждане. Британският елит не се ръковяди от теб, а от своите си интереси.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 33. 33 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#24] от "bai_john_petrov":

  Не знам какво се оказа малка или голяма Англия, но Великобритания си беше и все още е троянския кон на САЩ в Европа

 34. 34 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#30] от "Книжовник":

  Няма да има такъв вариант. Западният свят еоснован на жестока конкуренция. Моделът на конкуренцията е носител на прогрес в почти всички сфери. ЕС подтиска с регулация конкуренцията и опита да съберат Юга с Севера не донесе добри резултати на англосаксонския свят. Спечели Германия от подчиняването на източна европа, а Англия търпя, търпя и най-накрая реши да действа. Ще се бавят сигурно с всички подробности по развода, но връщане назад няма да има. Гермянците са наясно с това.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#32] от "100 години":

  О разбира се, позицията на елитите я пише по вестниците. Обикновено елитите се отличават от пролетариата, който спечели референдума. Разпад на ЕС няма да има, каквото и да пишат в британската преса.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "100 години":


  [quote#34:"100 години"] Спечели Германия от подчиняването на източна европа[/quote]
  С тази опорна точка съм съгласен. Германският експорт е силно изразен в рамките на съюза и извън него, което е в директна конкуренция с Обединеното кралство. Но както споменахте - връщане назад няма. Гласът от референдума трябва да бъде зачетен и ЕС да продължи своето развитие отделно от UK. Но да не забравяме, че ЕС не е само регулации, кохезия и експорт. Има много други направления като стандарти и технически спецификации на равнище ЕС, безвизов режим, патентно дело, международно развитие и сътрудничество в областта на науката, Европейска Космическа Агенция, която не е част от ЕС, но има връзки между тези две организации, заедно с различни споразумения, по които се работи, за да се установи легален статут на ЕКА под наблюдението на ЕС.

 37. 37 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#35] от "EU defender":

  Ще има разпад на ЕС. Отвори дневник февруари 2016 и прочети какво пише чичко Джордж Фридмън по въпроса. Неговият аналитичен център предвижда блок Полша-Румъния, колко който блок ще се съберат всички европейци.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  [quote#30:"Книжовник"]очакват ни интересни времена.[/quote]

  Тежко ни, дето живеем в "интересни" времена!

 39. 39 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#36] от "Книжовник":

  ЕС ще продължи ..............някак си да крета. Възразих на предположението ти, че ОК щяло да се разпадне. Категорично залагам, че това няма да бъде допуснато никога. ОК няма да се разпадне. За ЕС - толкова категорично не се изказвам.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  [quote#22:"100 години"]Хвърли един поглед на пресата в Британия от вчера и днес. Пише се горе-долу единодушно, че това е начало на разпад на ЕС. [/quote]

  Хаха, че какво друго да пишат? Че сами са се прецакали ли?
  Погледнете какво пише американската преса - че англичаните здраво са се прецакали, косвено са прецакали и тях (американците), а ЕС вероятно доста ще се промени, но ще оцелее.

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вижте кои са спонсорите на брекзит и после пак си внушавайте, че референдума е спечелен от тумба старчоци, подлъгани от двама-трима популисти, платени от Путин.
  Вгледайте се внимателно във визитката на Фараж. И после пак го сравнявайте с Волен.
  Светът се прегрупира, центровете се местят.
  Уви, все по»далеч от европа.
  Отказхте да повярвате, когато започнаха да я наводняват с пришълци и пълчища, ако и сега не го видите
  утре няма да има и смисъл

 42. 42 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "Явор Рг":

  Светът се стяга за война .Дали ще е срещу Русия или на религиозен принцип престой да видим и изпитаме.Достатъчно да е да видим коментарите в CNN,BBC,al jazeera на коментиращите там хора. Има сблъсък на религиозна основа,бит,култура ,бивши империй ,бомбадиране на близкия изток,терористи.Хората в Европа се чустват заплашени от ислямския фундаментализъм и нетолерантност на тази религия.Изповядващите исляма пък обвиняват европейците и САЩ за Ирак,Авганистан,Сирия,Африка ит.. и това ,че им вземат ресурсите.


  За нас Българите е много важно да укрепим българската армия в близките 1-2 години .Намираме се точно между изтока и запада .Ще бъдем много уязвими при разпад на ЕС и Нато за анексиране на част от БГ или хибридна война за смяна курса на страната ни.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  "Европейският съюз е в шок и навлиза в непознати води. Досега държава-членка не го е напускала"

  Това не е вярно...Гренландия и Алжир (като част от Франция) са напуснали. Първите през 1985 а вторите през 1962.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#42] от "tamplierr":

  Според мен чак разпад на ЕС и НАТО няма да се състои, но това, разбира се, не пречи да си постегнем армията. Много близо до нас има сериозни верски конфликти, а те, както историята сочи, никога не са били краткосрочни. Глупавото е че Европа се напълни с разни ислямисти, но човк каквото сам си направи...

  Common sense !
 45. 45 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "stalker":

  той ЕС няма да се разпадне за ден два ,но признаците за разпад за налице.Меркел направи огромна грешка с поканата на имигрантите в Европа.Днес четох в друга медия ,че 5м са само имигрантите в Египет ,който са тръгнали насам.20 милиона имало в Судан ,3 милиона в Турция,Либия,Тунис,Мароко ит... Говорим за десетки милиони хора ,които Европа в миналото се опита да управлява и култивира към Европа ,но беше прогонена отам.След време тези десетки милиони ще станат стотици.Как ЕС и Нато биха успели да се справят с този ребус на бъдещето ?Със Солидарност ,плащане на пари ?

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 46. 46 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС Е ПРОПУСНАТ!!!

  Какво ще стане от тук нататък ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО???
  И колко ще е обединено.

  Вече има предложение от шотландското правителство за вътрешен референдум , Шотландия да си остане в ЕС тъй като вота тан 67 на 33 в полза на оставането.
  Ако това се случи , трябва да се правят пак граници с Англия за паспортен контрол и търговия.
  Подобно е и положението със Северна Ирландия.
  Хаоса за сега по този въпрос е пълен.
  Ако го нямаше този проблем, Обединеното Кралство щеше да си дръпне яко напред след година две и ЕС щеше да му диша прахта.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 47. 47 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Навикът да си винаги контра на останалите някой ден неизбежно ти изиграва лоша шега...

  От друга страна, надявам се тази криза сериозно да разтърси върхушката в Брюксел, която е дълбоко отчуждена от гражданите на Европа и си живее в свой собсвен свят на лобизъм и разкош...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 48. 48 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#22:"100 години"]Отвори Форбс и погледни кои са онези свръхконгломератни банкерски корпорации - винаги са американски и британски. Британците и американците не са се разделили с излизане от ЕС, а са се обединили срещу останалите. Статията в Индипендънт точно това пояснява. Даже те не само банките изброяват, а и милитерния потенциал на Англия, който отива към САЩ и се отделя от ЕС.[/quote]

  ++++++++

  Много е интересно, че втори ден от САЩ няма ни дума като коментар какво се случва. Или поне тук такъв коментар не са препечатали.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 49. 49 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето кои са петте най-важни неща, които трябва да знаете за Брекзит.
  ***********
  А защо вий ми казвати кои са тез пет най-важни неща, дека язе требва да зная за Брезкит?? Язе напримир мож ич да не сакам да ги зная тез "пет най-важни неща", а да сакам да зная едно незначитилно маловажно нещо "кой е следващия"??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 50. 50 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Любопитно

  А дали английският език ще остане официален език на Съюза както досега, или ще са само германският и френският?!
  Много ще им порастне работата на Франция и на Германия.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241": ≪На петицията за нов референдум вече са се подписали почти 1.250.000 души. А Кале обещава да изпати всичките "лагерници" с фериботите оттатък Ламанша!≫

  Броат на искащите на поправителен референдум лесно може да стане и 12 милиона, защото него могат да го подпишат всички, които са за оставане на Англия в ЕС. Проблемът е, има ли някакво законово основание това да бъде направено. Вероятността да има такива клаузи в някакъв английски закон е приблизително равна на нула.

  Но и да има, кралицата вече е признала референдума, а традициите на англичаните в тази област са такива, че подобно признаване е вероятно да се окаже непреодолимо препятствие за поправителен референдум, дори ако се намери законово основание това да бъде направено. Пък и подобен гаф би сринал целия престиж на Англия и на нейния управленчески елит, на който управляващите трудно биха се решили.

  Колкото за ислямистите във френския лагер, за да стъпят на английска територия, те, след като бъдат пуснати да минат към Англия, трябва след това Англия да ги пропусне да влязат в на нейна територия. Без нейно съгласие, само с френско позволение, това няма как да стане.

  À à ѐ ѝ ò --– „”

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  След референдума за излизане от ЕС, британският народ и европейските държави са в шок – така започва статията (#0) и хвърля внимателния коментиращ в тъч. Защото така казано, това означава, че не само гражданите, но че и управленческите елити на ЕС и на неговите държави не са допускали, че подобно нещо е възможно да се случи. И то след победата в изборите във Франция на партията на Маро льо Пен, след изтръгнатата с клизма, а може би и с малко манипулация победа в Австрия, и след като предварителните проучвания в Англия показваха, че силите са изравнени и е невъзможно предварително с достатъчна и гарантирана точност да се предвиди, кой ще победи.

  Ако това е наистина така (а много симптоми говорят, че това е наистина е така), ако управленческите екипи и партийните елити на ЕС и на неговите държави си играят някакви управленчески игрички, без да познават и без да се интересуват от настроенията и желанията на своите народи, то не е ли по-добре без протакане да се обяви политическия фалит на ЕС, за да се избегне неговото продължително във времето мъчително саморазпадане, за да се спаси поне това, което е останало от бившия политически престиж на Европа?

 53. 53 Профил на 5tqk9m
  5tqk9m
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "а чл. 50 от договора за ЕС, който позволява това, не дава подробности за процедурата. Уреченият в него срок за оттегляне е две години"

  глупости

  [email protected]
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Весело

  [quote#50:"Хитрата сврака - с двата крака!"]А дали английският език ще остане официален език на Съюза както досега[/quote]

  Не, английският език ще бъде заменен с американски.

 55. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#51] от "glog":
  1. Референдумите в УК не са задължителни за никой орган.
  2. Ей тук е разковничето, че референдумът няма не само законнообвъзваща сила, ами и морална такава ако не отговаря на долното изискване:
  "if the remain or leave vote is less than 60% based a turnout less than 75% there should be another referendum."
  3. Кралицата изобщо не се е изказвала по отношение резултатите от референдума. Да не забравяме, че тя може да спира референдуми.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#55] от "Депутат 241": Вероятно в точка 1 имаш предвид, че РЕШЕНИЯТА на референдума не са задължителни. Това го зная.

  Моралните принципи се прилагат от умните политици само ако не пречат на политическата целесъобразност. Английските политици не са глупави.

  На кралицата официално е докладвано за случая. Та е приела доклада. Официално изявление не е правила. Но и да направи, решението е на парламента, вероятно на горната камера, ако направи такова изявление.

  Случаят е много сложен, но анализите сочат, че по-вероятно е процесът да продължи. Разбира се, ако не възникнат нови факти или възможности, които за сега са непредвидими. Но това все пак е вероятност, така че всичко може да се случи.

 58. 58 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  И аз съм EU defender, но няма как да не призная, че след референдума и политическата и икономическата сила на съюза е серодно разклатена и то от "вътрешен враг". Правилният въпрос е "защо се стигна до това решение на британците"! Прочита на новата ситуация е изключително важно изпитание за политическата класа на Европа. В този вид с EU е свършено. Може това да бъде началото на нов подем в европейската идея, но магарешки инат от остатъка на ЕС отиваме към крах.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 59. 59 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#46] от "Mickey":

  Какво ще стане с някакво си кралство или царство или султанство през 21 век не засяга нормалните хора. Така че не ни занимавайте с вашите глупости

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 60. 60 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#56:"ба'Йван"]ЕС и НАТО са злотворни институции. Те са механизми, създадени от Вашингтон, с цел да се разруши суверенитетът на европейските народи. [/quote]


  Луд човек! Кой помогна на следвоенна Европа да си стъпи на краката? Вярваш ли, че която и да е държава би могла да противостои самостоятелно на Китай и САЩ икономически? Сложи даже и Индонезиа+Малайзия ако искаш!
  Европа разединена не върши нищо. За англия няма да плача обаче. Винаги са били супер високомерни. Тъпи рижи копеленца!

 61. 61 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#55:"Депутат 241"]"if the remain or[/quote]


  Точно, абсолютно правилно, но според мен ще си излязат. Упорити са и ще си ударят чутурата в стената. Живеем в интересни времена. Да видим шотландци и ирландци как ще реагират.

 62. 62 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#59] от "bulgarin.":

  Нормалните хора , русняшки "булгарино" , не ги интересува кралство ли е или република. И от двете форми на управление има и прекрасни и трагични примери.
  Просто сега става дума за Юнайтед Кингдъм(важен световен фактор) и просто коментирам с факти, по темата.
  Некъв проблем???
  [quote#59:"bulgarin."]Какво ще стане с някакво си кралство или царство или султанство през 21 век не засяга нормалните хора. Така че не ни занимавайте с вашите глупости[/quote]

  Надушвам зелените ти чорапи

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Стига с този брекзит! Какво толкова се е случило? Един референдум и нищо повече. Ами и в гърция имаше референдум. Зачетоха ли го? Хич йок! Банките им зятвариха, защото имат лостовете, дадоха им да разберат, че са никой! С какво се различава великобританския от гръцкия референдум? Или в ес има хора първо и второ качество? Щом си британец, гласът ти трябва да се уважи, грък ли си, трябва да си налягаш парцалите!

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#63:"султана глаушева"]Стига с този брекзит! [/quote]

  Британия е империя, гърците са задници

 65. 65 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  В същото време Брюксел ще спести парите, които британците получават от Европа.

 66. 66 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#63] от "султана глаушева": "Стига с този брекзит! Какво толкова се е случило? Един референдум и нищо повече. Ами и в гърция имаше референдум. Зачетоха ли го?"

  Гърция не е UK...изтегляй и ги остави на Путин неблагодарните копелета!

 67. 67 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 299 Неутрално

  На кого му се привиждат войни не знам, на мен ми се привиждат промени в социалните политики, само така европа ще оцелее. Стига вече внос на колониална паплач, както и на близкоизточна, но и на източна само.
  На англичаните ще се наложи да поработят, както и на немците, и не само. Да не се правят на аристократи, каквито не са.
  Внасяш роби, социалната ти система умира, това е.

  Но, първо Меркел да си подаде оставката, редко проста и тъпа жена. Уникално провинциален политик.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#5] от "Логика":
  Разбира се, че получават средства от евробюджета, защо не - нали са пълноправен член, вземат си регламентираните субсидии за селското стопанство, за развойна и научна дейност, екология и други програми. Въпросът е, че като теглят чертата, са си нетен донор и то с голяма контрибуция (~12 млрд. евро на година), втората по размер след Германия (16 млрд евро), а ние сме бенефициент.
  Ето тук подробности и статистика: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/eureferendum/12176663/EU-Facts-how-much-does-Britain-pay-to-the-EU-budget.html

  Imagination is as important as knowledge.
 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  ОК са нетен донор и разликата е 7 милиарда, които остават бюджета на ЕС. Същевременно поради отстъпките, които издейства баронеса М. Татчър те са непредставителни по отношение на размера на икономиката. 20% от икономиката на ЕС дава около 12% в бюджета на ЕС, т,е ОК и досега беше не съвсем солидарно с европейските си задължения. Например Норвегия внася с 85% повече на глава от населението спрямо ОК

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#6:"Депутат 241"]На петицията за нов референдум вече са се подписали почти 1.250.000 души.
  2,5 милиона -
  [/quote]http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36629324

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Весело

  [quote#14:"100 години"]Дри и да допуснат референдум в Шотландия - той няма да събере мнозинство.[/quote]
  Хе! Хе! Хе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Шотландския парламент ще пробва да наложи вето, това се чу последно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK