След Брекзит - кризисен тайфун или дълбока реформа на ЕС

След Брекзит - кризисен тайфун или дълбока реформа на ЕС

© Николай Дойчинов, КапиталПо какво разбираме, че повечето днешни европолитици са карикатурни лилипути в сравнение с бащите - основатели на обединена Европа? Разбираме по това, че сегашните са дребнави, сприхави, страхливи, самовлюбени и отмъстителни.


Ако Брекзитът показа нещо, то беше –


всички подозрения за сегашния модел на ЕС са легитимни
Прекалено много от хората, които плащат заплатите на евролидерите, се чувстват отблъснати, непредставени, уязвени и обидени. След катастрофалното гласуване на англичаните правилният въпрос из върховете на ЕС би трябвало да е: Къде сгрешихме, та изгонихме англичаните? И ако не си поправим грешките, няма ли да изгоним и други?


В първите няколко часа след гласуването в кралството тези въпроси се завъртяха из изпадналите в шок евросреди.


Този момент на трезвост обаче продължи само още няколко часа


След които на сбирка се събраха четирима – шефът на Еврокомисията, шефът на Европарламента, шефът на Европейския съвет и премиерът на страната - председател в момента – и отсякоха: британците да не се помотват, да излизат веднага. Няма да ги чакаме до октомври, защото сме много заети. Ние проблеми нямаме, те имат. Да се махат. Излизане значи излизане. Гудбай и сайонара.


Часове по-късно шефът на Европарламента (нарочно не споменавам имена, а постове; имената догодина няма да се помнят) цъфна по Би Би Си, за да обясни на англичаните, че криза имат те – ЕС не е в криза.


Така ли? Ама наистина?


При положение че французи, холандци, италианци и словаци вече заплашват с референдуми за излизане, а деловите финландци направо събират подписи? При положение че дълговата криза в еврозоната продължава и няма никаква гаранция, че южните страни някога ще си платят дълговете?


Това само по себе си смайващо нахалство и самодоволство бе последвано от още една международна среща – на външните министри на шестте страни - основателки на ЕС, а именно Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Холандия. Посланието (слава Богу – на ниво министри; държавните глави предстои да се изкажат) е същото: разкарайте се, ама моментално. И никакви разговори с вас няма да водим относно бъдещите си отношения, преди да сте се разкарали. А после ще видим дали ще сме на кеф за приказки.


Това е вече висша форма на неблагодарност, на липса на достойнство


и отсъствие на елементарно домашно възпитание. Защото всяка една от тези страни дължи днешното си съществуване на Великобритания.


На основата на какви точно постижения стъпва поведението на белгийския министър? На това, че през 1940 година белгийците капитулират пред Хитлер дори без да предупредят англичаните, чийто експедиционен корпус се опитва да свърши работата на самите белгийци?


Откъде накъде французите ще натриват носа на англичаните – на онези, същите, които спасиха Европа от тяхното чудовище Наполеон; а по-късно, когато французите развяха белия байрак пред Хитлер, приютиха в Англия Дьо Гол, за да му помогнат да събере армия, с която после да си върне страната? Да не говорим, че тази френска армия също бе спасена от англичаните от плажа на Дюнкерк. Англичаните можеха да спасят само своите си. Но не го направиха, загивайки за французи под обстрела на Щуките на Гьоринг.


До каква степен трябва да си неблагодарен, за да си италианец, който казва на англичаните – айде, да ви видя гърбовете? Та нали точно англичаните решават да не бомбардират италианските градове, за да не разрушават хилядолетна история – с пълното съзнание, че колкото по-малко ползват бомбардировачи и артилерия, за да пазят италианската история, толкова повече английски (и американски, и полски, и френски) войници ще загинат по бойните полета на Италия? Защото, когато дойде време за освобождението на Италия от германците, самите италианци някак никога не успяха да стигнат до бойните полета в собствената си страна...


Кой приюти, без да им иска наем, хиляди холандци и люксембургци след загубата им от Хитлер? Англичаните. Които също така въоръжиха и финансираха онези холандци и люксембургци, които искаха да се върнат и да се бият за страните си срещу нацистката чума.


Да отварям ли чувала с въпроси за германците? Добре, няма – само един. Кой попречи на Сталин да раздели победена Германия на графства и да им забрани да се занимават с индустрия? Лично Чърчил успя да направи това; и това е причината Германия да е обединена и индустриална, а не шарена черга от пастирски селца.


Всички държави, чиито представители днес високомерно отпъждат англичаните, дължат своето съществуване на същите тези англичани. Които никога не са им поискали и един пробит франк за услугата.


Колко дребен и недостоен трябва да си, за да забравиш това и днес да обиждаш хората, на които дължиш държавата си и съществуването си?


Отговор има. Страх ги е.


Те знаят, че вотът на англичаните е


земетръс както за самите англичани, така и за ЕС


И че това е, защото ЕС има дълбоки дефицити – идейни, структурни, политически, демократически, легитимностни. Тези дефицити току-що се събраха в кризисен тайфун. Решението е: бърза, системна, дълбока, обсъдена с хората реформа на ЕС, за да си върне подкрепата на европейските граждани.


Но как сегашните лилипути да приемат това, след като именно те изградиха онзи ЕС, от който англичаните избягаха? Нали довчера разните там шулцовци и юнкерци ни обясняваха колко са богоподобни, а днес – да подават оставки като презрения Камерън? Не, няма. Затова правят онова, което правят дребните душици, попаднали в кризисна ситуация: отричат наличието на криза. Всичко, казват, си е наред, продължаваме напред – същите хора, по същия начин. Което, разбира се, е най-бързият начин кризата да прерасне в катастрофа.


Онова, което бащите основатели имаха, е благородство. Аденауер, Де Гаспери, Дьо Гол, Моне, Шуман, Чърчил – това бяха благородни хора, защото бяха големи. Техните ситни днешни наследници дори не знаят що е то благородство (може би си мислят, че е някаква английска глупост). Затова изглеждат толкова дребни, заядливи, провинциални и зли.


От тях решения няма да дойдат.


Топката е пак там, където винаги е била –
в държавните глави и ръководствата на съответните страни


Тяхна, на лидерите, е задачата да преодолеят злобата, изливаща се от еврочиновниците и от външните министри. Инак в Европа ще се нароят още десетки фашистчета и кресльовци, които ще върнат нещата към 1939 година, т.е. към времената отпреди англичаните да спасят положението и да поставят основите на онази днешна Европа, от чието име си позволяват да джавкат с пискливите си гласчета някакви чиновници еднодневки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Съединени Европейски Щати! Който иска да заповяда. Сега на прИмоция присъединяваме, после ще струва доста пари.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Любопитно

  Е, това високомерие на бюрократите май дразни народа и налива вода в мелницата на популистките партии...
  Въпрос – къде, кога, от кого е прието някакво правило /че може и закон!/, според което тия шест държави - шестте страни-основателки на ЕС, а именно: Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксемберг и Холандия са някак си… По-равни от другите? И техните външни министри решават и налагат своето над останалите 22 в ЕС?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Моля великите сили в ЕС да се осъзнаят колко е важен за народите на континента съюза помежду ни и да "вдигнат цената" ...дайте малко повече себеуважение !

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Кризисен тайфун- едва ли, а с реформите трябва доста да се внимава, за да е сигурно, че са промени към по-добро. Със сигурност процесът ще е дълъг и сложен.

 5. 5 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Силно казано, но иначе доста точна диагноза на болестта на ЕС. Колкото по-бързо се ометат виновниците за кризата на съюза от добре платените им постове, толкова по-бързо може да бъде преодоляна тя.

  Ако продължават в същия дух е само въпрос на кратко време да се насрочат референдуми и в други държави-членки с предвидими последствия. Хората искат ЕС, но не в настоящата му форма, нито с корумпираните и неизбрани демократично безотговорни политици.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  И че това е, защото ЕС има дълбоки дефицити – идейни, структурни, политически, демократически, легитимностни. Тези дефицити току-що се събраха в кризисен тайфун. Решението е: бърза, системна, дълбока, обсъдена с хората реформа на ЕС, за да си върне подкрепата на европейските граждани."Абсолютно съгласен съм с това,господин Дайнов.

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Часове по-късно шефът на европарламента (нарочно не споменавам имена, а постове; имената догодина няма да се помнят)"
  С такива, извинявам се "политици", като Станишев, Слави Бинев, Николай Бареков е сформиран европарламента. Какъв резултат може да се очква от такива?

 8. 8 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]основателки на ЕС, а именно: Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксемберг и Холандия са някак си… По-равни от другите?[/quote]
  Съвсем естествено е това. В края на краищата няма как по-късно присъединили се държави, с проблемни икономики и нестабилна политическа конюнктура, с общество, което не е съвсем узряло за демокрация, да претендират за водеща роля. Така е по-добре за всички. Макар че след глупостта, която се опитват да забъркат англичаните, стана ясно, че никой не е застрахован да стане за резил

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#5:"Wagner"]Силно казано, но иначе доста точна диагноза на болестта на ЕС. Колкото по-бързо се ометат виновниците за кризата на съюза от добре платените им постове, толкова по-бързо може да бъде преодоляна тя. [/quote]
  Прав си !
  ЕС е хубава идея ама имплатните в Европейската Комисия се оказаха пълни ****** !
  Колкото по-бързо се измете всичката неолиберална плевел от Брюксел , толкова по-добре за демокрацията,благоденствието , европейската култура и християнските ценности изстрадалите две световни войни народи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  аре и гуздин Дайнов да се изока по темата.
  какво ми събира вода от десет кладенеца.
  изобщо не ме интересуват надменните англичани.
  като се мислят са толкова велики да си бъдат по
  този начин, по който са си избрали. мен ме инетерсуват
  руските отпадъци, които са се вкопчили като тения в България
  и тяхното пренасяне в москва. изобщо да не ме занимава
  с прищевките на суетни политици тип камерън.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3078 Гневно

  Напълно съм съгласен.

  подпис
 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Някой хора в Европа, който не са чели исторически книги и не познават европейската история, от презадоволеност незнаят вече какво искат!

 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  тоя Дайнов откъде тръгва и докъде стига накрая....

  никой не ги гони англетата- те сами гласуваха да си ходят, но сега ще се опитват да размотават няколко месеца които ще са катастрофални за бизнеса защото пораждат несигурност на пазарите, от което пък всички губят много пари

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  По принципния въпрос Дайнов, разбира се, е прав.

  Но го е пресолил с историческата и емоционална "аргументация".
  Което, само гледайте, ще прати парата в свирката да се дъвчат и надцакват меко казано недоизпипаните и неуместно генерализираните "аргументи" ...

 15. 15 Профил на Боби М.
  Боби М.
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Синия шаман отново е нацвъкал едни простотии като за селска кръчма.

 16. 16 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 474 Неутрално

  ЕС е добре само за Германия и отчасти за 2-3 държави още . Другите сички чакат светло бъдеще-... хахахаххаха
  Е , тия дето редовно печелят търгове за европроекти и станаха полумилиардери за нула време са си добре . Па макар и да са стотина човека у цела българия

 17. 17 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "повечето днешни европолитици са карикатурни лилипути"

  То затова и Путя ги води за носа си. Подиграва се с тях, взема си каквото си пожелае, а те все изненадани. Дори от Брекзита.

  nègre littéraire
 18. 18 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 802 Неутрално  Тоя Мартин Шулц е такава карикатура. 19. 19 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Защото всяка една от тези страни дължи днешното си съществуване на Великобритания." Да, да. И на Кралицата лично.

  nègre littéraire
 20. 20 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Свободен текст и изказ, крайно неподходящ за важността на темата. И самата интерпретация в комбинация с използваните квалификации определено не ми допадна. По темата - вече се изговори много. Но все ми се иска преди да седне някой изявен журналист да коментира нека първо да се информира изчерпателно относно:
  1. История на ЕС.
  2. Политическо устройство на ЕС.
  3. Икономика на ЕС.

  и след това да продължава с дълбоките песимистични умозаключения.

 21. 21 Профил на laik88
  laik88
  Рейтинг: 233 Неутрално

  когато Орбан,поляците и австрийците говореха за тотален рестарт за ЕС ги наричаха евроскептици и популисти,сега когато извънредно глупавите ядачи на фиш и чипс настъпиха ритуално мотиката,всички любители на бежанци арабели в един глас започнаха да повтарят това дето някой по умни им го набиваха в либералните канчета

 22. 22 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не съм съгласен с Дайнов, най-малко.

  Британците са обсебени от имперския си комплекс и искат да водят и налагат условия в организациите в които са. Те не са свикнали да работят с други и да постигат консенсус, и никога не са се вписвали в тази организация на безкрайните компромиси - ЕС.

  А за аргументите за признателността - това да са подслонили другите в страната си по време на войната са го направили и от свой интерес, и е било ясно - не искат да воюват сами с хитлер. Само защото са помогнали веднъж, да им дадем право да са специални и да определят политиката на съюз от 28 държави? Наистина не разбирам каква е логиката - Дайнов казва - има по-специални в ЕС?

  Странно ми е този аргумент да идва от Дайнов, защото по тази логика ние трябва да имаме ограницен суверенитет, защото трябва да сме признателни на Русия?

  Времената се сменят, Германия днес е плод на развитието на самите германци, както и другите европейски страни. ЕС веце преговаря с ОК, направиха им за тях специално изклюцения, специални договорености, и пак нищо. Не може всеки да тропа с крак и да поставя условия, това ще е края на ЕС.

  Доста объркан коменар на Дайнов, надявам се да е само заради афинитета му към ОК заради детството му там, а не заради някакви по-дълбоки идейни отстъпления.

 23. 23 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ..отсякоха: британците да не се помотват, да излизат веднага....

  Представете си щом на Англия размахват пръст какви са възможностите на България за самостоятелни политически и икономически решения - нулеви, даже много отрицателни.

  Дневник реши да обърне палачинката с тази статия.

 24. 24 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Доста верен, да не кажа напълно точен анализ на положението е тази статия.
  Само един пример: Средната заплата на 1 евродепутат е около 14 хил. евро/мес при положение, че му се покриват всички разходи-квартира, храна за без пари, представителни и т.н. Смятай за 5 годишен мандат дали този човек не си решава проблемите форевър, че и на наследниците си.
  Освен това тези хора са се превърнали в Богоизбрана каста, която много лесно можеш да различиш по високомерието с което се размотава из луксозните заведения и бутици на Брюксел и Страсбург. Но това е само на върха - това са политически евнуси, скопени от безсилие, високомерие, злоба, егоизъм и презрение към реалните проблеми на хората, които предстваляват и които им плащата охолния начин на живот. Европейският Съюз съвсем дословно копира кастовата система която създаде СССР - на привеглирована върхушка и останалите. И високомериетокъм към UK, както казва автора е приченено от страх, защото на хоризонта се задават времена , когата сметката ще бъде поискана

 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Евробюрокрацията е толкова тромава, че е по-вероятно МВЛ да се реформира, отколкото структурите в Брюксел.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  'Кой приюти, без да им иска наем, хиляди холандци и люксембургци след загубата им от Хитлер?" Всъщност най-много са били белгийците. Белгийците са е най-голямата миграционна вълна заляла някога Великобритания. Странно е, че Дайнов ги е пропуснал.

  nègre littéraire
 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Абе всички пророци казват, че ЕС трябва да се промени. Така и никой не даде конкре стъпки с обосновка какво да се промени и с какво?!
  Исвкате промяна, но не знаете каква.
  Давайте предложения за да ги обсъдим.

 28. 28 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 802 Неутрално


  А бе, вярно, ли е че в Евроколхоза има 10 000 чиновника, които получават по - високи заплати от Дейвид Камерън ? И които на всичкото отгоре не са на изборни позиции, а са назначени. 29. 29 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Лично Чърчил успя да направи това; и това е причината Германия да е обединена и индустриална, а не шарена черга от пастирски селца."

  Чърчил е имал интерес, да го направи. Сега интересите са други. Ако Чърчил беше жив, нямаше да чака референдъм, за да извади Великобритания собственоръчно от ЕС.

  Дайнов забравя основния принцип на Великобритания - тя нямавечни приятели и врагове. Има си някакви свои чисто егоистични интереси. Нито им пука за Италия, нито за Германия.

  nègre littéraire
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  Когато някой реши да рови из историята за да търси емоционални примери за подкрепа на тезата си, винаги успява да изрови такива. Някой опонент на Дайное би могъл да му припомни, как по заповед на Чърчил беше бомбардиран френския флот и как бяха избити няколко хиляди френски моряци.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  В Миндя май лятото е горещо. Лозунгите са хубаво нещо.
  "И че това е, защото ЕС има дълбоки дефицити – идейни, структурни, политически, демократически, легитимностни. Тези дефицити току-що се събраха в кризисен тайфун. Решението е: бърза, системна, дълбока, обсъдена с хората реформа на ЕС, за да си върне подкрепата на европейските граждани." Ем бързи, ем дълбоки, системни и обсъдени. Нещо като и душата в рая, и ..я до края. И дали точно това не е "най-сигурния начин за най-бързият начин кризата да прерасне в катастрофа". При едни нови договори и обсъждания всички ще почнат да дърпат чергата към себе си, най-вероятният начин да се разкъса .

 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#18] от "wnw04489661":

  Лика-прилика с наш Серго!

  Да разлая троловете!!
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боби М.":
  Синия шаман отново е нацвъкал едни простотии като за селска кръчма.....

  +1
  Проблемът е ясен, но Дайнов я е пяснал на емоционално ниво, наистина като за в кръчмата.
  Реформата като заклинание и - до тук!
  А Дайнов се бара политолог и умник, даващ наклон на капите.
  Но ни гък по въпроса поне накъде, ако не точно и в детайли какво да се "реформирало". И то от позицията му на българин и европеец, каквато постоянно изтъква.
  С настоящото не е с нищо по-различен от патрЕотете, които се тръшкат, че ако не сме били ние - Европа да са я изкльопали още аварите. Та затуй са ни длъжни ...

 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#16] от "tenevski":

  а тия пари дето се изливат безвъзмездно
  в България да не би ти да гио даваш бе алооо.
  не се прави на ного умен политагитатор стил
  кварталното клубче на пенсионера от бекапе.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":
  Скучаеш, та си се засилил към пързалката?

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Дайнов,

  Написаното относно историята, макар и вярно, няма НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към референдума! Никой не е гонил британците! А това, че са вършили добрини някога, въобще не е индулгенция, че могат да вършат простотии СЕГА! Смесваш сливи с райграс и се мъчиш да получиш ябълки. Ами не става! Британците САМИ решиха да напускат ЕС и бързането от страна на някои има чисто практично значение- да се избегне хаоса в икономиката! Брюкселските тъпунгери не стават за нищо, и това го знаят всички! Ама това въобще не оправдава глупостта на британците, които и без това имат три камари привилегии! Като ще напускат-да напускат веднага, а не целият континент да им става заложник на тънките сметки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "ЕС има дълбоки дефицити – идейни, структурни, политически, демократически, легитимностни." Трябвало реформа. Дайте по същество. Каква реформа трябва? Да не внасят англичните вноска в ЕС? Каквото каже английският премиер, това да става в ЕС? Източно-европейците да нямат право да работят и да се движат свободно във Великобритания. Коя точно реформа ще е най-удобна за англичаните, за да останат в ЕС?

  nègre littéraire
 38. 38 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  Разбира се трудно е да се управлява ЕС и всички да са доволни.Но все пак по-добре да го има.Къде щеше да е България сега, ако не бяхме влезли през 2007 г.Ние не си изпълняваме задълженията, крадем евросредства,не си реформираме държавата и все пак е по-добре.

 39. 39 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Беги с тия Европейски съединени щати ! Точно това не ни трябва на всички европейци ! Дано Брекситът да откаже нормалните хора от тази идея. Затова и гласуваха против.

 40. 40 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  А да, и тези морални военни примери дето ги е дал. Задължени били европейците етично от едно време , та да действат в интерес на британците. Горе долу същото спрямо нас пропагандират и путинистите - длъжни сме да плащаме най-високата цена на газа, например щото сме били освободени два пъти. За да сме морално достойни.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  [quote#22:"skeptichen"]и никога не са се вписвали в тази организация на безкрайните компромиси - ЕС. [/quote]
  Компромисите за кривите краставици, жичките на крушките и ватовете на прахосмукачките.

  Важните господа се събират на важна среща за да обсъдят важни проблеми и да вземат важни решения от особена важност!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "wnw04489661":

  „Евроколхоза“ - мн. точно. Всички вземат заплати на директор и имитират дейност пък тя нивата брадяса от тръне и коприва
  Пък може и повече да са от 10 хил. А около тях още колко под организации и чудеса има сигурно ни е бедна фантазията. Само местенето всяка седмица от Брюксел в Страсбург струва 200 млн. евро/год.

 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Този надут пуяк съвсем е изтрещял. Просто да се чудиш що тез неблагодарници по цял ден не се молят на ингилизите.
  Та все пак. Надутият пуяк дали е чувал за отношението на Де Гол към ОК и членството му в ЕС?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 44. 44 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Такова жалко преиначаване на историята е просто жалко от страна на авторката. За пореден път ще напиша че Великобритания не е била фактор във втората световна война, факторите са били САЩ и СССР, понеже САЩ са печени в следващите 15-20г. почти всички колонии са получили независимост, защото Великобритания не е била никакъв фактор. Да не забравяме че и всички държави на континента не говорят английски като майчин език и това се дължи на факта че Великобритания никога не е била фактор на континента. Французите никога не са дължали на никого нищо, те се обединяват с Великобритания по принуда от нарастващата заплаха от Германия, която си е номер едно сила в Европа дори и да губи един куп войни и хора.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 45. 45 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Еврочиновниците прекрачиха границата на наглостта още преди десетилетие. След като Холандия и Франция гласуваха против Евроконституцията, ЕС я прокара наново, но под името "Договор от Лисабон". А когато Ейре отхвърли и тази "конституция", от Брюксел им наредиха да прегласуват до откат...

  Днес виновен им е Камерън, макар Шулц, Юнкер и Маргерини да са длъжни да бранят целостта на структурата, не британския премиер.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 46. 46 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#34] от "mihail_p":
  Кви пари бе алоооо,за стадиончета и градинки по села и паланки ???
  5 млн европари и 500000 хиляди съфинансиране от общината ,която тегли заем за стадион, в некво село с 1500 жители и трима ученика в първи клас. Как ти се струва, а?
  А цялата работа струва 700-800 хиляди, 4.8 милиончета се разпределят из съответните джобове

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Но изказването му открито показва, че комуниста козината си мени, но не и нрава.
  Товаришч Дайнов, вие бяхте ли на откриването на поредния паметник на окупаторите? Да изразите безкрайната си почит и покажете историческата си задълженост към руснаците?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Браво на Дайнов! Ако беше ветропоказател, цена нямаше да има, защото мигновено отчита и най-малките промени н посоката и в силата на политическия вятър. Само че кога е прав? Преди, когато громеше всеки, дръзнал да каже нещо лошо срещу срещу евроагите или да не изпълни техните прищевки, или сега, когато ги обвинява в политическа и в управленческа некадърност?

 49. 49 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Весело

  До коментар [#44] от "инж. Филип":

  Наистина. какъв фактор да са били ингилизите? Освен, че в един момент те са единствените воюващи срещу немско-съветския съюз?
  И не се предават когато немски самолети хвърлят съветски бомби върху градовете им?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 50. 50 Профил на Боби М.
  Боби М.
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Никой не спори , че има нужда от реформи , но написаното от автора по никакъв начин не може да се нарече конструктивна критика . За мен си е говорене заради самото говорене.
  А за задействането на чл. 50 съм на мнение , че трябва да го задействат по-скоро за да знаят финансовите пазари и търговсите партньори положението към момента.

 51. 51 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Изключително неадекватен за пореден път коментар на шамана Д.Като започнем с нелепите исторически ретросекции как всички били длъжни на Великобритания защото те са първа категория хора ,а всички останали втора .Да не споменавам откровените лъжи .За Наполеон който е рожба на първата гражданска революция Френската революция самия Наполеон има и много положителни страна освен това че изгражда напрактика съвременен Париж ,а Великобритания води война с него не за да спасява Европа както лъже шамана ,а просто за да запази имперския ред в същата Европа .Още по нелепи са лъжите за ВСВ където Америка напрактика спасява Европа ,а самия ЕС е идея именно на Америка за да спаси Европа сама от нея .Но откъде червения шаман Д. да знае тези работи дори не е разбрал защо тези който гласуваха бяха излъгани от популистите и демагозите като Фураж който на следващия ден се отказаха от собствените си думи шамана просто плещи лъжи и измислици с надежда някой да му повярва .Между другото е много показателен факта че комунистическите русофилистични тролове в форума масово одобряват пасквила на Д. .Нали и това е целта колко лош и зъл е този ЕС

 52. 52 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "Цецо":

  Това което си го написал е по тъпо и жалкият опит на авторката да обясни какво се е случило през втората световна. Тя поне се е опитала да обясни добре. Твоето е просто абсурдно само по себе:

  [quote#49:"Цецо"]Освен, че в един момент те са единствените воюващи срещу немско-съветския съюз?
  И не се предават когато немски самолети хвърлят съветски бомби върху градовете им? [/quote]

  Значи тука определено не говорим за втората световна надявам се.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  "Кой попречи на Сталин да раздели победена Германия на графства и да им забрани да се занимават с индустрия? Лично Чърчил успя да направи това; и това е причината Германия да е обединена и индустриална, а не шарена черга от пастирски селца."

  Балкански глупаци! Марш на село! Германия бе спасена от американците, които заплашиха Франция и Холандия, че няма да имат пари от плана Маршал, ако искат репарации от Германия. Същите американци спасиха България от разделяне между Сърбия и Гърция през 1919 година.
  А Чърчил подари Изтояна и Средна Европа (и България) на Сталин, защото го беше страх от германците и не искаше да воюва до средата на 1944. А англичани и Французи на плажа в Дюнкерк ги спаси лично Хитлер, който спря германските войски, тъй като бивш войник от Световната Война не искаше 300,000 трупа. някои говорят и за 500,000 войника. Германците и досега твърдят, че ако Хитлер ги беше направил на кайма, войната би завършила доста скоро!
  Преди да хванете клавиатурите, учете историята! Англия е стар враг на Европа, опърничава страна, мислеща че е Империя!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#44:"инж. Филип"]Такова жалко преиначаване на историята е просто жалко от страна на авторката. [/quote]

  До коментар [#44] от "инж. Филип":

  ++++++
  Слава Богу има интелигентни хора като Вас във форума! Е, засега статията има за автор Евгений Дайнов, но след като твърдите че се занимава с най-древната професия ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  [quote#50:"Боби М."]Никой не спори , че има нужда от реформи , но написаното от автора по никакъв начин не може да се нарече конструктивна критика . За мен си е говорене заради самото говорене. [/quote]
  Е, там е и белята, де!

  Аз лично започвам да се чудя дали настъпилата какофония от дрънканици и лакардии като "конструктивни критики" във всички посоки и от всички страни не е просто нивото на некомпетентност и неадекватност на "конструкта" и пълнежът му, идеен, като актуализация към настоящия момент, и адептите му и наши предводители и "началници", "носители на високата експертиза", което си лъсва ярко точно в такива моменти на радикални промени.

 57. 57 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#54] от "vxa15365434":

  и на теб ти казвам че Чърчил не е бил фактор. Втората световна е имало два фактора Рузвелт и Сталин. Рузвелт се е разбирал чудесно със Сталин и Сталин чудесно се е разбирал с Рузвелт. Чърчил си е приказвал некви глупости и те двамата се смеели на Ялтенската конференция и когато Чърчил ги попитал защо се смеят, те се засмели още повече. След като се прибрал в Англия Чърчил е знаел че империята е обречена. Рузвелт е бил твърдо против колониализма, но в лицете на Сталин е имал много добър съюзник, който може да жертва много от собствените си хора. Само за наивник като Чърчил не е било ясно че руснаци и американци няма да се отеглят от завзетите територии. И в голямата си част управлението е и до днес, само че Съюза отпусна хватката след 1989г., и има държави които излязоха. Да не си мислите че ТТИП питат Европа много много иска ли го.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 58. 58 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Дайнов, ако ще дърпаме струната "благодарности" за освобождаването на Европа от Наполеон и Хитлер, то Русия трябва да е не само в Евросъюза, но и да свири първа цигулка в него.

  А ако решим да гледаме историята по-назад, то през вековете Русия (покръстена и окултурена от.... знаете от кого) е щитът на Европа срещу Азия; именно тя (Русия) пречупва и обръща хилядолетната тенденция на наплив на племена и народи от Азия към Европа.

 59. 59 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дайнов, Дайнов, яазък за парите дето си потрошил да учиш в АНглия. Нищо не си разбрал, ама нищо за това как работи ЕС. Или ако си разбрал, само ни заблуждаваш. Което е още по-лошо.
  ЕС се ръководи от правителствата на 28-те държави, а не от европейската комисия. Тя е нещо като тяхна секретарка. Т.е. всички държави членки, включително и ВБ, са отговорни за състоянието на ЕС. Всички политици, когато имат успехи се пъчат колко са велики, а като имат неуспехи им е виновен Брюксел. А, че Брюксел е само столицата на Белгия, където самите правителствени шефове се събират за да вземат решенията, които после у дома да критикуват, не признават.
  Причината поради която ЕС трябва да съществува не е общия пазар. Може да е била преди 60 г., но вече не е. Общ пазар правят САЩ и с останалата Америка, и с Азия, че и с Европа. Основната причина, е, че всяка европейска държава поотделно е слаба да наложи своите интереси в световен мащаб. Съедиени, те могат. Сега без ВБ както ЕС е по-слаб, така и ВБ е още по-слаба. И останалите начело с Русия и Китай веднага ще се възползват.

 60. 60 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Авторът на тази статия не в час. Не Франция, Холандия, Словакия и т.н. са поискали референдуми за излизане, а традиционните луди в тези държави. Луди, които не са спирали да искат да излизат от ЕС. ЕС не изгони британците. ЕС просто не е създаден с едничка цел бритнците да са на кеф. Исканията на гласувалите за излизане от ЕС са абсурдни: свободен пазар, но без работници от източна Европа; пари от ЕС, но без внасяне на вноски. Това са искания на хора, които си мислят, че всичко им се полага при преференциални условия. Великобритания никога не е била искрен член на ЕС и е редно да поеме всичките негативи от излизането си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#57:"инж. Филип"]и на теб ти казвам че Чърчил не е бил фактор. [/quote]

  До коментар [#57] от "инж. Филип":

  За съжаление на 10 октомври 1944 Чърчил поставя пред Сталин в Кремъл планът на поделена Европа и освен другото подарява България на Сталин. Бил е фактор на големите подлости! Чърчил след провала си като военен министър през 1916 става баталионен командир на 800 войници срещу германската армия. И оттогава познава добре силата на германците, а и мисълта за реванш изглежда не го е изоставила.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Постъпката на Обединеното Кралство е като лекарството! Горчиво, но помага! Нека да си изтърпят наказанието за нахалството, а след това - движение само отдясно, метрична система и големи вноски!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 63. 63 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#52] от "инж. Филип":

  Това, че историята не ти изнася никак не я променя. А част от нея са съветските бомби хвърляни от немски самолети през 40 и 41 г.
  както и съвместните немско-съветски паради на победата. И обмяната на опит между братските органи на още по-братските социалистически държави (туй е писано и в Правда) - НКВД и Гестапо.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 64. 64 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#53:"mihail_p"]жалки аргументи на жалък агитпропчик. [/quote]
  Все пак не ми се налага с жалки и нескопосани коментари да си вадя хляба, като теб

 65. 65 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1304 Разстроено

  ЕС се нуждае от основен ремонт. Не мога да се съглася, че трябва да плащаме на еврочиновниците големи заплати, луксозни квартири, секретарки и пенсии, които не заслужават. Заслужават ли тези облаги провалили се псевдополитици като Бареков, Станишев и други подобни на тях? Не може ЕС да се занимава с псевдопроблеми като стандарта на краставиците, щастливите кокошки, хуманно закланите прасета и надписите на арабски по храните "съдържат свинско" - това са абсурди? До кога такива дивотии???

 66. 66 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "vxa15365434":

  Аз казвам че Рузвелт и Сталин са се разбирали прекрасно и Чърчил го е било яд, че няма никакво влияние върху решенията и е знаел че империята ще се разпадне. Отношенията САЩ-СССР започват да се обтягат веднага след смъртта на Рузвелт и идването на Труман на власт. Предвид плана който Чърчил /преди това ходи да моли Труман/ дава на Сталин, Труман решава да притисне Сталин и по този начин да защити плана на Чърчил, който е бил отхвърлен от Сталин /по обясними причини, ръшките вече са били в тези държави защо да делят/. Труман казва на Сталин че имат атомни бомби /той го казва малко по различно/, Сталин се обърнал и му казал "Е колко може да имате". Сталин е знаел за атомната бомба и възможностите й, също така е знаел че американците нямат повече от три бомби в този момент и очакване на максимум осем до края на годината. След като Сталин се прибира в Москва е бесен /дори уплашен/, не защото САЩ са с.у него и го притискат/заплашват, а защото той няма атомна бомба, чувствал се е застрашен и е бил впрегнат огромен ресурс да се произведе въпросното оръжие. Въпреки че официално това става през 1948г., което е било 3г. след американците. Последвалото превъоръжаване на двете страни реално води до мирния свят който имаме днес. Но света се променя лека полека и Европа в световен план е много далеч от истината. Повечето европейски лидери си мислят че имат някакво влияние но освен правотата на краставиците друго не могат да разрешат, както и Чърчил навремето си е мислел че нещо зависи от него.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 67. 67 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело


  Никой не е гонил британците. Избягаха от един утопичен политически проект, които води към нищото. Предпочетоха да върнат суверенитета си и да направят своите политици истински управленци и законодатели, за да ги изведат от миманса на секс-кукли - изпълнители на прищевките на германския канцлер и неговия трансмисионен апарат в Брюксел, а управленци и законодатели. Кралството направи достоен избор и с това си действие даде повод за размисъл и преоценка и на другите достойни европейски народи.


 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": ≪Колкото по-бързо се измете всичката неолиберална плевел от Брюксел , толкова по-добре за демокрацията,благоденствието , европейската култура и християнските ценности изстрадалите две световни войни народи!≫

  Неолиберализмът не е единствената и дори не е единствената сериозна причина за порочното развитие на ЕС. Макар че е безспорно една от най-важните. Втората основна причина е, че в една Европа, където национализмът, явен или неявен, е много силен, е създадено наддържавно държавническо обединение, в което големите и богати държави могат да налагат волята си на другите и да ги направят нещо като безгласни букви от политическа азбука. И по този начин да ги ограбват съвсем законно по създадените от тях закони, като по този начин обричат другите на нещо като финансово-икономическо робство. Нещо като Римската империя, която е една държава, в която има и нещо като поддържавички, но се дели на метрополия и на провинции, които се ограбват от метрополията. Е, в ЕС метрополията обхваща преди всичко Франция, Германия и БеНиЛюкс. Англия беше изключението. А другите държави източно и южно от тях са ограбваните и командвани провинции.

  Такава реформа, изискваща пълна и принципна промяна, е на практика невъзможна. Защото сега управляващите водят своята политика такава, каквато те си я харесват. А те харесват това, което е било до сега. Следователно, радикална реформа могат да направят само нови управляващи, а няма процедура, няма начин, по който тази смяна на управляващия екип да бъде бързо и резултатно направена.

  На практика съществуват две основни възможности. Да остане този управляващ екип да прави принципни реформи. Или това да направят напиращите да вземат властта в свои ръце националистически партии. Първото почти сигурно ще направи само формални реформи, а второто почти сигурно ще доведе до разпад на ЕС.
  À à ѐ ѝ ò --– „”

 69. 69 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "Цецо":

  ти както го пишеш излиза че цялата война е било така. СССР е снабдявал немците дълги години с много материали, но готово въоръжение не са им предоставяли. Немските оръжия и без това са били по-добри от руските. Бомби може да са им давали също така. Но трябва да знаеш че Великобритания и Русия никога не са били близки и никога няма да бъдат. Така че няма нищо очудващо Русия да снабдява Германия да се бие срещу Англия. Но това спира на 22 юни 1941г. и не е редно да се пише че е важяло за цялата война.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 70. 70 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 355 Весело

  По всичко личи, че авторът не си е пил сутрешните хапчета.

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 71. 71 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Всичко, казват, си е наред, продължаваме напред – същите хора, по същия начин. Което, разбира се, е най-бързият начин кризата да прерасне в катастрофа."
  Евробюрократите ще изберат кризата, а не реформите, защото статуквото ги устройва, а реформите не са им по вкуса. Няма личности в този ЕС, които да се нагърбят да проведат истин ски дълбоки реформи, всичко ще си остане по старому. А това ще изгони и други страни от ЕС, независимо от всякакви обещания за реформиране на тази организация.

 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1180 Весело

  Дайнов е прав а евро-чиновниците.

  Само да попитам, защо сред тях няма оставки? Да не би Брекзит да е провал само на британския премиер?

  Не се чудете, че 61 процента от французите имат негативно отношение към Брюксел. Като стигнем до "Grexit, the dePartugal, the Czechout, the Big Finnish" ще разберем какво са ни причинили чиновниците. Иначе, трябва да сме спокойни. България и Румъния ще си останат в ЕС....Последни, щото няма да покрият критериите за излизане...

 73. 73 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Добре написано, но за ЗИП по история.

  В 21 век, следва да се гледа напред, от Наполеон може вече да не се останали и кости.

  Единствено твърда позиция от стрна на ЕС, последвана от неприятен тип развод, рецесия (а защо не и разцепление) във Великобритания могат да запазят Съюза от разпад. За щастие, излежда светът е ЕС (тези които могат да "четат" политически изявления "по диагонала" знаят какво имам предвид).

  Иначе великите британци имаха достатъчно време да поготвят брексита. Някъде към 5 години.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Ето едно мнение на дясно мислещата журналистка Даниела Горчева, която от години живее в Холандия:

  Ако за България ЕС е нещо наистина добро, а и за всички бивши комунистически държави, защото ги тегли на буксир, то за развитите държави с класическа демокрация, прилични държави с много ниски нива на корупция и бюрокрация, почти без корупция и бюрокрация, ЕС е воденичен камък на шията.

  Брюксел концентрира твърде много власт.

  Той се опитва да направи от ЕС не съюз на свободни държави, а да създаде една федерална държава, да премахне суверенитета на отделните държави. Което е абсурдно. Видя се как функционират и как завършват многонационалните държави като Съветския съюз и Югославия, пък дори и Чехословакия.

  Тези хора в Брюксел не са избирани от никого. Те се назначават едни други, не носят никаква отговорност за решенията, които вземат, решения често безумни, след малко ще спомена някои от тях. Те не носят никаква отговорност, а в същото време получават огромни привилегии и заплати, които са покваряващи, просто покваряващи, защото са гигантски и не съответстват на отговорностите, които носят. Tоест, те не носят никаква отговорност, както казах. Те не могат да бъдат съдени, те имат имунитет по-голям от държавните глави на отделните държави- членки.

  Великобритания, както знаем, водеше преговори с ЕС и беше редно да получи по-мощна подкрепа от Холандия и скандинавските държави, която за съжаление не получи. А трябваше, тъй като исканията й бяха съвсем разумни.

  Обещах, че ще спомена някои от абсурдните европейски решения.

  Например, има директива на ЕС, че чужди предприятия в дадена страна не са длъжни да спазват местните закони и условия - вкл. изискванията за охрана на труда, работно време, заплати и пр. Така се подбива пазарът на работна ръка. Да не говорим за зачестилите инциденти поради липса на мерки за сигурност и охрана на труда, липсата на професионализъм и пр. Това е не само нелоялна конкуренция, с която се подбива цената на труда, но е и опасност за местните жители - например, в Холандия зачестиха инцидентите с кранове поради липса на професионализъм. Такова нещо нямаше преди.

  Но така е по-евтино и по-изгодно за чужди предприемачи - да заобикалят правилата ( да пестят от охрана на труда и мерки за сигурност) и да правят дъмпинг на местните предприятия.

  После се стигна дотам Брюксел да "назначава" в отделните държави граждани за заселване - и то да посочва и колко, и кои! Тоест, в Брюксел ще решават коя държава колко търсачи на лек живот да приема.

  Става дума за огромна бюрократична държава и за много висока корупция, която е характерна за южните страни - и за Франция, и за Италия, и за Испания, и за Гърция, да не говорим за България и пр. Става дума и за инфлация, която чрез общата валута еврото (поради липса на финансова дисциплина от някои страни в еврозоната) се внася и в страни като Холандия. А гулденът беше силна валута и холандската икономика не познава девалвацията.

  Сега се говори да посегнат и на пенсионните фондове, което е абсурд....

  И изобщо, ако питаме партийните лидери на отделните държави, те са про ЕС настроени, защото се надяват след като приключат с политическите си кариери в своите страни, да получат топло местенце в Брюксел.

  Но ако днес в Холандия се проведе референдум, аз съм почти сигурна, че резултатът ще е като във Великобритания.

  ЕС започна много разумно – като един митнически съюз за свободно придвижване на стоки, капитали, услуги и хора, но не в смисъл тези хора да се настанят от едни държави в други на постланата трапеза, а просто, че човек има право да живее и работи, където поиска, но не да получава привилегии.

  Европейският парламент е абсолютно излишна институция, той дублира националните парламенти. Той се превръща в една банка – хранилище за паразити – на хора, които нищо не вършат, но получават огромни заплати и привилегии.

  ЕС трябва да се върне към първоначалния си вариант – свободен митнически съюз със съответния суверенитет на държавите и към Европейската комисия в нейния първоначален вариант - не като сега, ЕК да е изградена от кариеристи на ротационен принцип от всяка държавица, за да играе ролята на правителство в сянка, а както беше преди: един консултативен съвет към държавите от доказани, световно доказани експерти.

  Зад цялата тази работа стоят Франция и Германия с техните хегемонски амбиции. Нека да напомним, че Шарл де Гол два пъти отказва приемането на Великобритания в ЕС, защото се не иска конкуренция. Нека да напомним, че финансовата политика на ЕС се върти около това да се изплащат дотации и субсидии на френски земеделци - не за да работят, а за да не работят.

  И Швеция, и Великобритания, и други страни многократно повдигаха въпроса за това безобразие - за тези привилегии за френските земеделци. За потрес на холандци и скандинавци фермерите във Франция продължават да получават дотации, въпреки че имат много по-добри условия за развитие от фермерите в северните държави, които не получават такива.

  Ако ЕС продължава така, предвиждам ефект на доминото и разпад.
  Не може едни държави да носят на гръб други. Не говорим за солидарността, която е ОК, а за тарикатлъка и безотговорността на държави като Гърция, Испания, Италия, Франция... да не споменавам България и Румъния, където потъват милиарди евра и накрая няма нищо налице. Оня ден четох, че 25 % от европейските субсидии за България потъват в нечии джобове. Ами това са огромни суми, милиони, да не кажа милиарди, с които се пълни гушата на мафията у нас.

 75. 75 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#67] от "kotrag":

  Супер, няма нужда от излишни обяснения- задействайте член 50 още утре, на срещата на върха.
  Поздрав:
  https://www.youtube.com/watch?v=qbmWs6Jf5dc

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "До каква степен трябва да си неблагодарен, за да си италианец, който казва на англичаните – айде, да ви видя гърбовете? Та нали точно англичаните решават да не бомбардират италианските градове, за да не разрушават хилядолетна история...”

  Този т.нар. професор е нищо повече от надут неграмотник.

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1288 Весело

  Пак мъдрости от приятеля на Станишев.
  Не ви ли омръзна вече тоя......

  Знанието е сила, информацията - власт
 78. 78 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Дайнов страхотна логика!!
  Значи ли че трябва да целувам ръка на всеки руснак за оказаната помощ в борбата срещу Османската империя и да съм им благодарен до гроб!??

 79. 79 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#78:"blaserr93lrs2"]Дайнов страхотна логика!!
  Значи ли че трябва да целувам ръка на всеки руснак за оказаната помощ в борбата срещу Османската империя и да съм им благодарен до гроб!?? [/quote]

  Ако не виждате разликата между "не бъди свиня" и "целуни ми ръка", това не е хубаво. Между двете има огромен спектър на културно и съответно некултурно и почтенно и непочтенно и уважително и нагло и пр. поведение.

  Иначе да. Съвсем нормално е за една здрава психика, да може хем да не се кефи на руската политика сега, хем да приема че освобождението е страничен ефект на геополитически конфликти, хем пак да изпитва благодарност че българите бяха извадени от турската империя преди да дойде финалната и агония в която почнаха да избиват който е останал вътре--арменци, понтийски гърци, кюрди...

  В този ключев момент бъглари вече бяха извън обхвата, благодарение на по-ранната интервенция на Русия. И за това--спасиба! За всичко друго--нет спасиба.

  Едното не пречи на другото...

 80. 80 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Прекалено истеричен и препълнен с патос анализ... В интерес на истината трябва да се погледне трезво на фактите, а те не са нито, че ЮК са слабоумни, че са гласували така, нито както се изкарва в анализа, че са манна небесна, без която не само ЕС, ами и света спира да съществува... Голяма част от аргументите в анализа са верни, но пък нали никой не си мисли, че англичаните са действали така, защото някой им е бил много симпатичен? Действали са така, защото такива са били и техните интереси в този момент...
  Както и да е де... Изводите за мен са, че ЮК трябва да е член на една обединена Европа (бидейки един пълноправен член с всички произтичащи от това права и отговорности - без да иска да се ползва само от привилигеиите, както до сега).
  Фактите обаче показват и другата страна на монетата, която именно е - ЕС в сегашният му вариант е тотално неработещ (финансовата и мигрантска кризи го доказаха) и ако не се промени, то той е обречен на разпад... Така че хубаво е всички да си направят изводите и да си свършат работата (колкото и неприятна да е тя за някои от участващите)... В противен случай нищо хубаво не чака нито ЕС, нито ЮК.

 81. 81 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#59:"bawarec"]Дайнов, Дайнов, яазък за парите дето си потрошил да учиш в АНглия. Нищо не си разбрал, ама нищо за това как работи ЕС.[/quote]

  Остатъка от вашия пост е доста смислен, но защо трябваше с толкова плебейска интродукция? Все едно първият абзац е писан от небръснато леке в мръсен потник, смърдящ на махмурул, а останалото--от нормален човек...

 82. 82 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#54] от "vxa15365434":

  Хитлер а хуманист, а Британия а враг на човечеството.
  Ами щом така постигате баланс в живота...

 83. 83 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До 5 години ще има приток на завръщащи се българи.
  Този път обаче те ще са със пари повече отколкото са напуснали.
  Ще съсздатат бизнеси ще отворят търговийки живота ще стане по добър а хората по любезни. Улиците и селата ще изглеждат по добре или живота ще е друг. Аз мисля че всеки трябва да се радва на това в България. Англия е тази която може би ще страда повече заради липсата на тази работна ръка която ще изчезне и ще остане само паразита.
  България е красива страна но занемарена от преходните корумпирани правителста в които избранниците и служеха и служат само за личните си облаги

 84. 84 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#75:"klecho"]Супер, няма нужда от излишни обяснения- задействайте член 50 още утре, на срещата на върха. [/quote]

  Благодарим за поздрава. Без съмнение въпросният член ще бъде задействан. Това разбира се ще го реши Правителството на нейно Величество, когато намери за добре и в съответствие с разпоредбите на този член, а те не сочат към точно определена дата (утре) и събитие - среща на върха на лузърите.

 85. 85 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#48:"glog"]Браво на Дайнов! Ако беше ветропоказател, цена нямаше да има, защото мигновено отчита и най-малките промени н посоката и в силата на политическия вятър. Само че кога е прав?[/quote]

  Който не си променя изводите според промяна на фактите показва не там честност и характер, а че е зеленчук с човешки претенции.
  Ако човек винаги казва примерно "САЩ са прави!" каквото и да стане, това не значи ех колко е готин. Защото има моменти в които са прави, и в които не са прави.
  Ако всеки час повтаряш: "сега е пет часа," то два пъти в денонощието ще си прав, но пак ще си дебил.

 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#82] от "mirilai":

  Когато фактите говорят ... Вие би трябвало да мълчите!
  Англия обявява война на 1.9.1939. Хитлер чака до май 1940 и не предприема никакви действия, Това са 7 месеца! Накрая спира настъплението при Дюнкерк.
  Такъв людоед е бил този Хитлер!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ЕС в този си вид няма бъдеще.Трябва или повече сближаване или повече самостоятелност на отделните държави членки.А за историческите основания Дайнов е прав.

 88. 88 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Весело

  За първи път,съм съгласен с Дайнов!
  Но да попитам?
  Как се реформира Меркел?
  Тя насърчи толерастията към Бягащите , от нещото си!
  Тя забърка бълвоча, не някой друг!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 89. 89 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Онова, което бащите основатели имаха, е благородство. Аденауер, Де Гаспери, Дьо Гол, Моне, Шуман, Чърчил"

  Чърчил - баща-основател на Европа? Тоя нормален ли е? Другите - да, те формират европейска общност още през 1951 г., ама Чърчил какво общо има с тях? Та Великобритания се присъединява след четвърт век към Общността.

  И не ми е известно Чърчил да е искал единна Германия - тъкмо напротив.

 90. 90 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":

  Перфектен анализ и това е самата истина, без историческите реминисценции на Дайнов. Абсолютно точно, Браво на тази журналистка

 91. 91 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Този път съм напълно и безусловно съгласен с Дайнов!
  Нещо повече- вече сам писах, че първият ефект от Брекзит трябваше да са оставки на европолитиците!
  Вторият- дебат за промяна на политиката на ЕС.

  Вместо това наблюдаваме напоителни извънредни срещи, ново трошене на парите на данъкоплатците и неистов стремеж да си сложат тенекии на з.дниците.

  Невинни за Брекзит няма!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  След излизането на Великобритания, ЕС го чакат дълбоки реформи. За да го има, за да остане.

 93. 93 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Англичаните били спасили Италия и Франция?! Сигурно са спасили и София от бомбандировките? Франция уж капитулира пред Хитлер, но в действителност му осигури един много надежден тил заедно с държавите от Бенелюкс. история много добре е отразена в чудесния комедиен английски сериал: "ало, ало". Англичаните са европейци, но никога не са се държали като истински европейци. Най- голямата колониална империя винаги се е държала тарикатски, далавераджийски с Европа, чрез политиката разделяй и владей. Ако Англия можеше да бъде олицетворена като един човек, АБСОЛЮТНО НИКОГА НЕ БИХ ДРУЖИЛ С НЕГО!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Евгени и този път е нацелил много точно проблема- неефективността на европейския съюз - неспособността му да решава общоевропейските и местните проблеми ! Затова се нуждае от незабавно преосмисляне на много от членовете и параграфите на европейския договор ! Не съм съгласен единствено с последното изречение на Дайнов ! Да , ако не се реформира незабавно ЕС ще продължи да предизвиква недоволството на много европейски граждани а това ще доведе непременно антимигрантска вълна като противовес на безусловното ислямизиране и циганизиране . Не може да сае дават такива права на НПО които издевателстват над нормалните граждани защитавайки маргиналите(циганите, престъпниците). Не може да са дават равни права на хомосексуалистите с останалите граждани, та чак да парадират с тях ! Не може да гарантираш правата на престъпниците с по-голяма сила отколкото на нормалните граждани ! Как ЕС спря мигрантите ? Никак .Успява ли да спре външната и вътрешната миграция ? Не. Може ли ЕС да наложи еднакви стандарти в правосъдието във всички страни членки ? Може ли да наложи еднакви стандарти в образованието ? Може ли да интегрира циганите ? НЕ не може. Може ли да интегрира мюсюлманите ? Не не може ! Няма собствена армия ,ВВС, ВМС и като цяло няма как да защити европейските граници ! ЕС трябва да стане като САЩ да действа като единна структура - важните неща за федерацията да са задължителни за всяка страна, и ако някоя страна неможе или не иска да спазва или изпълни някои директиви да има власт да ги наложи със сила Например - за всички е ясно че нашата съдебна власт и след хиляда години няма да се нормализира , защото няма интерес и не иска , а с някакви смешни мониторингови доклади чиновниците от ЕС само се излагат , защото никой не ги взема на сериозно ! Трябва ни правосъден борд или изцяло смяна на всички наши магистрати с накива от западните страни докато нашите влязат в час !
  Браво на англичаните че най-после вдигнаха червен картон на самозабравилите се еврочиновници ! Ангичаните са прави защо ли ? Ето защо с едно леко сравнение:
  Дейвид Камерън- Бойко Борисов
  Английският парламент- НС на България
  Английската кралица - президента на България
  Английската икономика- българската икономика
  Английският език- българският език
  Английското образование - българското образование
  Английската история - българската история
  Английските изобретения и откриватели- българските открива
  Английското правосъдие - българската цацаратура
  Английските закони - българските подобия
  Английският футбол - българския(то няма такъв)
  Английските партии- българските подобия
  Английският паунд - българския лев
  Английските ВВС, ВМС и полиция
  Английските забележителности- българските такива
  и т.н още много .
  Та по кой показател можем да се равняваме по качество или количество с тази страна ? Сравняваме мравка и слон ! Вместо да се напрегнем да станем като тях , ние сме тръгнали да злорадстваме че си тръгват ! Колко жалки и дребнави са всички които се радват на БРЕКЗИТа .

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#28:"wnw04489661"]А бе, вярно, ли е че в Евроколхоза има 10 000 чиновника, които получават по - високи заплати от Дейвид Камерън ? И които на всичкото отгоре не са на изборни позиции, а са назначени.[/quote]

  Чак 10.000 едва ли. Камерон зема бруто 15.000 евро на месец , което отговаря на ниво 15 и 16 - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1433861011292&uri=CELEX:01962R0031-20140501 , член 66.
  15 и 16 обаче са директори на генерални дирекции и нямат толко бройка

  Туй с 10- тях хиляди са го сметали чисто - http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10847979/10000-European-Union-officials-better-paid-than-David-Cameron.html , демек по 8.500 евро на месец. Тука вече може се класира и 11- то ниво чиновник , началник отдел. Извън чиновниците, и Кунева земаше повече от Камерон, и стрина Крина и тя.

  Иначе др Дайнов правилно е разчел посланието на носителя на орден Стара планина, юдея Шварц.

 97. 97 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Добър анализ но той няма да повлияе нито на кончита вурст нито на мъже с цици камо ли пък на про ес декаденти!

 98. 98 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#20] от "Книжовник":

  Изявен журналист!? Не надценявай някои драскачи, особено с номенклатурно минало- все пак е бил редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП и такъв да ме учи на демокрация. Айде, не, мерси.

 99. 99 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#86:"vxa15365434"]Когато фактите говорят ... Вие би трябвало да мълчите!
  Англия обявява война на 1.9.1939. Хитлер чака до май 1940 и не предприема никакви действия, Това са 7 месеца! Накрая спира настъплението при Дюнкерк.
  Такъв людоед е бил този Хитлер! [/quote]

  О, това тотално оправдава действията му и преди и след това. Браво. Получавате два Нобела за принос към реинтерпретацията на историята на 20-ти век.

 100. 100 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Сега ще ни залеят заклинания в стил "Ангел Джамбазки". Тая сутрин се изяви най-напред в Канал 3. Не мина половин час и цъфна в Нова ТВ. Където с Каролев разнищиха бюракратичния Брюксел.За разлика от Дайнов Ангел Джамбазки не се впусна в идторически реминисценции. Но в останалото се покриват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK